Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Lant Bicicleta

Un designer artist: Raymond Loewy

ATS din contactor modular

Parere apartament ~150k
 Limitare la 100mb/s

Altercație

Cartonașe și stickere t...

Ciobanesc german - zgarda electro...
 Ce este instalatia asta? (Valea B...

BD-R Verbatim 25gb salvare Fisier

Lupte WW2

Achizitie SUV, buget 17k euro
 Gps traker pentru animale

Aplicatii terte pentru IPTV, OTT,...

Drept trecere cu “carulR...

Sunt noile generatii care se nasc...
 

Despre nasteri - naturale, cezariene, sub apa...

* * * * * 1 votes
  • Please log in to reply
443 replies to this topic

#415
delores

delores

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,521
  • Înscris: 12.02.2013
Mi se pare foarte tare sa nasti acasa, cred ca de-aia ma si zbat pt cada :), n-as vrea sa-l preiau intr-un lighean, cum mi-a povestit una care lucreaza pe salvare...( ca au fost solicitati d catre o pacienta care nascuse intr-un lighean)...pt cordon, aveam niste pense hemostatice de cand eram la facultate, n-am " operat" nimic cu ele, dar nu stiu daca sunt suficiente pt cordoane de copil...sau daca pot sa ma ridic singura....asta in cazul fericit in care ar putea iesi fara ajutor, ca de multe ori saracul iese cu cordonul in jurul gatului, si trebuie cineva sa intervina, sa nu se sufoce...cu perineul sunt de acord ca nu orice fisura trebuie cusuta, se pot lasa sa se cicatrizeze si singure, daca nu sunt foarte mari sa faci prolaps...dar uneori enecesara si epiziotomia sau perineotomia, care insa e musai sa fie cusuta...

#416
shiva

shiva

    Nameless hero. Professional bug slayer mom.

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,874
  • Înscris: 06.10.2003
Citeam ca procentul travaliilor in care membranele (aka. apa) se rup la expulzie e mult mai mare decat cel in care se rup inainte. Explicatia era ca membranele atenueaza presiunea mecanica asupra copilului in timpul nasterii plus ca nu exista posibilitatea ca cordonul ombilical sa "cada"/iasa inaintea copilului si astfel copilul sa sufere de lipsa de oxigen.

Poti citi mult mai multe informatii de pe blogul unei moase: Pre-labour Rupture of Membranes: impatience and risk  The Human Microbiome: considerations for pregnancy, birth and early mothering Nuchal Cords: the perfect scapegoat.

La mine capul copilului a rupt membranele la iesire si a iesit rapid cu totul, favorizat de scurgerea lichidului amniotic. A aterizat direct in mainile mele. Am indepartat cordonul ombilical de langa gatul lui (nu, nu era infasurat in jurul gatului) si l-am intors pe burta, ca sa  ise scurga tot lichidul din plamani. Dupa primele 2 oaca-oaca am considerat ca e ok, viu, teafar, nevatamat si l-am pus la san. Intre timp a iesit si placenta. Cordonul nu i l-am taiat - oricum era ambulanta pe vino si cica e bine sa nu fie taiat cat timp inca mai pulseaza pt. ca asa copilul mai primeste un boost de sange, celule stem si fier.
Bine, cu ambulanta am avut show de show. Nici sa fi fost cu toate organele pe-afara si nu se agita asa de tare tanti doctor. Ne-a mai zis una-alta la obraz de parca io am vrut sa nasc acasa dar la spital a depasit limita, facandu-ma sectanta si proasta. Asta pe langa faptul ca habar n-avea de alaptare si abera ca n-am lapte ca cum sa alaptez copchilul de 2 ani jumate. Nah, mi-am muscat limba si n-am bagat-o unde trebuia da' i-am facut reclamatie la Colegiul Medicilor. Ne-au chemat la o intrevedere cu un mosulica mos-ginecolog din Colegiu si cu dansa unde mos-mosulica a batut campii cu cine-i el si cum o intelege si fraternizeaza cu tanti doftor de pe ambulanta ca urgenta, ca adrenalina ca alea-alea. Cand am prins un pic de pauza in monologul lui i-am zis rapid ca lungim inutil povestea si ca nu contestam modul in care a aplicat procedurile medicale ci modul de comunicare cu noi, le pacienti. Si hai ca pot intelege ca vb. cum a vb. acasa la noi ca era panicata sau ingrijorata ca io si copilul am putea face 10001 de boli in momentul ala da' atitudinea ei de dupa ce ne-au predat cadrelor medicale de la spital nu are explicatie decat ca merita un bocanc in gura sa invete sa trateze pacientii cu respect. Lectia pt. noi a fost ca orice ar fi, la 112 o sa cerem SMURD-ul.
Bonus a fost ca cei de la Ambulanta au gresit si certificatul constatator al nasterii asa ca a trebuit sa ma duc la primarie, sa iau certif. gresit, sa-l duc la ambulanta sa mi-l refaca si apoi sa duc ala nou si corect inapoi la primarie. Ala anulat avea numarul 13. LOL

O alta chestie ce inca ma intriga si poate cineva din domeniu ma poate lumina: daca nasti acasa si te duci apoi la spital, chiar daca placenta e completa ti se face chiuretaj si apoi ti se dau antibiotice pentru ca ... chiuretaj sau ca am nascut acasa. Dar daca nasti la spital si e totul ok, scapi de ambele.

#417
Dev

Dev

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,612
  • Înscris: 28.04.2005
OMG, in NL e asa normal sa nasti acasa cu moasa incat intrebarea standard e pe dos, daca vrei sa nasti in spital esti intai intrebata daca ai probleme medicale de vrei sa faci asta :D

Eu cred ca saream la gatul duamnei doctor daca eram in situatia ta, cat tupeu, domnle, cat tupeu!

#418
delores

delores

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,521
  • Înscris: 12.02.2013
Pai da, e foarte bne dca capul copilului ( sau altui produs de conceptie) rupe membranele...din pacate la multe dintre cunostinte li s-a rupt apa acasa, cu cca 12 ore inainte sa nasca, timp in care s-au caznit " pe uscat", mult si bine, chiar pe patul spitalului...

Ps: ti-ajunge cordonul de la...locul lui, pana la san? (adica sa poti pune copilul la san inainte sa ii tai cordonul sau sa iasa si placenta?)
A supt de cum l-ai pus? Asta e great, pt ca iti stimuleaza contractiile si expulzia...
Nici la animalele mari ( vitel,'manz) nu e bine sa tai cordonul, se rupe singur cand se ridica in picioare fie nou-nascutul, fie mama...( si ghici unde se duce, de cum se scoala :D)...
Ciudat e ca si mama, si bunica, spun ca la maternitate iti aduce copilul la alaptat abia dupa 12 sau 24 ore...cica in prima zi le dau ei ceaiuri sau ma stiu io ce mizerii...dar acum mai nou cica trebuie sa anunti tu ca vrei sa alaptezi, sa nu le dea ei altceva...voi cum stiti ca se procedeaza???

Edited by delores, 13 February 2015 - 15:38.


#419
Deria_Leena26

Deria_Leena26

    WYSIWYG

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,650
  • Înscris: 11.05.2006
delores, eu n-as naste acasa. Travaliul meu a fost scurt, foarte intens, ca dureri, cu ruptura in zona genitala in momentul expulziei. Daca eram acasa, ce ma faceam?

Dupa 12 ore mi-au adus copilul. N-aveam lapte. O fata din alt salon avea hiperproductie, se mulgea zilnic cu pompa electrica si arunca 1 l de lapte. Imi venea sa-mi dau cu pumnii-n cap.

Edited by Deria_Leena26, 13 February 2015 - 21:17.


#420
delores

delores

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,521
  • Înscris: 12.02.2013
Nasol. De ce nu ti-a dat tie ( adica copilului tau si altora) din laptele pe cae il mulgea? Eu am auzit cazuri cand avea mama lapte si nu voia copilul sa suga...
Nu cred ca voi naste acasa, mai ales ca chiar nu are cine sa ma ajute si se poate intampla orice ( rau) mai ales copilului, poate doar daca nu ajung la spital in timp util, cum a patit Shiva...

Edited by delores, 16 February 2015 - 18:29.


#421
Deria_Leena26

Deria_Leena26

    WYSIWYG

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,650
  • Înscris: 11.05.2006
delores, nu as fi acceptat eu. Piticii mei de pe creier. :) Plus, psihicul meu nu stiu daca ar fi suportat. Adica... sa creeze alta mama acea legatura extrem de intima cu copilul meu??? Cand avea a mea vreo 8 luni si nu mai bea lapte matern de mult, s-a oferit o buna prietena s-o alapteze. Am refuzat-o politicos.

#422
shiva

shiva

    Nameless hero. Professional bug slayer mom.

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,874
  • Înscris: 06.10.2003

View Postdelores, on 13 februarie 2015 - 15:29, said:

[...]Ciudat e ca si mama, si bunica, spun ca la maternitate iti aduce copilul la alaptat abia dupa 12 sau 24 ore...cica in prima zi le dau ei ceaiuri sau ma stiu io ce mizerii...dar acum mai nou cica trebuie sa anunti tu ca vrei sa alaptezi, sa nu le dea ei altceva...voi cum stiti ca se procedeaza???
Depinde de la maternitate la maternitate. Multe au room-in dar am mai citit cazuri in care mamele tre' sa alapteze la program, la neonatologie (wtf??? e cel mai rau start posibil in alaptare). Cam prin toate se da lapte praf Nan - nu ceaiuri sau alte avioane.
Io am fost la Stanca, in Cluj: pe primul l-am nascut la 8 fara 20 seara si dimineata la 5 mi l-au adus, cu al 2-lea am ajuns pe la 5 si ceva la maternitate si mi l-au dat dupamasa pentru ca "sa-l vada si doctorita neonatoloaga", "il aducem intr-un sfert de ora", "acum n-avem timp ca avem o urgenta". Regula era ca ti-l aduce cat de repede daca te simti bine si poti avea grija de copil.

Io ti-as recomanda sa vb. cu doctorul despre regulile din spitalul unde vei naste.


View PostDeria_Leena26, on 13 februarie 2015 - 21:02, said:

[...]ravaliul meu a fost scurt, foarte intens, ca dureri, cu ruptura in zona genitala in momentul expulziei. [...] Ai nascut pe masa si cu moasa zicandu-ti cand sa impingi si ca tre' sa impingi pana-ti iasa ochii din cap? Yes, ai fost o victima a sistemului. A regulilor stabilite acum 50 de ani si care nu se vor schimbate, desi statisticile in tarile cu apa calda arata altceva. Bw, de ce nu ti-au facut epiziotomie? N-au mai reusit?

Dupa 12 ore mi-au adus copilul. N-aveam lapte. O fata din alt salon avea hiperproductie, se mulgea zilnic cu pompa electrica si arunca 1 l de lapte. Imi venea sa-mi dau cu pumnii-n cap. De fapt trebuia sa-i dai ei cu pumnii in cap. Laptele se produce dupa regula cerere si oferta. Avea super productie ca se mulgea prea mult. Trebuia doar sa-i detensioneze, ca sa se normalizeze lactatia. Atata timp cat copilul e linistit, mananca, doarme si uda scutece e clar ca lapte este. Si daca prinde corect sanul, bebele se ocupa si de desfundat canale si de format sfarcurile. Nu proba suptului, nu cantarit zilnic, nu panica ca suge prea des. Fata de acum 7 ani cand a nascut cumanta-mea, acum exista informatiile potrivite despre alaptare pe net, atat in romana cat si in engleza, exista cursuri Lamaze, exista La Leche League, exista consilieri in alaptare (in orasele mari). Trebuie doar mama sa fie "open minded" si sa se informeze si singura, nu sa accepte mot-a-mot ce zice mama, soacra, asistenta medicala, pediatra, etc.

Pe mine ma seaca intrebarea "Ai lapte". A intrat asa de adanc in mentalul colectiv ca laptele matern e o chestie de lux, de noroc. Pai de era asa se ducea naibii specia umana de mult, nu ajungeam la miliarde. Ma seaca cand vad ca informatiile bune legat de alaptare n-ajung la toate mamicile, cand alaptarea e pusa in acelasi cos cu facutul de pipi, caca si porn.
Amu' cand am fost in spital a venit una din asistentele de la neonato. de a adus copiii la mamici si discursul incepea la fel "e spalat, curat, schimbat si cantarit. Vom face proba suptului. Dupa 15 minute il vom cantari din nou". Imi statea pe limba sa-i zic ca e cea mai mare tampenie pe care o poate face - mai bine le-ar fi explicat cum sa-l puna corect la san ca aia conteaza la prima intalnire dintre mama si copil. Chiar am vrut s-o intreb cat de sensibil e cantarul folosit dat fiind gramajele mici in proba asta tampita a suptului.
Bonus n-aveau nici pompe electrice pentru mamicile cu prematuri. Si cat de bine le face lor LM-ul....

#423
delores

delores

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,521
  • Înscris: 12.02.2013
Nu cred ca tin neaparat sa stea in salon cu mine, ma pot deplasa si la sala de alaptare, doar sa nu fiu silita pana la urma sa fac cezariana...( din motive medicale intemeiate, sau eventual inventate de dr pt a nu fi nevoit sa stea nspe ore la fundul meu, mai ales ca poate inca mai e perioada de concedii ...)...
Atat ca mi-e teama ca nefiind langa mine sa nu il indoape cu Nan la biberon, si sa nu mai vrea piept...mai ales ca asa e cum spuneti, atat productia cat si eliberarea laptelui tine de stradania copilului, mai ales ca nici io nu-s vreo dotata, nici ca volum nici ca conformatie , desi aici e un paradox, cunosc fete cu ditamai dotarile( le durea spatele de la ele) care n-au avut lapte, pecand altele, vai de capul lor, ca mama, ca sor-mea, au reusit ( sor-mea cat de cat ca a dat piticul de gustul Milumil, era pe vremea aia, si dadea pe gat un biberon instantaneu, pe cand la piept se chinuia, se enerva, mai adormea, etc) dar mama a alaptat trei din care pe mine aproape trei ani...si vecina mea care a alaptat vreo 2 ani jumate ( pe al 4 lea copil), dupa ce a intarcat am observat ca nici ea nu are cine stie ce dotari...dci chiar nu o e corelatie intre volum si productie, totul tine de cum inveti copilul sa suga...dar cum inveti copilul sa suga, asta e intrebarea...am mai avut o colega bine dotata care nu a putut alapta din cauza sfarcurilor prea mici, si lapte avea, a trebuit sa ia bromcriptina...fereasca Dzeu...am auzit ca mai pot fi sfarcurile infundate ( sau inversate) si nu stiu daca aceasta conditie o ai d la inceput, la poate sa apara pe parcursul sarcinii, datorita edemului mamar...

#424
shiva

shiva

    Nameless hero. Professional bug slayer mom.

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,874
  • Înscris: 06.10.2003
Nu conteaza forma sfarcurilor pentru ca o atasare corecta inseamna prinderea de catre copil a aureolei, nu a sfarcului.
In timp, suptul copilului formeaza sfarcurile.

Edited by shiva, 17 February 2015 - 19:25.


#425
Deria_Leena26

Deria_Leena26

    WYSIWYG

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,650
  • Înscris: 11.05.2006

View Postshiva, on 17 februarie 2015 - 19:23, said:

Nu conteaza forma sfarcurilor pentru ca o atasare corecta inseamna prinderea de catre copil a aureolei, nu a sfarcului.
In timp, suptul copilului formeaza sfarcurile.

areola, shiva, aureola au sfintii. :)

#426
buteliearagaz

buteliearagaz

    Contabilizez vorbe

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,137
  • Înscris: 13.12.2006

View PostDeria_Leena26, on 13 februarie 2015 - 21:02, said:

delores, eu n-as naste acasa. Travaliul meu a fost scurt, foarte intens, ca dureri, cu ruptura in zona genitala in momentul expulziei. Daca eram acasa, ce ma faceam?

Dupa 12 ore mi-au adus copilul. N-aveam lapte. O fata din alt salon avea hiperproductie, se mulgea zilnic cu pompa electrica si arunca 1 l de lapte. Imi venea sa-mi dau cu pumnii-n cap.
Si dupa cat timp ai produs lapte?
Pana la urma ala mic a supt colastra?

View PostDeria_Leena26, on 16 februarie 2015 - 20:56, said:

delores, nu as fi acceptat eu. Piticii mei de pe creier. Posted Image Plus, psihicul meu nu stiu daca ar fi suportat. Adica... sa creeze alta mama acea legatura extrem de intima cu copilul meu??? Cand avea a mea vreo 8 luni si nu mai bea lapte matern de mult, s-a oferit o buna prietena sa-l alapteze. Am refuzat-o politicos.

Pe taticul copilului nu l-a rugat, daca tot isi facea pomana?! Posted Image

Eu as fi acceptat, ca sa n-o refuz, plus ca e bine sa suga copilul de la mai multe femei, sa-si intareasca sistemul imunitar. :)

Edited by buteliearagaz, 19 February 2015 - 03:57.


#427
Deria_Leena26

Deria_Leena26

    WYSIWYG

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,650
  • Înscris: 11.05.2006
butelie, e colostru, nu colastra (m-am si gandit la glastra). A supt mai mult in gol, m-am panicat si am cerut biberon. Acu', ca am facut bine, ca am facut rau, stie pisicu'.

Eu n-am acceptat, am si spus de ce.

#428
delores

delores

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,521
  • Înscris: 12.02.2013
Se mai spune si colastra, pe la tara, dar corect e colostru, indiferent de specia de mamifer.
Tanti aia daca se mulgea nu putea da la biberon, zic si eu, laptele, la alti copii care nu se saturau de la mamele lor ? Daca erau si ele de acord, desigur...dcat sa-l arunce??? Pe vremuri cand nu era sau se gasea mai greu formula, asa a supravietuit specia umana... ca lapte de vaca din prima zi nu e chiar tocmai ideal...
Problema e ca se invata din prima ori cu una ori cu alta...mai demult le auzeam pe celelalte femei ca nu vor copiii sa suga, acum aud pe altele ( ce-i drept nu asa " moderne" ) ca nu vrea biberon, adica chiar il scuipa...nici chiar cand din motive de sanatate nu are ma-sa destul lapte...( am o vecina saraca, care se tot supara, ba o ameninta barba'-su ca o lasa, ba e cu copilul in spital, etc, si cand e asa suparata i se pare ca nu-i ajunge laptele, de 2 ori i-am luat suplimente pt stimularea lactatiei, dar ala micu nu vrea biberon si pace...alteia i-au spus doctorii sa-i dea biberon ca parca nu a luat destul in greutate fata, si nici aia nu vrea sa puna gura pe el...probabil stiu ei cat au nevoie...)

Edited by delores, 19 February 2015 - 17:12.


#429
Miha_83

Miha_83

    New Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 8
  • Înscris: 02.03.2015
Despre nasterea in apa stie cineva ceva? Am auzit ca la noi in tara se face doar la Brasov...

#430
Mona-lisa

Mona-lisa

    New Member

  • Grup: Validating
  • Posts: 17
  • Înscris: 31.12.2015
Doar la Brasov se poate naste in apa ? In Bucuresti nu se poate ?

#431
delores

delores

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,521
  • Înscris: 12.02.2013
Se pare ca nu :(

Apropo de nasteri, parerea mea, cezariana sucks :(... in unele situatii, desigur, nu putem generaliza. Dpdv al confortului, nu e asa rau; al recuperarii... prima zi e horror pana iti scoate drenul, si urmatoarea saptamana, cand te asezi/ridici mai ales cu copilul in brate :(

Dpdv psihic...poate sunt eu mai nebuna, dar...pe mine ma doare cumplit ca nu am simtit-o pe fii-mea iesind :(....desi eram treaza, am auzit-o, a vazut-o...se declansease si travaliul, mi s- a rupt apa acasa, incepusera durerile...uneori ma intreb ce se intampla daca nu venea doctorul sa ma opereze in seara aia ci abia dimineata...oare reusea sa iasa singura ? Cineva din staff mi-a zis ca nu crede...( era pelviana si cu circulara, se stia, era chiar programata oarecum peste vreo 2 zile, si aveam demult promisiunea ca daca ajung cu mb rupte si fara dilatatie ma opereaza de urgenta)
Dci intervntia a decurs super bine, fara complicatii, dar...regretele au ramas :( ( toata viata miam dorit sa traiesc experienta nasterii :( )

Acum cateva nopti am visat ca ma uitam pe olx la anunturi cu animalutze de vanzare, si ce crezi ca ma intrebam, in vis ? '" oare pe aia mica de unde am luat-o"??? Wtf, doamne fereste !!! Deh, daca am fost " deconectata"...d parca anestezia ne anesteziaza in oarecare masura si sentimentele :(...
( uneori cand sunt mai naspa cu psihicul, am senzatia ca parca as fi facut avort ' m-au operat si miau scos copilu din burta, si ziua urmatoare miau dat altul :(... poate si despartirea de copil care se practica la noi in maternitati e oarecum ne-benefica pt relatia mama-copil :(...)

Apropo de chestia cu anestezia, nu pot sa nu ma inteb : de ce sa face anestezie la intreruperea de sarcina? Sa nu simta mama durerea fizica, sa nu sufere psihic, sa treaca mai usor peste regrete, sau sa nu simta fatul ???( :(...de cand am nascutnu mai pot de mila bietilor bebelusi care trec prin crima asta :(...). Iar cu reprimarea sentimentelor...nu intodeauna e o solutie pe termen lung; te poti trezi dupa ani si ani ca iti reamintesti fapta pe care ai facut -o :(

Edited by delores, 02 January 2016 - 20:16.


#432
flowerpower0103

flowerpower0103

    New Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 10
  • Înscris: 17.11.2016
Nasterea pe cale naturala este cea mai benefica atat pentru mama cat si pentru fat. Eu consider ca este o iresponsabilitate ca mama sa alegi cezariana (electiva) de teama durerilor, pentru ca expui bebelusul unor riscuri inutile cum ar prematuritate (nu stii cu certitudine momentul conceptiei), tahipnee tranzitorie a nou-născutului sau chiar lezarea copilului ( cazuri rare, dar exista). Si mama se expune unor riscuri inutile cum ar fi infectii, sangerari masive, instalarea lactatiei mai tarziu si refacere greoaie.

Am citit informatii interesante aici : http://www.bebestrum...ri-dezavantaje/

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate