Salt la conținut

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Recomandare bicicleta MTB copil 1...

Denon AVR 1804

Texte și mesaje funny pe sit...

Recomandari carti non-fictiune
 Cat costa un pui la rotisor?

cum leg firele de la o pompa subm...

PC Voltage +3.3V Red!

Cum conectez la net o centrala Fe...
 w11 nu mentine profil power proce...

DIGI se lanseaza in Belgia cu ser...

Setari XMP ram pentru 5900x - BSO...

Iphone 13, 14 sau 15?
 Dune: Prophecy (2024 _ ...)

DMSS problema

Montare parchet in balcon

Exista doar ... si restul
 

Semanatul si repicatul

* * * * * 4 voturi
  • Vă rugăm să vă autentificați pentru a răspunde
11716 răspunsuri în acest subiect

#2701
cxd

cxd

    Member

  • Grup: Validating
  • Mesaje: 658
  • Înscris: 18.10.2008
Cu solutie nutritiva NPK.

#2702
Alin1me

Alin1me

    Member

  • Grup: Members
  • Mesaje: 609
  • Înscris: 14.02.2013
Au fost  umflate de  stimulatori de crestere.

#2703
Blanco25

Blanco25

    Member

  • Grup: Members
  • Mesaje: 401
  • Înscris: 11.03.2013
Macaz si nu ar fi nici o sansa sa cultiv si castraveti si tomate in acelasi solar plus ca vreau sa mai pun vinete, ardei gras, gogosari, salata

Macaz si nu ar fi nici o sansa sa cultiv si castraveti si tomate in acelasi solar plus ca vreau sa mai pun vinete, ardei gras, gogosari, salata

#2704
ionut_mystic

ionut_mystic

    Member

  • Grup: Members
  • Mesaje: 589
  • Înscris: 08.01.2008
Salut, am inceput sa citesc topicul acesta si sunt la pagina 91 , dar an o problema. Rasadurile de ardei iute au inceput sa se ingalbeneasca si mi-e ca le pierd. Le tin in alveole, in solarul in care am plantat rosiile. Sa fie temperatura o problema? Imi cer scuze daca s-a mai discutat, dar nu mai am timp sa citesc pana nu imi mor rasadurile...:-(

#2705
Alin1me

Alin1me

    Member

  • Grup: Members
  • Mesaje: 609
  • Înscris: 14.02.2013
Ardei sunt foarte snsibili la caldura.Descopera in laterala pentru aierisie .

Seara cand uzi foloseste balega de vaca lungita cu apa.Amestecul sa aiba o culoare deschisa umpic .Sa vezi a doua zi ce isi revin.

#2706
virg72

virg72

    Active Member

  • Grup: Members
  • Mesaje: 1.048
  • Înscris: 14.01.2012
ionut, dar de udat le-i udat?
@blanco, de ce sa fie o problema cultivarea mai multor specii in acelesi solar?
doar ca pe ce le de talie  mai mica le pui separat de cele de talie mai mare, adica unele la un capat iar celelalte la celalalt capat.
castravetii sa ai grija sa-i stropesti de ganganii saptamanal, ca astia fac f multe, in rest nimic mai special.

#2707
ionut_mystic

ionut_mystic

    Member

  • Grup: Members
  • Mesaje: 589
  • Înscris: 08.01.2008
Le-am udat de cate ori a fost nevoie...cand era pamantul uscat. Ba chiar le-am dat si cu macerat de urzica o data.
Solarul il aerisesc zilnic ca na rosii in el, si temperatura tinde sa depaseasca 35.

Editat de ionut_mystic, 28 aprilie 2013 - 10:41.


#2708
Alin1me

Alin1me

    Member

  • Grup: Members
  • Mesaje: 609
  • Înscris: 14.02.2013
Ionut eu le ud in fiecare seara pentru ca planta cu cat este mai mare cu atat si consumul de apa , doar pana le scot afara in camp

#2709
1orgu

1orgu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Mesaje: 5.051
  • Înscris: 06.10.2012
Buna de dimineata, all forumisti! Sarut mainile muncite, doamnelor!
La Multi Ani!
Tuturor forumistilor si in special celor care au nume de flori sau sarbatoriti in familie! Sa fiti mereu proaspeti, sanatosi iar greutatile vietii sa va ocoleasca!
Ieri, am dat si ultimele rasaduri care le mai aveam. Efectiv vroiam sa mai pastrez cateva, pentru inlocuirea celor atacate de coro. In ultima saptamana nu am mai avut pagube din partea lor, decat vreo doua rasaduri de ardei kapia.
Am terminat de cultivat toate plantutele care erau destinate acestui scop. Singurele rasaduri care le mai am si trebuiesc repicate sunt cele de la Banca de Gene Suceava. Acestora le merge foarte bine. Rata de rasarire si supravietuire, este de cca. 95%. In gradina nu mai am loc sa pun nimic. Acum pregatesc terenul unde a fost mini livada de caisi. Mai am sa scot vreo 8 radacini si sa scap de iarba existenta. Urmeaza arat, frezat si cultivarea tuturor ,,Sucevencelor''.
Odata incheiata operatia de plantare, imi permit sa fac o analiza sumara a ultimilor 7 luni. Cu realizari si esecuri.
Septembrie 2012 - mi-a venit asa din senin, ideea sa-mi trag un solarel. M-am interesat la clientii care erau in trecere si mergeau la pietele si angro-ul din Bucuresti sa-si valorifice marfa. Majoritatea erau din partea de sud a tarii sau din Oltenia. La inceput intrebari generale, apoi din ce in ce mai punctuale. Ma hotarasem la ceva de genul 10m. x 4m.
Au urmat multe, multe vizite in bazine legumicole cu traditie. Multe solarii vazute, multe informatii primite. Din ce culegeam date si informatii mai multe, in capul meu era o adevarata ,,tornada''. Cum sa-l fac, ce dimensiuni, ce structura, cu cine? Am optat pentru varianta cunoscuta de voi. Arc de cerc, 22m. x 6m., inaltimea de 3,5m., iar fermele pentru sustinerea sarmalor de palisare la 2,35m.
In timp ce-l finalizam, la sfatul unui client, am intrat pe ,,Softpedia''.
Acest lucru consider ca este unul benefic pentru mine si mi-a schimbat in bine cursul vietii pentru multi ani de acum incolo. Cat mai vrea Dumnezeu sa ma lase sa muncesc.
Ziua munceam la solarel, iar noaptea citeam zeci de pagini cu ce ma interesa. Ma prindea si ora 5 dimineata, in fata p.c.-ului. Acest mers in paralel cu constructia si informatiile selectate m-au scos din ceata densa in care ma aflam si am inceput sa stiu cam ce vreau.
Pe 6 oct. 2012, m-am logat si am inceput timid sa ma integrez in aceasta mare colectivitate.
Pe la sfarsitul lui oct. am finalizat solarelul. A venit ,,tata popa'', l-a sfintit si mi-a dat o iconita cu Maica Domnului , pe care sotia a pus-o la loc de cinste in solar, acolo unde se afla si acum. Atunci am botezat si solarelul cu numele ,,colt de Rai''. Isi merita numele!
A urmat vizita la ,,Indagra 2012'', de unde am achizitionat motosapa, sistemul de irigat prin picurare si am luat legatura ,,live,, cu ce se ,,mananca'' legumicultura in domeniul sculelor, utilajelor, anexelor, incintelor, semintelor, modului de lucru eficient.
Pe la jumatatea lui noiembrie am semant in solar, dupa pregatirea corespunzatoare a solului, niste spanac, l-am pus cam raricut, salata, ceapa verde, ridichii, patrunjel, marar si niste usturoi. Toate au rasarit si crescut corespunzator. Am avut necazuri cu balosi de limaxi, care si-au permis si reusit in mare, sa atace si distruga din salata lui Iorgu. Am scapat pana la urma de ei. Cu mesurol. Din neatentie am dat o doza de 10 (zece) ori mai mare! Cel putin in zona solarelului nu mai era nici unul. A venit frigul din ianuarie. Tunele din agril si folie. Cele din agril sunt mai recomandate. Parere mea. Prin ianuarie, am observat ca incep colegii sa se intereseze de seminte, Tavi alveolare, substrat turba pentru semanat. Mers la Dobreni si cumparat tot ce era necesar. Atunci am inceput sa iau legatura prin telefon cu mai multi colegii de pe aria agricola. Primul a fost jumbo. El este autorul moral in privinta ,,maternitatii''. Tot el este tatal de suflet al primelor seminte semanate, rasarite si al ingrijirii acestora pana la repicare. Toate bune si frumoase. Rasarire si dezvoltare 99%. Cu exceptia semintelor de ardei gras. Un mare merit are anknic, care m-a invatat ca udarea rasadurilor. ,,Mai rarut, e mai dragut''! Eu le udam in fiecare dimineata si cred ca le pierdeam. Urma repicarea iar eu nu stiam nimic si nu imi dadeam seama unde voi pune plantutele. Atunci am luat ,,teap'', cu balegarul adus. Cautam alta metoda.Eram impotriva incalzirii rasadnitei cu acel ,,cablu minune''. M-a convins pufarin, ca este o metoda practica. Dupa cateva ,,discutii'' in contradictoriu, am optat pentru cablu. Aici a postat intocmai si la timp BadJoke! Cu ,,rep-ul', pezentat in amanunt. Instant am luat legatura cu el. A doua zi vizita la fata locului. Foto, informatii, cote si sfaturi. Toate au fost date cu cea mai mare placere si in amanunt. In plus am primit multe pliculete cu semintele folosite de el.In drum spre casa, In capul meu erau numai, placi de polistiren, rezistente, termostate, cote, sursa alimentare cu energie electrica. Trecut la realizare si finalizat cu mici modificari. Consider eu benefice. Repicat si mutat in rep. La primele plantute repicate , imi tremurau mainile! Rau de tot! Cred ca mi-a luat vreo 5-6 minute la primul rasad repicat. Acum in 25-30 sec. e gata. Imi era mila de ele. in vreo 6-7 ore cred ca nu am facut mai mult de 120 de repicari! Eram obosit ca dupa trei zile de facut manual betoane. A intervenit virg care mi-a dat incredere in faptul ca rasadurile nu sunt ca niste ,,balonase de spuma''! A doua zi am finalizat prima serie de rasaduri repicate.
Mutat in solar, unde se gasea rep-ul. Acoperit cu ,,1milion'' de tunele si tunelase, din folie si agril. Nici ,,Elvetieni'' nu au atatea tunele, cate aveam eu. A intervenit jumbo si bine a facut! Le sufocam!
Ma sculam noaptea de trei, patru ori si mergeam la ,,fetitele ''mele. Ele erau bine si dormeau linistite. Eu eram cel care nu aveam somn odihnitor. Stateam noaptea pe la ora 2-3 si ascultam ploaia cum bate pe folie. Eram excedentar de precaut. M-a adus cu picioarele pe pamant cxd. ,,Iorgule, lasa-le frate linistite. ele au drumul lor. Sunt repicate si au trecut la gradinita. Stiu sa vorbeasca si sa deseneze. Mai dormi si tu ca omul''. Avea dreptate.
Toate bune si frumoase, dar am avut o problema de sanatate cu sotia si m-am descurajat. Am scos la vanzare, absolut ce tine de solar si intretinerea lui. Vroiam sa vand cu tot cu ,,fetitele'' mele. Am avut si o cadere morala si fizica. Atunci ati intervenit TOTI si a fost pentru prima data in viata mea, cand am primit incurajari si sustineri venite in cascada. Toate erau dezinteresate material si ma rugau sa continui ce am inceput, in privinta legumiculturii. A doua zi am plans ca un copil si am revocat ideea renuntarii la solar. Am continuat cu si mai multa forta si incredere in mine. Intre timp am inceput sa consum din verdeturile semanate. Am incasat primii banisori, de pe urma spanacului.Cateva sute de lei.  O suma cu valoare mica, dar mare pentru a-mi creste increderea, ca ce fac, este spre bine.
,,Fetitele''cresteau vazand cu ,,frunzele'', dar din cauza lipsei de nutrienti din turba folosita, incepusera sa dea semne de ofilire, schimbarea culorii, oboseala in starea generala. A fost de un real sprijin, trestie care m-a ajutat cu sfatul sa le tratez foliar cu ,,cropmax''.
Si-au revenit in totalitate. Am trecut la cultivarea in solar. Nu am respectat cotele de plantare postate de guru. Si rau am facut. A fost singura si prima data cand am facut rabat. Le-am pus cam dese. Dar acum sunt convins ca trebuia sa procedez cum eram invatat. Dupa atacul catorva ,,nemernice'' de coro, de care am scapat pana la urma, ,,fetitele'' mele dadeau iarasi semne de apatie. Cred ca urmare a transplantarii si trecerea lor spre adolescenta. Au fost iarasi forte utili, avand rolul de ,,salvatori'', trestie si madox. Acestia mi-au dat ca modalitate de hranire si revenire a plantutelor, folosirea ,,gainatului de pasare''. Nu credeam vreodata ca poate fi atat de eficienta aceasta metoda de hranire a plantutelor. Nu numai ca le-a salvat, dar intre cele ,,tratate'' si cele netratate este o diferenta enorma, in ce priveste dezvoltarea si vigurozitatea lor.
Intre timp vremea incepea sa se incalzeasca.  Dupa cateva esecuri am reusit sa fac aerisirea pe o laterala, in sistem ,,macara''. Bila alba. Dupa cele trei saptamani negre prin care am trecut cu meteo, am scos si cultivat in gradina cele pe care le cunoasteti, ca legume. Cam devreme. Dar am mizat putin pe flerul meu si pe faptul ca rasadurile mele erau calite si trecute prin furcile caudine ale existentei lor. Erau si sunt ,,condamnate'' sa fie castigatoare. Intre timp am inceput sa vand din rasadurile care ma sufocau in solar. Le cunoasteti. La inceput mai timid. Dar ieri am avut un boom total, in privinta vanzarii. Am dat, tot,tot,tot! Vroiam sa mai opresc niste rasaduri pentru complectarea celor atacate cumva sau cele neprinse de pamant. Nu mai am nimic. Cu banisori castigati din vanzarea rasadurilor, mi-am acoperit cheltuielile avute cu maternitatea, rep-ul, aerisirea laterala, baghetele folosite, aparatul de legat legume si folia de umbrire. Mai am ceva banuti ramasi pentru a cumpara un higrometru. Mai complectez eu cu ceva si trec pe udare prin picurare, folosind tubultura cu orificii. Sunt dezamagit total de banda de plastic. Se gaureste mereu. Aici m-a convins madox .El are 11 km. de conducte gen tubulatura. Dupa ce a trecut si el prin necazul benzilor, in prezent are 6 ani de utilizare a metodei mentionate. Si este scutit de stres si necazuri.
Ieri am terminat de finalizat si aerisirea pe partea dreapta. A iesit cum am vrut. Alta viata acum in ,,colt de rai''! Tot la raspunsul lui madox, referitor la inchiderea sa nu a solarului noaptea, azi noapte a fost lasat complect deschis. Dupa cateva nopti cu 10*, nu se mai inchid aerisirile noaptea. Tot ieri am legat vreo 200 de ate palisare. Trebuie sa sprijin plantutele. Sunt grasulii, frumoase si se ridica zilnic. Maine  cred ca termin de palisat pe ambele parti din solar. Voi pune si foto. Am pus deja pe interior plasa de umbrire, pe toata suprafata solarului, peste fermele de sustinere. Azi de dimineata am dat-o la o parte. Am fost informat ca plasa respectiva se foloseste in iulie si august, cand activitatea solara este la nivel maxim. Orice parere in aceasta privinta este binevenita de la voi. Cred ca saptamana viitoare, voi repica o parte din ,,Sucevence''. Sper si chiar doresc sa folosesc, ca substrat acel ,,premiu''acordat de megane! Intre timp am inceput sa primesc si eu vizite de la colegii nostri. Bosley, nicoretro, danjkl, au fost cativa din cei care m-au onorat cu vizitele lor. Promit ca la proxima ocazie sa le vizitez si eu gospodariile.
Imi cer scuze daca v-am rapit din timp, cu postarea mea. Am incercat sa fiu cat mai comprimat in exprimare. Dar sunt foarte, foarte multe lucruri de relatat si nu am putut mai simplu.
Am dorit sa va multumesc tuturor, fara nici o exceptie, pentru realizarile mele, obtinute in cele 7 luni, de la statutul de nou nascut, pana in prezent. Tot ce a realizat Iorgu, poarta si numele vostru. Voi sunteti zilnic aici cu mine. Mai am multe de invatat. Urmeaza 6 luni de munca asidua, pana la incheierea complecta a cicllui de 1 an. Atunci voi trage linie si sper sa ies pe plus cu realizarile mele. Am create toate conditiile. Si cel mai important lucru, este ca va am pe toti alaturi. Am nevoie de voi in continuare si sunt sigur ca ma sustineti.
Ma bate asa, un gand de om batran, ca la implinirea unui an, sa imi scriu impresiile si realizarile. Ceva de genul ,,365 de zile, in colt de Rai''! Multe, multe, pagini cred ca va avea!

#2710
ionut_mystic

ionut_mystic

    Member

  • Grup: Members
  • Mesaje: 589
  • Înscris: 08.01.2008
O sa le ud si eu mai des. Ideea e ca mari nu sunt, au doar cate 2 frunze adevarate, doar cateva au cate 4.
Va multumesc tuturor!

#2711
Funw

Funw

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Mesaje: 180
  • Înscris: 03.03.2006
1orgule Dumneavoatra sunteti Tatal acestui topic , eu cred ca ar trebuie sa va apucati sa scrieti si o carte cu denumirea

"365 de zile, in colt de Rai" Posted Image

Va respect foarte mult.
Stima

Editat de Funw, 28 aprilie 2013 - 11:54.


#2712
regeleflorilor

regeleflorilor

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Mesaje: 216
  • Înscris: 18.02.2010

View Post1orgu, on 28 aprilie 2013 - 11:24, said:


Ma bate asa, un gand de om batran, ca la implinirea unui an, sa imi scriu impresiile si realizarile. Ceva de genul ,,365 de zile, in colt de Rai''! Multe, multe, pagini cred ca va avea!
Foarte tare nea Iorgule,nu am cunoscut de mult pe cineva care sa poata sintetiza si descrie o situatie mai bine ca dumneata ,cat despre  sufletul pe care il pui nu am cuvinte,ma bucur de asemenea enorm ca ai reusit si sa vinzi surplusul caci pasiune fara bani mai greu si din punctul meu de vedere multumirea sufleteasca e foarte mare ca ai reusit sa produci ceva de calitate asa ca eu personal iti doresc tot binele din lume in continuare.
Azi dimineata m-a sunat o clienta sa-mi spuna cat de frumoase sunt rasadurile de la mine in comparatie cu ce mai are,nu cred ca va dati seama cat de bine m-am simtit.
Ieri excursie la Oradea,mers la producatorul de solarii de acolo la un client care achizitionase 4 solarii,l-am inebunit pe saracul om cu cererea mea de detali,cum se monteaza,cat a durat sudura si cum a procedat,dar cu aerisirea,intinsul foliei etc,etc,totusi banuiesc ca nu l-am ajuns pe nea Iorgu,in sfarsit schimb de telefoane nu de alta dar la rasaduri ii pot da serioase lectii apoi facut contract cu omul,dat avans si in fine in 8 mai vine si solarul meu 10lx50Lx4.20h caci rasadurile mele desi sunt in ghivece explodeaza pe zi ce trece
Apropo vreau si eu un sfat pornit din experienta oare merita sa pun acum plasa de umbrire la rasaduri caci le termina caldura si soarele asta puternic,le ud si in 1 ora e uscat
Inca o chesti pentru cei interesati sunt foarte multumit de turba pana dupa rasarire maxim 2-3 saptamani apoi e varza,tot ce am pus in mranita putrezita de 4-5 ani explodeaza in vegetatie,cele ramasa in turba desi sunt date cu de toate raman la coada plutonului,eu ma gandesc serios la anul sa seman direct in ghivece de 10-12 diametru

#2713
1orgu

1orgu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Mesaje: 5.051
  • Înscris: 06.10.2012
Funw
Respectul este reciproc!
rege
In ziua de azi, banisorii se fac foarte,foarte greu de cei care muncesc. Si se cheltuiesc foarte repede. In momentul de fata, cand achizitionam un produs finit, este imperios necesar sa fim foarte atenti in toate privintele. Avem obligatia fata de sudoarea fruntii noastre sa cerem absolut toate, toate detaliile referitoare la acel produs. Iar vanzatorul are obligatia sa raspunda sincer la toate intrebarile noastre. Daca face cea mai mica impresie ca il plictisim sau devenim prea insistenti, gataaaaaaaa! Inseamna ca are ceva de ascuns ori produsul respectiv nu raspunde dorintelor noastre si modului de folosire pentru care a fost creat. Mai ales daca este vorba de un bun cu termen de folosire indelungata. Cautam si vom gasi alt producator. Pentru asta exista economie de piata. Foarte rari domeniile care detin un anumit fel de monopol.
Asa cum am mentionat in postarea anterioara, deja montasem plasa de umbrire, peste fermele de sustinere. In urma unei discutii cu madox, referitoare la acest lucru, mi-a zis sa o dau imediat jos. Argumentul adus de el m-a convins. Daca intra zilele aste pe topic, il rugam sa faca un micut comentariu referitor la umbrire. Ne foloseste tuturor. Deasemenea sunt binevenite si impresiile celor care au folosit plasa de umbrire. A mea este de culoare verde si gradul de umbrire este de 40%. Cam atata stiu! Urmeaza sa fim edificati.
Cu turba am patit acelasi lucru. Si nu numai eu. Am suplimentat hranirea plantutelor si le-am trecut cu bine peste ,,frigiderul gol'', care se afla in acea turba.

#2714
Blanco25

Blanco25

    Member

  • Grup: Members
  • Mesaje: 401
  • Înscris: 11.03.2013

View Post1orgu, on 28 aprilie 2013 - 11:24, said:

Buna de dimineata, all forumisti! Sarut mainile muncite, doamnelor!
La Multi Ani!
Tuturor forumistilor si in special celor care au nume de flori sau sarbatoriti in familie! Sa fiti mereu proaspeti, sanatosi iar greutatile vietii sa va ocoleasca!
Ieri, am dat si ultimele rasaduri care le mai aveam. Efectiv vroiam sa mai pastrez cateva, pentru inlocuirea celor atacate de coro. In ultima saptamana nu am mai avut pagube din partea lor, decat vreo doua rasaduri de ardei kapia.
Am terminat de cultivat toate plantutele care erau destinate acestui scop. Singurele rasaduri care le mai am si trebuiesc repicate sunt cele de la Banca de Gene Suceava. Acestora le merge foarte bine. Rata de rasarire si supravietuire, este de cca. 95%. In gradina nu mai am loc sa pun nimic. Acum pregatesc terenul unde a fost mini livada de caisi. Mai am sa scot vreo 8 radacini si sa scap de iarba existenta. Urmeaza arat, frezat si cultivarea tuturor ,,Sucevencelor''.
Odata incheiata operatia de plantare, imi permit sa fac o analiza sumara a ultimilor 7 luni. Cu realizari si esecuri.
Septembrie 2012 - mi-a venit asa din senin, ideea sa-mi trag un solarel. M-am interesat la clientii care erau in trecere si mergeau la pietele si angro-ul din Bucuresti sa-si valorifice marfa. Majoritatea erau din partea de sud a tarii sau din Oltenia. La inceput intrebari generale, apoi din ce in ce mai punctuale. Ma hotarasem la ceva de genul 10m. x 4m.
Au urmat multe, multe vizite in bazine legumicole cu traditie. Multe solarii vazute, multe informatii primite. Din ce culegeam date si informatii mai multe, in capul meu era o adevarata ,,tornada''. Cum sa-l fac, ce dimensiuni, ce structura, cu cine? Am optat pentru varianta cunoscuta de voi. Arc de cerc, 22m. x 6m., inaltimea de 3,5m., iar fermele pentru sustinerea sarmalor de palisare la 2,35m.
In timp ce-l finalizam, la sfatul unui client, am intrat pe ,,Softpedia''.
Acest lucru consider ca este unul benefic pentru mine si mi-a schimbat in bine cursul vietii pentru multi ani de acum incolo. Cat mai vrea Dumnezeu sa ma lase sa muncesc.
Ziua munceam la solarel, iar noaptea citeam zeci de pagini cu ce ma interesa. Ma prindea si ora 5 dimineata, in fata p.c.-ului. Acest mers in paralel cu constructia si informatiile selectate m-au scos din ceata densa in care ma aflam si am inceput sa stiu cam ce vreau.
Pe 6 oct. 2012, m-am logat si am inceput timid sa ma integrez in aceasta mare colectivitate.
Pe la sfarsitul lui oct. am finalizat solarelul. A venit ,,tata popa'', l-a sfintit si mi-a dat o iconita cu Maica Domnului , pe care sotia a pus-o la loc de cinste in solar, acolo unde se afla si acum. Atunci am botezat si solarelul cu numele ,,colt de Rai''. Isi merita numele!
A urmat vizita la ,,Indagra 2012'', de unde am achizitionat motosapa, sistemul de irigat prin picurare si am luat legatura ,,live,, cu ce se ,,mananca'' legumicultura in domeniul sculelor, utilajelor, anexelor, incintelor, semintelor, modului de lucru eficient.
Pe la jumatatea lui noiembrie am semant in solar, dupa pregatirea corespunzatoare a solului, niste spanac, l-am pus cam raricut, salata, ceapa verde, ridichii, patrunjel, marar si niste usturoi. Toate au rasarit si crescut corespunzator. Am avut necazuri cu balosi de limaxi, care si-au permis si reusit in mare, sa atace si distruga din salata lui Iorgu. Am scapat pana la urma de ei. Cu mesurol. Din neatentie am dat o doza de 10 (zece) ori mai mare! Cel putin in zona solarelului nu mai era nici unul. A venit frigul din ianuarie. Tunele din agril si folie. Cele din agril sunt mai recomandate. Parere mea. Prin ianuarie, am observat ca incep colegii sa se intereseze de seminte, Tavi alveolare, substrat turba pentru semanat. Mers la Dobreni si cumparat tot ce era necesar. Atunci am inceput sa iau legatura prin telefon cu mai multi colegii de pe aria agricola. Primul a fost jumbo. El este autorul moral in privinta ,,maternitatii''. Tot el este tatal de suflet al primelor seminte semanate, rasarite si al ingrijirii acestora pana la repicare. Toate bune si frumoase. Rasarire si dezvoltare 99%. Cu exceptia semintelor de ardei gras. Un mare merit are anknic, care m-a invatat ca udarea rasadurilor. ,,Mai rarut, e mai dragut''! Eu le udam in fiecare dimineata si cred ca le pierdeam. Urma repicarea iar eu nu stiam nimic si nu imi dadeam seama unde voi pune plantutele. Atunci am luat ,,teap'', cu balegarul adus. Cautam alta metoda.Eram impotriva incalzirii rasadnitei cu acel ,,cablu minune''. M-a convins pufarin, ca este o metoda practica. Dupa cateva ,,discutii'' in contradictoriu, am optat pentru cablu. Aici a postat intocmai si la timp BadJoke! Cu ,,rep-ul', pezentat in amanunt. Instant am luat legatura cu el. A doua zi vizita la fata locului. Foto, informatii, cote si sfaturi. Toate au fost date cu cea mai mare placere si in amanunt. In plus am primit multe pliculete cu semintele folosite de el.In drum spre casa, In capul meu erau numai, placi de polistiren, rezistente, termostate, cote, sursa alimentare cu energie electrica. Trecut la realizare si finalizat cu mici modificari. Consider eu benefice. Repicat si mutat in rep. La primele plantute repicate , imi tremurau mainile! Rau de tot! Cred ca mi-a luat vreo 5-6 minute la primul rasad repicat. Acum in 25-30 sec. e gata. Imi era mila de ele. in vreo 6-7 ore cred ca nu am facut mai mult de 120 de repicari! Eram obosit ca dupa trei zile de facut manual betoane. A intervenit virg care mi-a dat incredere in faptul ca rasadurile nu sunt ca niste ,,balonase de spuma''! A doua zi am finalizat prima serie de rasaduri repicate.
Mutat in solar, unde se gasea rep-ul. Acoperit cu ,,1milion'' de tunele si tunelase, din folie si agril. Nici ,,Elvetieni'' nu au atatea tunele, cate aveam eu. A intervenit jumbo si bine a facut! Le sufocam!
Ma sculam noaptea de trei, patru ori si mergeam la ,,fetitele ''mele. Ele erau bine si dormeau linistite. Eu eram cel care nu aveam somn odihnitor. Stateam noaptea pe la ora 2-3 si ascultam ploaia cum bate pe folie. Eram excedentar de precaut. M-a adus cu picioarele pe pamant cxd. ,,Iorgule, lasa-le frate linistite. ele au drumul lor. Sunt repicate si au trecut la gradinita. Stiu sa vorbeasca si sa deseneze. Mai dormi si tu ca omul''. Avea dreptate.
Toate bune si frumoase, dar am avut o problema de sanatate cu sotia si m-am descurajat. Am scos la vanzare, absolut ce tine de solar si intretinerea lui. Vroiam sa vand cu tot cu ,,fetitele'' mele. Am avut si o cadere morala si fizica. Atunci ati intervenit TOTI si a fost pentru prima data in viata mea, cand am primit incurajari si sustineri venite in cascada. Toate erau dezinteresate material si ma rugau sa continui ce am inceput, in privinta legumiculturii. A doua zi am plans ca un copil si am revocat ideea renuntarii la solar. Am continuat cu si mai multa forta si incredere in mine. Intre timp am inceput sa consum din verdeturile semanate. Am incasat primii banisori, de pe urma spanacului.Cateva sute de lei.  O suma cu valoare mica, dar mare pentru a-mi creste increderea, ca ce fac, este spre bine.
,,Fetitele''cresteau vazand cu ,,frunzele'', dar din cauza lipsei de nutrienti din turba folosita, incepusera sa dea semne de ofilire, schimbarea culorii, oboseala in starea generala. A fost de un real sprijin, trestie care m-a ajutat cu sfatul sa le tratez foliar cu ,,cropmax''.
Si-au revenit in totalitate. Am trecut la cultivarea in solar. Nu am respectat cotele de plantare postate de guru. Si rau am facut. A fost singura si prima data cand am facut rabat. Le-am pus cam dese. Dar acum sunt convins ca trebuia sa procedez cum eram invatat. Dupa atacul catorva ,,nemernice'' de coro, de care am scapat pana la urma, ,,fetitele'' mele dadeau iarasi semne de apatie. Cred ca urmare a transplantarii si trecerea lor spre adolescenta. Au fost iarasi forte utili, avand rolul de ,,salvatori'', trestie si madox. Acestia mi-au dat ca modalitate de hranire si revenire a plantutelor, folosirea ,,gainatului de pasare''. Nu credeam vreodata ca poate fi atat de eficienta aceasta metoda de hranire a plantutelor. Nu numai ca le-a salvat, dar intre cele ,,tratate'' si cele netratate este o diferenta enorma, in ce priveste dezvoltarea si vigurozitatea lor.
Intre timp vremea incepea sa se incalzeasca.  Dupa cateva esecuri am reusit sa fac aerisirea pe o laterala, in sistem ,,macara''. Bila alba. Dupa cele trei saptamani negre prin care am trecut cu meteo, am scos si cultivat in gradina cele pe care le cunoasteti, ca legume. Cam devreme. Dar am mizat putin pe flerul meu si pe faptul ca rasadurile mele erau calite si trecute prin furcile caudine ale existentei lor. Erau si sunt ,,condamnate'' sa fie castigatoare. Intre timp am inceput sa vand din rasadurile care ma sufocau in solar. Le cunoasteti. La inceput mai timid. Dar ieri am avut un boom total, in privinta vanzarii. Am dat, tot,tot,tot! Vroiam sa mai opresc niste rasaduri pentru complectarea celor atacate cumva sau cele neprinse de pamant. Nu mai am nimic. Cu banisori castigati din vanzarea rasadurilor, mi-am acoperit cheltuielile avute cu maternitatea, rep-ul, aerisirea laterala, baghetele folosite, aparatul de legat legume si folia de umbrire. Mai am ceva banuti ramasi pentru a cumpara un higrometru. Mai complectez eu cu ceva si trec pe udare prin picurare, folosind tubultura cu orificii. Sunt dezamagit total de banda de plastic. Se gaureste mereu. Aici m-a convins madox .El are 11 km. de conducte gen tubulatura. Dupa ce a trecut si el prin necazul benzilor, in prezent are 6 ani de utilizare a metodei mentionate. Si este scutit de stres si necazuri.
Ieri am terminat de finalizat si aerisirea pe partea dreapta. A iesit cum am vrut. Alta viata acum in ,,colt de rai''! Tot la raspunsul lui madox, referitor la inchiderea sa nu a solarului noaptea, azi noapte a fost lasat complect deschis. Dupa cateva nopti cu 10*, nu se mai inchid aerisirile noaptea. Tot ieri am legat vreo 200 de ate palisare. Trebuie sa sprijin plantutele. Sunt grasulii, frumoase si se ridica zilnic. Maine  cred ca termin de palisat pe ambele parti din solar. Voi pune si foto. Am pus deja pe interior plasa de umbrire, pe toata suprafata solarului, peste fermele de sustinere. Azi de dimineata am dat-o la o parte. Am fost informat ca plasa respectiva se foloseste in iulie si august, cand activitatea solara este la nivel maxim. Orice parere in aceasta privinta este binevenita de la voi. Cred ca saptamana viitoare, voi repica o parte din ,,Sucevence''. Sper si chiar doresc sa folosesc, ca substrat acel ,,premiu''acordat de megane! Intre timp am inceput sa primesc si eu vizite de la colegii nostri. Bosley, nicoretro, danjkl, au fost cativa din cei care m-au onorat cu vizitele lor. Promit ca la proxima ocazie sa le vizitez si eu gospodariile.
Imi cer scuze daca v-am rapit din timp, cu postarea mea. Am incercat sa fiu cat mai comprimat in exprimare. Dar sunt foarte, foarte multe lucruri de relatat si nu am putut mai simplu.
Am dorit sa va multumesc tuturor, fara nici o exceptie, pentru realizarile mele, obtinute in cele 7 luni, de la statutul de nou nascut, pana in prezent. Tot ce a realizat Iorgu, poarta si numele vostru. Voi sunteti zilnic aici cu mine. Mai am multe de invatat. Urmeaza 6 luni de munca asidua, pana la incheierea complecta a cicllui de 1 an. Atunci voi trage linie si sper sa ies pe plus cu realizarile mele. Am create toate conditiile. Si cel mai important lucru, este ca va am pe toti alaturi. Am nevoie de voi in continuare si sunt sigur ca ma sustineti.
Ma bate asa, un gand de om batran, ca la implinirea unui an, sa imi scriu impresiile si realizarile. Ceva de genul ,,365 de zile, in colt de Rai''! Multe, multe, pagini cred ca va avea!


iorgule mare respect si din partea mea, mai ca imi dadeau lacrimile si mie cand am citit ce ai scris, un mare caracter bravo tie, am zis ca te sun intr-o zi dar nu aveai acoperire dar imi fac timp sa-ti dau un telefon

#2715
1orgu

1orgu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Mesaje: 5.051
  • Înscris: 06.10.2012
Astazi sunt Floriile! Este ora 15.00. Stiti ce face iorgu acum? Sa nu radeti! Ba hai ca va dau voie si nu ma supar. Ieri am legat atele de palisare si am palisat rosiile de de partea stanga, vreo 200. Cele de pe dreapta nu am mai avut timp. Acum vreo ora, solarul era deschis total. A venit o pala puternica de vant si le-a culcat toate, toate la pamant, cele nelegate. Pana sa fac aerisire si pe dreapta, nu am avut nici o problema cu vantul. Acum palisez si leg rosiile de pe dreapta. Mai am vreo 150 de fire. Sunt culcate, dar nu rupte. Asta este! Ai solar, ai probleme! Ai probleme, le rezolvi si dormi linistit!
Am fugit! Vreau sa termin si sa am un somn odihnitor.
Petrecere frumoasa celor care sarbatoresc!!!

#2716
meganedoi

meganedoi

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Mesaje: 3.433
  • Înscris: 03.08.2006
Iorgu,
Foarte frumos bilant. Imi place pasiunea ta pentru gradinarit, dorinta pentru lucrul bine facut, interesul pentru documentare si mai ales recunoasterea sincera a greselior personale.
Tot respectul pentru tot.:)
Pregateste fetele sucevene caci eu am pregatit deja mancarica pentru ele. Pun sacul in masina sa-l am la indemana si cand prind un drum prin zona iti fac o vizita.
M

#2717
eelenushka

eelenushka

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Mesaje: 162
  • Înscris: 29.03.2013
Seara buna ! La multi ani tuturor celor care azi au cate o floare in familie.
Nea Iorgule, cand citesc ce scrii dumneata, prind curaj, ca se poate ! Ca e posibil sa faci ceva, din pasiune ! Ca se poate sa reusesti, daca ai vointa si putere de munca !
Toata admiratia pentru dumneata dar si pentru colegii de forum care au fost saritori si au impartasit din experienta si din cunostintele lor !
Sa auzim de acu incolo de cat mai multe bilanturi pozitive, ca a lui nea Iorgu !

#2718
1orgu

1orgu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Mesaje: 5.051
  • Înscris: 06.10.2012
megane
Portile mele sunt larg deschise, precum imi este si sufletul. Sunt bucuros de oaspeti, mai ales daca sunt dintre cei care imi impartasesc si sustin pasiunile si realizarea lor!
Cred ca timpul, de a ne cunoaste personal, se apropie de finalizarea nisipului din clepsidra. Abia astept!
eelenuschka
Daca vrei cu adevarat, poti! Indiferent de greutatile intampinate. Cu cat acestea sunt mai multe si mai ,,dure'', cu atat devenim mai ,,imuni'', la necazurile inerente. Iar cand rezultatele incep sa apara, increderea si satisfactia noastra este proportionala cu eforturile pe care le-am facut. Si mai este un aspect pe care foarte bine l-ai subliniat. Ajutorul total, sincer si dezinteresat din partea colegilor. Toti avem un singur orizont: sa reusim, sa reusim, sa reusim!
Suntem condamnati ,,sa reusim''!

Anunturi

Chirurgia endoscopică a hipofizei Chirurgia endoscopică a hipofizei

"Standardul de aur" în chirurgia hipofizară îl reprezintă endoscopia transnazală transsfenoidală.

Echipa NeuroHope este antrenată în unul din cele mai mari centre de chirurgie a hipofizei din Europa, Spitalul Foch din Paris, centrul în care a fost introdus pentru prima dată endoscopul în chirurgia transnazală a hipofizei, de către neurochirurgul francez Guiot. Pe lângă tumorile cu origine hipofizară, prin tehnicile endoscopice transnazale pot fi abordate numeroase alte patologii neurochirurgicale.

www.neurohope.ro

Utilizatori activi: 4

0 membri, 4 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate