Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Achizitie SUV, buget 17k euro

Gps traker pentru animale

Aplicatii terte pentru IPTV, OTT,...

Drept trecere cu “carulR...
 Sunt noile generatii care se nasc...

Butuc pedalier

Niste intrebari despre apartamente

Comentarii amuzante pe Youtube
 Nu iese laptopul din sleep mode.

Facerea de bine - ce aștepta...

Probleme drum servitute

Se pot monta placi de gresie de 1...
 Card de debit virtual emis de India

Diferenta ATS generator si PV

La multi ani @Lotusisrael!

Declarație primar
 

Stropiri la pomii fructiferi

* * * * * 6 votes
  • Please log in to reply
7137 replies to this topic

#1837
parintele

parintele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,078
  • Înscris: 17.03.2005
Un nene zicea acum ceva timp, probabil vreo 2500 de ani, " fa din hrana medicamentul tau si din medicament hrana ta".
Din pacate in lumea moderna omul intelege aiurea, doar partea cu a face din medicament, hrana...bagam ca inecatii " medicamente".
De fapt, importanta e prima parte, Hipocrate de fapt asta voia sa zica, la temelia sanatatii  unei vietuitoare sta hrana.
Alt destept, unul din cei mai mari savanti  ai secolului 20 in domenii asociate( medicina, biochimie, etc....eu am aflat de el citind despre nutritie), Pauling, zicea cam acelasi lucru si fiind in specialist in biochimie a zis chiar mai aplicat.
Afirmatii precum" dieta optima/ echilibrata va fi medicina viitorului"  sau ceva de genul " intotdeauna in spatele unei boli vei gasi o deficienta/ un dezechilibru de minerale" nu sunt vorbe goale cand vin de la o asemenea personalitate in domeniu.

Treburile astea eu le-am constatat sau " verificat" in timp in varii domenii care ma interesau, de la cresterea animalelor pana la plante sau sport de performanta.
Poti sa iei/ administrezi medicamente cate vrei, poti sa bagi " suplimente" pana senschimba banii, poti sa stai si in ...si in cap, hrana adevarata si in unele privinte " naturala"( in sensul in care narural inseamna in forma biodisponibila, organica, sau complexa/ asociata, adica nu un singur element sintetizat separat, izolat,  ci acel element asociat cu multe altele, uneori nedetectabile , asa cum se gaseste el in natura) bate de departe ca efect toate acestea.





#1838
parintele

parintele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,078
  • Înscris: 17.03.2005
Mare atentie, a inceput atacul psylla la par si e destul de sever in conditiile in care eu am cam tratat intocmai si la timp.



#1839
parintele

parintele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,078
  • Înscris: 17.03.2005
Am reusit sa fac si ceva poze cu telefonul, sper sa se vada ceva.
Adulta, care arata ca o musculita si apoi larvele.
In ultima poza puteti vedea si ceva muste moarte, semn ca pomul avea oarece protectie pe acolo si cu toate astea im aceeasi poza luteti vedea afidele pe frunzulita din spate.
Asadar treaba e serioasa, de mentionat ar mai fi ca acum 2-3 zile la examinare nu erau decat ici colo cateva adulte de afida si izolat pe cate un lastar un numar neimportant de afide.
Cum ieri a fost si duminica si sarbatoarea nu am stropit si deja azi atacul e important.
Nu stati la tocmeala, mai ales cu psylla.



Attached File  20170605_192715.jpg   35.04K   67 downloadsAttached File  20170605_192739.jpg   31.85K   66 downloadsAttached File  20170605_185752.jpg   38.31K   70 downloadsAttached File  20170605_185704.jpg   40.29K   71 downloadsAttached File  20170605_185606.jpg   28.33K   73 downloads

Attached Files



#1840
til

til

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,711
  • Înscris: 30.07.2003
Oare vrabiutele si randunelele fac ceva treaba in sensul asta?

#1841
parintele

parintele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,078
  • Înscris: 17.03.2005
Tu baga un vertimec simplu macar si lasa vrabiile.

#1842
techmaster35

techmaster35

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 644
  • Înscris: 02.02.2014
Deci tre stropit vertimec la cata apa/substanta activa dati.La mine am observat pe piersici paduchele verde,desi nu am frunze rasucite.Si mai e ceva încep sa cada fructele din ei.

#1843
parintele

parintele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,078
  • Înscris: 17.03.2005
Vertimec se foloseste in cazul unui atac serios de psylla, despre asta era vorba, e un acaricid destul de agresiv si scump.

Pentru afide se folosesc alte substante care sunt eficiente si care au un impact mai slab asupra mediului daca sunt aplicate corect.( spre exemplu un piretroid simplu aplicat seara tarziu este eficient si afecteaza mult mai putin insecte inofensive sau benefice pt simplul fapt ca spre exemplu polenizatorii nu zboara noaptea).



#1844
m3seriasu

m3seriasu

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 277
  • Înscris: 13.03.2011
Vantex ul da rezultate ?

#1845
parintele

parintele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,078
  • Înscris: 17.03.2005
Treaba e complicata si constat si eu practic anul asta ceea ce stiam " din carti".
E o bazdaganie foarte imputita, rezistenta( si dezvolta rezistenta destul de usor)  si deci destul de greu sa scapi total de ea.
Din acest motiv substantele se alterneaza , efectele sunt variabile rau si e cu atat mai dificil de stapanit cu cat in stadiile mici e invizibila aproape( sau desrul de greu vizibila). Cand vezi semne sau o vezi pe ea e deja complicat.
Obligatoriu e ( din ce constat anul asta mai abitir decat pana acum)sa o iei temeinic de la stroirile uleioase si apoi vital un acaricid insecticid puternic imediat dupa scuturarea petalelor.

In acest moment se cam suprapun generatii, de murit mai mor dar pare ca nimic nu le termina complet si ca la perioade relativ scurte apar altele , de fapt devin vizibile.
Faptul ca pana acum am tratat, singura problema fiind probabil ca nu am dat vertimecul la timp( la scuturarea petalei) ci am folosit un alt insectoacaricid( cu efect acaricid mai slab)   si cu toate astea exista daunatorul ma face sa spun ca intr-adevar e un daunator extrem de periculos.

In teorie multe subatante le omoara, in diverse stadii de dezvoltare mai difera eficienta...practic tot sunt.

Mentionez o treaba, eu cand spun ca sunt ma refer la un numar relativ mic, eu urmaresc sa am pomii curati.
In cultura mare si prin studii si alte documente de oameni seriosi, aia vorbesc acolo de un anumit grad de infestare la care se intervine si succes nu inseamna eradicare totala ci mai degraba tinerea sub control a atacului.
Eu ma situez sub pragul de interventie, probabil, si in acest caz variaza parerile despre cand se impune interventia...cert e ca nu imi place sa stiu ca exista acolo si ca sunt extrem de greu de combatut/ eradicat.

O alta " dovada" ca altii s-au " lamurit" demult ca problema e complicata e si faptul ca, spre exemplu pentru genul asta de moment/ fenofaza/ tip de atac, deja se discuta de folosirea unor solutii uleioase simple, adica pur si simplu oamenii nici nu se mai streseaza cu anume otrava care sa le rezolve problema ci incearca sa limiteze cum pot si cat pot bazandu-se pe efectul simplu de sufocare al uleiului sau pe folosirea unor uleiuri repelente ( produse pe baza de neem) decat pe actiunea otravitoare a unui insecticid.
E cu atat mai relevanta abordarea asta cu cat parul e si destul de sensibil la agresarea frunzei/ fitotoxicitate...nu te duci la uleiuri nicj in caxul altor specii mult mai tolerante,sa o faci la par inseamna ca e chiar complicata treaba.

Pentru noi care nu avem nici pe departe expertiza oamenilor care studiaza fenomenul sau fac cultura mare, tot otravurile raman baza si ideea fundamentala e alternarea claselor de substante si a substantelor in sine, combinarea lor cu doze mai slabe pt efectul sinergic si incetinirea adaptarii la substantele cu pricina( adica decat sa dai cipermetrina 1% si separat cihalo....draci( reldan) tot asa, doza mare, e mai eficient sa dai ambele in doza mai slaba, sa reusesti sa omori prin modalitatile de actiune diferite si astfel sa impiedici dezvoltarea tolerantei)..

In rest, concluzia e ca baza rezolvarii problemei e tratarea timpurie, toamna si primavara devreme apoi imediat dupa inflorit  sa ai infestare cat mai slaba in perioadele de genulnacesteia pe care.o traversam, inceput de vara.

Despre insecticidul mentionat mai sus...da, e omologat pentru si e una din solutii, in  principiu ar trebui sa fie mai bun decat piretroidele deja clasice. Insa si in acest caz conteaza ce ai in livada si ce tratamente ai aplicat pana acum... daca deja ai dat 1-2 tratamente cu liretroide, fie ele si de generatie mai veche, si ai ajuns sa ai atac semnificativ acum...tinand cont de perioada lunga in care ganganiile suntnprezente pe pomi  pana sa ajunfi la acest stadiu...e clar ca alea au trecut prin tratamente pana acum si de vreme ce inca sunt vii probabil ca nu vor fi megaimpresionate de noua otrava....
Deci de bun e bun insa efectele in principiu variaza destul de mult...dai si vezi ce se intampla.

Va aratam poze cu zburatoare moarte si ramase atarnate de lastar in creme ce 1 cm mai jos psylla isi vedea linistita de treaba...ce alta dovada mai graitoare vreti?

Attached File  20170605_185551.jpg   31.86K   74 downloads

#1846
sandel1

sandel1

    Avat de 4 kg/75 cm. Ultimul, balastierele usl au distrus râul.

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,083
  • Înscris: 24.02.2011
Cleiul de pe frunzele si fructele de par se poate curata cu ceva? Banuiesc ca provine de la paduchi negri si verzi, pe care i-am starpit dar a ramas mult clei lipicios.

#1847
parintele

parintele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,078
  • Înscris: 17.03.2005
Nu prea cred ca e de la afide, mai ales daca se instaleaza si fumagina( ciuperca aia neagra) e de la psylla.
Fumagina se intaleaza si pe mana de afida insa mult mai greu dar la psylla e jale, imediat se inegreste.
De curatat se curata, de la ploaie dar nu complet...fumagina se duce greu, abia la anul si nici atunci complet...

#1848
sebybastian

sebybastian

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,213
  • Înscris: 08.09.2010
Treaba este foarte serioasa cu daunatorul acesta la peri. Si in zona noastra se plang oamenii ca nu "merg" perii dar se asociaza foarte mult cu focul bacterian si cu infectiile fungice. Problema este ca, in proportie de 50%, au dreptate, dar restul nu este de la ciuperca si, din cate am citit si imi dau seama din ceea ce spune si parintele, se pare ca tot psylla ar fi cauza (concluzie proprie).
Partea urata este ca oamenii nu au obiceiul sa se documenteze suficient, sa intrebe, sa incerce macar sa inteleaga fenomenul si lucrurile se propaga de la an la an si fenomenul ia amploare.
Multumesc parintele pentru cocluziile trase, eu am sa incerc sa bag la cap si am sa incerc sa urmaresc mai indeaproape soiurile de par deoarece, in acest folclor am fost si eu atras cu focul si poate nu am vazut printre randuri informatii care mi-ar fi putut deschide ochii... Am taiat multi peri, dar din fericire am si plantat si vreau sa mai plantez dar, necunoscand si neintelegand fenomenul, am oarece retineri.

Acum vine si o intrebare: exista soiuri de par care sa fie "imune" la aceste ganganii? Sau, mai corect, exista soiuri pe care aceste ganganii nu le infesteaza atat de puternic? Ma gandesc ca poate nu le place orice frunza de par!
Macar daca aveti mai multe soiuri prin livada si observati fenomenul, poate observati si diferentierea respectiva... zic si eu?!

Cu stima.

#1849
gheo_55

gheo_55

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,340
  • Înscris: 24.02.2013
ina estival,getica,haydeea,tudor,ervina,orizont,monica ,euras:tolerante la psilla piri.Ultimele doua le am pe rod.Nu am vazut atac de psilla nici pe asiaticele hosui si kosui.

#1850
parintele

parintele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,078
  • Înscris: 17.03.2005
Toleranta trebuie inteleasa cam asa:

Psylla nu e pur si simplu un daunator care suge seva sau care produce o mana pe carevse fixeaza imediat/ foarte usor diverse ciuperci( in primul rand fumagina)
Este unul din( sau principalul ca sa fim realisti) vector al transmiterii unei infectii( bacterie) cu Phytoplasma pyri.

Infectia cu acesta bacterie din familia micoplasmelor provoaca o boala numita  declinul parului.
Practic simptomele acestei boli sunt multe dar simplu de " citit" , o stare generala poasta care se traduce prin diverse disfunctionalitati metabolice/fiziologice vizibile in frunze deformate si pigmentate aiurea, cresteri slabe si care pot sa nu ajunga in repaus pentru ca se usuca prematur, fructe mici si care in mare masura nunajung la maturitate samd...
Practic pomul degenereaza rapid si intr-un final moare. Cat de repede se petrece fenomenul samd...depinde de multi factori.

Legatura dintre psylla si infectiile cu Phytoplasma este una directa, insecta se infecteaza ea insasi cu bacteria si apoi o transmite mai departe pomilor sanatosi.


Care e treaba cu toleranta unor soiuri psylla?
Din diverse cauze, practic unele soiuri nu sunt atat de afectate de atacul de psylla.
Fie ca e vorba de faltul ca atacurile sunt mai slabe( poate nu le place asa mult) dar mai ales pentru ca urmele atacului sunt depasite mai usor de pomi chiar daca acestia sint atacati....
Inclusiv toleranta fata de actiunea acestei bacterii adesea asociata cu psylla este mai mare si per total acele soiuri sa zicem ca " nu sunt puse in cap"  de atacul insectei...altele se duc rapid, am vazut williams care dupa un atac intr-un sezon, in vara urmatoare s-a mai tarait si a fost scos, probabil ca in primavara nu mai apuca formarea fructelor.


Asadar toleranta inseamna ca unele soiuri suporta o agresiune mai severa inainte sa aiba probleme serioase in timp ce sensibilitatea inseamna ca si unnatac slab poate sa puna in cap un pom.


Nu va asteptati ca alegand soiuri rezistente sa nu mai vedeti psylla in ei sau sa ii lasati in voia lor pentru ca ei oricum tolereaza..limita acestei tolerante e variabila. Ideea e ca daca il ingrijesti il poti salva si poate sa fie productiv, dupa cum ziceam uneori lupta cu daunatorul e foarte complicata in unii ani si alte soiuri mai sensibile lot sa dea coltul inainte sa reusesti tu sa controlezi  daunatorul.



#1851
doarUNom

doarUNom

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,899
  • Înscris: 21.01.2014
@parintele ..aseara am vazut si eu cum arata (pe viu) psylla ..era pe o frunza de cires ..si m.am speriat de ea cand am tras de o creanga sa culeg cateva cirese.


#1852
parintele

parintele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,078
  • Înscris: 17.03.2005
Eu pe cires nu am vazut niciodata asa ca nu stiu daca era psylla.

#1853
sebybastian

sebybastian

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,213
  • Înscris: 08.09.2010
Am si eu o rugaminte: ce se poate face in cazul plum-pox?
Parintele si gheo, din experienta dvs proprie intreb, ca articole si site-uri web am adunat si studiat destule.
Este vorba de vreo 5 pruni de vara cu maturare pe la jumatate de august (Jubileu parca), an 7 sau 8, cu simptomele binecunoscute, cu tratamente facute si toamna si primavara, cu dezinfectie scule de taiat, cu protejare rani, etc. Ma rog, pot fi mustrat pentru neglijare in cazul altor pomi pe care-i am, dar nu astia... Sunt intr-o zona cu mai multi pomi de la vecini lasati in voia sortii si banuiesc a fi cauza infectiei.
Nu vreau sa-i tai, asta iese din discutie.

Exista simptome asemanatoare (ma refer la coloristica de pe frunze) care pot arata o carenta de microelemente ceva? Poate scap astfel...

Cu stima.

#1854
danutz_2009

danutz_2009

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,975
  • Înscris: 22.02.2009

 sebybastian, on 23 iunie 2017 - 15:33, said:

Am si eu o rugaminte: ce se poate face in cazul plum-pox?
Parintele si gheo, din experienta dvs proprie intreb....

Daca vrei doar parerea colegilor enumerati (colegi respectabili pe acest forum) ai la dispozitie pm.

 sebybastian, on 23 iunie 2017 - 15:33, said:

Nu vreau sa-i tai, asta iese din discutie.

Poate iti schimbi parerea! ... din pacate pentru pomi!

Anunturi

Chirurgia spinală minim invazivă Chirurgia spinală minim invazivă

Chirurgia spinală minim invazivă oferă pacienților oportunitatea unui tratament eficient, permițându-le o recuperare ultra rapidă și nu în ultimul rând minimizând leziunile induse chirurgical.

Echipa noastră utilizează un spectru larg de tehnici minim invazive, din care enumerăm câteva: endoscopia cu variantele ei (transnazală, transtoracică, transmusculară, etc), microscopul operator, abordurile trans tubulare și nu în ultimul rând infiltrațiile la toate nivelurile coloanei vertebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate