Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Samsung S90C vs LG C3

Problema sunet RCS

Amortizor sertare bucatarie

Codrea Pallady
 Blocurile goale! Orase in car...

Motorul pe benzina 1.0 SCe65

Mostenire In 1986

Lentile sferica pentru astigmatism
 Problema inlocuire usa spate A6 C...

Ce gen de muzica este?

Drepturile copiilor, in numele &#...

Mocheta peste parchet cu incalzir...
 La multi ani mie!

Senzor filtru particule GOLF 7

La multi ani @radu103!

La multi ani @Nenea Zap!
 

Drumul pana la locul de munca - din programul de munca sau nu?

* * * - - 1 votes
  • Please log in to reply
30 replies to this topic

#19
florinel

florinel

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,120
  • Înscris: 29.06.2005
Pontajul se face in baza foii de parcurs generata de aplicatia GPS a masinii de serviciu. Pornesti masina, se inregistreaza - inclusiv traseul parcurs; opresti masina, la fel se inregistreaza.
Pauza de masa este obligatorie pentru angajator prin lege - 1/2 h in programul de 8 ore. Insa se practica pauza de masa de 1h program de 8.5 ore. Angajatul decide daca o ia sau nu.....
Nu in toate joburile se ponteaza cu cartela. De exemplu, cum pontezi soferii de duba de marfa? Ca intr-o saptamana de lucru plimba toata tara...Le faci punct de lucru din 200 in 200 km, doar ca sa puna carteluta?
Cei care lucreaza remote - cum ponteaza? Merg dimineata la sediu, ponteaza, se intorc acasa si muncesc, apoi se intorc la sfarsitul programului?

Toti tehnicienii de teren lucreaza asa - ar fi o prostie sa pierzi timp ca sa pontezi cu carteluta. Incepand cu cei din telecom, masini si utilaje agricole, utilaje logistice, automate de cafea, bancomate,usi glisante, scari rulante,  aparatura medicala, utilaje horeca, utilaje constructii.....etc - toti au o masina echipata cu sculele si uneltele necesare (un atelier mobil) si se deplaseaza la clienti, de cele mai multe ori pe distante destul de mari. Nu exista pontaj clasic - doar un program de lucru gen 9-17 sau 8-16 , in care trebuie sa ajunga la client, sa faca reparatiile, sa se intoarca.

#20
blogeranonim

blogeranonim

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 335
  • Înscris: 08.02.2010
In trecut am lucrat la o firma de transport si distributie, care facea tot posibilul sa lucreze cat mai legal.
Normal mergeam la depozit sa incarc marfa, iar pontajul incepea la ora cand ajungeam la depozit (aveam o marja maxima in care sa incarc, nu puteam sa stau aiurea prin curtea depozitului), apoi mergeam si livram marfa, iar finalul programului era astfel:
La plecarea din depozit, dupa terminarea livrarilor, in cazul in care eram nevoit sa aduc ceva retur (aveam 15 min predare retur)
La intrarea in localitate(centura Bucurestiului) pentru cursele pe tara
Finalizarea ultimei livrari, daca in acea zi lucram local
Ora de alimentare la cea mai apropiata benzinarie de domiciliu, agrata de angajator, in cazul cand alimentarea masinii era necesara, sau era sfarsit de saptamana/luna.
Daca plecarea in cursa se facea fara trecere pe la depozit, inceputul programului era la plecarea din parcarea de domiciliu.

#21
logy

logy

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 658
  • Înscris: 17.09.2005
Daca ma angajez in Brazilia si fac 10 ore pana acolo si acolo doar ma pontez si inapoi in Romania inca 10 ore, se pun ca am lucrat 20 de ore ? Posted image

Hai ca dau alt exemplu, daca un om pleaca de acasa la ora 6 sa ajunga la lucru la 7 si trebuie sa treaca un pod. Podul se rupe si trebuie sa faca un ocol de peste o ora prin alt oras, la cat pleaca omul de acasa ca sa ajunga la lucru ? Tot de la 6 ?

Edited by logy, 11 February 2024 - 05:25.


#22
florinel

florinel

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,120
  • Înscris: 29.06.2005
Logy - confunzi conditiile specifice de munca. Exempul tau nu se aplica decat atunci cand " la munca" inseamna sediu/punt de lucru fix. Cand angajatul lucreaza - azi la Iasi, maine la Vaslui, poimaine are la Barlad si Focsani; dupa cum vin solicitarile - atunci exemplul tau nu se aplica.

Unii, probabil, nu inteleg munca "in deplasare".

Ca sa inteleaga toata lumea, uite un exemplu:

- Firma - xxx  =  distribuitor exclusiv pentru utilaje agricole Kubota in Romania. (am luat unul, la intamplare - dar toate brandurile de acest tip lucreaza la fel).
- Are sediu central in zona Bucurestiului si cam un punct de lucru / zona. Zona are, dupa caz, 6-7 judete alocate. Sa zicem ca discutam de Zona Moldova - Iasi, Botosani, Suceava, Vaslui, Neamt, Bacau, Vrancea, Galati.  Punctul de lucru zonal este in Neamt.
- Tehnicieni alocati zonei : 2 la Focsani, 2 la Roman, 1 la Suceava. Fiecare este dotat cu un atelier mobil (masina cu tot ce trebuie).

Acuma - dupa mintea unora - tehnicienii din Focsani, care preiau solicitarile fermierilor din Vrancea/Galati, ar trebui sa mearga 2 ore pe drum pana la Roman, sa ponteze, apoi sa se intoarca in Vrancea sau Galati in curtea clientului; iar la sfarsitul programului sa "traga o fuga" iarasi, ca sa ponteze la sfarsitul programului?

Tipul asta de organizare este tocmai pentru interventie rapida - cand fermieru` din Galati a ramas cu tractoru` mort in camp - tehnicianu` din Focsani se duce direct cu atelierul pe camp si repara la fata locului. In unele domenii timpul scurt de interventie este esential - in agricultura, de ex, azi poate sa fie zi buna pentru lucrari la camp, maine poate sa ploua 20l/mp si nu mai poti intra 2 saptamani. Sau, trebuie sa semeni neaparat saptamana asta, pentru ca saptamana viitoare va fi ploaie, necesara la germinare....

Acu` - poate ca e greu de inteles pentru cei care lucreaza "la birou" sau "in fabrica" - pentru muncile mobile, masina de serviciu este punctul de lucru unde se face pontajul - te-ai urcat in masina, a inceput programul; ai coborat acasa din masina, s-a terminat programul.

Edited by florinel, 11 February 2024 - 07:09.


#23
cristobob

cristobob

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,489
  • Înscris: 06.01.2014

Vizualizare mesajflorinel, pe 11 februarie 2024 - 07:06, a scris:

...- pentru muncile mobile, masina de serviciu este punctul de lucru unde se face pontajul - te-ai urcat in masina, a inceput programul; ai coborat acasa din masina, s-a terminat programul.
Zici ca te-ai urcat in masina, a inceput programul, chiar dacă îmi duci copilul la școală, nevasta la munca,soacra la doctor ? La fel și cu apusul înapoi. Ca doar, firmele "e" proaste, nu ?

Cam peste tot, la "privat" este la fel: iti daci treaba, nu contează programul. Angajatul știe ce "se poate face" la o anumita firma, inainte sa semneze contractul de munca.

#24
strongsss

strongsss

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,298
  • Înscris: 27.10.2007

Vizualizare mesajflorinel, pe 11 februarie 2024 - 07:06, a scris:

Logy - confunzi conditiile specifice de munca. Exempul tau nu se aplica decat atunci cand " la munca" inseamna sediu/punt de lucru fix.

aceeasi confuzie, referitoare la conditiile specifice de lucru, o faci si tu.
ne dai un exemplu particular, in care nu ai timp de deplasare catre locul de munca desi titlul topicului este clar: Drumul pana la locul de munca.
Nu Drumul pana la locul interventiei,nu drumul pana la locul activitatii ci pana la locul de munca.
mai mult, initiatorul vorbeste despre un punct de lucru, inscris in contractul individual de munca, si daca ar fi Ok sa fie acolo la o ora fixa, ceea ce in exemplul dat de tine nu exista.

Strict confrom Codului Muncii, drumul pana la locul de munca nu face parte din timpul de lucru.  Orice alta intelegere, rezultata din specificul muncii,  trebuie scrisa in CIM, altfel partile de razgandesc.
In schimb, ar putea sa jongleze cu delegatiile, pentru ca timpul necesar petrecut in deplasare, in afara programului normal de lucru, de catre un lucrator catre un loc altul decat locul sau de prezenta fix sau obisnuit pentru a-si exercita activitatea sau atributiile in acest alt loc, astfel cum impune angajatorul sau, constituie „timp de lucru”.

#25
florinel

florinel

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,120
  • Înscris: 29.06.2005
Pai exact despre asta zice initiatorul - cand zice "locul de munca". Nu se refera la punct fix, zice 7 judete si ca pleaca dimineata la 9 catre "locul de munca" (adica ceva client din cele 7 judete, poate ca nu a avut inspiratia necesara sa spuna "locul interventiei") si se intoarce acasa la 18.
Oricum, dupa cum vezi, nici nu a revenit cu detalii suplimentare.....

Daca tii neaparat - da, poti sa spui ca e in delegatie in fiecare zi.

#26
Ant1social

Ant1social

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 28
  • Înscris: 08.09.2022
Va multumesc pentru raspunsuri
Punctul de lucru(biroul) este in orasul in care locuiesc. Merg foarte rar la birou. De obicei plec direct de acasa spre locatia in care am vizita. Locatia este in afara judetului in 90% din cazuri



#27
cristobob

cristobob

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,489
  • Înscris: 06.01.2014

Vizualizare mesajAnt1social, pe 09 februarie 2024 - 20:07, a scris:

...
'Varul meu' lucreaza la o firma si are o anumita regiune alocara. Sa spunem 7 judete.
El locuieste...

Vizualizare mesajAnt1social, pe 11 februarie 2024 - 16:29, a scris:

Va multumesc pentru raspunsuri
Punctul de lucru(biroul) este in orasul in care locuiesc. Merg foarte rar la birou. De obicei plec ...
?

#28
Ant1social

Ant1social

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 28
  • Înscris: 08.09.2022

View Postcristobob, on 11 februarie 2024 - 19:41, said:




?

Se pare ca a omis toata lumea ghilimelele intre care se gasea varul meu
Lol



#29
cristobob

cristobob

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,489
  • Înscris: 06.01.2014
Adică tu îți zici ție " vărul meu" ? E de inteles, acum, de ce pui asemenea intrebari .

#30
q_p

q_p

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 707
  • Înscris: 30.10.2023

 Ant1social, on 09 februarie 2024 - 21:38, said:


Deplasarile sunt considerate delegatii, si sunt catre punctele de lucru ale aceeasi firme. Nicio deplasare nu este catre punctul de lucru mentionat in CM.
In delegatie se completeaza ora plecarii, ora sosirii la destinatie ora plecarii si ora sosirii la domiciliu.
Durata se face din pix in caz ca nu ii ies 8 ore .
Durata deplasarii face parte din programul de lucru , el munceste din momentul in care a plecat de la domiciliu.


#31
strongsss

strongsss

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,298
  • Înscris: 27.10.2007
Ghilimele au spus de trebuiau sa spuna. Eu altceva as vrea sa stiu:
In ce context pui intrebarea din topic?
Daca ai probleme de constiinta, treci peste.
Daca firma te obliga sa pontezi 8 ore, spune le ca cele 8 ore se numara de cand ajungi la punctul de lucru trecut in CIM, care inteleg ca e in orasul tau.
Sunt posibile si alte situatii, care (o spun pentru a treia oara) trebuiau reglementate prin CIM

Edited by strongsss, 11 February 2024 - 22:46.


Anunturi

Chirurgia endoscopică a hipofizei Chirurgia endoscopică a hipofizei

"Standardul de aur" în chirurgia hipofizară îl reprezintă endoscopia transnazală transsfenoidală.

Echipa NeuroHope este antrenată în unul din cele mai mari centre de chirurgie a hipofizei din Europa, Spitalul Foch din Paris, centrul în care a fost introdus pentru prima dată endoscopul în chirurgia transnazală a hipofizei, de către neurochirurgul francez Guiot. Pe lângă tumorile cu origine hipofizară, prin tehnicile endoscopice transnazale pot fi abordate numeroase alte patologii neurochirurgicale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate