Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Blocurile goale! Orase in car...

Motorul pe benzina 1.0 SCe65

Mostenire In 1986

Lentile sferica pentru astigmatism
 Problema inlocuire usa spate A6 C...

Ce gen de muzica este?

Drepturile copiilor, in numele &#...

Mocheta peste parchet cu incalzir...
 La multi ani mie!

Senzor filtru particule GOLF 7

La multi ani @radu103!

La multi ani @Nenea Zap!
 La multi ani @beavis03!

BlackView Oscal Pad 13, probleme ...

Baterie auto AGM 70AH vs normala ...

Depanero nu vrea sa imi dea Negat...
 

Design sau programare?

- - - - -
  • Please log in to reply
27 replies to this topic

#19
utopium

utopium

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 45,991
  • Înscris: 14.08.2007

 goldieczr, on 23 noiembrie 2022 - 23:48, said:

Pentru design grafic sa stii ca n-ai nevoie de vectori. Designul grafic este un domeniu mult prea larg sa-l definesti cu un singur lucru, insa te asigur ca majoritatea artistilor nu prea folosesc programe vectoriale pentru ca ce poti face in Photoshop depaseste mult. Illustrator-ul are si el locul lui, dar nu atat de mult ca Photoshop.
Cand faci sigle/logo-uri pentru cineva, e preferabil sa le faci vectorial, pentru ca e foarte probabil ca in viitor vei avea nevoie de ele vectorial (de exemplu pentru unii clienti la care le-am facut sigle am avut de facut panouri mari, cu care sa mearga la targuri). Alternativa e sa le faci in Photoshop la rezolutie suficient de mare din start. Sau sa le refaci de la zero vectorial doar cand ai nevoie (sau sa le convertesti la vector cu diverse softuri).

Ocazional siglele se pun si pe site-urile web in format vectorial SVG.

Sigur, poti sa te descurci si fara Illustrator/Corel Draw/etc, dar ar fi cam penibil sa ii spui unui client ca te pretinzi a fi designer grafic si nu stii sa lucrezi deloc vectorial. Cam toti cei care fac materiale care se printeaza trebuie sa lucreze si vectorial. Primele mele joburi au fost de grafician, lucram masiv vectorial (de fapt am invatat Photoshop la vreo 3 ani dupa Corel Draw, care atunci era mai popular decat Illustrator). Astazi nu se mai printeaza asa de mult, dar panouri publicitare tot isi mai fac companiile ocazional. Nu zic ca e o urgenta, dar ar fi bine sa te descurci decent si in Illustrator sau alt tool vectorial, chiar daca nu il vei folosi prea des.

#20
goldieczr

goldieczr

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 605
  • Înscris: 08.07.2020

 utopium, on 24 noiembrie 2022 - 07:17, said:

Cand faci sigle/logo-uri pentru cineva, e preferabil sa le faci vectorial, pentru ca e foarte probabil ca in viitor vei avea nevoie de ele vectorial (de exemplu pentru unii clienti la care le-am facut sigle am avut de facut panouri mari, cu care sa mearga la targuri). Alternativa e sa le faci in Photoshop la rezolutie suficient de mare din start. Sau sa le refaci de la zero vectorial doar cand ai nevoie (sau sa le convertesti la vector cu diverse softuri).

Intr-adevar, logo-urile, print-ul si ilustratiile sunt singurele lucruri pentru care ai nevoie de vectori. In rest, cam nimic altceva, si atat timp cat nu te axezi 100% pe logo / branding sau ilustratii, atunci nici n-ar trebui sa te bagi la cat de complicate au devenit domeniile astea si cat de multa competitie exista.
1% din graphic design necesita vectori si da, e bine sa stii cum sa lucrezi vectorial, dar prioritate ar fi Photoshop in fata Illustratorului pentru simplul fapt ca restul de 99% nu necesita vectori.
Chiar si asa, mentalitatea de 'invat eu, fac eu tot' nu e sanatoasa. Intr-un business sustenabil, faci outsourcing daca sunt mici chestii la care nu te pricepi.

#21
utopium

utopium

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 45,991
  • Înscris: 14.08.2007
Doar zic ca de la un graphic designer ma astept sa fie in stare sa faca un logo vectorial. De la un web designer nu, nu ma astept sa-mi faca logo-uri vectoriale neaparat, ci sa faca designuri in Photoshop/Figma/etc si sa stie sa le implementeze in HTML/CSS.

Ca idee, pentru cineva obisnuit cu toolurile grafice, chiar si 10 ore de pregatire in Illustrator pot fi suficiente ca sa se descurce (pana la urma si Photoshop daca stii avansat ai acolo tool-uri vectoriale de facut curbe similare cu cele din Illustrator, deci inveti conceptele de desen vectorial si in Photoshop daca esti avansat, doar ca nu iti va salva munca vectorial).

#22
Mia13

Mia13

    New Member

  • Grup: Candidate Members
  • Posts: 7
  • Înscris: 20.11.2022
goldieczr E foarte promitatoare schema de promovare! Invat in continuare HTML, CSS si Figma si sper ca in curand voi fi pregatita sa creez un continut promovabil, pe masura planului. Iau pe rand linkurile-imi sunt de mare ajutor si ma inspir din ele. Iti multumesc mult inca o data!

goldieczr, utopium Poate ca nu esti chiar terminat fara vectori, dar eu mereu am perceput lacunele de pe partea vectoriala ca pe un handicap pe care am tot incercat in decursul anilor sa il depasesc. Da, teoretic in 10 ore de tutoriale de Illustrator inveti programul...si atat. Am facut asta si il cunosc destul de bine, stiu sa folosesc pen tool, dar cumva mi se pare atat de sec lucrul cu el... De fiecare data dupa un tur de forta de tutoriale, mi se rupea filmul, nu stiam ce sa fac mai departe. Desi am vazut o multime de ilustratii vectoriale super faine, care pe moment ma inspira, cand vreau la randul meu sa creez ceva in Illustrator, parca nu se leaga nimic.E total diferita experienta fata de PS. Poate am renuntat prea usor in trecut, nu stiu...cert e ca am sa mai incerc si poate o simpla trecere la un alt program, gen InkScape sau Affinity Designer, ar pune intr-o alta lumina lucrurile..hehe...maybe!

#23
goldieczr

goldieczr

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 605
  • Înscris: 08.07.2020
Problema e ca 'sa faci un logo' nu e suficient. Oricine poate sa deschida Illustrator si sa arunce cateva forme. Angajatorul nu te plateste pentru cat de bine stii sa folosesti Illustrator ci pentru notiunile tale de branding, pentru cum stii sa folosesti skill-urile in Illustrator, notiuni pe care le faci doar in luni/ani in care te dedici 100% branding-ului, asta daca vrei sa fii mai mult decat indienii de pe Fiverr, insa asta inseamna sa renunti la orice altceva (webdesign, modelare 3d, etc).

Trecerea la alt program nu va schimba nimic, plus ca nici unul nu se compara inca cu Illustrator (Affinity se apropie, dar nu e inca acolo). Problema sta in faptul ca voi faceti tutoriale ca sa invatati, nu ca sa creeati.
In scoala mereu invatam cel mai bine la orele de practica pentru ca in momentul in care faci cu mainile tale ceva, pricepi mult mai bine decat cand scrii pe caiet. Acelasi lucru aplica-l si in studiul tau. Nu mai face tutoriale doar de dragul de a le invata, ci pune-ti ceva in cap, spune 'azi vreau sa modelez o masina' sau 'azi vreau sa fac un landscape de iarna'. Trebuie sa existe interes, nu sa treci prin tutoriale ca atunci cand inveti cu 2 zile inainte de examen, dar dupa 2 zile uiti tot.

Am invatat sa-mi repar masina de nevoie - am avut o defectiune si am cautat tutoriale, mi-am bagat mainile pe acolo pana a iesit ceva. Am invatat web design de nevoie, cand eram mic si fara bani dar cu dorinta de a avea un website. Toate lucrurile pe care le stiu acum chiar si dupa ani, inca sunt in capul meu pentru ca a existat pasiunea de a creea ceva, nu doar de a invata. In schimb, pune-mi subiectul pe care l-am avut la bac acum 3 ani in fata si o sa mi se para chineza.

Iti mai las o propunere care e cam greu de aplicat daca nu esti la un anumit nivel. Artistii care se promoveaza cel mai bine sunt cei ce ofera ceva gratuit. Cei care fac tutoriale pe youtube, cei care ofera resurse gratuit, cei care scriu articole pe site-ul lor, pentru ca lumea cauta asa ceva si evident vor avea un trafic mult mai mare. In acelasi timp, ai si 'confirmation bias' - in momentul in care un angajator vine pe site-ul tau si vede ca tu oferi o gramada de lucruri gratuit iar lumea iti multumeste si spune cat de bune sunt resursele tale, vor avea o parere mult mai buna despre aptitudinile tale decat un site pe care doar iti prezinti niste lucrari. De asta pe multe site-uri vezi ca apar review-uri de la alti oameni sau cate stele din 5 a primit respectivul site pe trustpilot. Umanizand un business vei avea mult mai mare succes pentru ca in spatele companiilor ce te angajeaza se afla tot oameni.

In loc sa continui sa te uiti la tutoriale si sa faci tot ce spune acolo, creeaza-ti niste clienti imaginari. Imagineaza-ti ca compania X vine si te angajeaza pentru Y design-uri, fa o lista imaginara de cerinte si incepe sa creezi. In felul asta, cand esti gata, vei fi invatat si lucruri noi (pentru ca ai folosit in continuare tutoriale, insa intr-un mod mai interactiv) si vei avea si o piesa de portofoliu. Site-urile astea te pot ajuta:

https://goodbrief.io
https://fakeclients.com
https://sharpen.design
https://www.briefz.biz

In acelasi timp, ai si challenge-uri pe care le poti urma:

https://uxtools.co/challenges/
https://www.behance.net/challenge/xd
https://www.36daysoftype.com
https://inktober.com
https://www.dailyui.co
https://uxtools.co/p...r-ux-portfolio/

#24
utopium

utopium

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 45,991
  • Înscris: 14.08.2007

 Mia13, on 24 noiembrie 2022 - 19:35, said:

Am facut asta si il cunosc destul de bine, stiu sa folosesc pen tool, dar cumva mi se pare atat de sec lucrul cu el... De fiecare data dupa un tur de forta de tutoriale, mi se rupea filmul, nu stiam ce sa fac mai departe.
Nici eu nu sunt confortabil in Illustrator, dupa cum am zis in perioadele cand lucram mult vectorial o faceam in Corel Draw. Illustrator il folosesc doar de nevoie, ocazional. Dar important e sa stii daca ai un logo in fata (sau in minte) sa-l implementezi si exporti in AI/SVG/PDF sau ce ai nevoie. Cat de creativa esti tu ca persoana e o alta discutie, dar daca zici ca ai facut caricaturi e clar ca ai o latura artistica/creativa bine dezvoltata. Sigur, poti sa ai simt artistic dar sa nu te pricepi sa faci logo-uri bune, pentru ca sunt totusi chestii diferite.

Pe mine m-a ajutat Illustrator cand aveam o idee de logo sa o pun in practica ... si cam atat ma intereseaza sa fac in Illustrator, sa pot pune pe ecran ceva ce am in cap.

#25
MarianG

MarianG

    be that as it may

  • Grup: Moderators
  • Posts: 31,468
  • Înscris: 10.08.2005
nu vreti sa vorbiti despre design web ?

#26
goldieczr

goldieczr

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 605
  • Înscris: 08.07.2020
Majoritatea topicului este despre design web, insa am inclus informatii si discutii despre subiecte asemanatoare pentru ca n-avea rost sa creem cate un topic diferit pentru fiecare tip de design cand puteam oferi toate informatiile intr-unul singur. Deranjam?

#27
MarianG

MarianG

    be that as it may

  • Grup: Moderators
  • Posts: 31,468
  • Înscris: 10.08.2005

 goldieczr, on 24 noiembrie 2022 - 20:47, said:

Majoritatea topicului este despre design web,
si as vrea sa ramana despre asta

 goldieczr, on 24 noiembrie 2022 - 20:47, said:

insa am inclus informatii si discutii despre subiecte asemanatoare
lucru pentru care va multumesc

 goldieczr, on 24 noiembrie 2022 - 20:47, said:

pentru ca n-avea rost sa creem cate un topic diferit pentru fiecare tip de design cand puteam oferi toate informatiile intr-unul singur.
va rog, tangential nu in amanunt

 goldieczr, on 24 noiembrie 2022 - 20:47, said:

Deranjam?
Nu, doar o observatie, cat sa nu devieze.

Edited by MarianG, 24 November 2022 - 21:05.


#28
Mia13

Mia13

    New Member

  • Grup: Candidate Members
  • Posts: 7
  • Înscris: 20.11.2022
goldieczr, utopium Imi dau seama ca abordarea mea in ceea ce priveste Illustrator a fost gresita the whole time. Cu asta am cam zis tot ce mai aveam de zis legat de Illustrator - scuze ca am divagat.
M-am uitat peste toate linkurile primite, dar urmeaza si sa le iau pe rand la puricat. Dupa toate sfaturile si ideile voastre, deja am un plan mult mai clar pentru ce urmeaza sa fac in continuare. Si pentru asta multumesc mult inca o data!

Anunturi

Chirurgia endoscopică a hipofizei Chirurgia endoscopică a hipofizei

"Standardul de aur" în chirurgia hipofizară îl reprezintă endoscopia transnazală transsfenoidală.

Echipa NeuroHope este antrenată în unul din cele mai mari centre de chirurgie a hipofizei din Europa, Spitalul Foch din Paris, centrul în care a fost introdus pentru prima dată endoscopul în chirurgia transnazală a hipofizei, de către neurochirurgul francez Guiot. Pe lângă tumorile cu origine hipofizară, prin tehnicile endoscopice transnazale pot fi abordate numeroase alte patologii neurochirurgicale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate