Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Supratensiuni accidentale

Cuțit/ briceag drumetie

Cum am acces la o parte dintr-un ...

Mother's Day
 Recomandare aparat de vidat alime...

Izolatie exterioara casa parter P...

Cuvinte si expresii neclare

Mod de lucru Purmo Tempco Digital...
 Samsung S90C vs LG C3

Problema sunet RCS

Amortizor sertare bucatarie

Codrea Pallady
 Blocurile goale! Orase in car...

Motorul pe benzina 1.0 SCe65

Mostenire In 1986

Lentile sferica pentru astigmatism
 

Putin ajutor legat de pescuit

- - - - -
  • Please log in to reply
24 replies to this topic

#19
mitzadadj92

mitzadadj92

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 77
  • Înscris: 18.08.2008
Ma abat de la topicul legat de permis cu o intrebare mai rusinoasa dupa atata tam-tam pe subiectul asta , insa tot o problema legata de pescuit : daca cineva poate sa-mi ofere un link cu ceva instructiuni referitoare la montura : cum o leg de fixa, cum pun pluta, cum pun acele, cum pun plumbul - pentru ca acum 3 ani cand am dat ultima data mi le-a facut un prieten de familie care era ceva mai grabit si nu prea am putut retine ceva. Daca aveti si ceva de lanseta ar fi tare util. Multumesc anticipat.

#20
genius

genius

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,514
  • Înscris: 23.11.2004
http://www.desprepes...omonturi/16.jpg
Renunţi la strună . Te duci direct cu firul până la ac .
Pentru lestare sunt nişte alice de plumb de diferite greutăţi .
Se strâng pe fir .

#21
ncu

ncu

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 711
  • Înscris: 25.06.2013
Salut pe toata lumea  ! Banuiesc ca e potrivit aici pentru o intrebare ce-mi chinuie creierii , evident, legat de pescuit. Se dau urmatoarele conditii:
- acelasi loc de pescuit folosit de 20 de ani - Crisul Repede in amonte de Oradea la vreo 30 km-
- aceeasi momeala si singura dealtfel ( din considerente personale) - porumb boabe din conserva ( alimentar- nu cel gasit in magazinele pescaresti)
- acelasi stil de pescuit - pescuit stationar, bat fix, 7m, fir 0,14 , carlige 12, plumb culisant cu opritor pe fir, linie continua de sus pana jos, pluta 2 g.
- acelasi interval orar - 5-6 dimineata pana 19-20 seara.. Frecventa partidelor de pescuit aprox 1 pe saptamana ( sau la 2 sapt) incepand cu luna Februarie/Martie si pana in Octombrie/Noiembrie ( evident, in functie de conditiile meteo)
- vizati doar pesti pasnici specifici zonei - sau ma rog , ce-a mai ramas + ,,new entry,, Adica fiind vorba de albia veche a raului , curentul apei s-a incetinit progresiv in ultimii ani si albia s-a acoperit cu mal - de fapt doar de vreo 6-7 ani a aparut si papura. Asadar primul disparut din zona a fost scobarul iar de vreo 2 ani n-am mai prins nici macar un puiutz de mreana. A ramas cleanul si de vreo 2 ani a aparut babusca, caras, crap, lin, somn ( puiet; nu somn african/pitic)

Intrebare ! ....... ce dracu se intampla ca de ex azi prind 2-3 cleni de vreo 1 kg fiecare, 4-5 bucati caras la 500g, mai cite un biban zapacit la boaba de porumb, vreo 7-8 babusti  in fine ..... si peste 2 zile , fara sa se schimbe cu nimic conditiile meteo , SA NU AM TOATA ZIUA NICI MACAR O TRASATURA IN SCARBA !
Ma straduiesc de vreo 2 ani sa gasesc un tipar anume , sint atent la orice detaliu legat de meteo si conditii dar pur si simplu parca e hazard !
Am incercat sa iau in considerare solunarul ( oricum nu puneam mare baza pe el dar am zis sa fie) Neconcludent. Am avut zile cu luna plina/noua si fara nici o trasatura macar ....si invers.
Am pescuit pe ploaie domoala, fina ...pe torentiala ..... cu vant din amonte , cu vant din aval , fara vant  ...ori cu rafale sau constant  ....pe canicula sau innorat ...am urmarit presiunea barometrica si prognozele  .....merg singur la pescuit si nu fac galagie ....fumez aceleasi tigari ( ca cica simt dracii aia de pesti si daca esti fumator !) Inclusiv am schimbat firul cu 0.10 si ....si nimic. Am studiat si gradul de limpezire a apei , am urmarit curentii de adancime si suprafata , am pescuit la punct fix sau ,,lasata sa curga,, ...la apa mica sau mare ....mai incolo si mai incoace ..... Cred ca voi face o obsesie din asta !
Si-mi vine sa mor ca uneori prind un timp fantastic de frumos pentru pescuit , zici ca toate-s la comanda  dar parca pescuiesc in toaleta. Iar 3 zile mai tarziu , exact in aceleasi conditii stau si ma rog sa ma tina batzul si firul!

Care sinteti pescari mai cu experienta va rog veniti cu niste idei si pareri ca eu unul nu ma multumesc cu raspunsuri gen ,,nu mananca,, si gata ! ....Cum frate, din cite specii de pesti sint acolo , nu mananca nici unele ? Da' ce , se vorbesc intre ei ?
Vreau sa pescuiesc in continuare cu acelasi echipament  inclusiv grosimea firului - am incercat cu 0.12 dar nu rezista uneori la cite un clean mai dolofan asa ca m-am oprit la 0.14  -----si nu-mi recomandati sa incerc alte momeli ca-s batut in cap si nu vreau ! La viermusi ma zapacesc albiturile alea mici, ramele mi le sug bibaneii si babustele micutze, arpacasul ma enerveaza ca trebuie sa fiu atent la fierberea lui plus ca e destul de delicat de manevrat , si, de altfel , am avut capturi frumoase cu porumb si in Februarie inghetat cat si in August torid. ....aaaaa, si iar din principiu, sint total impotriva folosirii a tot felul de chimicale, atractanti, stimulenti si dracu mai stie ce se foloseste acum la moda . Ca si nada folosesc tot boabe de porumb aruncate usor in aval - cam un caus de palma la 2 ore. Evident am incercat si la capitolul asta sa fac modificari ( nada mai multa sau deloc) - pur si simplu cred ca pestii in zilele acelea seci imi arata degetul din mijlociu din apa ....noroc ca nu-i vad !
Si totusi au ceva insa nu-mi dau seama ce ! ...ok, inteleg sa ai zile mai slabe la pescuit ...dar o zi intreaga sa nu ai nici macar UNA BUCATA TRASATURA !?  Nu exista asa ceva !- teoretic , ca practic experimentez.

Va multumesc ...si fir intins !

#22
daniel-popa

daniel-popa

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 279
  • Înscris: 08.05.2011
Buna seara.
Am citit cu atentie ce ati scris mai sus si vreau sa va spun ca exista o explicatie.
Pestele nu-i batut in cuie...vorba asta am auzit-o eu in tinerete de la un pescar batran cu experienta.
In timp am capatat si eu vechime in ale pescuitului, am inceput sa folosesc bologneza, cu fir subtire de 0.14, carlige mici de 14 sau 16 si cel mai important lucru, am inceput sa caut pestele.
Rezultatele au aparut imediat in urmatoarele partide, cand in functie de directia vantului, nivelul apei (ma refer la Siret) schimbam locul de pescuit.
La inceput mergeam intr-un singur loc indiferent de conditiile meteo sau starea apei. Uneori prindeam alte ori ziceam ca pescuiesc in cada.
Deci prima regula, pestele trebuie cautat in functie de apa si vreme.
Acum dupa ani de zile rata de prindere este undeva la 80% din totalul partidelor de pescuit.
Cleanul, scobarul, mreana sunt specii foarte mofturoase si nu mananca todeauna aceeasi momeala.
Am sa va dau un pont pentru momeala desi cred ca l-ati incercat deja si anume: cand pestele nu vrea sa manance si ''stiu ca sta cu botul la carlig''  cum se zice popular, eu folosesc patratica mica de mamaliga pe tija si in varf pun un vierme rosu sau alb.
Am obtinut rezultate bune in partide de pescuit cand cei din jurul meu nu aveau nici macar o trasatura, de ii apucau nervii ca eu prind si ei nu prind.
In speranta ca am fost de folos cu ceva, va mai astept si altadata cu diferite pareri si chiar sfaturi.
Stima.

#23
ncu

ncu

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 711
  • Înscris: 25.06.2013
oooooooooookkk ....am inteles ce spuneti dvs si va multumesc pentru sugestii .....insa nu prea le pot aplica.
Sa incerc sa fac o mica descriere a locului.
In principiu Crisul Repede e un rau cu ape putin adanci iar mai mult decat atat, odata cu functionarea unor baraje si minihidrocentrale mai din amonte , raul si-a pierdut mult din viteza, respectiv debit. De vechea albie naturala ce sa mai vorbesc.
Revenind ......... in amonte de locul meu de pescuit , pe o distanta de cel putin 5 km apa trece usor de glezne ......in aval e cam aceeasi situatie. Cam singura portiune unde reuseste ca adancimea sa treaca de 2 m se intinde pe o lungime de vreo 100 m dar ce folos ca si acestia sint oarecum ,,impracticabili,, malurile fiind de nepatruns din cauza vegetatiei si a terenului accidentat. Asa ca singurele locuri de pescuit se rezuma la 2 portiuni a cate 10 m sa zicem ...o distractie atunci cind apar mai multi pasionati de pescuit.
Revenind la problema de inceput , eu am incercat o alta abordare de a privi lucrurile. Si am luat-o babeste ....
De ce niste animalutze acvatice n-au pofta de mancare DELOC intr-o zi sa zicem ?
Ar fi citeva situatii ....

- teama - prezenta pescarului prea agresiva, teama de rapitori sau dusmani naturali
==am incercat sa folosesc haine inchise la culoare, pe cat posibil sa stau pe un scaunel si am invatat sa lansez in liniste , fara acel ,,vajait,, caracteristic vergilor lungi. Ma misc doar cit e necesar , singur nu vorbesc (inca!) decat doar pentru a injura pestii/vantul si inspiratia proasta de a merge la pescuit in ziua aia.  Dusmanii naturali ? La un moment dat era plini de pescari ce se avantau dupa stiuci ...nu stiu, nu ma pasioneaza sectiunea asta a pescuitului dar de vreo 2 ani cica au cam disparut stiucile de pe acolo ......evident, si pescarii de gen. Cert e ca in acea perioada eu prindeam pesti pasnici .....si uite ca am ajuns la un paradox : cind erau rapitori multi prindeam si eu ,,de-ai,, mei, pasnici ...acum stiuca a disparut sau s-a imputinat drastic si eu am zile cu pauze ca pestii mei se simt amenintati ! Ca sa nu mai vorbesc ca si cleanul mananca puiet ..... ce naiba sa-l ameninte pe un clean de 2 kile ? Tac'su ? Ponta ?

- ganduri pornografice  ...ei na , asta ar fi o situatie cind pestilor nu le sta mintea la boabele mele de porumb dar cica asta pica prin martie/aprilie  ...in rest ?? ...... in rest stau si cugeta cu reviste de gen pe genunchi. ...sau si-o trag pe sec ( desi e cam greu in apa faza cu secul ) .... gusta momentul pana la eliminarea icrelor/laptilor ...se opresc la timp cum ar veni ......

- genul hranei  ...ei, aici s-ar putea discuta putin ..cica era regula ca vara merge cu ,,vegetale,, ...iarna cu ,,animale,,  .....ce sa zic ....am scos mrene frumoase in februarie la porumb . In general cind curat pestii mai seriosi mai studiez ce-au mancat ....pai unii sint plini de plante acvatice , ceva de genul ... o chestie verde ..... Oricum, nu e o chestie de hrana .... au stat langa mine pescari cu viermusi, cu cascaval, cu arpacas, rame, greieri, coropisnitze si draci beti. NIMIC ! Eventual, eventual, cu un mare scremut , un clenisor, doi fix cit degetul inelar ...deci tot nimic.

- factori atmosferici ....cred ca pe aici pe undeva ar fi ceva dar nu toata cauza. Inteleg vremea in schimbare sa-i afecteze , in special variatiile bruste de orice - incepand cu presiunea si terminand cu temperatura, vintul si directia , etc .... Si totusi, revenind la particularitatea locului unde pescuiesc eu parca nu se aplica astea ! Adica cum , o saptamana e o vreme fix sau aproape identica Luni mananca de rupe , si Marti  ....Miercuri ,,natura moarta,, , Joi iar mananca .....Vineri - toaleta , Sambata -toaleta , Duminica iti rupe betzele si firele.

Revenind la sugestia cu cautarea pestelui , cam singura cautare o pot face ....pe loc ! Curentul apei trece la 2-3 m de malul pe care stau si aici apa ajunge aprox la 2 m .....apoi, mergand spre celalat mal , adancimea scade ajungand ca la marginea celuilalt mal plin de paura , apa sa atinga 30 cm. Ca un paradox - in orice perioada si orice partida de pescuit , pestii i-am prins ori in buza papurei , ori la maxim 2 m de aceasta ...deci apa mica - maxim 0,70-1 m . In curent sau in marginea lui oricat am incercat n-am reusit mare lucru.

Si totusi , in timp am identificat 3 tipare .... ..( tipare pe dracu' ca unul tocmai mi-a demonstrat ca nu mai vrea sa fie tipar)

1- partida de pescuit in desfasurare , totul e ok, pestii mananca binisor si agat unul mai marisor si mai agitat care ma plimba 2-3 minute pe mal si ma face sa-mi promit ca-mi voi cumpara o varga cu inele si mulineta. Odata scos afara recalcitrantul, totul se opreste brusc ! Nu mai mananca , nu mai trage , nu mai nimic ! Ii sperie pe ceilalti, ii pune pe fuga ...le transmite din juvelnic ca-s in pericol ...ce naiba sa inteleg ?
Si asta am incercat .....in citeva partide de pescuit am tinut pestii prinsi intr-o galeata cu apa pe mal nu in juvelnic in rau ...... in toata frustrarea mea mi-am zis ca cine stie, poate reusesc ce-i captivi sa le dea de inteles celor liberi din rau ca e un fraier pe mal ce vrea sa-i omoare ! Curios, am avut usoare rezultate mai bune dar nu pot trasa asta ca regula. Plus ca pestii din galeata au murit repede in lipsa oxigenului si a curentului. La fel am procedat cu telefonul mobil sau aparatul foto. Le-am lasat in masina in ideea ca poate undele , radiatiile ...creierul lor ...simturile pestilor ....porumbul .....soarele .....si mai ce dracu ca nu mai stiu ce sa enumar ! Nimic concludent cu sau fara mobil .....
2 - momitul e cu mare arta ....In zeci de partide de pescuit am observat ca o cantitate prea mare de porumb boabe aruncate in apa duce la transformarea operatiunii in pescuit in toaleta. Prin ,,prea mare,, inteleg 2 pumni zdraveni de boabe. Ciudat, unii momesc cu galetile  ...... Deci dimineata la sosire un caus de palma de boabe ........ si apoi mai la 2-3 ore dar cu mare zgarcenie. Cineva spunea ca poate e pestele foarte putin si-l satur repede eu cu momeala. Nu stiu dar mi se pare stupid ! Iar la ce parinti de pesti prind acolo si la cate specii, ma indoiesc ca numarul lor sa fie atat de limitat incat sa-i satur eu cu un pumn de boabe. Am incercat si fara momit  ..... intra cite ceva dar mai slab spre deloc.
3 - programul. Anul asta a fost prima oara cind am avut dimineti linistite ! Adica nimic ! Adica nici un peste ! Daca pana mai anii trecuti aveam zile de pescuit ratate , cel putin dimineata era sfanta ! Indiferent de vreme si conditii , o ora/doua tot manca si prindeam cite ceva. Urma ora amiezii cind mai aparea un varf de foame cam intre 12 si 14  ....si apoi urma editia de seara cu bonus tantari, cam asa dupa ora 19. Ei , anul asta am reusit performanta de citeva ori sa am zile cap-coada fara nici o trasatura , o miscare, ceva .......
Sa vad macar de ceva poze  ....

Attached Files



#24
eugendragnea2412

eugendragnea2412

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 219
  • Înscris: 21.12.2013
Parerea mea este ca ai un mare mihalt sau chiar somn european in zona care-ti haituieste bancurile de pasnici...Incearca sa pescuiesti si la pestisor viu prins in acora de fiecare data cand mergi pe balta,lasi o varga tapana sau o lanseta din fibra cu o montura de somn toata ziua la cativa metri de locul unde dai la pasnici si trebuie sa-l dovedesti pana la urma. Posted Image

#25
daniel-popa

daniel-popa

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 279
  • Înscris: 08.05.2011
Buna seara dl. ncu.
Am citit cu atentie ce ati scris mai sus si am retinut unul din amanunte care pentru mine este foarte important si care ma face sa cred ca am avut dreptate.
Deci pestii ii prindeti ori la baza papurei ori la ceva distanta de aceasta. De aici rezulta faptul ca acolo sunt praguri (parerea mea) iar pestii in functie de vreme, temperatura, presiune sau pur si simplu de directia din care bate vantul (este un motiv foarte important care uneori nu e bagat in seama) migreaza intre ape.
Un exemplu: Siretul are o albie cu multe praguri si in multe partide de pescuit daca modificam adancimea apei cu 5-10cm se rupea filmul, adica nu mai prindeam nimic.
Ati vorbit de mreana....sa stiti ca exemplarele mai deosebite stau numai pe fundul apei si daca se poate in curent cat mai puternic.
Ele se aduna toate si stau in curent. Daca pescuiti in curent trebuie sa faceti tot posibilul sa aveti viteza firului cat mai mica, altfel nu veti sesiza muscatura, sau o veti agata pe dinafara botului.
Si am sa va rog sa mai incercati ceva....faceti in asa fel incat sa folositi o bologneza de 6-7 metri cu fir subtire (eu folosesc 0.14 pe tambur si 0.12 la carlig) si o pluta de 1.5 max 2 grame, cu plumb culisant, astfel incat tot plumbul sa fie mobil. La pescuitul in curent mai ales la mreana, rezultate bune se obtin daca se regleaza adancimea in asa fel incat carligul cu forfac de 25-30cm sa mearga taras pe fundul apei iar plumbul sa stea mai sus cu vreo 10-15 cm. Eu imi dau seama daca plumbul merge taras sau nu prin faptul ca se vede pe el daca este julit de pietre. Cand se obtine acest reglaj, o sa observati si o diferenta de viteza intre cursa firului si viteza curentului apei. Cu cat viteza cursei este mai mica cu atat muscaturile sunt mai frecvente.
Inca ceva....ati incercat sa pescuiti la intrarea in ghiol sau la iesirea din ghiol?
Cleanul, scobarul se muta la iesirea din adancime pe timpul serii, incercand sa manance mai la suprafata.
Vad din poze ca sunt exemplare frumoase de clean si sa stiti ca sunt si mai mari, dar sunt foarte greu de prins.
Sper ca v-am fost de folos si astept sa continuam discutia sa-mi mai povestiti despre partidele dvs.
Stima.

Anunturi

Chirurgia endoscopică a hipofizei Chirurgia endoscopică a hipofizei

"Standardul de aur" în chirurgia hipofizară îl reprezintă endoscopia transnazală transsfenoidală.

Echipa NeuroHope este antrenată în unul din cele mai mari centre de chirurgie a hipofizei din Europa, Spitalul Foch din Paris, centrul în care a fost introdus pentru prima dată endoscopul în chirurgia transnazală a hipofizei, de către neurochirurgul francez Guiot. Pe lângă tumorile cu origine hipofizară, prin tehnicile endoscopice transnazale pot fi abordate numeroase alte patologii neurochirurgicale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate