Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Care sunt cele mai mari regrete a...

Alfa Romeo Stelvio 2.2 jtd

Intrebari srl nou

La multi ani @AndReW99!
 Alegere masina £15000 uk

TVR vrea sa lanseze o platforma d...

Strategie investie pe termen lung...

Modulator FM ptr auto alimentat p...
 orange cablu f.o. - internet fara...

Robinet care comuta traseul

A fost lansata Fedora 40

Samsung S24 plus
 Imi iau un Dell? (Vostro vs others)

Abonati Qobuz?

transport -tren

Platforma electronica de eviden&#...
 

Stropiri la pomii fructiferi

* * * * * 6 votes
  • Please log in to reply
7130 replies to this topic

#1801
parintele

parintele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,069
  • Înscris: 17.03.2005
Merge ca de aia am si zis de combinatia asta.
E si curativ, merge bine si la monilioaza dar si la semintoase, pe rapan si fainare..
Merge bagat si insecticid, pentru ca albina se mai plimba la mar si gutui merge un calypso.
E o combinatie clasica , putin cam " tare" dar tinand cont ca i-ai cam lasat in treaba lor  probabil ca mai sunt si alte riscuri/inceput de probleme si e cea mai nimerita acum.

Dealtfel, chiar daca te tii de ei, in gospodarie e mai complicat sa alegi formule mai slabe si mai dedicate pt ca ar insemna sa tratezi azi 3 pomi, maine 5, saptamana viitoare iar 3 samd..nimeni nu sta sa plimbe vermorelul.
De aia, desi evit cat pot substantele tari ca principiu, nu ma feresc de score de exemplu..desi poti si fara de multe ori..dar e mult mai complicat si asa cum am zis, prefer o abordare simpla, ulei si cupru calumea ca sa intru vurat in vegetatie, combinatii cu sistemice tari pana dupa formarea fructului ca sa scap de pericolele iminente din prima parte a vegetatiei si deja startul e optim, ce mai apare dupa e rezolvabil de obicei cu substante mai slabe...
Fructe mai curate, munca mai lutina decat sa stau sa ajung o data la 2-3 ani tot la substante tari dar nu 1-2 tratamente cu chinuiala, intins pana maitarziu innvegetatie, cu pomi mai mult sau mai putin afectati...

Ce ar mai fi de preintampinat, daca ai risc , la gutui si par probleme cu erwinia/foc bacterian.Tot devreme se previne, contact cupru si sistemic aliette( asta merge dat si radicular).


Dupa faza asta, interventii lunctuale, la nevoie, o afida care apare cam innperioada asta, inceput de mai ...si restul subtire...

Exista pierderi , mai un vierme, mai un rapan cand si cand tot apare, mai o fainaren sau o ciuruire...atacurile sunt insa mult mai slabe/usor de combatut.

Inca o treaba, ca sa stii ca principiu.
Un organism sanatos si bine hranit e mult mai rezistent.
Primavara riscurile sunt mari, presiunea bolilor e reala.
Dar dupa, cand mai scade si la general vorbind...decat medicamente cu duiumul e preferabil hrana si " vitamine"...fertilizare, un supliment foliar din cand in cand, un tratament slab poate dar dat la vreme, cand ai perioade de umezeala samd...sau diplotriva, urmaresti cu atentie sa nu intre prea agresiv paianjen sau alte ganganii...

Prefer sa le dau mancare de 10 ori decat sa le dau medicamente de 3...


#1802
til

til

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,705
  • Înscris: 30.07.2003
Chestiile care mi-au atras atentia in cei trei ani de cand m-am mutat aici si pun pomi au fost:
- basicarea la piersic
- purici la pruni si trandafiri
- omizile la cires

Si traditionala sensibilitate a caisului caruia nu-i place apa, nu-i place aerul, nu-i place pamantul, nu-i place de mine si scoate mucii (clei) afara. Sau exista tratament si pentru asta? Bine, cel mai bun tratament e taierea corecta. Mai am un pic de lucru si aici dar progresez.

#1803
doarUNom

doarUNom

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,899
  • Înscris: 21.01.2014
"Ce ar mai fi de preintampinat, daca ai risc , la gutui si par probleme cu erwinia/foc bacterian.Tot devreme se previne, contact cupru si sistemic aliette( asta merge dat si radicular)."

Si eu tot aliette foloseam ..dar am mai schimbat cu champ pentru ca "acopera" o plaja mai mare de tratamente.
Si bine ar fi sa dai preventiv pe ce stii ca ai mai avut probleme ..in general pe portaltoi gutui (pentru par si gutui) ..acestia sunt cam cei mai predispusi la asa ceva.


#1804
parintele

parintele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,069
  • Înscris: 17.03.2005
Basicarea e boala...la fel ca mobilioza la cais si cires/visin...apat mereu sau foarte frecvent si se abordeaza preventic incepand cu dezmuguritul pana dupa floare...cam acum sa zicem...dupa riscul devine mult mai mic.
Puricii, sau afidele...apar in principiu acum, dupa inflorit, in perioada de maxim a cresterii vegetative...si in rest, chiar de la primul " verde" si apoi mai tarziu in vara in anii secetosi...se trateaza usor.
Omizile...sporadic, se trateaza la nevoie.
Toate damburoasele dau clei, e o secretie care apare in urma existentei unor mici sau mari leziuni survenite la randul lor in urma diverselor probleme cauzate de daunatori, accidente mecanice sau factori de stress( variatii mari ale refimului hidric de exemplu, urmate de crapaturi sau alte cele...)
In general e mai abundent cand leziunile includ si lemn, mai slabe cand doar scoarta e lezata.
De exemplu, uneori unele proceduri de altoire la cires sau cais pot fi mult ingreunate sau chiar compromise de secretia de clei/guma.
  Uneori e atat de delicata povestea incat la cais sau cires e " cu cantec" si altoirea cu mugure...nu grav dar cand altoiesti jdemii de bucati 1% prindere corecta poate insemna destul de mult.
Astfel altoitorii buni sectioneaza doar scoarta pt a baga mugurele fara sa lezeze cat de putin lemnul de dedesubt pt a nu general secretia de clei care ar impiedica sudura mugurelui altoi.

Chestii socoteli...nu e deci boala in sine dar e un semn ca se intampla lucruri care nu ii plac si arnfi bine sa fie evitate.



#1805
andu88

andu88

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 287
  • Înscris: 26.03.2013
Salut,
Pot stropi gutuil cu actara cand sunt infloriti? Am observat Miniatorul marmorat (Phyllonorycter blancardella).
Merci!

#1806
parintele

parintele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,069
  • Înscris: 17.03.2005
Preferabil nu.
Thiametoxamul din ce stiu eu e extrem de toxic.
Ca idee, e un insecticid care se foloseste in combaterea mustelor de toate felurile inclusiv prin grajduri samd. Utilizarea e cam asa: se pulverizeaza sau se pensuleaza benzi de otrava preparata mai concentrat si remanenta pe zonele tratate e foarte lunga...4 saptamani uzual la doze relativ comparabile cu ce gasesti prin actara, e drept ca mai mare la sistemul de dmantana aplicata in benzi.
Ideea e ca otrava e termostabila/stabila in general la factori de mediu( mult mai bine fata de alte categorii de insecticide), se reactiveaza usor in timp la cresterea umiditatii locale, adica umiditatea din anumite perioade sau simpla pulverizare de apa o " invioreaza" si creste din nou eficienta.

Referitor la spectru iarasi e potenta, parca afecyeaza si adulti si stadii premergatoare gen larve samd(nu stiu daca are vreo treaba cu ouale dar oricum fata de altele e potenta din acest punct de vedere.

Si dpdv al speciilor e potenta...acopera evident afide si alte maruntisuri, dar si familia viespilor, deci la albina nu cred ca e selectiva...acopera pana si musculita alba de sera care e destul de recalcitranta, la pomi avolera si psylla pt par samd...a, si plosnite care si alea uneori sunt recalcitrante la alte insecticide.
Din astea uzuale e printre cele " tari" din multe puncte de vedere, cam de-o seama cu novadimul, adica " spurcaciune" de substanta, desi e evident diferita din unele puncte de vedere.(una din chestii fiind ca ala e si putin activ pe paianjen, actara nu prea, in schimb novadimul merge mai bine pe ganganii care rod sau sug parti ale plantei in vreme ce actara asa cum ziceam face treaba si la contact simplu)

Per total lasa albina sa faca treaba, n-o otravi ca nu moare pomul cateva zile.




#1807
cris1981

cris1981

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 499
  • Înscris: 22.10.2011
Incercati pentru besicare combinatia Score-Dithane Posted image .
Iar  insecticid in timp ce pomii sunt in plina floare si ii bazaie albinele  , Calypso , nu afecteaza albinele , atata timp cat nu pulverizam direct pe ele , asta inseamna sa stropim in perioade cat albinele nu culeg , dimineata devreme , seara ...

Edited by cris1981, 29 April 2017 - 17:37.


#1808
doarUNom

doarUNom

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,899
  • Înscris: 21.01.2014
La mine seara am observat aglomeratie mare de albine ..probabil primesc pijamalele mai tarziu


#1809
mandrku

mandrku

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,989
  • Înscris: 31.12.2007

Vizualizare mesajparintele, pe 27 aprilie 2017 - 10:22, a scris:

Score+bravo acopera bine sau foarte bine cam tot.
Atentie la mar, inca sunt flori, inca umbla albina. De gutui nu mai zic. De ce e pe sub pomi la fel.
Lasa mospilanu, da calypso daca vrei neaparat sa dai.
Si lasa aracetul ca nu stropesti varza.
Grija la ce ingrasaminte folosesti.
Decat sa muncesti degeaba si da prapadesti substante aiurea, mai bine dai foliarul separat.
Anul acesta am incercat Score si Bravo.
Dupa prima stropire... img.
Attached File  IMG_20170501_161550.jpg   109.24K   126 downloadsAttached File  IMG_20170501_161536.jpg   120.8K   122 downloadsAttached File  IMG_20170501_161602.jpg   114.39K   116 downloads

Edited by mandrku, 02 May 2017 - 13:41.


#1810
cotzi

cotzi

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,758
  • Înscris: 07.09.2004
Rabdare! Cand ai facut prima stropire? Tratamentele se repeta la 7-10 zile si mai alternezi fungicidele! Un singur tratament nu rezolva mare lucru mai ales la ce conditii atmosferice au fost saptamanile care au trecut. Igiena exemplara a sculelor de taiat precum si in jurul pomilor prin evacuarea si arderea resturilor vegetale, tratamente la timp si se poate tine in frau boala. Odata instalata canicula, boala stopeaza cam de pe la 28 grade dar asta nu inseamna ca sporii nu exista acolo pentru anul urmator!
Daca nu am mai pus eu sau altcineva link-ul citeste si AICI.

#1811
parintele

parintele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,069
  • Înscris: 17.03.2005

Vizualizare mesajmandrku, pe 02 mai 2017 - 13:38, a scris:

Anul acesta am ....
Era sa zic o prostie...ai facut un drac :D  :D
Suna postul asta de parca ai vrea sa imi arati mie ca score cu bravo e fix pix :P


Sa o luam pe rand ca sa intelegi.
1. Sebsibilitatea la taphrina a soiurilor e diferita...si plaja e foarte, foarte mare.
2. Ciuperca in sine e destul de " a dracu", adica desi e tratabila si trece si singura fara sa lase urme vizibile(monilioza la caisde exemplu iti arata cat de orb ai fi ca a trecut pe acolo, jumate din lastari cat aracii fe vie uscati, creac.altii pe langa ei ...pomul arata jumate verde, jumate uscat) totusi e destul de capoasa si ca sa o tratezi corect(mai ales in anii rai sau pe soiurile sensibile), trebuie insistenta si tratamente specifice TOT ANUL iar primavara in vegetatie, chiar pe fondul unor tratamente anterioare, in general trebuie vreo 3-4 tratamente ca sa nu ai MARI probleme.
Piersicul e cam cea mai figuranta specie din acest punct de vedere.
3. Vazand pozele am urmatoarea observatie. NU asa se intretine un piersic. In 2 din poze se vad zone cu leziuni, lastari uscati/mumificati, scurgeri, etc... care arata atentia acordata pomului...practic e taiat ...mai mult nu.
In atare conditii sa zici merci, pomul arata senzational...
4. Anul e unul superprietenos...daca era avum 2-3 ani ....pomul arata decent, MAI ales la cum e ingrijit...problema vu basicarea inseamna sa tratezi si cu toate astea sa ai de 4-5 ori mai multa frunza atacata, sunt ani si soiuri la care fara n tratamente atat inainte de vegetatie cat si in timpul acesteia tot ramai cu pomul "aproape" chel.

Deci una peste alta...ai dat UN score cu bravo si tragi concluzii?
A ta pare proasta, concluzia...
Eu as spune ca, tinand cont de toate enumerate mai sus, plus multe alte chichite pe care fanii piersicului le iau in calcul( eu nu ma omor dupa specia asta), pomul tau e chiar decent iar tratamentul chiar ok, cu un minim de 1 sau 2 tratamente anterioare sezonul asta( nu mai vorbim de igiena pomului , tratamente specifice de toamna si inainte de vegetatie, etc)...pomul era chiar impecabil.

Edited by parintele, 02 May 2017 - 18:42.


#1812
gheo_55

gheo_55

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,340
  • Înscris: 24.02.2013
Daca ai citiva piersici, pot fi culese cu mina si distruse...succes garantat!

#1813
doarUNom

doarUNom

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,899
  • Înscris: 21.01.2014
@mandrku ai facut si tratamente in repaus vegetativ ..sau asta e primul tratament pe anul asta ?


"Anul acesta am incercat Score si Bravo."  
Ai adaugat si un insecticid ..sau doar fungicidele astea doua ?


#1814
rid

rid

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,785
  • Înscris: 23.02.2006
Anul asta, cel putin la mine, a fost cel mai bun inceput de an. Este primul an in care n`am avut monilioza absolut deloc nici la cais si nici la visin. Doar cateva frunze cu basicare la nectarin, deja dau din coada. An foarte bland, deja am scapat ca au venit caldurile.
Este si prima oara cand am facut ce s`a tot repetat pe aci adica am ajutat pomii cu ingrasamant(Orgevit) in anul anterior si am facut toate stropirile importante, mai ales imbaierile cu sulf si ulei din toamna/primavara.

Observatie personala: felul in care sunt taiati pomii este CRITIC pt mentinerea presiunii bolilor cat mai scazuta. Ma uit la vecini cum taie in cais, visin etc cat mai aproape de sarpanta si pe urma intra monilioza pe acolo de nici perfuzie cu Score nu`i mai salveaza, au probleme in fiecare an pt. ca boala`i instalata in creanga principala si de acolo pleaca inspre subsarpante cum da de mediu favorabil. Deci atentie mare la operatiunile astea ca se pot evita neinchipuit de multe probleme doar din foarfeca.

#1815
parintele

parintele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,069
  • Înscris: 17.03.2005
Fara sa spun ca taierile nu trebuie sa fie corecte, opinia mea e ca pomii vecinilor nu de aia sunt varza ci pentru ca sunt neingrijiti sau ingrijiti total aiurea si debilizati de acest fapt.
Daca tu lasi in pom sursa de boala sau igiena taierii e precara, apoi dai cel mult o stropeala la negru si aia cine stie cum...evident ca pomul se duce dracu.
Daca tai curat, daca ai o igiena a sculelor si daca aplici un tratament gen cupru imediat dupa taiere, poa sa vina mama moniliei ca nu din cauza taieturii vei avea probleme.
Taierile astea de iarna se fac pe pom curatat deja in sezonul trecut de.lemnul afectat si tratat ulterior asa cum trebuie, inclusiv la negru cat si otealabil , post monilioza...
De asemenea, taierile in verde sunt foarte importante, mai ales la samburoase dar nu numai.

Practicnlu lasi totul pt primavara urmatoare, nu ma refer la curatarea lemnului lezat de o boala dar la taieri efective, rarire de lemn sanatos.
Sunt mult mai bune taietile in verde in perioadele in care riscul de boli fungice e mic, vara, urmate de tratament .

Am mai zis, pomul se ingrijeste 12 luni pe an, ingrijit inseamna tot de la hranit si pana la taiat/condus+tratamente.
Cand iti aduci amintr de el de maxim 2-3 ori pe an si atunci tai ca urangutanul si tratezi alandala....nu ai ce sa astepti de la bietii pomi.

Edited by parintele, 03 May 2017 - 08:10.


#1816
mandrku

mandrku

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,989
  • Înscris: 31.12.2007
Scuze...ca am fost interpretat gresit. Nu dadeam cu ,,parul" in Score si Bravo, ofeream feedback. Adica am considerat ca daca tot am postat aici si voi m-ați sfatuit(va mulțumesc ptr. asta), trebuie sa ofer si putin feedback eventual sa corectez din mers. Copacul nu l-am taiat eu. Cineva care mi-a luat 40ron, a zis ca îmi elimina partile afectate, dar în același timp sa.ii lase si ramuri petr. dezvoltare. Acum ,,dacă mi-a tras-o" pe vorbe asta este. Habar nu am pomicultură, eu as fi facut mult mai rău, clar. Am refuzat sa dau jos copacul si sa incerc sa il salvez. Daca nu reușesc macar am incercat.

#1817
alx42

alx42

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,802
  • Înscris: 26.06.2014
Eu am stropit cu Calypso + Topsin niste piersici afectati de basicarea frunzelor, niste peri afectati de rapan si preventiv niste visini si ciresi impotriva unor paduchi negri  
Am facut bine?

#1818
parintele

parintele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,069
  • Înscris: 17.03.2005
@mandrku
Era semiglumet tonul in primele fraze, restul e valabil, iei din el ce iti trebuie.
Nu e vina taietorului pt ca pana la urma sa.stai sa iei fiecare ramurica la mana e munca de chinez..probabil ca omul o fi taiat pe acolo o droaie .
Ideea era alta, ca se vede faptul ca pomul a fost afectat destul de seriis in trecut ceea ce implica un efort suplimentar cu ingrijirea care si asa la piersic in multe conjuncturi e treaba serioasa.

Concluzia e ca in asemenea situatii feedback-ul are o televanta mica pt ca trebuie insistat, abia dupa aia tragi concluzii.


Cat despre taieri, un comentariu fara sa am ca scop sa il bomban pe nea 40 de lei  sau sa  caut nod in papura, discutam " constructiv"..:D  :D
1. In primul rand ia foarfeca si mai elimina si tu ce a mai scapat pe acolo lastar afectat de anul trecut.
Apoi incearca sa cureti cu o perie zonele innegrite/ rani samd...apa si perie  apoi ceva solutie cuprica pensulata acolo...asta nu e musai dar daca vrei sa fii supergrijuliu...si daca nu ai multi.

2. Sa stii pt cultura ta generala ca piersicul rodeste "exclusiv" pe lemn de 1 an...adica poti sa intri si mai tare in lemn  mai batran in astfel de ocazii(adica sa reduci)
In astfel de situatij in care anul trecut a fost foarte problematic si oricum nu"prea" ai mare rod pe pom, si ai un pom format putin aiurea sau care s-a cam dus in sus/ s-a lalait , poti fara probleme sa tai mai drastic pt ca vor aparea lastari cu care sa reformezi coroana si nu pierzi rod, la anul tocmai acolo vei avea rodul si va fi de calitate iar coroana va redeveni mai compacta si cei lutea mai usor sa il ingrijesti.
Deci afirmatia cu " sa mai lasam" e in principiu o gogomanie.

Iei partea buna din orice necaz....la piersic se poate...daca era par da, mai lasi ca ala nu prea rodeste pe lemn tanar sau rodeste infi/rod care oricum trebuie eliminat la taiere ca e pe varf si rupe lastarul.


3. Ca si greseli flagrante din ce se vede acolo...in una din poze ai pe ceva ramura 1 sau 2 lastari perfect verticali...sa zicem ca anul curent poate ai 2-3 fructe...DAR  si cresteri ...la anul oricum asemenea lemn trebuie scos si odata cu el si cresterile din acest an, adica fructe care, daca ingrijesti pomul, vor fi mai multe si mai bune...
Iar iti e mila la anul dinuite asa te pomenesti cu o scalambaiala de pom...
Cresterile trebuie sa.fie unde trebuie, adica spte exterior si lateral, orizontal sau usor oblic in sus.
Daca iti e mila anul asta sau te calicesti la 3 piersici, la anul deja e tarziu sa.o dregi asa ca intotdeauna elimini " tot" ce creste vertical...cat mai devreme.Ca nu ai altceva bun, asta e....o sa ai ...ca ai fruct acolo..asta e...arunc anul asta o strachina de fructe decat sa arunc la anul o galeata...





Anunturi

Chirurgia spinală minim invazivă Chirurgia spinală minim invazivă

Chirurgia spinală minim invazivă oferă pacienților oportunitatea unui tratament eficient, permițându-le o recuperare ultra rapidă și nu în ultimul rând minimizând leziunile induse chirurgical.

Echipa noastră utilizează un spectru larg de tehnici minim invazive, din care enumerăm câteva: endoscopia cu variantele ei (transnazală, transtoracică, transmusculară, etc), microscopul operator, abordurile trans tubulare și nu în ultimul rând infiltrațiile la toate nivelurile coloanei vertebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate