Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Estimare reparatie

Sterilizare UV apa

Folii heliomate faruri - merita?

Cabina Dus mai mare cu 10cm decat...
 Rezultate firma

Facultatea de Medicina - a doua f...

Fortat sa imi dau demisia

Nivelare placa + Fisuri
 Premierul Slovaciei a fost impuscat

RIP imgflip meme generator

V-ati facut sau va veti face Colo...

Imagini generate de Inteligenta A...
 Typo3 - tabel cu HTML

Amorsa inainte de adeziv

Tableta pareri

Musuroi mare
 

Diagnostic la genunchi (RMN)

- - - - -
  • Please log in to reply
8 replies to this topic

#1
robertbagiu

robertbagiu

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 194
  • Înscris: 06.10.2005
Astazi am primit rezultatul de la RMN. Diagnosticul e urmatorul : "intindere LIA leziuni fibrilare incomplete insetiei LIA si ruptura corn posterior menisc intern". Daca imi puteti da unele lamuriri cum ar fi : presupune operatie , fizioterapie....ma rog detalii despre acest diagnostic si despre ceea ce urmeaza sa fac.
Multumesc .

#2
Mig VWFan

Mig VWFan

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,336
  • Înscris: 01.12.2005
"intindere LIA leziuni fibrilare incomplete insetiei LIA si ruptura corn posterior menisc intern".
Nu prea suna romaneste , poate nu ai inteles bine diagnosticul. Daca sunt leziuni fibrilare ale ligamentului, nu se intelege ce e cu insertia.
Ruptura de corn posterior cred ca e clara, daca te doare genunchiul si nu trece , sfatul meu e sa te operezi de menisc, in timpul operatiei se poate explora in voie si ligamentul in vederea unei operatii ulterioare.
Genunchiul este instabil ? Adica fuge in fata, mai ales la coboratul scarilor ?

#3
robertbagiu

robertbagiu

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 194
  • Înscris: 06.10.2005

 Mig VWFan, on 21st June 2009, 14:38, said:

"intindere LIA leziuni fibrilare incomplete insetiei LIA si ruptura corn posterior menisc intern".
Nu prea suna romaneste , poate nu ai inteles bine diagnosticul. Daca sunt leziuni fibrilare ale ligamentului, nu se intelege ce e cu insertia.
Ruptura de corn posterior cred ca e clara, daca te doare genunchiul si nu trece , sfatul meu e sa te operezi de menisc, in timpul operatiei se poate explora in voie si ligamentul in vederea unei operatii ulterioare.
Genunchiul este instabil ? Adica fuge in fata, mai ales la coboratul scarilor ?
Diagnosticul e copiat ad-literam de pe hartia pe care am primit-o de la RMN, deci e corect. Da, genunchiul e instabil, dar nu in fata, ci pe lateral. In conditii normale nu ma doare deloc, dar nici vorba de ceva efort (fotbal, miscari bruste...etc) fiindca atunci apare durerea, inclusiv se umfla. Nu trece de peste 1 an.

#4
Mig VWFan

Mig VWFan

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,336
  • Înscris: 01.12.2005
Esti candidat serios pentru o artroscopie , parerea mea e sa nu o amani pentru ca intr-adevar in timp pot aparea leziuni ireversibile in genunchi.

Edited by Mig VWFan, 26 June 2009 - 22:02.


#5
HBOT

HBOT

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 206
  • Înscris: 11.08.2009
Nu pot decit sa subscriu sfatului lui VWFan.
DAR!

Cu o mare siguranta respectiv probabilitate pe foia de RMN mai scria si altceva in afara de aceste doua lucruri foarte importante, mai ales in cazul persistentei impotentei la efort, durerilor si edemului de parti moi pe o durata asa de mare.
Banuiesc ca ceva de genul: arii de edem la nivelul condilului medial. Desigur ca DUPA rezolvarea artroscopica a meniscului, respectiv LIA n-ar strica efectuarea unui RMN de control (!!mai ales daca simptomatica persista chiar si mult estompata!!).

Evidentierea pe acest RMN-ul de control a unei zone de edem osos mai extinse decit pe primul RMN sau chiar a unei geode nu indica altceva decit evolutia acestuia si instalarea unei necroze aseptice de condil (cunoscuta si ca osteocondrita). Din pacate desi edemul osos poate determina complicatii foarte grave de cele mai multe ori este ignorat ca si cind in interpretare nici macar nu ar exista, desi pe coronar STYR sau postcontrast un condil intreg e alb (cel afectat) si celalalt negru, adica doar nevazatorii nu-l vad.
In acest caz ipotetic dar posibil ar trebui de urgenta sa consultati un ortoped cu cunostinte aprofundate despre microvascularizatia osoasa.

Cu stima,
Dr. Ion
medic de medicina hiperbara

#6
Mig VWFan

Mig VWFan

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,336
  • Înscris: 01.12.2005

 robertbagiu, on 20th June 2009, 12:13, said:

rezultatul de la RMN. Diagnosticul e urmatorul : "intindere LIA leziuni fibrilare incomplete insetiei LIA si ruptura corn posterior menisc intern".


 HBOT, on 22nd August 2009, 02:28, said:

Banuiesc ca ceva de genul: arii de edem la nivelul condilului medial.
Evidentierea pe acest RMN-ul de control a unei zone de edem osos mai extinse decit pe primul RMN sau chiar a unei geode nu indica altceva decit evolutia acestuia si instalarea unei necroze aseptice de condil (cunoscuta si ca osteocondrita).
...........
Stimate d-le doctor, toata stima pentru sfaturile deosebit de competente pe care le dati dar riscam sa ajungem la povestea cu crastavietele, nu orice leziune traumatica se reduce la acelasi edem osos pe care am inteles ca il tratati cu deosebita pricepere .
O ruptura de menisc sau de ligamente incrucisate se prodece de cele mai multe ori prin traumatisme simple, de inversiune fortata , care nu pot duce in nici un caz la un edem osos, cel mult la un edem de parti moi care e cu totul altceva.
Eventualele deteriorari ale cartilajului de pe condili (condrite, condropatii) se produc in urma solutiei de discontinuitate aparute in interiorul genunchiului, se produce o erodare mecanica din exterior prin frecare pe un plan ce nu mai e drept.

#7
HBOT

HBOT

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 206
  • Înscris: 11.08.2009
Aveti perfecta dreptate cu castravetele, dar din pacate nu PREA aveti dreptate cind afirmati:

''O ruptura de ... ligamente incrucisate .... care nu pot duce in nici un caz la un edem osos''. Formularea corecta a acestei informatii este ca ruptura de menisc nu duce, DE REGULA, la aparitia de edem osos iar ruptura de ligamente incrucisate nu duc intotdeauna la edem osos.

Desigur ca daca vreti va trimit un RMN chiar de vineri al unei paciente. La stingul are deja o gonartroza, de fapt o leziune de contur a condilului lateral in spatele careia se observa inca geoda de necroza, deci o leziune destul de proaspata, dar care a juns in acest stadiu unde singura solutie este protezarea tocmai datorita faptului ca un edem osos de acum vre-o cinci ani a fost ignorat sau confundat cu un edem de parti moi! Dar acum o doare si dreptul si bine inteles ca a ajuns la RMN si ce credeti ca am vazut acolo: o leziune meniscala avansata care a generat deja un edem moderat de condil medial si de platou tibial. Deci leziunile meniscale pot uneori, dar aveti dreptate nu intotdeauna, genera edem osos. Solutia terapeutica in acest caz nu este HBO desigur ci artroscopia pentru rezolvarea problemei meniscale SI monitorizarea/temporizarea atenta a genunchiului deoarece, POATE acest edem evolueaza iar daca nu se retrage atunci va benefecia de HBO, inainte de aparitia geodei de necroza. Adica dupa artroscopie, la ceva timp vom efectua un RMN de control, deoarece aceste fenemone sint lente asa ca nu-i nici o graba, iar daca edemul s-a extins in modul pe care il cunoastem din evolutia a mii de cazuri (Institutul din Bielefeld pe care il conduc coordineaza activitatea si a altor 8 centre din Germania) atunci desigur ca v-oi propune ca solutie terapeutica HBO. Daca nu, nu!

Desigur ca aceste consideratii teoretice au o semnificatie profunda. Un studiu efectuat de ortopezii germani pe citeva sute de pacienti cu Ahlbeck (necroza aseptica de condil) a aratat ca ca. 19% dintre acesti pacienti au avut aceasta afectiune in urma unei artroscopie. Desigur ca aceasta formulare la vremea respectiva a fost nefericita, nu artroscopia a dus la aceasta necroza de condil ci leziunile meniscale sau ligamentare tratate artroscopic au fost cauza.

Va dau perfecta dreptate ca NU ORICE leziune mica sau mare de ligamente sau menisc respectiv orice durere de genunchi reprezinta un edem osos sau chiar o necroza aseptica, DAR daca acest edem apare miza este uriasa: atit pentru medic cit si pentru pacient: acesta POATE evolua spre necroza iar aceasta evolueaza SIGUR spre modificare de contur respectiv proteza. Si inca ceva de la publicarea acestui studiu in Germania numarul necrozelor aseptice de condil a crescut semnificativ, depasindu-le numeric pe cele de cap femural, iar numarul gonartrozelor a scazut in aceiasi proportie (datorita identificarii precoce a acestor afectiuni).

Datorita acestei consecinte de loc placute pentru pacient desigur ca responsabilitatea medicului este uriasa. A ignora prezenta unui edem osos poate costa pacientul genunchiul.

DAR acesta nu este nici motiv de panica, azi am trimis acasa al doilea pacient in aceasta luna (primul din Vaslui iar acesta din Slanic) care au venit la noi plini de sperante in a-si evita protezarea si respectiv rezolva necroza de cap femural sigur diagnosticata de mai bine de un an in urma unui examen Rx, care insa nu aveau nici macar o urma cit de fina de necroza aseptica sau edem osos. Iar deoarece inca mai am timp sa-mi insotesc pacientii la RMN am putut arunca si o privire pe L4-L5 si L5-S1 unde va las pe d-voastra sa giciti ce era.  :D

Si acum referitor la castravate desigur ca arhiva mea de RMN-uri poate nu este semnificativa ci deformata deoarece poate la mine chiar ajung cei cu astfel de afectiuni, dar incercati sa urmariti evolutia tuturor celor care la RMN-ul preartroscopic prezinta o plaja de edem osos, deoarece cu siguranta nu toti vor beneficia de HBO si astfel pututi observa evolutia fara.
Desigur tratamentul necrozei osoase septice sau aseptice nu necesita pricepere, ci o anumita dotare technica si sint convins ca mai toti medicii ortopezi din Romania ar putea-o trata cu aceiasi pricepere daca ar avea-o.

Referitor la topic, poate roberbagiu desluseste enigma si ne spune daca pe acel RMN apar si leziunile osoase descrise de mine.

Cu stima,

#8
Mig VWFan

Mig VWFan

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,336
  • Înscris: 01.12.2005

 HBOT, on 24th August 2009, 22:04, said:

Dar acum o doare si dreptul si bine inteles ca a ajuns la RMN si ce credeti ca am vazut acolo: o leziune meniscala avansata care a generat deja un edem moderat de condil medial si de platou tibial. Deci leziunile meniscale pot uneori, dar aveti dreptate nu intotdeauna, genera edem osos.
Si cum ati stabilit cauzalitatea intre ruptura de menisc si fenomenele de artroza/necroza articulare ?
Fara un trecut traumatic as crede mai degraba (in cazul pomenit de dvs.)  ca artroza si tot ce implica ea au dus la degenerarea si ruperea meniscului.

#9
HBOT

HBOT

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 206
  • Înscris: 11.08.2009
Buna seara,

necroza n-are, iar edemul este extins pe platoul tibial, si aproape 1/2 din condil. Deci inca nu este un motiv prea mare de ingrijorare si putem temporiza in functie de ce vrea sa faca si evolutie. Pacienta descria durerile ca fiind provocate de o cazatura laterala pe o treapta de ca. un an cu dureri care in ultima vreme s-au accentuat. A fost atunci la Eforie la un coleg ortoped, dar acesta la vremea respectiva n-a observat nimic suspect la examenul clinic si s-a concentrat asupra protezarii celuilalt genunchi. Restul nu mai tine de mine ci de ortoped. Oricum inainte de RMN examenul clinic l-a facut un medic primar ortoped, seful sectiei al clinicii de ortopedie SCJU Cta, Dr. Enescu, iar acum este cazul d-lui sa aleaga solutia terepeutica. Pe mine ma intereseaza numai daca acest edem evolueaza in urmatoarele luni iar cind atinge o anumita extindere putem vorbi de HBO, daca nu atunci poate nu mai este nevoie de HBO.

In alta ordine de idei pacienta oricum are nevoie de de un genunchi nou pt piciorul celalalt asa ca acum: intii artroscopia la unul dupa care proteza la celalalt.

Daca dupa artroscopie evolueaza edemul eu vad lucrurile in felul urmator, tinind si cont de virsta pacientei:
proteza oricum va trebui facuta asa ca daca se hotaraste pentru protezare o solutie terapeutica eficienta ar fi sa incadreze ortopedul protezarea intre doua serii, consecutive, zilnice de HBO de cite 5-6 sedinte, pre si post OP care ar permite o evolutie mult mai rapida de recuperare (in ca. 2 saptamani am putea-o lasa sa mearga) si astfel se poate rezolva problema edemului in timpul in care colegii de pe ortopedie se ocupa de problema cealalta. Cit despre proteza, daca ar fi dupa mine asi prefera aliaje neferoase, ca nu se stie, poate mai are vre-o data nevoie de RMN!

Asa ca o anumita perioada de timp am putea temporiza si, atita timp cit situatia ne permite, astepta decizia pacientei pentru a alege varianta optima.

Cu stima,

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate