Chirurgia endoscopică a hipofizei
"Standardul de aur" în chirurgia hipofizară îl reprezintă endoscopia transnazală transsfenoidală. Echipa NeuroHope este antrenată în unul din cele mai mari centre de chirurgie a hipofizei din Europa, Spitalul Foch din Paris, centrul în care a fost introdus pentru prima dată endoscopul în chirurgia transnazală a hipofizei, de către neurochirurgul francez Guiot. Pe lângă tumorile cu origine hipofizară, prin tehnicile endoscopice transnazale pot fi abordate numeroase alte patologii neurochirurgicale. www.neurohope.ro |
De ce legumele si unele fructe nu au gust ?!
#37
Posted 26 September 2023 - 15:31
Este si nu este adevarat in ceea ce se spune.
Am invatat si eu, de ex, in domeniul pomicol, ca perele se recolteaza inainte de coacere. Pentru ca exista o relatie invers proportionala intre perioada coacerii si cea a pastrarii/depozitarii. Astfel perele de vara tin cel mai putin - maxim 3 saptamani. Cele de toamna, ceva mai mult. Cele de iarna si mai mult. Dar care este legatura cu gustul? Pai, perele de vara, chiar si aproape coapte sau in curs de coacere au gust, pot fi rontaite... Perele de toamna, trebuie recoltate cam cu 2 saptamani inainte de coacerea in pom pentru a castiga timp la depozitarea in frigider. Daca incerci sa musti din ele si ai placa, o lasi in para. Daca mai astepti, un pic, te lingi pe buze... Perele de iarna se recolteaza cu 40 zile inainte de coacere si se depoziteaza si 6 luni. Daca lovesti un caine in cap cu para aia, recoltata cu 40 de zile inainte, ii spargi capul. Daca o mananci peste cateva luni ai parte de intreaga savoare pe care o poate da, In acest sens, perele Cure (cel mai plantat soi in Romania) sunt cel mai cunoscut exemplu. Se recolteaza in octombrie si se mananca din decembrie incolo... Acest exemplu cam lung se poate aplica la orice fruct/leguma. Fiecare trebuie sa fie in perioada lui de coacere pentru mancare. |
#38
Posted 26 September 2023 - 15:31
#39
Posted 26 September 2023 - 15:38
La mine în grădină toate au gust, de lu supermarket... nu prea
Depinde de fructe/legume/sezon, câte odată în plin sezon mai găsești și ceva produse românești cu gust. |
#40
Posted 26 September 2023 - 15:39
adip1962, on 26 septembrie 2023 - 15:31, said:
Acest exemplu cam lung se poate aplica la orice fruct/leguma. Fiecare trebuie sa fie in perioada lui de coacere pentru mancare. Merele si perele au o proprietate a lor - un fel de autocoacere. Emana etilena. Chiar culese verzi, in timp se coc singure. Chiar daca nu e acalsi gust cu al unui mar sau para luata coapta din pom. Etilena aia sintetizata, se foloseste ptr coacerea fortata a altor fructe sau legume. Sau in caz de Bio se foloseste suc de mere... |
#41
Posted 26 September 2023 - 15:51
Ar fi 2 motive, le zic asa, ca mai pierd vremea prin gradina:
- multe legume/fructe fara gust sunt soiuri hibride, orientate mai mult pe rezistenta si imagine; - culese de crude si apoi supuse la diverse coaceri fortate. Am plantat cateva cuiburi de rosii, si printre ele niste seminte hibride: cele din seminte proprii sunt bune, bune, cele din hibrizi...cam lemnoase, gust slabut. Dar tari si frumoase. |
#42
Posted 26 September 2023 - 15:56
Sunt studii facute si concluzia a fost ca agricultura intensiva a dus la scaderea/diluarea anumitor nutrienti continuti de fructe/legume/cereale.
Adica.... mancam paie. |
#43
Posted 26 September 2023 - 16:13
Vezi, d-aia sunt eu impotriva coparseului. Perpelit si apoi dust in the wind, sa beneficieze toata lumea de ce am acumulat eu.
|
#44
Posted 26 September 2023 - 16:31
echoshoworacle, on 26 septembrie 2023 - 13:23, said:
Eu beau acum când scriu suc/băutură carbogazoasă cu zahar. Orice as mânca după nu mai are nici un gust. Am pe masă pere galbene zemoase de la curte; nu mă tentează deloc. Zero! Aaromele naturale nu le pot egala pe cele artificiale! Tot ce e bun la gust e sărat, dulce și gras. Restul...e doar o alegere educată. Nu mananc si sanatos ca asa e bine, ci ca-mi place, de multe ori am pofta de salata de legume proaspete, doar mirosul ala ma omoara, mananc cu o pofta de nu se poate. Ieri am avut pofta de mere, am mancat 730 g de mere, doar ca la o ora si 45 min de la ele iar mi s-a facut foame. Chiar le-am mancat de foame ca sa nu mai mananc altceva pana zi, n-am reusit. Nu stiu de ce nu tin de foame desi au destui carbo, au avut 105 g de carbo. Dar daca mananc paine integrala de 105 g carbo, tine de foame multe ore. Morcovii nu tin deloc de foame, rosiile, etc. Carne slaba fripta mananc tot de placere, de ex pulpa de curcan fara piele cu mujdei. Macar carnea mai are gust. Leo2006, on 26 septembrie 2023 - 13:28, said:
La mine vin rosii din Matca si tot tari si crude sunt. Le cumpar de pe marginea drumului si tot nu sunt aromate. Va recomand sa cumparati rosii prunisoare ca doar astea mai sunt gustoase. giuliani, on 26 septembrie 2023 - 13:25, said:
Cred ca cea mai mare problema e distanta dintre locul recoltarii si locul vanzarii. Cu cat sunt mai apropiate, cu atat se culege produsul mai copt. Cu cat e mai perisabil produsul cu atat se culege mai necopt, deci o rosie adusa din Spania in Romania are sanse mari sa fie rea, rosiile din Spania chiar si in Germania sunt rele si e jumatatea distantei plus drumuri excelente (ceea ce nu se intampla in Ro). Eu iau rosii excelente, sunt ceva soi de cherry mai mari-lungi care le gasesc doar vara si costa vreo 3€/300g, deci mult. Sunt locale, nu sunt aduse de la mai mult de 70km distanta. La fel capsunii, se simte daca ii iei de aproape si sunt culesi in aceeasi zi. La mere sau cartofi care nu sunt atat de perisabili diferentele nu sunt asa mari. Si rosii si tot, banane, portocale venite din afara. Intrebare la tine, de ce cafeaua Jacobs de la noi nu are gustul si aroma ca aia ce se vinde la nemti ?! De ce nu ne vinde cafeaua care o iau si ei ? Ca tot bani pe ea ar lua ?! De ce face alta ptr noi ? laffin, on 26 septembrie 2023 - 13:34, said:
pai apuca-te de cultivat tu mnetto, arata-le la fraeri cum se face agricultura! promit ca o sa cumpar numai de la tine! ManelistDeSuccesMaxim, on 26 septembrie 2023 - 13:45, said:
Cine mănâncă mere de foame? TheWarrior, on 26 septembrie 2023 - 13:48, said:
Am imbatranit noi bre ! Sunt tare curios daca cineva pe undeva o mai avea seminte de cartofi din aia super buni din anii 80 ! Adica daca cineva o fi pastrat soiul ala mereu si daca mai are gustul acela. atupi, on 26 septembrie 2023 - 14:16, said:
Te contrazic, parintii mei au renuntat sa mai cultive ptr consum propriu din cauza ca degeaba le puneau ei, aveau grija de ele ca tot de rahat erau. La rosii in special cele mai multe seminte sunt hibride facute ptr rezistenta si nu ptr gust, calitate. @Minneto in Ro se aduc din import porcariile ieftine. Eu nu traiesc in RO si cumpar chestii f bune de import din Spania, Maroc, Italia si sunt excelente. La noi primeaza pretul. Pai okey, sa fie la pret mai mic alea proasta si la pret mai mare alea bune, dar sa ai de unde sa le iei. Desi si alea proaste tot f scumpe sunt. sdrc, on 26 septembrie 2023 - 14:42, said:
Oameni buni, eu merg (aproape) saptamanal in Piata Obor (hala cea noua); in timp, am ajuns sa cunosc o sumedenie de producatori si am stabilit relatii speciale cu cei de la care cumpar frecvent. Nu am regasit nicaieri in Romania o asa bogatie de produse, mai ales daca vorbim de fructe, legume si verdeturi; in presa economica (dar nu numai) au fost numeroase relatari ale unor profesionisti in domeniul gastronomic (mai ales straini) care au laudat pe buna dreptate calitatea produselor oferite aici. Fata de acum cativa ani, oamenii au invatat cum e cu satisfacerea cerintelor clientilor, s-au organizat, au aplicat pt. fonduri, au achizitionat depozite frigorifice etc. Evident, nu toate produsele oferite sunt la fel de gustoase si/sau obtinute prin metode ce satisfac 100% standardele UE in materie de siguranta alimentara, insa cam toti clientii de cursa lunga ajung sa selecteze destul de bine marfa valoroasa. Ca sa nu mai lungesc vorba, iata cam despre ce e vorba (ma raportez strict la experienta personala, exclusiv produse pe care le cumpar de ani de zile si de care sunt cat se poate de satisfacut): - vinete: in afara halei, pe coltul din dreapta (celebrele doamne care vand roadele din Dridu - anul trecut a fost un articol HotNews); e o afacere de familie cu lant de aprovizionare / transport / vanzare non-stop, luni-duminica (pret minim anul asta 2.99 lei/kg) - in hala, imediat dupa intrare: porumb (normal/zaharat), intre 2.50 - 3.50 lei - stiuleti zdraveni, cu boabe pline; un domn foarte dragut ii cresteaza pe lungime, a.i. vezi exact ce cumperi - putin mai incolo, pe stanga e o tanti brunetica care are verdeturi ce fac de rusine orice "legatura" din supermarket; cum sa va spun, patrunjelul are gust de patrunjel, este ferm si suculent ... idem marar, tarhon, rozmarin si ce mai doriti dvs. - tomate: aici pentru mine lucrurile sunt clare, desi oferta e uriasa: la taraba nr. 300 sunt 2 surori care au produse de vis (inima de bou, rose, "grase" etc.); sunt relativ scumpe (15-20 lei/kg in plin sezon), dar daca vorbim de gust ... - alaturi, la taraba nr. 301 se gasesc salate de toate felurile; o familie de oameni harnici va invata exact cum sa le folositi - cartofi: e imposibil sa nu gasiti pe gustul dvs., fie albi, fie rosii - ardei, gogosari: lucrurile sunt simple - pretul cel mai mic = coada cea mai mare; in rest, gasiti ardei gras/kapia de calitate foarte buna, pe alese, la +1 leu/kg - fructe de padure: iarasi e foarte clar: tanti din Albac (Alba) - pe latura dreapta, in partea a doua a halei - are tone (nu exagerez deloc) de capsune, zmeura, afine, mure, catina, aronia, smochine; e foarte simplu de gasit, acolo e coada non-stop, indiferent de zi si ora; preturile variaza sezonier. A aparut recent intr-un articol din ZF - mere: e greu de facut o selectie, sunt extrem de multi ofertanti; personal, cumpar de la o tanti din Voinesti care are 11 livezi. Divaghez putin: chiar in Voinesti, cu iesire in sosea, e o alta tanti (a lucrat in cercetare, a contribuit la crearea a 2 soiuri din care doar ea si inca cineva mai au produse de vanzare) cu o oferta fabuloasa de mere, pere si gutui. Trecem pe acolo in fiecare an si incarcam 2 lazi mari ... - piersici si caise: in capat, aproape de iesirea spre flori, e o tanti care are o minunatie de soiuri; se pot cumpara pe alese, va ofera poame care se coc in zile succesive - pepeni: in piata veche, in afara halei, e o doamna din Dabuleni (atestata, ca sa zic asa), foarte harnica, bun comerciant; soiurile de pepene (rosu/galben) pe care le cultiva/vinde sunt grozave - nuci: tot in capat, spre flori, e un baiat din Buzau, are in permanenta o gramajoara "de expozitie" - struguri: e vremea lor, gasiti acum toate soiurile si varietatile ... Daca tot m-am pornit sa scriu ... iata ce gasim la etaj: - condimente de toate soiurile (e un mini-bazar oriental bine aprovizionat); am descoperit de curand za'atar si alte minuni de acest tip - branzeturi din Marginimea Sibiului - masline, ulei de masline si specialitati de branza (de ex. burgu); e un turc simpatic (mai nou vinde si fiul) - carne de vita (e o familie care lucreaza in echipa - doamna vinde, iar sotul si baiatul transeaza in functie de preferintele dvs.); ofera si varianta tocata As putea scrie ore intregi, dar cred ca ati prins ideea ... Spor la cumparaturi! FlapJack7, on 26 septembrie 2023 - 15:31, said:
Și care e ăla bun? pasilla, on 26 septembrie 2023 - 15:56, said:
Sunt studii facute si concluzia a fost ca agricultura intensiva a dus la scaderea/diluarea anumitor nutrienti continuti de fructe/legume/cereale. Adica.... mancam paie. De ce sa importam carne cand putem face si noi tot necesarul ?! Si altele. Edited by MinettoMatoi, 26 September 2023 - 16:23. |
#45
Posted 26 September 2023 - 16:39
#46
Posted 26 September 2023 - 16:41
eiffel, on 26 septembrie 2023 - 15:39, said:
Nu chiar. Merele si perele au o proprietate a lor - un fel de autocoacere. Emana etilena. Chiar culese verzi, in timp se coc singure. Chiar daca nu e acalsi gust cu al unui mar sau para luata coapta din pom. Etilena aia sintetizata, se foloseste ptr coacerea fortata a altor fructe sau legume. Sau in caz de Bio se foloseste suc de mere... Tineam minte ca fructele care degaja cea mai multa etilena sunt bananele. De aceea sunt impachetate mai intai in saci de plastic, inainte de a fi puse in cutiile de carton. |
|
#47
Posted 26 September 2023 - 16:46
Apropos de pepenii de Dabuleni, eu sunt din zona si va spun ca nu produc chiar atat de mult incat sa inunde toata tara cu ei.
Asta vara eram in vizita in nordul Moldovei si ma opresc la o tanti intr-un sat de langa Botosani sa iau un pepene. Cu ce credeti ca incepe povestea: luati domne ca sunt buni, de la Dabuleni Bai ma lasi? Oricum a fost o porcarie de pepene. (de fapt la Dabuleni se fac lubenite ) |
#48
Posted 26 September 2023 - 16:50
Multe soiuri sunt selecționate sa reziste la transport și la stocarea prin depozite și supermarketuri, și sa arate bine (roșiile au fost selecționate inclusiv sa miroase bine) nu neapărat să aibă gust bun.
Un soi gustos care însă se strica în doua zile sau la cea mai mica atingere nu-i interesant pentru supermarket. Totuși din fericire au început să apară și alternative, unele sunt ok-ish. Edited by KiloW, 26 September 2023 - 16:51. |
#49
Posted 26 September 2023 - 17:13
Multumeste Monsanto pt. GMOuri fara gust.
In principal problema vine de la utilizarea de seminte GMO. Celelalte aspecte sunt in general legate tot de faptul ca sunt GMO. Ati auzit de gogonele?. Avem cuvand in limba romana pt. rosii verzi, si ce sa vezi aveau ( si mai au) gust, e adevarat ca e diferit si nu pe placul tuturor, mie nu-mi plac nici crude si nici murate, dar aveau gust, chiar intens!, cu totul altceva decat au cele GMO fie ele verzi, coapte fortat cu etilena, sau coapte natural, care in general nu au gust deloc si diferenta dintre coacerea fortata si nefortata este nesemnificativa - oricum nu au gust bun si oricum nu le-as cumpara. Exista totusi zeci de soiuri cu gust bun, inclusiv hibrizi romanesti. E de folos sa le inveti, si nu te limita doar la doua mentionate mai sus care sunt de nota 6 si nu de 12. Legat de zaharuri sau fructoza care e chiar mult mai rea decat zaharul, cade mai greu la ficat ( zaharul e 50:50 glucoza si fructoza), mie nu-mi plac lucrurile prea dulci. Cand imi spune vanzatorul ca sunt dulci ( portocale, etc.) am tendinta sa ma intorc si sa plec... Dulce nu e opusul lui acru, se poate ne-acru si fara sa fie foarte dulce. Amidonul e transformat de amilaza salivara in glucoza inca de pe limba, e o molecula dubla care se rupe in doua imediat. Amidonul e naspa ca si fructoza si glucoza. Se gasesc legume si fructe cu gust, dar daca ne uitam la intreaga piata sunt mai putin de 2%. Nu trebuie sa cumperi fara gust si fara miros bun. Majoritatea se recunosc usor dupa mirosul lipsa cu unele exceptii perverse - ca de ex. pepenele turkesan care la GMO miroase chiar mai bine fata de cel natural dar la gust e mult mai slab. Edited by loock, 26 September 2023 - 17:19. |
#50
Posted 26 September 2023 - 17:22
GMO-urile nu-s permise în UE. Însă Monsanto (si altii) pot vinde soiuri de rahat și fără sa fie GMO, pur și simplu prin selecție și/sau hibridizare old style.
Unele foarte "productive" și vandabile, se înghesuie fermierii după ele, însă pe care dacă le replantezi (aka nu cumperi semințele de la ei) nu dau același lucru. Sunt niște hibrizi obținuți prin încrucișarea a doua soiuri pure care te fac "dependent" de semințele lor. Edited by KiloW, 26 September 2023 - 17:22. |
#51
Posted 26 September 2023 - 18:19
unele?
eu am mancat o singura data, vara asta, rosii cu gust de rosii. si anume 2 rosii, ca atat mi-a facut cadou vecina (cumparase fi-su de la un gradinar) in restul lunilor - numai rosii cu gust de bumbac, la care scuipi coaja, ca nu se poate mesteca |
|
#52
Posted 26 September 2023 - 19:25
Au gust, daca le cresti la tine in gradina, fara stimulenti sau apa in exces.
|
#53
Posted 26 September 2023 - 19:27
Pe vremea lu' cesaca era o vorba : niste nemti au venit sa cumpere mere de la noi si primul test a fost sa verifice 100 de mere, toate bune si frumoase, intelegerea a cazut din 100 nici 1 nu avea viermi si se accepta pana la 10 mere din 100..
PS acum gradinaritul e intensiv si la casa normala dar cam ioc legume la noi chiar si udate intens , sunt mari sanse sa nu faci nimic bio chiar cu soiuri hibride. Edited by crischir, 26 September 2023 - 19:36. |
#54
Posted 26 September 2023 - 19:41
loock, on 26 septembrie 2023 - 17:13, said:
Multumeste Monsanto pt. GMOuri fara gust. In principal problema vine de la utilizarea de seminte GMO. Celelalte aspecte sunt in general legate tot de faptul ca sunt GMO. Ati auzit de gogonele?. Avem cuvand in limba romana pt. rosii verzi, si ce sa vezi aveau ( si mai au) gust, e adevarat ca e diferit si nu pe placul tuturor, mie nu-mi plac nici crude si nici murate, dar aveau gust, chiar intens!, cu totul altceva decat au cele GMO fie ele verzi, coapte fortat cu etilena, sau coapte natural, care in general nu au gust deloc si diferenta dintre coacerea fortata si nefortata este nesemnificativa - oricum nu au gust bun si oricum nu le-as cumpara. Exista totusi zeci de soiuri cu gust bun, inclusiv hibrizi romanesti. E de folos sa le inveti, si nu te limita doar la doua mentionate mai sus care sunt de nota 6 si nu de 12. Legat de zaharuri sau fructoza care e chiar mult mai rea decat zaharul, cade mai greu la ficat ( zaharul e 50:50 glucoza si fructoza), mie nu-mi plac lucrurile prea dulci. Cand imi spune vanzatorul ca sunt dulci ( portocale, etc.) am tendinta sa ma intorc si sa plec... Dulce nu e opusul lui acru, se poate ne-acru si fara sa fie foarte dulce. Amidonul e transformat de amilaza salivara in glucoza inca de pe limba, e o molecula dubla care se rupe in doua imediat. Amidonul e naspa ca si fructoza si glucoza. Se gasesc legume si fructe cu gust, dar daca ne uitam la intreaga piata sunt mai putin de 2%. Nu trebuie sa cumperi fara gust si fara miros bun. Majoritatea se recunosc usor dupa mirosul lipsa cu unele exceptii perverse - ca de ex. pepenele turkesan care la GMO miroase chiar mai bine fata de cel natural dar la gust e mult mai slab. |
Anunturi
▶ 1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users