Țuica de prune
Last Updated: Feb 22 2024 16:57, Started by
Piorel
, Sep 10 2007 21:24
·
25
#19
Posted 07 March 2008 - 15:10
despre tuica si palinca...
ce ar mai fi de discutat si degustat... deci: palinca nu are 40% ci 52% sub 50% cred ca i se poate spune tuica vrei sa faci o tuica de prune? depinde de zona in care te afli eu cumparam prune de peste tot dar cele mai bune din sudul tarii le-am gasit pe la dragasani se tin prunele sparte sau taiate in prealabil in butoi la fermentat, chiar cu putin zahar deasupra daca butoiul e etans se pot tine de toamna pana primavara, daca nu cateva saptamani se face tuica si este bine sa ai un alcoolmetru sa vezi gradatia bauturii produse daca vrei tuica mai tare te opresti la 20-30 % si amesteci toata tuica rezultata daca vrei palinca o fierbi separat tuica si te opresti la 30-40 % caci asa amestecul rezultat va fi pe la 55% dupa care se pune apa de izvor (dulce) si sa ajunge la 52% consider ca cel mai mult conteaza calitatea prunelor folosite - de preferat cele brumarii, lunguiete dar fara prea multa zaema caci astea sunt mai aromate si se va simti la final iar apa de izvor chiar schimba asprimea alcoolului vrei sa bei ceva mai bun ca whisky? pune zahar la topit in ibric; cand se topeste si e lichid (maroniu) toarna tuica peste, pune cateva boabe de piper si o mana de chimen frecat in palma apoi dupa ce da un clocot- vezi sa nu iei foc!- pune o gutuie taiata felii si lasa totul acoperit - vei obtine o bautura aromata, tare si naturala! |
#20
Posted 07 March 2008 - 15:50
Morosanul, on Feb 28 2008, 21:26, said: E clar ca e chimica, da de ce nu ami au voie sa scrie ? Am observat ca de acum ceva vreme (peste un an) nu mai scrie coniac pe Unirea sau palinca pe European Drinks, si banuiesc ca in sfirsit s-a reglementat utilizarea denumirilor, in ideea ca trebuie sa respecti ce scrie pe sticla (cum nu poti sa zici cozonac la piine), asa ca bauturile astea bazate pe etilic + arome nu mai sunt denumite (fals) tuica, brandy, rachiu etc. Acu hanul Ars nu mai e Rachiu aprig de Cilnau, e doar Aprig de Cilnau, Unirea e bautura spirtoasa cu aroma de brandy, Taria de Bihor e bautura alcoolica cu aroma de prune (nu sunt sigur daca chiar asa scrie pe ea) etc. Foarte corect! Pentru ca nu respecta reteta coniacului, a rachiului, a tuicii etc. Prin liceu (prin 93 - 94) beam uneori redeveu (RDV) - rachiu de vin sau RDD (de drojdie). Dracu stie ce beam de fapt! |
#21
Posted 08 March 2008 - 11:50
d-ardeleanu, on Mar 7 2008, 15:10, said: deci: palinca nu are 40% ci 52% Poti consulta si Wiki pt confirmare, sau te poti uita in magazine. Ca regional se poate face si altfel, asta e altceva. In general in zonele de munte si cele Nordice se face mai tare. abancor, on Mar 7 2008, 15:50, said: Acu hanul Ars nu mai e Rachiu aprig de Cilnau, e doar Aprig de Cilnau, Unirea e bautura spirtoasa cu aroma de brandy, Taria de Bihor e bautura alcoolica cu aroma de prune (nu sunt sigur daca chiar asa scrie pe ea) etc. Foarte corect! Pentru ca nu respecta reteta coniacului, a rachiului, a tuicii etc. Acum Cognac nu e voie s scrie oricum, ca e rezervat de francezi. Palinca ar avea voie, daca ar fi palinca intr-adevar :D Pt celelalte am observat si eu schimbarea. Mi se pare insa corect, daca nu e, sa nu scrie. Am vazut si Bautura alcolizata cu aroma de vin :P - "vinurile" alea la PET. |
#22
Posted 14 March 2008 - 11:52
duculeana, on Sep 10 2007, 22:46, said: Pai tot aia e, depinde cum i se spune in functie de regiune. Nu conteaza gradul de tarie in stabilirea termenului. E ca si cand eu spun painii "paine de tarate", "de diabet" etc. Tot paine e, doar ca alt sortiment. Acu' sa nu-mi zici ca "tuica" inseamna aia slaba "olteneasca" cum ii zici tu, ca nu te cred. In schimb, eu pot sa spun despre palinca de bihor a fratilor oradeni ca e pishorca cu chimicale. am facut si am baut, in afara de prune se pune apa off topic. probabil nu stii nici diferenta dintre vin si palinca ( asa se numeste la mine acasa ) dar daca treci prin zona iti dau eu sa vezi diferenta ( vinul il aduci tu ) Edited by bemai, 14 March 2008 - 12:05. |
#23
Posted 14 March 2008 - 21:41
bemai, on Mar 14 2008, 12:52, said: off topic. probabil nu stii nici diferenta dintre vin si palinca Mai vreau sa darim un mit, destul de popular mai ales aici in nordul Ardealului, cum ca horica/palinca pe care o bem noi ar fi cea mai tare chestie care se bea pe lumea asta, :lol: si de cate ori duceam la cineva in strainatate sau ii dadeam sa guste ne asteptam sa aiba un soc. E drept ca in general "tariile" cele mai baute pe afara sint pe la 40% - Wiskey, Cognac, Vodka, Gin, etc si a noastra e peste 50% ( am vazut ca e un Dry Gin de Bombay - acela albastru - care e la 48 da se bea cu gheata, sau in cocktail ) Dar mai intai ca rusii de peste Tisa beau niste porcarii din spirt dublu rafinat, la o gradatie care nu merita incercata :D si de celalta parta, austriecii au o chestie numita STROH care se face in 3 variante: la 40, 60 si 80 de grade, si se bea asa cum e. Eu personal nu cred ca taria e o calitate in sine, la noi unii o fac a 56% si mie nu imi place, o prefer mai rotunjita, mai potolita. |
#24
Posted 15 March 2008 - 19:32
si eu prefer palinca de 48 grade
si mai ales de pere nu de prune :coolspeak: |
#25
Posted 15 March 2008 - 22:46
No, cu aia de pere chiar ca m-ai nimerit !
Si mie imi place parca cel mai mult, ii zice "puturoasa" care in limba populara inseamna ce va de genul "inmiresmata", ca are un miros specific foarte placut. :cheers: |
#26
Posted 15 March 2008 - 22:51
#27
Posted 17 March 2008 - 15:37
Morosanul, on Mar 14 2008, 21:41, said: Mai precis, daca diluezi palinca nu iese vin, asa cum daca dluezi vinul nu iese bere :coolspeak: Mai vreau sa darim un mit, destul de popular mai ales aici in nordul Ardealului, cum ca horica/palinca pe care o bem noi ar fi cea mai tare chestie care se bea pe lumea asta, :lol: si de cate ori duceam la cineva in strainatate sau ii dadeam sa guste ne asteptam sa aiba un soc. E drept ca in general "tariile" cele mai baute pe afara sint pe la 40% - Wiskey, Cognac, Vodka, Gin, etc si a noastra e peste 50% ( am vazut ca e un Dry Gin de Bombay - acela albastru - care e la 48 da se bea cu gheata, sau in cocktail ) Dar mai intai ca rusii de peste Tisa beau niste porcarii din spirt dublu rafinat, la o gradatie care nu merita incercata :D si de celalta parta, austriecii au o chestie numita STROH care se face in 3 variante: la 40, 60 si 80 de grade, si se bea asa cum e. Eu personal nu cred ca taria e o calitate in sine, la noi unii o fac a 56% si mie nu imi place, o prefer mai rotunjita, mai potolita. Bine, pe sticla de Stroh 80 scrie ca nu e de consumat ca atare, ci de folosit de exemplu la prajituri. Ceea ce nu m-a impiedicat sa trag o betie crunta cu Stroh 80, stingeam la inceput cu bere, dupa care cu palinca! Palinca curgea pe git ca apa dupa Stroh. Astea se petreceau in Tirol, vara 95, eram licean, deci se explica. Mai multi ne-am rupt capetele urit de tot in acea seara, in care am decis noi ca interdictia de a fuma si a bea in sala de mese a taberei in care eram e desueta :D Si acu mai beau Stroh, de regula indoit cu cola, dar 60, ca 80 nu am mai gasit. Mie in general nu imi (mai) plac tariile, nici vodca sau whisky, nici altceva. Tuica imi place, dar sa fie slaba (olteneasca/argeseana) si sa simt pruna. |
#28
Posted 05 April 2008 - 21:08
Am intrat si eu pe aici in speranta ca spune cineva cum se face tuica (de prune, mere, pere, etc.). Nu am gasit asa ceva.
Am citit intr-o carte ca primii 5 % si ultimii 15 % din ce curge la cazan se arunca. Stati, nu rideti de mine! Poate cineva sa-mi confirme aceasta? Eventual cu explicatii. Multumesc. |
|
#29
Posted 06 April 2008 - 12:01
iliev, on Apr 5 2008, 21:08, said: Am intrat si eu pe aici in speranta ca spune cineva cum se face tuica (de prune, mere, pere, etc.). Nu am gasit asa ceva. Am citit intr-o carte ca primii 5 % si ultimii 15 % din ce curge la cazan se arunca. Stati, nu rideti de mine! Poate cineva sa-mi confirme aceasta? Eventual cu explicatii. Multumesc. (sau asa ceva) de cupru iar ultima se distileaza din nou |
#30
Posted 06 April 2008 - 23:07
prunele pe care ar trebui sa le cumperi trebuiesc sa fie zemoase ...nu dalea de carne .... ar fi nevoie si de cateva kg de zahar .... de preferat fara zahar ...sa fie naturala...:) si ca sa fie mai tare tre sa stie sa fol cazanu ala ca la carte ... foc .. moderat ... apa schimbata nujtu cum ...:) , si daca vrei so faci palinca o tragi de 2 ori la cazan si aia e :)
|
#31
Posted 07 April 2008 - 06:30
reteta: prunele zdrobite se pun la fermentat impreuna cu foarte mult zahar. dupa distilarea intr-un cazan facut dintr-un amestec de cupru+plumb, lichidul se combina cu alcool etilic (in functie de taria dorita).
noroc! |
#32
Posted 07 April 2008 - 06:37
grrrrrrrrrrrrrrr
Daca pui si zahar si mai adaugi si alcool :puke: Prune fermentate, fierte de 2x si cum zicea cineva... tre' sa iasa la 52 grade |
#33
Posted 07 April 2008 - 06:45
|
#34
Posted 07 April 2008 - 10:24
carman, on Apr 7 2008, 07:30, said: reteta: prunele zdrobite se pun la fermentat impreuna cu foarte mult zahar. dupa distilarea intr-un cazan facut dintr-un amestec de cupru+plumb, lichidul se combina cu alcool etilic (in functie de taria dorita). noroc! |
#35
Posted 07 April 2008 - 15:22
#36
Posted 09 April 2008 - 08:48
iliev, on Apr 5 2008, 22:08, said: Am intrat si eu pe aici in speranta ca spune cineva cum se face tuica (de prune, mere, pere, etc.). Nu am gasit asa ceva. Am citit intr-o carte ca primii 5 % si ultimii 15 % din ce curge la cazan se arunca. Stati, nu rideti de mine! Poate cineva sa-mi confirme aceasta? Eventual cu explicatii. Multumesc. Prima care curge se numeste la noi aramita si contine alcooli inferiori celui etilic - metanol - care se se vaporizeaza mai usor, avand molecula mica. E putin tulbure, foarte tare si toxica. Se foloseste ca solvent - cand cureti ceva sau dezinfectant dupa diluare. Ultima, coada, contine alcooli superiori si alte chestii mai grosiere, plus apa - fiind mai slaba. Merita aruncata, sau tot asa folosita in alte cele, dar daca o refierbi iese o posirca odioasa, si asta cam toxica. |
Anunturi
Bun venit pe Forumul Softpedia!
▶ 0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users