Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Bing-Content removal tool

Nu pot accesa monitorulsv.ro de l...

Cum sa elimini urmele de acnee?

Wc Geberit
 Routere detinute in trecut si in ...

Teii din fața casei

E-Mail in serie prin Excel si Out...

Modul alimentare rulou/jaluzea ex...
 Recuperare fișiere dupa form...

Aplicatii stress test RAM

Asigurare auto hibrid

Asus B550M - PC-ul nu porneste di...
 Tzanca Uraganu - Inconjurat de Fe...

explicatie montaj breadboard

3 Doors Down - Kryptonite

Semnalizati cand virati pe un dru...
 

Țuica de prune

  • Please log in to reply
2250 replies to this topic

#19
d-ardeleanu

d-ardeleanu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,576
  • Înscris: 12.02.2008
despre tuica si palinca...
ce ar mai fi de discutat si degustat...
deci: palinca nu are 40% ci 52%
sub 50% cred ca i se poate spune tuica
vrei sa faci o tuica de prune?
depinde de zona in care te afli
eu cumparam prune de peste tot dar cele mai bune din sudul tarii
le-am gasit pe la dragasani
se tin prunele sparte sau taiate in prealabil in butoi la fermentat, chiar cu putin zahar deasupra
daca butoiul e etans se pot tine de toamna pana primavara, daca nu cateva saptamani
se face tuica si este bine sa ai un alcoolmetru sa vezi gradatia bauturii produse
daca vrei tuica mai tare te opresti la 20-30 % si amesteci toata tuica rezultata
daca vrei palinca o fierbi separat tuica si te opresti la 30-40 % caci asa amestecul rezultat va fi pe la 55% dupa care se pune apa de izvor (dulce) si sa ajunge la 52%
consider ca cel mai mult conteaza calitatea prunelor folosite - de preferat cele brumarii, lunguiete dar fara prea multa zaema caci astea sunt mai aromate si se va simti la final
iar apa de izvor chiar schimba asprimea alcoolului
vrei sa bei ceva mai bun ca whisky?
pune zahar la topit in ibric; cand se topeste si e lichid (maroniu) toarna tuica peste, pune cateva boabe de piper si o mana de chimen frecat in palma apoi dupa ce da un clocot- vezi sa nu iei foc!- pune o gutuie taiata felii si lasa totul acoperit - vei obtine o bautura aromata, tare si naturala!

#20
abancor

abancor

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,071
  • Înscris: 07.07.2006

View PostMorosanul, on Feb 28 2008, 21:26, said:

E clar ca e chimica, da de ce nu ami au voie sa scrie ?

Am observat ca de acum ceva vreme (peste un an) nu mai scrie coniac pe Unirea sau palinca pe European Drinks, si banuiesc ca in sfirsit s-a reglementat utilizarea denumirilor, in ideea ca trebuie sa respecti ce scrie pe sticla (cum nu poti sa zici cozonac la piine), asa ca bauturile astea bazate pe etilic + arome nu mai sunt denumite (fals) tuica, brandy, rachiu etc. Acu hanul Ars nu mai e Rachiu aprig de Cilnau, e doar Aprig de Cilnau, Unirea e bautura spirtoasa cu aroma de brandy, Taria de Bihor e bautura alcoolica cu aroma de prune (nu sunt sigur daca chiar asa scrie pe ea) etc. Foarte corect! Pentru ca nu respecta reteta coniacului, a rachiului, a tuicii etc.

Prin liceu (prin 93 - 94) beam uneori redeveu (RDV) - rachiu de vin sau RDD (de drojdie). Dracu stie ce beam de fapt!

#21
Morosanul

Morosanul

    Haiduc

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,042
  • Înscris: 12.12.2006

View Postd-ardeleanu, on Mar 7 2008, 15:10, said:

deci: palinca nu are 40% ci 52%
ba chiar in jur de 40% are, asa se face in majoritatea regiunilor, si de aceea asa e si standardizata prin lege - trebuie sa fie peste 37,5%
Poti consulta si Wiki pt confirmare, sau te poti uita in magazine.
Ca regional se poate face si altfel, asta e altceva. In general in zonele de munte si cele Nordice se face mai tare.

View Postabancor, on Mar 7 2008, 15:50, said:

Acu hanul Ars nu mai e Rachiu aprig de Cilnau, e doar Aprig de Cilnau, Unirea e bautura spirtoasa cu aroma de brandy, Taria de Bihor e bautura alcoolica cu aroma de prune (nu sunt sigur daca chiar asa scrie pe ea) etc. Foarte corect! Pentru ca nu respecta reteta coniacului, a rachiului, a tuicii etc.
Da, asa e.
Acum Cognac nu e voie s scrie oricum, ca e rezervat de francezi. Palinca ar avea voie, daca ar fi palinca intr-adevar :D
Pt celelalte am observat si eu schimbarea. Mi se pare insa corect, daca nu e, sa nu scrie.
Am vazut si Bautura alcolizata cu aroma de vin   :P - "vinurile" alea la PET.

#22
bemai

bemai

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 136
  • Înscris: 27.12.2007

View Postduculeana, on Sep 10 2007, 22:46, said:

Pai tot aia e, depinde cum i se spune in functie de regiune. Nu conteaza gradul de tarie in stabilirea termenului. E ca si cand eu spun painii "paine de tarate", "de diabet" etc. Tot paine e, doar ca alt sortiment.
Acu' sa nu-mi zici ca "tuica" inseamna aia slaba "olteneasca" cum ii zici tu, ca nu te cred. In schimb, eu pot sa spun despre palinca de bihor a fratilor oradeni ca e pishorca cu chimicale.
tuica de prune se face din P R U N E si nu are chimicale, in schimb trebuie pricepere
am facut si am baut, in afara de prune se pune apa
off topic. probabil nu stii nici diferenta dintre vin si palinca ( asa se numeste la mine acasa )
dar daca treci prin zona iti dau eu sa vezi diferenta ( vinul il aduci tu )

Edited by bemai, 14 March 2008 - 12:05.


#23
Morosanul

Morosanul

    Haiduc

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,042
  • Înscris: 12.12.2006

View Postbemai, on Mar 14 2008, 12:52, said:

off topic. probabil nu stii nici diferenta dintre vin si palinca
Mai precis, daca diluezi palinca nu iese vin, asa cum daca dluezi vinul nu iese bere :coolspeak:

Mai vreau sa darim un mit, destul de popular mai ales aici in nordul Ardealului, cum ca horica/palinca pe care o bem noi ar fi cea mai tare chestie care se bea pe lumea asta, :lol: si de cate ori duceam la cineva in strainatate sau ii dadeam sa guste ne asteptam sa aiba un soc.
E drept ca in general "tariile" cele mai baute pe afara sint pe la 40% - Wiskey, Cognac, Vodka, Gin, etc si a noastra e peste 50%
( am vazut ca e un Dry Gin de Bombay - acela albastru - care e la 48 da se bea cu gheata, sau in cocktail )

Dar mai intai ca rusii de peste Tisa beau niste porcarii din spirt dublu rafinat, la o gradatie care nu merita incercata :D si de celalta parta, austriecii au o chestie numita STROH care se face in 3 variante: la 40, 60 si 80 de grade, si se bea asa cum e.

Eu personal nu cred ca taria e o calitate in sine, la noi unii o fac a 56% si mie nu imi place, o prefer mai rotunjita, mai potolita.

#24
bemai

bemai

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 136
  • Înscris: 27.12.2007
si eu prefer palinca de 48 grade
si mai ales de pere nu de prune  :coolspeak:

#25
Morosanul

Morosanul

    Haiduc

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,042
  • Înscris: 12.12.2006
No, cu aia de pere chiar ca m-ai nimerit  !
Si mie imi place parca cel mai mult, ii zice "puturoasa" care in limba populara inseamna ce va de genul "inmiresmata", ca are un miros specific foarte placut.   :cheers:

#26
liviu_np

liviu_np

    Haiduc

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,181
  • Înscris: 05.06.2006

View Postbemai, on Mar 15 2008, 19:32, said:

si eu prefer palinca de 48 grade
si mai ales de pere nu de prune  :coolspeak:

Aia e dura de tot. Nici nu simti cand te 'fura"

#27
abancor

abancor

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,071
  • Înscris: 07.07.2006

View PostMorosanul, on Mar 14 2008, 21:41, said:

Mai precis, daca diluezi palinca nu iese vin, asa cum daca dluezi vinul nu iese bere :coolspeak:

Mai vreau sa darim un mit, destul de popular mai ales aici in nordul Ardealului, cum ca horica/palinca pe care o bem noi ar fi cea mai tare chestie care se bea pe lumea asta, :lol: si de cate ori duceam la cineva in strainatate sau ii dadeam sa guste ne asteptam sa aiba un soc.
E drept ca in general "tariile" cele mai baute pe afara sint pe la 40% - Wiskey, Cognac, Vodka, Gin, etc si a noastra e peste 50%
( am vazut ca e un Dry Gin de Bombay - acela albastru - care e la 48 da se bea cu gheata, sau in cocktail )

Dar mai intai ca rusii de peste Tisa beau niste porcarii din spirt dublu rafinat, la o gradatie care nu merita incercata :D si de celalta parta, austriecii au o chestie numita STROH care se face in 3 variante: la 40, 60 si 80 de grade, si se bea asa cum e.

Eu personal nu cred ca taria e o calitate in sine, la noi unii o fac a 56% si mie nu imi place, o prefer mai rotunjita, mai potolita.

Bine, pe sticla de Stroh 80 scrie ca nu e de consumat ca atare, ci de folosit de exemplu la prajituri. Ceea ce nu m-a impiedicat sa trag o betie crunta cu Stroh 80, stingeam la inceput cu bere, dupa care cu palinca! Palinca curgea pe git ca apa dupa Stroh. Astea se petreceau in Tirol, vara 95, eram licean, deci se explica. Mai multi ne-am rupt capetele urit de tot in acea seara, in care am decis noi ca interdictia de a fuma si a bea in sala de mese a taberei in care eram e desueta :D Si acu mai beau Stroh, de regula indoit cu cola, dar 60, ca 80 nu am mai gasit.

Mie in general nu imi (mai) plac tariile, nici vodca sau whisky, nici altceva. Tuica imi place, dar sa fie slaba (olteneasca/argeseana) si sa simt pruna.

#28
iliev

iliev

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 30
  • Înscris: 10.03.2007
Am intrat si eu pe aici in speranta ca spune cineva cum se face tuica (de prune, mere, pere, etc.). Nu am gasit asa ceva.
Am citit intr-o carte ca primii 5 % si ultimii 15 % din ce curge la cazan se arunca. Stati, nu rideti de mine!
Poate cineva sa-mi confirme aceasta? Eventual cu explicatii.
Multumesc.

#29
bemai

bemai

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 136
  • Înscris: 27.12.2007

View Postiliev, on Apr 5 2008, 21:08, said:

Am intrat si eu pe aici in speranta ca spune cineva cum se face tuica (de prune, mere, pere, etc.). Nu am gasit asa ceva.
Am citit intr-o carte ca primii 5 % si ultimii 15 % din ce curge la cazan se arunca. Stati, nu rideti de mine!
Poate cineva sa-mi confirme aceasta? Eventual cu explicatii.
Multumesc.
da ai dreptate intr-un fel dar nu se arunca se folosesc la altceva, primii 5% au mult oxid
(sau asa ceva) de cupru iar ultima se distileaza din nou

#30
acidhouse

acidhouse

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 730
  • Înscris: 25.04.2005
prunele pe care ar trebui sa le cumperi trebuiesc sa fie zemoase ...nu dalea de carne .... ar fi nevoie si de cateva kg de zahar .... de preferat fara zahar ...sa fie naturala...:) si ca sa fie mai tare tre sa stie sa fol cazanu ala  ca la carte ... foc .. moderat ... apa schimbata nujtu cum ...:) ,   si daca vrei so faci palinca o tragi de 2 ori la cazan si aia e :)

#31
carman

carman

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,583
  • Înscris: 06.02.2006
reteta: prunele zdrobite se pun la fermentat impreuna cu foarte mult zahar. dupa distilarea intr-un cazan facut dintr-un amestec de cupru+plumb, lichidul se combina cu alcool etilic (in functie de taria dorita).

noroc!

#32
minune

minune

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 570
  • Înscris: 01.04.2004
grrrrrrrrrrrrrrr
Daca pui si zahar si mai adaugi si alcool  :puke:

Prune fermentate, fierte de 2x si cum zicea cineva... tre' sa iasa la 52 grade

#33
carman

carman

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,583
  • Înscris: 06.02.2006

View Postminune, on Apr 7 2008, 07:37, said:

grrrrrrrrrrrrrrr
Daca pui si zahar si mai adaugi si alcool  :puke:

Prune fermentate, fierte de 2x si cum zicea cineva... tre' sa iasa la 52 grade
ai uitat de Pb!

#34
bemai

bemai

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 136
  • Înscris: 27.12.2007

View Postcarman, on Apr 7 2008, 07:30, said:

reteta: prunele zdrobite se pun la fermentat impreuna cu foarte mult zahar. dupa distilarea intr-un cazan facut dintr-un amestec de cupru+plumb, lichidul se combina cu alcool etilic (in functie de taria dorita).

noroc!
nici pe departe, mai intereseazate, era trecuta pe aici reteta, oricum cazanul se face de alama si cupru iar dupa distilare iese alcool nu mai trebuie amestecat decat cu apa

#35
carman

carman

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,583
  • Înscris: 06.02.2006

View Postbemai, on Apr 7 2008, 11:24, said:

nici pe departe, mai intereseazate, era trecuta pe aici reteta, oricum cazanul se face de alama si cupru iar dupa distilare iese alcool nu mai trebuie amestecat decat cu apa
tati, la parnaie te descurci cum poti...

#36
Morosanul

Morosanul

    Haiduc

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,042
  • Înscris: 12.12.2006

View Postiliev, on Apr 5 2008, 22:08, said:

Am intrat si eu pe aici in speranta ca spune cineva cum se face tuica (de prune, mere, pere, etc.). Nu am gasit asa ceva.
Am citit intr-o carte ca primii 5 % si ultimii 15 % din ce curge la cazan se arunca. Stati, nu rideti de mine!
Poate cineva sa-mi confirme aceasta? Eventual cu explicatii.
Multumesc.
Ideea e -stintific vorbind - ca din chestia aia detonanta tu tre sa scoti doar alcool etilic, apa si ceva arome - care-s uleiuri volatile.
Prima care curge se numeste la noi aramita si contine alcooli inferiori celui etilic - metanol - care se se vaporizeaza mai usor, avand molecula mica. E putin tulbure, foarte tare si toxica. Se foloseste ca solvent - cand cureti ceva sau dezinfectant dupa diluare.

Ultima, coada, contine alcooli superiori si alte chestii mai grosiere, plus apa - fiind mai slaba.
Merita aruncata, sau tot asa folosita in alte cele, dar daca o refierbi iese o posirca odioasa, si asta cam toxica.

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate