Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Mod de lucru Purmo Tempco Digital...

Samsung S90C vs LG C3

Problema sunet RCS

Amortizor sertare bucatarie
 Codrea Pallady

Blocurile goale! Orase in car...

Motorul pe benzina 1.0 SCe65

Mostenire In 1986
 Lentile sferica pentru astigmatism

Problema inlocuire usa spate A6 C...

Ce gen de muzica este?

Drepturile copiilor, in numele &#...
 Mocheta peste parchet cu incalzir...

La multi ani mie!

Senzor filtru particule GOLF 7

La multi ani @radu103!
 

Demisie - Bonus de performanță

- - - - -
  • Please log in to reply
38 replies to this topic

#19
Xman_ghio

Xman_ghio

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,222
  • Înscris: 26.06.2009

 Prometheus44, on 20 iunie 2023 - 22:08, said:

Problema constă în faptul că notificarea mea de demisie a stat timp de o săptămână în agenda directorului fără să primesc un răspuns.
Ce raspuns sa primesti la demisie??? Demisia este un act unilateral... Ea se depune (fie fizic cu numar de inregistrare, fie pe mail). Ai mail ca ai trimis-o directorului? Sau a stat fizic in agenda lui fizica? Daca a stat fizic atunci nu ai nici o dovada si trebuie sa iti indeplinesti preavizul.

 Prometheus44, on 20 iunie 2023 - 22:08, said:

Iată cum sună mesajul directorului: Toți salariații actuali și care sunt și care vor fi alături de companie și au muncit minim 6 luni în anul 2022, vor primi un bonus de performanță.

In locul tau (discutie teoretica) eu as pleca in concediu si macar, daca tot nu primesti bonusul ala, sa te bucuri de timp liber pana in 13 iulie.

Mergi si discuta clar cu directorul: vrei sa lucrez bine pana in 13 iulie = imi dai bonusul. Daca nu atunci stii cum sa te comporti si tu cu ei ;-)

 bluesnake, on 21 iunie 2023 - 08:52, said:

E un abuz ca te tin 3 zile in plus.
Nu e nici un abuz angajatul nu are dovada ca a trimis demisia. Adica numar de inregistrare (daca a depus-o fizic) sau email (daca a trimis-o electronic).

#20
unknown_35

unknown_35

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,851
  • Înscris: 20.05.2013
Poti depune o plangere la ITM pt discriminare.

Orele suplimentare daca nu ai dovezi ( mailuri) ca ti-au cerut sa le prestezi poti sa le pui cruce - e munca voluntara. Dar ITM-ul poate verifica daca angajatii muncesc mai mult de 8h pe zi "voluntar" si poate amenda compania. Asta daca patronul tau nu are pile la ITM sau nu da spaga - in aceste cazuri poate scapa ca doar suntem in Romania  :(

#21
don_King

don_King

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,058
  • Înscris: 26.11.2001
@Prometheus44, daca un angajat nu mai vine la munca firma trebuie sa faca un morman de hartii sa inchida "by the book" acel contract. Cunosc cazuri in care procedura nu a fost respectata si dupa plangere la ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) omului i-au fost platite zilele de munca cu toate ca el nu mai lucrase acolo. (se intampla frecvent la firme de constructii asta cu plecatul din senin)

Daca tu ti-ai anuntat seful ca pleci, ai 20 de zile de stat acolo. E irelevant cand au inregistrat ei in sistem.

Daca esti "nesimtit" poti pleca azi la alta firma iar fosta ramane sa se spele pe cap cu contractul tau. Atata vreme cat ai salariul incasat la zi, nu au parghii reale impotriva ta. Iar tu nu ai nimic de pierdut.

#22
Xman_ghio

Xman_ghio

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,222
  • Înscris: 26.06.2009

 Prometheus44, on 21 iunie 2023 - 03:21, said:

Vă cer un sfat: În luna iunie fac aproximativ 40 de ore suplimentare, mai am de luat 11 zile de concediu... cum să procedez până la finele preavizului ?
Orele suplimentare de acum le convertesti in zile libere (daca aveti asa ceva in CIM). Iti iei concediu de odihne pentru cele 11 zile + ore suplimentare.

Restul orelor suplimentare se vor plati daca nu se iau (la fel si zilele de CO). La inchiderea CIM se platesc zilele de concediu care nu s-au luat.

 unknown_35, on 21 iunie 2023 - 08:57, said:

Poti depune o plangere la ITM pt discriminare.
Ha ha... Te crezi in filmele americane??? Precis in CIM este prevazut corect - adica in caz de preaviz, cercetare disciplinara, etc - nu se primeste bonus. Rezulta - ITM iti zice "pa pa"!

#23
arg

arg

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 38,154
  • Înscris: 19.09.2005

 stearom, on 21 iunie 2023 - 08:40, said:

... A facut asta sa demonstreze ce gigolo e el...
am vazut faza asta doar ca razbunarea angajatului a fost crunta.
in respectiva firma era un dezechilibru sever intre cine muncea si cine nu corelat cu salariile.
a doua zi dupa ce nu mai avea contract acolo a lasat pe masa lista cu salariile fiecaruia + prime si bonusuri.... in maxim o luna majoritatea care-si facea treaba au plecat.

#24
rexx

rexx

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,080
  • Înscris: 15.08.2005

 Sef-chenko, on 20 iunie 2023 - 23:08, said:

La noi este specificat clar cine nu se incadreaza, printre care cei care au trecut prin comisii disciplinare si cei in preaviz.
Verifica la HR.
si la job-ul actual si la job-ul anterior aveam aceeasi chestie: cei care sunt in preaviz nu primesc bonus-ul anual
adica firma se gandeste: daca tot vrei sa pleci, de ce naiba sa mai cheltui cu tine sa iti dau bonus-ul? chiar daca e bonus-ul ptr anul trecut, e un bonus suplimentar peste salariu si ca firma pot alege sa nu ti-l dau.

Edited by rexx, 21 June 2023 - 09:28.


#25
Lex404

Lex404

    Guru Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 35,504
  • Înscris: 19.04.2009
Ce scrie în contract?

La noi de ex scria ca bonusurile sunt primite dacă la data acordării ești pe payroll (chiar dacă ești în preaviz).

Also, cam scurt preavizul pentru atâția ani de munca :)

Edited by Lex404, 21 June 2023 - 10:21.


#26
Prometheus44

Prometheus44

    New Member

  • Grup: Candidate Members
  • Posts: 4
  • Înscris: 20.06.2023
Uitați ce m-am gândit: Eu aproape mi-am făcut orele normale de lucru, încă 5h și gata. Dacă respect graficul, 4 ture X 12h, vor rezulta 48-5= 43h suplimentare... O să mai merg o zi, iar la 12 (după 5h lucrate) plec acasă. Deci luna iunie am trecut-o.

Întrebarea mea este: pot renunța de bună voie la zilele de concediu la încheierea contractului individual de muncă? Le-aș propune să-mi încheie CIM cu 30 iunie, iar pe 3 iulie să încep dincolo...

#27
GlCA_Contras

GlCA_Contras

    Master Mind

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 20,736
  • Înscris: 21.03.2020
Nu va mai dati demisia pana nu incercati macar renegocierea salariului si/sau a conditiilor din firma care va nemultumesc... Va faceti si voua un bine si firmei.

Edited by GlCA_Contras, 21 June 2023 - 10:23.


#28
ambr0zie

ambr0zie

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,542
  • Înscris: 04.01.2006
Din experienta mea iti zic trei puncte
- daca ai trimis mail cu demisia pe data de X, nu e problema ta ca ei s-au scarpinat pana pe data de X+1, X+2 sau X+15. La ultimul job am avut si eu astfel de propuneri, sa "mai stau putin", dar discutia s-a incheiat repede. Le-am facut un print screen cu ora si data mailului. Demisia intra in vigoare a doua zi lucratoare. Daca imi dau eu demisia acum, 21.06 la ora 11:39, intra in vigoare preavizul de 20 de zile incepand de pe 22.
- daca ai zile de concediu, ei nu sunt obligati sa ti le acorde. Eu credeam si speram ca ar fi (la momentul demisiei mele aveam vreo 24 de zile). Nu. Daca nu se ofera concediul, sunt obligati in schimb sa acorde compensatia in bani.
- faza cu bonusul am patit-o eu, oarecum. Nu era stipulat in contract, a fost ceva spontan de la CEO. In februarie 2021 s-a trezit el ca ofera bonus tuturor celor care au lucrat tot anul 2020, oferind "salariul pe 10 zile". Erau de fapt 10 zile calendaristice, asadar o treime din salariul net, media salariilor nete pe 2020. Si aici a fost cu cantec, pentru ca in 2020 toti am avut salarii taiate cateva luni. Asa s-a facut calculul, cu penalizari.
Cel mai rau au picat cativa colegi care lucrau ca un fel de subcontractori de multa vreme (dar subcontractori cu numele, ca erau angajati full time la firma respectiva) si miercuri, 6 ianuarie 2021, li s-au facut contracte "normale". Rezultat - ciuciu bonus. Pentru 2 zile "nelucrate" - 4 si 5 ianuarie, primele zile lucratoare ale anului 2021. Pe care ei le lucrasera. Dar ca subcontractori. Cu aceleasi atributii.
La mine mailul nu mentiona NIMIC de angajatii din preaviz. De altfel, eu mi-am dat demisia la cateva zile dupa ce am primit mailul. Rezultat - ciuciu bonus (fara sa fiu macar anuntat). Am incercat sa ma cert, dar erau tampiti in general. La tine macar au fost cat de cat clari - "Toți salariații actuali și care sunt și care vor fi alături de companie"
Asa ca nu te incadrezi. Corect dpdv moral? Nu. Dar nu prea ai ce face.
Mai poti verifica daca acel bonus e in contract. La mine nu era.

Eu in acea firma, mai ales in ultimele luni, eram sclav pe plantatie. Management incompetent, proiect de care nu se ocupa nimeni, cu multe nereguli, clienti frustrati pe buna dreptate uneori, dar rezultate se cereau. Initial eram 2 oameni, unul plecase de cateva luni, am ramas singur. Am gasit altceva si mi-am dat demisia (pana la urma imi dadeam demisia si fara sa gasesc pe loc, atat de rau ajunsese). In preaviz, managementul a realizat ca e bai mare. Au venit cu idei, sa ma apuc sa fac eu documentatia de la zero (ceea ce era imposibil), sa rezolv diverse taskuri, sa organizez meetinguri.
Cum intelegere nu am vazut deloc de la ei (de la bonus m-au taiat, macar o saptamana de concediu la sfarsit de preaviz nu au vrut sa imi dea, plus ca fusesem bataia lor de joc de mult) am decis sa imi fac treaba NORMAL si nimic mai mult. Fara ore suplimentare, fara taskuri suplimentare, doar treaba din fisa postului, facuta bine, fara bataie de joc, dar si fara eroisme.

Asta iti recomand si tie. Cat stai in preaviz, iti faci treaba. Preavizul este cat e legal, nu cat vor ei - nu am inteles treaba cu registratura, daca poti demonstra cand ai depus-o, restul nu te intereseaza;  daca nu poti demonstra ... e mai albastra treaba.
Pe multi am auzit ca dupa ce iti dai demisia, e gata, nu exista preaviz, nu te intereseaza, pa la revedere. Eventual daca stai, sa nu faci nimic, sa mananci ceapa si ustoroi in birou (daca lucrezi la birou) sau sa te uiti la filme porno (tot la birou). Am vazut din astea si pe softpedia, inclusiv oameni care se jurau ca nu exista preaviz.
Eu as spune sa-ti faci treaba, dar fara eroisme (ore suplimentare, nu stiu ce sarcini extra etc). Si apoi pa. Desigur ca poti sa iti bati si joc in preaviz. Eu am ales sa nu o fac pentru ca e mai bine sa lasi loc de buna ziua, dar asta nu inseamna sa devii pres de sters pe jos.

#29
Bogotta

Bogotta

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,457
  • Înscris: 24.02.2017

 ambr0zie, on 21 iunie 2023 - 10:42, said:

daca ai trimis mail cu demisia pe data de X, nu e problema ta


Nu a trimis un Email. A lasat o hartie semnata pe masa directorului.  Scrie destul de clar.  Daca nu a inregistrat-o la data respectiva prin secretariat ... asta e. Mai sta 3  zile in plus. Oricum nu va face nimic in alea 3 zile.

#30
lucianburjuiul

lucianburjuiul

    Unserious member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,622
  • Înscris: 12.06.2010
Sfatul meu nu e de domeniul juridicului. Daca tot pleci, nu te mai uita inapoi. Uita de bonus, uita de sicana cu "a ramas in mapa"... si vezi-ti de drum.

#31
ambr0zie

ambr0zie

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,542
  • Înscris: 04.01.2006

 Bogotta, on 21 iunie 2023 - 11:11, said:



Nu a trimis un Email. A lasat o hartie semnata pe masa directorului.  Scrie destul de clar.  Daca nu a inregistrat-o la data respectiva prin secretariat ... asta e. Mai sta 3  zile in plus. Oricum nu va face nimic in alea 3 zile.
Nu aveam de unde sti. El spune

Quote

În data de 13 iunie al acestui an mi-am depus demisia și urma să încep munca la o altă companie pe data de 10 iulie. Problema constă în faptul că notificarea mea de demisie a stat timp de o săptămână în agenda directorului
La serviciul mentionat de mine anterior, am depus demisia pe mail dar si foaia clasica. Mi s-a zis ca sa vezi, ca am inregistrat-o mai tarziu, ca nu stiu care era foarte ocupat. Nu a fost problema mea si le-am zis clar.

#32
Bogotta

Bogotta

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,457
  • Înscris: 24.02.2017
Eu stiu ca demisia trebuie semnata olograf , ca sa se numeasca demisie. Nu exista demisie pe Email, decat in perioada de proba.

#33
ambr0zie

ambr0zie

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,542
  • Înscris: 04.01.2006
Aveam un sistem de HR prin care depuneam demisia. Ajungea pe mail la cine trebuie si desigur si la mine pe mail. Trebuia aprobat in acel sistem.
Nu vad insa relevanta. Ce vreau eu sa spun e ca unii au stilul asta de a trage de om ca sa-l mai stoarca o zi, doua, cinci.
Managerul meu direct, care era un idiot, a pretins sa lucrez pana in ultima zi si ultimul minut (ceea ce nu se facea, neoficial, in ultima zi predai echipamentele cam pana la pranz si pa) si eventual sa vin in alta zi, dupa ce se termina contractul, sa predau (era pandemie, lucru de acasa). Erau 2 laptopuri si niste tokenuri. Din fericire, cei de la IT Support i-au sugerat ca e idiot si am "castigat" jumatate de zi.
Oricum, bonusul nu-l mai vede daca nu e specificat in contract.

Edited by ambr0zie, 21 June 2023 - 14:21.


#34
corinadaniela

corinadaniela

    Guru Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 11,528
  • Înscris: 05.06.2009
Concediul medical în perioada de preaviz nu face decât sa prelungească preavizul.


#35
Prometheus44

Prometheus44

    New Member

  • Grup: Candidate Members
  • Posts: 4
  • Înscris: 20.06.2023
Contul fiind nou, fiecare postare de-a mea trebuie verificată de un moderator, ceea ce necesită timp, iar când efectiv se postează, rămâne câteva pagini in urmă... Așa că revin cu aceeași întrebare.

Eu aproape mi-am făcut orele normale de lucru, încă 5h și gata. Dacă respect graficul care a rămas, 4 ture X 12h, vor rezulta 48-5=43h suplimentare... O să mai merg o zi, iar la ora 12 (după 5h lucrate) plec acasă. Deci luna iunie se consideră trecută

Întrebarea mea este: pot renunța de bună voie la zilele de concediu ca să-mi încheie contractul individual de muncă? Le-aș propune să renunț la acele zile și să-mi încheie CIM cu 30 iunie, iar pe 3 iulie să încep dincolo... Astfel am avea toți de câștigă, toate părțile implicate.

#36
n-amname

n-amname

    Brain Power User

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,731
  • Înscris: 10.11.2013
Ah lol, legislatia romaneasca ofc. Prin strainezia merge pe sistemul sunat sick si la revedere, ceea ce e super. Atunci venit la birou si facut figuratie. Ce pot sa-ti mai faca, sa nu iti dea bonusul?

Edited by n-amname, 21 June 2023 - 20:43.


Anunturi

Second Opinion Second Opinion

Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale.

Astfel vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate