Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Cuvinte si expresii neclare

Mod de lucru Purmo Tempco Digital...

Samsung S90C vs LG C3

Problema sunet RCS
 Amortizor sertare bucatarie

Codrea Pallady

Blocurile goale! Orase in car...

Motorul pe benzina 1.0 SCe65
 Mostenire In 1986

Lentile sferica pentru astigmatism

Problema inlocuire usa spate A6 C...

Ce gen de muzica este?
 Drepturile copiilor, in numele &#...

Mocheta peste parchet cu incalzir...

La multi ani mie!

Senzor filtru particule GOLF 7
 

Primele supermaketuri, hypermarketuri, magazine mari de electronice și electrocasnice din România

* * * * - 3 votes
  • Please log in to reply
50 replies to this topic

#37
MindArchitect

MindArchitect

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,114
  • Înscris: 30.11.2021
Ai dreptate. S a salvat alta asta.
Nazaret se numea, nu stiu daca s a inchis cumva?
136 Bulevardul Dacia
https://maps.app.goo...wHY4KFWPhyp5FQA

#38
loren2

loren2

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 550
  • Înscris: 08.11.2023

View Postdjl, on 20 aprilie 2024 - 17:59, said:


Magazine mari de electronice şi electrocasnice, care să nu fi avut ceva legătură cu cele din comunism. "Altex" cică există din 1994, dar eu nu ţin minte să fi văzut aşa ceva în Bucureşti.
"Flanco" exista în 2000. Cel de la "Bucur Obor" era pe vremuri vis-a-vis, în blocul curb de pe colţ cu Calea Moşilor, care are la parter un "Mega Image" şi cred că are şi un cazi-în-o. Tv-ul ce deserveşte încă sufrageria, după 23 de ani şi 4 luni şi un pic de acolo a fost luat.
"Domo"... nu ştiu când a apărut.

Cele cu parcare au schimbat modul de cumpărături. Ce-i drept, s-au înmulţit prea mult maşinile.
Flamingo, care a preluat si Flanco si care peste ani a ramas doar Flanco. Detinute in principiu de securisti si intermediarii lor, (Adamescu/Tiriac si apoi Ghita care detinea si Emag). A fost grupul care intotdeauna s-a diferentiat de competitori prin adaosul comercial mare fata de ceilalti jucatori si de faptul ca managementul era unul de "teapa"/"tun"/"devalizare" lucru care peste ani s-a dovedit odata cu insolventa si falimentul grupului si continuata "afacerea" sub brandul Flanco.
K Tech UltraPRO care la fel a avut un management tip "teapa"/"tun"/"devalizare", iar astia cred ca au facut si puscarie pentru asta ca nu au avut securisti puternici in spate cum a avut Flamingo.
Domo alta teapa detinuta tot de securisti care jucau chiar la doua mese (RO-HU).

Dupa 89 cam tot ce se vindea pe piata erau vandute exclusiv de securisti, ca ei aveau contactele cu exteriorul (unde au ajuns sa joace la doua mese sau mai multe) si au devenit dupa lovitura de stat afaceristi distribuitori, iar reteaua de securisti si turnatori au devenit retaileri locali. Toti au facut multi bani, multi ajungand apoi oameni cunoscuti sub denumirea de "baroni locali". Si nu s-au limitat la a face bani multi din afacerea de retail, dar au facut si inginerii financiare tip tun, ajungand sa se tepuiasca securistii intre ei.
Cine isi mai aduce aminte vremurile de dupa 89 stiu ca se faceau liste de asteptare pentru cand veneau containerele securistilor cu marfa si se facea impartirea in teritoriu pentru vanzare.

#39
tfmercedez

tfmercedez

    BUFU

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 72,701
  • Înscris: 15.06.2007

 Kokoshmare, on 21 aprilie 2024 - 16:40, said:


A mai deschis un subiect identic Djl acum ceva vreme. Ptobabil a uutat. Scrisesem si acolo cronologia supermarket-urilor cu tot cu poze pentru ce e era prezent in Bucuresti
Asa pe scurt. Primii au fost Metro 1998. La Fourmi erau pe 1 Mai si la Unirea. Mega Image era pe Pantelimon colt cu Delfinuluu, cred ca nu fusesera inca cumparati de Delhaize. Pe urma s-a deschis XXL-ul pe sos Fundeni si cam asta ar fi fost primul supermarket de cartier pentru zona de est Pantelimon. Cora s-a deschis in 2003 si pe urma Carrefour in Colentina. Kaufland, Auchan si Lidl au venit mult mai tarziu in zona.
O singura data am intrat la Realul de la Bobocica, nu era cine stie ce. Billa de la Unirea o mai frecventam prin zona. La fel mai erau Gima tot asa mici.
djl ar trebui sa primeasca o arie dedicata, o cafenea ceva, unde sa fie puse nostalgiile lui.

Pe strada Paris nr 2 din Timisoara este inca un magazin care era ghiveci.. de la cabluri la candelabre, televizoare, masini de spalat, tv etc inca din anii '90. Era o inghesuiala in magazin mai rau ca la metrou, defapt cum am vazut la Londra la metrou in ore de varf.

2 Strada Paris
https://maps.app.goo...VjibpjaQxsQzT8A

#40
djl

djl

    Smrt fačizmu, sloboda narodu! Îmi cresc amprenta de Carbon

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 112,622
  • Înscris: 13.06.2004
Magazin de genul, dar mai mare, am văzut la Câmpina prin 2014.
Pe Str. Paris din Timişoara se despart 2 trasee de firobuz?   :huh:
De "Flamingo" ştiu. Cred că era şi unul în rondul mare de la (Bucur) Obor, latura Moşilor - Ştefan cel Mare. Nu ştiu dacă am intrat vreodată. Aveau mai multe magazine în Bucureşti. Mai era şi "ComputerLand" cu preţuri mari (dar produse de top) pe Cal. Dorobanţi (lor).
Ca supermarketuri, pe la P-ţa Iancului, pe Şos. Mihai Bravu, înspre Biserica Bălăneanu (Iancu Nou) a fost "White Jaguar". Exista deja prin 1995-1997. Închis din cauza concurenţei "Mega Image". La finalul epocii casetelor audio, am luat vreo 2 originale de acolo, că băgaseră reducere cred.

#41
Kokoshmare

Kokoshmare

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 28,092
  • Înscris: 20.12.2007
Off topic dar dupa disparitia Corei ar fi misto ca Tesco sa vina pe piata romaneasca. Desi efectiv nu imi dau seama ce locsor ar mai ramas in Bucuresti, crl putin. Poate in noile suburbii ilfovene

#42
pufonel

pufonel

    Oglinda, oglinjoara, cine-i cel mai pufos din tara?

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 27,889
  • Înscris: 28.11.2006
Sa va zic ce era prin Ploiesti, mai ales incepand din 1996.

Supermarketuri inca nu existau. Cred ca primul a fost un Mega Image in zona Republicii, intr-un fost magazin de piese auto. Daca nu ma insel, exista si acum. Apropo, imi placea mult mai mult sigla Mega Image cu elefantul. Asta de acum e penibila rau.

Magazine d electronice erau mai ales in centrele comerciale Omnia si Galeriile comerciale (acum sunt unificate si se humesc Winmarkt). Era ceva Domo la subsol (desi e posibil ca asta sa fi aparut mai tarziu), dar mai era si ceva no-name la etajul 3. Acolo mauitam in special dupa combine cu CD. Mi se parea incredibil cum poate sa sune un CD. De-abia prin 2001 am reusit sa-mi iau un casetofon cu CD...

Mai era magazinul MegaVision pe latura parcului central. S-a desfiintat de mult, acum e un Orange store (sau era, n-am mai trecut de mult pe acolo). Chestie funny: in 1992 ai mei au cumparat apartamentul in care stau si acum. 3 camere, 135.000 de lei. Peste vreun an am cumparat primul meu TV color de la MegaVision: 235.000 de lei :w00t: Nici macar nu era mare scula, era de 51 cm, fara teletext si mono. Dar m-a tinut vreo 15 ani fara reparatii majore.

Am mai scris despre marerea si decaderea retelei Metro (din punctul meu de vedere). Au deschis unul dintre primele magazine la iesirea spre Brasov La inceput era nebunie, toti vroiau sa cumpere de acolo, puteai sa cumperi pem olegitimatia celui din fata ta de la casa. Apoi a venit Carrefour, care a deschis vis-a-vis, si Metro s-a golit aproape instantaneu. Au mai ramas doar buticarii si nostalgicii. Acum pe langa Carrefour a "crescut" ditamai mall-ul, cu tot felul de magazine, restaurante, sali de cinemna si mai stiu eu ce. Acum citesc ca vor sa se extinda si mai mult. Bag seama ca are lumea bani, chiar daca se vaita la greu...

LE: tot la electronice as mai pune showroom-ul Panasonic din Galeriile comerciale. Mama, ce mai salivam si acolo!...

#43
Kokoshmare

Kokoshmare

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 28,092
  • Înscris: 20.12.2007
Cand mergeam eu cu boss-ul de atunci la Metro in Otopeni prin 1999-2000 era vremea de aur cu facturile cumparate sau vandute de rromi in parcari
Efectiv te asaltau sa le dai orice bon sau factura. Multi prostanaci, buticari de la tara sau soferi chiar le vindeau ca ce se poate intampla, domne

#44
Soulstream

Soulstream

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,028
  • Înscris: 03.02.2014
eu inca imi amintesc cand veneam cu parintii de la mare si treceam prin bucuresti spre orasul natal. Nu mai am amintiri clar in ce hypermarket ne opream, dar mereu ne opream si cumparam un cos plin de tot felul de produse. Eram copil si mi se parea impresionant un  astfel de magazin imens cu atata varietate de produse. Plus conceptul cu "iei tu de la raft ce vrei, si apoi platesti la casa" era ceva nou (si wow) pentru mine obisnuit cu magazine mici unde trebuia sa vb cu vanzatoarea sa iti dea produse de la rafturile din spatele tejghelelor.

#45
pufonel

pufonel

    Oglinda, oglinjoara, cine-i cel mai pufos din tara?

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 27,889
  • Înscris: 28.11.2006
Existau autoserviri de pe vremea lui Ceasca. Nu ca gaseai mare lucru in ele, dar totusi...

Si nuy aveau carucioare, doar cosurile alea impletite din fasii de plastic colorat.

#46
Kokoshmare

Kokoshmare

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 28,092
  • Înscris: 20.12.2007

 pufonel, on 23 aprilie 2024 - 20:53, said:

Existau autoserviri de pe vremea lui Ceasca. Nu ca gaseai mare lucru in ele, dar totusi...

Si nuy aveau carucioare, doar cosurile alea impletite din fasii de plastic colorat.
Am vazut niste filme frantuzesti de prin anii 70 si culmea aveau cosuri identice la supermarketuri

#47
pufonel

pufonel

    Oglinda, oglinjoara, cine-i cel mai pufos din tara?

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 27,889
  • Înscris: 28.11.2006
Posibil. Nu cred ca am inventat noi apa calda.

#48
MindArchitect

MindArchitect

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,114
  • Înscris: 30.11.2021
Imi aduc aminte de Real, de Auchan, cat de diversificate erau.
Nu cred ca gresesc daca zic ca erau 2 raioane cu bere la Auchan.
Acum? Pai 1 raion, mai mult bere pet romaneasca, slabut cu berea internationala.
Inainte aduceau bere straina de buget.

Acum majoritatea supermarketurilor sunt oarecum standard.
Scriu mesajul si ma gandesc ca s-au standardizat, cred ca Metro oarecum sa fie diferit, poate din cauza modelului de afacere dar tot pe acolo.
Inainte erau hipermarketuri ca Auchan, Real, Selgros, Metro, PIC si supermarketuri cum este LIDL, Kaufland, Penny, Profy.
Acum si LIDL, Kaufland, Penny au inceput sa aduca produse care nu sunt din categoria mancare, haine, unelte.

La Profy nu am mai fost de mult. Profy are hypermarket? Sau toate magazinele sunt micute?

Si am cautat pe google un supermarket vechi, cel mai vechi supermarket pe care l-am gasit. America.
[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/SoJFPa3wfJ0?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

#49
kato1

kato1

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,918
  • Înscris: 05.07.2007
nu mai conteaza, profi a fost cumparat de mega.......

#50
MindArchitect

MindArchitect

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,114
  • Înscris: 30.11.2021
Mega Image, cele mici sunt capcane pentru turisti, ca am puscat la capitala.
Cele tip supermarket au preturi decente, ca am fost la Busteni intr-un Mega Image si ma asteptam sa fie "duda".

https://www.google.c...Dg8Qpx96BAgsEAs

Edited by MindArchitect, 25 April 2024 - 18:17.


#51
abancor

abancor

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,088
  • Înscris: 07.07.2006
Metro a deschis în Otopeni în 1996.
La electronice, la fel de vechi ca Gepa au fost București - Berlin și Megavision. Cred că toate astea erau deja deschise în 1991.

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate