Neurochirurgie minim invazivă
"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv. Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice. www.neurohope.ro |
Laptele - pai ori este hranitor si indicat pt noi ori nu?!
Last Updated: Jan 29 2015 08:59, Started by
CountDownMe
, Jan 28 2015 11:25
·
0
#37
Posted 29 January 2015 - 08:59
Problema ar putea fi cu laptele de vacă, mai exact cu caseina din laptele lor. Vacile au suferit o mutație (o parte dintre ele) acum ceva timp. Grosso modo, ele se impart în două tabere: A1 și A2, în funcție de genele respective. La fel, și laptele/caseina produsă de ele se numește A1 și A2. Caseinele astea două sunt aproape identice, dar la poziția 67 din lanțul de aminoacizi al beta-caseinei, A1 are o prolină și A2 are o histidină (vezi poza).
betacasomorfin7.png 282.22K 11 downloads În poziția 66 din lanțul de aminoacizi este o izoleucină, iar prolina se leagă puternic de izoleucină, pe când histidina are o legătură slabă cu izoleucina. Din cauza asta, lanțul de aminoacizi este rupt ușor (digestie, prelucrare etc), în cazul beta-caseinei A2, o bucată din lanțul de aminoacizi eliberându-se. Bucata asta este o peptidă și se numește beta-casomorfina-7. Aceasta, numită pe scurt BCM7, poate creea o grămadă de probleme: inflamație, probleme asemănătoare glutenului în creier, fiind o morfină, reacție autoimună a organismului, care își atacă anumite celule din ficat care seamănă cu peptida asta, rezultând, în timp, diabet și multe altele. Există studii legate de asta, experimente, în Noua Zeelandă (de unde a pornit totul) a apărut o companie care și-a propus să susțină și să producă doar lapte A1 (cel sănătos), au fost conflicte cu restul producătorilor, cu guvernul, o parte din producători s-au apucat să-și convertească cirezile la vaci A1 (prin împerechere) etc. Povestea e lungă și interesantă (Devil in the Milk: Illness, Health and the Politics of A1 and A2 Milk). În concluzie, se pare că majoritatea vacilor de prin Europa sunt cam A2, dar nu există statistici clare, doar niște aproximări făcute după rasele existente. Treaba asta, coroborată cu alimentația proastă, condițiile jalnice de creștere a vacilor din combinate și prelucrarea laptelui, duce la un lapte de vacă deloc atrăgător. |
Anunturi
▶ 0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users