Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Taxa RAR pt motor 2.0 diesel Euro...

Radio Aftermarket Golf 5

Renault Kadjar serie motor neconf...

Anulare Planului Urbanistic Zonal...
 Flicker expunere drona noua

Corectare barem Tudor Vianu

Dji mini 4 pro si limita de inalt...

Masinile cu volan pe dreapta - de...
 Harta - apa minerala naturala

Recomandari forum Softpedia pentr...

Este TeamViewer o aplicatie cu cr...

RCS-RDS devine Digi Romania
 Problema monitor

Ce software secure folositi pentr...

Tub flexibil retur combustibil tr...

La multi ani @iogamac!
 

Fizica cuantica - Discutii si dezbateri referitoare la teoriile cuantice

- - - - -
  • Please log in to reply
48 replies to this topic

#1
vladutz114

vladutz114

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 432
  • Înscris: 22.05.2010
Buna ziua, propun daca se poate (cu acordul adminului) sa fie lasat acest topic in sectiunea ,,Stiinta teoretica" dedicat fizicii cuantice. Intrucat este o ramura necunoscuta si extrem de interesanta atat pe planul stiinteti, cat si pe planul filosofiei, propun acest topic pentru dezbateri legate de ultimele teorii (si nu numai) cu referire la particulele (sau undele) ce apartin planului cuantic.

Daca se poate as dori sa dau eu startul: La inceputul lunii aprilie ale acestui an, un profesor pe nume Alan Guth gazduia o prelegere la Universitatea de stat din Kansas. El propunea modelul Multiversului, rezultat in urma unei inflatii, si anume o inflatie eterna (el sustinea ca odata pornita, aceasta inflatie nu se mai opreste, ci continua sa produca universuri la infinit, universuri numite ,,pocket universes", parti ale Multiversului). Una peste alta, el a calculat ca numarul acestor ,,pocketuri" este extrem de mare, de ordinul 10 la puterea n, iar distanta dintre 2 ,,pocket universes" este 10 la puterea 28 (vorbind dpdv aproximativ). Totodata, el a sustinut ideea aparitiei unor universuri identice, intrucat probabilitatea ca materia in doua universuri sa se ,,aranjeze" in acelasi mod exista, prin urmare se presupune existenta unui univers identic cu al nostru, cu aceleasi legi fizice si cu o copie de a noastra. Da, este o teorie destul de SF, insa una propusa de domnul profesor Alan Guth.
Voi spune parerea mea personala din doua puncte de vedere diferite:
1. Existenta sufletelor -> Daca sufletele intr-adevar exista, acestea ar trebui sa fie diferite (altfel nu ar avea nici un sens existenta lor). Prin urmare daca undeva acolo exista o copie de a noastra, aceasta trebuie sa fie diferita de persoana ta, altfel teoria cade si nu exista un univers identic cu al nostru.
2. Non-existenta sufletelor, adica totul este chimie (fizica) pura -> Atunci teoria este ,,cat de cat" plauzibila si putem accepta probabilitatea unui univers identic, ce contine o copie identica (scuzati pleonasmul) cu persoana noastra.
Astept parerile dumneavoastra cu referire la acest topic si eventual dezbateri cu privire la alte teorii (una foarte interesanta la care m-am gandit eu ar fi ,,string theory").

Edited by vladutz114, 18 July 2013 - 20:03.


#2
dan-s

dan-s

    Active Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 1,699
  • Înscris: 02.07.2013
Personal, cred că topicul ăsta l-ai făcut praf când ai pus problema existenței sufletelor.

#3
doctorwho

doctorwho

    Softpedist

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,069
  • Înscris: 11.05.2009
>suflete
>stiinta
pick one.

#4
vladutz114

vladutz114

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 432
  • Înscris: 22.05.2010
De ce anume l-am facut praf? S-a dovedit dpdv cuantic existenta unei energii ce poate fi manipulata cu undele electromagnetice ale encefalului. Nu putem exclude aceasta varianta, doar pentru ca mai intai a fost abordata de niste oameni cu o gandire retrogradata. Este o varianta cat se poate de plauzibila pe domeniul stiintific si nu are nici o implicatie religioasa sau vreo legatura cu vreun zeu iudaic sau alte porcarii. Vorbim de ipoteze strict stiintifice si filosofice ce abandoneaza ,,logica" retrogradata a religiilor. La fel de bine si principiul incertiduinii a lui Heisenberg leaga stiinta de filosofie. Nu putem sa ne axam numai pe un domeniu si sa uitam de restul. Dupa cum am zis, aceasta implicatie a sufletelor (posibila lor existenta) ii revine o abordare stiintifico-filosofica si intervine in teoria propusa de Alan Guth. Eu am combatut aceasta teorie prin implicatia sufletelor (daca am gresit undeva prin aceasta presupunere, va rog sa mi se demonstreze contrariul). Totodata, era vorba de urmatorul experiment: sa fie produse 2 clone ale aceluiasi individ, sa fie amandoua crescute in aceleasi conditii sub aceeasi factori si la urma sa se observe rezultatul. Daca amandoua se comporta exact la fel, atunci existenta sufletelor nu este plauzibila, insa in caz contrar, se mai poate spune la fel? Aceast experiment a fost propus in cadrul unei discutii stiintifice. Mi se pare destul de logic, insa daca trebuia abandonat doar pentru ca a fost adusa ideea ,,sufletelor", atunci sa-l dam naibii, oricat de plauzibil ar suna, corect?

Edited by vladutz114, 18 July 2013 - 20:29.


#5
andrei_210

andrei_210

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,152
  • Înscris: 21.10.2009
Ce treaba au sufletele atunci cand universurile care deriva dintr-o inflatie nu mai sunt paralele? Hai ca ziceam ca daca universurile ar fi paralele, tiparul de electroni si cuarci (corzile alea vibrante defapt) care ne formeaza este identic cu unul dintr-un univers paralel, si s-ar explica faptul ca noi am putea continua existenta in cel mai apropiat "pattern" de electroni si quarci.

#6
zerobitsunt

zerobitsunt

    Senior Member

  • Grup: Validating
  • Posts: 4,930
  • Înscris: 14.01.2011

View Postdan-s, on 18 iulie 2013 - 20:14, said:

ai pus problema existenței sufletelor.
mai ales ca a pus problema asta ca cica ele ar fi in universuri paralele

#7
crisstonne

crisstonne

    Ἀταραξία

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 40,397
  • Înscris: 13.01.2011
Si totusi...

... cum a aparut primul poc ?!

#8
doctorwho

doctorwho

    Softpedist

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,069
  • Înscris: 11.05.2009

Quote

De ce anume l-am facut praf? S-a dovedit dpdv cuantic existenta unei energii ce poate fi manipulata cu undele electromagnetice ale encefalului.
?
cred ca tu vrei sa vorbesti defapt despre constiinta (ar fi de preferat sa folosesti termenul acesta in loc de "suflet", suntem totusi pe aria de stiinta)
nu prea exista niciun motiv stiintific sa sustinem dualismul...
un bun punct de plecare: https://en.wikipedia...losophy_of_mind)

#9
andrei_210

andrei_210

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,152
  • Înscris: 21.10.2009

View Postcrisstonne, on 18 iulie 2013 - 20:26, said:

Si totusi...

... cum a aparut primul poc ?!

Sunt de parere ca nu a existat niciodata poc. Existenta e infinita, doar mintea umana e limitata si incearca sa o perceapa prin a-i impune inceputuri si sfarsituri,

Edited by andrei_210, 18 July 2013 - 20:32.


#10
dan-s

dan-s

    Active Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 1,699
  • Înscris: 02.07.2013

View Postvladutz114, on 18 iulie 2013 - 20:24, said:

De ce anume l-am facut praf?

     Pentru că din felul în care te exprimi arată că habar nu ai ce este sufletul așa că tu în loc să vorbești de fizică cuantică filozofezi după ideile new-age-iste ale tale sau ale unor oameni de unde le-ai auzit. Să îți explic într-un mod ca să înțelegi cum stă treaba cu sufletul. Mă gândesc că marea partea a oamenilor au văzut emisiuni și filme gen Poltergeist în care ceva vânători de fantome le găseau pe acestea prin cine știe ce fel de emisii electro-magnetice. Și au fost emisiuni în care au fost filmate sufletele a unor persoane și alte chestii de genul ăsta. Sufletul ca și îngerul sau demonii sunt niște ipostaze spirituale, metafizice. Asta înseamnă că tehnologiile noastre nu pot să prindă sub formă audio/video acestea. Singurul mod în care respectivii oameni filmau sufletele era din cauză că niște draci se manifestau în plan fizic. Deci dacă nu există o manifestare fizică în mod voit a sufletului nu poți vorbi de tot felul de suflete în universe paralele. Deci toate energiile la care le spui suflete sunt niște aberații. Astea sunt spuse de tot felul de inculți care amestecă mere cu pere. De asta am spus că ai făcut topicul praf. Dacă se continuă discuția pe problema sufletului se poate muta ușor topic la aria de spiritualitate și religie că ce faci tu e un fel de religie new-age.

View Postdoctorwho, on 18 iulie 2013 - 20:30, said:

?
cred ca tu vrei sa vorbesti defapt despre constiinta (ar fi de preferat sa folosesti termenul acesta in loc de "suflet", suntem totusi pe aria de stiinta)

Nici de conștiință nu se poate vorbi. Conștiința ține de minte așa că nu are nici o legătură cu existențe din universuri paralele.

#11
doctorwho

doctorwho

    Softpedist

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,069
  • Înscris: 11.05.2009

Quote

Nici de conștiință nu se poate vorbi. Conștiința ține de minte așa că nu are nici o legătură cu existențe din universuri paralele.
evident. constiinta tine de creier. eu doar am presupus ca la asta dorea initiatorul sa faca referire, si nu la termenul cu valente mistice "suflet".

#12
maccip

maccip

    46 ani

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 33,386
  • Înscris: 06.01.2007
Stiinta nici macar nu ofera un suport pentru existenta materiei. Acolo unde exista o particula, stiinta vede de fapt o suma de proprietati a spatiului. Multimea aia de proprietati o asociem noi la nivel intuitiv cu o particula specifica, dar la nivel intim stiintific nu exista asa ceva.

Constiinta, ca obiect metafizic, nu prea poate fi analizat din pdv stiintific. Asta pentru ca, nu interactioneaza cu alte obiecte (sau nu cunoastem natura interactiilor), deci e cel mult un obiect fizic abstract, care urmeaza a-fi asociate proprietatile de interactiune.

Insasi neputinta in a experimenta tu-ul, nu ne lasa sa incadram experientele intime ale eu-lui intr-o fenomenologie care sa poata fi manipulata cu metodele specifice stiintei. Medoda stiintifica presupune din start ca fenomenul sa fie repetabil oridecate ori de catre diversi subiecti. Experientele eu-lui nu pot fi nici macar comunicate, decat inr-o mica masura. Nu avem instrumentele de limbaj necesare pentru asa ceva.

Edited by maccip, 18 July 2013 - 20:55.


#13
zerobitsunt

zerobitsunt

    Senior Member

  • Grup: Validating
  • Posts: 4,930
  • Înscris: 14.01.2011

View Postdoctorwho, on 18 iulie 2013 - 20:30, said:

cred ca tu vrei sa vorbesti defapt despre constiinta (ar fi de preferat sa folosesti termenul acesta in loc de "suflet"
constiinta nu e suflet. daca te lovesti la cap sau inebunesti si nu mai esti constient de sine nu inseamna ca nu mai ai suflet

#14
dan-s

dan-s

    Active Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 1,699
  • Înscris: 02.07.2013
În fine, scoțând ideea sufletului din ecuație cred că acest topic se vrea să fie despre fizica cuantică. Așa că cei care știți cu ce se mănâncă: băgați. :)

#15
maccip

maccip

    46 ani

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 33,386
  • Înscris: 06.01.2007

View Postzerobitsunt, on 18 iulie 2013 - 20:55, said:

constiinta nu e suflet. daca te lovesti la cap sau inebunesti si nu mai esti constient de sine nu inseamna ca nu mai ai suflet

Sufletul e un concept cu care lucreaza alte domenii, nu stiinta. In stiinta nu exista suflet, sau altceva care e presupus aprioric nemuritor. Asta din cauza ca nu poate fi testat contrariul.

#16
doctorwho

doctorwho

    Softpedist

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,069
  • Înscris: 11.05.2009

View Postzerobitsunt, on 18 iulie 2013 - 20:55, said:

constiinta nu e suflet. daca te lovesti la cap sau inebunesti si nu mai esti constient de sine nu inseamna ca nu mai ai suflet
esti pe aria de stiinta. adu dovezi care sa ateste existenta sufletului.

#17
maccip

maccip

    46 ani

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 33,386
  • Înscris: 06.01.2007

View Postdoctorwho, on 18 iulie 2013 - 21:03, said:

esti pe aria de stiinta. adu dovezi care sa ateste existenta sufletului.

Nici macar! Trebuie sa aduca mai intai o definitie acceptabila in paradigma stiintifica. Stiinta opereaza cu notiuni definibile/definite.

#18
zerobitsunt

zerobitsunt

    Senior Member

  • Grup: Validating
  • Posts: 4,930
  • Înscris: 14.01.2011

View Postdoctorwho, on 18 iulie 2013 - 21:03, said:

esti pe aria de stiinta. adu dovezi care sa ateste existenta sufletului.
ai intrat in capcana proprie
eu am vorbit de constiinta....care-i un gand. nu stiu ce-i sufletul, stiintific vorbind. vad ca initiatoru stie

Edited by zerobitsunt, 18 July 2013 - 21:09.


Anunturi

Chirurgia spinală minim invazivă Chirurgia spinală minim invazivă

Chirurgia spinală minim invazivă oferă pacienților oportunitatea unui tratament eficient, permițându-le o recuperare ultra rapidă și nu în ultimul rând minimizând leziunile induse chirurgical.

Echipa noastră utilizează un spectru larg de tehnici minim invazive, din care enumerăm câteva: endoscopia cu variantele ei (transnazală, transtoracică, transmusculară, etc), microscopul operator, abordurile trans tubulare și nu în ultimul rând infiltrațiile la toate nivelurile coloanei vertebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate