Second Opinion
Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale. Astfel vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit. www.neurohope.ro |
Mancarea in Grecia
Last Updated: Oct 27 2023 16:33, Started by
grecuadrian
, Jan 26 2010 15:53
·
3
#577
Posted 20 August 2022 - 15:13
#578
Posted 20 August 2022 - 21:05
camelia19, on 20 august 2022 - 14:52, said:
Daca ar fi sa alegeti o taverna draguta cu mancare superba (specializata pe peste si fructe de mare), pe drumul dintre Pireu si Salonic, deci pentru un ultim pranz in Grecia, sa nu fie departe de autostrada, care at fi? ... Când nu se terminase încă autostrada, pe la Lamia treceam pe drumul vechi pe lângă mai multe psarotaverne. Cred că era în dreptul localităţii Karavomilos, dar nu bag mâna-n foc. Şi nici nu am oprit pentru masă, ci doar pentru o cafea şi pentru "lecţia de urologie". Aşa că notele de pe gmaps sunt cele mai sugestive. În rest, doar la Nei Pori, Platamonas şi Paralia Katerini am mâncat, dar nu ştiu să fie vreo psarotavernă clasică. Ba chiar la Platamonas eu recomand gyroseria O Yorgos, chiar vis-a-vis de biserică. Am mâncat acolo cele mai bune souvlaki ever, iar carnea ţine mai bine de foame decât peştele sau fructele de mare. Şi tot carne se poate mânca excelent la Tsaki, şi tot în Platamonas. Sorry, dar peşte sau fructe de mare - chiar nu-mi vine în minte nicio tavernă specială. Sănătate şi toate cele bune ! Edited by OvidiuNS, 20 August 2022 - 21:06. |
#579
Posted 21 August 2022 - 12:26
Merci, nu stiu de ce aveam impresia ca Olympiada aia e pe Riviera Olimpului pe undeva, apoi am cautat si am vazut ca de fapt nu e. Mi s-a facut o pofta cu farfuriile alea...
Apropo de discutia mai veche cu calamarii, am mancat noi baby calamar la grill de vreo 2-3 ori in Grecia, o data sigur in Parga si restul nu mai stiu exact unde. Noi nu prea luam nimic prajit, pane sau chestii de genul, pentru ca alea-s mereu congelate, e si steluta pusa in dreptul lor. Normal sa fie asa, odata produsele scufundate in ulei nu mai ai ce gust sa simti la ele, in vreme ce la alea grill e important sa fie proaspete si cat mai aromate. De aia sunt si mai scumpe. In principiu incercam sa mancam sanatos si sa profitam de dieta mediteraneana macar in concediu, de aia ne ferim de chestiile prajite. Degeaba dai o caruta de bani pe peste, calamari, creveti, daca "le strici" cu uleiul. Din sanatoase, devin ultra nesanatoase. Gustoase, e drept, tot ce e prajit e gustos, dar na... Insa cu cat mai turistice locurile, am sesizat ca se pune accentul mai mult pe prajeli. In Ios anul asta greu am gasit o garnitura care sa nu insemne cartofi prajiti...deh, la atata tineret ce e pe insula aia, daca n ai in meniu cartofi prajiti si paste carbonara dai faliment. Edited by camelia19, 21 August 2022 - 12:39. |
#580
Posted 21 August 2022 - 13:10
#581
Posted 21 August 2022 - 13:11
camelia19, on 21 august 2022 - 12:26, said:
... In principiu incercam sa mancam sanatos si sa profitam de dieta mediteraneana macar in concediu, de aia ne ferim de chestiile prajite ... Exact la fel gândesc şi eu. De aceea în pozele mele nu vezi prăjeli nicăieri. Şi cele mai ok sunt sardinele fripte. Nu iau gavros, că sunt prea mici pentru a putea fi făcuţi la grătar, iau sardine la grill. Dacă ţii neapărat să iei peşte, atunci merg nişte sardele fripte. Sunt şi mai ieftine decât fructele de mare şi sunt şi sănătoase şi gustoase. Iar garnitura poate fi o horta, o salată horiatiki, o meliţanosalata sau un ţaţiki. Dar eu tot nişte souvlaki v-aş recomanda pentru drum, cu ceva legume ca garnitură. Ţin mai bine de foame decât peştele. Sănătate şi tcb ! Edited by OvidiuNS, 21 August 2022 - 13:12. |
#582
Posted 21 August 2022 - 13:21
Daca ma crezi, n-am luat niciodata souvlaki de cand mergem in Grecia. Gyros am luat de cateva ori, dar le numar pe degetele de la o mana. Ala chiar imi place, dar incerc sa nu abuzez. Horta este chestia aia verde fiarta, gen spanac ce ti-o da la peste? Nu ne dam in vant dupa ea nicicare, dar o mancam totusi. N-am inteles totusi ce planta e, zici ca e spanac, dar totusi nu. Caut pozele alea cu baby calamari, dar zici ca le-a inghitit pamantul.
|
#583
Posted 21 August 2022 - 17:11
camelia19, on 21 august 2022 - 13:21, said:
... Horta este chestia aia verde fiarta, gen spanac ce ti-o da la peste? ... S-a mai discutat subiectul Horta vrasta chiar aici pe topic, poţi căuta în urmă. Se pare că e vorba de leurdă, dar de fapt e vorba de un amestec de ierburi. La italieni se numeşte "verdure", deşi văd că google nu mai ştie ce e aia. Dar ştiu sigur că e vorba tot de horta. Nu are legătură cu peştele, o găseşti la apetizers sau la salate pe meniuri în Grecia, vezi pe ultimele poze pe care le-am pus. Cu lămâie, ulei de măsline şi sare devine chiar bună şi la gust. Ideea e că e perfectă la digestie. E adevărat că poate nu ar fi ok când megi la drum, poate ar fi mai ok o salată horiatiki. Sănătate şi tcb ! |
#584
Posted 21 August 2022 - 17:31
OvidiuNS, on 21 august 2022 - 17:11, said: S-a mai discutat subiectul Horta vrasta chiar aici pe topic, poţi căuta în urmă. Se pare că e vorba de leurdă, dar de fapt e vorba de un amestec de ierburi. La italieni se numeşte "verdure", deşi văd că google nu mai ştie ce e aia. Dar ştiu sigur că e vorba tot de horta. Nu are legătură cu peştele, o găseşti la apetizers sau la salate pe meniuri în Grecia, vezi pe ultimele poze pe care le-am pus. Cu lămâie, ulei de măsline şi sare devine chiar bună şi la gust. Ideea e că e perfectă la digestie. E adevărat că poate nu ar fi ok când megi la drum, poate ar fi mai ok o salată horiatiki. Sănătate şi tcb ! |
#585
Posted 21 August 2022 - 17:44
Melteanu, on 21 august 2022 - 17:31, said:
... Sunt BIETOLE Ok, bine de ştiut. Mulţumesc ! Eu am spus Verdure, fiindcă aşa am înţeles eu din ce ziceau italienii, şi în Roma, şi în Sicilia, şi la Livigno etc. Dar e clar că ziceau generic, fiindcă google nu ştie termenul. Oricum, nu ne interesează aici, fiindcă grecii (şi bulgarii) spun Horta. Sănătate şi mulţumiri pentru clarificare ! Edited by OvidiuNS, 21 August 2022 - 17:45. |
#586
Posted 09 September 2022 - 19:35
Adaug si aici cateva poze cu mancare dupa o vacanta de 2 saptamani in Peloponez. Am mancat in special la tavernele frecventate de localnici in Vivari, Kantia si Ira. De 3 ori am fost in Nafplio la tavernele din zona portului. Preturi decente si mancare foarte buna peste tot. Duminica am gasit kokoretsi la o taverna din Kantia.
Attached Files |
|
#587
Posted 07 August 2023 - 12:42
Pentru amtorii de pateuri, eu am incercat in acest an pe cele de la LIDL (Vrasna) si am ramas placut surprins. Sunt chiar bune, iar pretul este aproape de jumatate fata de normal. In plus, am mancat cea mai buna salata de vinete si de icre din Gr, cumparata de la supermarket Masoutis. Excelente au fost. Ceea ce am mancat la terasa nu se compara cu astea. S-ar putea sa ma injure unii care mananca doar la terase, insa micul dejun in Gr., pt mine insemna patiserie. Cine stie, cunoaste.
Edited by patraulea100, 07 August 2023 - 12:43. |
#588
Posted 18 September 2023 - 21:57
A mai trecut un an. A mai trecut un concediu frumos petrecut in Grecia. Pentru gurmanzii de pe acest forum las cateva poze cu delicatesele intalnite in Nea Iraklitsa, Palio si Kavala. Pestele de captura costa intre 35-70 euro / kg. Am mancat scorpie de mare, John Dory, dorada, sardine - in jur la 7 euro portia, lup de mare. In fiecare sambata in Kavala se tine o piata volanta de unde se pot cumpara legume si fructe proaspete. Bineinteles ca la mic dejun am mancat bougatsa si spanakopita.
Attached Files |
#589
Posted 21 September 2023 - 08:22
camelia19, on 21 august 2022 - 12:26, said:
… Noi nu prea luam nimic prajit, pane sau chestii de genul, pentru ca alea-s mereu congelate, e si steluta pusa in dreptul lor. Normal sa fie asa, odata produsele scufundate in ulei nu mai ai ce gust sa simti la ele, in vreme ce la alea grill e important sa fie proaspete si cat mai aromate. De aia sunt si mai scumpe. In principiu incercam sa mancam sanatos si sa profitam de dieta mediteraneana macar in concediu, de aia ne ferim de chestiile prajite. Degeaba dai o caruta de bani pe peste, calamari, creveti, daca "le strici" cu uleiul. Din sanatoase, devin ultra nesanatoase. Gustoase, e drept, tot ce e prajit e gustos, dar na... Insa cu cat mai turistice locurile, am sesizat ca se pune accentul mai mult pe prajeli. In Ios anul asta greu am gasit o garnitura care sa nu insemne cartofi prajiti...deh, la atata tineret ce e pe insula aia, daca n ai in meniu cartofi prajiti si paste carbonara dai faliment. Càt ulei de măsline nefalsificat ați màncat pe la restaurante ( nu vorbesc de cele pt milionari) în salate? Mai ales că e FOARTE UȘOR de falsificat! Orice restaurant local sau turistic își maximizează profiturile! Deci va folosi carnea cea mai ieftină ( cu hormoni, conservanți, pesticide), uleiurile cele mai ieftine ( toxice!!!) de rapită, palmier, cu urme de măsline, legumele si fructele cele mai ieftine, în niciun caz bio/eco. Nu trebuie să devenim paranoici, dar observați procentul de deformare ( deformare hormonală) fizică a tineretului de azi încă de mici. În Italia 70% din uleiul de măsline e falsificat! Dar în Grecia? Cum se poate testa: https://www.bucatara...line-31550.html https://viataverdevi...og-comment-form Nici mie nu-mi place să bucătăresc în concediu, dar sunt nevoit. Deci cazare cu bucătărie complet utilată. Aprovizionare din piețe, supermarket ( eticheta conformă) cu fructe si legume bio (desigur că pot fi false în piată), pește de captură de la pescari sau pescăriile de lângă porturi, brànzeturi mai proaspete locale, iaurturi traditionale. După micul dejun în timpul programului turistic caut o cafea bună, cu jumate de ceva dulce local bun. Prànz pe drum cu ce am cumpărat. Pe la 17 acasă pregătim max 15-30 minute cina, ceva ușor ( salate, pește înăbușit cu ulei de masline extravirgin și o roșie, max 20 min) . Apoi la restaurant cu sirtaki, la o bere . Sàmbăta și duminica masa la restaurant pt testarea pe rând a produselor locale. Fiecare ia altceva și ne schimbăm farfuriile! Pare meschin? Nu! Nu vrem să aruncăm màncare și la venitul nostru, călătorim low-cost. Ceea ce vedem e mai important decât restaurantele și magazinele de haine și pantofi! Desigur că sunt subiectiv, nu sunt sigur că am dreptate și fiecare face ce-i place! |
#590
Posted 21 September 2023 - 18:22
In principiu subscriu si eu la aproape tot ce ai scris mai sus. Am observat o scumpire destul de mare la uleiul de masline in magazinele din Grecia. Acum 2-3 ani gama low cost incepea de la 5 euro/l. Acum s-a ajuns la 9 euro. In ceea ce priveste calitatea ingredientelor eu sunt convins ca unele taverne sunt de buna credinta si se aprovizioneaza cu cele mai bune ingrediente. Poate cele din zonele turistice sa faca asa cum spui tu. Ce am observat anul acesta la majoritatea restaurantelor unde am mancat este faptul ca au restrans putin meniul aprox 15-20%. Nu am gasit la nici un restaurant legume la gratar- garnitura preferata a mea pentru peste. Acum 3 ani in aceeasi zona gaseam la fiecare restaurant aceasta garnitura. Din toate restaurantele la care am mancat doar la unul singur am primit o paine de calitate. Referitor la peste de captura eu am cautat tot timpul sa aleg specii de peste mai rare care nu se intalnesc in crescatorii. Cu alea sigur nu dai gres. Si daca nu ma insel carnea de miel ar trebui sa fie cat de cat mai curata decat restul carnurilor. Eu sunt fan cotlet de miel la gratar. Din pacate anul acesta nu prea am gasit la taverne.
|
#591
Posted 23 September 2023 - 12:11
Aș lua 1/2 ulei bun ( oare nu e fals?) de măsline de Creta, cu care să fac salate acasă. La taverne sigur au niște furnizori cu bidoane mari pe scre scrie măsline, deci s-au scos, nu au nicio vină.
Oare vinul local, de streșinică o fi curat? Attached Files |
|
#592
Posted 23 September 2023 - 12:40
#593
Posted 05 October 2023 - 10:31
camelia19, on 20 august 2022 - 14:52, said:
Daca ar fi sa alegeti o taverna draguta cu mancare superba (specializata pe peste si fructe de mare), pe drumul dintre Pireu si Salonic, deci pentru un ultim pranz in Grecia, sa nu fie departe de autostrada, care at fi? Vad aici multe exemple, e greu de ales. Imi iau notite pentru anul viitor. Mentionez ca nu cunosc niciuna din localitatile de pe riviera, altfel decat din auzite, nu ne am dat jos de pe autostrada decat pt noptile de tranzit in Litochoro si Palaios Panteleimonas, deci mai "la munte". si Aiolos: https://www.google.c...lykk?entry=ttu. Aici am descoperit un fel de mujdei grecesc, Skordalia, care merge bine cu pestele proaspat la gratar... |
#594
Posted 14 October 2023 - 07:37
Anunturi
▶ 0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users