Chirurgia endoscopică a hipofizei
"Standardul de aur" în chirurgia hipofizară îl reprezintă endoscopia transnazală transsfenoidală. Echipa NeuroHope este antrenată în unul din cele mai mari centre de chirurgie a hipofizei din Europa, Spitalul Foch din Paris, centrul în care a fost introdus pentru prima dată endoscopul în chirurgia transnazală a hipofizei, de către neurochirurgul francez Guiot. Pe lângă tumorile cu origine hipofizară, prin tehnicile endoscopice transnazale pot fi abordate numeroase alte patologii neurochirurgicale. www.neurohope.ro |
Ce mancau romanii inainte de `89 (II)
#1406
Posted 13 December 2018 - 17:34
lucifer76, on 12 decembrie 2018 - 18:20, said:
Angajaţi ai Căminului de Bătrâni din Focşani, anchetaţi pentru furt de alimente. Banuiesc ca si in prezent e penurie generalizata. Ca altfel nu imi explic cum in 2018 se fura din mancarea batranilor institutionalizati. Trebuie sa fie penurie, nu are legatura cu faptul ca romanul are mana lunga. Mai omule, aici e o traditie: https://www.ziarulde...-calificat.html |
#1407
Posted 13 December 2018 - 17:45
Traditia e si mai veche. Rivolutia m-a prins la Focsani. Mama unui coleg era amica cu mama mea. Ea lucra la casa de copii, cum se zicea pe vremea aia. Era perioada in care veneau camioanele cu ajutoare din afara. Mai omule, sa vezi ce carau cei care lucrau acolo acasa, se fura ca in codru. Lenjerie, farfurii, conserve, absolut tot ce era mobil ajugea oriunde in afara de destinatie. Castane comestibile de la colegul meu am mancat prima oara, nu stiam de ele decat din povesti. Periute de dinti, cred ca avea o sacosa acasa. Romanul fura ca sa fie, nu ca avea neaparata nevoie, adica murea de foame.
|
#1408
Posted 13 December 2018 - 17:54
lucifer76, on 13 decembrie 2018 - 17:45, said:
Traditia e si mai veche. Rivolutia m-a prins la Focsani. Mama unui coleg era amica cu mama mea. Ea lucra la casa de copii, cum se zicea pe vremea aia. Era perioada in care veneau camioanele cu ajutoare din afara. Mai omule, sa vezi ce carau cei care lucrau acolo acasa, se fura ca in codru. Lenjerie, farfurii, conserve, absolut tot ce era mobil ajugea oriunde in afara de destinatie. Castane comestibile de la colegul meu am mancat prima oara, nu stiam de ele decat din povesti. Periute de dinti, cred ca avea o sacosa acasa. Romanul fura ca sa fie, nu ca avea neaparata nevoie, adica murea de foame. Acuzatie incorecta. De fapt redistibuiau ajutoarele. Asa e unii care critica invidiosi faptele bune ale concetatenilor. Si mai ales urbea care l-a adoptat. I-a dat ceai, paine, parizer cu mustar de Tecuci si sare ba si castane comestibile si acum musca mana ce l-a hranit. NERECUNOSCATORULE !!!!!!!!!!!!!!! |
#1409
Posted 13 December 2018 - 18:12
PS
Teapa era de la Tecuci. Mustarul de Tecuci nu prea avea mustar care (nu) se mai importa. |
#1410
Posted 14 December 2018 - 23:18
Muştar nu creşte la Tecuci sau prin zonă?
Cam ce se găsea la cantinele studenţeşti? A mers cineva cu vagonul restaurant? |
#1411
Posted 15 December 2018 - 01:56
Dar Pepsi/Cola cu whiskey când a apărut ca şi combinaţie în tagma băuturilor din România?
Edited by djl, 15 December 2018 - 01:56. |
#1412
Posted 15 December 2018 - 08:50
PicoDazore, on 26 iulie 2014 - 15:15, said:
La casa, te mai puteai bucura de un tzomb/tzubac de diferite pasari, fara e-uri, un tzugulan de Craciun, etc. Delicioase regionalismele ! Din ce regiune sunt? ontopic: ai mei cumparau la piata la producatori(la preturi reale, nu subventionate si inexistente ca in comertul socialist) cam de toate astfel ca cel putin o data la cateva saptamani faceam o tura la centrul de colectare cu sticle de apa minerala, ca sa avem bani si de paine, intre salarii... Edited by Piscopescu, 15 December 2018 - 08:51. |
#1413
Posted 15 December 2018 - 11:57
"tzomb/tzubac" = pulpa/pulpa de pui in ungureste.
Nu poate venii decat dintr-o regiune cu unguri tzugulan vine tot asa de la cum se cheama porcul la aport "tzugu,tzugu", "cusu,cusu" la caini Edited by WestPoint, 15 December 2018 - 12:00. |
#1414
Posted 15 December 2018 - 12:05
tflorin40, on 13 decembrie 2018 - 17:54, said:
De fapt redistibuiau ajutoarele. Piscopescu, on 15 decembrie 2018 - 08:50, said:
cel putin o data la cateva saptamani faceam o tura la centrul de colectare cu sticle de apa minerala, ca sa avem bani si de paine, intre salarii... |
|
#1415
Posted 15 December 2018 - 13:23
djl, on 14 decembrie 2018 - 23:18, said:
Muştar nu creşte la Tecuci sau prin zonă? Cam ce se găsea la cantinele studenţeşti? A mers cineva cu vagonul restaurant? Mustarul ca planta necesita o clima mai blanda se cultiva si la noi. Dar pentru prepararea ¨mustarului¨ ca sos sunt necesare si unele ingrediente exotice care se importa. De mancare la cantinele studentesti. Student in Iasi din toamna lui ´87 am ¨profitat¨ de rezultatele manifestatiilor studentesti din iarna anterioara. In camerele de camin era caldura decent, apa calda decent iar mancarea la cantina decenta. Pentru unii mai mofturosi se pare ca se alegea mult prea des oaia. Raportat la mizeria servita ca hrana in armata anul anterior puteai spune ca chiar lux. Lumina se intrerupea destul de rar si pentru perioade relativ scurte. Cu vagonul restaurant dap. De vre-o doua trei ori. Cel mai notabil a fost cand impreuna cu un coleg am plecat din Iasi sa ne vizitam colegii din Bucuresti in primavara lui ´88. Fara bilet am petrecut in vagonul restaurant. Pe la Focsani eram deja bauti bine asa ca am si mancat ca sa mai facem loc de niste vin pana la Bucuresti. Nu mai tin minte cat ne-a costat exact dar ar fi fost cu mult mai ieftin sa fi luat bilet. Vagoanele restaurant erau pe masura vagoanelor de calatori .... |
#1416
Posted 15 December 2018 - 17:37
Referitor la mancarea din cantina in studentie.
Campusul Tudor Vladimirescu Iasi. Se servea relativ des Varza a la Cluj. Varza murata din beciurile cantinei era ... satisfacatoare. Nu putreda, fara miros, ceva textura. Dar nu puteam sa inteleg de ce aia din Cluj mancau varza cu orez. Peste ani am aflat ca in reteta ar fi trebuit sa fie si carne intr-o proportie cu mult mai mare.Si aranjate in straturi. |
#1417
Posted 15 December 2018 - 18:10
Niciodată nu mi a plăcut varza ala Cluj. În schimb puiul cu mujdei da . Tin minte ca la tara vechile sobe aveau si un fel de cuptor unde puneau puiul sau cârnați si se frige acolo .
|
#1418
Posted 15 December 2018 - 18:44
#1419
Posted 15 December 2018 - 18:48
@Cornel_P
Stii de ce, pentru ca este o arta de a face varza ala Cluj, si nu toti o stiu face. E ca si ciorba de burta, toti o fac buna, dar putini o fac excelenta. La Cluj in Marasti au stat pe vremuri o comunitate de tarani agricultori maghiari numiti Hostezeni. Aia faceau varza murata taiata foarte fin si avea un gust care numai la ei o intalneai. Probabil era o reteptura secreta. Ei, cand faceai varza ala Cluj cu varza din aia, se topea totul in gura pina sa inghiti Edited by WestPoint, 15 December 2018 - 18:49. |
|
#1420
Posted 15 December 2018 - 18:58
Trece anu´ intai. Te ¨destepti¨. Vinzi cartela din Tudor si cumperi cartela in Bagdasar de la arabi.
Merita. Chiar mancai ca la restaurant. Era o cantina micuta in Tg Cucu, in care mancau studentii straini si ceva de la medicina. Lux. Merita sa alergi din Tudor pana acolo. lucifer76, on 15 decembrie 2018 - 18:44, said:
Astia de la Cluj sunt cam lenesi. In loc sa impacheteze sarmalele, cica au inventat o reteta noua. Lenesi sau nu totusi am inteles ca pun si ceva carne, nu? Fata de ce se servea in cantina. Dar varza era buna, nu putea. Am un coleg din Iasi care era inebunit dupa varza de la cantina. Edited by tflorin40, 15 December 2018 - 18:54. |
#1421
Posted 15 December 2018 - 19:28
In armata in schimb...
´86-87 TR, unitate militara cu rang de scoala militara. Mancarea ... cred ca si porcii ar fi avut de comentat. Singurele chestii care puteau fi mancate erau ceaiul, painea, ciorba de fasole si un ¨ostropel¨=fidea cu sos de rosii si usturoi. Cand se gatea varza mirosea a imputiciune de la poarta unitatii.... Veneam de la instructie prelungita cu consemn de fi pastrata hrana pt pluton la blocul alimentar. Intram in unitate. Mirosea a varza. Zic ¨Nu se poate, trebuie sa manac, mi-e foame, orice ar fi bag ceva in stomac, mai sant cateva luni si sacap de aici.¨ Iau o lingura de varza, mai iau una si vad ceva care semana cu o bucata de slanina. Bucuros infig furculita dar nimic.Cauciuc.Ridic cu totul. O omida cu corn, murata. cam cat degetul mic. Am fugit afara si am lasat toate matele....... Edited by tflorin40, 15 December 2018 - 19:42. |
#1422
Posted 15 December 2018 - 19:39
Depinde unde nimereai. La scoala de la Pitesti,mancarea era absolut infecta. Cartofi mucegaiti in farfurie, nici porcii nu mancau asa ceva. In schimb, la Focsani mancarea era excelenta. Aveam aproape zilnic desert, carne era suficienta. Avantajul de a fi la o unitate mica . Nu stiu daca iti mai aduci aminte de pesmeti, imi placeau la nebune, dadeam ata o cutie odata. Pacat ca nu se gasescde cumparat.
tflorin40, on 15 decembrie 2018 - 18:58, said:
Lenesi sau nu totusi am inteles ca pun si ceva carne, nu? Edited by lucifer76, 15 December 2018 - 19:40. |
Anunturi
▶ 1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users