Țuica de prune
Last Updated: Feb 20 2023 09:32, Started by
Piorel
, Sep 10 2007 21:24
·
22

#1
Posted 10 September 2007 - 21:24

Salut! Am stat câteva zile din ultimele săptămâni la un prieten care mă servea înainte dar și după masă cu o țuică de prune făcută (sau cel puțin adusă din) în Arad. Întrebarea mea este cum pot să îl pun pe tata să facă la fel ca aia? Adică, el are cazan, instalație din aia specială (face niște poșirci din corcodușe + prăștină), îi cumpăr și prune. Dar ce mai e de făcut? Cum trebuie să fie prunele? Foarte coapte? Se lasă la fermentat? Se fierbe după aceea țuica pentru a ieși mai tare? Orice informații pertinente mi-ar fi utile, mulțumesc anticipat.
Edited by Piorel, 10 September 2007 - 21:26. |
#2
Posted 10 September 2007 - 21:57

Piorel, on Sep 10 2007, 22:24, said: Salut! Am stat câteva zile din ultimele săptămâni la un prieten care mă servea înainte dar și după masă cu o țuică de prune făcută (sau cel puțin adusă din) în Arad. Întrebarea mea este cum pot să îl pun pe tata să facă la fel ca aia? Adică, el are cazan, instalație din aia specială (face niște poșirci din corcodușe + prăștină), îi cumpăr și prune. Dar ce mai e de făcut? Cum trebuie să fie prunele? Foarte coapte? Se lasă la fermentat? Se fierbe după aceea țuica pentru a ieși mai tare? Orice informații pertinente mi-ar fi utile, mulțumesc anticipat. vezi sa nu fi fost tuica de pufoaica -_- |
#4
Posted 10 September 2007 - 22:13

Nu-s expert la asa ceva, nici nu-s consumator, da' cand am fost copil am dat de cateva ori la manivela cazanului, taria se obtine din a doua distilare, adica dupa cea ai obtinut posirca, o bagi din nou prin instalatie, daca n-ai alcoolmetru, arunci putina tuica pe cazan, suficienta cat sa se prelinga pana la foc, daca se aprinde atunci e numa buna...
|
#5
Posted 10 September 2007 - 22:35

In nici un caz nu era tuica de pufoaica. Probabil era tuica de Banat clasica, un sortiment de tuica ardeleneasca mai aromat. In zona aia prunele se coc bine (zona de campie cu sate regularizate pe vremea Imperiului, majoritatea caselor au gradina parcelata in spatele casei si in jurul gradinii sunt pruni... deci cam toti au potential de produs tuica), se tin mult la fermentat in butoaie si tuica scoasa din cazan se trage de obicei prin-un scoc de scoarta de prun pentru aroma si culoare. Tuica obtinuta se mai "intoarce" o data prin sistem, adica in cazan nu se mai baga borhot ci prima tuica (aia "olteneasca", pe la 28-30 de grade :)), dupa intoarcere tuica avand intre 45-60 de grade... aici e cu dichis, trebe cineva care se pricepe... la 45 e buna de baut aproape de catre oricine, la 60 e detartrant pt majoritatea oamenilor. :D Din prima raportul e cam de 1 la 10 (la 10 kile de borhot scoti 1 litru de tuica neintoarsa) si dupa aia raportul e de 1 la 2 sau 2 la 3... asta inseamna practic ca tu bagi 15-20 de kile de prune ca sa scoti unu de tuica.
Sunt de parere ca nu merita efortul daca nu ai cel putin 2-3 butoaie mari de borhot, cel putin prin prisma bucatariei imputite si a efortului depus. Mai bine cumperi tuica gata facuta, se vinde destul de ieftin pentru cat valoreaza ea de fapt. Later edit: speaking of, noi vorbim despre tuica. Palinca e mai la nord si delimitarea e facuta de obicei de zona. Edited by AlexIP, 10 September 2007 - 22:36. |
#6
Posted 10 September 2007 - 22:46

AlexIP, on Sep 10 2007, 23:35, said: Later edit: speaking of, noi vorbim despre tuica. Palinca e mai la nord si delimitarea e facuta de obicei de zona. Acu' sa nu-mi zici ca "tuica" inseamna aia slaba "olteneasca" cum ii zici tu, ca nu te cred. In schimb, eu pot sa spun despre palinca de bihor a fratilor oradeni ca e pishorca cu chimicale. Edited by duculeana, 10 September 2007 - 22:46. |
#7
Posted 11 September 2007 - 12:20

Io prin tuica inteleg aia trasa o data, mai slaba (si pe care o prefer), prin palinca aia mult mai tare, trasa de 2 ori, care personal nu imi place. Evident ca mai exista tot felul de alte denumiri pentru trasacul local, dar folosirea a doar 2 termeni, tuica si palinca, mi se pare o simplificare desteapta.
Fratii Micula nu mai au voie de ceva vreme sa scrie palinca pe bautura lor, de citiva ani se numeste Tarie de Bihor. Edited by abancor, 11 September 2007 - 12:22. |
#8
Posted 11 September 2007 - 16:14

duculeana, on Sep 10 2007, 22:46, said: Pai tot aia e, depinde cum i se spune in functie de regiune. Nu conteaza gradul de tarie in stabilirea termenului. E ca si cand eu spun painii "paine de tarate", "de diabet" etc. Tot paine e, doar ca alt sortiment. inca un abstinent care face teoria alcoolului. cristoase, mai sint multi din-astia destepti? :lol: |
#9
Posted 11 September 2007 - 16:17

Savurez o țuică foarte tare și sting cu cola. Din aia de Arad. Am găsit acasă în beci un 750 ml, uitat de lume. Dar când am pus în altă sticlă am observat că era foarte murdară, adică un fir de păr, ceva insecte și am stercurat-o cu vată. Ce uischi tată? ȚUICĂ! :)
|
#10
Posted 11 September 2007 - 16:33

Berti, on Sep 10 2007, 23:13, said: Nu-s expert la asa ceva, nici nu-s consumator, da' cand am fost copil am dat de cateva ori la manivela cazanului, taria se obtine din a doua distilare, adica dupa cea ai obtinut posirca, o bagi din nou prin instalatie, daca n-ai alcoolmetru, arunci putina tuica pe cazan, suficienta cat sa se prelinga pana la foc, daca se aprinde atunci e numa buna... mai exista si varianta sa iei doar "fruntea" --- adica sa opresti separat ce curge prima data eu fac tuica (de caise nu prune) in 3 "calitati" 1. frunte - la mai mult de 40 de grade 2. medie - la aprox 30 de grade 3. slaba - la mai putin de 20 ideea este ca o data cu scaderea alcoolului scade si aroma de fructe. asa ca eu prefer putin da bun si aromat, asa ca fruntea merge bauta direct, media - iarna fiarta in combinatie cu scortisoare, cuiiosoare, etc iar cea slaba este de dat |
#12
Posted 14 September 2007 - 15:41

#13
Posted 14 September 2007 - 19:50

Asa poti sa bei un keg de bautura de prune tarie 5%. Dar cu atat mai mult aia nu mai e tuica.
|
#14
Posted 14 September 2007 - 20:35

AlexIP, on Sep 14 2007, 16:08, said: 20 de grade? :w00t: Ala e ceai cu arome deja! ceaiul e cat de cat bun la ceva .... tuica slaba e naspa rau .... dar am precizat ... nu o consum ... e de dat .... pai in curte la tara sunt multe de facut de taiat iarba, de spart lemne, de sapat, etc ..... se pare ca tuica e mai apreciata decat cash-ul .... asa ca am grija tot timpul ca am cateva zeci de Kg de "valuta" :D |
#15
Posted 14 September 2007 - 21:20

Vorba aia, depinde de zona. Daca le dai tuica de 20 de grade la muncitori aici, vin si strica lucrarea, zic ca iti bati joc de ei. :)
|
#16
Posted 16 September 2007 - 07:20

o fi adevarat .... la mine oricum nu pupa mai buna in alta parte
|
#17
Posted 28 February 2008 - 16:59

Daca vreti o palinca de pruna adevarata, din Maramures, ma contactati, nu e scumpa deloc, 35 ron/litru.
Cunoscatorii stiu ce inseamna o palinca de la Maramures... ;) |
|
#18
Posted 28 February 2008 - 21:26

PALINCAdeMARAMURES, on Feb 28 2008, 16:59, said: Daca vreti o palinca de pruna adevarata, din Maramures, ma contactati, nu e scumpa deloc, 35 ron/litru. Cunoscatorii stiu ce inseamna o palinca de la Maramures... ;) Dar daca e de Maramu' cu siguranta e horinca, corect ? :D abancor, on Sep 11 2007, 12:20, said: Io prin tuica inteleg aia trasa o data, mai slaba (si pe care o prefer), prin palinca aia mult mai tare, trasa de 2 ori, care personal nu imi place. Evident ca mai exista tot felul de alte denumiri pentru trasacul local, dar folosirea a doar 2 termeni, tuica si palinca, mi se pare o simplificare desteapta. Fratii Micula nu mai au voie de ceva vreme sa scrie palinca pe bautura lor, de citiva ani se numeste Tarie de Bihor. Termenul general de țuică cred ca e preferat pt ca e autohton. Delimitarea, care acum e oarecum si reglementata din cate am vazut, tuica e pana la 30%, pe la 40% e palinca, si de la 50% e horinca. Asta pentru ca asa se faceau in mare parte dupa zona in cale se folosea termenul. duculeana, on Sep 14 2007, 15:41, said: Nu inteleg de ce te miri? Pai ce, vinul, cu 12 grade ale sale e ceai de fructe? Tot alcool se numeste, in loc sa bei un paharel de 40-50 de grade, bei 3 din alea de 20 si tot aia e. Vinul e cu totul altceva, e alt proces, nu poti compara. Aia ce ramine dupa tuica e oribila, e un fel de deseu, ca sa fiu mai plastic. Depinde, sigur, cu ce te obisnuiesti, eu daca o simt slaba mi se face rau, desi stiu ca poate fi buna, dar e prea tarziu sa ma obisnuiesc. Piorel, eu iti pot descrie procesul, dar asta e teorie ! Eu nu m-as pune sa fac, desi stiu pas cu pas ce e de facut. Crede-ma, e un mestesug si in asta, cere experienta si indemanare, si nu iti indic sa o faci singur. E ca si cum ti-as explica cum se ciopleste o poarta maramuresana si ti-ai face tu una, acasa. Iarasi depinde si de cantitate, daca faci mai multa e mai buna, cu 50kg de prune nu iese de treaba. Daca vrei dau o fuga pana la Sighet sa o gust pe-a lui PALINCAdeMARAMURES :lol: si iei de la el. Ce sa zic, eu n-am sa-ti dau ca fac mai putina decat beau :scratchchin: |
Anunturi
Bun venit pe Forumul Softpedia!
▶ 0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users