Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Mostenire In 1986

Lentile sferica pentru astigmatism

Problema inlocuire usa spate A6 C...

Ce gen de muzica este?
 drepturile copiilor in numele ...

Mocheta peste parchet cu incalzir...

La multi ani mie!

Senzor filtru particule GOLF 7
 La multi ani @radu103!

La multi ani @Nenea Zap!

La multi ani @beavis03!

BlackView Oscal Pad 13, probleme ...
 Baterie auto AGM 70AH vs normala ...

Depanero nu vrea sa imi dea Negat...

Extras carte funciara

Carucior pliabil pentru cumparatu...
 

Telefoane fixe (home use și publice) fabricate în România

* * * - - 2 votes
  • Please log in to reply
469 replies to this topic

#325
djl

djl

    Smrt fačizmu, sloboda narodu! Îmi cresc amprenta de Carbon

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 112,622
  • Înscris: 13.06.2004
Care era difrenţa dintre 72 şi 90?   Posted Image
Eh, la telefoane publice nu avem de unde să ne informăm. Domeniul ăsta a fost cam secretoman la noi.

Edited by djl, 28 November 2019 - 02:41.


#326
zmeulcelrau

zmeulcelrau

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 100
  • Înscris: 22.05.2004

View Postdjl, on 28 noiembrie 2019 - 02:39, said:

Care era difrenţa dintre 72 şi 90?   Posted Image
Eh, la telefoane publice nu avem de unde să ne informăm. Domeniul ăsta a fost cam secretoman la noi.

EM 72 este telefon prevazut cu disc de apel, sonerie clasica (cu clopotei) si circuit de convorbire diferential clasic (cu transformator diferential). EM-90 este telefon prevazut cu disc de apel (desi au existat exemplare prevazute cu tastatura din fabrica, nu din aceea de inlocuire, dar de regula e cu disc), sonerie electronica si circuit de convorbire diferential clasic (transformator diferential). Iar ultima varianta RS 79876 (nu s-au chinuit sa ii mai dea si un nume de genul EM-XX unde XX reprezinta anul aparitiei modelului, desi eu am vaga impresie ca acest model a aparut prin 1995-1996) este telefon prevazut cu disc de apel, sonerie electronica si..ai ghicit, circuit de convorbire electronic (solid state - fara transformator). La exterior EM-90 (RS 77481) si RS 79876 au carcase absolut identice iar singura diferenta fata de EM-72 este lipsa rotitei de jos pentru reglarea soneriei precum si decupaje mai mici in "fundul" telefonului pentru noua sonerie electronica.

Electromagnetica a produs telefoane cu disc de apel pina in 2003

Edited by zmeulcelrau, 28 November 2019 - 03:12.


#327
djl

djl

    Smrt fačizmu, sloboda narodu! Îmi cresc amprenta de Carbon

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 112,622
  • Înscris: 13.06.2004
Dar T.M. 3 (ce codare internă avea?) şi R.S.-72.880B (varianta interubană a lui T.M.-3) erau de concepţie naţională sau produse sub licenţă?
R.S. de la ce provenea? România Standard?

#328
zmeulcelrau

zmeulcelrau

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 100
  • Înscris: 22.05.2004

View Postdjl, on 07 decembrie 2019 - 23:22, said:

Dar T.M. 3 (ce codare internă avea?) şi R.S.-72.880B (varianta interubană a lui T.M.-3) erau de concepţie naţională sau produse sub licenţă?
R.S. de la ce provenea? România Standard?


Din pacate nu detin raspunsul la aceste intebari....intrucit nici eu nu cunosc foarte multe detalii despre telefoanele publice. NU am lucrat la Romtelecom...deci daca cumva ai crezut ca ai dat peste un fost angajat Romtelecom imi pare rau ca trebuie sa te dezamagesc. Sint doar un inginer care intr-o anumita perioada a vietii si-ar fi dorit sa lucreze la Romtelecom dar din pacate interesul pentru telefonia fixa a disparut inainte ca eu sa reusesc sa ma angajez la Romtelecom. Cunostintele mele referitoare la telefoanele cu disc de apel produse de electromagnetica au fost obtinute prin "reverse engineering" facut pe multe (peste 300) aparate telefonice cumparate din tirgurile de vechituri. Am analizat anul fabricatiei, variantele existente, dotarile, etc, Aceasta acumulare de cunostinte m-a costat bani ..sa stii. Macar daca mi-ar plati cineva o parte din bani inapoi in schimbul cunostintelor mele, dar nu se intimpla acest lucru. Ce m-a determinat sa fac acest lucru? Simplul fapt ca am observat confuzia generala a oamenilor de rind cu privire telefoanele cu disc de apel. Confuzia intre EM-72 si EM-90 este la ordinea zilei...dar multi nu recunosc nici macar un telefon cu disc electromagnetica (romanesc) de unul frantuzesc (socotel), american (Western Electric 500) sau de unul Ericsson!


Revenind la telefoanele publice....in acest domeniu chiar nu detin foarte multe cunostinte deoarece nu am putut face rost de telefoanele publice sa le cumpar....cu o singura exceptie.....detin un intrarom int 200 achizitionat de curind. A fost rascumparat de la o firma de reciclari....Dar daca vrei sa facem o trecere in revista a principalelor telefoane publice care au existat in Romania inainte si dupa 1990 avem asa:


In primul rind telefoane standard (adica cu taste). Acestea au aparut la noi dupa 1990 (foarte tirziu) si au existat 3 modele cu cartela (Temsa Telkor, Temsa Smartfone cu f nu cu ph denumit uneori si Temsa Emcom si Intrarom INT 200, toate vopsite in portocaliu la noi) si unul cu monede (Temsa telkor cu monede vopsit in albastru la noi).

Attached File  telkor.jpg   6.7K   16 downloads

Attached File  emcom - smartfone.jpg   213.94K   18 downloads

Attached File  intrarom INT 200.jpg   59.53K   20 downloads

Attached File  telkor monede.jpg   25.24K   18 downloads

Apoi ar fi cele antice (adica cu disc). Acelea ar fi cele de dinainte de 1990 (TM1, TM2, TM3....cu coduri interne de firma incepind cu RS...dar pe care nu le stiu) si care se mai gaseau uneori in functiune chiar si dupa 1990. Eu am prins doar doua modele....cel urban care functiona cu monede de 1 leu, si cel interurban care avea doua sloturi de monede, de 1 leu si de 3 lei....dupa 1990 au fost modificate succesiv sa functioneze cu monede de 20 si 50 de lei....apoi 50 si 100 de lei....iar apoi scoase din uz. Probabil stii aceste modele de telefoane dar nu strica sa mai punem niste poze aici:

Attached File  urban.jpg   870.7K   14 downloads

Attached File  interurban.jpg   121.25K   14 downloads

Ar mai fi si modelul acesta:

Attached File  cel mai vechi.jpg   38.97K   14 downloads

pe care eu nu l-am prins deloc. Dupa unii cica ar fi TM2...Atunci care este TM1? Iar cele urban si interurban sint ambele TM3? Probabil difera codul intern de firma acela care incepe cu RS. NU le stiu nici eu pe toate iar daca cineva poate completa informatiile postate de mine aici mi-ar face mare placere sa aflu si eu unele chestii pe care nu le stiam.

Edited by zmeulcelrau, 11 December 2019 - 02:01.


#329
djl

djl

    Smrt fačizmu, sloboda narodu! Îmi cresc amprenta de Carbon

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 112,622
  • Înscris: 13.06.2004
Cu T.M. 1 cred că am pus poză. Dacă nu am pus aici, atunci găseşti subiectul ăsta: https://forum.softpe.../page__st__2358
T.M. 1 apare în filmul "Nu vreau să mă însor" (1960).
T.M. 3 mai era la şcoala mea generală când am absolvit-o, adică în 1997.
Între EM-72 şi 90 nu ştiam diferenţele. Dar ghici ce, am "Socotel" şi "Western Electric" 2500 pe acasă. Chiar dacă pe vremuri nu le ştiam denumirile, după aspect nu cred că le-aş fi confundat pe cele Româneşti cu străinezele (vorbesc de cele de generaţia EM-72).
Pe net vindea unul cică prelungitor Englezesc/American... şi era prelungitor pentru priză ...  telefonică ... Suedeză.
Dacă tot am pomenit de Suedia, Fiul lui Eric (asta înseamnă Ericcson)

[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/YHAUQA7jfDk?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

Edited by djl, 11 December 2019 - 02:01.


#330
zmeulcelrau

zmeulcelrau

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 100
  • Înscris: 22.05.2004
Western electric 2500? Esti tare! Ala e primul telefon din lume cu apel DTMF. Cu apel exclusiv in DTMF...Intelegi tu...tastele s-au inventat pentru a apela in DTMF. Este singura explicatie logica posibila, dar eu chestiile astea le-am invatat singur...nu mi le-a spus nimeni la scoala. Nu am facut liceul PTTR cum era pe vremuri Posted Image. N-as putea spune cit timp mi-a luat sa inteleg toate acestea..probabil ani..dar in momentul in care nu exista cineva sa iti bage invatatura in cap cu linguroiul, cercetarea individuala inainteaza anevoios...

Era imediat dupa 1990 (dupa asa-zisa revolutie) iar Romtelecomul incepuse sa modernizeze reteaua cu centrale telefonice digitale, telefoane publice normale (adica cu taste nu antichitati cu disc), etc. Multe din noile telefoane publice erau cu cartela...prea putine cu monede.

Se pare ca s-a avut in vedere inca din acele vremuri renuntarea completa la telefoanele publice cu monede. "De ce?" vei spune tu. Pai uite de ce...exista un motiv asa-zis cospirationist...apelurile date de pe un telefon public cu monede sint complet anonime. Nu prea exista nici o metoda de a identifica persoana care a dat acel apel (spre exemplu de amenintare cu bomba..sau alte feluri de amenintari teroriste), decit daca nu cumva o prinde politia in flagrant cind inca vorbeste la telefon. Pe de cealalta parte cartelele telefonice au o serie, la Romtelecom apare desfasuratorul cu apelurile date cu acea cartela (indiferent de la ce telefon) si nu au decit sa verifice celelalte numere apelate de pe acea cartela..."la ora cutare in ziua cutare v-a sunat cineva, va amintiti cine?" "Era cumnatu-meu". "Ne puteti da numele si adresa lui?" si voila au identificat "teroristul". Ar fi trebuit sa folosesti o anume cartela numai si numai pentru acel "telefon neprietenesc" iar apoi sa scapi de ea precum scapi de o arma care a fost folosita intr-un asasinat iar nu pentru legitima aparare. In Romania s-a renuntat deja complet la telefoanele publice si in acest fel au disparut si glumele juvenile de amenintari cu bomba doar pentru a-ti scoate prietenii de la ore. Incearca acum sa faci asa ceva de pe telefonul mobil si cronometreaza cit ii ia politiei sa te salte. Asta chiar si in cazul in care suni cu #31#....(la Romtelecom e *31* Posted Image ). In unele tari civilizate, de ex. Belgia, Luxemburg exista deja telefoane publice care functioneza direct cu cardul bancar. Iti dai seama care sint consecintele. Apelul nu e absolut deloc anonim. Cel putin nu fata de autoritati.

Am divagat...sa revenim....ziceam ca era prin 1990 si ceva....Romtelecomul moderniza, iar eu intram mereu pe la oficiile Romtelecom pentru a lua brosuiri din acelea care informau cu privire la serviciile suplimentare existente in centralele digitale (apel programat, redirectionarea apelurilor, apel in asteptare, lista cu detalierea convorbirilor telefonice, restictionarea apelurilor etc). Acolo erau date formulele de activare si dezactivare a respectivelor servicii) si erau intotdeauna tratate doua cazuri....pentru aparate telefonice cu disc sau cu taste si apel in puls, sau pentru aparate telefonice cu taste si apel in ton (DTMF). Da' oare ce or fi alea...m-au bagat complet in ceata respective brosuri. Apoi mi-am adus aminte ca am dat odata un telefon, de pe un telefon public din gara de nord (era temsa telkor pe vremea aceea, prima poza din seria de poze din postarea anterioara) si dupa ce am format numarul am auzit pacanitul ala naspa de puls. Apoi mi-am adus de asemenea aminte ca tot in acea perioada dadusem un telefon si de pe un telefon public din gara din Timisoara (care era temsa telkor cu monede din ala albastru) iar ala nu a pacanit ci s-a auzit ca un fel de melodie. Punind faptele cap la cap am tras concluzia ca pacanitul este simularea unui telefon cu disc de apel in timp ce acea "melodie" este un mod de formare mai modern acceptat de centralele digitale. Desigur ca mi-a luat cel putin 2 saptamini sa pun cap la cap aceste date si sa trag o concluzie. Nu prea aveam alte surse de informare decit brosurile publicitare ale Romtelecomului si modul cum "suna" telefoanele publice cind bati pe taste. Eu la vremea respectiva nu aveam nici telefon acasa, ai mei si-au bagat abia in 1995 (atunci le-a venit rindul) si drept urmare le-a fost bagat direct EM-90 Posted Image. De acolo stiu eu asa bine cum e cu EM-90-urile. Cred ca daca mai asteptau putin le bagau deja modelul urmator...care insa nu se deosebea cu nimic la exterior fata de EM-90, singura diferenta era ca transformatorul diferential de reducere a efectului local a fost inlocuit cu un circuit integrat...

Deci concluzia pe care o trasesem eu a fost urmatoarea: Telefoanele cu disc apeleaza in puls. Sint si telefoane cu taste care apeleaza in puls. Unele telefoane cu taste apeleaza in ton (DTMF). Centralele digitale accpeta apelul in ton care este mai eficient si mai modern decit cel in puls. Centralele vechi accepta doar apleul in puls. Desigur acestea sint niste generalitati care nici macar nu sint 100% exacte...dar la vremea aceea eu credeam ca am descoperit America. MI se parea normal sa cred ca mai intii a fost telefonul cu disc...apoi cel cu taste si apel in puls, apoi cel cu taste si apel DTMF care a aparut mai tirziu...o data ce au aparut centralele digitale care stiu DTMF.

Si totusi...poate chiar ani mai tirziu....in '95 cind si-au bagat si ai mei intr-un tirziu telefon fix am inceput sa am o vaga senzatie ca ceva nu se potriveste in rationamentul meu....Deci telefoanele cu taste au aparut mai intii cu apel doar in puls..cind centralele inca nu stiau DTMF....de ce ar schimba cineva discul cu taste daca modul de apelare e acelasi? Ce logica ar avea? Dar cum i-ar trece cuiva prin minte sa schimbe discul cu taste daca modul de apelare este acelasi? Oricum nu confera nici un avantaj...discul este facut pentru puls tastele pentru DTMF. Si atunci mi-a picat fisa...trebuie ca primele telefoane cu taste erau cu apel in DTMF. Numai in DTMF. Este singura explicatie logica. Desigur in 1997 mi-am luat si calculator si am intrat prima oara cu el pe internet (dial-up desigur iar eu trebuia sa formez in puls). Si de pe internet am aflat ca primul telefon din lume cu taste (si evident apel DTMF) a fost western electric 2500. Deci primul telefon cu taste avea apel DTMF...telefoanele care stiu si si au aparut mai tirziu...au am ajuns la concluzia asta prin deductie logica dar mi-a luat citiva ani deductia asta logica. Asta in lipsa unor surse de informare pe care sa te poti baza.

Intimplarea face ca in Europa si indeosebi in UK s-ar putea sa se fi petrecut exact cum am crezut eu prima data. SI anume primele telefoane cu taste apelau in puls, numai in puls. Cmm a fost posibil asa ceva? Cum s-a ajuns in situatia aceasta? Simplu. Spionaj industrial. Americanii inventeaza apelul DTMF. Western electric 2500 este primul telefon din lume cu taste si apel DTMF. Vad si fratii englezi ca verii lor de peste ocean au deja telefoane cu taste. Intrigati peste masura cer unui spion industrial de-al lor sa vina cu unul in tara. Zis si facut. Il testeaza ei, vad ca are alt mod de formare care nu este acceptat sub nici o forma de centralele lor. Se gindesc ei....dar nu putem sa il facem sa apelze in asa fel incit sa mearga pe centralele noastre? Si uite asa. Probabil europenii au luat contact cu telefoanele cu taste cind centralele lor inca nu acceptau apelul in DTMF. Tastele insa s-au inventat pentru DTMF. Si uite chiar si de aceea SUA a fost, iar eu unul consider ca inca mai sint si acum, no.1 in lume la citeva chestii.

Edited by zmeulcelrau, 16 December 2019 - 07:04.


#331
djl

djl

    Smrt fačizmu, sloboda narodu! Îmi cresc amprenta de Carbon

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 112,622
  • Înscris: 13.06.2004
Păstrai cartela doar dacă aveai nevoie de ea. Că în rest nimeni nu te împiedica s-o arunci după ce făceai o glumă proastă. Sau s-o faci praf.
Eu ştiu că inflaţia a fost motivul pentru care s-a renunţat la telefoanele cu monede... tot trebuia umblat la aparate pentru reglarea sistemului de taxare. Dacă stabilitatea financiară venea de mai devreme (abia în 1999-2000 am început să avem şi atunci deja se renunţa la cele cu monede) poate rămâneau mai mult timp cele cu monede. Părerea mea personală (p.m.p.) e că a fost o mare prostie că s-a renunţat la cele cu monede.
"Westrern Electric" 1500 a fost primul cu D.T.M.F.. Diferenţa între 1500 şi 2500: 2500 are în plus * şi # .
Dar au existat telefoane cu taste care ştiau numai pulse. Inclusiv la centrale telefonice manuale care comunicau cu alte centrale prin sistem pulse. Probabil sistemul cu taste era mai durabil decât cel cu disc.

#332
djl

djl

    Smrt fačizmu, sloboda narodu! Îmi cresc amprenta de Carbon

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 112,622
  • Înscris: 13.06.2004
Dar telefoanele publice albastre (D.T.M.F., monede) au apărut la noi în 1992 sau 1993?  :huh:
În fosta R.D.G. au existat telefoane publice cu taste care funcţionau în modul pulse, nu tone (D.T.M.F.).

#333
zmeulcelrau

zmeulcelrau

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 100
  • Înscris: 22.05.2004

View Postdjl, on 16 decembrie 2019 - 18:30, said:

Dar telefoanele publice albastre (D.T.M.F., monede) au apărut la noi în 1992 sau 1993?  Posted Image
În fosta R.D.G. au existat telefoane publice cu taste care funcționau în modul pulse, nu tone (D.T.M.F.).

NU mai stiu exact. Au aparut in 92 sau in 93 Posted Image . Pai nu ti-am zis ca si la noi erau?...Prin 92-93 in gara de nord din Bucuresti erau Temsa telkor cu cartela. Si erau setate sa apeleze in puls ca bucurestenii au fost mai lenesi la inlocuirea centralelor telefonice decit timisorenii. Dar eu nu am fost prin RDG..niciodata. In Germania am pus picioarul pentru prima data in viata mea in 2015. Oricum sa sti ca la un moment dat si Telkor-urile alabastre cu monede au fost modificate sa functineze cu cartela (li s-a montat un adaptor de cartela, vezi poza) apoi scoase din uz.

Attached File  telkor_add.jpg   10.56K   16 downloads

Si mi-am mai adus aminte de o chestie. Erau acum citiva ani niste telefoane publice cu monede in incinta Cora Lujerului. Cred ca prin 2008-2010 dar nu mai tin minte exact. Nu erau ale Romtelecomului ci erau operate de un alt operator. Nu semanau deloc cu telkorurile cu monede....erau arginitii ca otelul inoxidabil....aveau un aer foarte american sa zic asa. Imi pare rau ca nu le-am facut o poza. Nici pe net nu gasesc vreo poza cu acestea.

#334
djl

djl

    Smrt fačizmu, sloboda narodu! Îmi cresc amprenta de Carbon

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 112,622
  • Înscris: 13.06.2004
Mulţumesc mult pentru poză! Eu credeam că sistemul pentru cartelă a fost montat în corpul telefonului, că era loc în partea ineferioară.
Dacă foloseau sistemul din poză, ar fi putut face ca acele telefoane să funcţioneze şi cu cartele, şi cu monede, dar i-a durut undeva.
Dar au fost "Telkor" asamblate în România sau numai alea cu cartelă au fost asamblate (şi pe la) noi. Nu mai ştiu pe unde am citit că Grecul de la "IntraRom" plătea bine orele suplimentare şi aveai uneori dreptul la cafeluţă.
Din păcate pe cele din "Cora" Lujerului nu le-am văzut niciodată (partea cealaltă a oraşului faţă de mine, am intrat de maxim 2 ori acolo). Dacă chiar au existat unele cu monede pe acolo, îmi pare rău că nu am ajuns, că aş fi sunat de la unul numai de dragul de a suna.

#335
zmeulcelrau

zmeulcelrau

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 100
  • Înscris: 22.05.2004

View Postdjl, on 16 decembrie 2019 - 10:02, said:


Părerea mea personală (p.m.p.) e că a fost o mare prostie că s-a renunţat la cele cu monede.
"Westrern Electric" 1500 a fost primul cu D.T.M.F.. Diferenţa între 1500 şi 2500: 2500 are în plus * şi # .
Dar au existat telefoane cu taste care ştiau numai pulse. Inclusiv la centrale telefonice manuale care comunicau cu alte centrale prin sistem pulse. Probabil sistemul cu taste era mai durabil decât cel cu disc.


Si eu as fi vrut sa existe in continuare telefoane publice cu monede (dar evident nu cu disc) dar din pacate nu este dupa mine. Cica asta este "evolutia" omenirii. Chit ca evolutia nu e evolutie. Dupa mine asa trebuie sa fie un telefon public. Cu monede.

Dar acum sa ne gindim putin...ce e de preferat? pubilc sau privat? Eu sint pentru privat. Ce preferi? Transport public sau privat? Prin privat nu ma refer la firma privata de transport....ci la mijloc personal de transport. Eu unul stiu ca desi pe la 16 ani eram pasionat de trenuri...acum nu imi mai pun problema de a calatori altfel decit cu mijlocul de transport proprietate personala. NU suport transportul public....si indeosebi cel din interiorul oraselor. Cel din afara oraselor poate fi OK uneori.

La fel si in cazul telefoanelor....lumea avea telefon in casa mai demult...care era in principiu personal (chit ca de obicei era proprietatea Romtelecom) dar la telefonul din casa in mod evident puteai vorbi doar cind erai acasa. Asa ca era necesar sa se completeze si cu telefoane publice...care puteau fi folosite atunci cind te aflai in deplasari. In ziua de azi nu mai este necesar din moment ce toata lumea are telefon mobil (personal). Il folosesti pe acela si cind te afli acasa si cind esti in deplasari. Deci telefoanele publice nu mai sint necesare. Si din pacate acest lucru a dus la disparitia acestora. Asta in conditiile in care eu consider ca telefonul mobil este cea mai diabolica inventie de cind exista omenirea. Si totusi....aceasta inventie a reusit sa puna stapinire pe noi.

Asa s-a intimplat si cu salile de net...cind lumea a inceput sa aiba net acasa au disparut. Eu unul preferam sa stau pe dial-up acasa decit sa dau pe la sala de net. Desi am fost de citeva ori..O data m-a suparat personalul salii de net (In Dr. taberei) si le-am sters fisierele io.sys si command.com de pe server si 2 statii (windows 98 si aveau share direct pe radacina C:\ cu acces si in scriere si in citire). Ei nici nu au stiut ce sa le faca....au reinstalat tot windows-ul. NU isi imaginau ei ca poate unii clienti de-ai lor se pricep mai bine la calculatoare decit ei si ar face bine sa nu ii supere.

Asa este..uitasem de western electric 1500...acela cu tastatura incompleta. De aia mintea mea l-a sters din memorie..nu imi plac lucrurile incomplete. Dupa cum spuneam la topicul cu videocasetofoanele un videocasetofon fara posibilitate de inregistrare, fara display, fara tuner este incomplet. O masina fara servodirectie, fara geamuri electrice, fara aer conditionat este incompleta. Acum fie vorba intre noi marea majoritate a telefoanelor cu taste au tastatura incompleta deoarece tastatura completa este formata din 16 taste, 4 rinduri de cite 4 taste. Mai precis sistemul de formare a numarului in puls (prin intermediul discului de apel) este un sistem zecimal deoarece transmite doar 10 cifre (0-9). DTMF-ul este un sistem de numeratie haxazecimal caci atunci cind a fost inventat s-a dorit un upgrade fata de discul de apel pe mai multe planuri...printre altele s-a dorit sa se poata fi transmise mai multe chestii decit prin intermediul clasicului disc si de aceea s-a optat pentru un sistem cu 16 cifre. Tastele telefoanelor cu apel DTMF nu sint altceva decit cifrele hexazecimale 0-9, A, B, C, D, E, F doar ca ultima coloana de taste A, B, C, D lipseste la 98% din telefoanele destinate publicului larg, iar tastele E si F fiind mai des folosite de-a lungul timpului Au devenit * si #. De aceea marea majoritate a telefoanelor DTMF au o tastatura incompleta...dar cele care nu au nici * si # (Western electric 1500) o au foarte incompleta. Din cite stiu tastele A, B, C, D se gasesc foarte rar pe telefoane cosumer si de obicei omul de rind oricum nu are ce face cu ele...se folosesc (sau poate se foloseasu) doar in unele aplicatii militare...etc.

Evident ca au existat telefoane cu taste numai in pulse, nu am afirmat altceva. Dar amindoi am fost de acord ca primele telefoane cu taste (WE 1500, 2500) erau in DTMF! Deci telefoanele cu taste dar cu apel in pulse au aparut ulterior fata de cele DTMF Nu imi pare a fi mai rezistenta tastatura fata de un disc de apel, chiar dimpotriva. Ideea este ca asa cum am spus anterior telefoanele cu taste dar care stiau apel numai in puls au aparut ulterior fata de cele DTMF (WE 1500, 2500) din dorinta europenilor de a-i copia pe americani cind de fapt nu aveau cu ce.

#336
djl

djl

    Smrt fačizmu, sloboda narodu! Îmi cresc amprenta de Carbon

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 112,622
  • Înscris: 13.06.2004
Dacă uiţi telefonul acasă, ţi s-a descărcat acumulatorul ar fi util un public. Cu condiţia să fii unul din acela care ţine minte pe dinafară numerele de telefon. Sunt curios dacă au existat licee în care să fi fost instalate telefoane "Telkor".
Transport personal versus public. Depinde de situaţie în cazul meu. Pe distanţe lungi prefer exclusiv trenul. În oraş, bicicleta, dacă nu, transportul în comun (taxi inclus). La ce nebunie e în Bucureşti nu mă omor cu a avea maşină. În epoca de aur a telefoanelor cu monedă poate mi-aş fi dorit mai mult maşină.
Că se dorea mai mult de la telefoanele cu D.T.M.F., ştiu. Mi-aş fi dorit să pot comanda maşina de spălat prin telefon neinteligent.

Edited by djl, 18 December 2019 - 03:41.


#337
max66

max66

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 58
  • Înscris: 21.03.2008
Am si eu acest telefon. Imi spuneti ceva despre el? Multumesc!

Attached Files



#338
djl

djl

    Smrt fačizmu, sloboda narodu! Îmi cresc amprenta de Carbon

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 112,622
  • Înscris: 13.06.2004
Chiar nu ştiu. Am făcut ceva căutări, dar nu am găsit ce ar putea fi. Cred că cel mai bine e să-l întrebi pe cel cu acest site: http://www.matilo.eu...w2/d30/?lang=en

Aici apare un model care a fost folosit şi pe la noi: https://www.britisht...com/stc2724.htm
Diversă documentaţie: https://www.telephon...docs-by-company

#339
djl

djl

    Smrt fačizmu, sloboda narodu! Îmi cresc amprenta de Carbon

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 112,622
  • Înscris: 13.06.2004
Later edit: e un "Siemens" Modell 27 a.k.a W28, dar nu-mi dau seama dacă receptorul e original.

#340
max66

max66

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 58
  • Înscris: 21.03.2008
Ok, mersi mult. Receptorul nu e original, așa l-am primit. Azi am citit toate discuțiile, și am zis să întreb, să aflu ce posed. Oare din ce an e?

Am găsit! E din 1931. Vă mulțumesc! Dacă are cineva un receptor potrivit pt el, cumpăr...

Edited by max66, 11 March 2020 - 16:22.


#341
djl

djl

    Smrt fačizmu, sloboda narodu! Îmi cresc amprenta de Carbon

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 112,622
  • Înscris: 13.06.2004
Aş zice că 1928-1936. În 1936 a apărut W36: https://www.britisht...siemens/w36.htm
Unde aţi găsit că e din 1931?
Frumos ar fi să-i pui un receptor original sau o replică. Dacă la receptorului original i se poate schimba şi casca e bine, că se poate folosi bine mersi telefonul... existau unele cu casca încapsulată, dar nu cred că e cazul lui W28.

Pe la 1:24:10 vedem un telefon portocaliu precum cel din prima poză din grupajul de 3.

[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/EBI9ej2IFWQ?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

Edited by djl, 11 March 2020 - 16:24.


#342
max66

max66

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 58
  • Înscris: 21.03.2008
Am cautat pe google după denumirea data de tine, și am găsit pe matilo.eu. Acolo scrie ca ar fi 1931. De funcționat nu mă interesează, pentru ca nu am rețea de telefonie fixă. Iar pt receptor, doar sa arate original. Persoana de la care l-am primit mi-a zis ca ar fi în stare de funcționare. A lucrat la serviciul de telecomunicații di electrica.

Anunturi

Chirurgia endoscopică a hipofizei Chirurgia endoscopică a hipofizei

"Standardul de aur" în chirurgia hipofizară îl reprezintă endoscopia transnazală transsfenoidală.

Echipa NeuroHope este antrenată în unul din cele mai mari centre de chirurgie a hipofizei din Europa, Spitalul Foch din Paris, centrul în care a fost introdus pentru prima dată endoscopul în chirurgia transnazală a hipofizei, de către neurochirurgul francez Guiot. Pe lângă tumorile cu origine hipofizară, prin tehnicile endoscopice transnazale pot fi abordate numeroase alte patologii neurochirurgicale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate