Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Unde e recomandat sa ma cazez in ...

Descarcator de supratensiune tip 2

ping digi?

Reparare "șanțuri&#...
 De ce i se zice Mariei "Stapa...

Colet valoare Londra București

BMW seria 3 rulat vs SsangYong Ko...

Share abonament Netflix
 Cum pot sa fac rost de un negativ...

Lant Bicicleta

Un designer artist: Raymond Loewy

ATS din contactor modular
 Parere apartament ~150k

Limitare la 100mb/s

Altercație

Cartonașe și stickere t...
 

Autoturism saltat din parcare din fata blocului? E legal?

* - - - - 2 votes
  • Please log in to reply
59 replies to this topic

#1
sabinaromantm

sabinaromantm

    New Member

  • Grup: Candidate Members
  • Posts: 20
  • Înscris: 18.09.2023
Buna, tuturor,
Autoturism inmatriculat ro. cu impozit la zi, dar cu ITP expirat si fara asigurare valabila, parcat regulamentar in parcare la bloc, fara a bloca sau impiedica acces sau circulatie... etc, ridicat de primarie. e  legal? in legea 421/2002 spune la abandonate:
"b) vehicul abandonat - vehiculul de orice categorie, aflat pe domeniul public sau privat al statului ori al unităților administrativ-teritoriale de cel puțin un an, al cărui proprietar sau deținător legal este cunoscut, însă există indicii temeinice, determinate de starea improprie circulației acestuia pe drumurile publice, din care rezultă intenția neechivocă a proprietarului sau a deținătorului legal de a renunța la exercitarea drepturilor sale asupra vehiculului."
si ulterior:
:CAPITOLUL III
Vehiculele abandonate
Art. 9. - În cazul vehiculului abandonat primarul, la propunerea agenților constatatori prevăzuți la art. 3, îl somează pe proprietarul sau deținătorul legal al acestuia, prin scrisoare recomandată cu aviz de primire, ca în termen de 5 zile de la primire să ridice vehiculul aflat pe domeniul public sau privat al statului ori al unității administrativ-teritoriale.
Art. 10. - (1) Dacă proprietarul sau deținătorul legal al vehiculului abandonat nu răspunde somației primite, devin aplicabile prevederile art. 4 alin. (2) și ale art. 5. După expirarea unui termen de 10 zile de la data somației adresate proprietarului sau deținătorului legal, vehiculul trece de drept în proprietatea unității administrativ-teritoriale pe a cărei reză teritorială se află și va fi predat unei unități de colectare și valorificare a deșeurilor.
(2) Trecerea vehiculului în proprietatea unității administrativ-teritoriale se constată prin dispoziție a primarului. Dispoziția se comunică de îndată proprietarului sau deținătorului legal al vehiculului. Dispoziția primarului poate fi atacată, în termen de 5 zile de la comunicare, la instanța de contencios administrativ, în condițiile legii.
Art. 11. - (1) În situația în care, până la data rămânerii definitive a hotărârii judecătorești, proprietarul sau deținătorul legal al vehiculului abandonat achită suma de
20.000.000 lei cu titlu de amendă, dispoziția primarului rămâne fără obiect, iar vehiculul va fi restituit acestuia. Amenda se face venit la bugetul local.
(2) Prevederile alin. (1) se aplică și în cazul în care amenda a fost plătită până la predarea vehiculului către unitatea de colectare și valorificare a deșeurilor."
Nu prea se explica clar aici in ce conditii se poate considera vehicolul ca abandonat...
daca are rugina la praguri inseamna ca ar putea fi considerat ca abandonat? Nu am primit nici somatia pentru a ridica vehiculul.
Am rugamintea ca cineva care a mai intilnit cazuri asemenatoare sau cunoaste legislatia sa ma ajute. Multumesc mult pentru ajutor!

#2
crazyalex86

crazyalex86

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 892
  • Înscris: 27.04.2008
In sectorul 4, Bucuresti, pe unde am vazut autovehicule abandonate, somatia era lipita de parbriz si aplica de PL sector 4.

#3
Valy_User

Valy_User

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,060
  • Înscris: 02.08.2021
Ai primit în geam la mașină notificare să-ți ridici rabla?
Sau vrei să ocupi locul ăla de parcare abuziv pe motiv că ai plătit 50 de lei impozit?
Abandonate sunt de exemplu acele mașini pline de praf, sub care s-a strâns mizerie și se observă că nu au mai fost mutate cu lunile de acolo. Eventual și cu roțile dezumflate.

Edited by Valy_User, 22 September 2023 - 14:55.


#4
Leo2006

Leo2006

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,929
  • Înscris: 30.08.2006
Nu ai voie cu mașina neasigurată pe domeniul public.

#5
eiffel

eiffel

    BusyWorm

  • Grup: Moderators
  • Posts: 68,578
  • Înscris: 15.06.2004
Pai cineva a reclamat masina aia ca zace probabil de ceva ani pe-acolo.
Probabil nu numai rugina, dar si nesaplata, cauciucuri desumflate...

#6
rexx

rexx

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,084
  • Înscris: 15.08.2005
da, e legal

#7
cetateanul_Vijai

cetateanul_Vijai

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 414
  • Înscris: 05.05.2023
Destul de legal. Nu mai este haiduceala care a fost. Te protejează și pe tine dacă te lovește unul fara asigurare.

#8
StickyFingaz

StickyFingaz

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,880
  • Înscris: 17.02.2016

 sabinaromantm, on 22 septembrie 2023 - 14:42, said:

"b) vehicul abandonat - vehiculul de orice categorie, aflat pe domeniul public sau privat al statului ori al unităţilor administrativ-teritoriale de cel puţin un an, al cărui proprietar sau deţinător legal este cunoscut, însă există indicii temeinice, determinate de starea improprie circulaţiei acestuia pe drumurile publice, din care rezultă intenţia neechivocă a proprietarului sau a deţinătorului legal de a renunţa la exercitarea drepturilor sale asupra vehiculului."

Ai varianta veche, acum e asa:

b) vehicul abandonat - vehiculul de orice categorie, aflat pe domeniul public sau privat al statului ori al unităţilor administrativ-teritoriale de cel puţin 6 luni, al cărui proprietar sau deţinător legal este cunoscut, însă există indicii temeinice că acesta nu respectă condiţiile legale pentru a circula pe drumurile publice.

Avand in vedere ca nu are ITP si RCA valabil, e clar ca se incadreaza aici.

Ce ai scris tu mai departe se referea la ce se intampla dupa ce ti-a saltat masina.

Ei au actionat conform art. 3.

Articolul 3
1) Pentru vehiculele în privinţa cărora exista indicii temeinice ca ar fi fără stăpân sau ca ar fi abandonate, aflate pe domeniul public sau privat al statului ori al unităţilor administrativ-teritoriale, agenţii constatatori din aparatul propriu al consiliului local, împuterniciţi de primar, precum şi agenţii aparţinând organelor de poliţie vor întocmi procese-verbale de constatare.
(2) Cu ocazia întocmirii procesului-verbal, agentul constatator va afişa o somaţie pe caroseria autovehiculului, prin care solicită ridicarea acestuia de pe terenul aparţinând domeniului public sau privat al statului ori al unităţilor administrativ-teritoriale, în termen de 10 zile.
(3) La împlinirea termenului prevăzut la alin. (2), primarul va dispune, la propunerea organului constatator, inventarierea, expertizarea, ridicarea, transportarea şi depozitarea autovehiculului şi a bunurilor aflate în interiorul acestuia, prin grija agentului constatator, într-un loc special amenajat de către autorităţile administraţiei publice locale.

Edited by StickyFingaz, 22 September 2023 - 15:03.


#9
strongsss

strongsss

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,334
  • Înscris: 27.10.2007
In ce oras? ca nu stam toti in Bucuresti!
iar regulamentul de parcare difera de la oras la oras!

#10
StickyFingaz

StickyFingaz

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,880
  • Înscris: 17.02.2016

 strongsss, on 22 septembrie 2023 - 15:00, said:

In ce oras? ca nu stam toti in Bucuresti!
iar regulamentul de parcare difera de la oras la oras!

E lege pentru toti, nu pentru doar pentru Bucuresti.

#11
lex2010

lex2010

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,537
  • Înscris: 21.10.2009
O masura foarte buna si din cate stiu eu, legala.
O masina fara ITP si RCA inseamna ca nu e folosita -> ocupa degeaba un loc de parcare.
La ce suma infima reprezinta impozitul auto, nu poti sa justifici mentinerea unei masini pe domeniul public doar pentru acest motiv.

#12
StickyFingaz

StickyFingaz

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,880
  • Înscris: 17.02.2016
Uite, ti-am pus si articolele 9, 10 si 11 forma la zi, ca sa le ai.

Articolul 9
(1)  În cazul vehiculului abandonat, primarul, la propunerea agenţilor constatatori prevăzuţi la art. 3, îl somează pe proprietarul sau deţinătorul legal al acestuia, prin poştă şi/sau curierat rapid, prin scrisoare recomandată cu aviz de primire, ca în termen de 5 zile de la primire să ridice vehiculul aflat în locul special amenajat în care a fost depozitat conform art. 3 alin. (3).
(2)  În cazul în care procedura de comunicare nu este îndeplinită şi somaţia este restituită emitentului, agenţii constatatori prevăzuţi la art. 3 au obligaţia de a comunica documentul respectiv prin afişare la domiciliul sau sediul proprietarului ori al deţinătorului legal al vehiculului.
(3)  Procedura de comunicare a somaţiei se supune prevederilor de comunicare prevăzute de Codul de procedură civilă, respectiv în cazul citării ori comunicării actului de procedură efectuat prin poştă sau curierat rapid procedura se socoteşte îndeplinită la data semnării de către parte a confirmării de primire ori a consemnării, de către funcţionarul poştal sau de către curier a refuzului acesteia de a primi corespondenţa sa în cazuri excepţionale prevăzute la alin. (2) la data afişării la adresa de domiciliu.

Articolul 10
(1)  Dacă, în termen de 10 zile de la data comunicării somaţiei, proprietarul sau deţinătorul legal al vehiculului abandonat nu răspunde somaţiei primite sau nu îndeplineşte condiţiile prevăzute la art. 7 alin. (1), vehiculul trece de drept în proprietatea unităţii administrativ-teritoriale de pe a cărei rază teritorială a fost ridicat, liber de orice sarcini, prin dispoziţie a primarului şi, în funcţie de starea acestuia, urmează a fi valorificat prin vânzare, în condiţiile legii, sau predat unităţii de colectare şi valorificare a deşeurilor.
(2) Trecerea vehiculului în proprietatea unităţii administrativ-teritoriale se constata prin dispoziţie a primarului. Dispoziţia se comunică de îndată proprietarului sau deţinătorului legal al vehiculului. Dispoziţia primarului poate fi atacată, în termen de 5 zile de la comunicare, la instanţa de contencios administrativ, în condiţiile legii.
Articolul 11
(1) În situaţia în care, până la data rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti, proprietarul sau deţinătorul legal al vehiculului abandonat achită suma de 20.000.000 lei cu titlu de amenda, dispoziţia primarului rămâne fără obiect, iar vehiculul va fi restituit acestuia. Amenda se face venit la bugetul local.
(2) Prevederile alin. (1) se aplică şi în cazul în care amenda a fost plătită până la predarea vehiculului către unitatea de colectare şi valorificare a deşeurilor.

#13
andreic

andreic

    Very OLD Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 122,702
  • Înscris: 07.02.2003

 sabinaromantm, on 22 septembrie 2023 - 14:42, said:

ridicat de primarie. e  legal?
Da, e considerat abandonat.. e legal.

Edited by andreic, 22 September 2023 - 15:15.


#14
adip1962

adip1962

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,487
  • Înscris: 01.07.2020
Nu ai cum sa obtii un loc de parcare in Bucuresti, daca:
- nu ai ITP valid
- nu ai RCA in termen
Chiar daca erai pe locul tau, platit, Primaria de sector poate suspenda unilateral contractul cu tine si sa-ti ridice masina ca fiind abandonata.
Din pacate nu stiu ce s-ar intampla daca, de ex., ai pleca 2 ani in strainatate.

#15
Namidee

Namidee

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,260
  • Înscris: 02.06.2021
Fara somatie nu este legal ce au facut. De unde poti sa stii ca urmeaza sa iti ridice epava, daca n.ai fost instiintat? Acum, in cazul in care ar fi primit somatia, trebuia sa dovedeasca ca are ITP, asigurare si impozit achitat la zi. Intrebarea care se pune este daca ti.au facut un rau sau un bine pana la urma?

#16
DannyHuwe

DannyHuwe

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,577
  • Înscris: 30.03.2023

 eiffel, on 22 septembrie 2023 - 14:53, said:

Pai cineva a reclamat masina aia ca zace probabil de ceva ani pe-acolo.
Probabil nu numai rugina, dar si nesaplata, cauciucuri desumflate...
nasol, i s-a pus unui vecin pata pe locul initiatorului de parcare
probabil el are 2-3 masini?
@initiator
nu te-a apostrofat vecini sau administratia blocului inainte?



#17
Namidee

Namidee

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,260
  • Înscris: 02.06.2021

 adip1962, on 22 septembrie 2023 - 15:15, said:

Nu ai cum sa obtii un loc de parcare in Bucuresti, daca:


Poate, daca are doua masini. Tine epava pe locul platit(ilegal oricum) si pe cealalta o parcheaza pe unde gaseste.

#18
StickyFingaz

StickyFingaz

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,880
  • Înscris: 17.02.2016

 lex2010, on 22 septembrie 2023 - 15:11, said:

O masina fara ITP si RCA inseamna ca nu e folosita -> ocupa degeaba un loc de parcare.

RCA este obligatorie, o masina fara RCA (a autorului nu se incadreaza in exceptii) inseamna ca autorul incalca legea (nu a spus ca e RCA suspendat). Ocuparea degeaba a locului de parcare e cea mai mica problema a lui.

Anunturi

Chirurgia endoscopică a hipofizei Chirurgia endoscopică a hipofizei

"Standardul de aur" în chirurgia hipofizară îl reprezintă endoscopia transnazală transsfenoidală.

Echipa NeuroHope este antrenată în unul din cele mai mari centre de chirurgie a hipofizei din Europa, Spitalul Foch din Paris, centrul în care a fost introdus pentru prima dată endoscopul în chirurgia transnazală a hipofizei, de către neurochirurgul francez Guiot. Pe lângă tumorile cu origine hipofizară, prin tehnicile endoscopice transnazale pot fi abordate numeroase alte patologii neurochirurgicale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate