Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Huawei pura 70

Notele de subsol sa inceapa de la...

Termoizolare elevație interior

Timpi asteptare in contract de tr...
 Parere amenajare/loc disponibil u...

Producatori/masini care nu sunt f...

Ventilator perete

Simbol "bec aprins" tele...
 Oakley - recomandare site pt oche...

Aer conditionat racire A+++/A++

Problema umiditate AC

Propuneri pentru imbunatatirea pr...
 Conectarea la internet a Centrale...

recomandare ups si surge protector

La multi ani @2Unlimited!

zgomot (bazait) plita gaz Samsung...
 

Vom ajunge pe Luna

- - - - -
  • Please log in to reply
1418 replies to this topic

#955
lupu2

lupu2

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,909
  • Înscris: 01.11.2007

 Rosebud09, on 5th October 2010, 22:53, said:

Daca imi aduc bine aminte, dvs ati intrat pe forum la un anumit stadiu, cred ca nu ati parcurs toate fazele ei.
Poate de aceea sunt atatea lucruri care va scapa, atat in ceea ce priveste motivele care au stat la baza controverselor cat si la faptul ca in discutie au fost si sunt cateva persoane cu gandire analitica, cu ceva cunostinte in diverse domenii care nu cred tot ce li se serveste, atata vreme cat acele lucruri contravin flagrant formarii lor profesionale. Poate se inseala, poate au dreptate, dar in tot cazul incearca sa afle mai mult, atat cat se poate din saracia de informatii la care au acces.

Daca cumperi de la piata un kil de rosii ambalate frumos si cand ajungi acasa vezi ca sunt proaste la gust, inutilizabile, trebuie sa taci si inghiti, pentru ca nu ai voie sa critici -atata vreme cat nu ai cultivat tu insuti rosii sau macar castraveti? Te apuci asa brusc sa cultivi rosii pe balcon, ca stii mai bine ce gust trebuie sa aibe?
Lucrurile sunt un pic mai complicate.
Zici "inutilizabila dupa unii". Ati facut vreun efort sa aflati de ce spun unii ca este inutilizabila? Cautati in arhiva forumului si veti afla de ce.


Abordati foarte simplist problema. Neimplicarea "oficiala" a armatei sau ROMATSA spune destul de multe.
Au fost oare chemate sa supravegheze sau arbitreze sau sunt parte a actiunii? Dupa cum au decurs lucrurile e limpede ca au fost implicate cu varf si indesat. Tocmai de aceea "aveau nevoie de o reusita". Nu poti spune tu, ca armata NATO, ca nu ai reusit sa observi si sa monitorizezi un obiect asa mare, stiind de fapt cam pe unde trebuie sa fie, si la ce ora. Tacerea e mai buna.
La fel ROMATSA. Se prea poate ca jucariile lor sa nu bata in zona si la altidudinea respectiva, iar amprenta radar a fost oricum minuscula. Sa stii ca am facut un test de acest fel, cu o racheta mica, lansata exact in zona cea mai favorabila urmaririi de catre radarul de pe aeroport, am pus folie din aluminiu peste tot corpul de cca 1,5 m, mai erau si alte piese metalice. Radarul nu a vazut nimic, zero, de la o distanta de cca 2 km (asta era in Ro acum vreo 22-23 ani). Acum or fi radare mai destepte dar si eu m-am luminat un pic, folosesc transpondere pe circuite separate, pica unul, ramane altul, gasim sarcina utila si cazuta in groapa, nu se distrug chiar daca cade-n bot! Si asta pentru ca ne pasa ce spun altii si ne pasa de munca noastra, nu ne furam singuri caciula!

Nu ii aburesc. Aceia stiu bine despre ce e vorba si cu cine au de a face.
Ce nu stie (inca) toata lumea este cum functioneaza sistemul: eu dau tie, tu-mi dai mie. Suveica.
Arca e o afacere.

Domnule, eu va inteleg si sunt sigur ca aveti cunostinte mult mai aprofundate comparativ cu mine. Nu am timp si nici chef, recunosc, sa citesc tot topicul. Ce nu inteleg eu este care e problema de sunteti (mai multi) asa incrancenati pe astia de la ARCA? Adica, ei sunt niste privati cu fonduri private care vor sa faca ceva, chiar interesant zic eu. Sa fie invidie, sa fie "rautacisme", vorba unui clasic in viata?

Cat despre implicarea Armatei, pai daca e cum ziceti, ca ei tac sa acopere un esec, nu era mai simplu sau mai eficient sa-l acopere cofirmandu-i pe cei de la ARCA? Cine putea sa-i contrazica? Eu spun ca ei au avut cam aceleasi date cu ARCA, si nu avea rost sa spuna altceva, sau ceva in plus, mai ales ca ARCA sunt cei care s-au ocupat de eveniment si a lor era racheta.
Plus ca nu stiu de radarele Romatsa, dar armata sigur are unele chiar foarte bune, alea de la Lockeed Martin, care bat pare-mi-se cateva sute de km distanta si vreo 30 km altitudine, si e unul chiar pe acolo prin Dobrogea daca nu ma-nsel. Iar astea sigur puteau vedea racheta, doar daca nu o fi fost una stealth, ceea ce ar fi chiar mai tare decat lansarea din balon.



 theMisuser, on 5th October 2010, 14:00, said:

Nu inteleg cine i-a rugat pe ei sa faca ceva in numele altora.

Normal ca ei spun ca sunt romani, din moment ce chiar sunt dar nu imi amintesc sa fi vazut undeva ca ARCA a spus :
"Noi, in numele poporului roman, vom trimite prima racheta pe Luna, Marte, Alpha Centauri etc."

#956
roaca

roaca

    Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 787
  • Înscris: 15.08.2009
Dl. Lupu,

Decit sa scrii pagini intregi fara sa spui nimic incearca sa emiti o parere personala despre cei 50 km parcursi (vezi adresa de mai jos). Ce este cu ei? In ce sens au fost parcursi si de catre cine: racheta, balon, balon+racheta?

http://forum.softped...t...t&p=8889113

#957
lupu2

lupu2

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,909
  • Înscris: 01.11.2007

 mdionis, on 5th October 2010, 15:13, said:

Cat despre folosirea competentelor fiecaruia, e foarte probabil ca participarea la competitia Google nu se afla in capul listei de prioritati pentru nimeni, chiar daca e probabil ca multi forumisti s-ar fi descurcat mai bine si mai competent decat D.P. cu banii aia pe mana si presupunand ca ar fi intrerupt brusc activitatile lor profesionale curente pentru a se dedica acestui scop. D.P. si ARCA beneficiaza de marea sansa de a toca banii sponsorilor indeplinidu-si un hobby: din pacate nu o fac in mod profesionist ci diletant; e treaba lor in definitiv, dar e libertatea oricui de a releva acest aspect in public.

:D  Sigur, nimeni nu ar vrea sa aibe fonduri (mai ales ca s-ar si pricepe, inteleg) cu care sa construiasca o racheta capabila sa trimita o sonda pe Luna (sau macar sa ajunga in spatiu), intrand poate in istorie si castigand chiar niste bani frumosi, altii au alte prioritati profesionale, care desi par tot din domeniul stiintific, sunt mult mai importante si nu pot fi intrerupte pentru un scop atat de trivial. Ma intreb care or fi alea, lucrati la aerodina lui Coanda si planuiti un zbor pe Marte cumva?
Sigur, fiecare e liber sa-si dea cu parerea, aveti dreptate, insa uneori critica pare a ascunde si un strop de invidie, cel putin asa vad eu din afara (adica mai nespecialist in detalii din astea foarte tehnice)

 roaca, on 5th October 2010, 23:50, said:

Dl. Lupu,

Decit sa scrii pagini intregi fara sa spui nimic incearca sa emiti o parere personala despre cei 50 km parcursi (vezi adresa de mai jos). Ce este cu ei? In ce sens au fost parcursi si de catre cine: racheta, balon, balon+racheta?

http://forum.softped...t...t&p=8889113

Sincer, habar n-am.
Aici se vad ecranele
http://picasaweb.goo...975060572244626

si daca maresti imagine si apropii apar niste siruri de cifre, pe minute, cu gradele la fiecare minut, etc, imi par doua siruri diferite, dar nu stiu sigur ce reprezinta si nici cum s-ar interpreta (si nici n-am chef la ora asta), poate unul e pentru balon si altul pentru racheta, sau cine stie, probabil un specialist ca dumneavoastra poate sa emita o opinie mai clara

Edited by lupu2, 05 October 2010 - 23:02.


#958
roaca

roaca

    Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 787
  • Înscris: 15.08.2009
lupu2, blindshutter si infostoc par a fi obsedati de ideea invidiei (imaginare) a unor forumisti pe realizarile celor de la ARCA care cu fonduri private si bani putini ar fi realizat lucruri mari pentru Romania.
Asta este mesajul pe care l-am citit de zeci de ori in postarile maculatura ale celor trei useri.
In loc sa contribuie la lamurirea neclaritatilor din comunicatele ARCA, cei trei se erijaza in avocatii lui Dumitru Popescu pe care il apara ca pe un idol.

#959
theMisuser

theMisuser

    Cetatean European.

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 20,142
  • Înscris: 25.02.2007

 lupu2, on 5th October 2010, 23:43, said:

Normal ca ei spun ca sunt romani, din moment ce chiar sunt dar nu imi amintesc sa fi vazut undeva ca ARCA a spus :
"Noi, in numele poporului roman, vom trimite prima racheta pe Luna, Marte, Alpha Centauri etc."
Nu. Ei nu spun ca sunt romani din romania. Ei spun ca sunt AI romanilor/romaniei/romanesti.
Ca de pilda in Asociatia Romana, Racheta Romaneasca, drumul Romaniei spre Cosmos etc.

Corect (si cu greu) ar fi fost "Asociatia pentru Cosmonautica si Aeronautica din Romania", Racheta produsa IN Romania iar in ce priveste drumul Romaniei spre aiurea.. asta e irecuperabila. E drumul ARCEI, e drumul unor privati care se impauneaza ca ar fi ai satului. Statului. Uateva.

Ma intreb daca nu e ilegal sa se foloseasca astfel de FNI-sme care sa induca lumea in eroare cu privire la rolul/functia unei intreprinderi apropo de patria/tara/natia in care se intreprinde.
Daca nu e ilegal, ar trebui sa fie.

edit - uzurpare de simboluri cred ca se numeste asta - sau de calitati oficiale
edit 2 - daca ma gandesc putin mai mult, e posibil ca Armata Romana (sesizezi ca nu-i o armata DIN Romania ?) i-a plimbat cu barca pt. ca si ARCA e Asociatia Romana si nu O asociatie DIN romania. si chiar nu vreau sa ma gandesc mai departe ca e najpa rau
edit 3 - sugestia mea ar fi ca cei de la ARCA sa-si regleze limbajul in raport cu ceea ce sunt si nu cu ceea ce se viseaza ei umed

 roaca, on 6th October 2010, 00:05, said:

cei trei se erijaza in avocatii lui Dumitru Popescu pe care il apara ca pe un idol.
Ca tot a venti vorba de uzurpari de calitati oficiale.. Le-a facut D.P. Asociatia Romana ? Le-a facut. Face el Drumul Romaniei ? Face. Ca doar din vorbe de decor, ce mai conteaza.. dar le face :)
Asa ca au de ce sa apere o institutie a statului Roman care le apartine, nu ? Ca ei sunt doar cei folositi ca saraca M. Vlas si dom' sef culege tot ce e de cules.. sunt prea mici sa observe ei detaliul asta. Hai sa nu-i incurcam cu aspecte minore..

Edited by theMisuser, 05 October 2010 - 23:30.


#960
asterix1

asterix1

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,357
  • Înscris: 21.09.2010
Oricine a mai citit despre rachete asi da seama chiar din postari anterioare ca proiectele propuse de ARCA nu se sustin dpv.
matematic,fizic;sunt numai utopii.Nu exista nicio racheta monopropellant cu H2O2 conc.70% la vreo alta echipa din lume.
Acest tip de propulsie este de 2,5 pana la 3 ori mai ineficient decat la orice alt tip de racheta spatiala lansata vreodata in lume.Asta este principalul motiv pentru care am mari dubii la proiectul rachetei Helen 2.Alte echipe care au facut rachete cu  apa oxigenata au folosit sistemul bipropellant.Sistemul de propulsie monopropellant nu s-a folosit decat la jet pack dar apa oxigenata avea o conc. de 90%.Cred ca tot ceea ce se prezinta este facut mai mult pentru imagine si care ascunde de fapt carente si erori fundamentale.

#961
infostoc

infostoc

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 255
  • Înscris: 07.04.2007

 theMisuser, on 5th October 2010, 13:08, said:

La 10 ani faceam rachete care zburau 1km. Erau cercurile alea comuniste.. Pionierii sau soimii patriei smth. In afara de motor, pe care-l primeam 'de-a gata' faceam noi (copiii) restul.


La marketing e buni baietii. N-am comentat nimic de asta.


Ce-mi doresc eu e sa nu ne faca de ras tolomacii astia de la ARCA. Ca ei o fac 'in numele neamului'.

edit - am avut o singura racheta la care nu s-a deschis parasuta !

Tipule, hai sa iti spun o treaba simpla: daca primeai motorul de-a gata, chiar ca te jucai doar de-a soimii patriei. Motoarele alea propulsau si un rahat pe bat. Daca ai fi spus ca faceai singur amestecul de propulsie (azotat de potasiu, carbune de lemn, sulf) si daca ai mai fi spus ca stii si ceva secrete legate de fabricarea acestui motor, nu mai erai soim al patriei. Erai pionier. Oricum, este inadmisibil sa compari joaca ta din copilarie cu lansarea unei rachete la altitudini mari. Habar nu ai ce vorbesti in concluzie. Sa potrivesti centrul de presiune fata de cel de greutate si sa faci parasute din batiste ? Cu asta te lauzi tu ?

#962
theMisuser

theMisuser

    Cetatean European.

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 20,142
  • Înscris: 25.02.2007
:roflmao: :roflmaofast:   :roflmao:
Duuude, ai ajuns sa incerci sa discreditezi ce fac si copiii ?  :lol:
Voi chiar va credeti singurii rachetisti din Romania or smth ?  :surprise:

 infostoc, on 6th October 2010, 01:22, said:

Tipule, hai sa iti spun o treaba simpla: daca primeai motorul de-a gata, chiar ca te jucai doar de-a soimii patriei. Motoarele alea propulsau si un rahat pe bat. Daca ai fi spus ca faceai singur amestecul de propulsie (azotat de potasiu, carbune de lemn, sulf) si daca ai mai fi spus ca stii si ceva secrete legate de fabricarea acestui motor, nu mai erai soim al patriei. Erai pionier. Oricum, este inadmisibil sa compari joaca ta din copilarie cu lansarea unei rachete la altitudini mari. Habar nu ai ce vorbesti in concluzie. Sa potrivesti centrul de presiune fata de cel de greutate si sa faci parasute din batiste ? Cu asta te lauzi tu ?

p.s. in generala am incercat cateva 'inventii' de motoare; n-o sa-ti spun cum au mers ca ai ajuns prea jos..

#963
mdionis

mdionis

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,337
  • Înscris: 18.05.2009

 lupu2, on 5th October 2010, 23:01, said:

altii au alte prioritati profesionale, care desi par tot din domeniul stiintific, sunt mult mai importante si nu pot fi intrerupte pentru un scop atat de trivial. Ma intreb care or fi alea, lucrati la aerodina lui Coanda si planuiti un zbor pe Marte cumva?

Fiecare dintre noi se ocupa de ceea ce crede el ca e mai important pentru sine, in masura in care locul de munca autoasumat i-o permite. Nu inseamna desconsiderarea altor preocupari ci preferinte personale simple. Poate unii vor sa intre in istorie cu altceva decat un premiu Google sau poate ca nu vor sa intre in istorie ci doar sa se simta bine pe felia lor profesionala; oricum ar fi nu sta in caderea dumitale sa judeci optiunile personale ale altora. Pe acest forum se discuta nu optiunile personale ale forumistilor ci activitatea specifica a unei asociatii care se prezinta pe sine in mod public si bombastic.

Quote

Sigur, fiecare e liber sa-si dea cu parerea, aveti dreptate, insa uneori critica pare a ascunde si un strop de invidie, cel putin asa vad eu din afara (adica mai nespecialist in detalii din astea foarte tehnice)

Invidie?! Pe ce sa fiu invidios, pe un grup de oameni care isi aroga legaturi cu stiinta (cu toate ca, ironic, singura institutie de invatamant superior absolvita de Dumitru Popescu are treaba nu cu stiinta sau tehnologia ci cu Doamne-Doamne) si care fabrica jucarii?! sa fim seriosi. Problema e ca ARCA nu prea da dovada de profesionalism, iar asta e deranjant atunci cand activitatea lor este (pro)pusa pe picior de (cel putin) egalitate cu munca atator cercetatori reali care isi fac meseria constiincios si pe bani putini. Problema e ca destui nespecialisti din afara percep comunicatele lor triumfaliste ca pe o manifestare demna de lauda in conditiile in care standardele de profesionism sunt cu totul si cu totul altceva. Daca activitatea lor nu ar fi asociata pentru o buna pare a publicului nespecialist cu cercetarea stiintifica si tehnologica, nu ar fi bai.

Quote

si daca maresti imagine si apropii apar niste siruri de cifre, pe minute, cu gradele la fiecare minut, etc, imi par doua siruri diferite, dar nu stiu sigur ce reprezinta si nici cum s-ar interpreta (si nici n-am chef la ora asta), poate unul e pentru balon si altul pentru racheta, sau cine stie, probabil un specialist ca dumneavoastra poate sa emita o opinie mai clara

E acelasi sir de latitudini si longitudini, exprimat atat in sistem hexadecimal (grade/minute de arc) cat si cu diviziuni decimale de grad (coloanele cu verde). Nu am vrut sa speculez asupra lor fiindca in poza apar si doua traiectorii asemanatoare celei postate de roaca (cu ocazia aceasta trebuie sa fac o corectie: nu sunt 50 km ci vreo 30 km intre punctele extreme), poate fi vorba de pozitiile navei si balonului in urcare, idee sustinuta si de ora inscrisa pe ecran, ora care se incadreaza in cele 40 de minute in care balonul a ajuns la cota 14 km, poate ca nava se grabea si mai departe de coasta pentru a minimiza probabilitatea incidentelor, tarand balonul in aceeasi directie. Orice ar reprezenta sirul de coordonate geografice, nu mi se pare a fi de relevanta pentru racheta intrucat in el nu apare nici o referire la altitudine.

#964
infostoc

infostoc

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 255
  • Înscris: 07.04.2007

 Rosebud09, on 5th October 2010, 22:53, said:

Daca cumperi de la piata un kil de rosii ambalate frumos si cand ajungi acasa vezi ca sunt proaste la gust, inutilizabile, trebuie sa taci si inghiti, pentru ca nu ai voie sa critici -atata vreme cat nu ai cultivat tu insuti rosii sau macar castraveti? Te apuci asa brusc sa cultivi rosii pe balcon, ca stii mai bine ce gust trebuie sa aibe?

Arca e o afacere.

Comparatia de mai sus e mizera si manipulatoare. In cazul de fata tu nu ai cumparat nimic de la nimeni. Reusita sau nereusita astora nu iti poate aduce nici beneficii nici pierderi materiale. Ca sa fiu sigur ca ma intelegi: pe astia nu ii poti reclama la protectia consumatorului. Legat de eventuale prejudicii de imagine pe care ti le-ar aduce, daca proiectele lor vor fi un esec total: daca esti asa de grijuliu cu imaginea ta de roman, nu mai bine te duci pe forumurile unde se discuta despre tigani, hoti din Romania, politicieni si corupti, fotbal, sistemul de sanatate si invatamant, infrastructura, etc ? Nu crezi ca mai degraba astea iti strica imaginea de roman ?
Spui ca Arca e o afacere. Eu personal nu cred, dar o fi. Dar esti sigur ca e ilegala ? Si chiar nu vezi nici un gram de pasiune si efort depuse acolo ? (nu doar de popescul asta ci de o adevarata echipa care incearca sa faca ceva). Eu, de exemplu, daca as vrea sa castig bani necinstiti in Ro, ultimul lucru pe care l-as face ar fi rachete.
Unii de aici par a nu fi chiar straini de tehnica (dar asta in sensul larg al cuvantului). Altii or fi chiar pui de specialisti. Altii or fi macar destepti. Dar, vehementa si stilul (profund romanesc, fara nici o legatura cu stiinta, stil pe care am fost nevoit sa il adopt si eu ca sa putem comunica) cu care combatem aici ne transforma pe toti in semidocti.

 theMisuser, on 6th October 2010, 01:33, said:

:roflmao: :roflmaofast:   :roflmao:
Duuude, ai ajuns sa incerci sa discreditezi ce fac si copiii ?  :lol:
Voi chiar va credeti singurii rachetisti din Romania or smth ?  :surprise:


p.s. in generala am incercat cateva 'inventii' de motoare; n-o sa-ti spun cum au mers ca ai ajuns prea jos..

Pai faza e ca nu mai esti copil, esti doar infantil.

#965
theMisuser

theMisuser

    Cetatean European.

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 20,142
  • Înscris: 25.02.2007

 infostoc, on 6th October 2010, 02:00, said:

Pai faza e ca nu mai esti copil, esti doar infantil.
Decat sa cresc ca tine sa atac copii ca-si aroga talente si sa fiu orb la talentele de mare deschizator de drumuri romanesti cand imi ia 10 ani sa invat sa fac in sfarsit o racheta sa zboare submediocru (in cazul in care a zburat totusi) dupa n esecuri, da-mi voie sa-ti multumesc de compliment.

#966
roaca

roaca

    Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 787
  • Înscris: 15.08.2009

 mdionis, on 6th October 2010, 01:52, said:

trebuie sa fac o corectie: nu sunt 50 km ci vreo 30 km intre punctele extreme),

Da este adevarat, din eroare am bagat in programul de calcul latitudinea si longitudinea zecimala cind in realitate ar fi trebuit sa o scriu pe cea exprimata in grade si minute, adica sa introduc coordonatele punctelor ca fiind:

(44 03N ; 29 01E) si (44 09N ; 29 22E)

ceea ce conduce la o distanta intre ele de 30 km.

#967
algos

algos

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 222
  • Înscris: 21.10.2004

 infostoc, on 6th October 2010, 00:00, said:

Comparatia de mai sus e mizera si manipulatoare. In cazul de fata tu nu ai cumparat nimic de la nimeni. Reusita sau nereusita astora nu iti poate aduce nici beneficii nici pierderi materiale. Ca sa fiu sigur ca ma intelegi: pe astia nu ii poti reclama la protectia consumatorului. Legat de eventuale prejudicii de imagine pe care ti le-ar aduce, daca proiectele lor vor fi un esec total: daca esti asa de grijuliu cu imaginea ta de roman, nu mai bine te duci pe forumurile unde se discuta despre tigani, hoti din Romania, politicieni si corupti, fotbal, sistemul de sanatate si invatamant, infrastructura, etc ? Nu crezi ca mai degraba astea iti strica imaginea de roman ?
Spui ca Arca e o afacere. Eu personal nu cred, dar o fi. Dar esti sigur ca e ilegala ? Si chiar nu vezi nici un gram de pasiune si efort depuse acolo ? (nu doar de popescul asta ci de o adevarata echipa care incearca sa faca ceva). Eu, de exemplu, daca as vrea sa castig bani necinstiti in Ro, ultimul lucru pe care l-as face ar fi rachete.
Unii de aici par a nu fi chiar straini de tehnica (dar asta in sensul larg al cuvantului). Altii or fi chiar pui de specialisti. Altii or fi macar destepti. Dar, vehementa si stilul (profund romanesc, fara nici o legatura cu stiinta, stil pe care am fost nevoit sa il adopt si eu ca sa putem comunica) cu care combatem aici ne transforma pe toti in semidocti.

Prejudiciile de imagine sunt mai grave decat in cazurile enumarate de tine (hoti, tigani etc) tocmai pt ca sunt mai greu de sesizat. Reciteste ce zicea mdionis:

Problema e ca ARCA nu prea da dovada de profesionalism, iar asta e deranjant atunci cand activitatea lor este (pro)pusa pe picior de (cel putin) egalitate cu munca atator cercetatori reali care isi fac meseria constiincios si pe bani putini. Problema e ca destui nespecialisti din afara percep comunicatele lor triumfaliste ca pe o manifestare demna de lauda in conditiile in care standardele de profesionism sunt cu totul si cu totul altceva. Daca activitatea lor nu ar fi asociata pentru o buna pare a publicului nespecialist cu cercetarea stiintifica si tehnologica, nu ar fi bai.

In cazul problemelor sociale de care zici, se poate discuta la infinit si se pot elabora teorii peste teorii. In cazul de fata problema se poate lamuri usor pentru ca discutam de manipularea unor concepte si notiuni de ordin stiintific (chiar daca ele sunt relativ straine publicului larg). Daca recunostem ca suntem "semidocti" atunci admitem practic ca nu avem cum sa transam problema, si mai bine ne cautam altceva mai bun de facut.

Problema cu pasiunea, devotamentul si eforturile ARCA (demne de o cauza mai buna) este ca ele sunt practic pervertite prin atitudinea lor lipsita de profesionalism si as zice chiar de bun simt. Ca intodeauna, cele mai periculoase teorii/scenarii sunt cele care contin 90% adevar si restul dezinformare si manipulare.

 roaca, on 6th October 2010, 00:31, said:

Da este adevarat, din eroare am bagat in programul de calcul latitudinea si longitudinea zecimala cind in realitate ar fi trebuit sa o scriu pe cea exprimata in grade si minute, adica sa introduc coordonatele punctelor ca fiind:

(44 03N ; 29 01E) si (44 09N ; 29 22E)

ceea ce conduce la o distanta intre ele de 30 km.


Apare si altitudinea daca te uiti atent in poza anterioara, 12600m, precum si un sir crescator de altitudini, de la 3000 la 10000 (restul e mascat de capul Popesc). Apare si ora si minutul, in primele 2 coloane.

Attached Files


Edited by algos, 06 October 2010 - 02:00.


#968
roaca

roaca

    Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 787
  • Înscris: 15.08.2009

 mdionis, on 6th October 2010, 01:52, said:

poate fi vorba de pozitiile navei si balonului in urcare, idee sustinuta si de ora inscrisa pe ecran, ora care se incadreaza in cele 40 de minute in care balonul a ajuns la cota 14 km

Da, acum am descoperit ca fotografiile pot fi vazute si la o rezolutie mult mai mare. Eu ma uitam doar pe pozele de sub 100 k.

Deci este ora 5:18 PM. Altitudinea, asa cum zicea algos are valoarea 12600 m

Traiectoria mai inchisa la culoare pare a fi un fel de umbra a celei albicioase. De asemenea, culoarea ei (mov roscat) seamana cu a arcului de cerc imaginar care apare figurat pe suprafata marii.

Datele sunt transmise de racheta suspendata de balon.

Edited by roaca, 06 October 2010 - 02:36.


#969
Rosebud09

Rosebud09

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 16,752
  • Înscris: 02.10.2009

 infostoc, on 6th October 2010, 01:00, said:

Comparatia de mai sus e mizera si manipulatoare. In cazul de fata tu nu ai cumparat nimic de la nimeni. Reusita sau nereusita astora nu iti poate aduce nici beneficii nici pierderi materiale. Ca sa fiu sigur ca ma intelegi: pe astia nu ii poti reclama la protectia consumatorului.
... La chinezi am observat ca au probleme cu notiunile abstracte, iau de bune mot-a mot. N-ar intelege un banc romanesc cu nici un chip (dar unul englezesc...).
Am mai scris si alta data, era vorba ca se interzice critica din partea celor care nu sunt din domeniul respectiv, chiar daca e vorba de lucruri simple si de bun simt, cunostinte generale. Daca nu vor critica de la "coate goale", atunci de ce mai ies baietii aceia pe pubilc, in loc sa-si prezinte lucrarile teoretice si practice numai in fata celor calificati, din domeniu. Eu stiu bine de ce, dar atata vreme cat ei apar in public, eu ca "public" am voie sa am orice parere, in concordanta cu cunostintele mele. Nu vine unu si-ti spune "daca nu-ti place Loganu' fa-ti tu unu mai bun daca te pricepi!" Asta nu este o abordare corecta, nici cuviincioasa, ci mai degraba o ofensa.
Cat despre protectia consumatorului, eu stiu ca aceasta notiune nu prea are valoare in Ro, de aceea fiecare smecher profita cat poate. Privind mai adanc, observand discutia de aici si de prin alte publicatii poti observa ca aceasta "protectie" a consumatorului exista intr-un fel si ea spune "deschideti ochii odata, nu v-a ajuns FNI, Bocu si mai nou, Planorama? Puneti si voi capu la contributie, nu mai stati cu cura cascata la toate antenele si baloanele."

 infostoc, on 6th October 2010, 01:00, said:

Legat de eventuale prejudicii de imagine pe care ti le-ar aduce, daca proiectele lor vor fi un esec total: daca esti asa de grijuliu cu imaginea ta de roman, nu mai bine te duci pe forumurile unde se discuta despre tigani, hoti din Romania, politicieni si corupti, fotbal, sistemul de sanatate si invatamant, infrastructura, etc ? Nu crezi ca mai degraba astea iti strica imaginea de roman ?
Ai dreptate cu imaginea romanilor stricata e acele probleme. Doar ca nu mai trebuie inca una, de data asta intr-un domeniu care ar trebui ferit de asa ceva. Eu nu ma duc pe forumurile acelea, ce as putea sa fac discutand despre tigani de exemplu cu romanii tiganizati care murdaresc acele forumuri?
Fiecare poate face insa cate ceva in domeniul lui, sau apropiat de acesta. Daca insa doresti o incadrare mai corecta si apropiata de spiritul romanesc, poti considera ca sunt unul din "Partidul de opozitie" :lol: , relativ la politica imbratisata de ARCA. Le apreciez munca, perseverenta, ideile dar nu si modul cum isi desfasoara activitatea.

Quote

Spui ca Arca e o afacere. Eu personal nu cred, dar o fi. Dar esti sigur ca e ilegala ? Si chiar nu vezi nici un gram de pasiune si efort depuse acolo ? (nu doar de popescul asta ci de o adevarata echipa care incearca sa faca ceva). Eu, de exemplu, daca as vrea sa castig bani necinstiti in Ro, ultimul lucru pe care l-as face ar fi rachete.
Are toate caracteristicile unei afaceri, ca orice societate comerciala, fie ea si numita "non-profit".
Nu pierde nimeni vremea chiar pe gratis acolo si este foarte normal sa fie asa, altfel nu ar fi putut realiza atatea. A zis cineva ca e ilegala sau ca face ceva ilegal? Exceptand uzurparea numelui "Romania" la fiecare strigare, ceea ce fac poate fi perfect acoperit de documente legale. Singura problema pe care ar putea sa o aiba,  de ex. in cadrul XPrize este aceea ca pot fi acuzati de incalcarea regulamentului, atata vreme cat echipamente si personal de la terte parti (de stat) au fost folosite direct si nemijocit pentru scopul declarat. Asta e (va fi) treaba avocatilor la un moment dat, dar pariez ca nu se va ajunge acolo tinand cont de cat de disperati sunt organizatorii ca nu le iese proiectul.
Subiect inchis.

Quote

Unii de aici par a nu fi chiar straini de tehnica (dar asta in sensul larg al cuvantului). Altii or fi chiar pui de specialisti. Altii or fi macar destepti. Dar, vehementa si stilul (profund romanesc, fara nici o legatura cu stiinta, stil pe care am fost nevoit sa il adopt si eu ca sa putem comunica) cu care combatem aici ne transforma pe toti in semidocti.
Nici o legatura cu stiinta zici... ai impresia ca Partidul la Putere :D s-a omorat cu asa ceva? Ai vazut d-ta din partea aceea vreo propozitie (ca sa nu zic fraza) in termeni stiintifici cu explicarea metodei de stabilizare? Tocmai de aici a pornit discutia: cum dracu merge chestia aia?
Singura afirmatie care a facut inconjorul comunitatii rachetiste este aceea a lui DP in genul "cand nu stii ce urmeaza, mai bine te arunci cu capul inainte". Asta da stiinta si profesionalism!
In schimb ati observat cate grafice, formule, desene, incercari de explicatie s-au adus aici pe forum sau pe forumurile XPrize, Spacefellowship sau NASA Spaceflight?

Eu as privi cu circumspectie acele "ecrane". Baietii au invatat multe, stiu deja ce sa arate si ce sa nu arate. Chestia cu Photoshop-ul e un simptom destul de relevant.
Apropo stie cineva ceva de balon? S-a dus asa, in sus, pana a pleznit (pe la  18000 m, hmmm <_< ), parca tot avea o fisura, a mai zburat undeva niste km, a cazut in apa sau in elicere vreunei ambarcatii, s-a recuperat? (asta apropo de ecologie).

#970
roaca

roaca

    Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 787
  • Înscris: 15.08.2009
Ce date mai apar:

Azimut - 17.97 zecimal
Elevatie - 21.39 zecimal

h=12600 m
?punct=1.5 km (posibil se refera la distanta de 1.33 km (a se vedea mai jos))
distanta = 32.17 km (probabil) ceea ce coincide bine cu lungimea de 30 km calculata anterior intre punctul de lansare si cel de la care coordonatele GPS dispar.


Coordonatele centrului zonei de siguranta LDR Helen sunt 44 09N  29 23E (presupun grade si minute nu zecimal), care se afla la doar un minut longitudine de punctul (44 09N  29 22E), ultimul afisat in tabelul cu latitudini si longitudini. Distanta dintre cele doua puncte este aproximativ 1.33 km ceea ce ma conduce la ideea ca textul (din comunicatul ARCA):

"Ascensiunea balonului a durat 40 minute până la altitudinea de 14000 m. Viteza maximă a balonului a fost de 120 km/h. Datele transmise la centrele de dirijare ale ARCA și ROMATSA au confirmat traiectoria perfectă a zborului, cu o eroare de numai 800 m față centrul zonei de siguranță LRD Helen.
La altitudinea de 14000m, de la bordul navei, s-a comandat pornirea motorului rachetă care a funcționat timp de 30 sec, plasând racheta până la altitudinea de 40000 m."


vrea sa spuna s-a petrecut ceva cu balonul si racheta la 800 m de centrul zonei LRD Helen (800 m este foarte aproape de estimatul 1.33 km).

Din toate cifrele astea deduc ca la 12600 m altitudine, ora 5:18 PM si la coordonatele (44 09N lat  29 22E long) ceva s-a intimplat si nu au mai fost receptionate date GPS pentru ca alte latitudini si longitudini nu mai apar, tabelul continua cu un sir de zero.

Edited by roaca, 06 October 2010 - 03:43.


#971
roaca

roaca

    Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 787
  • Înscris: 15.08.2009
De fapt, aproape sigur, legatura GPS a fost pierduta cu citeva minute inainte de 5:18 PM pentru ca pe fotografia cu capul lui Popescu care blocheaza partial vederea pe foaia Excel se distinge:

Ora ---- Altitudine
...
5:08 PM --- 9944 m + coordonate GPS
5:09 PM --- 10260 m + coordonate GPS

dupa care altitudinile si timpul nu se mai vad dar coordonatele GPS continua inca 5 linii. Ultima pozitie ar corespunde orei estimate 5:13 PM - 5:14 PM. De asemenea, ultima linie cu coordonate GPS zero, vizibila pe ecran ar corespunde lui 5:18 PM.
La ora cind a fost facuta poza (5:18 PM 1 Oct. 2010) s-au receptionat cel putin citeva coordonate GPS zero, adica nu s-au mai primit.

Altitudinea de 12600 m este posibil sa corespunda chiar lui 5:18 PM. Probabil au avut alta medoda de masurare a altitudinii diferita de GPS.

In orice caz, intreruperea GPS-ului la 18 000 m de care vorbea Dumitru Popescu este mai mult ca sigur o minciuna. Coordonatele (lat, long) nu s-au mai stiut inca inainte de atingerea inaltimii de 12600 m.

Edited by roaca, 06 October 2010 - 07:47.


#972
mdionis

mdionis

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,337
  • Înscris: 18.05.2009

 roaca, on 6th October 2010, 07:44, said:

De fapt, aproape sigur, legatura GPS a fost pierduta cu citeva minute inainte de 5:18 PM pentru ca pe fotografia cu capul lui Popescu care blocheaza partial vederea pe foaia Excel se distinge:

Ora ---- Altitudine
...
5:08 PM --- 9944 m + coordonate GPS
5:09 PM --- 10260 m + coordonate GPS

dupa care altitudinile si timpul nu se mai vad dar coordonatele GPS continua inca 5 linii. Ultima pozitie ar corespunde orei estimate 5:13 PM - 5:14 PM. De asemenea, ultima linie cu coordonate GPS zero, vizibila pe ecran ar corespunde lui 5:18 PM.
La ora cind a fost facuta poza (5:18 PM 1 Oct. 2010) s-au receptionat cel putin citeva coordonate GPS zero, adica nu s-au mai primit.

Ultima linie corespunde exact orei 5:14 PM in coloanele din stanga ale tabloului.
De curiozitate am pus datele intr-un grafic (facut pe fuga, pentru o analiza preliminara merge si asa).

Attached File  helen.jpg   52.76K   24 downloads

Punctele din tabel considerate dau tendinta reprezentata cu linia rosie plina. Daca facem 12600 m sa corespunda orei 5:18 PM, vedem ca ne aflam usor sub tendinta data de toate punctele precedente insa in bun acord cu tendinta ultimelor 10 date din tabel (linia rosie intrerupta). Deci este plauzibil ca ora PC-ului (5:18) sa fie suficient de sincronizata cu ora indicata in tabel (si care poate fi ora GPS). Mai mult, daca tendinta relativ liniara exprimata de ultimele date s-ar fi mentinut, se poate estima ca inspre 5:23 balonul a atins inaltimea de 14000 m, rezultat consistent cu descrierea oferita in comunicat.
Acum nu sunt sigur ca lipsa datelor din tabel intre 5:14 si 5:18 ar fi datorata neprimirii coordonatelor GPS. Dupa cum se observa, e plauzibil ca ora oferita de computer sa fie cea corecta. Pe ecranul de computer se observa ca zerourile umplu liniile care ar corespunde orelor de la 5:15 pana la 5:19 (iar cu un pic de bunavointa, recunoastem in fragmentele de cifre ce se intrevad pe linia urmatoare de 5:20 o alta serie de zerouri). Aceasta inseamna ca zerourile nu sunt introduse in tabel pe masura scurgerii timpului (altminteri am fi avut linii de zerouri doar pana la 5:18, ora curenta a fotografiei) ci erau acolo de la bun inceput, by default. Ceea ce duce la concluzia ca lipsa datelor trebuie explicata altcumva, iar aici exista doua variante principale:
1. daca datele erau introduse manual, e posibil ca baietii sa fi ramas in urma sau sa fi fost sub tensiune fiindca se apropiau de altitudinea maxima si nu le mai statea mintea la transcrierea inaltimilor si coordonatelor;
2. daca datele erau introduse automat, e posibil ca fluxul de lucru al excel-ului sa nu fi fost adus la zi sau sa contina un stadiu intermediar pe undeva care sa isi faca treaba mai lent.

Quote

Altitudinea de 12600 m este posibil sa corespunda chiar lui 5:18 PM. Probabil au avut alta medoda de masurare a altitudinii diferita de GPS.

In orice caz, intreruperea GPS-ului la 18 000 m de care vorbea Dumitru Popescu este mai mult ca sigur o minciuna. Coordonatele (lat, long) nu s-au mai stiut inca inainte de atingerea inaltimii de 12600 m.

Din grafic pare ca 12600 m e probabil sa corespunda intr-adevar orei respective. Nu imi rezulta cu aceeasi siguranta nefunctionarea GPS-ului de pe la 11500 m in sus: lipsa datelor din tabel poate avea si alte explicatii.
Ca veni vorba, coordonatele centrului zonei de siguranta o plaseaza la peste 50 km de tarm, nu la 30 asa cum am estimat ceva mai devreme.

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate