Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Mod de lucru Purmo Tempco Digital...

Samsung S90C vs LG C3

Problema sunet RCS

Amortizor sertare bucatarie
 Codrea Pallady

Blocurile goale! Orase in car...

Motorul pe benzina 1.0 SCe65

Mostenire In 1986
 Lentile sferica pentru astigmatism

Problema inlocuire usa spate A6 C...

Ce gen de muzica este?

Drepturile copiilor, in numele &#...
 Mocheta peste parchet cu incalzir...

La multi ani mie!

Senzor filtru particule GOLF 7

La multi ani @radu103!
 

Probleme cu vecinii

- - - - -
  • Please log in to reply
16 replies to this topic

#1
T-Jax

T-Jax

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 44
  • Înscris: 07.04.2002
Locuiesc in Bucuresti, intr-un bloc vechi din cartierul Militari. Vecina de deasupra are instalatia de scurgere de plumb din podeaua baii fisurata. Ca urmare, apa s-a infiltrat in tavanul meu incepand chiar sa picure in unele locuri. I-am zis sa si-o repare - a adus-o pe mama ei care mi-a facut un scandal enorm ca la ele in baie e uscat deci problema e la mine. Am renuntat, am incercat sa caut alte solutii. Intre timp armatura metalica a tavanului, aflata la 1-2 cm de suprafata, a inceput sa rugineasca si sa se umfle. Betonul din jur a inceput sa crape si sa se desprinda, incepand sa cada bucatele de tavan. Incercand sa curat zona cea mai afectata, am dat peste un amestec putred de carpe, ziare, ipsos etc. Probabil proprietarul anterior mai lucrase pe acolo si umpluse gaura cu ce apucase. Am curatat bine zona, lasand o gaura imensa in urma, apoi am scos toata armatura ruginita a tavanului tragand de ea. Era oricum facuta praf, iar tavanul are o armatura mult mai groasa in profunzime, din cate am observat.

La un moment dat mi-am dat seama ca teava de scurgere a baii de deasupra coboara prima data din tavanul meu inainte de a intra in scurgerea principala (prima poza, stanga). Si ca o pot taia/bloca fara sa afectez restul vecinilor. Am mers iar la vecina si am amenintat-o ca daca nu isi rezolva problema eu ii blochez scurgerea. Mi-a zis ca OK, ca se rezolva, ca apartamentul e pe numele unor rude, ca o sa vorbeasca cu ele etc. De atunci, timp de 6 luni, m-a tot dus cu vorba, ba ca se rezolva in septembrie, ba ca in octombrie, ba ca in decembrie. Intre timp am inceput sa astup cu mortar hidroizolant locurile prin care picura apa, ajungand pana la urma sa acopar tot tavanul cu asa ceva. Apa continua sa se infiltreze, se vedea pata de apa pe tavan, dar macar nu mai imi picura in cap cand foloseam baia.

In ianuarie i-am dat un ultimatum; a avut 3 saptamani sa isi rezolve problema si tot nu a facut nimic. Ca urmare, in februarie, am spart putin tavanul pe unde trecea teava ei de scurgere, am spart/intrerupt teava de plumb in zona respectiva, am ingramadit niste carpe in pungi si am astupat gaura cu mortar rapid. Asta nu afecteaza cu nimic o reparatie ulterioara.

Blocarea tevii i-a facut practic inutilizabila cabina de dus. La chiuveta probabil a mutat scurgerea in WC. M-am gandit ca un om normal nu o sa stea fara dus, fara sa se spele, si o sa-si rezolve problema.

De atunci au trecut 3 saptamani si tot nu a facut nimic. In weekend-uri se aude cum se umple ceva cu apa si alte zgomote. Probabil a gasit o cadita si a ingramadit-o in cei 3mp ai baii. Tavanul la baie s-a mai uscat, insa apa pe care o da pe jos a luat-o pe alt traseu si a inceput sa se infiltreze prin tavanul dormitorului (poza a treia) si al oficiului de langa baie - inclusiv in jurul duzelor si al becului (poza a doua). Ma astept oricand sa faca un scurt sau sa ia foc.

Stiu ca exista si posibilitatea asigurarii - dar am presupus ca asta se face inainte de a aparea problemele. Nu te duci sa iti faci asigurare de inundatie cand tie deja iti curge apa in casa, nu? Am presupus ca cel putin poti sa incerci sa repari superficial, apoi te asiguri, si cand problemele reapar apelezi la asigurare. Dar e destul de greu sa repari superficial cand e vorba de apa.

In plus, acum mi-am cam facut-o cu mana mea si ea poate sa spuna ca daca am probleme e pentru ca i-am blocat ei scurgerea. Dar ce era sa fac? Initial m-am gandit ca daca o amenint cu ceva va ceda; apoi ca daca nu fac ceea ce am spus o sa zica ca nu ii pot face nimic si nu o sa mai repare nimic; si ca daca macar ii creez ei o problema va incerca macar atunci sa o rezolve.

Intrebarea e: ce mai pot sa fac? Practic pe zi ce trece apa inainteaza si apartamentul arata din ce in ce mai mult ca intr-un film de groaza. Am ajuns la limita disperarii, imi vine sa iau un topor si sa ma duc peste ea. Efectiv nu mai stiu ce sa fac.

Attached File  baie.jpg   99.19K   167 downloadsAttached File  oficiu.jpg   64.97K   141 downloadsAttached File  dormitor.jpg   40.76K   125 downloadsmitor.jpg]

#2
rusman

rusman

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,186
  • Înscris: 03.05.2009
Eu in locul tau as chema un instalator sa monteze un robinet pe coloanele de apa care trec pe la tine prin baie. Nu rezolva cu scurgerea-opresti apa. Daca mai ai si alti vecini deasupra care vin la tine sa intrebe de ce nu au apa ii trimiti direct la vecina de sus, ca acolo este problema. Garantat o rezolvi in cateva zile.

#3
silviu_n

silviu_n

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,459
  • Înscris: 11.12.2008
@ady_77: Aberezi! Documentează-te înainte de a produce alte bazaconii! În al doilea rând, citește și regulamentul forumului, nu se citează integral postul anterior, e o aberație, nu mai postase altcineva după inițiator, ce rost avea să-l citezi???? În al treilea (dar nu ultimul rând) pune mâna și pe o gramatică!

@rusman: Totuși, e o arie profesională, nu putem să dăm sfaturi copilărești!

Pentru inițiator: Trebuie să vă adresați, în scris, asociației de proprietari, atrăgând atenția asupra încălcării art.14 din Legea nr. 230/2007 :”Proprietarul este obligat să mențină proprietatea sa individuală, apartament sau spațiu cu altă destinație decât aceea de locuință, în stare bună, pe propria cheltuială”. Acesta va solicita proprietarului efectuarea reparațiilor necesare, în caz contrar fiind aplicabile prevederile art.56 alin.c) sancționate cu amendă de la 500 la 3000 de lei. Sancțiunea poate fi aplicată de Poliție sau Primărie.

#4
aladdin2k

aladdin2k

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,500
  • Înscris: 23.06.2004
[offtopic]
@rusman, e cel mai prost sfat. Adica, incerci sa ii pui pe altii sa-ti rezolve tie problema. Eu, daca as sta deasupra vecinei si m-as trezi fara apa, la tine as veni cu scandal ca tu mi-ai oprit apa. Garantat! Problemele tale cu vecina nu ma intereseaza, tu nu ai niciun drept sa-mi opresti mie apa. Asa ca as actiona in consecinta impotriva ta si nu a vecinei (nesimtite, e drept).
[/offtopic]

Edited by aladdin2k, 22 February 2011 - 11:13.


#5
T-Jax

T-Jax

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 44
  • Înscris: 07.04.2002
Multumesc tuturor celor care au avut rabdarea sa citeasca tot ce am scris.

Una din coloanele de apa tocmai am schimbat-o si m-a costat o gramada pentru ca a fost nevoie de racorduri speciale cu teava veche. Deci am niste retineri in a umbla iar pe acolo.

In plus, sunt dispus in a face orice, dar nu ceva care i-ar intoarce pe ceilalti vecini impotriva mea sau care ar duce la chemarea politiei impotriva mea.

Multumesc silviu_n pentru sugestie, o sa incerc.

Inca ceva: la ce sa ma astept avand in vedere ca i-am blocat teava? Nu cred sa ma dea in judecata pentru ca asta implica costuri mari. Schimbarea sifonului si a tevilor costa sub 300 RON, lucru pe care il stie. Ar putea in schimb sa apeleze la politie,  care sa ma amendeze? Ar trebui pentru asta sa dovedeasca sabotajul meu, adica sa fie un politist acolo cand schimba instalatia, sau instalatorul sa dea o declaratie in sensul asta. Daca sunt intrebat de administrator, sa recunosc ca i-am blocat teava?

#6
T-Jax

T-Jax

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 44
  • Înscris: 07.04.2002
Iar referitor la asociatia de proprietari: fac o cerere in dublu exemplar catre presedinte, il pun sa imi semneze copia care ramane la mine. El merge si ii spune la vecina sa isi rezolve problema, ea zice nu. Cine sesizeaza apoi politia/primaria? Presedintele de asociatie, iar daca el refuza, sa merg eu la politie cu copia semnata? Sa il pun sa semneze si faptul ca a informat vecina si ea a refuzat?

#7
silviu_n

silviu_n

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,459
  • Înscris: 11.12.2008
Luna trecută, un vecin din asociație a reclamat că, la fiecare ploaie, i se umezește un perete. Situația fiind mai veche, din vara trecută, toată porțiunea s-a coșcovit și nici nu poate repara. Au fost pe coloană în sus de la parter până la etajul 4 unde nu se întâmplă fenomenul. Vecinul de la 4 a refuzat colaborarea, respectiv să spargă masca colectorului pluvial, care se bănuiește că ar spart. Trebuie spus că, din proiect, masca avea fereastră de vizitare dar majoritatea locatarilor au astupat-o când au renovat.

În fine, ca proaspăt președinte, i-am promis vecinului de la parter că voi rezolva cererea sa, drept care am compus următorul preaviz:
"În conformitate cu prevederile art.15 din Legea nr.230/2007 vă aducem la cunoștință intenția noastră de a intra împreună cu un instalator în apartamentul dvs pentru a verifica conducta de scurgere pluvială. Vă rugăm să ne solicitați data și ora la care ne veți permite accesul". Am tipărit-o în două exemplare, am luat doi vecini din comitet și ne-am inființat la ușa respectivului. I-am pus hârtia în față solicitindu-i să ne semneze de primire. Întrucât a refuzat primirea i-am adus la cunoștință că data viitoare vom veni însoțiți de sectorist și că riscă o amendă de la 500 la 3000 lei. Nu am stat să mă cert cu el, că începuse șă vocifereze, i-am întors spatele și am plecat. După ce a închis ușa ne-am întors și i-am lipit pe ușă preavizul, am făcut câteva poze și un proces verbal cu toată acțiunea.
Într-o săptămână a anunțat la administrație că și-a făcut fereastră de vizitare.

Dvs sesizați asociația, mai departe e obligația lor.

#8
rusman

rusman

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,186
  • Înscris: 03.05.2009
Eu am aratat cum se rezolva romaneste si repede. Daca altii vor sa plimbe luni de zile hartii de ici colo e treaba lor. Ce spuneam eu nu dura 3 zile garantat. Totusi "traim in Romania si asta ne ocupa tot timpul" ca sa citez.

#9
Mocebon

Mocebon

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,625
  • Înscris: 06.10.2006
E pueril totusi un astfel de sfat.

#10
T-Jax

T-Jax

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 44
  • Înscris: 07.04.2002
@silviu_n
Asta e bine de stiut pentru cazul in care presedintele asociatiei coopereaza. Numai ca el stie de mult timp de problema mea si pana acum nu s-a bagat, nu mi-a dat nici-o sugestie. In plus, el locuieste chiar langa vecina de deasupra mea, cu care sta la palavrageala pe culoar pana noaptea tarziu. Vorbesc destul de tare asa ca e greu sa nu-i remarci. Deci nu ma astept sa ma ajute prea mult in problema asta, de-asta as vrea sa iau totul sub semnatura si sa stiu exact ce am de facut mai departe daca presedintele nu face nimic.

@rusman
Nu am nimic impotriva metodelor "romanesti"; dupa cum am spus sunt la limita rabdarii. Daca i-as fi putut bloca si WC-ul pana acum as fi facut-o. Numai ca nu vreau sa ii afecteze si pe ceilalti vecini.

Edited by T-Jax, 22 February 2011 - 20:12.


#11
rusman

rusman

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,186
  • Înscris: 03.05.2009
O fi dar e realist. La cum arata plafonul lui ii strangeam de gat demult pe cei de sus. Sa ajungi sa te rogi de vecini sa nu iti mai curga apa in cap in casa la tine mi se pare umilitor, mai ales cand ai deaface cu tot felul de specimene nesimtite. Mai bine rezolvi problema singur. Vorbesc in calitate de patit in tot felul de astfel de situatii, altele mult mai grave.

#12
silviu_n

silviu_n

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,459
  • Înscris: 11.12.2008
Dacă președintele nu se implică faci o scrisoare către Primărie, serviciul de sprijinire și îndrumare a asociațiilor de proprietari. Explici situația, arăți că te-ai adresat asociației dar n-ai primit răspuns, atașezi poze și adresa către asociație și se vor ocupa ei. Nu există să nu se rezolve!!!

#13
T-Jax

T-Jax

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 44
  • Înscris: 07.04.2002
OK, multumesc, o sa incerc.

#14
T-Jax

T-Jax

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 44
  • Înscris: 07.04.2002
Am citit si eu legea 230/2007 si m-am mai gandit putin. Parerea mea e ca asociatia de proprietari, prin presedintele ei, intervine in special atunci cand e vorba de proprietatea comuna si de incalcarea hotararilor asociatiei. Legea specifica destul de clar ce se face in astfel de situatii. Instalatia de scurgere dintre doua etaje nu e proprietate comuna. Stiu asta pentru ca am avut aceeasi problema cu vecinul de sub mine si am schimbat-o pe a mea, suportand cheltuielile, in timp ce pentru schimbarea unei coloane fisurate de alimentare cu apa a suportat cheltuielile asociatia.

Iar proprietatea individuala e o zona cam gri. E clar ca vecina de sus a savarsit o contraventie pentru ca nu si-a reparat instalatia. Art. 56 alineatul (4) spune: "constatarea contraventiilor prevazute de prezenta lege, facuta la sesizarea oricarei persoane interesate". Ca urmare oricine poate face sesizarea, dar nimeni nu e obligat sa o faca. In capitolul IV n-am gasit nicaieri mentionat faptul ca presedintele asociatiei are obligatia sa sesizeze nerespectarea legii. El actioneaza doar cand e vorba de proprietatea comuna sau de incalcarea regulilor asociatiei.

Tot art. 56 alineatul (4) spune: "constatarea contraventiilor [...] si aplicarea sanctiunilor corespunzatoare se fac de catre persoanele imputernicite de Inspectoratul de Stat in Constructii si de Ministerul Internelor si Reformei Administrative, de primari sau de imputernicitii acestora."

Parerea mea este ca nu il pot obliga cu nimic pe presedinte sa se ocupe de problema asta, si ca eu ar trebui sa fiu cel care sesizeaza incalcarea legii. Iar pentru asta nu sunt sigur ca ar trebui sa ma adresez "Serviciului de sprijinire si indrumare a asociatiilor de proprietari", pentru ca potrivit legii nu pare sa fie obligatia asociatiei sa se ocupe de problema asta si presedintele nu face nimic gresit daca nu se ocupa.

Gresesc cumva?

#15
silviu_n

silviu_n

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,459
  • Înscris: 11.12.2008
Nu ai citit atent:
”Art. 14. - Proprietarul este obligat să mențină proprietatea sa individuală, apartament sau spațiu cu altă destinație decât aceea de locuință, în stare bună, pe propria cheltuială.”
Iar ISC are atribuții în constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor dar pentru aspectele ce țin de siguranța construcției, în conformitate cu atribuțiile instituției, de exemplu ISC aplică sancțiuni la art.11 și 12, art.30 lit.d) și m), etc. La art 14 sancțiunile sunt aplicate ”de primari sau de imputernicitii acestora”.

#16
T-Jax

T-Jax

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 44
  • Înscris: 07.04.2002
De acord, eu nu am zis ca trebuie sa merg la ISC. Am zis doar ca poate "serviciul de sprijinire si indrumare a asociatiilor" nu e cel mai potrivit serviciu de la primarie caruia sa ma adresez, avand in vedere ca nu poate obliga/penaliza presedintele sa faca ceva ce nu pare sa intre in atributiile lui.

Oricum, ma gandeam sa ii dau in scris presedintelui ca vecina incalca legea 230 art 14. Fac doua copii, il pun sa imi semneze una ca sa dovedesc ca l-am informat. Mai scriu pentru el o declaratie in care afirma ca a informat-o pe vecina ca incalca legea 230 art 14 si e pasibila de amenda de la pana la. Ii las o zi-doua sa faca asta, apoi revin ca sa ridic declaratia semnata. Eventual incropesc un fel de dosar in care pun si niste poze. Ii zic ca am inteles ca ar trebui el sa se ocupe de problema asta, dar ca daca nu considera ca intra in atributiile lui o sa merg cu dosarul la primarie la serviciul de sprijinire etc.

Dupa cum am zis nu cred ca presedintele e obligat prin lege sa faca ceva in privinta asta, iar daca ajung pana la primarie ma astept sa dureze luni intregi pana obtin ceva. Dar poate am norocul si par suficient de serios incat se sperie vecina si face ceva, ori presedintele incepe sa insiste si el ca vecina sa faca ceva.

#17
T-Jax

T-Jax

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 44
  • Înscris: 07.04.2002
Referitor la obligatii, ca sa fie mai clar ce am vrut sa spun: proprietarul e obligat (de lege, art. 14) sa isi mentina proprietatea, dar presedintele nu e obligat sa constate si sa sesizeze cazul in care un proprietar incalca legea (decat daca e vorba de proprietatea comuna). El poate face asta din proprie initiativa, oricine poate face asta, dar legea nu obliga pe nimeni sa sesizeze contraventiile referitoare la proprietatea individuala.

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate