Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Telefonul Oppo a74 mi-a blocat ca...

A inviat Mudava

Import china alibaba

Facultate
 Vouchere de vacanta

Cand One United nu mai vand isi v...

Mandolina feliat legume

Atestat consilier de siguranta
 alarma auto Autowatch 346 RLI

Ce se intampla cu actualii tineri...

Descifrare reteta

Zapp fix
 Rulment pt diferential 4motion

Lipire filtru la baterie ikea

Meserias nu mai vine sa termine l...

Soferii prinsi bauti sau drogati ...
 

Program de facturi si evidenta clienti.

- - - - -
  • Please log in to reply
141 replies to this topic

#37
Grigore Dolghin

Grigore Dolghin

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 151
  • Înscris: 18.07.2005

FlorinManea, on Oct 3 2005, 16:50, said:

Salve Grigore,
Ok,  m-am prins acum. Da , ai dreptate si voi rezolva acest aspect

La inceput, am plecat doar pe ideea de a scoate la imprimanta factura!

(un amic mi-a cerut asta. Dupa care altul a vrut sa le tina si evidenta si lantul slabiciunilor continua)
Si uite ce a rezultat!

Nu mi-am pus problema de adresa pentru ca nimeni nu mi-a mai zis-o pana acum
Nu e un capat de tara..
(Economistul de cumnatul meu, mi-a zis ca nu-l intereseaza adresa lor cand face jurnalul de vanzari! Mi-a zis ca ii tb doar Nr, data, sume, total,  chestii d-astea)

Numai bine,
Florin

<{POST_SNAPBACK}>


Dupa cum ai constatat deja, un soft de tipul asta nu se termina niciodata - tot timpul o sa fie ceva de imbunatatit la el. Si (regret s-o spun, dar sunt convins ca asa e) o sa vina relativ repede vremea cand n-o sa-ti mai convina sa-l dai degeaba (eventual o sa ai o versiune free si restul pe $$$).

Revenind la faza cu adresa, adresa s-a nimerit sa fie exemplul dat; putea sa fie vorba despre orice altceva. Ideea e ca informatiile au o "perioada de valabilitate". Daca-mi permiti sa extrapolez, o sa-ti povestesc o faza care s-a intamplat prima oara in 1993, cand s-a introdus TVA-ul. (Faza asta s-a tot repetat ulterior, cu diferite alte lucruri, dar momentan o sa ma tin de TVA-ul ala din '93). Inainte de TVA a fost o taxa de 5% care se numea ICM. Taxa se calcula la valoarea marfii, si nu se deducea nimic (nu era ca acuma, cu tva deductibila si colectata). Bun. TVA-ul s-a introdus la 1 martie, parca. In data de 2 gestionarul lucreaza cu TVA, in timp ce contabilul e inca in luna dinainte, adica lucreaza cu ICM. Modul de calcul este diferit, form-ul de introducere este diferit, formularul tiparit e diferit.

Daca toata lumea ar trece de la un tip de document la altul _in_acelasi_timp_, n-ar fi probleme, dar pentru o perioada softul trebuie sa fie capabil sa afiseze si sa accepte introducerea a doua tipuri diferite de documente. Mai mult, daca am si un "istoric"/"arhiva"/cum vrei s-o denumesti, problema se lungeste pe mult mai multe luni (pana la inchiderea anului fiscal, de obicei).

Bun. Dupa cum vezi, softul tau nu face fata unor astfel de provocari pentru simplul fapt ca n-a fost conceput asa. Mai exact, softul asta face cam ceea ce as putea sa fac cu Word, o baza de date Access si MailMerge.

Ca sa-l faci sa raspunda unor astfel de cerinte (si altora, pe care cateodata nici n-ai cum sa le anticipezi), singura solutie este sa-l faci "rusesc". Mare si greu. Si CONFIGURABIL - key word. Toate informatiile din el se stocheaza in tabele cat mai "inguste" si cat mai multe posibil, pentru ca "reunirea" informatiilor intr-un raport este simplu de facut (client + adresa sau pret produs + taxe, de exemplu). Dar daca nu le-ai separat din start, e tare greu sa le mai "desfaci" daca este nevoie. Ideea e ca timpul trece, biznisurile se schimba si softul (care trebuie sa reflecte procesele din business) se schimba si el.

Si daca cei care fac legislatia din domeniu sunt tampiti (si crede-ma ca sunt - intre aprilie 2001 si august 2001 nimeni din Romania n-a stiut sigur cum se calculeaza salariile) atunci o sa constati ca te-ai inhamat ca Don Quijote sa te bati cu morile de vant. Ei schimba, tu modifici, ei schimba, tu modifici, ei schimba, tu modifici si la sfarsit vine userul si zice "listeaza-mi si mie facturile astea de anu' trecut". Si atunci s-a rupt filmul pentru ca baza de date nu mai contine tabelele alea; cel putin nu in forma aia.

Solutia pentru a evita un astfel de cosmar (si crede-ma ca e cosmar - been there, seen that) este sa "rupi" informatia in bucati cat mai mici, pe care sa le asamblezi asa cum e nevoie. "Informatie" e folosit intr-un sens mai larg - inclusiv form-urile si rapoartele. Cand se modifica ceva, salvezi vechiul form, impreuna cu perioada lui de valabilitate. Cand ai nevoie sa afisezi datele vechi, folosesti form-ul vechi si raportul vechi. Si cu asta basta.

Thanks for listening.

#38
stargate

stargate

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,613
  • Înscris: 12.07.2003
Ma tem ca sunt de acord. Astfel de softuri nu se fac din placere sau ca sa ajuti un prieten si in nici un caz nu merita sa ramana free. Asa am zis si eu... hai ca fac repede proiectul asta sa scot niste banuti, apoi vine cineva si vrea ceva in plus si vrea si vrea si vrea... si ti se duce dracu tot timpul in idioteniile astea de programe de gestiune. Acum tine si de gust, personal urasc astfel de aplicatii. Oricum... asta merge la romani... programe de contabilitate si judiciare...  :death: altceva nu stim sa facem.

Bun... zicand aceastea.... apas alt+tab ca sa ma intorc inapoi la developarea unei astfel de aplicatii. :wallbash:  :puke: Nu se mai termina odata?

#39
Grigore Dolghin

Grigore Dolghin

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 151
  • Înscris: 18.07.2005

stargate, on Oct 3 2005, 19:43, said:

Ma tem ca sunt de acord. Astfel de softuri nu se fac din placere sau ca sa ajuti un prieten si in nici un caz nu merita sa ramana free. Asa am zis si eu... hai ca fac repede proiectul asta sa scot niste banuti, apoi vine cineva si vrea ceva in plus si vrea si vrea si vrea... si ti se duce dracu tot timpul in idioteniile astea de programe de gestiune. Acum tine si de gust, personal urasc astfel de aplicatii. Oricum... asta merge la romani... programe de contabilitate si judiciare...  :death: altceva nu stim sa facem.

Bun... zicand aceastea.... apas alt+tab ca sa ma intorc inapoi la developarea unei astfel de aplicatii. :wallbash:  :puke: Nu se mai termina odata?

<{POST_SNAPBACK}>


Ehhhh... don't get me started. :) Hai sa-ti povestesc o faza tare, care dovedeste faptul ca daca nu-l faci flexibil (a se citi "date impartite in bucatele cat mai mici posibil") esti mort.

Un spital din Bucuresti, cu softul de salarii de la mine. Ajung acolo prima data, bag angajatii (noroc ca nu erau multi), calculez salariile alea si listez un stat. Contabila sefa (care, fie vorba intre noi, era cea care trebuia sa dea OK-ul) isi pune ochelarii, se uita pe stat si zice: "Da' Constantinescu de ce nu e primul pe stat?" "Pai... e la litera lui, la C!" "DA' E DIRECTOR!!!!" Si ia si baga Grigore indecsi dupa cum vrea muschiu' lu' contabila lu' peshte.

2 ani mai tarziu, in 2000, imediat dupa ce a luat PSD-ul puterea, acelasi spital:

"Vreau sa-mi modifici ordinea de listare. X-ulescu trebuie sa fie primul pe stat." Ma uit la x-ulescu, n-avea nimic deosebit. Nu tu functie, nu tu vechime, nu tu nimic. Nici un punct de care sa ma agat si care sa explice de ce ar trebui sa fie ala primul. "Da' de ce?" intreb eu ca proasta. Aia: "Pentru ca este presedinte la organizatia PSD, si seful de sectie e liberal. Cum sa fie liberalu' primu' pe stat??? O sa faca asta scandal."

Stiu, o sa zici: si de ce nu i-ai bagat in ma-sa? Pentru ca ei sunt cei care fac facturile si vireaza banucu'. De-aia. Si vorba aia, clientu' nostru, stapanu' nostru. Si vorba ailalta: n-au ei atata imaginatie sa-mi dea ceva ce nu pot face. Da' secretu' e sa-ti faci softul flexibil. I have learned it by the hard way.
-------------------------------

Dupa cum vezi, problemele pe care le ai cand scrii soft nu sunt legate de programarea propriu-zisa. Sintaxa o invata orice neavenit (si dupa ce invata sa faca doua form-uri pe ecran, vin pe softpedia si se dau rotunzi degeaba - si ma refer aici la vreo 2 persoane care s-au bagat in thread). Mai degraba, problemele sunt de ordin filozofic. Cum il proiectez, ce fac in spate, cum ma feresc de userul idiot, cum ma feresc de userul rau-intentionat (care e MULT mai periculos decat userul idiot), cum imi scriu rutinele de auto-test, etc etc etc.

Am avut ocazia sa vad programatori care isi testau programele cu "testul Gheorghe". Mai exact, lansau un form de data-entry si tastau la intamplare vreo 10 minute. Daca nu crapa se declarau multumiti. Wellllll....... asta-i o prostie (si ma exprim dulce). Un test se face dupa niste reguli foarte bine puse la punct. Testezi range-ul, testezi zero, testezi empty, testezi alt tip de date s.a.m.d. S-au scris carti intregi pe tema asta, si ei testeaza cu "gheorghe". Ma intreb cine-i gheorghe pana la urma. Am tendinta sa cred ca ei insisi, da' daca le spui, se supara.

Concluzia este ca scrierea codului este doar vreo 20% dintr-un soft. Restul de 80% este altceva. Altceva-ul asta se invata in timp.

#40
stargate

stargate

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,613
  • Înscris: 12.07.2003
Depinde de soft. Eu vin din multimedia / comunicatii... ma scot din pepeni tabelele astea. Cand termin o versiune o arunc la teste... acestea se impart in 2 categorii. Iei un tantalau si-l pui in fata monitorului cu programul in fata... frate apasa pe aici vezi cum te descurci. Daca nu crapa sub tantalau e ok (numai el poate sa faca tot felul de chestii la care nu te-ai gandi niciodata). Apoi chemi un specialist. Chestia cu flexbilitatea... hehe...  doar toti stim faptul ca , clientul nu stie ce vrea si ii vin in minte tot soiul de modificari cand tu esti la 80% din developare sau poate chiar a terminat. :shootmyself:

#41
Grigore Dolghin

Grigore Dolghin

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 151
  • Înscris: 18.07.2005

stargate, on Oct 4 2005, 02:02, said:

Depinde de soft. Eu vin din multimedia / comunicatii... ma scot din pepeni tabelele astea. Cand termin o versiune o arunc la teste... acestea se impart in 2 categorii. Iei un tantalau si-l pui in fata monitorului cu programul in fata... frate apasa pe aici vezi cum te descurci. Daca nu crapa sub tantalau e ok (numai el poate sa faca tot felul de chestii la care nu te-ai gandi niciodata). Apoi chemi un specialist. Chestia cu flexbilitatea... hehe...  doar toti stim faptul ca , clientul nu stie ce vrea si ii vin in minte tot soiul de modificari cand tu esti la 80% din developare sau poate chiar a terminat. :shootmyself:

<{POST_SNAPBACK}>


Corect, ai dreptate - depinde de specific. Eu m-am referit la programele care au o baza de date in spate. Am citit intr-un forum o semnatura care mi-a placut: Any application wants to become a database application when it grows up. Am tendinta sa cred ca e adevarata :) Pana la urma, orice poate fi considerat o baza de date (nu neaparat in forma general acceptata ca fiind o baza de date). Esti secretara si ai 'jde mii de documente word si cand iti cere seful unul din ele cauti de-ti vine boala prin versiuni si variante? pac. e nevoie de o mica baza de date cu denumirile lor si niste descrieri succinte. s.a.m.d.

#42
FlorinManea

FlorinManea

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 828
  • Înscris: 26.07.2005
:coolspeak: Tare faza cu psd-ul!!
Asta imi da ideea de a introduce o  rubrica de apartenenta politica :proud:

Lasand gluma, structurarea tabelelor e o treaba care daca nu e bine facuta de la inceput
te poate albi.
Clientii intotdeauna difera, si aproape e un mit sa vinzi acelasi program, fara modificari mai multor clienti. Fiecare vrea cate o chestie in plus.Asta e viata.

Poate o idee strong ar fi sa salvez in fiecare factura toate campurile care apar pe ea.O sa ma mai gandesc.

In alta ordine de ide,

Cat o sa pot, o sa incerc sa fac programul cat mai bun cu putinta. Si la urma urmei, la cate programe am luat eu dupa net, a venit timpul sa pun ceva in schimb. :peacefingers:

Numai bine,
Florin

#43
Grigore Dolghin

Grigore Dolghin

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 151
  • Înscris: 18.07.2005

FlorinManea, on Oct 4 2005, 15:27, said:

Cat o sa pot, o sa incerc sa fac programul cat mai bun cu putinta. Si la urma urmei, la cate programe am luat eu dupa net, a venit timpul sa pun ceva in schimb. :peacefingers:

Numai bine,
Florin

<{POST_SNAPBACK}>


Daca ai nevoie de ajutor (ma refer la partea de baze de date, ca Delphi nu stiu - eu folosec alt limbaj de programare), nu ezita sa-mi dai un mail sau un pm. O sa ma bucur daca te voi putea ajuta in vreun fel.

#44
FlorinManea

FlorinManea

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 828
  • Înscris: 26.07.2005
Salve Grigore,


Foarte multumesc pentru sprijin.
Chiar cand o sa am probleme, iti dau un semn de viata.

Sa stii ca nu e de ici de colo sa oferi un sprijin cuiva!

Inca o data multumiri!


Florin

:D  :D

#45
FlorinManea

FlorinManea

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 828
  • Înscris: 26.07.2005
PS:  parca e mai tare porcusoru decat ciupanezu :peacefingers:

#46
AndreiTk

AndreiTk

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 444
  • Înscris: 23.10.2003
salut
supermisto programul , Felicitari
intrebarea ar fi , daca la editare factura nu ai putea sa ma lasi sa mai adaug si alte campuri, deoarece facturile le am cu, chitanta jos. si ar trebuii sa le scriu manual..

#47
FlorinManea

FlorinManea

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 828
  • Înscris: 26.07.2005
Sa vedem ce se mai aude pe aici :D ,

1. Andrei, nu prea am inteles prea bine.
Campul de "Modalitate plata" ar trebui sa acopere cerinta ta.
Sau ma insel?

2. Pe site am pus ultima versiune care are in plus:
   * firme FARA TVA! ;
   * posibilitatea de a pastra preturile in EURO sau $;
(asta pt Bandit!);
   * cateva mici erori indepartate;

Neavand vreo factura ftva la indemana, am schitat doar rapoartele ftva.


Link direct: http://facturi.lx.ro

Doamne ajuta,
Florin

#48
Solutions

Solutions

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 21
  • Înscris: 21.09.2005
Legea nu te lasa sa listezi facturile aceste noi numai cu imprimanta matriciala sau cu ceva care sa bata pe toate cele 3 exemplare (poate cu mana). Ce ati vazut voi pe la RHS, ORANGE, CONNEX, etc .... ei au aprobare speciala de la FINANTE ca sa listeze cu imprimanta laser pe foi A4 si in 3 exemplare.

Daca verificati o factura in margine f mic scrie ca numai cu aprobare de la ministerul finantelor asa si la METRO, SELGROS ...........




View Poststargate, on Oct 3 2005, 19:43, said:

Ma tem ca sunt de acord. Astfel de softuri nu se fac din placere sau ca sa ajuti un prieten si in nici un caz nu merita sa ramana free. Asa am zis si eu... hai ca fac repede proiectul asta sa scot niste banuti, apoi vine cineva si vrea ceva in plus si vrea si vrea si vrea... si ti se duce dracu tot timpul in idioteniile astea de programe de gestiune. Acum tine si de gust, personal urasc astfel de aplicatii. Oricum... asta merge la romani... programe de contabilitate si judiciare...  :death: altceva nu stim sa facem.

Bun... zicand aceastea.... apas alt+tab ca sa ma intorc inapoi la developarea unei astfel de aplicatii. :wallbash:  :puke: Nu se mai termina odata?



Baieti nu va pierdeti timpul cu programe de conta si gestiune ca aici aveti de lucru pana imbatraniti  :D  tot timpul mai marii romaniei gasesc ceva sa modifice in legislatie si mai ales daca nu faceti pe bani nu merita. Noi distribuim programul WinMENTOR care este un program foarte foarte complex la un pret destul de piperat pt unii si tot timpul sunt oameni care nu sunt multumiti.


Pt detalii despre WinMENTOR [email protected]

#49
Bandit

Bandit

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,269
  • Înscris: 09.09.2004

View PostSolutions, on Oct 25 2005, 09:03, said:

Baieti nu va pierdeti timpul cu programe de conta si gestiune ca aici aveti de lucru pana imbatraniti  :D  tot timpul mai marii romaniei gasesc ceva sa modifice in legislatie si mai ales daca nu faceti pe bani nu merita. Noi distribuim programul WinMENTOR care este un program foarte foarte complex la un pret destul de piperat pt unii si tot timpul sunt oameni care nu sunt multumiti.
Pt detalii despre WinMENTOR [email protected]

Ba frate, da' mai termina odata cu reclama la programul ala tampit. E a 3 oara cand zici aici de el.L-am incercat si eu si e cel mai prost program care l-am vazut vreodata.
Lasa-ne , lasa-ne !!!

#50
Solutions

Solutions

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 21
  • Înscris: 21.09.2005

View PostBandit, on Oct 25 2005, 11:02, said:

Ba frate, da' mai termina odata cu reclama la programul ala tampit. E a 3 oara cand zici aici de el.L-am incercat si eu si e cel mai prost program care l-am vazut vreodata.
Lasa-ne , lasa-ne !!!



Imi pare rau ca te dezamagesc dar tie din cate am observat programele FREE iti plac

Nu crezi tu cum castigi ceva banuti ca folosesti aceste programe si cei care il fac ar trebuii sa castige ceva banuti.

Mai sunt si din astia pe aici pe la noi in tara

Scuze daca te-am dezamagit


Cu stima

#51
Astor

Astor

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,044
  • Înscris: 17.01.2003
De la inceput, nu am testat programul dar:

1) E ilegal sa printezi de 3 ori, fiecare pagina separat, se pot printa doar prin matriceala, toate 3 odata. Voi le puteti face pe laser, raze x sau cerneala invizibila dar ele sunt nule si cumparatorul nu-si poate deduce TVA-ul, daca o face, e pasibil de amenda (inclusiv voi ca nu ati emis factura fiscala, cea laser fiind nula);

2) Contabilitatea pentru vreo 3 firmulite o tin pe un program antic (bazat pe niste executabile mai vechi de 1987) Wizdom parca se numea (el sau firma care l-a facut, eu il am din 94), cu Y2K bug, bineinteles (mereu sters cu pasta corectoare data din 99, stampilat modificarea, etc). Dar e singurul cu care m-am inteles. "DB" e in fisiere tip CSV tab delimited, pot oricand incarca o luna mai veche, s-o modific si apoi sa printez lunile ce o urmeaza tinant cont de modificari, etc.  Poate ca par offtopic dar vreau doar sa spun ca si simplitatea e o solutie, uneori mai buna decat lucrurile "rusesti".

3) Sa te apuci azi de un program de contabilitate e o nebunie, munca sisifica, nici nu apuci sa-l termini si se schimba deje legile. Keep it simple.

PS: daca ma poate ajuta cineva cu un scan 1:1, minim 72dpi a unei facturi A5/A4 printabile  (deci nu rupta din carnet) sa-mi dea un mesaj pe PM. Coincidenta au ba dar exact la un programel de facturi lucram si eu weekendul asta dar  .. nu am facturi printabile sa-l configurez. Dureaza minim o saptamana pana le primesc si..  :D

#52
stargate

stargate

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,613
  • Înscris: 12.07.2003
Facturile nu sunt toate la fel, fiecare client poate sa o customizeze. Eu am introdus in aplicatia mea o facilitate in care iti alegi tipul de factura. Iar raportul in sine se poate configura usor adaugand alte tipuri de facturi. Ma tem ca singura cale de a asigura compatibilitatea perfecta cu un anumit tip de factura este printare si anulare.

#53
Bandit

Bandit

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,269
  • Înscris: 09.09.2004

View PostSolutions, on Oct 25 2005, 12:40, said:

Imi pare rau ca te dezamagesc dar tie din cate am observat programele FREE iti plac

Nu crezi tu cum castigi ceva banuti ca folosesti aceste programe si cei care il fac ar trebuii sa castige ceva banuti.

Mai sunt si din astia pe aici pe la noi in tara

Scuze daca te-am dezamagit
Cu stima

Ma bucur ca ai observat asta. Ideea e ca folosesc/am folosit si alte programe platite (Ciel, Xmanager, chiar si ContabSQL), si, facand un raport calitate/pret. Cele enumerate de mine in paranteza sunt mult mai bune decat cel prezentat de tine.
Nu am zis ca cei care fac astfel de programe sa nu castige nimic,dar nu exagerat. Mai sunt si alte solutii de a face bani,chiar daca programul este mentinut free.

#54
mike22

mike22

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 429
  • Înscris: 06.07.2004
Salut,

Am folosit programul cu succes pe un EPSON LX300 dupa ce l-am descarcat si am umblat un pic (un pic mai mult - depinde de imprimanta fiecaruia) la aranjarea in pagina ce urmeaza a fi printata a campurilor (editare > facturi a4 matriciala).

In rest programelul este super Ok, imi tine evidenta clientilor si a datoriilor acestora, pot vedea cate facturi i-am emis unui clitent etc etc.

Bravo Florin ! si totodata multumesc !

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate