Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Best cooler

Program vizibilitate intre puncte

Sfat achizitie casti gaming 300-3...

Dimensiune optima teava scurgere ...
 Sfat achizitie telefon cu camera/...

Nu se poate completa declaratia 2...

Caut firma pentru lucrare bucatar...

Dimensionare țevi incalzire
 Cum va merge sistemul dupa upgrad...

Cuvantul "ciunet"

Alternativa la Oppo Find X5 in ac...

Perioada de proba fara contract
 Idee articol stiintific Cisco/ret...

Setare/reglare AC pentru confort ...

Este teapa All inclusiv? Turcia, ...

Adio Doi Cocosi
 

Istoria romanilor : anii 1200 - 1918

- - - - -
  • Please log in to reply
942 replies to this topic

#883
Balamache

Balamache

    Scriitor de carti de colorat.

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,522
  • Înscris: 23.11.2013
Nicolai Ivanov Todorov se împiedică în istoria României, debitând aberații privind etnogeneza civilizației de la Dunărea de Jos. E convins că „statul de la nord de Dunăre nu e (…) nimic altceva decât o creație artificială” și de aceea încearcă „demontarea falsei istorii mitologizante a românilor, care trâmbițează patetic despre întâietatea lor pe aceste meleaguri, despre veșnica legătură dintre pământ și stăpânitorii lui de astăzi, românii/dacii”, cum se exprima, în 2010 (Egreka-Bălgarskoto ovcearsko, Ceast I).
Pentru N.I. Todorov, românii n-ar avea o continuitate istorică a populației geto-dace pe teritoriul care îl ocupă astăzi, ci ar exista la nord de Dunăre abia din secolele XIII-XIV e.n., după o perioadă barbară, când Bulgaria (în 1018) ar fi intrat sub stăpânire bizantină, iar împărații de la Constantinopol ar fi populat teritoriul din nordul Dunării cu trupe militare și coloniști vlahi din Tesalia și italieni din Calabria (Grecia Mare) de religie ortodoxă, ”limba devenind italiano-vlahofonă”. Într-o astfel de „cunoaștere” a istoriei, bulgarii ar fi fost „stăpânii permanenți” ai civilizației de la Dunărea de Jos, păstorii lor și-au dus turmele din Balcani până în Carpați, în vremea „statului medieval bulgar”, prin „întinsa țară a bulgarilor”.
Țara Românească și Moldova ar fi fost provincii târzii ale românilor. În Transilvania, românii ar fi „o minoritate neînsemnată”, „Miorița”, balada identitară pentru români, ar fi o creație bulgară, iar câinele ciobănesc „așa–zis românesc” ar fi și el o …. creație bulgărească. Cu astfel de „istorie”, Todorov „a făcut-o de…oaie”. Gospodin din Silistra vrea să rămână, desigur, un istoric celebru cu ale lui „cărți științifice”,−intitulate „Sentimentul de teamă la bulgarul din Evul Mediu ”(2005), „Reprezentarea lumii de dincolo în mentalitatea bulgarului din Evul Mediu ”(2008) și „Egresca…”(2010).
„Istoricul” și „antropologul” Nicolai Ivanov Todorov din Silistra este pasionat, cum îi este firesc, se știe, de arme, de câini, de iaurt și de balade. Cine îl plătește pentru „istoria bulgară” de pe pământul civilizației de la Dunărea de Jos? Este de presupus! Prietenii bulgari?…
Prof. Ion Mocioi

http://www.cunoastel...luandu-le-tara/

Attached Files


Edited by Balamache, 01 September 2016 - 22:21.


#884
neafloricadinobor

neafloricadinobor

    Senior Members

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,194
  • Înscris: 12.03.2016
Poate de la el a luat Infinitty ideea că limba română se trage din limba italiană.

#885
kyrre

kyrre

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,965
  • Înscris: 27.05.2010
Ca fapt divers, azi 15 decembrie 1467 Stefan cel Mare l-a invins pe Matei Corvin in batalia de la Baia.
Sau conform istoriei alternative compusa de fratii nostri unguri, Matei Corvin ne-a batut de s-a cacat pe el, a abandonat toata artileria, si a fugit acasa cu ce i-a mai ramas din oaste. Dar a invins.

#886
WestPoint

WestPoint

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 17,054
  • Înscris: 12.12.2016
Matei Corvin a fost oprit de regele Poloniei care nu a acceptat ca vasalul lor sa fie dat jos de la putere. Adica Stefan.

Quote

14-15 decembrie 1467.
Bătălia de la Baia. În 1467, voevodul transilvănean Ladislau Suki, a declarat Transilvania ca stat independent.
Regele maghiar Matei Corvin, în fruntea a 12000 de oameni, înfrânge armata transilvăneană la Cluj, dupa care porneşte după unul din capii revoluţiei, Istvan Bogdanovici, pe care îl capturează la Baia.
Cu această ocazie,  Matei voia şi schimbarea lui Ştefan, pe care îl bănuia de susţinere a complotului, cu Berindei sau Petru Aron, fostul domnitor, care îl însoţeau.
Speriat, Ştefan cere ajutorul suveranului său, regele Cazimir al Poloniei, care, într-o scrisoare adresată lui Matei Corvin, îi impută că a produs pagube unei ţări supuse coroanei polone şi îi solicită să nu
mai comită acte de duşmănie.

Regele maghiar se retrage cu tot cu steagurile moldoveneşti capturate de ostaşii maghiari şi expuse la biserica Sfintei Fecioare din Buda, dar nu înainte de a-l atenţiona pe polon că domnul moldovean îl minte
spunându-i “după obiceiul lui”, aceleaşi cuvinte maghiarilor, tătarilor şi turcilor, “pentru ca între atâţia stăpâni, viclenia lui să rămână pentru mai multă vreme nepedepsită”.

Steagurile de lupta moldovenesti se pot vedea si acuma in Budapesta, si chiar la picioarele calului staui lui Matei Corvin  din Cluj.

Fiecare crede varianta pe care o doreste, fiecare parte s-a considerat invingatoare.
Moldovenii au fost alungati din Baia. Matei Corvin desi ranit si-a lasat oastea in Baia inca citeva zile sa se reintrameze dupa lupta, dupa care sa se intoarca in Ardeal si nu mai are treaba cu Stefan,
pina cind dupa citiva ani, Stefan a fost nevoit sa-i ceara ajutorul impotriva turcilor. Matei ii acorda ajutorul cerut in schimbul vasalitati Moldovei. Stefan se declara vasal principelui Transilvaniei, asa cum
mai tirziu se va declara si Mihai Viteazul.

Edited by WestPoint, 16 December 2016 - 01:24.


#887
Infinitty

Infinitty

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,401
  • Înscris: 14.12.2008

View Postneafloricadinobor, on 02 septembrie 2016 - 08:39, said:

Poate de la el a luat Infinitty ideea că limba română se trage din limba italiană.


M-am bazat exclusiv pe asemanarea lingvistica care poate avea una din doua surse posibile:

1.) Românii sunt colonisti italieni + slavi din perioada anilor 1.ooo-1500;
2.) Asemănarea italienei cu limba română provine din exodul masiv al romano-albanezilor sau vlaho-albanezilor dalmatici in Italia incepand cu migratia slava si continuând pana in perioada expansiunii otomane.

In cazul 2 putem spune ca vlahii s-au scindat si au migrat din fosta RF Iugoslavă spre Grecia, Italia si actuala Românie mult inainte de anul 1.ooo, incepand cu perioada avară.
Totusi si aceast caz 2 include istoria mare de suprafata, respectiv colonizarile italienesti din spatiul carpato-danubiano-pontic, Bulgaro-vlahia, ...

#888
CzC

CzC

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 607
  • Înscris: 13.12.2005
La Baia, armata ungurească a fost măcelărită. Despre victoria lui Ștefan au scris polonezii și nemții, probabil și alții. Chiar de n-ar fi scris nimeni, succesiunea evenimentelor arată cine a învins.
Ștefan făcuse în 1461 o campanie în Transilvania (pentru a pune mâna pe Petru Aron), cucerise Chilia în 1465 și sprijinise răscoala ardelenilor din 1467. Avea evident destulă putere să se ia de Ungaria, și ungurii știau asta și au invadat cu o armată foarte mare, ținându-se aproape de graniță.
Steagurile moldovenești se pot vedea la picioarele unei statui de la începutul secolului XX? Cred că e ceva unic în lume, dacă Ștefan avea steaguri de piatră facute în Ungaria secolului XX.
Rușinos de mincinos, dar tipic unguresc.

Iată ce scria Dlugosz, cronicar contemporan polonez (De pe Enciclopedia României):

"gândind că a venit momentul în care cu puțini să-i bată pe mulți, lăsând caii și bagajele în tabără, a sosit la Baia doar pedestru și ușor și, incendiind orașul din câteva laturi, în noaptea de 15 decembrie a năvălit peste unguri, ținând lupta amestecată până în revărsatul zorilor, iar mulți unguri căzând...; craiul Matiaș, rănit în trei locuri, dar nu mortal, ca să nu cadă în mâinile românilor, a fost scos din locul bătăliei. Partea cea mai mare a oștilor ungurești revenind la munți și aflând drumurile înțesate cu arborii care fuseseră tăiați de moldoveni, a ars carele și bogăția și îngropând 500 de bombarde, pentru ca moldovenii să nu se poată folosi de ele, a trecut în fugă în Ardeal... Se spune că în acea bătălie au pierit 10.000 de unguri: au fost prinse și câteva steaguri ostășești, pe care Ștefan vodă le-a trimis regelui polon Cazimir IV (1447 – 1492) prin solii săi, în semn de biruință."

Edited by CzC, 16 December 2016 - 13:43.


#889
leogoto

leogoto

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,001
  • Înscris: 01.12.2010

View PostWestPoint, on 16 decembrie 2016 - 01:20, said:

voevodul transilvănean Ladislau Suki
care, Suki. Poate se ortografia altfel. Sucky? Sukee? Szuckler? Szucker? Nu stiu cine-si bate joc de tine, dar isi bate bine.
[ https://i.imgur.com/m1ruFsz.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

#890
fane_only

fane_only

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,245
  • Înscris: 30.11.2016

View PostBalamache, on 01 septembrie 2016 - 22:20, said:

când Bulgaria (în 1018) ar fi intrat sub stăpânire bizantină, iar împărații de la Constantinopol ar fi populat teritoriul din nordul Dunării cu trupe militare și coloniști vlahi din Tesalia și italieni din Calabria (Grecia Mare) de religie ortodoxă, ”limba devenind italiano-vlahofonă”.
se pare ca bulgaroii sunt foarte constienti de asemanarea limbii vlahilor cu cea a italienilor sudici
Mi-a confirmat-o si seful meu bulgaroi, a carui soacra e fiica unei vlahe
ce  purta o cruce pe frunte. El imi tot spune, voi romanii invatati italiana un doi.

#891
leogoto

leogoto

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,001
  • Înscris: 01.12.2010

View Postfane_only, on 16 decembrie 2016 - 16:20, said:

voi romanii invatati italiana un doi.
dar italienii nu invata romana uno due.
cum ar zice seful tau bulgaroi, problemătă.

#892
neafloricadinobor

neafloricadinobor

    Senior Members

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,194
  • Înscris: 12.03.2016

View PostInfinitty, on 16 decembrie 2016 - 08:30, said:

M-am bazat exclusiv pe asemanarea lingvistica care poate avea una din doua surse posibile:

1.) Românii sunt colonisti italieni + slavi din perioada anilor 1.ooo-1500;
2.) Asemănarea italienei cu limba română provine din exodul masiv al romano-albanezilor sau vlaho-albanezilor dalmatici in Italia incepand cu migratia slava si continuând pana in perioada expansiunii otomane.

In cazul 2 putem spune ca vlahii s-au scindat si au migrat din fosta RF Iugoslavă spre Grecia, Italia si actuala Românie mult inainte de anul 1.ooo, incepand cu perioada avară.
Totusi si aceast caz 2 include istoria mare de suprafata, respectiv colonizarile italienesti din spatiul carpato-danubiano-pontic, Bulgaro-vlahia, ...
Pe baza asta nu se poate scoate o teorie valabilă pt că multe limbi seamămă fără să fi avut conmtact una cu alta.
1)Coloniști italici nu au fost in Dacia Romană iar mai tîrziou nu au venit.
2)Asemănarea italienei cu româna provine din faptul că limbile romanice sînt răspîndite din neolitic.

#893
WestPoint

WestPoint

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 17,054
  • Înscris: 12.12.2016
Nicolai Ivanov Todorov, nu scrie altceva decit repeta teoria altor istorici straini, care spun ca bulgarii au stapinit toata partea de sud a daciei si ca intr-adevar bulgarii au fost un stat unitar inaintea
românilor. Vlahii care traiau in balcani vor face mai tirziu regatul vlaho-bulgar, dupa care la mijlocul sec. XIII vor forma Tara Romaneasca si Moldova, in sud si est, in nord-est existind deja regatul Ungar.
Români nu au existat in balcani, acestia se vor numi români abia in Tara Romaneasca ca patura sociala.

[ https://images-na.ssl-images-amazon.com/images/I/51xxluNUO1L._SY392_BO1,204,203,200_.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

https://www.amazon.c...l/dp/0762550244

#894
WestPoint

WestPoint

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 17,054
  • Înscris: 12.12.2016

Quote

voevodul transilvănean Ladislau Suki
Este o greseala de traducere.
Voievozi au fost Bazini si Szentgyörgyi János  insa acesta a avut o serie de complici de virf, Suki Mihály, Vörösmarthi Geréb Péter ai Charius János.
Suki László si Vörös Benedek reusesc sa se refugieze in Polonia.
Dupa infringerea revoltei. Matei desemneaza noi voievozi, prin persoanele lui Csupor Miklós si Pongrácz János.


Quote

Ioan de Szentgyörgyi, împreună cu fratele său Sigismund de Szentgyörgyi și cu Berthold Elberbach, a fost voievod al Transilvaniei între 1465 și 1467.
El a condus în 1467 răscoala nobililor și a orașelor din Transilvania împotriva regelui Matei Corvin, dar a fost înfrânt.

Edited by WestPoint, 16 December 2016 - 18:16.


#895
neafloricadinobor

neafloricadinobor

    Senior Members

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,194
  • Înscris: 12.03.2016

View PostWestPoint, on 16 decembrie 2016 - 17:38, said:

Nicolai Ivanov Todorov, nu scrie altceva decit repeta teoria altor istorici straini, care spun ca bulgarii au stapinit toata partea de sud a daciei si ca intr-adevar bulgarii au fost un stat unitar inaintea
românilor. Vlahii care traiau in balcani vor face mai tirziu regatul vlaho-bulgar, dupa care la mijlocul sec. XIII vor forma Tara Romaneasca si Moldova, in sud si est, in nord-est existind deja regatul Ungar.
Români nu au existat in balcani, acestia se vor numi români abia in Tara Romaneasca ca patura sociala.

[ https://images-na.ssl-images-amazon.com/images/I/51xxluNUO1L._SY392_BO1,204,203,200_.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

https://www.amazon.c...l/dp/0762550244
Todorov ăla e unul dintre mulții nebuni care aberează. Aberezi și tu în continuare după ce ai mai fost dat afară de aici pt  nemerniciile pe care le scrii despre noi, românii. Te-ai intors cu nume nou și pui hărți făcute de demenți. Nu a existat niciodată vreun Imperiu Roman de Națiune Germană. E un fals al istoricilor germani pe care îl repetă toți istoricii proști. Ardealul nu a făcut parte din Ungaria decît din 1867 și atunci pt că așa au hotărît austriecii. A fost o enormă greșeală politică. În concluzie harta aceasta nu e decît una dintre multele porcării mincinoase de ale nemților și de ale ungurilor.

#896
kyrre

kyrre

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,965
  • Înscris: 27.05.2010

View PostWestPoint, on 16 decembrie 2016 - 01:20, said:

Matei Corvin a fost oprit de regele Poloniei care nu a acceptat ca vasalul lor sa fie dat jos de la putere. Adica Stefan.
Si facea si aport cand ii poruncea regele Poloniei ceva? Adica asta trebuia sa-i trimita doar o scrisorica celui mai mare rege pe care l-ati avut vreodata, si asta facea sluj imediat. Poti sa mai spui cand s-a intamplat asta intre regele poloniei si al bozgorilor?

Adevarul ca la felul in care ati luptat de-a lungul istoriei, faptul ca s-a mai intors regele viu, desi ranit, si ceva armata pe deasupra, puteti considera ca a fost chiar o victorie.

#897
seeker_of_truth

seeker_of_truth

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,331
  • Înscris: 27.11.2016

View Postneafloricadinobor, on 16 decembrie 2016 - 18:45, said:

Todorov ăla e unul dintre mulţii nebuni care aberează. Aberezi şi tu în continuare după ce ai mai fost dat afară de aici pt  nemerniciile pe care le scrii despre noi, românii. Te-ai intors cu nume nou şi pui hărţi făcute de demenţi. Nu a existat niciodată vreun Imperiu Roman de Naţiune Germană. E un fals al istoricilor germani pe care îl repetă toţi istoricii proşti. Ardealul nu a făcut parte din Ungaria decît din 1867 şi atunci pt că aşa au hotărît austriecii. A fost o enormă greşeală politică. În concluzie harta aceasta nu e decît una dintre multele porcării mincinoase de ale nemţilor şi de ale ungurilor.
harta ii corecta , nu stiu ce obiectii ati putea avea, scrie acolo 950-1330, dupa cum stim voievodatul lui Basarab ii amintit pe la
1325 prima data, pe arta se vede ca Oltenia facea parte din Regatul Ungar, de fapt era Banatul de Severin,  pe care istoricii romanii o reduc la o fasie de teritoriu din Caras.
si da primul imperiu bulgar si-a intins influenta pana in sudul, Ardealului, sunt niste realitati, a le nega  este comic.

Edited by seeker_of_truth, 16 December 2016 - 22:00.


#898
fane_only

fane_only

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,245
  • Înscris: 30.11.2016

View Postleogoto, on 16 decembrie 2016 - 16:31, said:

dar italienii nu invata romana uno due.
cum ar zice seful tau bulgaroi, problemătă.

aveam un vecin in Brasov, cand stateam la bloc, un italian.
Vorbea un amestec de italiana si romaneasca.
ne intelegeam perfect.

iar el nu prea vedea de ce sa-si corecteze limba din moment ce era inteles.

asa ca nu stu ce vrei sa spui?! :ciocan:

View PostBalamache, on 01 septembrie 2016 - 22:20, said:

Pentru N.I. Todorov, românii n-ar avea o continuitate istorică a populației geto-dace pe teritoriul care îl ocupă astăzi, ci ar exista la nord de Dunăre abia din secolele XIII-XIV e.n., după o perioadă barbară, când Bulgaria (în 1018) ar fi intrat sub stăpânire bizantină, iar împărații de la Constantinopol ar fi populat teritoriul din nordul Dunării cu trupe militare și coloniști vlahi din Tesalia și italieni din Calabria (Grecia Mare) de religie ortodoxă, ”limba devenind italiano-vlahofonă”. Într-o astfel de „cunoaștere” a istoriei, bulgarii ar fi fost „stăpânii permanenți” ai civilizației de la Dunărea de Jos, păstorii lor și-au dus turmele din Balcani până în Carpați, în vremea „statului medieval bulgar”, prin „întinsa țară a bulgarilor”.
Ca in 1018 bazileul Vasile II Bulgaroctonul decide sa-i arondeze pe vlahi arhiepiscopiei Bulgariei,
este foarte adevarat.

La fel de adevarat este insa ca vlahii isi aveau propria episcopie la Vranje, astazi in sudestul Serbiei,
adica in zona unde se aflase Taratul Bulgariei al lui Samuila, considerat de unii,  ca fiind vlah la origine.

Apropo, pe tatal lui Samuila, il chema Sisman, si era comite de Serdica (astazi Sofia,  capitala Bulgariei moderne).
Iar Serdica a fost capitala Daciei, adica un centru important al romanilor latinofoni.

View Postseeker_of_truth, on 16 decembrie 2016 - 21:59, said:

primul imperiu bulgar si-a intins influenta pana in sudul, Ardealului, sunt niste realitati, a le nega  este comic.
Se pare  ca nu intelegi istoria.
Nu stii sa te plasezi in timp si spatiu.

Citeste mai bine ce am scris, poate inveti ceva. :ciocan:

#899
leogoto

leogoto

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,001
  • Înscris: 01.12.2010

View Postseeker_of_truth, on 16 decembrie 2016 - 21:59, said:

harta ii corecta , nu stiu ce obiectii ati putea avea, scrie acolo 950-1330, dupa cum stim voievodatul lui Basarab ii amintit pe la
1325 prima data
tu esti amintit aicea prima data acum trei saptamani.
inseamna ca te imbraci in pampersi si te hranesti cu lapte praf?

View Postseeker_of_truth, on 16 decembrie 2016 - 21:59, said:

pe arta se vede ca Oltenia facea parte din Regatul Ungar, de fapt era Banatul de Severin,  pe care istoricii romanii o reduc la o fasie de teritoriu din Caras.
Banatul de Szoreny.
Care Szoreny e si acum bine-mersi langa Pecs, la granita Ungariei cu Croatia.
[ https://i.imgur.com/it3BLIH.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

View Postseeker_of_truth, on 16 decembrie 2016 - 21:59, said:

si da primul imperiu bulgar si-a intins influenta pana in sudul, Ardealului, sunt niste realitati, a le nega  este comic.
si-a intins influenta pana in ungaria actuala, campia tisei se chema bulgaria de fapt, iar buda si poate si pesta din budapesta sunt de fapt asezari bulgaresti:
Budapest arose out of two Bulgarian military frontier fortresses Buda and Pest, situated on the two banks of Danube

Edited by leogoto, 16 December 2016 - 22:33.


#900
leogoto

leogoto

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,001
  • Înscris: 01.12.2010
[ https://i.imgur.com/hRnD8O4.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]
aia e ungaria propriu-zisa, pannonia din dreapta dunarii si pana la Drava si nimic mai mult.
si aia e bulgaria, valea tisei intre dunare si munti.

Anunturi

Chirurgia endoscopică a hipofizei Chirurgia endoscopică a hipofizei

"Standardul de aur" în chirurgia hipofizară îl reprezintă endoscopia transnazală transsfenoidală.

Echipa NeuroHope este antrenată în unul din cele mai mari centre de chirurgie a hipofizei din Europa, Spitalul Foch din Paris, centrul în care a fost introdus pentru prima dată endoscopul în chirurgia transnazală a hipofizei, de către neurochirurgul francez Guiot. Pe lângă tumorile cu origine hipofizară, prin tehnicile endoscopice transnazale pot fi abordate numeroase alte patologii neurochirurgicale.

www.neurohope.ro

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate