Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Cuțit/ briceag drumetie

Cum am acces la o parte dintr-un ...

Mother's Day

Recomandare aparat de vidat alime...
 Izolatie exterioara casa parter P...

Cuvinte si expresii neclare

Mod de lucru Purmo Tempco Digital...

Samsung S90C vs LG C3
 Problema sunet RCS

Amortizor sertare bucatarie

Codrea Pallady

Blocurile goale! Orase in car...
 Motorul pe benzina 1.0 SCe65

Mostenire In 1986

Lentile sferica pentru astigmatism

Problema inlocuire usa spate A6 C...
 

Problema - am scos de pe card bani necuveniți

- - - - -
  • Please log in to reply
43 replies to this topic

#37
da.ta

da.ta

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 471
  • Înscris: 01.06.2006
Nu este o eroare la plata. Ca decizia de a face plata s-a bazat pe o eroare, corect, dar nu este eroare la plata.
Eu dau comanda de un bun si il platesc. Cand ajunge, constat ca nu am fost atent la o caracteristica a bunului(sa presupunem ca e o culoare ce nu imi place) si il returnez. Si-a insusit pe nedrept banii cel de la care am cumparat? Conform a ceea ce sustineti mai sus, da, caci o eroare a stat la baza deciziei mele de a achizitiona bunul, si el a primit si poate a si folosit banii de la mine. In realitate nu se incadreaza la acest articol din CP, caci am intentionat sa fac plata, nu a fost nici o eroare la plata, iar returnarea bunului si a banilor este o problema doar de civil.

Edited by da.ta, 31 May 2020 - 15:46.


#38
malu021

malu021

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 187
  • Înscris: 11.04.2010

View Postda.ta, on 29 mai 2020 - 07:42, said:

Eu consider ca trebuie indeplinite cumulativ conditiile:
1) insusirea pe nedrept sau nepredarea in termen de 10 zile de la cunoastere
2) ajuns din eroare sau in mod fortuit.

Nu cred ca putem considera ca este suficienta indeplinirea doar uneia dintre ele. Daca am face acest lucru, putem ajunge la situatii absurde: Am imprumutat o carte de la un coleg. Stiu ca nu imi apartine. Ar trebui sa o predau in 10 zile, altfel ma incadrez la aceasta infractiune? Este absurd, caci nu a ajuns in posesia mea din eroarea sau caz fortuit, ci s-a dorit sa ajunga la mine. Daca insa, colegul a  vrut sa imi imprumute alta carte, nu un exemplar rar ce valoreaza 10.000 de euro, ci o copie ieftina, si a incurcat cartile, atunci da, poate sa imi comunice eroarea ce a facut-o si, daca nu o returnez, ma incadrez la aceasta infractiune. Dar trebuie ca el sa fi facut o eroare, sa nu fi dorit sa imi dea bunul ce a ajuns la mine, ci altceva, sau sa fi vrut sa il dea altcuiva.

In exemplul de la Oradea pare a fi iarasi o eroare la predarea banilor, a numarat gresit sau ceva in genul acesta, avand iarasi indeplinita conditia ajungerii bunului in posesia lui din eroare.

Daca ai imprumutat o carte de la un prieten, o restitui in termenul stabilit sau dupa ce ai folosit-o conform intelegerii dintre voi ori, dupa caz, la cerere, asa cum zice si Codul civil. Situatia premisa de la 243 nu se suprapune peste ipoteza pe care ne-o prezentati. Daca ti-a imprumutat cartea si tu ti-o insusesti, dispui de ea sau o folosesti pe nedrept ori refuzi sa o restitui, savarsesti infractiunea de abuz de incredere, nu pe cea de insusire a bunului gasit sau ajuns din eroare la faptuitor. Pozitia prezentata de mine este ca intentia angajatorului nu a fost de a plati suma de X lei, ci de a stinge obligatia existenta intre ei, acesta aflandu-se in eroare asupra intinderii ei, eroare pe care a sesizat-o ulterior platii.

Ati zis mai sus ca "a platit exact cat a intentionat", deci nu ar exista eroare. Fara sa intru intr-o analiza detaliata a platii nedatorate, ca fapt juridic licit, una dintre conditiile sale este ca plata unei datorii inexistente relativ sa fie facuta din eroare (minus cateva ipoteze care sunt irelevante in cazul de fata, cum ar fi violenta sau anularea/rezolutiunea ulterioara a actului juridic etc): eu platesc din eroare atunci cand execut o prestatie cu intentia de a stinge o datorie fata de cineva, fara sa stiu ca datoria respectiva este inexistenta (sau datorez altceva sau mai putin). Eroarea in care ma aflu sustine psihologic vointa mea de a face plata, dar ea e rezultatul unei reprezentari deformate a unei realitati juridice. Eroarea nu imi afecteaza intentia de a plati, ci doar credinta ca exista o obligatie valabila, pe care eu urmaresc sa o sting prin plata. Daca ar fi sa acceptam acesta situatie, cum ca n-ar exista eroare, pentru ca "nu a gresit nici contul, nici suma", nu inteleg cum s-ar putea pretinde ca ar  putea fi admisibila o actiune in restituire, intemeiata pe plata nedatorata.

Codul penal nu zice nimic despre modul in care trebuie sa se manifeste eroarea, pentru a se retine situatia premisa necesara existentei infractiunii. M-ati acuzat intr-un mesaj anterior ca adaug la lege, pe cale de interpretare, desi ideile pe care le-am prezentat pot fi extrase de orice jurist la o analiza sumara a schemei infractiunii. Cred ca acelasi lucru il faceti si dumneavoastra in cazul de fata, sustinand ca exista eroare doar in cazurile pe care ni le-ati enumerat.

Nu sunt o persoana absurda sa insist ca eu am dreptate sau alte asemenea. Nu am nicio problema in a-mi insusi o opinie contrara, atata timp cat este fundamentata din punct de vedere juridic.

#39
Explo!t

Explo!t

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 7
  • Înscris: 09.09.2006
Eu din greseala la munca in loc sa platesc 200 de lei catre fancourier, am platit 20.000 de lei (o eroare din cauza punct sau virgula). Era normal sa nu ii dea inapoi? Am gresit s-a intamplat, dar contabil banii aia nu aveau ce sa caute la fancourier. s-a rezolvat frumos prin cateva telefoane :)

Nu tineti banii necuveniti de la firme, nu le iese contabilitatea si fiind plata prin banca e mai nasol. Dai banii inapoi tot prin banca sa ai dovada si ai terminat. dormi linistit noaptea.

#40
da.ta

da.ta

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 471
  • Înscris: 01.06.2006

View Postmalu021, on 31 mai 2020 - 20:32, said:

Pozitia prezentata de mine este ca intentia angajatorului nu a fost de a plati suma de X lei, ci de a stinge obligatia existenta intre ei, acesta aflandu-se in eroare asupra intinderii ei, eroare pe care a sesizat-o ulterior platii.

Corect. Doar ca nu vad cum se poate stabili intinderea obligatiei altfel decat printr-un proces civil. Trebuie venit frumos cu dovezi (contractul de munca, pontaj, extrase de cont) si calcule si aratat cat s-a platit si cat fi trebuit de fapt -> imbogatire fara justa cauza si solicita plata diferentei.

Daca situatia era invers, daca angajatorul ar fi platit din greseala mai putin, ati fi considerat ca se aplica articolul cu insusirea bunului gasit pentru ca si-a insusit banii datorati in urma unei erori de calcul?

Legea spune - "ajuns din eroare" - pentru mine evident eroarea trebuie sa fie la transmitere, modul in care a ajuns la faptuitor trebuie sa contina o eroare.

Daca eroarea ar putea fi oricand, am putea extinde aplicabilitatea acestui articol la foarte multe cazuri.
Caz ipotetic: cumpar o locuinta, cu clauza de predare peste 60 de zile, plata e facuta la semnarea contractului.In acest timp, imi dau seama ca am gresit ceva, am crezut ca e construita din materialul X dar este din materialul Y. Ii comunic vanzatorului eroarea mea si are 10 zile sa imi returneze banii altfel se face vinovat de insusirea bunului gasit? Nu vi se pare absurd la ce s-ar ajunge daca orice eroare, oricand facuta, ar conduce la incadrarea la aceasta infractiune?

Caz personal: am platit acum 2 luni o comanda la Decathlon. Produsul comandat avea mentionata livrarea in 4 zile lucratoare. Eu am dat comanda bazandu-ma pe acest lucru. Dupa o luna am anulat comanda si am solicitat returnarea banilor. A trecut inca o luna si nu i-am primit inca. Pot reclama la politie  insusirea bunului gasit? Eu am fost in eroare, am crezut ca mi le livreaza in 4 zile, ba chiar eroarea mi-a fost cauzata de Decathlon cand a scris acest lucru.

Edited by da.ta, 01 June 2020 - 01:55.


#41
althea

althea

    Guru Member

  • Grup: Super Moderators
  • Posts: 11,660
  • Înscris: 30.10.2009

View Postmalu021, on 31 mai 2020 - 20:32, said:

Nu am nicio problema in a-mi insusi o opinie contrara, atata timp cat este fundamentata din punct de vedere juridic.
Nu e cazul aici. Opinia colegului e fundamentată doar pe impresii.

#42
iPremade

iPremade

    New Member

  • Grup: Candidate Members
  • Posts: 5
  • Înscris: 27.05.2020
Pe mine ma intereseaza doar daca imi pot retrage ei banii automat cand primesc bani in contul in care mi au intrat si acei bani sau trebuie sa iau legatura cu ei sa le transfer banii

#43
Gallente

Gallente

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 416
  • Înscris: 08.06.2009
Mie imi miroase a trolling ieftin. Greu de crezut ca cineva poate afisa intentionat pe forum ce caracter jegos are.

#44
ovydiks

ovydiks

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 511
  • Înscris: 31.07.2018
Gallente, esti plecat din tara, asa-i? Posted Image

@initiator : Nu au cum sa ti-i ia ei din cont, doar in urma unei popriri puse de un executor judecatoresc in urma unei sentinte.

Edited by ovydiks, 05 June 2020 - 10:08.


Anunturi

Neurochirurgie minim invazivă Neurochirurgie minim invazivă

"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv.

Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate