Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Cuțit/ briceag drumetie

Cum am acces la o parte dintr-un ...

Mother's Day

Recomandare aparat de vidat alime...
 Izolatie exterioara casa parter P...

Cuvinte si expresii neclare

Mod de lucru Purmo Tempco Digital...

Samsung S90C vs LG C3
 Problema sunet RCS

Amortizor sertare bucatarie

Codrea Pallady

Blocurile goale! Orase in car...
 Motorul pe benzina 1.0 SCe65

Mostenire In 1986

Lentile sferica pentru astigmatism

Problema inlocuire usa spate A6 C...
 

TVA de 5% pentru livrarea locuințelor ca parte a politicii sociale

- - - - -
  • Please log in to reply
116 replies to this topic

#19
arp

arp

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 630
  • Înscris: 04.09.2004

View PostCiubex, on Dec 5 2008, 15:56, said:

Am observat si eu in ceea ce priveste vechimea locuintei.
Totusi daca locuinta este veche, la ea se mai plateste TVA? Sitam ca se platea un impozit in functie de data achizitionarii de catre vanzator.
Nu stiu nimic legat de normele de aplicare.

Depinde de situatie...sa zicem ca locuinta a fost cumparata de la dezvoltator de o persoana juridica care acum o revinde. Daca a fost construita in 2007 e noua dupa lege pana la sfarsitul lui 2008. Daca a fost construita in 2006 este deja veche. In ambele cazuri e la mana a 2-a. In cazul in care e noua legea obliga sa se factureze cu TVA. In cazul in care e "veche" legea da voie sa facturezi fara TVA dar trebuie ajustat ulterior TVA-ul dedus (deci mai bine facturezi tot cu TVA). Daca ramane asa si nu se modifica prin norme, mie imi pica la fix.

#20
Ciubex

Ciubex

    Senior Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 9,884
  • Înscris: 03.02.2005
La fix imi vine si mie...
Acum trebuie doar sa lase noii legiuitori legea asa si sa nu revina asupra acesteia :huh:

Edited by Ciubex, 05 December 2008 - 16:42.


#21
X3n0m0RpH

X3n0m0RpH

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 120
  • Înscris: 12.06.2008
In Spania tva-ul e de 7% (si se zice ca au taxe mari pe la noi  :lol: ), in Brazilia e 3%, in Dubai nu exista... in Turcia nu... iar in Romania a fost introdus in vara si pentru pf, desigur.. tot la 19%. Daca in vara se putea cumpara de la pf fara tva si lumea tot nu era fericita, acum faceti plecaciuni ca.... (ma abtin)... ca vezi doamne` ce facilitati avem noi.

Chiar si asa, s-ar putea sa fie anulata pentru ca nu sunt bani la buget... cineva a cumparat foarte multe voturi prin pomeni electorale

Uneori am impresia ca ne comportam ca niste sclavi multumiti cu framiturile care li se arunca.. imi este rusine ca traiesc aici si ca sunt roman............................
:bandit: :bandit:

Edited by X3n0m0RpH, 06 December 2008 - 00:53.


#22
Ciubex

Ciubex

    Senior Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 9,884
  • Înscris: 03.02.2005
Asadar cum si cine verifica ca viitorul cumparator este la prima casa?
Cum si cine aplica noile reglementari ale ordonantei de guvern?

Edited by Ciubex, 07 December 2008 - 23:59.


#23
laurhome

laurhome

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 14
  • Înscris: 30.03.2007
Sa spunem ca aceasta lege se va aplica incepand cu 1 ianuarie 2009.
Ce se intampla cu cei care au semnat pana la acea data antecontractele pentru apartamente ce se incadreaza in conditia legii pentru TVA de 5%,  si pentru care au platit deja TVA de 19%?
Se incadreaza aceasta categorie de cumparatori la TVA de 5% la plata finala din contractul de vanzare-cumparare?
Ce se intampla cu acel TVA de 19% deja platit la antecontract? Va fi deductibil sau se va returna cumparatorului diferenta?

#24
john_otto

john_otto

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 187
  • Înscris: 30.06.2007
Aveti vreo idee daca OUG e publicata? Oare s-a oficializat propunerea asta? Si eu sunt oarecum in situatia de a achita un procent semnificativ din valoarea unui ap si nu stiu ce sa fac. Sa astept pana dupa 1 ian ca sa scada astia TVA-ul? Sau ma trezesc naibii atunci ca trebuie sa achit diferenta de pret la un curs EURO de peste 4.XX lei si pe ei ii doare-n basca de TVA (nu m-ar mira sa se intample asa ceva la noi).....
:(

@laurhome: daca reusesti sa gasesti raspuns la intrebarile tale, te rog, tine-ne si pe noi la curent. Multumesc.

Edited by john_otto, 08 December 2008 - 08:44.


#25
Ciubex

Ciubex

    Senior Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 9,884
  • Înscris: 03.02.2005
john_otto, vezi ca Ordonanta de guvern este deja publicata. Uita-te la postul:

View Postcristiantr, on Dec 5 2008, 14:38, said:

In cele din urma oronanta a fost publicata in MO NR815/04.12.2008 Partea 1

http://codfiscal.net...itoroficial.pdf

laurhome, daca citesti OG-ul vei vedea ca aceasta modificare a TVA-ului ar trebui sa intre in vigoare mai devreme, adica de la 15 decembrie 2008, vezi articolul final din Ordonanta de Guvern. Semnarea unui antecontract este doar o promisiune ca intentionezi sa achizitionezi, practic momentul de vanzarea-cumparare este cel care ar trebui sa conteze in aplicarea TVA-ului. Cred ca ne-ar prinde bine sfaturile unor juristi si ale unor contabili.

Pe mine ma intereseaza partea cu verificatul aplicarii TVA-ului de 5% si nu de 19%, cum se demomnstreaza ca poti plati 5% si nu 19%?

#26
laurhome

laurhome

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 14
  • Înscris: 30.03.2007

View PostCiubex, on Dec 8 2008, 10:13, said:

Semnarea unui antecontract este doar o promisiune ca intentionezi sa achizitionezi, practic momentul de vanzarea-cumparare este cel care ar trebui sa conteze in aplicarea TVA-ului. Cred ca ne-ar prinde bine sfaturile unor juristi si ale unor contabili.
Da, ai dreptate. Logic si firesc asa ar trebui sa fie.
De obicei un antecontract prevede plata a unui avans de 25% din valoarea totala a apartamentului, la care se adauga TVA. 25% reprezinta a patra parte dintr-un intreg, iar 5% reprezinta aprox. a patra parte din TVA-ul vechi de 19%. Cu alte cuvinte in situatia asta prin avansul platit cumparatorul a achitat cam tot TVA-ul de 5% pentru valoarea totala a imobilului, deci ar ramane f.f.f. putin TVA de platit la final, asta in cazul in care se aplica deducerea.
Dar oare nu ar fi mai corect ca diferenta de TVA de la plata avansului sa se restituie inapoi cumparatorului? Sunt vreo cateva mii de euro (~3k-6k euro), bani pe care daca i-ar baga la banca ar obtine dobanda pana la plata finala.

View PostCiubex, on Dec 8 2008, 10:13, said:

Pe mine ma intereseaza partea cu verificatul aplicarii TVA-ului de 5% si nu de 19%, cum se demomnstreaza ca poti plati 5% si nu 19%?
Probabil este o declaratie pe proprie raspundere a fiecaruia. Sau ar putea statul sa verifice extrasul de carte funciara, asta ar fi posibil daca exista o baza de date cu asa ceva.

Edited by laurhome, 08 December 2008 - 12:09.


#27
Ciubex

Ciubex

    Senior Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 9,884
  • Înscris: 03.02.2005
Pornind de la premiza ca acest TVA de 5% se va aplica, ca proba ca nu mai exista alte imobile pe numele solicitantului vreo adeverinta de la primarie sau unde se platesc impozitele? Oare de unde s-ar putea procura asa ceva?
Transele de plata in cazul meu au fost planificate: 10%, 15% ultima 75%. In acest caz diferenta de TVA poate fi scazuta din ultima transa.
In cazul in care din ultima transa nu se poate scadea diferenta de TVA, ar trebui dati inapoi niste bani dupa semnarea contractului de vanzare cumparare, nu?
Daca ar fi si avocati printre noi tare bine ar fi :D

#28
george67

george67

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 473
  • Înscris: 03.01.2007

Quote

Hotararea de Guvern pentru modificarea normelor metodologice de aplicare a Codului fiscal, adoptata saptamana trecuta, precizeaza, in cazul livrarii unei locuinte cu o suprafata de maximum 120 de metri patrati si valoare mai mica de 380.000 lei, ca vanzatorul poate aplica cota de TVA de 5% la vanzarea unei locuinte, daca cumparatorul va prezenta o declaratie pe propria raspundere autentificata de un notar din care sa rezulte ca sunt indeplinite conditiile legale pentru a beneficia de cota redusa de TVA. Acest document va fi pastrat de vanzator pentru justificarea aplicarii cotei reduse de TVA de 5%............

OUG nr. 200/2008 pentru modificarea Codului fiscal a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 815, din 4 decembrie 2008, iar prevederile referitoare la cota redusa de TVA pentru livrarea de locuinte intra in vigoare de la data de 15 decembrie 2008.

OUG nr. 200/2008 include in categoria locuinta livrata ca parte a politicii sociale:
----------------      ------------------           -----------------------             ------------------------------------------------------
- Livrarea de locuinte care au o suprafata utila de maximum 120 de metri patrati, exclusiv anexele gospodaresti, a caror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depaseste suma de 380.000 lei, exclusiv taxa pe valoarea adaugata, achizitionata de orice persoana necasatorita sau familie. Cota redusa se aplica numai in cazul locuintelor care in momentul vanzarii pot fi locuite ca atare si daca terenul pe care este construita locuinta nu depaseste suprafata de 250 de metri patrati, inclusiv amprenta la sol a locuintei, in cazul caselor de locuit individuale. In cazul imobilelor care au mai mult de doua locuinte, cota indiviza a terenului aferent fiecarei locuinte nu poate depasi suprafata de 250 de metri patrati, inclusiv amprenta la sol aferenta fiecarei locuinte.

Orice persoana necasatorita sau familie poate achizitiona o singura locuinta cu cota redusa de 5%, respectiv:
- In cazul persoanelor necasatorite, sa nu fi detinut si sa nu detina nicio locuinta in proprietate pe care au achizitionat-o cu cota de 5%
- In cazul familiilor, sotul sau sotia sa nu fi detinut si sa nu detina, fiecare sau impreuna, nicio proprietate pe care au achizitionat-o cu cota de 5%.


#29
Ciubex

Ciubex

    Senior Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 9,884
  • Înscris: 03.02.2005
george67, prima parte a citatului oferit de tine, de unde ai luat-o? Dintr-un articol?
Multumesc!
Later edit
Am gasit: Completări în normele metodologice de aplicare a Codului Fiscal

Edited by Ciubex, 08 December 2008 - 14:36.


#30
john_otto

john_otto

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 187
  • Înscris: 30.06.2007
De unde ati dedus voi ca se aplica incepand cu cata de 15 decembrie?
Oare la cei care au platit deja avans, pt acare au primit factura cu TVA de 19% ce se intampla cu TVA-ul platit deja?

#31
Ciubex

Ciubex

    Senior Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 9,884
  • Înscris: 03.02.2005
john_otto:

Quote

De unde ati dedus voi ca se aplica incepand cu cata de 15 decembrie?
Citeste articolul III de la finalul Ordonantei de Guvern:

Quote

Art. III. — Prezenta ordonanță de urgență intră în vigoare la 1 ianuarie 2009, cu excepția prevederilor art. I pct. 5—7, care intră în vigoare la data de 15 decembrie 2008.
Cat priveste faptul ca deja ai platit TVA-ul de 19%, ar trebui sa primesti banii inapoi, diferenta de 14%. De ce?
Pentru ca tu efectiv nu ai cumparat apartamentul, doar ai platit pentru un angajament.
TVA-ul ar trebui sa se calculeze in momentul in care se semneaza contractul de vanzare-cumparare.
(este o parare personala)

Edited by Ciubex, 08 December 2008 - 18:26.


#32
vladamoh

vladamoh

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,273
  • Înscris: 15.01.2008

View PostCiubex, on Dec 8 2008, 18:25, said:

...
Cat priveste faptul ca deja ai platit TVA-ul de 19%, ar trebui sa primesti banii inapoi, diferenta de 14%. De ce?
Pentru ca tu efectiv nu ai cumparat apartamentul, doar ai platit pentru un angajament.
TVA-ul ar trebui sa se calculeze in momentul in care se semneaza contractul de vanzare-cumparare.
(este o parare personala)
Nu ma pricep dar era cineva pe unul din topicele de la ansambluri care spunea ca lucreaza exact pe parte de TVA. Persoana in cauza afirma ca, in conditiile in care TVA este o taxa datorata la momentul efectuarii platii, o data platit avansul la apartament, TVA-ul datorat la avans era de 19%, cat era in vigoare la momentul respectiv. Nu se considera ca s-a platit avans fara TVA si TVA sa fie colectat la sfarsit.

Se poate face o comparatie cu ceea ce s-a intamplat la inceputul lui 2008 atunci cand s-a introdus TVA la PF. Ce s-a intamplat atunci, cine platise deja avans cu TVA 0 a platit 19% la intreaga suma platita dezvoltatorului sau doar la ce ramasese de plata? Cred ca raspunsul la intrebarea asta se gaseste tot prin topicele de pe zona de ansambluri noi.

Oricum, de intrebat un contabil, ceva, ca pe aici sunt doar pareri de "neprofesionisti" (inclusiv a mea :D).

Edited by vladamoh, 08 December 2008 - 19:06.


#33
laurhome

laurhome

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 14
  • Înscris: 30.03.2007

View Postjohn_otto, on Dec 8 2008, 18:08, said:

Oare la cei care au platit deja avans, pt acare au primit factura cu TVA de 19% ce se intampla cu TVA-ul platit deja?

TVA-ul platit s-a dus la stat ci nu la dezvoltator, deci nu cred ca poti asa usor sa-i recuperezi. Cel mai bine este sa-l intrebi pe dezvoltator cum se procedeaza. Mie mi-au spus ca TVA-ul de 19% platit pe avans se va deduce la plata finala, se fac niste facturi de storno si se va aplica TVA-ul de 5% la suma finala. Interesant este ca pentru locul de parcare se plateste TVA de 19% ci nu TVA de 5%, probabil se considera ca fiind anexa.

Edited by laurhome, 08 December 2008 - 19:07.


#34
laurhome

laurhome

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 14
  • Înscris: 30.03.2007
Articol gasit intr-un ziar local:

Quote

Orice persoana necasatorita sau familie poate achizitiona o singura locuinta cu cota redusa de 5%. Persoanele necasatorite, sa nu fi detinut si sa nu detina nici o locuinta in proprietate pe care au achizitionat-o cu cota de 5%, iar in cazul familiilor, sotul sau sotia sa nu fi detinut si sa nu detina, fiecare sau impreuna, nici o proprietate pe care au achizitionat-o cu cota de 5%. Noile reglementari din normele metodologice de aplicare a Codului Fiscal mai precizeaza, in cazul livrarii unei locuinte cu o suprafata de maximum 120 de metri patrati si valoare mai mica de 380.000 lei, ca vanzatorul poate aplica cota de TVA de 5% la vanzarea unei locuinte, daca cumparatorul va prezenta o declaratie pe propria raspundere autentificata de un notar din care sa rezulte ca sunt indeplinite conditiile legale pentru a beneficia de cota redusa de TVA. Documentul trebuie pastrat de vanzator pentru justificarea aplicarii cotei reduse de TVA de 5%.


#35
Ciubex

Ciubex

    Senior Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 9,884
  • Înscris: 03.02.2005
Tind sa cred ca vladamoh are dreptate.
Pentru fiecare transa, cel putin in cazul meu s-a perceput si un TVA de 19%. Cum legea nu se aplica retroactiv, intelg ca doar transele viitoare vor beneficia de TVA redus la 5%. Asta, evident, daca nu modifica aceasta hotarare noul guvern.

#36
arp

arp

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 630
  • Înscris: 04.09.2004
Se storneaza facturile de avans cu tva 19% si se face o factura de vanzare cumparare pe toata suma cu TVA 5% la semnare. E simplu.

Anunturi

Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă

Tehnicile minim invazive impun utilizarea unei tehnologii ultramoderne.

Endoscoapele operatorii de diverse tipuri, microscopul operator dedicat, neuronavigația, neuroelectrofiziologia, tehnicile avansate de anestezie, chirurgia cu pacientul treaz reprezintă armamentarium fără de care neurochirurgia prin "gaura cheii" nu ar fi posibilă. Folosind tehnicile de mai sus, tratăm un spectru larg de patologii cranio-cerebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate