Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Recomandare bicicleta MTB copil 1...

Denon AVR 1804

Texte și mesaje funny pe sit...

Recomandari carti non-fictiune
 Cat costa un pui la rotisor?

cum leg firele de la o pompa subm...

PC Voltage +3.3V Red!

Cum conectez la net o centrala Fe...
 w11 nu mentine profil power proce...

DIGI se lanseaza in Belgia cu ser...

Setari XMP ram pentru 5900x - BSO...

Iphone 13, 14 sau 15?
 Dune: Prophecy (2024 _ ...)

DMSS problema

Montare parchet in balcon

Exista doar ... si restul
 

Seminte de legume - soiuri ROMANESTI

- - - - -
  • Please log in to reply
395 replies to this topic

#271
corinaSIM

corinaSIM

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 242
  • Înscris: 03.07.2009
Cred ca soiurile romanesti sunt doar o mana. Probabil ar fi mai activ topicul daca s-ar discuta despre toate soiurile, romanesti sau nu, rosii cu gust bun , parfumate, traditionale, fara a conta ca sunt romanesti sau nu, cum sunt Ananas, Old German, etc. adica numai soiuri, nu hibrizi. Vad ca pe topicul de rosii se discuta preponderent despre hibrizii comerciali.

#272
anknic

anknic

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 11,961
  • Înscris: 12.10.2004
ai topicul asta:
http://forum.softped...cultivatorilor/

#273
n_priceputu

n_priceputu

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 770
  • Înscris: 12.11.2008

View PostcorinaSIM, on 11 decembrie 2013 - 09:51, said:

Cred ca soiurile romanesti sunt doar o mana

Aici te inseli. Sunt mai multe maini, mult mai multe decat am crede noi.
Si eu am crezut la fel ca tine. Anul acesta, o jena din piciorul stang, care s-a dovedit a fi un inceput de coxartroza, m-a determinat sa stau mai departe de gradina. Cum microbul nu mi-a dat pace, am inceput sa scormonesc internetul si am ramas surprins (deosebit de placut de surprins) sa constat ca stam mult mai bine decat banuim.

In primul rand, hai sa stabilim "ce va' zica aia soi" sau macar "varietate"
Pe langa multi alti factori, gustul rosiei este determinat de niste factori locali foarte particulari cum ar fi, de exemplu, solul, conditiile de mediu si lumina solara. Vreau sa spun ca intr-un fel se dezvolta o rosie in Oltenia mea arida, secetoasa si inecata de soare, si altfel intr-o parte mai racoroasa a tarii. In final, cele doua tomate vor da fructe oparecum diferite in primul rand ca gust si, probabil, si ca aspect, chiar daca la origine semintele au fost din acelasi pachet.

Acum ganditi-va ca eu cultiv rosia mea timp de 10 ani, in conditiile de care v-am amintit. In fiecare an prelevez seminte (cu toata responsabilitatea, din cele mai frumoase si mai sanatoase). Celalalt gradinar face la fel in zona lui mai racoroasa. Cred ca sunteti de acord cu mine ca dupa 10, poate 20 de ani putem vorbi despre doua soiuri un pic diferite, adica o inima de bou de Oltenia si o inima de bou de la munte. Pamantul si clima le-a facut diferite.

In gospodaria unui amic de-a nostru din Fagaras (cred) se cultiva de 40 de ani o inima de bou. Gradinarul spune ca are un gust extraordinar. Sunt convins. Si mai sunt convins ca acesta este soiul lui propriu, deosebit macar ca gust, de multe alte inimi de bou.

De ce spuneti ca exista putine soiuri de rosii romanesti? Exista foarte multe, daca nu soiuri, poate varietati ale aceluiasi soi. Trebuie numa sa acceptam scest lucru. Sunt mii de gradinari care fac de ani buni ceea ce face amicul nostru din Fagaras.

Edited by n_priceputu, 11 December 2013 - 21:35.


#274
corinaSIM

corinaSIM

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 242
  • Înscris: 03.07.2009
Aici ai dreptate, eu ma gandeam doar la soiurile omologate, sau, ma rog, foarte foarte cunoscute.in fapt , asa colecteaza si cei de la Banca de Gene. Vad ca soiul respectiv e cultivat de ceva vreme de gospodari din zona respectiva, are stabilitate in zo a si e adaptat conditilor de acolo, il considera o populatie locala. Din acest motiv, cand comanzi de la ei e bine sa alegi din zone similare cu a ta.

#275
n_priceputu

n_priceputu

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 770
  • Înscris: 12.11.2008
Pace tie, cetitorule, si multumim pentru potopul de like-uri. Asta inseamna ca v-a placut ce-am scris mai inainte. Imi pare bine.

O sa va povestesc acum despre rosiile romanesti 'ascunse' sub nume false sau incorect traduse si/sau preluate.

In primul rand trebuie sa cadeti de acord cu mine ca o rosie originara din Moldova de peste Prut este una romanasca. Istoria nu poate fi negata si din acest punct de vedere n-avem ce face, trabuie s-o acceptam, cu bune si cu rele.

Am vazut prin multe locuri o rosie destul de apreciata. Numele ei este Nyagous si este amintita ca o rosie rara, ruseasca, indet, se coace in mijloc de sezon, rotunda, marime medie, cu luciri de mahon

Ruseasca? As, fugi de aicea, neica, te faci de ras si de poveste. A fost odata un ruman, unul Neagu, poate chiar Niagu, care o cultiva si pe care rusii l-au ortografiat cu semnul lor specific 'ia' ca un R intors. Restul de treaba l-au facut americanii, care, in dorinta de a face un 'spell' corect, adica sa se auda pre limba lor exact cum se aude pe a noastra, l-au ortografiat Nyagou. Au aplicat apoi gramatica proprie si 'a lui Neagu' a devenit Nyagou's, ulterior Nyagous. Cum ar fi la mine Priceputus, adica a lui Priceputu, si lumea ar zice ca as fi un savant din Evul mediu, cu nume latin ca Nostradamus.. Si uite asa a ajuns rosia asta de n-o mai recunoaste nici bietul Neagu. Dar e romaneasca, de-a noastra, noi asta trebuie sa spunem de cate ori avem ocazia.

Acum, hai sa ne mutam mai la vest. Se poate sa fi auzit de Puszta Koloss, o rosie, cica ungureasca, mare , dodoloata si plina de gust. Corect este sa recunoastem ca Puszta e nume unguresc si inseamna campie, sau ce au ei pe acolo, dar in rest ... Unii zic de faptul ca fiind mare, ar fi un colos. Altii o numesc Kolox ca sa fie mai misterioasa. Adevarul este ca pe ea o chiama Kolosz si numele i se trage de la Cluj (Koloszvar). Acu, daca stam stramb si gandim drept, numele ei adevarat ar fi Clujanca de campie. Ca ungurii au promovat-o, asta e alta caciula si le multumim pentru gest. Dar e de-a noastra, din popor.

Revin, tineti aproape.

Pentru Corina

View PostcorinaSIM, on 12 decembrie 2013 - 07:29, said:

Aici ai dreptate, eu ma gandeam doar la soiurile omologate, sau, ma rog, foarte foarte cunoscute.in fapt , asa colecteaza si cei de la Banca de Gene. Vad ca soiul respectiv e cultivat de ceva vreme de gospodari din zona respectiva, are stabilitate in zo a si e adaptat conditilor de acolo, il considera o populatie locala. Din acest motiv, cand comanzi de la ei e bine sa alegi din zone similare cu a ta.

Asa-i, trebuie comandat ce se preteaza zonei in care ai gradina, daca vrei sa ai rosia cat de cat originala. Altfel, cum am zis, daca o duci de la campie la munte, nu mai este acelasi lucru.Dar, pe de alta parte, daca vor sa pastreze si sa conserve specificul romanesc, si cei de la banca ar trebui sa fie mai atenti, mai scrupulosi, nu sa dea orice la oricine. Daca nu, rosia cu pricina nu mai este ce-a fost si e pacat de munca celora care au ingrijit-o ani in sir.

Edited by n_priceputu, 12 December 2013 - 08:13.


#276
K1dnapper

K1dnapper

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 62
  • Înscris: 08.01.2007
Deci o rosie originara din Moldova (Basarabia) este defapt romaneasca.De ce ?Pentru ca Moldova a apartinut de Romania odata? Rosia Puszta Koloss,nu este ungureasca,este tot romaneasca.De ce? Pai si transilvania a apartinut de Ungaria odata,defapt toata tara noastra a apartinut de altcineva dealungul istoriei.Asta e ipocrizie de tip romaneasca,vai doamne ne-au furat ungurii rosia,sau moldovenii.O aberatie.Asa si ca sa mai pun sare pe rana nationalistilor fara gram de obiectivitate,ne-au furat ungurii si palinca,doar pentru ca au fost mai destepti sa o inregistreze primii.Defapt nici Dacia nu ii a noastra,ii doar un Renault 12,fabricat in Romania.Si cine a fost primul oul sau gaina,dar tracul sau romanul?Asa ne place nou romanilor sa ne falim cu ceea ce au facut altii in trecut,nu ceea ce fam noi in prezent.Iar faptul ca am avut eroi nu ne face un neam de voinici si destepti,ci ne face un neam de sclavi si tampiti,pentru ca eroii au prins viata,datorita subjugarilor de care am avut parte.Suntem codasii europei,si am cam fost mereu,iar mentalitatile acestea nationalist-parsive,ne cam tin cu vreo 20 de ani in spatele civilizatiei europene.
  Acuma daca primeste unu samanta de la un soi la campie,iar altul acelasi soi la munte,ei defapt au doua soiuri diferite,o alta tampenie.Dealtfel un soi inseamna anumite caracteistici,care nu se modifica din Oltenia in Moldova sau Transilvania,daca ii se asigura tot necesarul,conform tehnologiilor de crestere,va avea aveeasi forma,aspect,gust indiferent ca ii la campie, deal sau la munte;ca ii la polul nord sau polul sud.Daca lelea Floare tine samanta an de an,aia nu inseamna ca o sa aiba un soi nou peste nu stiu cati ani,ci o sa aiba o struto-camila,care a imprumutat mai multe caracteristici,de la plante din vecinitate,de aici si diferenta intre rosiile dumneavoastra din oltenia si rosiile dumnealui din fagaras.

#277
corinaSIM

corinaSIM

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 242
  • Înscris: 03.07.2009
Pai cum cu ce au facut altii in trecut ne mandrim, ci cu ce am facut noi, romanii, in trecut. Asa cum fac toate neamurile, ca altfel parca nu ai chef sa mergi inainte, daca nu ai ceva in urma.  Fara stramosi o familie nu exista. Avem si azi cu ce sa ne mandrim, zic eu, ca si mai demult. Doar ca in istorie nu raman ratatii ci varfurile, asa ca acum vedem in urma numele celor ce au insemnat ceva. Si acum avem varfuri si oameni care reprezinta ceva , insa , ca peste tot, ei sunt cam 2-6 la suta din populatia unei tari, nu ies in evidenta in restul. Trebuie sa vrei sa ii vezi si sa ii afli. Nu o sa ii vezi niciodata la stirile de la ora 5. Nu iti sunt bagati in ochi.
Eu cred, desi nu am facut studii de genetica asupra rosiei, ca totusi exista influenta zonei asupra unui soi. Ceea ce francezii numesc cu mandrie "terroir".
Iar dupa vreo douazeci de ani, clar soiul cutare de la tanti Florica din munte, nu mai e acelasi cu cel al Ionicai din campie, desi semintele initiale erau din aceeasi rosie. Vantul, umezeala, frigul venit mai devreme in gradina Floricai au alterat anumite caracteristici, in aceeasi masura in care caldura, seceta din gradina Ionicai au facut alt tip de schimbari in timp asupra celor din gradina Ionicai.
Asta daca nu vorbim de culturi in conditii strict urmarite, cu parametri de temperatura si umiditate atent controlati, cu pamant analizat si testat. E vorb a de cultura in gradinile fiecaruia.

Edited by corinaSIM, 12 December 2013 - 18:51.


#278
K1dnapper

K1dnapper

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 62
  • Înscris: 08.01.2007
Istoria aia era pentru mentalitatile nationaliste (comuniste), care ,cred, ca noi suntem zmeii intre zmei,si toata lumea o furat de la noi,si acuma pretind ca ii a lor,ceea ce nu este adevart nici pe departe.Trecem de istorie,atat rosiile Floricai,cat si a Ionicai sunt acelasi soi,doar ca ele s-au adaptat condiitilor meteo din zonele cultivate,adica ale Floricai au un trai mai scurt,ca vine iarna mai repede,si ale Ionicai tin cu o luna mai mult,ca vine iarna mai tarziu;sau ale Florica nu au o culoare putin mai inchisa ca ii mai mult innorat,iar ale Ionicai is mai deschise ca stau in fiecare zi cu soarele`n cap,etc.,doar nu o sa aiba rosia Ionicai frunza in forma de evantai,sa se mai ascunda de soare.

#279
biburadu

biburadu

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 532
  • Înscris: 26.09.2012
A comandat careva semințe de aici ? Aveau (sau susțineau ca au) o mulțime de varietăți "heirloom".Majoritatea nu mai apar in oferta actuala. Păreri,va rog.

#280
n_priceputu

n_priceputu

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 770
  • Înscris: 12.11.2008
pentru K1dnapper

1. S-ar putea sa sustin niste tampenii, asa cum zici tu, dar e bine sa te controlezi si sa folosesti un limbaj mai elegant.

2. Cum sa-ti explic eu tie de ce rosia aia e romaneasca? Sa presupunem ca esti casatorit (poate chiar esti) Doamna locuieste in casa ta si poarta numele tau, dar in ciuda acestor fapte ea ramane fata parintilor sai. Si nici tu, nici altcineva pot face nimic pentru a impiedica acest lucru.

Tot asa si cu oamenii din Moldova. Indiferent de cine apartin, ei vorbesc romaneste si nimeni nu poate impiedica acest lucru. D'aia rosia cu pricina e romaneasca, pentru ca a aparut intr-un teritoriu in care populatia este de origine romaneasca.

De fapt tu chiar intelegi cum sta treaba, numai ca te prefaci ca esti contra. Ia uite aici:

View PostK1dnapper, on 12 decembrie 2013 - 19:38, said:

atat rosiile Floricai,cat si a Ionicai sunt acelasi soi,doar ca ele s-au adaptat condiitilor meteo din zonele cultivate,adica ale Floricai au un trai mai scurt,ca vine iarna mai repede,si ale Ionicai tin cu o luna mai mult,ca vine iarna mai tarziu;sau ale Florica nu au o culoare putin mai inchisa ca ii mai mult innorat,iar ale Ionicai is mai deschise ca stau in fiecare zi cu soarele`n cap,etc.,doar nu o sa aiba rosia Ionicai frunza in forma de evantai,sa se mai ascunda de soare.

Edited by n_priceputu, 12 December 2013 - 21:44.


#281
K1dnapper

K1dnapper

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 62
  • Înscris: 08.01.2007
Gresit.Moldova nu apartine de nimeni,ea are o identitate nationala,si tot ce este produs de ei,este moldovenesc,nu romanesc.
Dumneavoastra nu stiti ce inseamna caracteristicile unui soi,de aici discutia noastra va fi mereu in contradictoriu.

#282
n_priceputu

n_priceputu

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 770
  • Înscris: 12.11.2008
Marturisesc, in nemernicia neamului meu, ca nu prea am habar despre ceea ce va zica sa fie caracteristicile unui soi de rosii. Si acesta nu este singurul meu defect. Ba as putea sa spun, ca intr-un clip publicitar, ca am altele si mai bune.

M-am aplecat asupra rosiilor fara sa am habar de lucrurile cele mai simple. Am invatat de ici, de colo, cate putin de la fiecare. Dupa umila mea putere de intelegere. Atata cata mi-a dat Dumnezeu. Cum sunt cam ghinionist de felul meu, cred ca am avut si nesansa sa nu intalnesc din prima cel mai bun mentor, ci abia acum cand deja am capatat unele obiceiuri proaste. Imi dau seama ca la varsta mea sunt iremediabil pierdut si imposibil de adus pe calea cea buna, dar gandul ma indreapta catre alti oameni care au avut, ca si mine, nefericita ocazie de a da credit unor persoane care le-au indreptat pasii pe drumuri gresite. Pe ei ii plang mai mult decat pe mine, pentru ca sunt multi si poate mai tineri.

Atrag astfel atentia ca o doamna, de altfel foarte respectata in domeniu, anunta gradinarii despre existenta unui soi romanesc numit 'rosii marunte' fara a ne insira alte caracteristici decat ca sunt de tip cherry (parca n-am fi priceput asta din denumire) si rotunde. Pe urma cade in extrema si ne atentioneaza ca exista si niste 'Rosi Mari' (eroarea gramaticala nu-mi apartine), un soi romanesc cu insusiri deosebite despre care a aflat, nu din Romania asa cum ar fi fost normal, ci de la o persoana de origine suedeza. Iaca na, poftim de vezi, asa ceva ce imi aduce aminte de o vorba veche din autobuze 'dati din mana-n mana pana-n fund la taxatoare'.

Si culmea, lucrurile nu se opresc aici. Aflam ca exista soiul Marina A., asa cum exista si soiul Marina B. O doamna de peste mari si tari a primit intr-un schimb cu o alta doamna din Romania, seminte din doua soiuri de rosii romanesti fara alte mentiuni decat ca primul era cu coacere medie, iar al doilea timpuriu. In lipsa de alte nume mai originale, destinatara schimbului a dovedit simt practic si le-a botezat simplu Marina A si Marina B sperand probabil ca la proxima ocazie sa treaca la C, la D si asa mai departe. Nu am cunostinta daca schimbul a continuat spre epuizarea literelor alfabetului, cert este insa faptul ca destinatara a batut toba prin tot targul si iata ca ne pomenim cu Marina A si B, despre care multa lume stie ca exista, numai noi romanii, nu.

Oricum, tineti aproape, am auzit niste zvonuri si mai si.

Edited by n_priceputu, 22 December 2013 - 06:55.


#283
NOSZTALGIA

NOSZTALGIA

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 985
  • Înscris: 16.01.2011
E foarte frumos sa fii nationalist, dar realitatea in domeniul semintelor de legume  in sectorul profi, este ca toti cei din sud [baza legumiculturii romanesti]cumparam seminte de legume bulgaresti[ca sunt mai bune si ieftine] si de la firmele olandeze si unguresti.Institutul de profil cu statiunile lui cu tot, practic nu exista pe piata de seminte profi.Daca firmele de seminte bulgaresti[geoselect,florian] si institul maghiar de profil zki ,se bat de la egal la egal cu multinationalele ,ai nostri au facut pe ei traind numai din amintiri.

#284
biburadu

biburadu

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 532
  • Înscris: 26.09.2012
Nosztalgia, cațe parale dau căptușiții cu diplome care ne conduc țara pe cercetare ? Ai noștri, da, fac pe ei în lupta cu multinationalele.dar nu cred ca din lașitate,ci pentru ca astăzi nu mai poți lupta cu sapa si ...lemnul. Atât  ne-au lăsat...On topic,am pus o întrebare în urma cu câteva zile , in postarea #279.Chiar nu ma poate ajuta nimeni cu un răspuns?

#285
parintele

parintele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,094
  • Înscris: 17.03.2005
Adevarul e undeva pe la mijloc. Un soi nu apare asa, peste noapte, iar varietatea nu inseamna soi diferit ci ..varietate...
De la un moment incolo se poate vorbi despre un soi de sine statator dar acestea au devenit atat de multe incat eu cred ca intelept ar fi sa fim mai selectivi si sa numim soi un "tip" sau soiul de origine de la care pleaca cele nspe mii de varietati care unele au devenit soiuri in sine.
Nici treaba asta cu originalitatea nu mi se pare serioasa..pe de o parte e evident ca nu stii cum a faut rost de seminte ale soiului X un taran acum 40 de ani si tu ai senzatia ca ai soi "romanesc"... nu prea e, chiar daca s-a adaptat aici tot frantuzesc sau bulgaresc e.
Pe de alta parte nici sa spui ca romanesc nu exista sau sunt extrem de putine si ca a te lauda e o prostie...nu e chiar asa pentru ca politica asta e una paguboasa, intr-adevar exista soiuri sau rase de animale si care au fost insusite de altii in timp, botezate si facute cunoscute cu nume strain...

  Pacat este ca noi nu avem cultura asta de a ingriji si dezvolta soiuri, nu stim sa le promovam si ajungem sa ne laudam ca fraierii cu ce nu ne apartine dar si sa injuram pe altii ca ne fura...

Al nostru sau nu, original sau nu, astea sunt bunuri universale si ar trebui mai intai sa stim sa ne bucuram de ele, sa le pastram si abia dupa aia sa vedem unde isi au originea si ale cui sunt...

#286
n_priceputu

n_priceputu

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 770
  • Înscris: 12.11.2008

View Postparintele, on 22 decembrie 2013 - 09:59, said:

.Al nostru sau nu, original sau nu, astea sunt bunuri universale si ar trebui mai intai sa stim sa ne bucuram de ele, sa le pastram si abia dupa aia sa vedem unde isi au originea si ale cui sunt...

Asa e, Parintele, trebuie sa stim sa ne bucuram de ele. Si bucuria asta nu poate veni decat de la respectul pe care trebuie sa-l avem fara de ele. O sa ma intrebe cineva, cum adica respect fata de niste rosii? Uite cum. Un tip din America avea in gradina lui un soi Lescana considerat de multi ca fiind romanesc, un fruct marisor, cam plat, usor incretit si cu umeri galbeni. Din cauza unui polenizari accidentale sau mai stiu eu ce, au iesit si cateva fructe in forma de inima, dar la fel de rosii si cu umeri galbeni. Tipul a recoltat seminte, le-a pus in sezonul urmator si a obtinut tot fructe in forma de inima. Le-a botezat Lescana Heart si desi s-au nascut in gradina lui, sustine ca sunt romanesti si asa le gasim in toate bazele de date. Putea sa le dea alt nume si sa spuna ca sunt de-ale lui, dar probabil ca a intervenit acel respect fata de rosie despre care va spuneam.


View PostNOSZTALGIA, on 22 decembrie 2013 - 08:49, said:

E foarte frumos sa fii nationalist

La mintea mea a fi nationalist inseamna a promova ce e al tau si a ignora, chiar nega, ce este al altora. Adica a sustine ca eu sunt destept doar pentru ca sunt roman, in timp ce altul e prost, doar pentru simplul fapt ca nu e roman. Ori eu nu spun ca altii n-au rosiile lor, spun doar ca avem si noi, numai ca nu stim sau nu vrem sa stim de ele.

Edited by n_priceputu, 22 December 2013 - 11:16.


#287
corinaSIM

corinaSIM

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 242
  • Înscris: 03.07.2009
Nosztalgia, nationalist sau nu, patriot sau nu,  cu stramosi pe care ii respecti sau nu, ca in fond la asta se reduce nationalismul de bun simt, cred ca sunt doua laturi diferite. Cei care cultiva rosiile din pasiune amatoristica, pentru a avea in gradina parfumul copilariei, pentru a avea o rosie mai putin aspectoasa dar teribil de gustoasa, si cei care si fac un ban din asta. rosiile cautate de cei doi nu coincid. Poate nu se mai cultiva soiurile romanesti insa e bine ca se cauta, fiindca in multe tari asa s-a format o baza si acum fac schimburi si le cunosc calitatile si defectele.
Pe de alta parte, dupa capul meu, nu avem doar sapa si lemnul, iar o tara nu se cunoaste dupa guvernanti. Astia vin si trec. Daca am judeca Germania dupa perioada hitlerista, cu guvernul ei, nemtii ar fi o natie respingatoare.
O natie o judeci prin oamenii ei, prin sufletisti priceputi cum e Horia de la sectiunea de Cresterea animalelor,  sau Jumborom de la legume, sau Subwau-guru pasionat de plante mai deosebite, un om cu o experienta si o cultura in domeniul sau formata prin an grei de munca si studiu,astia formeaza tara asta. Am mentionat pe sqarite oameni pe care i-am citit pe aici si sunt multi numai aici!Si pe astia sigur nu ii vezi la televizor. Imaginea pe care ti-o formezi la stirile zilnice bagate cu picatura zi de zi sunt ca tara asta e formata din hoti si din fete cu silicoane ca sa nu folosesc un alt termen. Dar nu e asaa, uita-te pe cladirile frumoase din orasul tau, citeste medalionul cu numele arhitectului, sau al inginerului constructor, uita-te la festivalul de la Cannes ce filme castiga si ii vezi si pe regizorii romani, de multe ori sus de tot, sau la sectiunea publicitate unde o romanca de -a noastra a rupt toate tiparele cu trei premii unul dupa altul.......si multe altele.
Da, zilnic vezi un parlamentar burtos sau o pipita cu fusta scurta, dar cauta in alta parte.
Cum ar fi daca copilul tau, dupa ce ai trudit o viata si i-ai lasat ce ai putut, o casa, o gradina, sau doar o pendula frumoasa, ar scuipa pe ele si ar zice ca sunt de r.......?

#288
parintele

parintele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,094
  • Înscris: 17.03.2005

View PostcorinaSIM, on 23 decembrie 2013 - 08:18, said:

Cum ar fi daca copilul tau, dupa ce ai trudit o viata si i-ai lasat ce ai putut, o casa, o gradina, sau doar o pendula frumoasa, ar scuipa pe ele si ar zice ca sunt de r.......?

Pai ar fi ceva de mare exceptie, ar inseamna doua lucruri, ca acel copil nu are cu cine sa semene decat cu ma-sa si cu tac-su, si apoi acel copil a fost educat tot de ma-sa si de tac-su, sau ma rog, nu a fost educat...si intr-un caz si in altul esecul nu ar fi decat al tau ca parinte asa ca nu poti decat sa te pupi pe frunte si sa mori linistit...
Poate ca in loc de o casa, o gradina si o pendula ar fi trebuit sa investesti mai mult timp in a-ti educa odrasla si a o face sa inteleaga ce conteaza de fapt pe lumea asta, cat de important e sa ai o identitate, sa ai niste radacini, sa ai niste valori... Cu ele in traista, oricunde s-ar duce, va sti cine e, de unde vine si incotro ii cauta pasii...SI indiferent ca i-ai lasat sau nu o pendula frumoasa, va reveni din cand in cand la origini, fizic sau cu gandul, va cauta pamantul unde s-a format, aerul, oamenii... N-are nevoie de mostenire fizica pentru a sti ce e cu el pe lume asa ca poate sa si arda pendula aia , nu mai conteaza...
O pendula si atat n-are valoare si e mai bine sa fie arsa si scuipata...restul face aproape inutila pendula dar cand si pendula aia capata sens se cheama ca n-ai trait degeaba.

Edited by parintele, 23 December 2013 - 14:15.


Anunturi

Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă

Tehnicile minim invazive impun utilizarea unei tehnologii ultramoderne.

Endoscoapele operatorii de diverse tipuri, microscopul operator dedicat, neuronavigația, neuroelectrofiziologia, tehnicile avansate de anestezie, chirurgia cu pacientul treaz reprezintă armamentarium fără de care neurochirurgia prin "gaura cheii" nu ar fi posibilă. Folosind tehnicile de mai sus, tratăm un spectru larg de patologii cranio-cerebrale.

www.neurohope.ro

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate