Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Recomandare aparat de vidat alime...

Izolatie exterioara casa parter P...

Cuvinte si expresii neclare

Mod de lucru Purmo Tempco Digital...
 Samsung S90C vs LG C3

Problema sunet RCS

Amortizor sertare bucatarie

Codrea Pallady
 Blocurile goale! Orase in car...

Motorul pe benzina 1.0 SCe65

Mostenire In 1986

Lentile sferica pentru astigmatism
 Problema inlocuire usa spate A6 C...

Ce gen de muzica este?

Drepturile copiilor, in numele &#...

Mocheta peste parchet cu incalzir...
 

Dupa criza aprecierii leului, urmeaza criza fortei de munca?

- - - - -
  • Please log in to reply
12 replies to this topic

#1
Courage

Courage

    Founder

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 21,673
  • Înscris: 26.11.2001
Dupa criza aprecierii leului, urmeaza criza fortei de munca?

Quote

Dezbaterea privind imigrarea muncitorilor romani dupa integrarea in UE a cuprins mai ales Marea Britanie, dar oamenii de afaceri din Romania spun ca plecarea fortei de munca va pune probleme serioase economiei romanesti, care nu va avea cu ce sa-si sustina cresterea.

"Cred ca dupa criza aprecierii leului, care a fost devastatoare mai ales pentru firmele exportatoare, urmatoarea criza economica ne pandeste pe seama emigrarii fortei de munca", a declarat Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR).

In opinia sa, doua lucruri trebuie facute imediat pentru a preveni plecarea masiva a muncitorilor romani in Vest dupa integrare: patronii trebuie sa creasca salariile si Guvernul trebuie sa reduca drastic nivelul contributiilor sociale.

"Fenomenul natural de crestere a salariilor trebuie accelerat, pe seama reducerii marjelor de profit ale companiilor angajatoare. In plus, Guvernul trebuie sa reduca imediat si drastic nivelul CAS (contributiile sociale - n. red.), pentru a sprijini patronii sa creasca salariile", spune Pogonaru.

In Marea Britanie, dezbaterea privind portile din calea imigrarii romanilor a ajuns zilele acestea la noi maxime de tensiune. Un numar de 20 de manageri din cele mai puternice companii britanice au infiintat un grup de lobby pentru a convinge Guvernul din Insula sa permita liberul acces al romanilor pe piata fortei de munca din Regat, scria ieri presa britanica.

Printre companiile de la varful economiei britanice care sustin liberalizarea migratiei romanilor se afla agentia de presa Reuters, bursa britanica London Stock Exchange, firma de audit si consultanta KPMG, gigantul petrolier British Petroleum, banca de investitii Merrill Lynch si cea mai mare casa de avocatura din lume, Clifford Chance.

"Nu doar patronii din Marea Britanie pot face presiuni asupra guvernului de acolo. Si oamenii de afaceri romani ar trebui sa faca lobby la Guvern, care trebuie sa ia masuri de descurajare a migratiei", spune Florin Pogonaru. Cu alte cuvinte, managerii britanici si cei romani sunt intr-o lupta mai mult sau mai putin directa pentru cea mai ieftina forta de munca din Uniunea Europeana, adica muncitorii si specialistii romani.

Florin Pogonaru spune ca patronii romani trebuie sa ridice salariile angajatilor lor pana la 60-70% din nivelul mediu al celor din Vest (fata de 15-20% acum - n. red.), pentru a-i convinge pe muncitorii romani sa ramana acasa. "La acest nivel de salarizare, muncitorul roman ar fi multumit si nu ar mai pleca. Dar cum sa ajungi la asemenea salarii cand fiscalitatea foarte inalta omoara pur si simplu afacerea?", se intreaba retoric reprezentantul oamenilor de afaceri.

Din observatiile sale, constructiile si industria de IT sufera cel mai mult de pe urma emigrarii fortei calificate de munca. "De fapt, toate sectoarele resimt lipsa oamenilor care pleaca, pentru ca economia practic explodeaza si nu are cu ce oameni sa-si sustina aceasta crestere puternica", a mai spus el.

"Autoritatile romane pledeaza pentru deschiderea pietei muncii din Marea Britanie pentru cetatenii romani odata cu aderarea Romaniei la UE", a declarat pentru ZF Raduta Matache, demnitar insarcinat cu afacerile la Ambasada Romaniei la Londra. Ea spune ca un studiu facut de englezi arata ca numarul romanilor care vor ajunge sa lucreze in Regat dupa integrare va fi de ordinul "catorva zeci de mii".

Cele 20 de companii care fac lobby pentru romani pe lana guvernul britanic spun ca valul de imigranti veniti dupa largirea Uniunii Europene din 2004 a rezolvat o serie de probleme din economia Marii Britanii. Imigrantii veniti in Insula au ridicat puternic productivitatea muncii din economie, au astupat gauri serioase pe piata muncii si au contribuit la cresterea economica. Conform datelor vehiculate de britanici, intre 420.000 si 600.000 de imigranti din Europa Centrala si de Est au obtinut permise de munca legale in Regatul Unit din 2004 si pana in prezent, din care peste 60% provin din Polonia.

Analistii economici englezi spun ca anul trecut imigrantii au contribuit cu peste 3,6 miliarde de euro la cresterea economica din Marea Britanie.

Sursa: ZF

#2
Courage

Courage

    Founder

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 21,673
  • Înscris: 26.11.2001
Acum cativa ani nimeni nu s-ar fi gandit ca forta de munca ar fi o problema, insa acum vad pe pielea mea ca in IT si constructii este o mare problema.

Nu ai nici o sansa sa concurezi cu UE, mai ales in constructii.

Stiu patroni de firme de constructii care s-au saturat de cautat oameni. Cei pe care ii gasesc sunt tineri, fara experienta si mai ales lenesi :)

Oamenii cu experienta prefera sa lucreze singuri, daca nu au plecat deja din tara :(

#3
exosyphen

exosyphen

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 901
  • Înscris: 01.09.2003
Dupa ce UE va lua si cei mai buni oameni din Romania ... oare ce se va alege din tara asta?

#4
romaximusro

romaximusro

    ↑↑ Fiabilitate by Fauve :D ↑↑

  • Grup: Banned
  • Posts: 40,874
  • Înscris: 16.05.2005

Quote

Si oamenii de afaceri romani ar trebui sa faca lobby la Guvern, care trebuie sa ia masuri de descurajare a migratiei",

daca prin masuri de descurarajare ei inteleg doar chestii de bata si ciomag, zic sa le stea in gat :death: Practic ei vor un fel de concurenta neloiala plecarii in strainatate, ceva de genul: nici sa nu ii platim mai bine, dar nici sa nu le permitem sa plece in strainatate :death: crazy bastards :death:

#5
exosyphen

exosyphen

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 901
  • Înscris: 01.09.2003
Sincer, in Romania nu ii cazul sa aruncam vina in carca unei singure entitati.
Nu sunt de vina patronii SAU guvernul SAU oamenii.
Toti sunt de vina pentru situatia de rahat in care se afla Romania.

Dupa 4 ani, m-am hotarat sa imi extind activitatea firmelor si in Romania (nu aveam nici o tangenta cu .ro pana acum). Ce am vazut pe aici :

- oameni care au afaceri construite pe modele primitive, si se mira ca anii trec si business-ul (in cel mai bun caz stagneaza)
- persoane care cauta un job, dar in tot "interviul" nu aud decat ca lui ii trebuie XXXX euro salar, ca sunt mari chiriile, ca alea alea, ca el are diploma de la facultate, si nicaieri nu aud o fraza din care sa deduc ce as avea eu de castigat daca il angajez.

Per ansamblu nu ii o catastrofa. Sunt firme si oameni cu care se poate lucra, dar procentul este foarte mic.

#6
xella

xella

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 674
  • Înscris: 01.06.2005

View Postexosyphen, on Aug 30 2006, 09:54, said:

Dupa ce UE va lua si cei mai buni oameni din Romania ... oare ce se va alege din tara asta?

Nemtii, francezii... :roflmaofast:  :raygun:

Acum serios vorbind, dupa 2007 se asteapta o migratie masiva a fortei de munca dinspre ro spre ue, tocmai de asta eu vad guvernul luand masunti (ex salarii mai marii, beneficii mai multe), dar ca de obicei tardiv.

Eu cred ca sunt multi in ro, care s-ar multumi cu putin mai mult fata de ce au acum si prefera sa ramana in tara la ciorba si micii lor cu mustar. Sper daecat sa nu ma insel...

#7
djclocky

djclocky

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,245
  • Înscris: 23.11.2003
Pai normal ca se bat managerii alora pentru angajatul roman. Ca ii dau parlitului jumatate cat plateste pe un britanic si are un angajat bine pregatit , cateodata si mai bun specialist decat britanicul.

Asta nu imi confirma decat ca globalizarea e o prostie. Sa stea fiecare naibii la el in tara si sa munceasca pentru tara lui. Ce in SUA nu au existat in trecut crize/ salarii de nimic? .
Nimeni nu a plecat din US atunci pe motiv ca aia de la Ford sau X ii plateau like shit.
Numai noi suntem niste migratori. Cum e mai bine dincolo hopa si noi.

Insa intr-un fel mi se pare bine deoarece se balanseaza cererea cu oferta pe piata de munca. In prezent oferta este mult mai mica de cererea! O sa plece altii (excesul) peste granita asa ca nu vad de ce sa se uneasca managerii romani pt lobby la guvern. Angajatorul roman ,in general, nu da 2 bani pe angajatul roman si asta se vede prin salarii , conditii de munca etc.

Faptul ca cererea de munca se diminueaza nu e mare branza , insa ce va pot spune singur e ca nu o sa scada niciodata mai putin ca si oferta.

#8
owl

owl

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 293
  • Înscris: 15.12.2003

View Postdjclocky, on Aug 30 2006, 10:30, said:

Asta nu imi confirma decat ca globalizarea e o prostie.

Eu nu inteleg concluzia asta.

#9
djclocky

djclocky

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,245
  • Înscris: 23.11.2003
Macar stii ce inseamna globalizare ? Eu cred ca nu daca pui astfel de intrebari. Da-mi tu niste pro-uri ale globalizarii si o sa-ti dau eu contra cel putin dublu.
Globalizarea isi pune amprenta si asupra fortei de munca ca sa nu zic celelalte domenii.  Ca un exemplu citeste aici

Ce bine o sa ii  para neamtului care a lucrat la Opel o viata cand firma o sa-si mute uzinele in Turcia ca lucreaza aia mai ieftin.

Edited by djclocky, 30 August 2006 - 13:25.


#10
ciprianv

ciprianv

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 760
  • Înscris: 15.03.2006

View Postexosyphen, on Aug 30 2006, 09:54, said:

Dupa ce UE va lua si cei mai buni oameni din Romania ... oare ce se va alege din tara asta?
O sa vina si la noi imigranti din tari mai sarace!!!!! :death:

#11
GreuHip

GreuHip

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 615
  • Înscris: 29.07.2006

View Postciprianv, on Aug 30 2006, 14:48, said:

O sa vina si la noi imigranti din tari mai sarace!!!!! :death:
da vin basarabenii si din cauza lor salariile tot mici or sa ramana avand in vedere ca ei se multumesc cu salariile noastre actuale

#12
ciprianv

ciprianv

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 760
  • Înscris: 15.03.2006

View PostGreuHip, on Aug 30 2006, 14:58, said:

da vin basarabenii si din cauza lor salariile tot mici or sa ramana avand in vedere ca ei se multumesc cu salariile noastre actuale
chinezi, africani, etc. acestia vor veni.
Asa intra romania si in randul lumii. sau va cunoaste ce inseamna imigratie pe forta de munca masiva.

#13
thinker

thinker

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 255
  • Înscris: 05.01.2006

View Postdjclocky, on Aug 30 2006, 10:30, said:

Numai noi suntem niste migratori. Cum e mai bine dincolo hopa si noi.

Nu cred asta!
Majoritatea celor care pleaca o fac pentru ca in RO nu se mai poate trai cu salariul de aici.
Preturile sunt aproape ca in UE, salariile sunt chiar si de 10 ori mai mici.
Majoritatea romanilor ar munci aici, daca li s-ar da un ban care sa le asigure un trai decent.
Dar asta n-o sa se intample pentru ca pana acum, prin masurile care s-au luat, s-a favorizat doar castigul fara munca. Gen bisnita.
Or, o economie viabila nu se sustine prin comert de genul asta, ci prin productie.
Si investitorii straini asteptati nu sunt chinezii din Europa, sau arabii, sau turcii. Pana acum, astia au fost cei mai favorizati de mediul de afaceri din Romania.

As vrea sa vad si eu ce masuri poate sa ia statul roman ca sa creasca salariile in domeniul privat. Ca eu nu reusesc (inca) sa-mi dau seama..

Anunturi

Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă

Tehnicile minim invazive impun utilizarea unei tehnologii ultramoderne.

Endoscoapele operatorii de diverse tipuri, microscopul operator dedicat, neuronavigația, neuroelectrofiziologia, tehnicile avansate de anestezie, chirurgia cu pacientul treaz reprezintă armamentarium fără de care neurochirurgia prin "gaura cheii" nu ar fi posibilă. Folosind tehnicile de mai sus, tratăm un spectru larg de patologii cranio-cerebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate