Second Opinion
Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale. Astfel vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit. www.neurohope.ro |
De unde cumpărăm vin adevărat?
#8713
Posted 07 April 2022 - 17:48
cristian_e, on 05 aprilie 2022 - 20:06, said:
Aligote Caii de la Letea, sec, 12,5% alcool, an 2021...De mult vroiam un Aligote fresh sa mearga cu o scrumbie la gratar si l-am gasit. Vinul este tonic, usor amarui, aduce a cirese albe. Foarte bun! Pretul a fost 20 lei la oferta de la 32 lei in Lidl. |
#8714
Posted 07 April 2022 - 18:28
lucianburjuiul, on 06 aprilie 2022 - 01:01, said:
Nu acelasi lucru l-as spune despre Crama Histria, vinuri slabute, de evitat. În altă ordine de idei, eu am recomandat vinurile lui unui importator de pe piața japoneză. În luna decembrie am primit acest mesaj care mi se pare foarte sugestiv: Simt nevoia să îți transmit sincere mulțumiri pentru o recomandare pe care mi-ai făcut-o mai demult. Este vorba despre vinul lui Paul (NB Paul Fulea). Nu știu cât de bine voi reuși să îl vând. Nu am cum să știu ce anume ne rezervă viitorul. Dar, deși indirect, datorită ție am pe masă ceva cu totul și cu totul special. Inițial te-am bănuit că mi l-ai recomandat pentru că Paul îți este prieten. Mai ales pentru că am făcut greșeala să gust vinurile imediat ce mi-au intrat în stoc, după un drum zbuciumat care a ținut aproape 4 luni. Vinurile au fost clar obosite de drum, iar impresia mea inițială a fost medie. Nu m-a impresionat nimic cu adevărat la momentul respectiv. De aceea nu am comentat nimic și am fost reținut și față de Paul care, tot insista să știe ce părere am. Acum după ce vinurile au stat un an în depozitul meu, la întuneric și răcoare (practic am variațiuni de temperatură zero!), fiecare sticlă mă fascinează. Nu știam că putem avea așa ceva în România. Speram să prind ceva de gen până ies la pensie, nu atât de curând. Știu că este nevoie de timp pentru astfel de vinuri să apară. Însă, îți mărturisesc că nu am cuvinte. Sper doar să reușesc să le transmit clienților ceea ce simt când beau Cabernet-ul lui Paul, fără să pară că exagerez. Nu știu dacă mă crezi, dar Nikolaos 2018 https://cramahistria.../nikolaos-rosu/ m-a făcut să îmi dea lacrimile. Nu sunt plângăcios de fel, dar am fost cu adevărat impresionat. Am simțit că România poate oferi ceva ce am crezut că pot găsi doar în alte colțuri de lume. Cu Cabernetu-ul, Merlot-ul și Feteasca neagră… în cel mai sincer și profund gând: chapeau!!! QED cristian_e, on 06 aprilie 2022 - 07:57, said:
Lucian, bine ai revenit pe forum! Ma gandeam ca te-a rapus Covidul sau Guvidul la tigaie cu un Riesling bun.. Experienta mea cu crama Histria nu a fost una buna. Am sunat sa intreb de alb de Histria ca il lauda George Mitea. Am luat si eu anul trecut, dar oxidat la greu, an 2019. Mi s-a spus zilele trecute la telefon ca rieslingul evolueaza la sticla si e tot an 2019...Aud prostii de astea zilnic...Plus ca e 41 de lei sticla la ei pe site. Eu vă recomand ca următorul târg de vin la care este prezent să-i degustați toate vinurile, vă notați pe acelea care corespund gusturilor (și prețurilor) voastre și după aia să treceți la atac. Vă mai dau un pont. Urmează cam peste 6 luni să scoată o Fetească neagră și un Merlot bestiale. Attached FilesEdited by Otineu, 07 April 2022 - 18:29. |
#8715
Posted 07 April 2022 - 20:28
Nu e vina nimanui ca ce am degustat era slab. Nu erau vinurile/gamele de care spui. Nu ma invat minte sa tac din gura si sa nu spun intocmai ce gandesc si din pacate imi fac singur "prieteni". Acum, ca m-ai facut curios, o sa fac intr-un fel sa caut vinurile sa le degust pe indelete. Oricum admit ca pot gresi.
Edited by lucianburjuiul, 07 April 2022 - 20:29. |
#8716
Posted 07 April 2022 - 21:02
lucianburjuiul, on 07 aprilie 2022 - 20:28, said:
Nu e vina nimanui ca ce am degustat era slab. Nu erau vinurile/gamele de care spui. Nu ma invat minte sa tac din gura si sa nu spun intocmai ce gandesc si din pacate imi fac singur "prieteni". Acum, ca m-ai facut curios, o sa fac intr-un fel sa caut vinurile sa le degust pe indelete. Oricum admit ca pot gresi. |
#8717
Posted 07 April 2022 - 21:16
lucianburjuiul, on 07 aprilie 2022 - 20:28, said:
Nu e vina nimanui ca ce am degustat era slab. Nu erau vinurile/gamele de care spui. Nu ma invat minte sa tac din gura si sa nu spun intocmai ce gandesc si din pacate imi fac singur "prieteni". Acum, ca m-ai facut curios, o sa fac intr-un fel sa caut vinurile sa le degust pe indelete. Oricum admit ca pot gresi. Au fost meciuri multe in trecut intre el si alti colegi, dar pe forma, nu pe fond. Si eu l-am taxat dur, dar fara resentimente. Una peste alta, eu imi extrag cunostinte si pareri noi din ce spune, asa ca nu ma focusez pe "stil". Din partea mea, bine ai revenit, Otineu! |
#8718
Posted 08 April 2022 - 21:17
Chardonnay de la crama Lasalina, sec, 12,5% alcool, an 2021....Aciditate, aciditate...asta e cel mai bun cuvant si punctul forte al vinului...In rest ceva corcoduse, aduce mai degraba a Riesling pret 43 de lei, supraevaluat...Un pret corect ar fi fost 20-25 lei maxim Tot vinul la noi e supraevaluat...
Attached Files |
#8719
Posted 08 April 2022 - 21:46
#8720
Posted 09 April 2022 - 08:17
Otineu, on 07 aprilie 2022 - 17:48, said:
Când vreți un Aligoté adevărat vă recomand ori pe cel de la Crama Delta Dunării, ori pe cele de la Crama Lebăda Neagră. Ultima are două vinuri, fiecare cu caracteristicile lui. Un vin este făcut dintr-o clonă italienească, e mai aromat, mai pli, celălalt vin este dintr-o clonă franceză, mai suplu, mai fin. După ce-o să beți din astea uitați de restul. Da, Delta Dunarii, La Sapata e site-ul...Italianul vinde doar online....Aligoteul LaSapata baut vara trecuta... Attached FilesEdited by cristian_e, 09 April 2022 - 08:18. |
#8721
Posted 11 April 2022 - 10:10
icewine riesling vartely 2019 la 79 lei in auchan berceni. daca e cineva amator....
Attached Files |
#8722
Posted 12 April 2022 - 10:44
Tocmai a fost la hotel Novotel, Revino 2022. A fost cineva? cica a fost aglomerat ca pe timpuri dupa 2 ani de pandemie.
Am avut chef de un gratar cu niste amici sambata trecuta cand a fost soare si cald...Cum tipii sunt mai mult cu ”vinul de tara”, nu imi mai bat capul sa-i lamuresc ca nu vreau sa ma cert din astfel de motive, la fel fara discutii de politica, religie, vaxeri/antivaxeri, etc Trebuia ceva din retail, ieftin, cu un strop de dulce si nu numai, iar in cartier s-a deschis o mica toneta cu vinuri de la Domeniile Ostrov, asa cam am luat unicele vinuri albe proaspete imbuteliate 2022, recolta 2021. Mi s-a spus ca toate de la raft sunt proaspete, dar cum sunt vulpoi batran am aruncat un ochi pe etichete si erau si din 2018-2020. Nu, mersi! De remarcat ca a intrat necuratul si in vanzatorii de vinuri din retail ce au marit preturile la greu. S-o fi scupit gazul si benzina, dar si vinul domne”?! De ex gama castel Huniade de la Recas ce apreciam FR demisec, dar bine lucrat, acum costa 25 lei in mega, in toamna era 17-18. In fine am luat de la Ostrov 2 sticle Naiada una SB, alta MO, ambele seci, 12,5% alcool, an 2021, imbuteliate martie 2022. Am mai luat si un bib de 5l de MO demidulce, 12% alcool, acelasi an si data. Primul incercat a fost SB, gust de sare de lamaie si bors magic. Daca vreti sa acriti ciorba cu el este ideal! Al doilea MO, a fost asa si asa, cu greu ii pot da un acceptabil. In final cel de la bib a fost acceptabil spre bunicel, nu m-am asteptat. Am dat audienta pe spate cu el, desi parea mai fresh si mai proapat ca cel de la sticla. Ciudat! Pret 50 de lei deci 10 lei litrul. Cele la sticla 15 lei sticla, dar nu merita. Acum probabil ca unii imi vor spune pai si ce vroiai mai mult? Pai macar sa fie baubile cele de la sticla, iar la bib ma asteptam dezastru, dar a fost invers. Attached FilesEdited by cristian_e, 12 April 2022 - 10:46. |
|
#8723
Posted 17 April 2022 - 21:35
dewalto, on 11 aprilie 2022 - 10:10, said:
icewine riesling vartely 2019 la 79 lei in auchan berceni. daca e cineva amator.... Foarte pe scurt, vinul de gheață este un tip de vin dulce obținut din struguri care sunt culeși, transportați și procesați când temperatura este de - 7 / - 9 grade Celsius. Ca să faci un astfel de vin și să menționezi în mod expres pe etichetă că este vinde gheață trebuie să îndeplinești niște condiții care, în țările civilizate, cu tradiție, dar mai ales, cu respect față de producător, sunt menționate în caietele de sarcini. Acolo scrie din ce soiuri se poate obține un astfel de vin, ce stil de tăiere, ce producție la unitatea de suprafață șamd. În Germania a început relativ frecvent să se obțină așa ceva după 1960. Canada, care acum este cel mai mare producător din lume, a început în 1972. În Germania și Austria se numește Eiswein. în Canada se numește icewine. În mod normal, denumirea ar trebui să păstreze specificul limbii. În Franța se numește vin de glace, iar la noi sau la moldoveni ar trebui să se numească vin de gheață, nu o denumire într-o limbă străină. Vinul de la Vartely NU ESTE ICEWINE. Este o minciună moldovenească tolerată de autoritățile incompetente atât din R. Moldova, cât și de cele de la noi. În R. Moldova nu este vreun caiet de sarcini din care să rezulte condițiile în care se poate obține un astfel de vin, așa că a pune o astfel de denumire pe etichetă este o flegmă în fața consumatorului sau o diplomă de fraier pe care o acordă acestuia. Din nefericire, și la noi sunt producători care pretind că fac astfel de vinuri, dar în niciun caiet de sarcini de la noi nu se menționează explicit modul și condițiile de obținere a acestui tip de vin. În consecință, și ai noștri sunt la fel de șmecheri ca și cei de peste Prut. Aștept să-ndrăznească vreunul din producători să mă dea în judecată ca să le dau cu flit și să fac cu ei cârpă de șters pe jos. Pentru că lucrurile sunt, de fapt, mai grave. Postez aici un adevărat vin de gheață primit de mine de la cineva din Canada. cristian_e, on 12 aprilie 2022 - 10:44, said:
Tocmai a fost la hotel Novotel, Revino 2022. A fost cineva? cica a fost aglomerat ca pe timpuri dupa 2 ani de pandemie. cristian_e, on 12 aprilie 2022 - 10:44, said:
Trebuia ceva din retail, ieftin, cu un strop de dulce si nu numai, iar in cartier s-a deschis o mica toneta cu vinuri de la Domeniile Ostrov, asa cam am luat unicele vinuri albe proaspete imbuteliate 2022, recolta 2021. Mi s-a spus ca toate de la raft sunt proaspete, dar cum sunt vulpoi batran am aruncat un ochi pe etichete si erau si din 2018-2020. Nu, mersi! cristian_e, on 12 aprilie 2022 - 10:44, said:
De remarcat ca a intrat necuratul si in vanzatorii de vinuri din retail ce au marit preturile la greu. S-o fi scupit gazul si benzina, dar si vinul domne”?! De ex gama castel Huniade de la Recas ce apreciam FR demisec, dar bine lucrat, acum costa 25 lei in mega, in toamna era 17-18. Attached Files |
#8724
Posted 17 April 2022 - 23:36
Otineu, on 17 aprilie 2022 - 21:35, said:
Pentru că ai adus în discuție acest subiect să vin cu câteva precizări, mai ales că sunt destui oameni din lumea vinului care nu le cunosc. Ce să mai zicem de oamenii de rând. Foarte pe scurt, vinul de gheață este un tip de vin dulce obținut din struguri care sunt culeși, transportați și procesați când temperatura este de - 7 / - 9 grade Celsius. Ca să faci un astfel de vin și să menționezi în mod expres pe etichetă că este vinde gheață trebuie să îndeplinești niște condiții care, în țările civilizate, cu tradiție, dar mai ales, cu respect față de producător, sunt menționate în caietele de sarcini. Acolo scrie din ce soiuri se poate obține un astfel de vin, ce stil de tăiere, ce producție la unitatea de suprafață șamd. În Germania a început relativ frecvent să se obțină așa ceva după 1960. Canada, care acum este cel mai mare producător din lume, a început în 1972. În Germania și Austria se numește Eiswein. în Canada se numește icewine. În mod normal, denumirea ar trebui să păstreze specificul limbii. În Franța se numește vin de glace, iar la noi sau la moldoveni ar trebui să se numească vin de gheață, nu o denumire într-o limbă străină. Vinul de la Vartely NU ESTE ICEWINE. Este o minciună moldovenească tolerată de autoritățile incompetente atât din R. Moldova, cât și de cele de la noi. În R. Moldova nu este vreun caiet de sarcini din care să rezulte condițiile în care se poate obține un astfel de vin, așa că a pune o astfel de denumire pe etichetă este o flegmă în fața consumatorului sau o diplomă de fraier pe care o acordă acestuia. Din nefericire, și la noi sunt producători care pretind că fac astfel de vinuri, dar în niciun caiet de sarcini de la noi nu se menționează explicit modul și condițiile de obținere a acestui tip de vin. În consecință, și ai noștri sunt la fel de șmecheri ca și cei de peste Prut. Aștept să-ndrăznească vreunul din producători să mă dea în judecată ca să le dau cu flit și să fac cu ei cârpă de șters pe jos. Pentru că lucrurile sunt, de fapt, mai grave. Postez aici un adevărat vin de gheață primit de mine de la cineva din Canada. Și eu l-am ratat (am fost la Vinitaly). Era o bună ocazie de a vedea noutățile aduse de expozanți. O să recuperez în următoarea perioadă. Încearcă la magazinul din hala de la Bucur Obor. Nici nu știi ce urmează... S-au scumpit la greu cam toate. Sticlele s-au scumpit cam cu 40%, dar partea proastă este că mulți furnizori nu mai au pe stoc și lucrează pe comenzi întinse pe 6 luni. VA fi o mare problemă. nu te contrazic pentru ca nu am baut si probabil nici nu o sa beau vreodata icewine. fata de ce ai scris eu stiam ca via trebuie culeasa dupa prima bruma sau primul inghet si din cauza asta apar pierderi cantitative foarte mari dar si o calitate superioara a boabelor care vor avea un continut crescut de zaharuri naturale. de aici pretul relativ mare pentru o sticla cu icewine. l-am postat aici strict prin prisma pretului care mi s-a parut ok pentru un icewine. daca zici ca e posirca sau nu e icewine te cred pe cuvant... Edited by dewalto, 17 April 2022 - 23:37. |
#8725
Posted 18 April 2022 - 09:02
dewalto, on 17 aprilie 2022 - 23:36, said:
fata de ce ai scris eu stiam ca via trebuie culeasa dupa prima bruma sau primul inghet si din cauza asta apar pierderi cantitative foarte mari dar si o calitate superioara a boabelor care vor avea un continut crescut de zaharuri naturale. de aici pretul relativ mare pentru o sticla cu icewine. dewalto, on 17 aprilie 2022 - 23:36, said:
daca zici ca e posirca sau nu e icewine te cred pe cuvant... Edited by Otineu, 18 April 2022 - 09:02. |
#8726
Posted 18 April 2022 - 11:20
Otineu, on 18 aprilie 2022 - 09:02, said: Dar, lucru esențial pentru a obține vinul de gheață, trebuie să fie o înghețare naturală, nu una artificială. Da, aici e buba mare, cat din "vinul de gheata" din comert e de fapt criogenizat (strict interzis prin legile locale ale vinului in cam toate tarile). Mai ales avand in vedere ca, in ultimii ani, toamnele pe la noi au fost cam lungi si calduroase; or vinul de gheata "cere" inghet brusc, inainte sa se stafideasca strugurii. Personal consider ca, decat sa faci un "vin de gheata" smenuit prin refrigerare, mai bine faci un vin de paie onest, sau, ma rog, orice alt stil de vin din stafide (metoda mai adecvata schimbarilor climatice de la noi). |
#8727
Posted 18 April 2022 - 12:23
End-L-user, on 18 aprilie 2022 - 11:20, said:
Da, aici e buba mare, cat din "vinul de gheata" din comert e de fapt criogenizat (strict interzis prin legile locale ale vinului in cam toate tarile). Mai ales avand in vedere ca, in ultimii ani, toamnele pe la noi au fost cam lungi si calduroase; or vinul de gheata "cere" inghet brusc, inainte sa se stafideasca strugurii. |
|
#8728
Posted 18 April 2022 - 12:48
End-L-user, on 18 aprilie 2022 - 11:20, said:
Personal consider ca, decat sa faci un "vin de gheata" smenuit prin refrigerare, mai bine faci un vin de paie onest, sau, ma rog, orice alt stil de vin din stafide (metoda mai adecvata schimbarilor climatice de la noi). Da, dacă vorbim de onestitate ajungem, de fapt, la respectul față de consumator. Iar respectul se realizează și în acest fel. Trebuie să fii corect, trebuie să fii transparent, astfel încât să-i dai încredere consumatorului. Eu pentru asta mă lupt pe toate canalele de comunicare. Să-i determin pe producători să-și respecte consumatorii. În altă ordine de idei, zilele astea o să iasă ceva cu totul și cu totul deosebit din soiul Șarba de la Crama Gîrboiu. Stați pe-aproape! |
#8729
Posted 18 April 2022 - 16:41
Părerea mea e ca singurul criteriu e degustarea in orb. Cum s-a ajuns acolo e irelevant.
|
#8730
Posted 18 April 2022 - 20:13
Otineu, on 18 aprilie 2022 - 12:23, said:
Nu scrie nicăieri ca strugurii să fie înghețați brusc, dar musai ca la cules să fie temperatura de -7 / - 9 grade Celsius pe tot parcursul până ajunge în vasul e fermentație. Criogenizarea nu este interzisă prin lege, ci prin caietele de sarcini unde sunt menționate toate criteriile ce trebuie îndeplinite pentru a face un vin de gheață. Ma refeream ca inghetul in sine sa vina repede; daca ciorchinii s-au copt deja complet pe la jumatatea lui septembrie, insa primul inghet vine de-abia aproape de Craciun, strugurii aia nici macar stafide nu mai sunt, s-au mumificat de-a binelea pana atunci. Daca regiunea in care e podgoria pur si simplu nu are conditiile pentru a vinifica intr-un anume stil, mi se pare mai corect a se adapta stilul la situatia locala, nu a incerca diverse subterfugii. Canadienii au mega-bwlan, ca la ei verile sunt destul de calduroase (si, aparent, pline de tantari) dar scurte, iar inghetul vine devreme (strugurii nu apuca sa se stafideasca). Intr-adevar, criogenizarea nu e interzisa in sine, ca procedeu (ar fi aiurea); insa e interzis (in tarile unde legile vinului sunt facute cap-coada) sa vinzi vin criogenizat sub numele (si, mai ales, pretul) vin de gheata. @vrajitoruldinoz: Nu e vorba de gust; a vinde un vin drept unul produs printr-un anume procedeu (insa fara a-l respecta) e inselatorie, e ca si cum ai vinde icre colorate de stiuca la pret de icre negre (pe principiul ca tot oua de peste sunt, si gustul tot bun e). |
Anunturi
▶ 0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users