Chirurgia endoscopică a hipofizei
"Standardul de aur" în chirurgia hipofizară îl reprezintă endoscopia transnazală transsfenoidală. Echipa NeuroHope este antrenată în unul din cele mai mari centre de chirurgie a hipofizei din Europa, Spitalul Foch din Paris, centrul în care a fost introdus pentru prima dată endoscopul în chirurgia transnazală a hipofizei, de către neurochirurgul francez Guiot. Pe lângă tumorile cu origine hipofizară, prin tehnicile endoscopice transnazale pot fi abordate numeroase alte patologii neurochirurgicale. www.neurohope.ro |
Țuica de prune
Last Updated: Feb 22 2024 16:57, Started by
Piorel
, Sep 10 2007 21:24
·
25
#73
Posted 07 January 2010 - 15:36
Salutare la toti!
Am citit pe nerasuflate tot ce s-a scris pe aici si imi dau seama cat de mult mai am de invatat :thumbup: . Eu care credeam ca le stiu pe toate :deadtongue: Este al treilea an de cand fac tuica cu mainile mele, cu resurse proprii :naughty: . Nu fac multa, cam 100 l., dar asa cum imi place mie: numai pruna, cam la 35 grade (trebuie sa bea toata familia). O tin in butoi de stejar si capata o culoare de o bei cu ochii. Aici vine problema pentru care cer si eu ajutor. Anul asta am gasit un butoi mai vechi, de vreo 30 l., l-am dus la un dogar sa mi-l repare, i-a schimbat un fund, i-a pus robinet, in sfarsit am fost tare fericit ca am un recipient nou in care doream sa pastrez tuica mai mult timp. L-am umplut cu tuica de anul trecut, i-am pus dop si am vrut sa uit de el. Dar de Craciun mi s-a facut pofta de tuica veche.... Si cand am scos in sticla, tuica mea era albastra, verde-albastra, oricum o culoare cacaniu inchis. La gust e la fel de buna dar s-o bei din ceasca de cafea sa nu o vezi :thumbdown: . M-am gandit ca butoiul a fost de vin rosu dar dogarul a spus ca l-a curatat pe interior. Am facut o experienta: am pus 2 picaturi de lamaie intr-un paharel cu tuica si parca a capatat o culoare acceptabila. Dar cum sa pun eu lamaie in toata tuica - :nonobad: nici nu ma gandesc - doar n-o fi gin sau tequila. Are careva vreo idee (vreun aditiv alimentar neutru sa nu-i scchimbe gustul) cum sa repar prostia? |
#74
Posted 07 January 2010 - 17:14
f1086, on 7th January 2010, 13:34, said: ... Singurul material mai bun decat cuprul este inoxul alimentar. Urmatorul cazan ce urmeaza sa-l realizez va fi din inox alimentar. ... Am citit undeva (din pacate nu am pastrat referinta respectiva) ca intradevar inoxul alimentar e cel mai bun, dar... cuprul intra in reactie cu aromaticele din distilat, imbogatindu-le. In referinta era dat in detaliu cu care substante, care sunt reactiile, etc. De aceea, se sublinia ca marii distilatori de spirtoase aromate - in special de distilat de vin pentru cognac - au cazanele de inox cu bare (platbande) de cupru in interior. |
#75
Posted 07 January 2010 - 18:12
Din cite am auzit eu, butoaiele ar fi bine sa fie din lemn de dud
|
#76
Posted 07 January 2010 - 18:55
Asta cu tuica albastra mi-a placut
Ar trebui sa scoti un patent pe ea De fapt alcoolul "trage" din lemn o multime de chestii - toata lumea stie ca distilarea conteaza maxim jumate (in cazul tuicii probabil si mai putin, vreo 10-20%) Cel mai important e in ce-o tii, si cum o tii. Din ce lemn e butoiul, daca a mai tinut tuica inainte, sau altceva, si ce etc. Oltenii fac tuica de 25-30 de grade ca sa iasa multa si proasta Si pe urma o baga direct in damigene ca sa nu "piarda" nimic. Cind am protestat, mi s-a raspuns ca daca o tine in butoi, pierde din ea (se mai duce din alcool) Englezii numesc partea asta care se pierde "angels' share" adica partea ingerilor Daca vreai sa bei o licoare buna mi se pare normal sa mai dai si la Dumnezeu din ea Daca nu vrem sa lasam nimic, bem si noi posirca asa cum meritam Lasind gluma la o parte, e clar ca ai avut o problema cu ce-a fost in butoi inainte sau ceva a fost in neregula cu butoiul ala, oi fi tinut cerneala in el Partea a doua cu lamiie: daca pui lamiie in aproape orice lichid colorat (poti sa incerci si cu ceai!) se deschide la culoare imediat Partea a treia: de ce te deranjeaza, de fapt, culoarea? cita tuica ai in butoiul albastru? bea-o naibii pe intuneric |
#77
Posted 07 January 2010 - 21:05
#78
Posted 07 January 2010 - 22:30
vata_pa_batz, on 7th January 2010, 21:05, said: Ce patetic ...si aiurea :lol: Puisorule, spune-mi ce bei ca sa sa-ti spun... Pina atunci va invitam sa mai aprofundati misterele distilarii Si ale "depozitarii" Mai ziceam eu intr-un topic alaturat, e nevoie de un pic de consecventa intr-ale gustului pentru o bautura de calitate In rest, depinde de noi, ce vrem si ce ne place |
#79
Posted 08 January 2010 - 11:04
jafo, on 7th January 2010, 18:55, said: Asta cu tuica albastra mi-a placut Ar trebui sa scoti un patent pe ea De fapt alcoolul "trage" din lemn o multime de chestii - toata lumea stie ca distilarea conteaza maxim jumate (in cazul tuicii probabil si mai putin, vreo 10-20%) Cel mai important e in ce-o tii, si cum o tii. Din ce lemn e butoiul, daca a mai tinut tuica inainte, sau altceva, si ce etc. ....................................... Partea a doua cu lamiie: daca pui lamiie in aproape orice lichid colorat (poti sa incerci si cu ceai!) se deschide la culoare imediat Partea a treia: de ce te deranjeaza, de fapt, culoarea? cita tuica ai in butoiul albastru? bea-o naibii pe intuneric |
#81
Posted 10 January 2010 - 12:59
Morosanul, on 7th December 2009, 09:12, said: Cred ca mai bine nu te bagai in subiectul ăsta :D Tu faci o confuzie: intre o productie (cvasi)industriala si cea de gospodarie. Cand omul are 3 peri, 5 pruni, 4 meri si 100 de butuci de vie ii este imposibil/ nerentabil sa faca din tuica din fiecare produs. Incat amestecul acestora este cat se poate de binevenit. Intrebarea initiala era pentru o productie in gospodarie. Daca ai 2 ha de livada de pruni atunci este alta chira socoteala :thumbup: |
#82
Posted 11 January 2010 - 14:13
Acolo ziceai ca e "indicat" sa le amesteci:
ctin64, on 6th December 2009, 20:13, said: Indiferent de materia prima ( pruna sau tescovina -ce ramane dupa zdrobirea strugurilor) este f indicat sa se puna si un amestec de mere si pere fermentate. Imbunatateste mult calitatea tuicii. Acum 2 ha încă nu poti spune ca e industrial, dar e drept ca e alta socoteala decat cu prunii din curte. Însă chiar daca experienta mea personala m-ar înșela, pana acum toti "meseriașii" mi-au zis ca (daca ai de unde) e mai buna sa o faci din fiecare fruct separat. |
|
#83
Posted 11 January 2010 - 14:36
Personal, cel mai mult apreciez combinatia de 80% prune si 20% mere.
Asta...lasand la o parte licorile exotice..cum ar fi aia de cirese salbatice.... |
#84
Posted 11 January 2010 - 20:22
Cirese salbatice ?!
Cica e o nebunie :thumbup: ! Am un unchi, om la 75 de ani, mare bautor in tinerete, care mi-a spus ca nu exista tuica mai buna decit cea de cirese salbatice ! Eu unul n-am baut niciodata, sunt tare curios cum e ! A baut cineva schnaps de cirese ? O fi asemanator ? |
#85
Posted 14 January 2010 - 01:05
Nu stiu cum e tuica de cirese dar anu asta daca totul va fi ok am sa fac tuica de cirese. Am si rezolvat de materie prima sa se faca doar ca voi pune la fermentat o tona de cirese si vedem ce iese;)
|
#86
Posted 19 January 2010 - 01:20
Am baut eu - de cirese. Deseori. Este o zona in M-tii Mehedinti (am lucrat acolo ceva ani la ra^nd ...), unde sunt multe livezi de cires. Si se culeg ciresele vara cu carul. Si toate intra la tuica ...
E mai slaba decat cea de pruna. Si are un foarte usor si fin gust de cireasa. Este exceptionala dintr-un anumit punct de vedere: consumata barbateste - adica vreo 250-500 g zilnic timp de vreo doua-trei zile, dizolva calculii renali. Nisipul rezultat se elimina prin urina. Nu glumesc. A fost testata. |
#87
Posted 19 January 2010 - 19:22
Foarte interesant :D !
Stiam ca ceaiul din cozi de cirese este bun pentru rinichi, dar nu stiam treaba asta cu tuica ! E bine de stiut ! Poate la vara cumpar niste cirese si il rog pe taica-miu sa faca niste tuica ! Cam ce tarie are tuica de cirese? Edited by kodiak, 19 January 2010 - 19:22. |
|
#88
Posted 19 January 2010 - 23:30
Cei care o fierb "de doua ori", o scot pe la vreo 35-37 de grade. Cea normala - cam 27-28.
|
#89
Posted 20 January 2010 - 08:58
Eu am pus borhot din prune la fermentat într-o damigeană de 21 de litri pe care am pus-o într-un butoi cu apă menținută călduță cu ajutorul unui încălzitor de acvariu care merge în permanență. Fermentează bine chiar dacă în camera unde o țin nu îmi permit să fac căldură și am numai 12 grade, însă nu știu dacă e bine, trebuie să mai mestec în ea din când în când? Cât o mai țin?
|
#90
Posted 20 January 2010 - 09:13
Anunturi
▶ 0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users