Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Durere umar AC Joint

Care este cea mai sanatoasa paine?

Zgomot ritmic ce urmeaza rotirea ...

Merita Lumix FZ82 in 2024?
 Nu pot activa Memory Integrity

Supratensiuni accidentale

Cuțit/ briceag drumetie

Cum am acces la o parte dintr-un ...
 Mother's Day

Recomandare aparat de vidat alime...

Izolatie exterioara casa parter P...

Cuvinte si expresii neclare
 Mod de lucru Purmo Tempco Digital...

Samsung S90C vs LG C3

Problema sunet RCS

Amortizor sertare bucatarie
 

Sparanghelul

- - - - -
  • Please log in to reply
13 replies to this topic

#1
iordake_nl

iordake_nl

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 766
  • Înscris: 06.06.2009
Initial am vrut sa va mai zic ceva cu orez dar m-am razgandit. Asa ca o sa va vorbesc despre sparanghel. Sparanghelul, regele neincoronat al legumelor.

Multi au auzit de al, altii au si mancat. Dar ca sa ii impac si pe unii si pe altii o s-o iau de la capat.

Sparanghelul este de doua feluri, alb si verde.

[ http://eleveldsteenwijk.nl/foto/2kleurenaspe.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

Se spune ca cel mai bun sparanghel este cel cultivat in Limburg, in Olanda. Si nu pot decat sa va spun ca cel mai bun sparanghel mancat de mine a fost ala din Limburg. L-am mancat si la el acasa si in alte parti unde a fost adus de acolo.

Sparanghelul verde imi place facut pe gratar. Si toti cei carora le-am dat sa manance sparanghel verde la gratar au mancat de si-au lins degetele. Si nu e greu de facut. Si daca nu va abateti de la "reteta" nu se poate sa nu iasa bine.

Asadar, va trebuie sparanghel verde (recomandabil cat mai proaspat - primavara este sezonul sparanghelului), carbuni incinsi, ulei de masline, lamaie.

Sparanghelul verde trebuie intai pregatit oleaca. Se taie  o bucatica de maxim 1 cm din tulpina (capatul opus varfului tulpinii), cat sa scapati de partea care s-a mai intarit a tulpinii. Apoi puneti sparanghelul pret de o ora in apa rece. Dupa aia il scoateti, il scrgeti bine de toata apa, insa cu mare atentie sa nu-l rupeti. Dupa aia, il puneti pe un platou si-l stropiti bine cu ulei de masline. Il luati in mana si-l mangaiati pe tot asa incat tate tulpinile de sparanghel sa fie "unse". Dupa aia il puneti pe gratar. Carbunii nu trebuie sa fie foarte incinsi (ca nu faceti potcoave), altfel se va arde sparanghelul inainte sa-ti dai seama. Tineti cont ca sparanghelul se face foarte repede si trebuie avut grija sa nu-l ardeti. Este facut cand raman pe el urmele de la gratar (putin arse). Il intoarceti. Si tot asa pana e gata.

Atentie, nu trebuie tinut pe gratar pana se face fleasca. Trebuie sa fie trecut putin, foarte putin, de "al dente" dar si "rumenit". Il luati de pe gratar, il puneti pe un platou curat, il stropiti cu zeama de lamaie (daca vreti) si apoi il puneti la bataie.

Este acompaniamentul ideal pentru somon facut la gratar si udat cu un vin d'alsace pinot gris dar si carnea la gratar ii va aprecia savoarea.

Evident, sparanghelul verde poate fi si fiert sau facut in tigaie cu alte chestii insa, deocamdata, raman la partea cu gratarul. Si desi spuneam ca Limburg-ul este patria sparanghelului, putini olandezi stiu ca sparanghelul verde este cel mai bun facut pe gratar.

Daca cumva se intampla ca ramana sparanghel, nu-i bai. E bun si rece. Tot ca garnitura. Sau taiat in bucatele de fro 3 cm si aruncat in oole ce le faceti omleta in tigaie.

Edited by iordake_nl, 07 July 2009 - 14:27.


#2
richelieu

richelieu

    Monsenior Members

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 36,480
  • Înscris: 04.05.2006
Din ala alb se lasa cu supa-crema ....:lol: Mori mancand (de placere...evident)

Edited by richelieu, 07 July 2009 - 14:15.


#3
iordake_nl

iordake_nl

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 766
  • Înscris: 06.06.2009
Pentru ca e mai simplu, pentru cei care nu au experiante firtului sparanghelului alb, va povestesc cum sa faceti supa crema de sparanghel alb.

Va trebe sparanghel alb cat sa umple cam  800 g (Poa sa fie si juma de kil, cum va lasa buzunarul), apa cat sa  intre int-un litru, sare, piper, nucsoara rasa proaspat, 49 g de unt si  cam tot atatea de faina. Si, daca vreti, smantana d-aia lichida si  neacra care se bate ca sa faceti frisca din ea.

1. Taiati "fundurile" sparanghelului ca-s cam tari si nu le aruncati.
2. Curatati sparanghelul de coaja, de la cap la coada, da' nu aruncati cojile. Pentru curatat folositi ceva ca in poza...

[ http://www.gotchabv.com/Uploaded_files/Zelf/maggiklein1227089097.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

3. Puneti un vas cu apa la fiert, vas in care fierbeti binebine cojile si fundurile sparanghelului.
4. Taiati sparanghelul acum in bucati de fo 3-4 cm lungime si puneti bucatile la fiert.
5. Dupa ce s-a fiert nu aruncati apa.
6. Scoateti sparanghelul fiert, puneti varfurile la o parte si, in functie de cat sparanghel ati avut, mai pastrati cateva bucati impreuna cu varfurile (ca sa nu fie supa prea goala) iar restul de sparanghel il pasati in pasatoare.
7. Puneti in oala asta si apa in care au fiert cojile si fundurile de sparanghel, fara coji si funduri pe care le aruncati.
8.  Puneti untu' intr-o tigaie mare si adanca si-l topiti si apoi adaugati  incetincet faina si amestecati si iar adaugati si amestecati. O sa se  ingroase. Mai adaugati din apa in care ati fiert sparanghel cate putin si iar amestecati si tot asa pana va iese cam un litru de supa legata.
9. Dupa asta adaugati sparanghelul pasat in supa si amestecati bine si lasati sa fiarba oleaca la foc foarte mic. Cateva minute.
10. Luati de pe foc si adaugati in supa bucatile de sparanghel puse deoparte.

Trebuie  mancata calda. Sare, piper, nucsoara rasa pe deasupra, cine vrea. Cine  vrea mai adauga si un fir de smantana d-aia lichida (de facut frisca).  Si cine nu, nu.

Sa  nu va puna dracu' sa folositi vegeta sau concentrate de supa (cum mai  fac cate unii) ca gaia va mananca. De ce v-am pus sa fierbeti cojile si  fundurile de sparanghel?!

#4
Dev

Dev

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,612
  • Înscris: 28.04.2005

 iordake_nl, on 7th July 2009, 14:01, said:

Se spune ca cel mai bun sparanghel este cel cultivat in Limburg, in Olanda. Si nu pot decat sa va spun ca cel mai bun sparanghel mancat de mine a fost ala din Limburg.

Si eu tot acolo am mancat cel mai bun sparanghel. De fapt ppun ca stii ca restul olandezilor fac misto de limburghezi ca mananca mult sparanghel :)  (cam ca la noi cu oltenii si prazul).

In alta ordine de idei, eu am incercat de 2 ori sa fac cate ceva si nu mi-a iesit (era asa tare ca nici nu puteai sa-l mesteci). Asa ca am renuntat sa mai cumpar. Dar acum imi face cu ochiul supa asa ca promit sa o incerc.

#5
iordake_nl

iordake_nl

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 766
  • Înscris: 06.06.2009
Ca sa nu fie tare, sparanghelul alb trebuie curatat de coaja (care este lemnoasa).

Si acu' sa va zic despre asperges à la Flamande, sau, mai pre limba noastra, cum manca olandejii sparanghel alb.

Sparanghelul se fierbe dupa cum am povestit mai devreme (la supa de sparanghel), se scurge bine si se pune pe un platou. Nu trebuie fiert mult ci sa fie oleaca al dente. Sa nu se inconvoaie prea mult daca-l iei de fund si-l tii la orizontala.
Intre timp, se fierb oo. Se fierb sa fie tari si apoi se scoate coaja si se pun pe o farfurie sau intr-un castron. Se topeste unt si apoi se pune untul intr-un castronas.

Toate astea de mai sus trebe facute in asa fel incat sa fie gata concomitent. Dupa aia se pun pe masa.

Se mananca asa. Intai se ashaza pe farfurie. Niste fire de sparanghel, un ou si sunca maruntita cu cutitul binebine. Oul se marunteste, in farfurie, si el, bine bine. Apoi se stropeste cu unt topit sparanghelul, binebine. Daca vreti, si oul maruntit si sunca maruntita. Apoi se rade deasupra sparanghelului ceva nucsoara.

Acum: se ia un fir de sparanghel cu degetele de la o mana, de cur si varful de la sparanghel se ridica cu furculita. Varful se zdrobeste cu furculita, in farfurie, si se amesteca apoi cu putin ou zdrelit si cu putina sunca zdrelita si apoi se ia iarasi cu fuculita (nu se lasa din mana cealalta curul sparanghelulul, ceva ou zdrelit, oleaca de sunca zdrelitai) si se ridica apoi concomeitent cu mana cealalta, orizontal, si se baga furculita (cu zdrelitura aia pe ea) in gura. Se mesteca (intre timp se scoate furculita din gura lasand acolo, in gura, incarcatura) cu ochii inchisi si se zice "mmmmmmmm".

Se repeta pana se termina tot din farfurie. Apoi se repeta ritualul.

Se bea vin alb, ceva intre sec si demisec, putin fructos la gust si cu "body".

Mitocanii, insa, taie sparanghelul in bucatele si il mananca asa: nu folosesc prea mult unt topit ca cica nu e sanatos, habar n-au ce-i aia nucsoara asa ca nu folosesc, incarca furculita cu o bucatica de sparanghel, ceva ou zdrelit, ceva sunca zdrelita si baga-n gura. Si tin si ochii deschisi si nici "mmmmm" nu zic. Mai mult, zic doar ca "mda, nu e cine stie ce", mai bine luam pasta de mici din colt. Si beau bergenbier.

#6
Moaca

Moaca

    Mâță leșinată

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,235
  • Înscris: 31.07.2007
Maestre, o carte nu te-ai gandit sa scrii ? Cre' ca ai avea succes, eu ma angajez s-o cumpar, da' vreau neaparat autograf :)
PS : cam cat se fierbe sparanghelul alb, asa, orientativ macar ?

#7
abancor

abancor

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,088
  • Înscris: 07.07.2006
Si mie imi place mult cel verde pe gratar sau in unt (in tigaie) si crema de sparanghel. Crema am mincat la circiuma, fript sau in unt mi-am facut singur, eventual cu ceva bacon prajit alaturi.

#8
iordake_nl

iordake_nl

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 766
  • Înscris: 06.06.2009

 Dev, on 7th July 2009, 14:27, said:

De fapt ppun ca stii ca restul olandezilor fac misto de limburghezi ca mananca mult sparanghel :)  (cam ca la noi cu oltenii si prazul).

Nu stiam, desi am stat in Olanda vreo 16 ani. Stiu insa ca, atunci cand vine vremea sparanghelului, toti aia care stau la distanta acceptabila fata de Limburg, dau navala in Limburg sa cumpere.

Poate lumea (de pe softpedia sau din afara) nu stie, desi se produce in cantitati uriase, sparanghelul ramane printre cele mai scumpe legume. Iar cel mai scump este cel din prima recolta.

Am povestit despre sparanghel alb si verde. Diferenta dintre ele nu este mare, dat fiind faptul ca samanta este aceeasi. Diferenta este ca ala alb nu a vazut lumina zilei, ala verde, da. In plus, ala alb, inainte de a fi mancat, trebuie curatat de coaja, pe cand cel verde nu (astia trebuie sa i se taie doar putin popoul).

Evident, cu cat sparanghelul alb este mai batran, cu atat are coaja mai atoasa.

Sparanghelul trebuie sa fie pastrat la frigider. Invelit complet intr-o carpa umezita bine si apoi pus intr-o punga de plastic (ca sa nu se usuce carpa). Poate fi tinut cateva zile, nu prea mult. Io il tin maxim 3 zile atunci cand cumpar prea mult.

 Moaca, on 7th July 2009, 14:39, said:

Maestre, o carte nu te-ai gandit sa scrii ? Cre' ca ai avea succes, eu ma angajez s-o cumpar, da' vreau neaparat autograf :)
PS : cam cat se fierbe sparanghelul alb, asa, orientativ macar ?

Ma duc sa fumez o tigare si va spun, pas cu pas, cum se fierbe sparanghelul alb pentru a fi mancat, apoi, a la flamande. O sa caut si poze ca sa ilustrez povestea.

 Moaca, on 7th July 2009, 14:39, said:

Maestre, o carte nu te-ai gandit sa scrii ? Cre' ca ai avea succes, eu ma angajez s-o cumpar, da' vreau neaparat autograf :)

Nu scriu, pentru ca mai toate retetele pe care le folosesc sunt luate de prin alte carti.  Unele, putine, sunt invatate de pe la diversi bastinasi priceputi in ale bucataritului. Iar altele, diverse "abateri" de la invataturile celor ce au scris deja carti de bucate serioase.

#9
richelieu

richelieu

    Monsenior Members

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 36,480
  • Înscris: 04.05.2006
Cam mult fumezi nene :lol:..

Supa de sparanghel cam la fel o fac, doar ca, la sfarsit o dreg cu 100g smantana grasa, minim 15%, amestecata cu 3-4 galbenusuri de ou.  Si o servesc asezonata cu patrunjel verde si crutoane din paine ardeleneasca, parjite in unt.  DEMENTIALA!

#10
iordake_nl

iordake_nl

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 766
  • Înscris: 06.06.2009

 richelieu, on 7th July 2009, 14:53, said:

Cam mult fumezi nene :lol: ..

Supa de sparanghel cam la fel o fac, doar ca, la sfarsit o dreg cu 100g smantana grasa, minim 15%, amestecata cu 3-4 galbenusuri de ou.  Si o servesc asezonata cu patrunjel verde si crutoane din paine ardeleneasca, parjite in unt.  DEMENTIALA!

Merge si asa, numai ca oul ii strica farmecul. La fel si smantana prea multa si foarte grasa.

Adevarul este ca si faina, daca e prea multa, o strica. Asa ca mai bine mai putina faina si mai mult pure de sparanghel.

Edited by iordake_nl, 07 July 2009 - 15:00.


#11
Moaca

Moaca

    Mâță leșinată

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,235
  • Înscris: 31.07.2007

 iordake_nl, on 7th July 2009, 15:50, said:

Nu scriu, pentru ca mai toate retetele pe care le folosesc sunt luate de prin alte carti.  Unele, putine, sunt invatate de pe la diversi bastinasi priceputi in ale bucataritului. Iar altele, diverse "abateri" de la invataturile celor ce au scris deja carti de bucate serioase.
Reinterpretarea unei retete consacrate ("abaterea") e de multe ori mai interesanta decat reteta initiala.
In plus, stilul autorului si insasi selectia retetelor zic eu ca ar fi argumente serioase pentru o carte mistoaca.
Acum ontopic : am vazut in piata sparanghel cu varfuri violete - cu ce e deosebit, in afara de culoare, de celelalte doua soiuri ?

#12
richelieu

richelieu

    Monsenior Members

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 36,480
  • Înscris: 04.05.2006

 iordake_nl, on 7th July 2009, 15:58, said:

Merge si asa, numai ca oul ii strica farmecul. La fel si smantana prea multa si foarte grasa.

Adevarul este ca si faina, daca e prea multa, o strica. Asa ca mai bine mai putina faina si mai mult pure de sparanghel.

A...am uitat :). Eu nu folosesc faina, tocmai de aceea folosesc smantana mai grasa, pentru a ingrosa supa.

L.E. Si sunt de acord cu Moaca: apuca-te de scris. Talent ai.

Edited by richelieu, 07 July 2009 - 15:10.


#13
iordake_nl

iordake_nl

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 766
  • Înscris: 06.06.2009

 Moaca, on 7th July 2009, 14:39, said:

cam cat se fierbe sparanghelul alb, asa, orientativ macar ?

Booon...

Sparanghelul trebuie sa fie cat mai proaspat. Daca il apuci de capete si il indoi usor trebuie sa simti rezistenta, sa nu se indoaie. Daca continui trebuie sa pocneasca. Daca se indoaie si nu se rupe, nu e bun.

Se ia sparanghelul alb si i se taie fundul. O bucatica cam de 1 cm este deajuns. Partea asta este putin mai "lemnoasa". Apoi se ia cu grija, sa nu se rupa, firul de sparanghel, intr-o mana, si cu cealalta se incepe cojirea cu cutitul de sparanghel (tot cu asta se pot curata si cartofi, morcovi, mere, in fine). Se curata ca grija pentru ca altfel se rupe firul de sparanghel.

[ http://www.roterochs.de/graphics/spargel-schaelen.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

Dupa cum spuneam mai devreme, fundurile taiate si cojile nu se arunca ci se pun primele in oala. Apoi puneti sparanghelul curatat. Cine are, poate folosi oala de fiert sparanghel sau oala de fiert spaghete (sunt cam la fel).

[ http://www.retail-argus.be/file_uploads/Cache/size_500_500_F09111I0600xISBA.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]



Io il fierb in oala culcat, asa ca am o oala ovala si ceva mai adanca.

Oala se umple cu apa rece. Apa trebuie sa acopere bine sparanghelul. Daca aveti chef puneti si putina sare (de care vreti voi). Puneti capacul pe oala (capac care sa acopere bine oala) si puneti oala la fiert. Cand apa incepe sa fiarba, dati focul mic si lasati inca vreo 4 - 8 minute, aproape sa bolboroseasca usor (in functie de cat de proaspat e sparanghelul si de cat de gros este). Apoi luati oala de pe foc si lasati-o asa timp de vreo 15-20 de minute fara sa umblati la ea.

Sparanghelul este gata atunci cand furculita ii intra usor in fund insa trebuie sa simtiti ceva rezistenta (sa nu fie "fleasca" dar ceva mai moale decat al dente).

Acum, cu mare grija, scoateti sparanghelul din oala si-l puneti pe o carpa curata ca sa se scurga bine apa. Nu-l lasati mult ca se raceste. Apoi il puneti pe un platou si e gata de mancat.

Inca o chestie. Sparanghelul fiert impreuna cu cojile si fundurile o sa se inchida putinputin la culoare. Daca vreti ca sparanghelul sa ramana albalb, il fierbeti fara coji si fara bucatile taiate din fund. Pe astea le fierbeti binebine separat. Apa in care au fiert o puteti folosi la supa crema de sparanghel, daca vreti sa faceti si asta.

 Moaca, on 7th July 2009, 15:02, said:

am vazut in piata sparanghel cu varfuri violete - cu ce e deosebit, in afara de culoare, de celelalte doua soiuri ?

E ca sparanghelul alb. Nu am intrat in amanunte de soiuri de sparanghel pentru ca nu are rost.

 Moaca, on 7th July 2009, 15:02, said:

Reinterpretarea unei retete consacrate ("abaterea") e de multe ori mai interesanta decat reteta initiala.

Uneori da, pentru ca iti iese "alta mancare". Alteori nu, pentru ca strici mancarea daca nu sti ce faci :D

Adevarul e ca facutul de mancare este o continua experimentare pana in momentul in care ai potrivit-o cum trebuie. Nici o mancare nu-ti iese (spus la modul impersonal) la fel de doua ori. Mie nu mi-a iesit niciodata la fel de doua ori. Culmea cea mare este ca atunci cand am facut prima oara in viata lapte de cuc, mi-a iesit si mai bun decat il facea bunica (care era etalonul familiei si prietenilor de facut lapte de cuc). De atunci nu mi-a mai iesit la fel niciodata.

Cand faci mancare, cand "te joci" in bucatarie cu ingrediente, trebuie s-o faci cu placere si daruire. Daca gatesti pentru ca trebuie sa faci de mancare parca nici mancarea nu iese buna. Cel putin asa e la mine. Si nu pot spune ca bucataria e marea mea pasiune. Dar cand am chef de bucatarit iese totul dumnezeiesc. Numa' sa nu-mi stea careva in drum si sa nu ma ajute. Sa nu ma ajute pentru ca daca ma ajute trebuie sa faca exact ce-i zic si nu altfel si in general face altfel si-i pun in cap ce-a facut si tre sa fac io din nou ;)

 richelieu, on 7th July 2009, 15:04, said:

A...am uitat :) . Eu nu folosesc faina, tocmai de aceea folosesc smantana mai grasa, pentru a ingrosa supa.

Nici fara faina deloc nu ie bine pentru ca schimbi proportiile prea drastic si-si pierde echilibrul. Nu zic ca varianta ta n-ar fi buna. Din contra, suna foarte bine si sunt convins ca si gustul e pe masura. Numai ca devine predominant alt gust si sparanghelul trece pe locul 2. Si-i pacat.

#14
richelieu

richelieu

    Monsenior Members

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 36,480
  • Înscris: 04.05.2006

 iordake_nl, on 7th July 2009, 16:51, said:

Nici fara faina deloc nu ie bine pentru ca schimbi proportiile prea drastic si-si pierde echilibrul. Nu zic ca varianta ta n-ar fi buna. Din contra, suna foarte bine si sunt convins ca si gustul e pe masura. Numai ca devine predominant alt gust si sparanghelul trece pe locul 2. Si-i pacat.

Cu trecutul pe locul 2, ai dreptate, chiar asa este. Dar sincer, personal chiar asta am cautat. Supa in forma asta, o consum in general seara, fiind singurul aliment la o cina. In concluzie, am vrut ceva usor, hranitor si complex, care sa aiba un gust complex...mai precis, un gust si o aroma "cat o cina intreaga" :D

Varianta ta, scoate in evidenta aroma sparanghelului, care intre noi fie vorba nu e deloc de neglijat. As folosi-o ca pe o supa de pranz, in cadrul unui meniu mai complex.

Anunturi

Chirurgia spinală minim invazivă Chirurgia spinală minim invazivă

Chirurgia spinală minim invazivă oferă pacienților oportunitatea unui tratament eficient, permițându-le o recuperare ultra rapidă și nu în ultimul rând minimizând leziunile induse chirurgical.

Echipa noastră utilizează un spectru larg de tehnici minim invazive, din care enumerăm câteva: endoscopia cu variantele ei (transnazală, transtoracică, transmusculară, etc), microscopul operator, abordurile trans tubulare și nu în ultimul rând infiltrațiile la toate nivelurile coloanei vertebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate