Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă
Tehnicile minim invazive impun utilizarea unei tehnologii ultramoderne. Endoscoapele operatorii de diverse tipuri, microscopul operator dedicat, neuronavigația, neuroelectrofiziologia, tehnicile avansate de anestezie, chirurgia cu pacientul treaz reprezintă armamentarium fără de care neurochirurgia prin "gaura cheii" nu ar fi posibilă. Folosind tehnicile de mai sus, tratăm un spectru larg de patologii cranio-cerebrale. www.neurohope.ro |
De unde cumpărăm vin adevărat?
#1
Posted 09 March 2012 - 19:53
Deschid acest subiect în ideea de a ne informa reciproc cu privire la vinurile adevărate, de unde putem lua un vin curat, mărcile care nu se falsifică, precum și cele de care ar trebui să ne ferim.
Din păcate în ultima vreme în România dorința unora de a se îmbogăți rapid, precum și nepăsarea(generatoare de profit personal) a autorităților ne face să ezităm și să studiem îndelung atunci când dorim să luăm o sticlă de vin românesc. Aceste lucruri ne duc la un posibil semn de întrebare: Mai merită să luăm vinuri românești riscând să luăm unul fals, sau să alegem din gama tot mai diversificată acum pe piața noastră de vinuri străine, la prețuri similare, sau chiar uneori mai mici? O problemă pe care o văd eu este că majoritatea vinurilor de afară sunt seci, iar românii încă preferă vinurile dulci, demidulci, sau maxim demiseci. Vă aștept cu părerile voastre. Iată un articol din Evenimentul Zilei http://www.evz.ro despre acest subiect. Cel puțin jumătate din producția de vinuri ieftine comercializate în România este falsificată, susțin inspectori din Ministerul Agriculturii. Sursa: Codrin Prisecaru Una dintre metodele de falsificare a vinului este adăugarea de îndulcitori și apă la o cantitate de struguri. A doua metodă este folosirea de apă, zahăr și alcool, la care se adaugă coloranți care duc împreună la formarea unui produs fals care seamănă la gust și la culoare cu vinul original, conform raportului pe care ni l-a pus la dispoziție Inspectoratul pentru Controlul Tehnic Vitinicol din Ministerul Agriculturii. Un produs orginal trebuie să fie realizat exclusiv din struguri și să conțină doar produse naturale. Nu este permisă adăugarea de îndulcitori, apă sau chiar alcool etilic. Feriți-vă de vinul sub 5,5 lei litrul Una dintre metodele simple care pot fi folosite de consumatori pentru a fi siguri că nu consumă un produs falsificat este prețul vinului. Pragul sigur care conferă originalitate vinului este cel de 5,5 lei per litru. "Ce este sub acest preț nu trebuie consumat. Este limita de jos la care se poate comercializa un vin de masă. Ce este sub acest preț e clar un fals", ne-a precizat un important producător de vin din județul Vrancea. Alte indicii se referă la ambalajul din plastic al vinului, lipsa hologramei de pe sticlă și absența cuvântului vin de pe eticheta. De obicei, pentru produsele de proastă calitate, se folosește sintagma băutură fermentată liniștit. Cum afectează sănătatea vinul fals Practic, majoritatea vinurilor de masă au în compoziție apă, alcool etilic, sirop de glucoză, îndulcitori și aromatizanți naturali sau sintetici, toate aceste substanțe sunt dăunătoare. "Noi medicii nu recomandăm consumul vinului de masă pentru că nu este un produs de calitate. Dacă este adăugat apă în el nu e nicio problemă majoră, cel mult se consumă un produs slab. În schimb se mai adaugă alți aditivi care produc consumatorului gas trite, dureri de stomac și toxiinfecții. Desigur, aditivii din aceste produse conțin și substanțe cancerigene", ne-a explicat medicul nutriționistul Eduard Adamescu. El recomandă consumul de vinuri care nu sunt de masă, ci de o calitate superioară. "Evitați tot ce este vin de masă", spune medicul. Doar în cursul lunii august au fost făcute de către Inspectoratul pentru controlul tehnic vitinicol sesizări penale către Inspectoratele Județene de Poliție, Departamentul de Investigații a Fraudelor, pentru un număr de 13 operatori în vederea efectuării de cercetări specifice. În conformitate cu prevederile art 49 din Legea viei și vinului "falsificarea sau substituirea vinurilor ori a băuturilor pe bază de must și/sau vin constituie infracțiune". Coloranți și îndulcitori sintetici, gust dubios Neregulile constatate de către inspectori în cadrul controalelor din acest an au fost: aciditate volatilă peste limita admisă, coloranți sintetici prezenți, urmă coloranți, prezența îndulcitori sintetici, etichetarea neconformă privind conținutul de zahăr și deficiențe organoleptice. În urma efectuării de analize au fost depistați 13 operatori ale căror vinuri aveau în compoziție apă și alcool decât cel provenit din zahărul din struguri, vinurile respective fiind falsificate. Și la controalele ANPC s-au constatat abateri de până 63% din cantiatea de vin controlat. "Aditivii din vinuri produc gastrite, dureri de stomac și conțin substanțe cancerigene." EDUARD ADAMESCU, medic EXEMPLE Vinuri depistate cu probleme Fie că a fost vorba de controale ale Inspectoratului vitinicol, fie al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor majoritatea mărcilor de vin de masă a prezentat probleme. "Babanul" a fost găsit că ar avea 60% zahăr și peste 40% apă. "Perla Dunării", realizat de Vinton Galați, a fost depistată că ar avea în compoziția concentrații de 100% zahar și aproape 80% apă. "Buchet", îmbuteliat de Casa de Vinuri Zorăști, din Buzău, a fost depistat că ar avea peste 20% zahar. "Alb Nobil", vin fabricat Rom Cas SRL Dâmbovița, este făcut din zahăr adăugat în proporție de 100% și 60% apă. Alte mărci găsite cu nereguli au fost Muscățel, Crâșmărița și Cetera, Mușcat, 9 Poloboace, Hangița, Kamarad, Strămoșesc, Fraguta, Crâsmărița din Buzău, Podgoriile Vrancei. Și "Busuioaca de Bohotin" este frecvent contrafăcută. |
#2
Posted 09 March 2012 - 19:57
Eu iau vin natural de la cunoștințe ale unor cunoștințe ale unor cunoștințe... Și e infinit mai ieftin decât orice vin decent din comerț.
Dovada faptului că e natural provine de la faptul că de la aproape orice vin îmbuteliat mă doare a doua zi capul. Bine, n-am încercat sticle de genul 100 lei/0,75l, dar oricum, îl prefer pe cel vărsat, cumpărat cu 4-5 lei/l. Iar dacă ce cumpăr eu nu e natural, nu mă interesează atât timp cât e foarte bun la gust și nu are efecte adverse (dincolo de efectele normale ale consumului de alcool). Edited by Rabbit, 09 March 2012 - 19:58. |
#3
Posted 09 March 2012 - 20:02
Te invit la bunicii mei la tara sa vezi ce vin bun au. :naughty: Fara nici o picatura de arome, zahar, etc.
Nu aree un anumit soi ... este amestecat ... vin alb si negru. Tocma' bun . O seara buna ! |
#4
Posted 09 March 2012 - 20:07
Și eu am niște cantități de vin de la soacră-mea din curte, care are circa 1300 mp cu vie nobilă altoită. Vinul obținut e excelent. Zona e Urlați Prahova.
Problema e că suntem 4 familii care ne aprovizionăm de acolo(soția are o soră și doi frați), producția nu e întotdeauna în cantități mari și vinul se termină până la paște în anii cu recoltă bună, și până la revelion, mai mereu. Așa că trebuie să intru și eu în rândul cumpărătorilor de vin în restul anului. Edited by Digix, 09 March 2012 - 20:08. |
#5
Posted 09 March 2012 - 20:13
Rabbit, on 9th March 2012, 18:57, said: Dovada faptului că e natural provine de la faptul că de la aproape orice vin îmbuteliat mă doare a doua zi capul (Si noi tot asa am "testat" niste vinuri) Chiar e un subiect interesant, am studiat si eu piata un pic si pana la urma am decis sa le luam pe testate pentru nunta. :lol: Nu stiu daca am ales "natural", am luat Feteasca regala de la Sarica Niculitel (care s-a baut vreo 2 saptamani la rand, seara de seara, de un numar marisor de oameni :lol: si de care nu s-a plans nimeni). In schimb Merlot-ul de la ei mi s-a parut ingrozitor, fix gust de apa cu pastile. Poate era doar dintr-un butoi prost. :habarnam: E tare pacat ca exista atata teren pe care se poate cultiva vita de vie (si atatea vii!) dar se umbla cu manarii. De lene. |
#6
Posted 09 March 2012 - 20:23
Eu am mai cumparat de la supermarket vin de Cricova si Bostavan din Republica Moldova.
E bun, m-am gindit ca e natural, dar nu stiu sigur :confuzzled: |
#7
Posted 09 March 2012 - 20:43
Le putem băga și pe astea la categoria vinuri străine? Cred că moldovenii au destul vin ca să nu facă mânării.
|
#8
Posted 09 March 2012 - 21:15
Dev, on 9th March 2012, 20:13, said: Cam asta-i metoda generala dar nu stiu cat de buna e. Vreun specialist in vinuri din prafuri care ne poate confirma? :D (Si noi tot asa am "testat" niste vinuri) Chiar e un subiect interesant, am studiat si eu piata un pic si pana la urma am decis sa le luam pe testate pentru nunta. :lol: Nu stiu daca am ales "natural", am luat Feteasca regala de la Sarica Niculitel (care s-a baut vreo 2 saptamani la rand, seara de seara, de un numar marisor de oameni :lol: si de care nu s-a plans nimeni). In schimb Merlot-ul de la ei mi s-a parut ingrozitor, fix gust de apa cu pastile. Poate era doar dintr-un butoi prost. :habarnam: E tare pacat ca exista atata teren pe care se poate cultiva vita de vie (si atatea vii!) dar se umbla cu manarii. De lene. Eu produc vin marca proprie: cumpar struguri , zdrobesc, tescuiesc, stochez in butoaie din lemn , beci cum trebuie etc... fara: indulcitori, stabilizatori, LIMPEZITORI etc... ZAMA CURATA DIN STRUGURE (care e must/ suc de STRUGURI ;) ) Teste: VINUL NU ARE TERMEN DE GARANTIE!! DACA E IMBUTELIAT BINE SI STA LA RACOARE (dar orice vin natural se caseaza/schimba culoarea si/sau gustul DACA e expus oxidarii/ la oxigen/aer dar niciodata nu se INVERZESTE/ALBASTRESTE ci.. tinde putin spre MARO) Vinul ROSU e MUUULT MAI GREU DE FALSIFICAT! Deoarece se "strica" f.f. repede iar: gustul, textura, aciditatea, savoarea .. nu pot fi reproduse! Edited by mihaiC1, 09 March 2012 - 21:26. |
#9
Posted 09 March 2012 - 21:27
Cel mai bun vin ever - ever e cel de la bunicul meu (are 90+ si inca ingrijeste via cu mana lui). E vin de butuc, aproximativ alb demisec, insa e superb.
In rest nu refuz nici un vin de tara. Daca nu am de tara si vreau un vin 'de masa' iau al mai ieftin de la o firma de renume. In esenta eticheta neagra a lu' murfatlar. In rest experimentez in limita posibilitatilor mai multe sortimente de pe piata. Imi plac vinurile de la Tohani. Si de la Murfatlar. Si de la Cotnari. |
#10
Posted 09 March 2012 - 21:28
|
#11
Posted 09 March 2012 - 21:39
Rabbit, on 9th March 2012, 19:57, said: 11220557[/url]'] Dovada faptului că e natural provine de la faptul că de la aproape orice vin îmbuteliat mă doare a doua zi capul. Eu beau exclusiv vinuri imbuteliate si....nu m-a durut capul nici după 5 butelii :) contează insa ce cumperi. Nu cumpăr decât rar vinuri scumpe....in general nu sar pragul de 30 lei sticla....dar nu scad sub 20, decât la recomandarea expresia a unui vanzator in care am eu încredere. |
#12
Posted 09 March 2012 - 21:41
Digix, on 9th March 2012, 19:53, said: Cel puțin jumătate din producția de vinuri ieftine comercializate în România este falsificată, susțin inspectori din Ministerul Agriculturii. Edited by andreic, 09 March 2012 - 21:42. |
#13
Posted 09 March 2012 - 21:42
richelieu, on 9th March 2012, 20:39, said: Eu beau exclusiv vinuri imbuteliate si....nu m-a durut capul nici după 5 butelii :) contează insa ce cumperi. Nu cumpăr decât rar vinuri scumpe....in general nu sar pragul de 30 lei sticla....dar nu scad sub 20, decât la recomandarea expresia a unui vanzator in care am eu încredere. PS: la preturi de 6-7 lei am presupus ca vorbim strict de vinuri la vrac, la imbuteliate se schimba problema si gama de preturi :D Edited by Dev, 09 March 2012 - 21:43. |
#14
Posted 09 March 2012 - 21:50
richelieu, on 9th March 2012, 21:39, said: Eu beau exclusiv vinuri imbuteliate si....nu m-a durut capul nici după 5 butelii :) contează insa ce cumperi. Nu cumpăr decât rar vinuri scumpe....in general nu sar pragul de 30 lei sticla....dar nu scad sub 20, decât la recomandarea expresia a unui vanzator in care am eu încredere. |
#15
Posted 09 March 2012 - 21:55
andreic, on 9th March 2012, 21:41, said: Mi se pare normal, doar nu vrei ieftin si natural si fara zahar mai ales la posircile dulci sau demidulci :peacefingers: Mai există și naturale dulci, cu strugurii culeși târziu, ce zici de "Lacrima lui Ovidiu"? Nu vreau neapărat cel mai ieftin, dar nici nu îmi permit mereu din cele scumpe. Edited by Digix, 09 March 2012 - 21:57. |
|
#16
Posted 09 March 2012 - 22:03
@dev:La ce vrei tu, se preteaza Terra Romana ro?u, la bani ceva mai mul?i...dar in mod cert nu mai mul?i decât e?ti tu obisnuita.....Prince Matei, sau Castel Samburesti, cabernet, sau Merlot. Mai merge si un Merlot de Princiar...si nu in ultimul rând, Shyrah-ul de Recas, dar e mai rar.....
La vinuri mai light, merg variantele moldovenilor de la Cricova. Edited by richelieu, 09 March 2012 - 22:08. |
#17
Posted 09 March 2012 - 22:04
Dev, on 9th March 2012, 21:42, said: Si ce vinuri imbuteliate bei in Romania? Ca asa aici am preferatele mele, in 95% din cazuri frantuzesti negre si dure, dar mereu cand ajung in tara am dubii (in caz ca vinul via-via cumparat de toamna de ai mei nu mai e :D) PS: la preturi de 6-7 lei am presupus ca vorbim strict de vinuri la vrac, la imbuteliate se schimba problema si gama de preturi :D |
#18
Posted 09 March 2012 - 22:13
Mihaita, tu stii multe da' cam putine ;)
richelieu, on 9th March 2012, 21:03, said: La ce vrei tu, se preteaza Terra Romana roșu, la bani ceva mai mulți...dar in mod cert nu mai mulți decât ești tu obisnuita.....Prince Matei, sau Castel Samburesti, cabernet, sau Merlot. Mai merge si un Merlot de Princiar...si nu in ultimul rând, Shyrah-ul de Recas, dar e mai rar..... La vinuri mai light, merg variantele moldovenilor de la Cricova. Din restul am baut doar un Merlot de la Samburesti, pe celalalte nu le stiu. O sa incerc cu prima ocazie un Prince Matei, i-am dat o cautare si pare interesant. Cam scump de consumat in mod constant insa :P. |
Anunturi
▶ 0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users