Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Taxa RAR pt motor 2.0 diesel Euro...

Radio Aftermarket Golf 5

Renault Kadjar serie motor neconf...

Anulare Planului Urbanistic Zonal...
 Flicker expunere drona noua

Corectare barem Tudor Vianu

Dji mini 4 pro si limita de inalt...

Masinile cu volan pe dreapta - de...
 Harta - apa minerala naturala

Recomandari forum Softpedia pentr...

Este TeamViewer o aplicatie cu cr...

RCS-RDS devine Digi Romania
 Problema monitor

Ce software secure folositi pentr...

Tub flexibil retur combustibil tr...

La multi ani @iogamac!
 

Programare embedded

- - - - -
  • Please log in to reply
73 replies to this topic

#55
m3th0dman

m3th0dman

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,269
  • Înscris: 03.01.2007

 The0nly0ne, on 05 ianuarie 2013 - 15:14, said:

Ce inseamna limbaj de asamblare? Cum poti sa stii limbajul de asamblare daca nu stii platforma? Posted ImagePe desktop e simplu ca ai o singura arhitectura. Da' pe embedded e o jungla.
Iar ca sa inveti ceva generic mi se pare iar dificil pentru ca tot o anumita arhitectura a avut autorul in cap cand a scris cartea respectiva.
In rest oarecum de acord desi "Tehnici de programare eficientă, pentru a economisi memorie şi alte resurse." imi suna cam generic.
Păi înveţi o arhitectură RISC, că alea se aseamănă oricum. În mod normal în universităţi se predă MIPS, care seamănă cu majoritatea celor de microcontrollere.
E la fel ca şi cu limbajele de programare...


 The0nly0ne, on 05 ianuarie 2013 - 15:14, said:

Bun. Tu iti faci programul tau sa aprinda ledul si ce sa vezi ledul nu se aprinde desi tu esti sigur ca programul tau e 100% ok. Ce faci?
Asta-i ca şi cum faci programul pentru PC să meargă 100% bine dar nu se porneşte monitorul...

Edited by m3th0dman, 05 January 2013 - 19:02.


#56
figo1988

figo1988

    Guru Member

  • Grup: Validating
  • Posts: 23,874
  • Înscris: 10.10.2003

 neagu_laurentiu, on 03 ianuarie 2013 - 08:01, said:

Nu-i multa programare fiindca aceasta embedded e jucarie comparativ cu cea pe un microprocesor cu sistem de operare. Nu acolo-s tehnicile de programare avansate ! Insa ca sa iasa ceva din mainile tale fara electronica in bagajul de cunostinte nu prea vad.
Daca tie iti place doar sa scrii un soft pe o placa conceputa de electronist si atit e placerea ta. Nu vezi ansamblul, nu-l intelegi fiindca un chip chior nu-i produsul aici. De asta la Automatica faci si restul, ca sa pui in valoare ce ai programat.

Cumva subestimezi complexitatea lucrurilor din embedded. :) Gandeste-te ca embedded nu inseamna numai placa cu LED-ul ci mai ales sistemul ESP sau navigatia de la o masina, un bancomat sau (aici poti completa cu aproape orice dispozitiv automatizat din jurul tau). Nu vreau sa fac un versus PC - embedded, dar de multe ori ajungi sa adaptezi algoritmi care pe PC ar fi rulat direct din cutie, la limitarile platformei pe care lucrezi. Embedded-ul te face sa te gandesti la cat RAM ai, cat de mare e stiva pe care rulezi sau cum ai putea modifica algoritmul pentru a obtine un numar mai mic de instructiuni.

#57
The0nly0ne

The0nly0ne

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 847
  • Înscris: 16.11.2010

 m3th0dman, on 05 ianuarie 2013 - 19:02, said:

Păi înveţi o arhitectură RISC, că alea se aseamănă oricum. În mod normal în universităţi se predă MIPS, care seamănă cu majoritatea celor de microcontrollere.
E la fel ca şi cu limbajele de programare...

Asta-i ca şi cum faci programul pentru PC să meargă 100% bine dar nu se porneşte monitorul...

1. Pai e la fel cu limbajele de programare. Si tu ai spus ca tre sa stii asamblare. E ca si cum ai zice: tre sa stii programare. :lol: Decat sa inveti MIPS mai bine inveti ARM ca tot e peste tot. H&P au MIPS-ul ca exemplu in cartile lor pentru a preda arhitectura calculatorului nu asamblare in MIPS. In cartea lor folosesc chiar un subset minimal al MIPS-ului.
2. Desi nu e chiar acelasi lucru totusi te-ar duce capu sa vezi daca ai conexiune intre PC si monitor? Sau daca monitorul e bagat in priza? Sau tu esti softist, nu e treaba ta, sa vina hardistul sa vada daca e bagat monitoru in priza. :lol: Si tie mereu iti ies programele din prima? Nu faci niciodata debug? Nu ti-a s-a intamplat niciodata sa fii 100% sigur ca tre sa mearga si totusi nu merge? Debug-ul in embedded presupune de multe ori lucrul pe placa cu multimetru si osciloscopul. Nu poti sa chemi de fiecare data hardistul cand nu iti merge tie ledul si dai vina pe el sau sa ii ceri sa verifice placa. De cele mai multe ori e vina ta.

#58
m3th0dman

m3th0dman

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,269
  • Înscris: 03.01.2007

 The0nly0ne, on 05 ianuarie 2013 - 23:12, said:

1. Pai e la fel cu limbajele de programare. Si tu ai spus ca tre sa stii asamblare. E ca si cum ai zice: tre sa stii programare. Posted Image Decat sa inveti MIPS mai bine inveti ARM ca tot e peste tot. H&P au MIPS-ul ca exemplu in cartile lor pentru a preda arhitectura calculatorului nu asamblare in MIPS. In cartea lor folosesc chiar un subset minimal al MIPS-ului.
2. a) Desi nu e chiar acelasi lucru totusi te-ar duce capu sa vezi daca ai conexiune intre PC si monitor? Sau daca monitorul e bagat in priza? Sau tu esti softist, nu e treaba ta, sa vina hardistul sa vada daca e bagat monitoru in priza. Posted Image

b) Si tie mereu iti ies programele din prima? Nu faci niciodata debug? Nu ti-a s-a intamplat niciodata sa fii 100% sigur ca tre sa mearga si totusi nu merge?

c) Debug-ul in embedded presupune de multe ori lucrul pe placa cu multimetru si osciloscopul. Nu poti sa chemi de fiecare data hardistul cand nu iti merge tie ledul si dai vina pe el sau sa ii ceri sa verifice placa. De cele mai multe ori e vina ta.
1. Eu am zis cã te învaþã limbaj de asamblare la calculatoare (pentru 3 arhitecturi). Pentru programarea PC nu tre' sã ºtii asamblare, dar pentru embedded trebuie sã ºtii asamblare. Dacã înveþi un limbaj de asamblare e mult mai uºor sã le înveþi pe restul (toate au operaþii aritmetico-logice de bazã, load/store în memorie, branching) mai ales dacã înveþi o arhitecturã RISC ºi ai de învãþãt tot RISC. Dacã citeºti una din cãrþile celor doi, înveþi implicit ºi limbaj de asamblare pentru MIPS, nu doar arhitectura.

2. a) Monitorul poate sã nu meargã ºi din alte cauze; defecþiune la placa video, rupere de ceva pin etc. Dacã programatorii ºtiu de toate de ce mai existã departament de IT în firmele de programare?

b) Nu mi s-a întâmplat sã fiu 100% sigur cã ar trebui sã meargã; scriu cod mai complicat decât hello world ºi nu pot avea certitudinea cã e bine.

c) ªi pentru embedded existã IDE ºi poþi simula microcontrollerul; dacã pe portul de output tu trimiþi 1 dar totuºi LEDul nu se porneºte atunci nu e problema ta, ca programator. De fapt programarea cred cã se face direct în IDE pe simulator ºi doar la final se integreazã pe placã (sau la final de iteraþie) ºi tu ca programator, n-ai de fapt nici o treabã cu LEDul în majoritatea timpului. Aici @figo1988 cred cã ne poate spune, cã el parcã lucreazã în embedded.

#59
pax0xFF

pax0xFF

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 869
  • Înscris: 21.10.2012
Pana la urma, care e mai potrivita pentru embedded? Electronica sau Automatica?

#60
edy_wheazel

edy_wheazel

    Superior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 51,055
  • Înscris: 31.07.2007
Electronica.

#61
andrei_0

andrei_0

    fishy

  • Grup: Moderators
  • Posts: 3,990
  • Înscris: 15.02.2006
Cand eram student eu si colegii mei de la AC ii ajutam mereu pe cei de la electronica la proiectele cu microcontrollere. Invers nu stiu sa fi fost vreodata cazul.

#62
figo1988

figo1988

    Guru Member

  • Grup: Validating
  • Posts: 23,874
  • Înscris: 10.10.2003

 pax0xFF, on 06 ianuarie 2013 - 13:09, said:

Pana la urma, care e mai potrivita pentru embedded? Electronica sau Automatica?

La sectia de calculatoare din Automatica inveti suficient de multe despre electronica cat sa te descurci in embedded si cu siguranta suficienta programare. Ideea e ca atunci cand ajungi sa lucrezi la proiecte mari de embedded, cunostintele de electronica pe care trebuie sa le aiba software developer-ul scad simtitor. Practic, trebuie sa stii ce-i un semnal analogic/digital, tensiunea, rezistenta, intensitatea si nu mare lucru in plus. Nu e ca in proiectele hobby unde cel care face schema electronica este si cel care lipeste piesele si pe urma le programeaza.

#63
The0nly0ne

The0nly0ne

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 847
  • Înscris: 16.11.2010
Presupunem ca in vara imi iau licenta si am asigurat un loc de programator embedded pe un salariu bunicel si cu un pic de experienta (macar in ceea ce priveste lucrul intr-o echipa si intr-o multinationala). Mai are rost sa fac masterul?

#64
andrei_0

andrei_0

    fishy

  • Grup: Moderators
  • Posts: 3,990
  • Înscris: 15.02.2006
La noi nu prea ii pasa nici unui angajator de master (doctoratul poate fi uneori chiar daunator). Fa-l doar daca crezi ca vei invata ceva de acolo.

#65
The0nly0ne

The0nly0ne

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 847
  • Înscris: 16.11.2010
Pai asta e chestia ca eu simt ca nu mai am de invatat mai nimic. Profii is constienti ca mai toti lucreaza si nici ei nu prea se omoara ca nu au cu cine. In schimb trebuie ceva prezenta la laboratoare si munca pentru proiecte. Si eu nu vrea sa ma tarai inca 2 ani de zile cu program de la 8 dimineata la 8 seara. Dar absolut toata lumea (de la parinti pana la cei mai buni prieteni) fac o fata lunga cand le spun ca nu mai vreau si master si aproape ca pun presiune pe mine sa il fac. De asta am ajuns sa imi pun intrebari. Argumentul lor cel mai puternic e ca daca nu il fac acum nu il mai fac niciodata si nu se stie pe unde ajung si imi mai trebuie si hartia aia la mana

#66
tatarduka

tatarduka

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,042
  • Înscris: 30.10.2006

 andrei_0, on 09 ianuarie 2013 - 02:17, said:

Fa-l doar daca crezi ca vei invata ceva de acolo.
Sau daca ai loc de munca (esti din alta localitate) si vrei sa mai stai in camin 2 ani (deh, zgarcenia asta). Posted Image

#67
m3th0dman

m3th0dman

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,269
  • Înscris: 03.01.2007
Fă master în alt domeniu; master în acelaşi domeniu în care ai licenţa are sens doar dacă vrei să faci cercetare.

#68
dani.user

dani.user

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 30,259
  • Înscris: 24.02.2007
Masterul nu prea are sens daca-l faci pe fuga si inveti pe ultima suta de metrii cat sa iei examenele.
Te-ar ajuta daca vrei sa faci cercetare (doctorat) sau daca ai nevoie de ceva care sa te ambitioneze sa aprofundezi una alta.
Tot ce inveti singur e baza, nu te scot cursurile de la 6 seara specialist.
Exemplu din experienta mea: la o materie, la master, ne vorbea despre partea de business intelligence oferita de ms sql server. La langa informatiile din curs, tot a trebuit sa citesc o carte + multa documentatie de pe net (din proprie initiativa) pentru a putea spune ca stiu cat de cat cu ce se mananca acel domeniu.

Unui master in alt domeniu ... nu prea ii vad rostul fata de niste carti interesante din domeniu + 1-2 prieteni cu care sa poti schimba 2-3 vorbe din acel domeniu.

Edited by dani.user, 09 January 2013 - 19:37.


#69
neagu_laurentiu

neagu_laurentiu

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 40,636
  • Înscris: 30.07.2003

 The0nly0ne, on 09 ianuarie 2013 - 12:50, said:

nu se stie pe unde ajung si imi mai trebuie si hartia aia la mana
Spre exemplu profesor la liceu. Fara master nu se poate. Posted Image

#70
andrei_0

andrei_0

    fishy

  • Grup: Moderators
  • Posts: 3,990
  • Înscris: 15.02.2006

 The0nly0ne, on 09 ianuarie 2013 - 12:50, said:

Argumentul lor cel mai puternic e ca daca nu il fac acum nu il mai fac niciodata
Cam asa e.

 The0nly0ne, on 09 ianuarie 2013 - 12:50, said:

si nu se stie pe unde ajung si imi mai trebuie si hartia aia la mana
Vrei sa lucrezi la "stat"?

#71
The0nly0ne

The0nly0ne

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 847
  • Înscris: 16.11.2010

 tatarduka, on 09 ianuarie 2013 - 13:07, said:

Sau daca ai loc de munca (esti din alta localitate) si vrei sa mai stai in camin 2 ani (deh, zgarcenia asta). Posted Image

Chiar daca as mai da la master parca nu as mai sta in camin. Mna, flacaii astia mai mici is mai galagiosi si mai ales daca nu au cursuri/laboratoare dimineata se culca mai tarziu. Si eu nu prea imi permit sa ma culc o data cu ei si sa ma trezesc la 7. Si nici sa le bat la usa la 12 noapte sa faca ciocu mai mic sau sa dea muzica mai incet nu pot ca asa eram si eu cand eram ca ei. :lol: As mai sta in camin doar pentru colegii de camera.

 m3th0dman, on 09 ianuarie 2013 - 15:48, said:

Fă master în alt domeniu; master în acelaşi domeniu în care ai licenţa are sens doar dacă vrei să faci cercetare.

Exclus. Nu vad sensul si nici avantajele. Mi se pare un efort imens un job full-time, un master pe alt domeniu si perfectionare pe jobul respectiv. Ar presupune un minim de 14 de ore de munca + studiu pe zi dupa calculele mele. Eu nu stiu pe cineva capabil de asa efort intelectual sustinut.

 dani.user, on 09 ianuarie 2013 - 19:36, said:

Masterul nu prea are sens daca-l faci pe fuga si inveti pe ultima suta de metrii cat sa iei examenele.
Te-ar ajuta daca vrei sa faci cercetare (doctorat) sau daca ai nevoie de ceva care sa te ambitioneze sa aprofundezi una alta.
Tot ce inveti singur e baza, nu te scot cursurile de la 6 seara specialist.
Exemplu din experienta mea: la o materie, la master, ne vorbea despre partea de business intelligence oferita de ms sql server. La langa informatiile din curs, tot a trebuit sa citesc o carte + multa documentatie de pe net (din proprie initiativa) pentru a putea spune ca stiu cat de cat cu ce se mananca acel domeniu.

Unui master in alt domeniu ... nu prea ii vad rostul fata de niste carti interesante din domeniu + 1-2 prieteni cu care sa poti schimba 2-3 vorbe din acel domeniu.

Care cursuri? :lol: Laboratoare cel mult. :lol:

Pai tot cam asta ziceam si eu. Eu intrebam de hartia aia daca are vreo valoare.
Intre timp am vazut si un master destul de interesant cu mai multe materii care macar suna bine pentru mine si poate m-ar motiva sa invat nu numai pentru a trece examenul. Raman sa ma interesez si cam cum sunt profii si de nivelul masterului.

 andrei_0, on 10 ianuarie 2013 - 00:07, said:

Vrei sa lucrezi la "stat"?
Nu.

#72
edy_wheazel

edy_wheazel

    Superior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 51,055
  • Înscris: 31.07.2007

 The0nly0ne, on 09 ianuarie 2013 - 01:54, said:

Presupunem ca in vara imi iau licenta si am asigurat un loc de programator embedded pe un salariu bunicel si cu un pic de experienta (macar in ceea ce priveste lucrul intr-o echipa si intr-o multinationala).

Cand am fost la facultate am fost cooptat la o firma in domeniu. Se ocupau de proiectare, adica veneu' feciorii de la firma mama si ziceau: "avem nevoie de un integrat care sa faca asta-si-asta". La noi se implementa in FPGA-uri si ei scoteau pe piata produsul in forma finala. Cand am fost in anu' doi firma a dat kix.

Anunturi

Chirurgia spinală minim invazivă Chirurgia spinală minim invazivă

Chirurgia spinală minim invazivă oferă pacienților oportunitatea unui tratament eficient, permițându-le o recuperare ultra rapidă și nu în ultimul rând minimizând leziunile induse chirurgical.

Echipa noastră utilizează un spectru larg de tehnici minim invazive, din care enumerăm câteva: endoscopia cu variantele ei (transnazală, transtoracică, transmusculară, etc), microscopul operator, abordurile trans tubulare și nu în ultimul rând infiltrațiile la toate nivelurile coloanei vertebrale.

www.neurohope.ro

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate