Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Mostenire In 1986

Lentile sferica pentru astigmatism

Problema inlocuire usa spate A6 C...

Ce gen de muzica este?
 drepturile copiilor in numele ...

Mocheta peste parchet cu incalzir...

La multi ani mie!

Senzor filtru particule GOLF 7
 La multi ani @radu103!

La multi ani @Nenea Zap!

La multi ani @beavis03!

BlackView Oscal Pad 13, probleme ...
 Baterie auto AGM 70AH vs normala ...

Depanero nu vrea sa imi dea Negat...

Extras carte funciara

Carucior pliabil pentru cumparatu...
 

Nume proprii neobisnuite

- - - - -
  • Please log in to reply
18 replies to this topic

#1
_-_

_-_

    - Magister Ludi -

  • Grup: Moderators
  • Posts: 22,901
  • Înscris: 21.03.2013
Limba romana, la fel ca multe alte limbi, a produs numeroase substantive proprii care fie ies in evidenta prin caracterul lor hilar si ne provoaca zambete, fie starnesc reactii afective placute sau neplacute (cu diverse niveluri de intensitate emotionala).

Literatura, teatrul, opera, cinematografia, precum si alte manifestari artistice au asociat deseori anumite nume personajelor si locurilor in scopul de a sugera diverse caracteristici particulare ale acestora. Deseori intalnim astfel de nume si in viata reala. In esenta ambele categorii de mai sus exprima substantive proprii care constituie un obiect de studiu al diverselor discipline lingvistice si al teoriei literare.

In limba romana (si in alte limbi) anumite nume de oameni, de animale, de locuri, de firme, de personaje literare sau din scenariile cinematografice etc. sunt percepute ca neobisnuite, rare si datorita socului pe care il produc ramanem incruntati, incurcati, amuzati, fascinati, distrati s.a.m.d. Uneori numele respective produc astfel de reactii cand sunt auzite sau citite ca atare, alteori ne trezesc reactii ca cele de mai sus doar cand apar in combinatie cu alte nume proprii, indiferent pe ce canal de comunicare patrund in constiinta noastra.
Supun la acest topic dezbaterea unor astfel de nume/ situatii.

Creativitatea sau, dimpotriva, lipsa de creativitate literara a oamenilor obisnuiti sau a scriitorilor / artistilor se imprima in cultura si civilizatia noastra ba prin asocierea de nume banale (comune) unor personalitati/ locuri etc. insemnate (importante), ba prin asocierea de nume neobisnuite (care ies in evidenta) unor personaje banale (neimportante) s.a.m.d.
Putem prezenta si/ sau comenta la topicul de fata astfel de situatii in masura in care sunt relevante in raport cu tema topicului (substantive proprii pe care noi le percepem ca fiind frumoase ori, dimpotriva urate, ciudate, caraghioase, vulgare etc., fie ca le intalnim in viata reala, fie ca le intalnim in literatura, folclor, arta etc.).

In particular, acest topic ar putea, de asemenea, ajuta pe cei care considera ca nu au un nume "frumos" sa inteleaga ca exista si nume mai putin estetice, sa invete sa isi accepte propriul nume.

Cred ca toata lumea s-a amuzat la auzirea numelui de familie al familiei Fockers compusa din Greg si Pam (personajele din seria de filme "Meet the Fockers"), adica pe numele lor intregi, Gaylord sau, pe scurt, Gay M. Focker ['gay' inseamna homosexual], respectiv Pamela Martha Focker/ Byrnes ['Martha Focker' se pronunta aproximativ la fel ca 'mother fucker']. De asemenea, sunt sigur ca v-au facut sa radeti anumite nume "romanesti" haioase precum William Branza, Codrut Dumbrava, Puscas Marin, Viorel Mortu, Rozeta Ruptureanu, Joaca-Bine, Tara-Lunga, Buca, Bucila, Bucea, Mucea, Laba, Coi, Sula, Sulica, Pisdau, Flocescu etc. (nume reale de persoane) sau nume caraghioase de localitati precum: Fundu Moldovei, Partestii de Sus si Partestii de Jos, Madulari, Dangau Mare ("dangau" este un regionalism care inseamna penis), Putureni, Sculeni, Iapa, Cracii Doamnei etc. precum si nume amuzante de animale de companie cum ar fi: Animal, Caine, Cutu, Pisica, Fa, Kitty, Pet, Petty, Baby, Darling, Homer, Diogene, Esop, Bonaparte, Cicero, Mussolini, Bubastis, Madonna, Van Damme etc.
Astfel de nume au mai curand 'valoare literara' decat 'valoare civica' si deseori incalca cel putin anumite norme estetice, daca nu intotdeauna si pe cele etice.
Iata un topic in care puteti mentiona astfel de nume! Ele ar putea in cel mai fericit caz sa ii inspire pe scriitori si jurnalisti, iar in cel mai rau caz sa ne faca sa zambim; sper ca nu ii va veni nimanui sa planga... :)

#2
november_soul

november_soul

    §§§§§§§§§§§§§

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,787
  • Înscris: 21.11.2006
Foarte aiurea sunt acele prenume date copiilor, fiind diminutive, precum Gigel, Sorinel, Danut.
Copiii aia cresc mari, devin adulti dar pe buletin tot diminutivul este trecut, ca asa i-au dat parintii prenumele.

#3
Gonthar

Gonthar

    Senior Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 3,581
  • Înscris: 15.10.2006

View Postnovember_soul, on 16 decembrie 2013 - 17:18, said:

Foarte aiurea sunt acele prenume date copiilor, fiind diminutive, precum Gigel, Sorinel, Danut.
Si totusi uite ca am avut ministri si parlamentari cu nume ca Gigel, Mirel, Fanita, Cristinel, Nini, Nuţu, Irinel,etc...Nu i-a afectat cu nimic numele in viata....
Un articol foarte interesant este aici:
http://adevarul.ro/n...8f50/index.html

Edited by Gonthar, 16 December 2013 - 17:26.


#4
_-_

_-_

    - Magister Ludi -

  • Grup: Moderators
  • Posts: 22,901
  • Înscris: 21.03.2013
Doi jurişti au adunat într-o carte toate credinţele şi concepţiile legate de nume, prenume, porecle şi pseudonime, oprindu-se şi asupra evoluţiei acestora de-a lungul timpului.
În volumul, intitulat "În constelaţia numelui", Paraschiv Peţu şi Ionel Torja au inclus şi o listă inedită a celor mai ciudate, haioase dar şi obscene nume pe care le poartă românii, alături de numele cu care celebrităţile îşi botează copiii.

În Anuarul Statistic al României figurau prenume ca Paracetamol, Termopan, Împărăteasa, Papanaş sau Televizor.
Şi numele de familie ale românilor atrag nu doar atenţia, ci şi zâmbetul – au descoperit autorii cărţii. Potrivit Anuarului Statistic al României, zeci de concetăţeni ai noştri au nume de animale, păsări, ţări, fructe, instrumente muzicale, organe anatomice, culori, copaci şi multe altele.
Cele mai frecvente sunt Curcă (purtat de circa 4.600 de persoane), Păsărică (1.600), Bucă (2.996), Bucilă (228), Coi (3), Mortu (581), Pipi (226), Curu (6), Bounegru (611), Boubătrân (119), Puţică (244), Regulatu (27), Sfârc (16), Găinaţ (61), Bulan (7), Gunoi (50), Jegu (90), Nespălatu (71), Găleată (276), Castron (25), Belibou (507), Labă (880), Flocea (1.728), Sulică (540), Muia (233) sau Oasenegre (109).

În România trăiesc şi 22 de persoane care se numesc Ministru, iar alţi 10 români se mândresc cu numele Preşedinte. La fel de neobişnuite sunt şi Beţivu (purtat de 219 români), Prostu (1 persoană), Nebunu (850), Blegu (515), sau Expertiză (1), Justiţia (2), Poliţia (3), Facultatea (2), Farmacia (1), Portocala (65), Lămâia (18) şi Semafor (1). Un cuplu de români a decis să-şi boteze copilul nici mai mult nici mai puţin decât Hitler.

Surse:
http://oradetimis.or...ate/2012/09/04/
http://bravonet.ro/blog/cele-mai-amuzante-nume-din-romania/2009/11/19/

#5
november_soul

november_soul

    §§§§§§§§§§§§§

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,787
  • Înscris: 21.11.2006

View PostGonthar, on 16 decembrie 2013 - 17:24, said:

Si totusi uite ca am avut ministri si parlamentari cu nume ca Gigel, Mirel, Fanita, Cristinel, Nini, Nuțu, Irinel,etc...Nu i-a afectat cu nimic numele in viata....
Nu, da e naspa.

#6
_-_

_-_

    - Magister Ludi -

  • Grup: Moderators
  • Posts: 22,901
  • Înscris: 21.03.2013
Inca un articol interesant din care citez:

În dorinţa de a se evidenţia şi de a-şi exprima bogăţia sufletească, moldovenii s-au întrecut în a da prenume cât mai originale: Ţărăncuţa, Cristalin, Dumbrăviţa, Revelino, Romaniţa, Drăgostina, Miralina, Aelita, Gabriel Nicolae La-Falaise, Crăiţa, Dulciana , Mrazic, Dura, Levâi, Ling, Borsros, Buric, Bou, Purcica, Guzgan, Balaur, Laba, Bâcioc, Ou, Chefir, Rachiu, dar si cateva mai greu de pronuntat: Pulic, Pulenco, Tîta.

La inceputul anului 2011, Papa a declarat razboi parintilor care pun nume de botez ciudate, inspirate de catre celebritati, fructe sau masini sport. El a pledat pentru alegerea unor nume de botez specifice Calendarului Crestin [...]

Legile au fost scrise, iar parinti din intreaga lume au fost pusi in fata unei liste cat se poate de obiectiva de nume de botez ilegale:

Noua Zeelanda
Legea interzicerii numelor de botez in Noua Zeelanda se bazeaza pe "bun simt". De aceea, numele Tatula Does the Hula From Hawaii (Tatula danseaza Hula din Hawaii), care apartinea unei fetite de 9 ani, a fost dezbatut in instanta, cu ocazia luptei pentru custodie a parintilor. Judecatorul aferent cazului, care s-a pronuntat impotriva unui nume "botjocoritor pentru copil", a mentionat si alte nume de botez pe care le-a decretat ilegale: Fish and Chips (Peste si Cipsuri, apartinand unor gemeni), Yeah Detroit, Keenan Got Lucy si Sex Fruit.
In mod curios, Number 16 Bus Shelter (Depoul de autobuze numarul 16) si Violence (Violenta) au fost permise….

Italia
In 2008, instanta a interzis unui cuplu italian sa isi boteze copilul Venerdi (Vineri). Judecatorul s-a gandit ca numele, inspirat de "Robinson Crusoe", i-ar cauza baiatului multe neplaceri pe viitor, insecuritati si un profund sentiment de instabilitate. Ca raspuns, parintii baiatului au amenintat ca urmatorul copil se va numi Mercoledi (Miercuri).. Alte nume respinse de instanta? Dalmata, care inseamna…dalmatian in italiana.

Suedia
"Brfxxccxxmnpcccclllmmnprxvclmnckssqlbb11116″ este chiar numele pe care un cuplu din Suedia a incercat, in 1996, sa il dea copilului lor. Aparent, numele se pronunta "Albin" iar parintii l-au ales ca forma de protest impotriva legilor stricte ale Suediei referitoare la numele de botez. Straniu, dar numele – Metallica, IKEA, Veranda si Q. "Google" a fost acceptat.

Malaysia
Fata de alte tari care treptat devin mai permisive in privinta restrictiilor legate de numele de botez, Malaysia a formulat in 2006 o lista cu exemple de nume aflate in neconcordanta cu traditiile religioase ale tarii.
Unele dintre ele sunt Chow Tow (Cap Murdar), An Chwar (Sarpe), Khiow Khoo (Cocoasa), Sor Chai (Nebun) sau Woti (Futai).

China
Cu o populatie de peste un bilion, gasirea unui nume de botez original in China poate fi destul de greu. Probabil acesta este motivul pentru care un cuplu chinez a decis sa isi numeasca copilul "@", care in simbolurile chinezesti seaman cu expresia "iubeste-l". Autoritatile nu s-au lasat insa impresionate..

Danemarca
Danezii au la dispozitie o lista cu 7.000 de nume de botez ilegale, de la care ai nevoie de permisiune speciala pentru a devia prin ortografie sau cuvinte compuse. Din fericire, "Anus" si alte 300 de nume de botez ciudate din fiecare an, nu au primit acordul autoritatilor.

Japonia
In 1993, un parinte japonez si-a numit fiul Akuma (care in traducere literara inseama Diavol). Autoritatile au vazut cazul ca un abuz al drepturilor parintilor si au dezbatut in instanta renumirea copilului. In cele din urma, juniorul a capatat un nou nume de botez, mai putin demonic…

Republica Moldova
Cu sprijinul autoritatilor, vecinii de peste Prut au noi copii fericiti cu numele de Mirel (prenume) Joaca-Bine, Mariano-Monamur Stelian (prenume) Ion, Superman (prenume) Sava, Batman Bin Suparman, Bred (prenume) Pit, Beckham Figo Zidan (prenume) Poenaru, Alexandru-Dick (prenume) Pasarica, Tom-Mac-Bil-Bob-Constantin (prenume) Cojocaru, Verginica (prenume) Vacagrasa.

Merita citit tot articolul. ;)

#7
_-_

_-_

    - Magister Ludi -

  • Grup: Moderators
  • Posts: 22,901
  • Înscris: 21.03.2013
Cateva mostre:

[ http://inauntru.ro/wp-content/uploads/2012/10/w2-vacagrasa.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

[ http://inauntru.ro/wp-content/uploads/2012/10/w3-miss-america.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

[ http://inauntru.ro/wp-content/uploads/2012/10/w6-monamour.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

[ http://inauntru.ro/wp-content/uploads/2012/10/w7-dick.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

[ http://inauntru.ro/wp-content/uploads/2012/10/w8-brusli.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

[ http://inauntru.ro/wp-content/uploads/2012/10/w13-tom.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

Mai gasiti cateva Buletine/ Carti de Identitate de acest gen si aici: http://inauntru.ro/2...ile-si-haioase/

#8
_-_

_-_

    - Magister Ludi -

  • Grup: Moderators
  • Posts: 22,901
  • Înscris: 21.03.2013
In noul episod voi prezenta o lista de localitati cu nume neobisnuite:

1. Capatana Porcului (Brasov)
2. Amarastenii de Sus (Dolj)
3. Craciunelu de Jos (Alba)
4. Spermezeu (Bistrita-Nasaud)
5. Mirosi (Arges)
6. Labasint (Arad)
7. Mierlestii de Sus (Olt)
8. Cacacioasa (Valcea)
9. Pârţeştii de Sus si de Jos (Suceava)
10. Maciuca (Valcea)
11. Madulari (Valcea)
12. Urlati (Prahova)
13. Baicoi (Prahova)
14. Buda (Ilfov)
15. Fierbinti (Ialomita)
16. Iepureni (Iasi)
17. Fundatura (Cluj)
18. Tetcoiu (Dambovita)
19. Cioara de sus (Alba)
20. Cotofenii din dos (Dolj)
21. Capruta (Arad)
22. Prajesti (Neamt)
23. Belis (Cluj)
24. Calu (Neamt)
25. Iapa (Maramures)
26. Afumati (Ilfov)
27. Toporu (Giurgiu)
28. Varsatura (Braila)
29. Cumparatura (Suceava)
30. Jena (Timis)
31. Jupa (Caras-Severin)
32. Ciperceni (Golj)
33. Cocosesti (Alba)
34. Sculeni (Iasi)
35. Cacaina (Vaslui)
36. Sacu (Caras-Severin)
37. Carpa (Caras- Severin)
38. Vartescoiu (Vrance)
39. Milcoiu (Valcea)
40. Muereasca (Valcea)
41. Bulbucata (Giurgiu)
42. Paros (Hunedoara)
43. Stalpu (Buzau)
44. Boldu (Buzau)
45. Colti (Buzau)
46. Lungesti (Valcea)
47. Insuratei (Braila)
48. Udati-Manzu (Buzau)
49. Flamanzeni (Ilfov)
50. Flamanzi (Botosani)
51. Gogosari (Giurgiu)

Surse:
http://www.ziaruldei...buda--2205.html
http://www.diseara.r...me-haioase-1259

#9
_-_

_-_

    - Magister Ludi -

  • Grup: Moderators
  • Posts: 22,901
  • Înscris: 21.03.2013
Si ultimul episod din sezon: Nume haioase de străzi in Bucureşti

Bucureștiul are numeroase nume trăsnite de străzi: de la nume care exprimă stări de spirit, stări fiziologice, calități umane, momente ale zilei și până la unele care se referă la personaje de poveste, mitologice sau animale sălbatice.

Nume de străzi din Sectorul 1:
Amintirii, Balsamului, Bulevardul Oaspeților, Demnității, Frumoasa, Grațioasa, Inovatorilor, Intrarea Fulgerului, Intrarea Solzilor, Intrarea Undiței, Modestiei, Perfecționării, Rămurele, Steluței, Vacanței.

Nume de străzi din Sectorul 2:
Aleea Cenușeresei, Aromei, Căpreni, Competiției, Dimineții, Existenței, Inocenței, Intrarea Afirmării, Intrarea Calității, Intrarea Frumușița, Intrarea Fundeni, Intrarea Somnului, Intrarea Viitorului, Lanternei, Lecturii, Melodiei, Ochișoru, Poeziei, Ritmului, Serii, Speranței, Turiștilor, Verii.

Nume de străzi din Sectorul 3:
Aleea Prevederii, Aleea Școlarilor, Cornul Caprei, Cultul Patriei, Economiei, Eșarfei, Fetițelor, Gospodăriei, Idealului, Intrarea Arsura, Intrarea Concursului, Intrarea Licurici, Intrarea Părului, Levanțica, Năzuinței, Prieteniei, Scaune, Turnătorului, Țărancuței, Trilului, Vântului, Zborului.

Nume de străzi din Sectorul 4:
Aleea Zânelor, Avalanșei, Călțunași, Concordiei, Drumul Binelui, Frigului, Gospodinelor, Idilei, Intrarea Adierii, Învățatorului, Luminoasa, Mărțisor, Muzelor.

Nume de străzi din Sectorul 5:
Creață, Culturii, Cupidon, Dărniciei, Eclipsei, Eternității, Făt Frumos, Floare de Gheață, Fragmentului, Frunte Lată, Hărniciei, Hercule, Ileana Cosânzeana, Intrarea Evoluției, Intrarea Inovației, Intrarea Luptătorilor Antifasciști, Intrarea Piticului, Intrarea Stelelor, Intrarea Trompetului, Intrarea Veseliei, Leopardului, Lucifer, Odihnei, Panterei, Puișor, Rachetei, Rinocerului, Silfidelor, Simfoniei, Sirenelor, Știintei, Tăcerii, Tigrului, Veseliei, Voinței, Vredniciei, Zori de Zi.

Nume de străzi din Sectorul 6:
Atmosferei, Basmului, Bulevardul Geniului, Binoclului, Bunicuței, Cântării, Cărăbușului, Chibzuinței, Compasului, Entuziasmului, Inspirației, Fraților, Intrarea Cucuruzului, Intrarea Fierbinți, Intrarea Filmului, Intrarea Mărgelelor, Intrarea Protonilor, Meseriașilor, Reveriei, Săbiuței, Viscolului, Zâmbetului.

#10
planner26

planner26

    European sadea

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,824
  • Înscris: 15.03.2009

View Postnovember_soul, on 16 decembrie 2013 - 17:18, said:

Foarte aiurea sunt acele prenume date copiilor, fiind diminutive, precum Gigel, Sorinel, Danut.
Copiii aia cresc mari, devin adulti dar pe buletin tot diminutivul este trecut, ca asa i-au dat parintii prenumele.
Am un var de aprox 46 de ani pe numele sau din buletin Danut! Evident, sotia il striga Daniel! Posted Image

View Post_-_, on 16 decembrie 2013 - 22:16, said:

In noul episod voi prezenta o lista de localitati cu nume neobisnuite:


27. Toporu (Giurgiu)

41. Bulbucata (Giurgiu)

51. Gogosari (Giurgiu)

Surse:
http://www.ziaruldei...buda--2205.html
http://www.diseara.r...me-haioase-1259
Tot pentru judetul Giurgiu, se mai adauga si
1.Cacaleti. (De cativa ani mi se pare ca ii zice Izvoru, dar nu sunt sigur!)
2.Cucuruzu
3.Singureni

Edited by planner26, 16 December 2013 - 23:50.


#11
_-_

_-_

    - Magister Ludi -

  • Grup: Moderators
  • Posts: 22,901
  • Înscris: 21.03.2013

View Postplanner26, on 16 decembrie 2013 - 23:19, said:

Am un var de aprox 46 de ani pe numele sau din buletin Danut! Evident, sotia il striga Daniel! Posted Image

La persoane mature suna caraghios sa le apelezi pe numele real (din actele de identitate) daca sunt diminutive sau forme de alint ale unor nume gen Danut, Gigelus etc.

Insa ce te faci cu nume sau prenume care evoca denumiri de animale, plante, meserii, mancare, fenomene ale naturii, obiecte, parti ale corpului, culori, etnii etc., de exemplu: Pasarica, Purice sau Purece, Purcea, Viezure, Iepure sau Epure, Lupu, Ursu, Oita, Mielu, Randunica, Barza, Baba, Neagu, Pitic, Papadie, Zambila, Ghiocel, Iarba sau Iarba-Verde, Frunza-Verde, Soare, Traznea, Ploaie sau Ploae, Furtuna, Munte, Rapa, Padure, Sfecla, Porumb, Stiulete, Chiorchine, Buchet, Bolovan, Borcan, Malai-Mare, Mamaliga, Branza sau Branzea, Fasole, Mazare, Ciorba sau Ciorbea, Mustata, Spanu, Chelu, Bucea, Fundulea, Cracanea sau Cracanoiu, Sula, Ciocan, Potcoava, Fieraru, Lemnaru, Zugravu, Gradinaru, Ciobanu, Vanatoru, Trantor, Boeru sau Boier, Robu, Albu, Negru, Rosu, Rusu, Turcu, Tataru sau Tataranu, Tiganus etc.

Mi-am adus aminte de un banc:

Intr-un trib de indieni, copilasul il intreaba pe tata:
-Tata, de ce au toti nume atat de ciudate? De exemplu, de ce pe fratele meu il cheama Tipat-de-Soim?
-E simplu, raspunde tatal, cand l-am conceput eu cu maica-ta tocmai se auzea un soim tipand si de aceea.
-Aha, dar de ce pe sora mea o cheama Fosnet-de-Iarba?
-Din acelasi motiv, cand am conceput-o cu maica-ta, se auzea iarba fosnind.
-Dar de ce...incepu copilul.
La care tatal, enervat:
-Auzi, mai inceteaza cu intrebarile astea, Prezervativ-Spart.

Edited by _-_, 16 December 2013 - 23:43.


#12
planner26

planner26

    European sadea

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,824
  • Înscris: 15.03.2009
Majoritatea comice, insa unele chiar jenante! @_-_, la cele adaugate de tine mai sus, ar mai intra si urmatoarele:
Ghiulea, Tiganila, Botgros, Capdefier, Capatana, Mamaligan, Joaca-lesne, Coscai, Trasnea, Caldararu, Cercel, Bastoreala, Paun, Castravete, Arghiroi, Vrabie, Vulpe. Posted Image
Toate cele enumerate sunt nume de familii!
Cum ar fi sa te adresezi: - Dl Vulpe?! sau Dl Capdefier, ori Dl Cercel?
........ am uitat de unul bine de tot: Tarara!

Edited by planner26, 16 December 2013 - 23:47.


#13
Krisler12

Krisler12

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,761
  • Înscris: 21.04.2009
Ce si-au batut aia joc de el: penis-vulva-Alexandru. Posted Image
Iar la ala Tom-MAC-BIL-BOC-CONSTANTIN, ma gandesc ca poate era nehotarat in momentul ala si s-a balbait putin si ala a scris tot, poate si daca tusea scria cum a tusit in certificat. Posted Image

#14
_-_

_-_

    - Magister Ludi -

  • Grup: Moderators
  • Posts: 22,901
  • Înscris: 21.03.2013
Unele de mai sus (din lista mea sau a ta) nu sunt de fapt caraghioase. O sa mai amintesc din ele pe masura ce-mi vin minte...

Iata ce am gasit despre foarte frecventa terminatie -escu sau -esti a numelor romanesti: Popescu, Popesti, Balcescu, Balcesti, Ionescu, Mihailescu s.a.m.d.!

Ce sustin tiganii?
Tiganii sustin ca terminatia "-escu" din limba romana are origine tiganeasca:
There is total silence about the Romani influences in the local culture. For example, the most used modality to create a Romanian surname, by adding the ending -escu, is borrowed from Roma. The traditional way to find somebody's family affiliation, used by Roma worldwide, is to ask "kasko san?" ("whose are you?"). To answer in Romani, it is used the father's name at the oblique case (by adding the affix -es-) followed by the adjectival affix -ko, an affix found in most Indo-Aryan languages, with a double function: to express possession, affiliation and to adjectivize a noun. Thus, for somebody who is the son of Yon, the answer is Yonesko ('of Yon?) or as the Romanians pronounce and write it, Ionescu. A less used Romanian pronunciation is -aşcu, in the previous example the result being Ionaşcu. A difference that appears also in Romani, depending on the sounds previous to the affix, for example, the most used one, -es-, in lesko ("his"), but -as-, in the above case kasko ("whose"). In Romanian, this vowel change comes mostly concomitantly with a variant of the name's pronunciation, changing e to ă: Petru - Petrescu, but Pătru - Pătraşcu, Pavel - Pavelescu, but Pavăl - Păvălaşcu. In Romanian, only the creation of a family name from the mother's name is directly understandable in this language. Names like Aioanei, Amariei, Avădanei, Ababei mean in Romanian 'a Ioanei? (of Ioana), 'a Mariei? (of Maria), 'a vădanei? (of the widow), 'a babei? (of the old woman). The other role of the affix -ko, to adjectivize a noun, is also present in the Romanian language: prieten ("friend") - prietenesc (friendly); cer ("sky") - ceresc ("something related to the sky").

Care este adevarul?
[...] Sa luam exemplul dat de istoricul N. A. Constantinescu in al sau Dictionar onomastic romanesc: pe la 1820, ceata lui Negoita Diaconul a intemeiat un sat, langa Pucioasa. Asezarea s-a numit Diaconesti (sufixul adjectival arata posesia, faptul ca satul e al Diaconestilor, care detin pamantul respectiv in comun). Pe la a treia generatie, cand s-a spart devalmasia, una dintre familiile componente si-a luat numele Diaconescu.

Acest procedeu de formare a „…escilor“, in trei pasi – stramos intemeietor, sat eponim cu forma de plural „esti“ si nume de familie in forma de singular in „escu“ – este atestat documentar inca din secolul al XIV-lea (au ramas in documente un Dabacescul la 1387 in Tara Romaneasca sau un Serbanescu pe la 1392 in Moldova) si s-a raspandit in secolul al XV-lea.
Pe la inceputul secolului al XIX-lea, avem un alt adaos la marea familie nationala de „escu“: multi boieri si negustori straini au luat numele mosiilor pe care le-au cumparat spre a se impamanteni. E cazul lui Tudor Vladimirescu – dupa satul Vladimiri, din Jiul de Sus.
„Sufixul romanesc -esc, -easca il continua pe cel latin -iscus, cu origini stravechi indo-europene (a existat, se pare, si in limba traco-daca, in paleoslava etc.), avand drept corespondente romanice: in portugheza -esco, in spaniola -isco, in italiana -esco, in sarda -iscu“ – spune Domnita Tomescu, autoarea cartii Numele de persoana la romani. Perspectiva istorica.
Azi, sufixul „escu“ este brand romanesc, precum terminatia „ov“ sau „ski“ la slavi, particula „o“ la irlandezi sau „di“ la italieni. —Catalin Gruia

Sursa: http://www.mygeograp...-te-cheama-escu

Pun mai jos doua link-uri catre Wikipedia cu liste de nume de familie romanesti (organizate alfabetic) si de prenume romanesti (ordonate alfabetic si dupa sex):
Listă de nume românești.
Listă de prenume românești.

#15
florincroitoru

florincroitoru

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,809
  • Înscris: 05.02.2008

View Postplanner26, on 16 decembrie 2013 - 23:45, said:

Majoritatea comice, insa unele chiar jenante! @_-_, la cele adaugate de tine mai sus, ar mai intra si urmatoarele:
Ghiulea, Tiganila, Botgros, Capdefier, Capatana, Mamaligan, Joaca-lesne, Coscai, Trasnea, Caldararu, Cercel, Bastoreala, Paun, Castravete, Arghiroi, Vrabie, Vulpe. Posted Image
Toate cele enumerate sunt nume de familii!
Cum ar fi sa te adresezi: - Dl Vulpe?! sau Dl Capdefier, ori Dl Cercel?
........ am uitat de unul bine de tot: Tarara!
Dintre cele enumerate numai Castravete,Botgros, Joacălesne și Mămăligan par caraghioase.
Vulpe de ce e caraghios? E și în alte limbi și nu e caraghios, de ex în germană e Fuks și Voss
Ghiulea nu are a face cu ghiuleaua ci e variantă de la Gulea.
Te adresezi foarte bine: d/le Vrabie, d/le Vulpe...etc.

#16
sirius208

sirius208

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,763
  • Înscris: 17.06.2014
Richard Vicentiu Ghita; viceprimar Bucuresti. Curat Caragiale!Posted Image

Edited by sirius208, 30 June 2014 - 17:23.


#17
Ageamiu

Ageamiu

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,916
  • Înscris: 05.10.2003
Am citit totul cu mult interes. E o anumită răspundere pe care o au părinţii. Pentru toponime e mai complicat. Multe sunt foarte vechi. Despre primarul care denumeşte strada dodecaedrului nu ştiu ce să zic.
Dar singurul comentariu pe care mi-l stârneşte textul (în marea lui majoritate) e că era (este) foarte necesar să scrii cu diacritice. Sunt multe situaţii în care chiar nu-mi dădeam seama despre ce se vorbea (cel puţin în primele clipe).

#18
Koal

Koal

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,986
  • Înscris: 21.08.2008
Pentru că ieri a fost și ziua lui Urie, Variel, Varahil, Iehudi, Gudiel, Salatiel, Angel, Anghel și a multor altor neștiuți am avut și eu curiozitatea să văd mai multe nume mai puțin întâlnite și am descoperit acest fir de discuție foarte interesant, și care merită continuat cu articole noi.

Întrebarea mea ar fi: Ce nume rare ar putea fi purtate cu demnitate de oamenii ce se vor naște de mâine încolo?

Din listele de nume de mai sus, mi se par frumoase câteva din ele:
- Cristalin - contracție a lui Cristian-Alin, coincide cu numele unei componente a ochiului,
- Dumbrăviţa - nume popular, pădure tânără,
- Romaniţa - nume de floare, mușețel,
- Drăgostina - fructul dragostei,
- Miralina - contracție de la Miriam - Alina,
- Aelita - este numele unei nuvele a lui Tolstoi,
- Crăiţa - crăiasă, zână,
- Dulciana - Ana cea dulce.

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate