Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Recomandare aparat de vidat alime...

Izolatie exterioara casa parter P...

Cuvinte si expresii neclare

Mod de lucru Purmo Tempco Digital...
 Samsung S90C vs LG C3

Problema sunet RCS

Amortizor sertare bucatarie

Codrea Pallady
 Blocurile goale! Orase in car...

Motorul pe benzina 1.0 SCe65

Mostenire In 1986

Lentile sferica pentru astigmatism
 Problema inlocuire usa spate A6 C...

Ce gen de muzica este?

Drepturile copiilor, in numele &#...

Mocheta peste parchet cu incalzir...
 

Limbaje de programare "de viitor"

- - - - -
  • Please log in to reply
89 replies to this topic

#1
LittleWho

LittleWho

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 288
  • Înscris: 30.11.2013
Vorbeam cu directorul de vanzari al unei companii de software (nu dau numele firmei, nici numele lui) din Romania si din vorba in vorba am ajuns la o discutie despre limbaje de programare si cam ce s-ar merita sa inveti pentru a avea o cariera in programare. (omul nu prea stie sa programeze efectiv, dar sa zicem ca cunoaste piata) M-a intrebat ce limbaje stiu/invat si i-am zis: "C, C++, Python..", iar el mi-a taiat replica si mi-a zis: "C, C++ sunt invechite, nu se mai merita sa te axezi pe asa ceva. Invata .NET, e mult mai de viitor." Si de atunci am inceput sa ma gandesc, daca avea dreptate sau nu?

* De cate ori zic .NET ma refer la toata gama de libaje, etc. Nu confund .NET cu un limbaj.

Din cate stiu, C++ inca reprezinta un limbaj cautat, pentru ca trage a fi high-level, dar pastreaza caracteristicile low-level din C. Si la fel din cate stiu C++/C sunt singurele limbaje folosite pentru embedded, OS-uri, drivere si chestii de astea si de asemenea C++ este folosit in Game Dev dar si in aplicatii de zi cu zi. Voi ce credeti? Merita inca sa inveti C++? Credeti ca "va fi uitat" in urmatorii ani?

Apoi ma gandeam la limbajele mai noi si la ce s-ar merita sa inveti. Python e folosit de NASA, Google si alte "chestii gigantice" si ma gandesc ca merita sa il stii. .NET (toata gama, C#, J#, etc...) a devenit o chestie principala in dezvoltarea pe Win din cate observ si ma gandesc ca si asta ar merita invatat. Voi ce ziceti? Din limbajele de scripting ce credeti ca vor acapara piata, Python, JS? Altele? Iar referindu-ne la .NET, merita invatat? Eu zic ca da, adica e super folosit in lumea Win.

Acum, referindu-ne si la alte limbaje, ce credeti ca ar mai putea reprezenta "ceva de viitor" pe piata? Java, Swift? Altele?

Iar acum, deviind putin de la subiect, credeti ca Linux ar putea sa concureze cu Windows si astfel sa se ajunga la portarea .NET sau la disparitia pietei pentru .NET?

Pana acum, m-am referit la lucruri la nivel mondial, dar acum revenind la tara noastra, la noi ce se cauta? Se cauta aceleasi lucruri ca la nivel mondial?

PS Nu intreb aceste lucruri ca sa stiu unde "iese banu mai bine", ma intereseaza trendurile pietei in general.

O seara buna!

Edited by LittleWho, 21 September 2015 - 20:56.


#2
moldoveanca2001

moldoveanca2001

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 589
  • Înscris: 27.03.2015
Buna,

.NET este atasat Windows, iar mie Windows nu imi da impresia de viitor, mai ales dupa ultimele versiuni.
In statistici de cativa ani Windows pierde procente din piata, si asta desi multe calculatoare sunt livrate cu acest sistem preinstalat

Parerea mea este ca de viitor este javascript si alte tehnologii din domeniul web. Acestea permit dezvoltatorilor sa isi tina partea "grea" a aplicatiilor acasa, si sa ofere clientului o interfata in browser. Spre deosebire de aplicatiile clasice sunt cateva avantaje mari aici: compatibilitate cu orice sistem, piraterie inexistenta, nu necesita actualizari pe partea clientului, potential mai ridicat de monetizare, intimitatea clientului e aproape inexistenta.
Dar in prezent aceste tehnologii sunt mult inferioare celor clasice, desi se dezvolta foarte rapid. Lipsesc multe componente din standardul javascript care sunt necesare dezvoltarii unor aplicatii mai serioase

Edited by moldoveanca2001, 21 September 2015 - 21:26.


#3
lyanna

lyanna

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,325
  • Înscris: 02.09.2007
Daca ai mai programat relativ recent si esti cat de cat familiar cu OOP, te poti apuca de .NET.
Daca esti 0 si-abia acum incepi, recomandarea mea ar fi sa pui mana pe C chior ca sa stapanesti bazele si apoi incepi OOP-ul cu C++ sau Java.

Ca limbaj de scripting eu personal am intalnit mai mult perl-ul, dar stiu ca python e destul de folosit. Daca vrei pe partea de linux, poti sa arunci un ochi pe bash/csh etc.

#4
LittleWho

LittleWho

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 288
  • Înscris: 30.11.2013

View Postlyanna, on 21 septembrie 2015 - 21:15, said:

Daca ai mai programat relativ recent si esti cat de cat familiar cu OOP, te poti apuca de .NET.
Daca esti 0 si-abia acum incepi, recomandarea mea ar fi sa pui mana pe C chior ca sa stapanesti bazele si apoi incepi OOP-ul cu C++ sau Java.

Ca limbaj de scripting eu personal am intalnit mai mult perl-ul, dar stiu ca python e destul de folosit. Daca vrei pe partea de linux, poti sa arunci un ochi pe bash/csh etc.

Scuze dar nu am intrebat de ce si cum sa invat. Vorbeam pur si simplu de trenduri si piata.

#5
OriginalCopy

OriginalCopy

    I'm harmful, fear me please! :))

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 27,268
  • Înscris: 10.08.2006
Viitorul e cross-platform, nu vendor locked-in.

Eu aș zice că C, C++, și Java nu vor dispare curând.

Însă mulți vor alege limbaje moderne ca Rust sau Golang, care fac compromisuri echilibrate între diferite tehnici și principii (funcțional vs imperativ, cu runtime/GC vs fără runtime, scripting language vs compilat, ș.a.m.d).

#6
TS030

TS030

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 15,193
  • Înscris: 25.06.2012
Omul ala nu stie ce zice. Sau poate stie, ceea ce-ar fi mai rau...

- C este invechit. Corect. C ar fi trebuit sa dispara, sa fie complet inglobat in C++. C permite stiluri si tehnici de programare invechite. Totusi, este un limbaj utilizat pe scara larga, e foarte posibil sa dai de el daca esti programator de cariera.
Chestia e ca si daca toata lumea ar lua decizia ca de maine sa nu se mai inceapa un singur proiect in C, asta nu va face gama uriasa de aplicatii C in uz curent sa dispara.

- C++ este invechit - complet fals. Limbajul este cat se modern si constant actualizat. Ultimul standard este C++14, vor exista cateva TS-uri iar apoi, C++17. Se lucreaza la module, concurenta, file systems; concepts rezolva unele probleme pe la template-uri...
Limbajul este la fel de modern ca C#. Suporta - cel putin - stilurile de programare posibile in C#, ba unele (programarea generica) mai bine. Si  este mai puternic in destule privinte.

- in privinta .Net, J# si F# nu am vazut sa prinda. C# este unul dintre limbajele majore, utilizat pe scara larga bla bla.
O problema majora este ca te limiteaza la medii microsoftiste. Nu ca ar fi Windows in vreun pericol, dar iti limiteaza perspectivele - asta daca te limitezi si tu la .Net. Posted Image
Apropo, Microsoft este implicat (pe langa multi altii) in dezvoltarea C++ ;)

Sugestia mea pentru cel ce vrea sa invete programare ar fi C++-ul modern, un limbaj de scripting precum Python si-apoi unul "managed", C# sau Java. Fara a sari de la unul la altul inainte de a-ti da seama despre ce-i vorba. Nu neaparat invatate intr-un grad similar de completitudine.

P.S. Sorry, OC - nu-ti impartasesc optimismul in privinta Rust sau GoLang - limbaje care intai trebuie sa demonstreze ca au puterea de a se maturiza.

Edited by TS030, 21 September 2015 - 21:26.


#7
OriginalCopy

OriginalCopy

    I'm harmful, fear me please! :))

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 27,268
  • Înscris: 10.08.2006
De plătit bine se plătește în funcție de cerere și ofertă.

Dacă ești singurul din România care știe Rust, și vine compania cu off-shore la România cu directivă de sus că se va folosi Rust, atunci vei fi plătit bine.


DAR

Asta cu plata în funcție de limbaj e o porcărie la care pun botul novicii. Programarea e programare și un programator îți programează în ce limbaj vrei.

Chestia cu "învață ce se cere" e periculoasă, riscantă. Păi dacă toți învață același lucru, atunci ai mai multă competiție.

"Învață ce se cere" e o strategie bună doar pentru muritorii de foame.

NET sau orice altă tehnologie Microsoft e o investiție proastă. Microsoft e cunoscut pentru faptul că trimite la culcare tehnologii pe care le laudă inițial.

#8
TS030

TS030

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 15,193
  • Înscris: 25.06.2012
Sa vedem companiile alea ca vin sa ceara dezvoltare in Rust, si mai vorbim Posted Image Macar limbajul a trecut de stadiul in care apar breaking changes?
Apropo:
http://www.tiobe.com...tpci/index.html

Trebuie sa inveti "ce se cere". Nu zic de "nambar uan", ci sa stii un limbaj-doua de larga raspandire. Apoi poti sa inveti si chestii mai exotice, sa te specializezi pe vreo nisa... pentru ca nu cred ca-ti iese din prima, intai mai bine capeti experienta pe o cale mai populara ;)

Intr-un fel ai dreptate cu programarea in orice limbaj, totusi trecerea de la un limbaj la altul nu este atat de lipsita de probleme - iti ia timp sa inveti sa folosesti corect noul limbaj; chiar daca stii in principiu diversele stiluri de programare trebuie sa-ti dai seama cum se aplica in limbajul respectiv. Altfel, ajungi la aberatii de genul programare Java in C++...

Putem insa vorbi de o adaptabilitate a unui programator - ia timp, efort insa te ajuti si de experienta. Iti va fi mult mai usor, de exemplu, sa inveti Java cand deja cunosti binisor C++; pentru ca deja cunosti o multime de concepte, programare stii - ramane sa inveti limbajul in sine. Putem de asemenea vorbi despre un necesar de a cunoaste nu doar un singur limbaj:
[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/NvWTnIoQZj4?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

Edited by TS030, 21 September 2015 - 21:44.


#9
pasilla

pasilla

    Superior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 55,778
  • Înscris: 31.03.2012
Important este algoritmul, limbajul se invata usor.

#10
danzi23

danzi23

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,072
  • Înscris: 14.08.2013

View PostOriginalCopy, on 21 septembrie 2015 - 21:21, said:

Viitorul e cross-platform, nu vendor locked-in.

Eu aș zice că C, C++, și Java nu vor dispare curând.

Însă mulți vor alege limbaje moderne ca Rust sau Golang, care fac compromisuri echilibrate între diferite tehnici și principii (funcțional vs imperativ, cu runtime/GC vs fără runtime, scripting language vs compilat, ș.a.m.d).


Merge si un C#. Vitorul suna bine http://blogs.msdn.co...-on-github.aspx

#11
korn

korn

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 280
  • Înscris: 29.12.2005
In fiecare zi mai apare cate unul aici care vrea sa devina programator. Un programator bun, devine productiv destul de repede in orice limbaj. Importante sunt principiile si teoria calculatoarelor. Nu vreau sa te descurajez, dar iti vor trebui cam 10.000 sa devii un profesionist abil.

#12
dani.user

dani.user

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 30,252
  • Înscris: 24.02.2007

View PostLittleWho, on 21 septembrie 2015 - 20:53, said:

Vorbeam cu directorul de vanzari al unei companii de software (nu dau numele firmei, nici numele lui) din Romania si din vorba in vorba am ajuns la o discutie despre limbaje de programare

Cunosc multi programatori cu care nu port discutii comparative despre limbaje fiindca nu au o viziune de asamblu, ei limitandu-se strict doar la ce au nevoie pentru job.
Nu vreau sa-mi imaginez cum ar suna o asemenea discutie cu cineva non-tehnic.

View PostLittleWho, on 21 septembrie 2015 - 20:53, said:

Invata .NET, e mult mai de viitor

.NET ca framework a aparut prin 2000 si a fost dezvoltat puternic de atunci, fiind folosit la greu pe partea server/client side in cadrul sistemelor enterprise ce tintesc platforma Windows.
Ce-o rezerva viitorul nu stiu, dar pot spune ca isi face treaba in prezent.

View PostLittleWho, on 21 septembrie 2015 - 20:53, said:

C++ inca reprezinta un limbaj cautat

As zice ca e considerabil mai putin cautat decat ar putea. Dar asta zic eu ca se datoreaza si multor programatori carora le e frica de el. Vezi doar in randul java cati nici nu vor sa auda de c++, venind cu tot felul de prejudecati.

View PostLittleWho, on 21 septembrie 2015 - 20:53, said:

Apoi ma gandeam la limbajele mai noi si la ce s-ar merita sa inveti.

Inveti paradigme, concepte, moduri de functionare/gandire/arhitectura. Limbajele-s unelte: azi dai cu dalta, maine cu ceva electric; important e sa stii unde trebuie sa actionezi si ce vrei sa obtii.

View PostLittleWho, on 21 septembrie 2015 - 20:53, said:

Python e folosit de NASA, Google si alte "chestii gigantice" si ma gandesc ca merita sa il stii.

Si uite asa descoperi diversitatea domeniilor pentru care poti programa aplicatii. Fiecare cu nevoi specifice.

View PostLittleWho, on 21 septembrie 2015 - 20:53, said:

a devenit o chestie principala in dezvoltarea pe Win din cate observ si ma gandesc ca si asta ar merita invatat.

Merita invatat tot ce prinzi.

View PostLittleWho, on 21 septembrie 2015 - 20:53, said:

"ceva de viitor" pe piata?

Pui prea mult accent pe "viitor". Esti omul care vine cu solutia tehnica adecvata, nu care face publicitate unei solutie prin baza tehnologiilor folosite.

View PostLittleWho, on 21 septembrie 2015 - 20:53, said:

sa se ajunga la portarea .NET

Se porteaza de ani de zile. Chiar si MS a inceput sa contribuie recent.

View PostLittleWho, on 21 septembrie 2015 - 20:53, said:

Pana acum, m-am referit la lucruri la nivel mondial, dar acum revenind la tara noastra, la noi ce se cauta? Se cauta aceleasi lucruri ca la nivel mondial?

Dormi mai bine daca stii ca azi se cauta 20% A si 35% B, daca tu ajungi sa te angajezi abia peste, sa zicem, 10 ani?



View PostOriginalCopy, on 21 septembrie 2015 - 21:29, said:

NET sau orice altă tehnologie Microsoft e o investiție proastă. Microsoft e cunoscut pentru faptul că trimite la culcare tehnologii pe care le laudă inițial.

Cu asta nu-s de acord. .NET-ul s-a dezvoltat puternic in 15 ani si se va dezvolta si in continuare. Au "pierit"/s-au schimbat radical alte tehnologii (non MS) mult mai des/puternic in perioade mai scurte de timp.



Edited by dani.user, 21 September 2015 - 22:48.


#13
born2lose

born2lose

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,784
  • Înscris: 06.09.2004
c este invechit? poate, dar hai sa-ti dau un hint: cel mai bine platit limbaj de programare in momentul de fata este cobol. intreaba-l pe amicul tau ce parere are despre asta.

#14
dani.user

dani.user

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 30,252
  • Înscris: 24.02.2007

View Postpasilla, on 21 septembrie 2015 - 21:48, said:

Important este algoritmul, limbajul se invata usor.

Pentru a lucra in cercetare (legata de chestii numerice) poate. In rest ... cu ce te ajuta sa fii expert in sortari si fel si fel de arbori daca ai de lucrat la o aplicatie desktop client si n-ai idee nici cum functioneaza reteaua nici ca exista metode mai eficiente de a scrie codul fara sa repeti acelasi lucru la fiecare 10 linii?

#15
Rhesus

Rhesus

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,884
  • Înscris: 22.04.2014
Părerea mea este să nu te limitezi la un limbaj. După ce cunoști paradigmele, puțin (mai mult) din fiecare nu strică.

Nu cred că dacă, în loc să citesc din toate (limbaje de programare, intermediate languages, scripting languages, etc.) aș fi ales să mă specializez pe C++ de ex, era un câștig pt. mine.

Nu știu de ce, dar am impresia că la un moment dat începi să dai rateuri indiferent cât de mult îți place programarea, dacă rămâi ,,setat” pe un limbaj anume (și pe un framework anume).

Riscul? Mometan nu pot spune că sunt axat pe un anumit limbaj/tehnologie, dar am habar din fiecare/cu ce se mănâncă. Aici colegii mă pot apostrofa Posted Image .

Sunt păreri și păreri. De la Mai bine axează-te pe ceva anume, decât să faci din toate și.. nimic , până la E bine pt. inceput să citesti de toate. Aleg varianta a doua.

Edited by Rhesus, 21 September 2015 - 23:20.


#16
lyanna

lyanna

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,325
  • Înscris: 02.09.2007

View PostLittleWho, on 21 septembrie 2015 - 21:18, said:

Scuze dar nu am intrebat de ce si cum sa invat. Vorbeam pur si simplu de trenduri si piata.

"M-a intrebat ce limbaje stiu/invat si i-am zis ..."
Mi s-a parut ca intrebi ce sa inveti.

Ok! Dpdv al trendurilor atunci:
1) C n-o sa moara pentru ca majoritatea studentilor de CS incep cu el.
2) C++ n-o sa moara in my lifetime. Sunt inca destui care trec de la chestii specifice la C++, pentru ca e puternic, rapid, free si e mai usor de invatat dupa ce-ai deja o baza in C.
3) Java is also here to stay. Pentru ca e in prea multe parti ca sa se duca dracului toate odata.
4) Referitor la Win vs Lin, habar n-am care-o sa taie capul competitiei pana la urma. Ii las pe-aia care sunt in mijlocul afacerii sa vb.
5) Pe partea de scripting, iti recomand again perl. Este ultra-raspandit, e usor de folosit, are o groaza de librarii si e genul de limbaj care "gets things done". Python e in crestere, deci aici poti sa te blindezi pentru viitor invatandu-l. Totusi daca nu lucrezi pe scripting, sa stii mai mult de 1-2 limbaje de scripting mi se pare inutil.

Parerea mea e ca n-are sens sa te future-proof invatand chestii bleeding-edge. Astea sunt ca start-up-urile, 1 la 10.000 prinde. Pe viitor n-are sens sa-ti futi mintea invatand sintaxe si prostii de-astea. Daca in schimb te-apuci sa intelegi paradigme si concepte de programare, iti va fi natural sa le aplici in orice limbaj "va fi la moda" atunci. Mai bine te uiti la cateva luni unde este "buzz"-ul si daca ceva incepe sa prinda, abia atunci incepi sa te uiti pe sintaxa, etc.
E foarte greu sa vb de trenduri la modul general. Discutiile astea se poarta la modul: "ce-o sa fie peste 5 ani in industria aplicatiilor mobile" sau "noi trenduri pentru embedded", etc. Iti alegi domeniul, sau hai 2 domenii inrudite si apoi incepi sa te gandesti ce-o sa fie peste 10 ani. In mod normal e mai usor de zis ce-o sa ramana decat ce-o sa se impuna. Iar ca sa poti sa iti dai cu parerea trebuie sa cunosti atat limbajele (ca sa stii strengths & weaknesses), cat si domeniul respectiv in detaliu (ce inovatii pot sa apara si ce technologii vor deveni din stadiul de inovatie in stadiul de mainstream).

#17
dexterash

dexterash

    --something---

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 22,912
  • Înscris: 19.08.2004
Programatorii "de ceva, in ceva" sunt primii care vor disparea de pe piata cand se va automatiza scrierea de cod(mai mult decat o fac, acum, IDEurile destepte), asa ca nu cred ca este ceva "future-proof". Mai mult, un programator nu se "impiedica" in limbajul de programare/scripting/ce o fi el, ci in tehnicile/abordarile si limitarile specifice fiecarui limbaj. Totusi, cred eu, cel mai important este sa stii cum sa interpretezi codul, indiferent de limbaj, mai mult decat sa stii respectivul limbaj.

Pe principiul: daca tu nu stii sa vorbesti/sa te exprimi, crezi ca mai conteaza limba in care incerci sa o faci? :)

Edited by dexterash, 22 September 2015 - 00:49.


#18
TS030

TS030

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 15,193
  • Înscris: 25.06.2012
Sa se automatizeze scrierea de cod? Ohoho, de cand s-a promis asta... si promisiune a ramas!

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate