Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Cum sterg mails din Promotions

Vanzare cumparare fara transfer b...

Receptie ciudata, in functie de t...

Donez medicamente renale ptr pisica
 Ce componenta e asta si ce ziceti...

Dupa 20 ani de facultate, am uita...

Mobile.de ofera imprumut de bani ...

problema test grila
 Digi24 a disparut de pe TV Lg

Drept de proprietate intelectuala...

Jante noi shitbox

Trinitas TV 4K
 Dacia 1316 cu 6 usi ...

Frecventa modificata radio

Un nou pericol pt batrani

Ar trebui sa vindem imobiliarele ...
 

Mancarea in Grecia

- - - - -
  • Please log in to reply
599 replies to this topic

#559
Whitefairy

Whitefairy

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,394
  • Înscris: 06.08.2013

View Posthonney_bunny, on 28 august 2018 - 12:32, said:

"mousaka" are si carne tocata, deci nu cred ca poate manca.
Ai dreptate!

View PostOvidiuNS, on 28 august 2018 - 20:49, said:

Confirm şi eu că musacaua e cu carne tocată, prăjită mai întâi în ulei şi ceapă, ceea ce pt. ulceroşi e crimă.
Sănătate şi tcb !
Nu stiu de ce mi-a intrat in cap ca musaka nu are carne tocata. Cand am postat la ora aia tarzie cine stie la ce mancare ma mai gandeam!
Multumesc pentru atentionare!(inclusiv honney_bunney)

#560
OvidiuNS

OvidiuNS

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,856
  • Înscris: 04.07.2010
Câteva informaţii şi poze despre mâncarea în Thassos între 13 şi 17 septembrie 2018 găsiţi aici.

Enjoy !


Sănătate şi toate cele bune !

#561
c6t9

c6t9

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,941
  • Înscris: 20.01.2004

View PostWhitefairy, on 29 august 2018 - 02:01, said:


Ai dreptate!


Nu stiu de ce mi-a intrat in cap ca musaka nu are carne tocata. Cand am postat la ora aia tarzie cine stie la ce mancare ma mai gandeam!
Multumesc pentru atentionare!(inclusiv honney_bunney)

Pentru că felul de mâncare moussaka nu este limitat la ce știm noi. El este foarte diferit și fără carne. De fapt nici nu este grecesc... La greci cred că a ajuns pe filiera turcă și transformată.

#562
bozomic

bozomic

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 824
  • Înscris: 27.02.2008
Reteta de tatiki

Attached Files



#563
alexica08

alexica08

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,133
  • Înscris: 25.04.2008
hai sa va fac putina pofta de mancare si anul acesta...scuzati pozele "rasturnate" dar asa mi le ia cand le fac upload

Attached Files


Edited by alexica08, 06 November 2019 - 11:01.


#564
OvidiuNS

OvidiuNS

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,856
  • Înscris: 04.07.2010

View Postcri75, on 23 iulie 2020 - 13:45, said:

... Fructele de mare le aveau la congelator, scoteau dimineata si puneau la frigider (cam cat estimau ei ca e nevoie) si iti aratau frigiderul din bucatarie daca solicitai sa vezi produsele.

Aşa se întâmplă de ani buni. Nu mai au voie să scoată din mare decât până în luna mai inclusiv. Şi pun la congelator. Vara nu mai există octopus sau calamar fresh nicăieri în Grecia în mod oficial. Singurul caz este când vreun pescar prinde pe şest vreun exemplar - două (de obicei pentru că are comandă).
Ce am observat eu este că grecii fac diferenţă între "congelat" şi "la frigider". Nu ştiu cum să explic mai bine, cred că printr-un exemplu: acum vreo 2 ani un ospătar mi-a spus că octopusu' nu e congelat, ci fresh. Şi asta pentru că nu fusese băgat în congelator la -18 grade Celsius, ci doar la -4. Şi au mai fost şi alţi ospătari care în mare mi-au explicat acelaşi lucru. Evident că în accepţiunea noastră tot congelat se cheamă că e, dar pentru greci nu.


Sănătate şi tcb !

#565
mdt

mdt

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,630
  • Înscris: 12.12.2006
Eu cred ca e abureala/justificarea chelnerilor asta cu sezonul de pescuit al calamarului. Pe net n-am vazut asa ceva. Intr-adevar, in Grecia nu-l prea gasesti decat in varianta taiat inele si prajit (care se comercializeaza la greu congelat) sau mare si umplut. In Spania, Italia, Slovenia si Croatia am mancat de f multe ori calamari mici (5-6 intr-o portie) la gratar. Si de obicei apare in meniu steluta de congelat la calamarul prajit (cel inele pane) iar cel la gratar se face din proaspat, la el nu apare niciodata steluta, uneori apare in meniu dar nu au. Cred ca nu prea e in traditia culinara a grecilor baby calamarul la gratar.

Edited by mdt, 23 July 2020 - 23:08.


#566
OvidiuNS

OvidiuNS

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,856
  • Înscris: 04.07.2010
Dacă tot ai amintit de calamar, am stat puţin şi m-am gândit. Şi zău dacă era vorba de calamar în acele cazuri. Nu era vorba de calamar, ci doar de caracatiţă. Aia e cu restricţii, de calamar nu ştiu, aşa că mă văd nevoit să rectific ce am spus în postul anterior. Mai ales că anul trecut în ciclade aveau calamari pescuiţi în ziua aceea, nicidecum congelaţi.
Şi cred că ai dreptate, nu am văzut baby calamar la grătar în Grecia, ci doar calamar mare la grătar, pe care îl prefer celui umplut. Are gust de friptură, pe când cel umplut nu e la fel de bun pentru mine. Umplut sigur am mâncat la Oi Kolympithres, în Paros, e singurul calamar umplut de care îmi amintesc clar, în rest nu cred că am mai mâncat decât de vreo 2-3 ori. În schimb calamar mare la grătar am mâncat aproape în fiecare sejur cel puţin o dată, prima dată fiind la Symi, în Limenas, în 2010.

Ok, ce discutăm acum e legat de Grecia, dar nu prea mi se pare a fi în spiritul topicului, aşa că oarecum am fi off-topic, ceea ce nu e bine. Avem topic special despre mâncarea din Grecia.


Sănătate şi tcb !

#567
adirot

adirot

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 151
  • Înscris: 04.06.2008
'Baby' calamar/octopus/cuttlefish nu se gasesc in Grecia pentru ca e ilegal sa fie pescuiti si serviti in restaurante.Pescarii o sa va spuna ca trebuie sa masoare diemnsiunea capturii si sa-i arunce inapoi pe cei mici.E voie doar in supermarket,congelati,importati...ti-i prepari doar acasa.
   Pentru cei care vor spune ca au mancat varietatea 'baby'octopus...doar ilegal,braconata,ma indoiesc ca ati facut asta ca e foarte improbabil...ati mancat o alta specie,foarte asemanatoare,de aia ii si zice popular musky octopus-Eledone Moschata...caracatita 'musculoasa'poate fi vanduta fiindca e voinica desi ramane tot mica la maturitate,insa e'alta mancare de peste' si la textura,gust.
   Calamar 'fresh'e doar ala mare...oricum mai bun iese usor congelat,o zi.cum spune Ovidiu,il tin la o temp.de congelare mai mica.
Pestele de pe gheata din vitrina e in general proaspat,doar ca ala e de prezentare,mai rar in farfurie...daca vreti,puteti urmari prepararea ca sa fiti siguri ca vi-l pune pe ala in farfurie,dar asta vine cu alte riscuri ca e clar ca se vor enerva!
  O chestie simpla e sa urmariti cat peste'fresh' e in meniu lunea sau dupa zile cu foarte mult vant!Barcile stau in port insa miraculos apare pestele proaspat in taverne.Unde mai pui ca au si ton,ba inca rosu...'proaspat'.
  'Proprietarul tavernei avea barca lui'='am luat masina de la batranica din Germania,a tinut-o mai mult in garaj,ca nu mai mergea decat o zi la 2 saptamani la market'.Are barca lui,insa uitati-va si voi in portulete cand vine unul u barca cam cat peste a prins!Si apoi comparati cu cam cat se serveste la o taverna.
  Pestele e mai scump in Grecia pentru ca nu se poate prinde decat foarte putin cu 'barca lui' si costa mult toate permisele.
  In 90% din cazuri e din supermarket sau in cel mai bun caz de la barci mari de pescuit care distribuie zonal.Incepand cu August si pana in Oct sunt sanse mai mari la caracatita si calamar proaspat,ca e sezon de pescuit la ele....insa in Aug e si sezon plin de mancat cu sapte guri la taverne...de unde atata prospetime cand locurile turistice nu sunt apropiate lanturilor logistice de la marile companii de pescuit la spatiile speciale de depozitare?
  de exemplu,veti vedea ca in porturi mai mari sunt pescarii...pretul la gavros,sardine e de 7-8 E kg....in Romania,sardinele proaspete din Grecia sunt la maxim 3 E /kg si arata la fel!E Romania mai departe dar e mai aproape logistic de marii pescuitori...
  Pestele de 2 zile poate fi ca ala de 2 saptamani daca nu a fost 'curatat','pastrat'ca la carte...si nu e usor de facut asta in conditiile din taverne si mai ales in plin sezon.
  Degeaba-s sardinele fresh(astea sunt mai toate) daca nu le-a scos si vena sanguina cand le-a curatat...cu tot cu cap matele se pot scoate dintr-o miscare...dar mai trebuie una si pentru vena.Asta lipseste de multe ori si astfel sunt amare...nu fiindca nu-s curatate de mate,cum cred unii.
   Avand in vedere prepararea si ce se serveste preponderent-calamar,goana dupa'fresh' nu prea isi are rostul...asta e importanta la peste,nu la moluste...ca un peste vechi poate crea multe probleme,dincolo de gust si textura.

Edited by adirot, 24 July 2020 - 10:27.


#568
mdt

mdt

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,630
  • Înscris: 12.12.2006
Nu am mancat baby octopus ci baby squid sau calamar. Este un fel frecvent intalnit in toate tarile mentionate de mine, in Grecia nu. Nu stiu de ce, asta e, in Grecia mananc alte feluri.
(In Spania se numesc chipirones a la plancha, in Croatia lignje na zaru, sunt atat de des intalniti si de accesibili la pret incat nu-mi vine sa cred ca sunt procurati ilegal)
Calamarul mare, umplut nu imi place.
Pe mine una nu ma deranjeaza sa mananc peste sau fructe de mare procurate din supermarket atata timp cat sunt proaspete si bune.

Edited by mdt, 24 July 2020 - 11:23.


#569
OvidiuNS

OvidiuNS

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,856
  • Înscris: 04.07.2010

View Postadirot, on 24 iulie 2020 - 10:26, said:

... Calamar 'fresh'e doar ala mare...oricum mai bun iese usor congelat,o zi.cum spune Ovidiu,il tin la o temp.de congelare mai mica ...

Eu am zis despre octopus, nu despre calamar, şi anume că ei susţin că e fresh dacă l-au congelat uşor, dar dacă vorbim de gust, eu ştiu că cel mai bun este necongelat deloc. Şi se observă clar diferenţa când vezi tentaculele puse la uscat pe sfoară. Octopusu' proaspăt devine mai maroniu, pe când cel decongelat rămâne roz.


View Postadirot, on 24 iulie 2020 - 10:26, said:

... O chestie simpla e sa urmariti cat peste'fresh' e in meniu lunea ...

Păi de ce lunea ? Luni dimineaţă ies bărcile la pescuit cu noaptea-n cap, deja e zi de lucru. Şi pe la 7 deja se întorc cu năvoadele pline. Cred că ai vrut să spui duminica, fiindcă aia e ziua de la Dumnezeu şi nu ies pescarii.
Oricum, ideea e corectă.


View Postadirot, on 24 iulie 2020 - 10:26, said:

... In 90% din cazuri e din supermarket sau in cel mai bun caz de la barci mari de pescuit care distribuie zonal ...

E discutabil, eu aş zice că procentul diferă mult de la zonă la zonă. Am urmărit de două ori cum "se purică" năvodul. O dată în 2011 în Gerolimenas, când aşteptam să vină mâncarea - am pus poze pe topicul "Grecia - Peloponez" la pagina 11 - Apasă aici!. Se pare că barca venise de dimineaţă, pentru că părea părăsită. Şi dintr-o dată au apărut tipa şi tipul din poza 6 şi au început să desfăşoare năvodul, la început mai încet, apoi după ce a mai venit încă un tip au început să se umple lăzile. Iar a doua oară în Limnos, în 2018, la un pescuit de seară. Deja se lăsase întunericul şi în nici juma' de oră se umpluseră vreo 6 - 7 lăzi cu peşte şi alte capturi. Era roi de clienţi în jurul bărcuţei, probabil mulţi erau de pe la diversele taverne şi aveau nevoie pentru seara târziu sau mai degrabă pentru a doua zi.
Adică ce vreau să spun: că sunt zone mai izolate, unde se serveşte exclusiv din ce se prinde pe plan local. Şi când se termină ce au prins, atunci gata, nu mai servesc acel sortiment, mi s-a întâmplat de mai multe ori să nu mai aibă ce voiam să mănânc. Şi sunt zone unde turismul e mai bine dezvoltat (gen Halkidiki, Pieria, Pelion, Epir etc.) unde se fac şi aprovizionări la nivel "industrial", dacă se poate spune aşa.


View Postadirot, on 24 iulie 2020 - 10:26, said:

...  'Proprietarul tavernei avea barca lui' ...

În ce priveşte barca proprietarului, depinde şi cât de "în putere" este acesta. De exemplu, în Paleohora (Creta), ca şi pe Sifnos (ciclade), am întâlnit cazurile unor familii suficient de numeroase ca să aibă zilnic capturi fresh. Adică în fiecare zi ieşeau câţiva membri la pescuit şi captura se prepara fresh. Şi la fel, când se termina un sortiment, atunci asta era ...
De fapt nu e chiar aşa, ei cam ştiu cât se mănâncă, aşa încât ce prind în ziua respectivă nu merge tot la preparat, bagă şi la congelare uşoară o parte, pentru zilele următoare. Şi ce nu s-a consumat, la finalul zilei tot la congelare uşoară merge.


View Postadirot, on 24 iulie 2020 - 10:26, said:

... Pestele de pe gheata din vitrina e in general proaspat,doar ca ala e de prezentare,mai rar in farfurie...daca vreti,puteti urmari prepararea ca sa fiti siguri ca vi-l pune pe ala in farfurie,dar asta vine cu alte riscuri ca e clar ca se vor enerva ...

Subscriu, însă dacă au barcă proprie şi ies la pescuit aproape zilnic, atunci eu zic că nu se enervează, fiindcă oricum îşi vor împrospăta stocul. Plus că de multe ori e mai simplu şi atrage clienţi să tai o felie direct din vitrină în loc să te chinui să scoţi din congelator din stoc.


Sănătate şi tcb !

Edited by OvidiuNS, 25 July 2020 - 00:35.


#570
OvidiuNS

OvidiuNS

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,856
  • Înscris: 04.07.2010

View PostOvidiuNS, on 10 iulie 2022 - 18:57, said:

... în Olympiada ... la taverna excepțională Karavopetra ...

Attached File  IMG_20220710_145851.jpg   113.62K   49 downloads Attached File  IMG_20220710_145922.jpg   119.29K   47 downloads Attached File  IMG_20220710_145931.jpg   133.77K   60 downloads

Attached File  IMG_20220710_151756.jpg   105.89K   75 downloads Attached File  IMG_20220710_151825.jpg   81.95K   71 downloads Attached File  IMG_20220710_152120.jpg   99.94K   72 downloads

Attached File  IMG_20220710_152134.jpg   88.49K   72 downloads Attached File  IMG_20220710_152435.jpg   86.87K   69 downloads Attached File  IMG_20220710_152445.jpg   140.37K   69 downloads

Attached File  IMG_20220710_152451.jpg   134.94K   66 downloads Attached File  IMG_20220710_153531.jpg   136.73K   72 downloads Attached File  IMG_20220710_154059.jpg   121.04K   65 downloads.


Sănătate și tcb !

#571
OvidiuNS

OvidiuNS

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,856
  • Înscris: 04.07.2010
Alte bunătăţi, tot de la taverna Karavopetra din Olympiada, dar de a doua zi, adică de luni, 11 iulie 2022, când nu mai era aşa nebunie:

Attached File  IMG_20220711_142908.jpg   98.66K   24 downloads Attached File  IMG_20220711_142933.jpg   125.18K   45 downloads Attached File  IMG_20220711_143509.jpg   102.38K   40 downloads

Attached File  IMG_20220711_144353.jpg   138.81K   41 downloads Attached File  IMG_20220711_144823.jpg   115.71K   38 downloads Attached File  IMG_20220711_144839.jpg   124.01K   36 downloads.


Sănătate şi tcb !

Edited by OvidiuNS, 24 July 2022 - 13:50.


#572
OvidiuNS

OvidiuNS

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,856
  • Înscris: 04.07.2010
Ultimul prânz, înainte de a ieși din Grecia, l-am luat pe 13 iulie, în Nea Peramos, la taverna To Gefyraki. Mâncarea este foarte ok, iar prețurile sunt la fel cu ce era înainte de pandemie:

Attached File  IMG_20220713_130925.jpg   129.31K   48 downloads Attached File  IMG_20220713_130941.jpg   107.44K   40 downloads Attached File  IMG_20220713_130949.jpg   103.57K   55 downloads

Attached File  IMG_20220713_132536.jpg   99.73K   55 downloads Attached File  IMG_20220713_132556.jpg   118.48K   52 downloads Attached File  IMG_20220713_133227.jpg   130.16K   50 downloads.


Sănătate și tcb !

#573
OvidiuNS

OvidiuNS

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,856
  • Înscris: 04.07.2010
Pe 2 august 2022 am mâncat a 9-a oară (sper că nu greşesc) la taverna Psata, din centrul staţiunii Nei Pori, sub platani. Ultima oară fusese pe 10 august 2018, la întoarcerea de la Parga şi Meteora. Uneori dau drumul şi la rotisor, dar foarte rar, de obicei când au mai multe solicitări. Ultima oară am prins o astfel de ocazie în 2017 la final de august, atunci când am locuit la Vila Irida din Neos Pandeleimonas. Atunci ne-am delectat cu kokoretsi, acum nu a fost cazul, după cum se observă şi din poze:

Attached File  IMG_20220802_143329.jpg   123.73K   25 downloads Attached File  IMG_20220802_143344.jpg   113.12K   26 downloads Attached File  IMG_20220802_143542.jpg   115.8K   25 downloads

Attached File  IMG_20220802_143559.jpg   115.64K   22 downloads Attached File  IMG_20220802_143620.jpg   122.33K   31 downloads Attached File  IMG_20220802_144644.jpg   107.38K   32 downloads.

Preţurile mi s-au părut parcă o idee mai mari faţă de alte experienţe de anul acesta (horta, vânăta friptă, horiatiki), dar a fost ok, totuşi, după cum oricine îşi poate da seama. Şi deşi nu ne-am "dat în bărci", am primit în final şi o farfurie plină cu harbuzaki, din partea casei.
Mai mâncăm o dată acolo şi "egalăm" Zografos, din Paralia Katerini, unde nu am mâncat anul acesta. Dar deja din 2017 parcă se cam scumpise Zografos, cel puţin aşa mi-aduc aminte ...


Sănătate şi tcb !

Edited by OvidiuNS, 20 August 2022 - 12:08.


#574
camelia19

camelia19

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,040
  • Înscris: 31.01.2010
Daca ar fi sa alegeti o taverna draguta cu mancare superba (specializata pe peste si fructe de mare), pe drumul dintre Pireu si Salonic, deci pentru un ultim pranz in Grecia, sa nu fie departe de autostrada, care at fi? Vad aici multe exemple, e greu de ales. Imi iau notite pentru anul viitor. :)
Mentionez ca nu cunosc niciuna din localitatile de pe riviera, altfel decat din auzite, nu ne am dat jos de pe autostrada decat pt noptile de tranzit in Litochoro si Palaios Panteleimonas, deci mai "la munte".

Edited by camelia19, 20 August 2022 - 14:59.


#575
Cronos1

Cronos1

    Member

  • Grup: Validating
  • Posts: 680
  • Înscris: 27.08.2021

 camelia19, on 20 august 2022 - 14:52, said:

Daca ar fi sa alegeti o taverna draguta cu mancare superba (specializata pe peste si fructe de mare), pe drumul dintre Pireu si Salonic, deci pentru un ultim pranz in Grecia, sa nu fie departe de autostrada, care at fi? Vad aici multe exemple, e greu de ales. Imi iau notite pentru anul viitor. Posted Image

Nu chiar intre Pireu si Salonic, dar e buna pentru ultimul pranz!
https://www.google.c...3.4901042?hl=ro

godspeed

#576
camelia19

camelia19

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,040
  • Înscris: 31.01.2010
Merci, dar este foarte departe de autostrada spre casa, din pacate. Noi inainte de Salonic o luam spre Evzoni. Poate cand vom ajunge si in acea zona, de ce nu. :)

Edited by camelia19, 20 August 2022 - 15:04.


Anunturi

Chirurgia endoscopică a hipofizei Chirurgia endoscopică a hipofizei

"Standardul de aur" în chirurgia hipofizară îl reprezintă endoscopia transnazală transsfenoidală.

Echipa NeuroHope este antrenată în unul din cele mai mari centre de chirurgie a hipofizei din Europa, Spitalul Foch din Paris, centrul în care a fost introdus pentru prima dată endoscopul în chirurgia transnazală a hipofizei, de către neurochirurgul francez Guiot. Pe lângă tumorile cu origine hipofizară, prin tehnicile endoscopice transnazale pot fi abordate numeroase alte patologii neurochirurgicale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate