Neurochirurgie minim invazivă
"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv. Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice. www.neurohope.ro |
cei mai buni mici
Last Updated: Mar 12 2024 18:14, Started by
grouch
, May 03 2013 21:06
·
3
#451
Posted 26 February 2024 - 17:37
Ghibos, on 24 februarie 2024 - 19:45, said:
O fi, dar este clar o reteta "culeasa" in timpul cat influenta turceasca era foarte importanta in gastronomia locala. Micii romanesti sunt cei cu porc, la fel cum si sarmalele romanesti sunt cu porc. Ambele preparate au fost preluate (si apoi adaptate) din bucataria turcilor... sarmaua am luat-o cu tot cu denumirea ei turceasca. Traditional, romanii nu mancau carne de vita sau de oaie, cu anumite exceptii, asa ca mi-e greu sa cred ca "micii" din carne de vita si miel sunt o inventie autohtona. Multe din retele acestea vechi s-au perpetuat ca folclor de cafenea, fiind culese si umflate de Pastorel Teodoreanu sau alti hatri din epoca, ce se amuzau pe seama celor ce se uitau in gura lor. La o reteta de carnati sau o ciorba, ajungeau la 40-50 de ingrediente, tot felul de condimente greu de gasit, recomandau sa fierbi oasele sau carnea cate 10 ore, la cozonac sa pui 20 de oua, etc. Nu vreau sa ma contrazic cu tine, dar dupa cum stii cu siguranta exista 2 teorii diferite. Cea a lu' Iordache, care l-ar fi obligat pe bucatar dupa ce au ramas fara mate sa puna carnea tocata pe gratar, ca sa nu se strice (care nu a putut fi dovedita niciodata) si a doua din 1920 care este scrisa si provine de la Carul cu Bere (care mai mult ca sigur este si cea originala). Carul cu Bere pe vremuri era un restaurant "exclusivist", care gazduia bucatari inscolitii prin strainatate, care aduceau retete straine in bucataria romaneasca. Unul dintre bucatari ar fi invatat in fosta iugoslavie si cand s-a intors in Romania, a adus reteta de "Cevapcici" la noi, care ulterior a fost imbunatatita si modificata. Cevapcici tradus inseamna Kebabci si este produsul turcesc adus in Iugoslavia de imperiul otoman. Intr-adevar pe vremuri (dar nici in prezent) carnea de vita, si cea de oaie nu era deloc populara n Romania, dar pentru mici au fost cautate surse ca sa se pastreze exclusivitatea retetei, iar dupa extinderea iugoslaviilor in sudulsi a turciilor in estul Romaniei aceasta sursa fusese gasita. Ma rog, la urma urmei fiecare face cum vrea si cum ii place. |
#452
Posted 26 February 2024 - 18:15
business11, on 26 februarie 2024 - 17:37, said: Unul dintre bucatari ar fi invatat in fosta iugoslavie si cand s-a intors in Romania, a adus reteta de "Cevapcici" la noi, care ulterior a fost imbunatatita si modificata. Cevapcici tradus inseamna Kebabci si este produsul turcesc adus in Iugoslavia de imperiul otoman. De-a lungul timpului au aparut multe legende si retete inventate, dar gustul specific romanesc este dat de carnea de porc. Fara porc vorbim doar de kebab. Mie imi plac micii facuti dintr-o combinatie de carne de porc, carne de vita si carne de oaie. business11, on 26 februarie 2024 - 17:37, said:
a lu' Iordache, care l-ar fi obligat pe bucatar dupa ce au ramas fara mate sa puna carnea tocata pe gratar |
#453
Posted 26 February 2024 - 19:11
Ghibos, on 26 februarie 2024 - 18:15, said:
Apropo de cat de cusute cu ata alba sunt aceste legende: se presupune ca aia faceau carnatii pe loc si ii si puneau pe gratar in fata clientilor. Oricine stie ca nu poti pune pe gratar un carnat facut pe loc, este nevoie de cateva zile sa se aseze compozitia, sa se usuce putin, sa isi faca treaba condimentele. subscriu rationalentului tau, mai mult decit corect, insa gasim la magazine cacalau de "cirnati proaspeti" putin off topic - ati mincat vreo data mici facuti din altceva decit porc/vita/oaie? intreb pentru ca "noi" facem din pulpa de curcan, inventia nevestii. pirma data am "injurat-o" sa nu vina cu blasfemii la mine. i-am zis ca ideea ei este similara cu a te duce printre musulmani cu o imagine cu figura lui alah totusi, si-a facut ambitzia si a facut de test .. mi-a dat dauna totala, au iesit criminali, in asa hal incit mergind pe ingineria inversa, daca micii sunt de fapt carne din cirnatzi, ia hai sa incercam sa facem niste cirnati cu amestecul ala ce a iesit nu mai spun. i-a luat putin vintul si frigul si au ajuns ceva gen ghiudem ... |
#454
Posted 07 March 2024 - 18:39
Pentru amatorii de mici vita+porc va impartasesc reteta mea
Ingrediente: 500 gr carne macră tocată de vită 500 gr carne tocată de porc cu tot cu grăsime 3 pahare zeamă de oase de vită sau porc (sau apă rece) 1 căpățână de usturoi 1 lingură rasă cimbru uscat 1 lingură rasă enibahar măcinat 1 lingură rasă bicarbonat, stins cu 2 lingurițe zeamă de lămâie 1 lingură rasă sare 1 linguriță rasă de piper măcinat 1 linguriță ulei Amestecă carnea de porc și carnea de vită, adaugă usturoiul curățat și zdrobit, apoi pe rând restul ingredientelor și amestecă bine până când se omogenizează toate ingredientele. Adaugă treptat zeama de oase și frământă bine până se absoarbe toată cantitatea și amestecul devine cleios. Acoperă aluatul cu o folie alimentară și lasă la frigider câteva ore, sau chiar până a doua zi, pentru amplificarea aromelor. După ce a stat destul la frigider, scoate aluatul, adaugă bicarbonatul apoi 1 linguriță de ulei și 2 linguri de apă rece. Frământă bine, acoperă cu folie alimentară și mai lasă la frigider încă 2 ore. După ce au trecut cele 2 ore, modelează micii cu mâna sau folosește o mașină cu pâlnie. Mititeii se pun pe grătarul bine încins până se rumenesc în exterior, dar suculenți în interior. Se pot servi cu muștar sau un mix de legume. |
#455
Posted 07 March 2024 - 20:31
pentru cei interesati si cu acces facil in zona, a aparut in piata la obor "coada de vita" de calitata surprinzator de buna, fatza de ce era .. cu un an in urma, sa zicem.
pentru ce aceasta informatie? pentru zeama de carne |
#456
Posted 12 March 2024 - 07:57
Am reusit intr-un final sa trec prin Obor la o ora la care nu mai era coada la vestita "ghereta" cu mici.....asa ca am luat o portie. Recunosc, sunt de departe cei mai buni mici pe care i-am gustat pana acum, fie ei artizanali sau industriali. De departe.
|
#457
Posted 12 March 2024 - 07:59
Pai stai putin, micii de la Obor nu sunt mici luati din Selgros si facuti acolo?
Eu am mancat acum ceva timp, si asa am avut impresia. |
#458
Posted 12 March 2024 - 08:08
fa un "mic efort" si incearca-i si pe cei de la marius (pantelimon - statia baicului, vis a vis de lidl)
pentru ca au si altceva in afara de mici iar atmosfera este la fel de placuta insa putin mai civilizata decit in obor, incep sa o prefer, plus ca este mai aproape de casa .. pentru mine. du-te nemincat s-ar putea sa-ti faca cu ochiu si altceva de prin menu am incercat o ciorba de fasole "in paine" .. cu enorma tristete am privit cum mi-a luat "farfuria" din fatza, neputind sa o maninc in totalitate. stiu, doar tzaranii si nemincatii fac asta, dar la cit de buna era painica aia .. prefer sa fiu si tzaran si nemincat Gregan, on 12 martie 2024 - 07:59, said:
Pai stai putin, micii de la Obor nu sunt mici luati din Selgros si facuti acolo? Eu am mancat acum ceva timp, si asa am avut impresia. Edited by r_murphy, 12 March 2024 - 08:10. |
#459
Posted 12 March 2024 - 17:45
Gregan, pe 12 martie 2024 - 07:59, a scris:
Pai stai putin, micii de la Obor nu sunt mici luati din Selgros si facuti acolo? Eu am mancat acum ceva timp, si asa am avut impresia. Am mâncat și de la Selgros, atât făcuți la ei in rotisserie, cât și luați acasa și făcuți de mine. Nu seamănă. Acu…ca o fi diferență de la manopera/gratar, ca or adaugă ei ceva în pastă, sau ca e din alta parte, chiar nu știu. Cert e ca mi-au plăcut mai mult, atât ca textura cat și ca gust. r_murphy, pe 12 martie 2024 - 08:08, a scris:
fa un "mic efort" si incearca-i si pe cei de la marius (pantelimon - statia baicului, vis a vis de lidl) pentru ca au si altceva in afara de mici iar atmosfera este la fel de placuta insa putin mai civilizata decit in obor, incep sa o prefer, plus ca este mai aproape de casa .. pentru mine. du-te nemincat s-ar putea sa-ti faca cu ochiu si altceva de prin menu am incercat o ciorba de fasole "in paine" .. cu enorma tristete am privit cum mi-a luat "farfuria" din fatza, neputind sa o maninc in totalitate. stiu, doar tzaranii si nemincatii fac asta, dar la cit de buna era painica aia .. prefer sa fiu si tzaran si nemincat Multumesc, am reținut. Va trebui să merg de mai multe ori, pentru ca deși-s gras, nu pot mânca mult odată 🙈. Dacă mănânc 3 mici de 80g, la revedere, nu mai pot mânca nimic. |
#460
Posted 12 March 2024 - 18:14
richelieu, on 12 martie 2024 - 17:45, said:
Multumesc, am reținut. Va trebui să merg de mai multe ori, pentru ca deși-s gras, nu pot mânca mult odată 🙈. Dacă mănânc 3 mici de 80g, la revedere, nu mai pot mânca nimic. eu te trimit sa gusti, nu sa te imbuibi la fel si eu .. dar m-am invatzat, 2 mici (mai mult decit de ajuns) si o portie de cartofi prajiti - inclin sa cred ca nu-s d-aia congelati, dar nu bag mana in foc - este exact cit imi trebuie ca sa-mi fac pofta. scriam intr-un post anterior de coada de vita din obor. las imaginile sa vorbeasca Attached Files |
|
Anunturi
▶ 0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users