Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Telefonul Oppo a74 mi-a blocat ca...

A inviat Mudava

Vouchere de vacanta

Cand One United nu mai vand isi v...
 Mandolina feliat legume

Atestat consilier de siguranta

alarma auto Autowatch 346 RLI

Ce se intampla cu actualii tineri...
 Descifrare reteta

Zapp fix

Rulment pt diferential 4motion

Lipire filtru la baterie ikea
 Meserias nu mai vine sa termine l...

Soferii prinsi bauti sau drogati ...

geometrie autorulota

Sfat achiziție laptop ~4500 ...
 

Poluare radio - Azi in Oradea, la anul si la voi...

- - - - -
  • Please log in to reply
114 replies to this topic

#73
mtest

mtest

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,957
  • Înscris: 13.06.2002

Citat

Originally posted by tudor
 
asta este FOARTE interesant... ce spui tu e ca practic ei NU vor putea folosi tehnologia DECT la maxim... deci nu isi vor permite sa aiba oferte pentru clientii "cartelari". E o veste foarte proasta sincer sa fiu :(
poti sa ne dai detalii?
AFAIK tehnologia DECT nu permite cartele; WTF for? A fost gandita sa-tzi potzi pune in casa un telefon shi sa te potzi plimba cu el in curte, eventual, itzi pui un astfel de sistem intr-o hala de productzie.
Oricum, ideea este ca operatorul autorizeaza un telefon (la 4400 in fiecare distant daca nu ma inshel  :drac: ), la fel (umm... nu chiar) ca la CDMA; desigur, pentru 1 milion de clientzi, tehnologia se poate modifica, dar... credetzi ca e cazul?

Deocamdata, eu zic sa ashteptam pana cineva se va putea lauda ca a sunat pe retzeaua asta, in baza unui contract, ca de 6 luni, in fiecare luna apare un articol in cine shtie ce revista cum ca 'luna viitoare se da drumul'. Ultimul astfel de articol parca a fost acu' cateva zile (in Chip?).

#74
curiosul

curiosul

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 70
  • Înscris: 07.07.2003
Driverx:
In pagina a 3-a din acest fir, in postul lui Speedo din 31-07-2003 12:12 aflati cind ajunge DECT si la Cluj...hihihi (scuze).

AcidMan:
Se pare ca moda cu montatul BS-urilor pe stilpi a ajuns si in Bucuresti. Si inca "bat" si in jos... Perfect...

Mtest:
Multumesc pentru detaliile tehnice. Aveam impresia ca de la dulapul stradal pleaca totusi fibra la BS-urile DECT de pe stilpi. Am impresia ca buclele sint de mai multi kilometri... Se poate si pe cupru ?
Aveti dreptate aceste detalii tehnice nu ma ajuta prea mult, dar ma bucur ca pot discuta cu cineva aceasta problema... Daca este o problema.

Poate are dreptate dl. Cioaca si GSM-ul e mult mai periculos... Dar astept si rezultatul calculelor promise !

#75
MD

MD

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,037
  • Înscris: 08.08.2002
sa nu mai deschid alt topic ... vreau sa-mi iau un tel. fix. Ce sa aleg ( cred ca marca va fi Panasonic) cu fir, fara fir sau DECT ... din ce am citit aici nu as alege DECT-ul din motive medicale ... cele fara fir clasice ca sa zic asa sunt mai putin nocive ? Sau ma ma limitez la unu cu fir ...
Din ce am vazut oferta de la Panasonic UK parca au o gramada de modele DECT si cam atat telefoane obisnuite clasice nimic  ... sa inteleg totusi ca si in UK DECT e la moda ...?
Si totusi revin la intrebare ce telefon sa-mi iau dau cateva milioane pe unul clasic si ma trezesc peste un an ca apar si la mine in oras astia cu DECT la preturi bune si mai pun si o antena sub nas ca sa am sursa de radiatii asigurata ... deci un sfat pls !
Nu ar trebui ca DECT aflate in vanzare sa aiba SAR afisat la fel ca si GSM ? Sau legea se opreste la GSM ?

#76
mtest

mtest

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,957
  • Înscris: 13.06.2002

Citat

Originally posted by curiosul
Multumesc pentru detaliile tehnice. Aveam impresia ca de la dulapul stradal pleaca totusi fibra la BS-urile DECT de pe stilpi. Am impresia ca buclele sint de mai multi kilometri... Se poate si pe cupru ?
Arhitectura shelf-BS este logic stelara, dar tu o sa o vezi in teren ca un tree, fiindca un cablu de Cu se comanda de obicei cu mai multe perechi.... oricum, distantza intre shelf shi cel mai distant BS este sub 2km pe cablurile care se folosesc in mod obishnuit (probabil se poate shi peste 2km cu nishte super-cabluri dar m-ash mira f. tare sa fie cost effective).
De asemenea, de obicei distributia BS-urilor in jurul unui shelf este radiala, asha ca probabil shelf-urile vor fi la aprox. 3km unul de altul... (iarashi, in functzie de cablul folosit)
Asta spune teoria; din cate am vazut eu shelf-urile in Oradea (nu le-am urmarit in mod special), cam se potriveshte cu practica...

#77
andreic

andreic

    Very OLD Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 122,792
  • Înscris: 07.02.2003

Citat

Originally posted by MD
Din ce am vazut oferta de la Panasonic UK parca au o gramada de modele DECT si cam atat telefoane obisnuite clasice nimic  ... sa inteleg totusi ca si in UK DECT e la moda ...?
Si totusi revin la intrebare ce telefon sa-mi iau dau cateva milioane pe unul clasic si ma trezesc peste un an ca apar si la mine in oras astia cu DECT la preturi bune si mai pun si o antena  

Oricum, cordless-ul e cordless si DECT-ul din oras e altceva...
Ia-ti un telefon bun, si in functie de pret, vezi ca DECT normal abia merge 50m in cladire... de putere mica ce au...

Chiar daca tehnologia DECT e aceeasi, si vine de la Digital Enhanced Cordless Telephone, ele merg pe frecvente diferite (cordless fata de alea de la romtelecom).

#78
MD

MD

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,037
  • Înscris: 08.08.2002
deci sa inteleg ca in Oradea in reteaua Atlas se vor folosi alltfel de telefoane DECT decat cele aflate in vanzare acum pentru RTC ?

#79
andreic

andreic

    Very OLD Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 122,792
  • Înscris: 07.02.2003
Nu stiu ce fac aia si ce instaleaza dar un cordless de casa... e un cordless de casa, nu se leaga la altceva decit la baza lui unde este registrat (sau la a vecinului  :P )... ce au astia este doar aceeasi tehnologie DECT poate usor modificata dar nu cred ca au aceleasi frecvente ca nu ar avea sens sa intre la bruiaj...

Un cordless DECT are vreo 20-30 mW maxim (are un final smd de 1 mm), baza emite continuu asa cum s-a spus, trebuie sa asigure sincronizarea, paging & stuff... handset-ul (poti fi mai multe pe aceeasi baza, 6 e tipic, functia GAP) are tot asa vreo 20 mW si emite doar cand trebuie exact ca un GSM, in schimb e la receptie continu, astfel iti arata semnalul exact ca la un mobil... deci am putea spune ca sistemul este un fel de verry low power GSM. Sunt 20 canale in banda DECT pentru coprdless-uri de casa. Legatura se face la maxim 200m (daca esti norocos) de regula 100m e maxim pentru calitate la semnal si 20-50m in locuinta. Ce au astia la Romtelecom, sau nu stiu unde este ceva mai evoluat folosind aceeasi tehnologie deci probabil tot un fel de un low power GSM... bazele au puteri sub 0.5W... 200 mW tipic, mobilele/fixele habar nu am cit au dar ma rog, nu cred ca au vreo legatura cu cordless-urile de casa...

#80
MD

MD

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,037
  • Înscris: 08.08.2002
nu am inteles nimic din valorile alea ... nemti speriati se refereau la DECT gen Atlas sau la cele care se gaesc si la noi in comert pt RTC ? M-am uitat pe pagina la Panasonic si nu am prea vazut diferente intre DECT-uri .Sa inteleg ca cei de la Atlas au contract cu ceva firma pt. DECT mai speciale decat cele care se gasesc in comert ... ???

#81
rz

rz

    Moderator

  • Grup: Moderators
  • Posts: 22,175
  • Înscris: 05.05.2003
In Australia sunt chiar telefoane dual mode (GSM/DECT)
Un link foarte interesant:
www.ericssoncs.com/dect.html  (voice products)

#82
curiosul

curiosul

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 70
  • Înscris: 07.07.2003
Mtest:
Multumesc pentru detalii. Aveti dreptate, arhitectura este intr-adevar stea, am gasit o antena DECT la un capat de cablu, deci nu sunt legate in inel.
Am vazut pina acum doar 3 dulapuri stradale, distantele dintre ele sunt mai mici de 3 km, cam 1-1.5 km. Doar unul "zumzaie", din pacate e cel de linga mine (cel din poza cu tomberonul).

2 stiri recente, postate chiar pe acest site spun ca:

- masuratorile pentru stabilirea de nivele admisibile de radiatii se fac pe un simulacru de "creier" umplut cu o solutie cu aceeasi compozitie chimica ca si creierul uman... Dar acel simulacru nu gindeste, nu e viu. Probabil aceasta este si soarta noastra.
http://news.softnews...gust/4424.shtml

- o comisie din SUA va studia posibilul efect al antenelor radio asupra pasarilor migratoare. Ma intreb pe cind si un studiu asupra oamenilor, care oricum au un creier mai sensibil si "zbor" mai jos...
http://news.softnews.../May/3264.shtml

MD:
Asa patim noi, cei nespecialisti, nu intelegem nimic din rapida insiruire de cifre a specialistilor si atunci punem intrebari simple, dar la care nu primim raspuns...
Patronul firmei Atlas a aratat acele terminale DECT de 50 Euro la cei care au participat la inaugurarea serviciului in 1 iulie.
Nu se stiu detalii tehnice despre ele.
Este ca si cum ai cumpara doar partea mobila a unui telefon DECT obisnuit, statia de baza este afara pe stipul Renelului si emite incontinuu. Daca ai noroc este chiar in fata geamului tau...

#83
andreic

andreic

    Very OLD Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 122,792
  • Înscris: 07.02.2003
Faza tare e ca stirea aia
"http://news.softnews.ro/news/2/2003/August/4424.shtml"
nu e de actualitate deloc, testarea asa se facea inca din 1997...
E un robot cu sonda, controlat de pc.

#84
curiosul

curiosul

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 70
  • Înscris: 07.07.2003
Citat:

"The IEEE has approved a new method for assessing radio-frequency energy delivered to the heads of cellphone users.
The spec, IEEE1528, is based on a model of the human head filled with a fluid with microwave electrical properties similar to composite head tissue. "

Dl. Cioaca, nu e "tare", ci deosebit de trist, mai ales daca asa se facea din 1997...

(Dealtfel stirea o gasiti si aici, si a fost publicata in 22 august 2003.
http://www.telecom.p...p?editie=Mobile)

#85
andreic

andreic

    Very OLD Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 122,792
  • Înscris: 07.02.2003
"Dl. Cioaca, nu e "tare", ci deosebit de trist, mai ales daca asa se facea din 1997..."

Ce e trist ? Asta e metoda standard de masurare SAR folosita inca demult... chiar de firme mari cum e Motorola, mare lucru, se emuleaza tesutul cu fluid... aveam si o poza cu aparatul datand din 97 de la un institut german... care e tristetea eu nu pricep... daca oamenii aia nu au auzit de aparat e treaba lor... sa invete ca doar nu ne aplucam sa reinventam stiri... :cool:
Daca gasesc poza, revin cu ea.

#86
andreic

andreic

    Very OLD Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 122,792
  • Înscris: 07.02.2003
Pt. Curiosul.

Ca sa nu crezi ca am uitat de tine, te tin la curent si am doua vesti, una buna alta rea... vestea buna, am progresat in calcul, am stabilit guideline-uri si am cam toate formulele necesare... vestea proasta, nu am inca o unitate de masura adecvata... SAR nu e practic la BTS-uri ca iese foarte mic... am incercat BTU/h (adica cantitatea de caldura obtinuta in tesut ca rezultat al expunerii RF)... nici asta nu e foarte bun... ca nu pot aprecia cit % din radiatie ajunge in tine la distanta x... pina la urma s-ar putea sa lucrez tot cu sar dar... sa nu ramii surprins ce mica va fi radiatia de la BTS-uri/Dect... comparata cu mobil la ureche !

Pe scurt, atenuarea la 100m de punctul de emisie in 925 MHz (frecventa centrala GSM) este de nu mai putin de 71 dB... formula exacta de calcul este: pierderea = 36.56 + 20Log10(frecventa) + 20Log10(distanta in mile sau cu modificari in km). La 2 cm cit are mobilul de ureche, aceasta formula nu mai e buna... distanta prea mica.

Ca sa intelegi ce inseamna acest 71 dB pierdere... stii ca mobilele afiseaza nivelul semnalului in dB/m negativi... (rx power) cum se face, daca ai emitator de 43 dB/m (20W radioemisie) si esti la 100m de antena GSM / releu (considerind fara obstacole si pierderi 0, castig antena 0) am face 43-71 = -28 dB semnal (rx power)... sau daca vom converti avand 0 dB semnalul minim receptionabil de telefon, care e in jur de -102-105 dB la un telefon cit de cit bun atunci avem 102 - 28 = 74 dB semnal util (la 46 dB si mai sus de regula e maxim la liniute... 4 din 4).

Daca esti la 1 kM de releu atunci avem 91 dB pierdere pe traseu, 43-91=-48 dB rx power sau 54 dB pozitivi la -102 sensibilitate.

Dca esti la 10 kM de releu GSM atunci avem 111 dB atenuare pe distanta, deci 43-111=-68 dB rx power sau 34 dB semnal (adica 3 din 4 liniute).

Dca esti la 50 km sa zicem, atunci atenuarea este de 125 dB, semnalul receptionat de mobil va avea -82 dB (slabut) adica 20 dB... max 2 din 4 liniute...

Si asa mai departe... la 160 kM am avea 135dB atenuare, -92 dB rx power  adica 10 dB utili, 0/1 liniuta din 4.

Evident, toate acestea fara a lua in calcul obstacolele si altele... adica sa fie ca si cum antena ar fi undeva la vF omu si nu ar avea efect frenzel... obstacole pina aici in Buc. asa va dati seama ca se explica usor cum de se pot receptiona relee GSM de departe atunci cand conditiile sunt bune... un telefon poate lucra pina aproape de -100 dB rx power / 2 dB semnal util ceea ce se poate produce dupa 200 kM daca luam in calcul logaritmul.

Revenind la problema de baza, un mobil la ureche are o atenuare pe traseu foarte mica pe care o vom neglija... stim ca 1/3 din radiatia antenei mobilului (helix) se duce in cap... nu are unde altundeva... si ca atare la 33 dB/m vom avea exact cantitatea absorbita care e de sute de ori mai mare ca la un BTS... dar, revin cu detaliile cand o sa finalizez... pina atunci stay tuned !

#87
mtest

mtest

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,957
  • Înscris: 13.06.2002
Nu mai tzin minte daca am discutat subiectul asta pe forum (am facut nishte search-uri shi n-am gasit).
Anyway, probabil va amintitzi cum prin toate ziarele se flutura faptul ca Atlas a lansat PRIMUL serviciu DECT in metropolitan; eh, nu e chiar asha: http://www.netway.it/com/nmc/dect.htm
Intre timp, aia de la Omnitel se pare ca s-au supt fiindca nu le-a dat Telecom Italia interconectare...
Thanks, Google!

#88
curiosul

curiosul

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 70
  • Înscris: 07.07.2003
Aceasta (se pare) falsa pretentie de a fi o premiera mondiala m-a stirnit de fapt sa pornesc acest fir...
Nu imi venea sa cred ca avem in Oradea asa un "noroc" sa beneficiem de o tehnologie de ultima ora, si se pare ca am avut dreptate.

In 2 iulie am cautat si eu o referinta la un DECT metropolitan, dar am limitat cautarea in timp la "past year" ca fraierul... Nu credeam ca este asa de veche aceasta "noutate"...desi Speedo ne-a informat  pe loc.

Cit despre interconectarea Atlasului , sper ca nici la noi sa nu primeasca acordul, tinind cont macar de antecedentele lui Pompi...
Dealtfel ANRC-ul a deschis o filiala in Oradea (si cred ca in fiecare judet), poate ar trebui sa-i intreb de stadiul cererii de interconectare. Este institutie publica si ar trebui sa raspunda, nu ?!

Astept cu interes rezultatul calculului facut de dl. Cioaca.
Tot respectul ca ne ajuta in aceasta problema.
Daca am inteles bine va cuprinde doar efectul termic, nu si cel non-termic, care oricum nu este acceptat universal (inca).

Cit despre acel "robot" comandat de un PC, umplut cu o solutie care mimeaza compozitia creierului uman, mi-a produs "tristete" fiindca cred ca acest organ este mult mai mult decit o suma de elemente chimice, si ar trebui sa avem mai mare grija de el.
Sper sa nu ajungem intr-o zi si noi niste "roboti comandati de PC" cu creierul "simulat"...

Spor la calcul!

#89
mtest

mtest

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,957
  • Înscris: 13.06.2002

Citat

Originally posted by curiosul
Dealtfel ANRC-ul a deschis o filiala in Oradea (si cred ca in fiecare judet), poate ar trebui sa-i intreb de stadiul cererii de interconectare. Este institutie publica si ar trebui sa raspunda, nu ?!
Cand se interconecteaza 2 operatori nu trebuie sa anuntze ANRC; doar daca sunt nemultzumitzi de ceva, au posibilitatea sa faca reclamatzie; asha ca probabil itzi vor raspunde politicos ca habar n-au...

#90
curiosul

curiosul

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 70
  • Înscris: 07.07.2003
Multumesc pentru lamurire!
Si atunci ce asteapta oare Atlas, inteconectarea cu Romtelecomul ?! Aia au publicat deja ceva tarif pentru asta, chiar aici pe forum am vazut stirea...

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate