Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Motorul pe benzina 1.0 SCe65

Mostenire In 1986

Lentile sferica pentru astigmatism

Problema inlocuire usa spate A6 C...
 Ce gen de muzica este?

Drepturile copiilor, in numele &#...

Mocheta peste parchet cu incalzir...

La multi ani mie!
 Senzor filtru particule GOLF 7

La multi ani @radu103!

La multi ani @Nenea Zap!

La multi ani @beavis03!
 BlackView Oscal Pad 13, probleme ...

Baterie auto AGM 70AH vs normala ...

Depanero nu vrea sa imi dea Negat...

Extras carte funciara
 

Literatura romana

- - - - -
  • Please log in to reply
22 replies to this topic

#1
Courage

Courage

    Founder

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 21,673
  • Înscris: 26.11.2001
Pe perioada intregii scoli materia Lb. Romana a fost un chin pentru mine. De ce? Nu imi place sa ma aberez; extrag repede ideile principale si am o extraordinara placere sa le scriu cu liniute (fapt neapreciat de profesorii la vremea respectiva)

Sa trecem la obiect. Chinul meu a incetat in liceu, incepand cu clasa a 10, cand am facut Eminescu un intreg an si mi-a placut la nebunie, apoi am trecut la Blaga si mi-a placut latura filosofica.. (perspectiva Mesianica)

Incepand cu perioada interbelica literatura romana a realizat un adevarat salt. Am fost fascinat de romane ca Enigma Otiliei, Ultima noapte.. , Morometii si mai putin Padurea Spanzuratilor.

A fost un salt calitativ de parca ne-a scos si pe noi l lumina. M-am saturat de pesajele patrieie (aKa Sadovenau) si innebunesc daca mai aud de Amintiri din Copilarie !

Voi cum apreciati acest salt?
La ce nivel se gaseste la aceasta ora literatura romana?


Personal nu apreciez genul de literatura exprimentala (aKa Virginia Wolf) care iti vine sa iti ieie campii su adormi dupa 10 pagini...

#2
Tarzy

Tarzy

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,645
  • Înscris: 28.11.2001
ai uitat de Zaharia Stancu.

ai dreptate, incepand cu acea perioada pana pe la generatia anilor   75-80 literatura Ro a facut un salt foarte mare, avand in vedere de unde sa plecat, pe de alta parte daca comparam cu cei din afara   se observa gradul de amatorism al scriitorilor nostri.

#3
Iris_

Iris_

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,066
  • Înscris: 02.06.2002
Intr-adevar, perioada interbelica a reprezentat un salt calitativ foarte mare.
                  Scriitori care s-au remarcat in acea vreme ar fi Camil Petrescu, poate Rebreanu si Hortensia P. Bengescu, desi la ultimii au copiat de multe ori chiat mot-a-mot din literatura straina(a se vedea Rebreanu-Zola).
                  Blaga a fost cel care a facut trecerea catre literatura romaneasca moderna si catre expresionism si pentru asta am tot respectul pentru el si pentru ceea ce a scris. Ar mai fi cateva opere moderne un pic mai greu de inteles dar cu o valoare literara deosebita si aici amintesc proza lui V. Voiculescu (poeziile sincer nu-mi plac), M. Sorescu si Nichita Stanescu, care a renovat radical tiparele poeziei intr-un stil propriu si de la care multi au deviat prosteste.
                 Sadoveanu a fost un "intarziat" la vremea lui... eu il citesc si acum, dar il consider "scriitor de spalare a creierului" (citatul imi apartine). Un scriitor care a facut cinste neamului romanesc este M. Eliade. Si acum imi amintesc pasaje intregi din prima carte pe care am citit-o de el, ma refer la "De la Zamolxis la Gengis-Han", o carte exceptionala pe care o recomand tuturor.
                Ultimii scriitori care s-au mai remarcat cat de cat pe scena literaturii romanesti au fost E. Cioran, E.Ionescu, N. Steinhardt si poate H. Patapievici, P.Tutea si C. Noica.  
                In prezent, literatura romana trece printr-o criza (prelungita :) ). S-au epuizat cam toate subiectele.  :) Toti dau vina pe perioada ceausista cu cenzura ei cu tot, dar e bine de amintit ca totusi au trecut 13 ani de cand cenzura nu mai este... oare s-au dezobisnuit romanii sa scrie?
               In acest moment, literatura romana nu se poate compara cu literatura universala... in care mai apar un Umberto Eco sau G. Garcia Marquez, care demonstreaza ca se mai poate scrie foarte bine.

#4
Bombtrack

Bombtrack

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 284
  • Înscris: 06.01.2003
Decadenta literaturii romane mi-o explic prin faptul ca perioada 70 de inchistare ceasusista a creat un vid de scriitori. Se cautau de zor ingineri, toata tara fremata de epocalele realizari care erau in curs. Nu se mai cautau intelectuali, ba chiar erau luati in deridere de o societate in care modelul era inginerul (chimist, constructor, electronist). V-ati intrebat vreodata de ce Regia are aproape 30 de camine si Grozavestiul doar vreo 3? Ambele complexe studentesti si disproportia dintre ele denota simbolic strategia sociala a Romaniei comform regimului anilor 70. Grozavestiul pentru facultatile intelectuale, si Regia pentru ridicarea de ingineri. Intrega societate avea ca model inginerul, si in concluzie toate sclipirile de inteligenta erau indreptate in directia idolului-far (INGINERUL). Asta a facut sa nu se mai dezvolte umanisti ( ca sa se dezvolte o literatura, ai nevoie si de public pentru ea si de faptuitori ai ei). S-a creat practic un vid de literati, o generatie fara literati, a caror maturitatea trebuia sa se intimple in anii nouazeci.

Exista in contemporaneitate inca citeva pene care scriu. Un dramaturg exceptional- Vlad Zografi, un eseist acid - HR Patapievici, un scriitor postmodern de succes - Mircea Cartarescu- sunt acea perioada ajunsa la maturitate in literatura. Din cei trei mentionati, doi au facut facultatea de fizica-impinsi probabil de perceptele sociale enuntate mai sus. Dar cu o floare nu se face primavara. Literatura romana se va revigora cind se vor matura tinerii educati dupa '90, "generatia Humanitas"-vorba lui Dan C. Mihailescu, care au crescut citindu-i pe cei trei enuntati mai sus, si indreptindu-se catre invatarea "umanioarelor", a culturii universale, a filozofiei. Pentru ei se pare ca au ramas o serie de profesori prin facultatile umaniste care sa le transmita focul interbelic (in marea lor majoritate discipoli de-ai lui Noica, care a mai institutionalizat in paralel cu statul cultura romana, ca sa contrabalanseze mizeria culturii de stat).
Singura sansa ca literatura sa se dezvolte este, ma repet, sa existe un public pentru ea. Inginerii studenti ai anilor 70 nu citeau literatura romana.
Ultima carte scrisa in Romania care reprezinta o bucata de literatura contemporana exceptionala este aparuta la sfarsitul anului trecut ( a luat ceva premiul al Uniunii Scriitorilor la doar citeva luni de la aparitie): "Usa Interzisa" - Gabriel Liiceanu. V-o recomand.

#5
stalin

stalin

    Banned

  • Grup: Banned
  • Posts: 268
  • Înscris: 08.11.2003
Sie gasieshte intr-o marie crija, tovarase. Motivul: nu mai este intresanta (cel putin pentru anumiti oameni). Inteleg, cei care sunt la uman sunt indragostiti de literatura romana, dar ce facem cu cei de la real si industrial. Mie unu' ikmi placea Eminescu. Acum am reactie adversa cand aud caest nume. De ce? Pt. ca in liceu (acum sunt la facultate) m-au inebunit cu "omul de geniu". Inteleg, sa ti se spuna chestia asta o data, de doua ori, de trei, dar daca o auzi de n ori te scoate din sarite. Mai e un motiv: actiunea mnajoritatii romanelor are loc de obicei in vremuri de mult apuse. Nu tu jazz, nu tu discoteca, nu tui rock'n'roll, nu tu tineri, nu tu baieti de baieti si curse de masini. Daca literatura romana vrea sa-si revin ar trebui sa trateze subiecte de actulaitate sau sa se adreseze tinerilor.
Mai si e mitivul timpului. Cand te intorci de la scoala si de la munca iti mai arde de carte. Tot ceea ce vrei sa faci e sa iei telecomnda si sa butoneiz televziorul.

#6
Iris_

Iris_

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,066
  • Înscris: 02.06.2002
stalin: sa stii ca nu se aplica la toata lumea chestia cu televizorul. Pe mine mai degraba ma relaxeaza o carte buna decat "butonatul" la telecomanda televizorului.
In legatura cu subiectele, nu cred ca reteta succesului unei carti ar fi neaparat un subiect de actualitate, cat o carte bine gandita si lucrata, nu tratata cu superficialitate, carti scoase pe banda rulanta.

#7
arty

arty

    Senior Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 8,563
  • Înscris: 09.12.2001
TV suks... la o adica. d'aia exista TiVO... e nasol sa stai la mana cuiva atunci cand ai nevoie sa vezi ceva... flipul printre canale ma exaspereaza... vezi tot felul de franturi, nimic care sa faca sens, o pierdere de vreme.... cu TiVO mai indulcesti experienta si o faci digerabila... vezi ce vrei only shi fara reclamele care te deranjeaza/distrag de la orice experienta audiovizuala....

cartea are si ea dezavantajele ei, necesita rabdare care e tot mai putina in ultima vreme si nu cred ca se potriveste cu toata lumea.

#8
DeathRipple

DeathRipple

    communist vampire

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 15,937
  • Înscris: 11.08.2002
trebuie sa recunoastem ca, in conditiile de azi, cartea va pierde tot mai mult teren in dauna audiovizualului. un film dureaza maxim 2 ore. un roman ceva mai mult, iar lumea este in ziua de azi tot mai grabita. de ce sa-l citesti pe frank herbert, cand hallmark a terminat cu dune in 6 ore? :) tentatiile sunt multe in zilele noastre. juniorii din ziua de azi prefera sa stea cu ochii in monitoare si sa masacreze tot felu' de monstrii sau sa conduca armate etc. e vina lor? tot joaca ii zice.... e vina parintilor ca i-au luat calculator? poate. e vina profesorului ca nu stie sa-l atraga spre biblioteca? pai daca tie nu-ti sta gandu' decat la tancuri si avioane, poa' sa stea profu' in genunchi ca nu te duci la biblioteca. si e o chestie valabila si la alte materii....istorie de ex. al doilea razboi mondial? eh....saving private ryan. istoria romanilor? mircea (daca l-au vazut), sergiu nicolaescu..... e foarte periculos. cum sa mai indraznesti sa-i vorbesti de kant, descates? :) pe cine dam vina? pe tranzitie? deviez...

literatura contemporana romana exista....imi permit sa-l contrazic pe Bombtrack in ceea ce priveste exemplul dat de el cu regia....dintr-un anumit punct de vedere este corect ce zice el, insa talentul nu tine de facultatea urmata. nu are nici o legatura. uitati-va la nr de oameni care intra intr-o librarie. cea mai buna comparatie: la Universitate, libraria Mihai Eminescu (ce a mai ramas din ea) vs. Kenvelo :D . vorbim apoi un pic si despre promotia cartii. la ce televiziune ati vazut data la stiri o lansare de carte? in schimb trupa x a scos al 3lea remix la melodia y, presedintele ligii prof de fotbal a trecut la ora 12 si 13 minute prin fata teatrului national si a intors capul dupa o blonda....de astea ati auzit cu siguranta. chestii comerciale, de duzina. astea se vand, astea se dau. nu poti sa le condamni. partea nasoala este ca audiovizualul are cea mai mare influenta asupra tineretului, ca doar despre el vorbim, nu? tv-ul il modeleaza mai mult ca orice altceva.

traiesc cu speranta ca lucrurile vor lua si o alta turnura, in conditiile in care  totusi cartea ramane cel mai important instrument de modelare a unui caracter. cititi fratilor orice, numai cititi ! :) :) :)

#9
skandal

skandal

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,241
  • Înscris: 09.11.2003
Imi place sa citesc...mult... conflictul carte/TV-computer este unul fals...vezi cati se afunda cu placere in lectura celui mai citi tabloid..nu spun care, sa nu fac antireclama...pur si simplu sunt foarte multi pe strada care traiesc doar pentru a manca, pentru sex, bani si ce se mai iveste... Cititul unei carti, dragii mei, este o activitate care forteaza creierul sa lucreze...ei bine, asta e un efort neplacut pentru cei care nu il folosesc in mod uzual...daca nu isi gandesc actiunile, de ce ar apela la organul respectiv taman pentru a citi... Si colac peste pupaza, la acest noian de animalitate care impinge la incultura, se mai adauga si factorul material...preturile sunt prohibitive ....pentru mine, cel putin, si castig binisor-dublu peste salariul mediu pe economie... Personal, citesc ce mi-a mai ramas necitit prin biblioteca si mai plec din cand in cand in explorare prin bibliotecile prietenilor... Cat despre literatura romana contemporana...am ramas 'lipit' de Marin Preda...din scriitorii post-decembristi nu am citit vreunul....o spun cu rusine, dar cand vad aparitiile TV ale D-lui Liiceanu, ca sa dau un exemplu la indemana, imi piere orice chef de a-l citi....(aici ar trebui pus un poster mare cu "ASA NU!:)" ref la atitudinea mea)....ah, nu, mint...am citi destule romanestoi de dupa revolutie....cand am scris, ma gandeam la "crema" consacrata...am gasit unul care m-a fascinat.. Ion D. Sarbu - "Adio, Europa" .. vi-l recomand calduros...au facut recent si un film dupa el, in care Horatiu Malaiele esueaza lamentabil... anyway..ca sa imi parafrazez ante-postatorul ... cititi baieti orice carte,  numai cititi:)

hev a nais laif!:)

#10
plantron

plantron

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 913
  • Înscris: 07.05.2006
Ce am eu nevoie de literatura?Aduce progres produce ceva?Nu.Economia pentru a se dezvolta
si stiinta au nevoie de realisti si in special de ingineri.Oameni care intr-adevar realizeaza ceva.Nu
lalaiala fara rost.Umanistii sunt crescuti pe cheltuiala inginerilor.Tot ce folosesti este facut de ingineri
lucruri vitale nu o clantaneala.Ziceti mersi ca v-am suportat pana acum ca altfel nici cartile nu
va apareau(tipografiile sunt facute de ingineri la fel calculatoarele) darami-te sa mai si cumpere cineva
ce scrieti.La umana erau cei mai slabi.

#11
shobi

shobi

    dabăl iu ti ef?

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,945
  • Înscris: 18.01.2005

 plantron, on May 7 2006, 20:07, said:

Ce am eu nevoie de literatura?Aduce progres produce ceva?Nu.Economia pentru a se dezvolta
si stiinta au nevoie de realisti si in special de ingineri.Oameni care intr-adevar realizeaza ceva.Nu
lalaiala fara rost.Umanistii sunt crescuti pe cheltuiala inginerilor.Tot ce folosesti este facut de ingineri
lucruri vitale nu o clantaneala.Ziceti mersi ca v-am suportat pana acum ca altfel nici cartile nu
va apareau(tipografiile sunt facute de ingineri la fel calculatoarele) darami-te sa mai si cumpere cineva
ce scrieti.La umana erau cei mai slabi.
ti-ar placea sa locuiesti intr-o lume fara : muzica, filme, eventual ... EVENTUAL carti ? :huh:

mie nu ...

#12
plantron

plantron

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 913
  • Înscris: 07.05.2006
Evident nu.Replica mea era pentru Bombtrak.Stiu ca sunt umanisti seriosi
pe care ii respect.Dar nu tolerez inventiile.
Literatura ca sa existe are nevoie de cititori.Dar poate ca era slaba si de
aceea nu era cumparata.
Pe vremea comunismului se facea industrializare de aceea se cautau ingineri.
Acum Romania are o economie formata mai ales din servicii si importuri
de aici rezultatul.
Studentii ingineri nu citeau literatura romana.Dar poate citeau, i-a cunoscut
pe toti?Ceva adevar este aici.Politehnica creaza o gandire antivisatoare
antiboema practica, plus si programul stresant care nu mai lasa timp.

#13
m1randolina

m1randolina

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 37
  • Înscris: 14.04.2006

 plantron, on May 7 2006, 20:07, said:

Ce am eu nevoie de literatura?Aduce progres produce ceva?Nu.Economia pentru a se dezvolta
si stiinta au nevoie de realisti si in special de ingineri.Oameni care intr-adevar realizeaza ceva.Nu
lalaiala fara rost.Umanistii sunt crescuti pe cheltuiala inginerilor.Tot ce folosesti este facut de ingineri
lucruri vitale nu o clantaneala.Ziceti mersi ca v-am suportat pana acum ca altfel nici cartile nu
va apareau(tipografiile sunt facute de ingineri la fel calculatoarele) darami-te sa mai si cumpere cineva
ce scrieti.La umana erau cei mai slabi.
ntz ntz ntz un inginer desavarsit.Chestia interesanta este ca nu esti singurul pe care l-am auzit folosind exact aceleasi cuvinte.Desigur nu trebe extrapolat insa voi, oamenii care gandesc asa considera ca numai lucrurile care au o finalitate exacta si utila trebuie facute.restul sunt pierdere de vreme.Pai daca tu nu ai citit nicodata o carte -beletristica desigur- nu ai de unde sa stii care ii sunt beneficiile.Si by the way aceste beneficii lucreaza in mod subtil.nu tot ce se intampla pe lumea asta trebuie sa fie"la vedere".

#14
rox

rox

    Senior Member

  • Grup: Validating
  • Posts: 6,348
  • Înscris: 28.11.2004
eu iubesc cartile, le ador, dupa oameni si animale , cred ca sunt cele mai desavarsite creatii. cand eram mica, in generala, ma inchideau ai mei in camera sa-mi fac temele si eu citeam..ore in sir....cred cao carte citita iti dezvolta simturile, inteligenta, te face mai sensibil si mai receptiv, si mai ales iti dezvolta imaginatia

#15
Jaqueline

Jaqueline

    HyperActive Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,834
  • Înscris: 08.09.2005

 plantron, on May 7 2006, 20:07, said:

Ce am eu nevoie de literatura?Aduce progres produce ceva?Nu.Economia pentru a se dezvolta
si stiinta au nevoie de realisti si in special de ingineri.Oameni care intr-adevar realizeaza ceva.Nu
lalaiala fara rost.Umanistii sunt crescuti pe cheltuiala inginerilor.Tot ce folosesti este facut de ingineri
lucruri vitale nu o clantaneala.Ziceti mersi ca v-am suportat pana acum ca altfel nici cartile nu
va apareau(tipografiile sunt facute de ingineri la fel calculatoarele) darami-te sa mai si cumpere cineva
ce scrieti.La umana erau cei mai slabi.
:puke:  Esti unul dintre oamenii care n-au pus mana pe-o carte si incerci sa gasesti o scuza mai la indemana. Poate ca nu-ti impartasesc parerea, de altfel destul de ingusta (eufemistic vorbind), pentru ca sunt la filologie si ultima medie cu care s-a intrat la mine in clasa a fost 8,50. Oamenii ca tine traiesc degeaba, esti o nulitate intelectuala. Cand te intalnesti cu prietena/iubita/nevasta/amanta banuiesc ca-i explici care-i diferenta dintre o piulita si un surub.
Si cultura ta generala se rezuma la documentarele de pe discovery si animal planet ?

Edited by Jaqueline, 14 May 2006 - 12:31.


#16
Demiurgul

Demiurgul

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 335
  • Înscris: 03.05.2006
Subscriu la ce a spus jAQUELINE

#17
renato_man

renato_man

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 267
  • Înscris: 10.05.2006

 plantron, on May 7 2006, 18:07, said:

Ce am eu nevoie de literatura?Aduce progres produce ceva?Nu.Economia pentru a se dezvolta
si stiinta au nevoie de realisti si in special de ingineri.Oameni care intr-adevar realizeaza ceva.Nu
lalaiala fara rost.Umanistii sunt crescuti pe cheltuiala inginerilor.Tot ce folosesti este facut de ingineri
lucruri vitale nu o clantaneala.Ziceti mersi ca v-am suportat pana acum ca altfel nici cartile nu
va apareau(tipografiile sunt facute de ingineri la fel calculatoarele) darami-te sa mai si cumpere cineva
ce scrieti.La umana erau cei mai slabi.
Mai omule eu nu stiu cum de mai rezisti...cum de nu te sufoci intre oameni care au aceasi mentalitate ca a ta(banuiesc ca ai colegi la facultate).Eu unu ..chiar daca am facut un liceu pur tehnic si acu urmez o facultate la fel de "tehnica" nu inteleg cum rezista unii oameni fara sa citeasca o carte buna..sa-si formeze o gandire critica sau de orice fel,sa viseze pana la urma ,sa evadeze din cotidian,din societatea asta mizerabila in care suntem obligati sa traim.....Privesc profesorii de la facultate,si observ ca in ciuda varstei(multi au peste 40 de ani) sunt nuli din punct de vedere expresiv,literar(ma abtin sa spun ca nu au cultura ca la urma urmei stiinta exacta formeaza si ea o cultura)....am avut un soc cand am luat contact cu oameni de felul asta,dar nu asi renunta sa citesc literatura pt. nimic in lume....oare aberez??...sa bage si obiecte umaniste la politehnica ce naiba'...poate asa te determina si pe tine sa mai prinzi si tu ceva si din "domeniul " asta...
Imi asum riscul de a fii un inginer modest pregatit in domeniul tehnic dar pregatit in domeniu literar..... :naughty:

#18
gtk

gtk

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 11,868
  • Înscris: 18.09.2004
jaqueline, exagerezi zdravan... intelectul nu are legatura cu beletristica... atunci cand citesti literatura (beletristica) nu faci altceva decat sa te "delectezi" (sau pirzi vremea - dupa caz) cu imaginatia unora transpusa pe hartie, fara a deprinde de regula cunostinte practice care ar putea duce la cresterea nivelului de educatie...

renato_man, care e legatura dintre gandirea critica si fictiune?  "evadarea din cotidian" o poti face si prin intermediul filmelor sau a altor activitati recreative... nu oricine are timp de pierdut cu cititul..

Anunturi

Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă

Tehnicile minim invazive impun utilizarea unei tehnologii ultramoderne.

Endoscoapele operatorii de diverse tipuri, microscopul operator dedicat, neuronavigația, neuroelectrofiziologia, tehnicile avansate de anestezie, chirurgia cu pacientul treaz reprezintă armamentarium fără de care neurochirurgia prin "gaura cheii" nu ar fi posibilă. Folosind tehnicile de mai sus, tratăm un spectru larg de patologii cranio-cerebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate