Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Ce este instalatia asta? (Valea B...

BD-R Verbatim 25gb salvare Fisier

Lupte WW2

Achizitie SUV, buget 17k euro
 Gps traker pentru animale

Aplicatii terte pentru IPTV, OTT,...

Drept trecere cu “carulR...

Sunt noile generatii care se nasc...
 Butuc pedalier

Niste intrebari despre apartamente

Comentarii amuzante pe Youtube

Nu iese laptopul din sleep mode.
 Facerea de bine - ce aștepta...

Probleme drum servitute

Se pot monta placi de gresie de 1...

Card de debit virtual emis de India
 

Sunt intelectualii mai inumani unii ?

* - - - - 8 votes
  • Please log in to reply
148 replies to this topic

#55
MinettoMatoi

MinettoMatoi

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,032
  • Înscris: 04.09.2018

 Don_Costica, on 21 ianuarie 2023 - 19:21, said:

Bre Matoi, de ce vrei tu sa rada toata lumea la glumele proaste?
Nu e vb de glumele proaste, ca daca era vb de glume proaste nici nu mai intrebam, ca era f clar. Era vb la general de relatiile dintre oameni, ca aia cu IQ mare unii au probleme de socializare, auzisem ca aia cu IQ peste 130 pot avea unii probleme de genul, insa eu nu m-am referit doar la aia.
De ex parintii intelectuali sunt mai rai decat ceilalti, asta iar constatat, m ai duri, mai severi, nu stiu multe, uneori copilu trebe sa fie doar masina performanta de a invata si cam atat, in rest sa zica "da, sa traiti don tata sau mama", sa nu ai nici un drept.
Dar nu toti sunt asa, sunt si multi parinti asa care nu sunt nasoi.

Pe cand aia medii, mai le da si ceva libertate la copii, le mai ia una si alta, sunt putin mai dispusi la placeri.

Am zis, in special multi ingineri erau mai sobri, dar si aici, nu toti.
Isi puneau pe usi ing, dr, prof, si mi s-a zis de ce, ca sa se afiseze.
Problema asta a avut-o mama, nu a fost intrebata de tata daca vrea fam cutare, a facut cum a vrut el cu ing...
Ca in mod normal trebuia Familia cutare.

Si cand veneau gunoierii pe vremuri sa ceara bani (poate unii din voi stiti asta), ziceau de la use "hai domnu` inginer...asa si pe dincolo".
Stiau vecinii, etc.
Aia mai okey care nu aveau din astea, aveau pe usi fam cutare, desi erau si doctori, etc.

Si la facultate, profii erau asa mai reci chiar si intre ei ca am urmarit, ca mie imi place sa stiu mai multe despre om, ce si cum, psihologia lui, chiar am vrut sa alfu cum e la ei in cancelarie, nu era cum vedeam in medii cu studii medii.
Sigur, eu nu zic ca toti or fi asa, dar zic ce am observat, in mai mare masura astia sunt mai reci cumva, mai distanti.
Dar am intalnit si okey oameni cu studii, insa mai putini.

In general profesorii, medicii, inginerii, cam astia erau asa, am uitat sa specific, nu ceilalti cu studii pe care-i vedem prin firme, aia is mai altfel multi din ei.
Ptr ca, cu cele trei categorii te intalnesti mai des, se intalneste cam orice om, si poti sa-ti faci o parere personala.
Ca tu daca lucr in firma si esti economist, poate nu te intalnesc niciodata, sau altii ca tine, dar la scoala si fac ne ducem toti, pe la medici mai ajungem multi, inginerii aveau in subordine oameni.

 tytysor, on 21 ianuarie 2023 - 19:35, said:

Inginerii sint intelectuali???
Normal ca inginerii sunt intelectuali, asa oficial oricine cu studii superioare e intelectual, ca de aia se numesc studii superioare, adica aia mai luminati se duc acolo, dar practic sunt multi licentiati cu studii superioare vai de mama lor.
Este corect ca inginerii erau cei mai luminati, dar asta nu inseamna sa desconsideri pe altii.
Erau cei mai capabili pentru ca era foarte grea facultatea lor, cam cea mai grea, ca sa proiectezi o masina, un motor, etc, trebuie sa cunosti multe materii grele, si sa le cunosti f bine, nu ca la programare ca daca stii 1-2 limbaje gata, iti faci treaba, ma refer la programarea economica, dar si la aia industriala.

Rezistenta materialelor, termotehnica, fizica, matematici speciale, etc, zic ce-mi zicea prietenu meu asta de 57 ani cu care discut la tel politica, a facut sectia optica el la politehnica 1986-1991.
La automatica e mai greu, acolo stii si programare si inginerie.

De ex la un lift, tu ca, coder faci softul, automatistul proiecteaza si liftu (sa nu se rupa cand urci tu cu el, etc), dar face si softul. Inginerul da specificatiile si coderul face softul, dar treaba grea o face inginerul.

Nu se compara cu cei de la uman. Nu compari un prof de franceza sau un economist, cu un inginer de-ti face avionul sa zbori cu el.
Zic ca si complexitate nu compari, nu ca unu e mai jos ca altul ca oameni sau ca importanta muncii.
Si de aia unii ingineri se credeau sefii universului vazandu-i pe ceilalti sub ei, si ziceau "aaa, pai de ce s-au dus la limbi straine ? Ca nu erau capabili, ca daca erau, veneau la inginerie".
Adica nu puneau ca poate nu i-a placut ingineria unui anume om, si de aia a ales altceva, dar aia zic ca din cauza ca nu erau capabili nu le placea ingineria.

Edited by MinettoMatoi, 23 January 2023 - 20:47.


#56
jumperishere

jumperishere

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 630
  • Înscris: 18.11.2021

 jm2010, on 22 ianuarie 2023 - 21:30, said:

Este simplu, asa cum am mai spus. Aia nu isi pierd timpul cu oricine, nu merita efortul. De asta atitudinea asta. Este doar o alegere constienta prin care aloci timp pentru discutii cu cei cu care merita sa o faci, nu iti pierzi vremea cu orice spargator de seminte. Timpul este pretios.
Sa stii, problema nu este la ei.
bai nene... ce masochisti is unii, sa accepte o deviere de comportament a unei persoane, mai mult sa o considere normala.Posted Image

bai copii .... voi nu intelegeti nimic din tiparele sociale. s-au dezvoltat deja atatea teorii in ce priveste psihologia omului, iar voi vorbiti de subiectul asta de parca ati fi in epoca de piatra. sau poate altfel zis, ca si cand ati incerca sa reinvetati roata.

cautati sa cititi carti de psihologie ... incepeti cu ceva micut, iar in timp o sa ajungeti sa intelegi cum sta treaba cu oamenii robotizati, calculati, emotionali ... la naiba, cititi tipurile de inteligenta ale lui gardner ... asta poate fi o lectura suficient de interesanta pt inceput

#57
ro_explorer

ro_explorer

    Membru impartial

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 29,666
  • Înscris: 15.12.2009

 jumperishere, on 23 ianuarie 2023 - 21:20, said:

[...]o deviere de comportament a unei persoane,[...]

[...]cautati sa cititi carti de psihologie ... incepeti cu ceva micut, iar in timp o sa ajungeti sa intelegi cum sta treaba cu oamenii robotizati, calculati, emotionali ... [...]
Deci domnul psiholog ne indeamna sa citim dar el insusi pune imediat stampila cu "deviere de comportament". Buna treaba. Cum ar zice americanul: "Keep up the good work!"

#58
jumperishere

jumperishere

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 630
  • Înscris: 18.11.2021

 ro_explorer, on 23 ianuarie 2023 - 21:25, said:

Deci domnul psiholog ne indeamna sa citim dar el insusi pune imediat stampila cu "deviere de comportament". Buna treaba. Cum ar zice americanul: "Keep up the good work!"
esti hilar ... 1.nu sunt psiholog. 2. presupunand ca as fi psiholog, nu esti pacientul meu, pot pune etichete cate vreau. nu sunt un sfant, deci nu trebuie sa fiu moralist

Edited by jumperishere, 23 January 2023 - 21:36.


#59
lucianburjuiul

lucianburjuiul

    Unserious member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,624
  • Înscris: 12.06.2010
Sfintii nu sunt moralisti. Ei sunt cel putin empatici si cel mai degraba intelegatori/iertatori.

#60
utopium

utopium

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 46,031
  • Înscris: 14.08.2007

 Vlad_22, on 23 ianuarie 2023 - 19:16, said:

Utopium, "intelectualii" nu stau pe forum să dezbată despre Cluj la nesfârșit și să despice firu-n paișpe. Posted Image
Intelectualii nu pot fi incadrati asa de usor in niste stereotipuri, nu crezi? Posted Image Iar a face analize statistice/economice/sociale despre orase e si ea in sine o preocupare intelectuala, chiar daca unora poate nu li se pare.

Intelectual e un om care are (in mod regulat) preocupari intelectuale. Isi aloca regulat timp pentru a isi imbunatati cunostintele intelectuale (stiintifice/tehnice/cultural-artistice), pentru a studia/a se gandi la concepte noi, a dezbate idei, a avea activitati creative, etc. Sau genul care prefera sa citeasca sau sa se uite la un documentar stiintific in loc sa se uite la un meci de fotbal. Asta nu inseamna ca nu se poate uita ocazional si la un meci de fotbal sau o emisiune de divertisment, ci ca pe ansamblu se va uita intr-o masura mult mai mare la documentare/filme de arta/emisiuni culturale/sociale/etc decat la sport/emisiuni/filme de entertainment raportat la omul obisnuit.

 Vlad_22, on 23 ianuarie 2023 - 19:16, said:

Uite, eu nu mă consider "intelectual"
Eu zic ca ma incadrez in definitie. Dincolo de faptul ca meseria mea presupune strict folosirea intelectului, am si in timpul liber preocupari care intra in sfera preocuparilor intelectuale, din domenii foarte diferite de cel profesional ... de exemplu citesc zilnic cate 10-15 pagini (anul trecut am trecut de 4.000 de pagini conform GoodReads, anul asta ma astept sa trec de 5.000 de pagini dupa ritmul de pana acum), acum citesc in paralel patru carti, una e de economie/psihologie, una de psihologie/anatomie, una de ecologie/economie, iar a patra e un o opera literara considerata a fi printre cele mai bune 100 de carti din toate timpurile. Adica nu citesc carti "usurele" sau strict din domeniul meu profesional, ci carti care aduc cu adevarat valoare/imi ofera perspective noi/ma fac sa ma gandesc serios la diverse teme care ma intereseaza. Tot zilnic imi aloc timp sa invat lucruri noi din domenii diverse, stiintifico-tehnice dar si cultural-artistice, iar saptamanal imi aloc timp sa lucrez la un proiect cu impact socio-economic. Ceva mai rar, poate o data pe luna, am timp si de activitati creative artistice. Vreo ora si jumate pe saptamana imi aloc sa ii dezvolt fiicei mele cunostintele de matematica/fizica/robotica/programare (extra-scoala). In rest, sunt un cinefil suficient de pasionat incat sa stie destul de bine filmele marilor regizori din ultima suta de ani, ma duc cat de des pot la evenimente culturale/muzee de arta/stiinta, etc. Si pot sa-ti numesc 100 de artisti plastici relevanti in istoria artei si sa-i grupez in functie de stilul/regiunea/perioada istorica din care fac parte. Despre unii dintre ei pot sa-ti vorbesc jumate de ora fara sa ma opresc si sa-ti spun prin ce muzee/biserici/castele din lumea asta le poti admira lucrarile. Adica as zice ca am chiar o varietate mare de activitati care se incadreaza ca fiind intelectuale si le acord zilnic o parte din timpul meu. Iar o buna parte din dezbaterile pe forum, inclusiv asta, e si ea pana la urma tot o activitate intelectuala, aici ne exprimam parerea pe o tema sociala pana la urma.

Asta nu inseamna ca mai devreme nu m-am uitat la Farul - CFR, adica meciul dintre locul 1 si locul 2 in Liga 1 (asta pentru ca urmaresc in general parcursul CFR-ului, mai ales meciurile importante, sigur, de obicei las meciul in background in timp ce fac altceva pe laptop), dar acum termin de vazut un film nominalizat pe la diverse festivaluri de film pe care l-am inceput ieri, in timp ce savurez un pahar de vin. Adica incerc sa imbin utilul cu placutul Posted Image Si probabil o sa mai fac o mica lectie de franceza si o sa mai citesc un capitol dintr-una din cele patru carti inainte sa adorm.

Asa ca nu simt nevoia sa-mi confirme cineva ca am sau nu activitati intelectuale, pot sa imi fac si singur o auto-evaluare suficient de realista.

Edited by utopium, 23 January 2023 - 23:26.


#61
KiloW

KiloW

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,287
  • Înscris: 08.01.2021
Eu sunt curios dacă cineva din istoria omenirii și-a făcut vreodată o autoevaluare și a ajuns la concluzia că-i un tolomac cu pretenții :D

#62
utopium

utopium

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 46,031
  • Înscris: 14.08.2007

 MinettoMatoi, on 23 ianuarie 2023 - 20:42, said:

Era vb la general de relatiile dintre oameni, ca aia cu IQ mare unii au probleme de socializare, auzisem ca aia cu IQ peste 130 pot avea unii probleme de genul, insa eu nu m-am referit doar la aia.
Eu am iesit cu scor de peste 130 la mai multe teste si nu mi se pare ca am probleme (notabile) de socializare. Dar am avut in clasa/la facultate persoane care erau peste mine si care au probleme vizibile de socializare, evita contactul cu lumea, sunt retrasi. Nu stiu daca poti trage o concluzie sau nu, 130 as zice ca e inca prea "jos" ca sa devii "asocial" (132 inseamna ca esti mai inteligent decat 98% din populatie, adica nu esti totusi chiar asa de "rar"). E un scor care iti permite sa iti faci o cariera de succes in cam orice domeniu, dar nu esti vreun geniu neinteles care nu poate socializa cu oamenii "de rand", stiu destui care sunt prin zona asta (prin prisma meseriei si a faptului ca am participat la diverse olimpiade am cunoscut destui din zona asta de IQ) si sunt oameni cu care poti socializa relativ usor. Sigur, dupa cum ziceam, depinde mult si ce inteligenta emotionala ai, ce fobii/obsesii, daca ai OCD/etc ... stiu si "genii" care au luat-o razna, adica au ajuns sa ia premii la olimpiade nationale si erau foarte buni intr-un domeniu, iar dupa ceva ani dupa ce au terminat facultatea viata lor a luat o turnura complet neasteptata.

 KiloW, on 23 ianuarie 2023 - 23:29, said:

Eu sunt curios dacă cineva din istoria omenirii și-a făcut vreodată o autoevaluare și a ajuns la concluzia că-i un tolomac cu pretenții Posted Image
Pana la urma depinde cum iti faci acea auto-evaluare Posted Image In ziua de azi e usor sa-ti faci un test de inteligenta sau unul de cunostinte generale si pe net. Si sa inveti singur sa-i interpretezi rezultatele. Daca tu te crezi inteligent si iti iese un scor de sub 110 la un test de IQ, da, poti zice ca esti un "tolomac cu pretentii" :D

Edited by utopium, 23 January 2023 - 23:56.


#63
Vlad_22

Vlad_22

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,002
  • Înscris: 16.07.2015
Utopium, trebuie să și știi să mai folosești informația. Ok, X e mai bun decât Y, mai departe ce facem, cum dezbatem rezultatul și de la ce?

#64
Don_Costica

Don_Costica

    Mos cam nebun

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,761
  • Înscris: 18.07.2022

 utopium, on 23 ianuarie 2023 - 23:25, said:

Si probabil o sa mai fac o mica lectie de franceza si o sa mai citesc un capitol dintr-una din cele patru carti inainte sa adorm.
Pe urma ne povestesti cum i-a taiat Raskolnikov capul lu' Constantin Brancoveanu in Place de la Concorde pe vremea razboiului celor patru roze.

#65
ro_explorer

ro_explorer

    Membru impartial

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 29,666
  • Înscris: 15.12.2009
A întrat narcisistul forumului pe fir. S-a dus dracului și topicul asta.

#66
andreyvsjoker

andreyvsjoker

    unProfessional Joker

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,260
  • Înscris: 25.01.2007
Aveai ceva asteptari sau pretentii de la topicul asta? Citeste titlul Posted Image

#67
KiloW

KiloW

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,287
  • Înscris: 08.01.2021

 ro_explorer, on 24 ianuarie 2023 - 08:40, said:

A întrat narcisistul forumului pe fir.

Pai asta e o consecință directa a IQ-ului peste 130. :) n-ai cum să înțelegi...

#68
utopium

utopium

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 46,031
  • Înscris: 14.08.2007

 Vlad_22, on 24 ianuarie 2023 - 02:04, said:

Utopium, trebuie să și știi să mai folosești informația. Ok, X e mai bun decât Y, mai departe ce facem, cum dezbatem rezultatul și de la ce?
In cazul in care nu te-ai prins, am facut asta chiar des pe-aici. Adica am facut analize economice/sociale pornind de la date statistice oficiale si am si spus care e concluzia si cum s-a ajuns acolo. Am explicat de exemplu de cateva ori de ce venitul per capita e mai relevant decat salariul mediu sau PIB si ca motivul principal pentru care s-a ajuns aici e educatia, adica procentul semnificativ mai mare de studenti. Trebuie doar sa vrei sa iti deschizi mintea catre niste argumente perfect rationale data viitoare in loc sa vii cu atitudinea "iar se lauda utopium cu orasul lui" :D

#69
Don_Costica

Don_Costica

    Mos cam nebun

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,761
  • Înscris: 18.07.2022
Eu citesc simultan cinci carti, una tiparita prin metoda Gutenberg si patru le pipai in Braille cu mainile si picioarele. In acelasi timp ascult Cneazul Lebedelor de Jirinovsky si dictez noi epistole catre cotroceni.
Am dat peste cap aichiumetrul. De doua ori.

#70
KiloW

KiloW

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,287
  • Înscris: 08.01.2021
Chuck Norris e clujean.
La olimpiada pe județ a ieșit al patrulea.

Edited by KiloW, 24 January 2023 - 09:50.


#71
toniq

toniq

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,337
  • Înscris: 08.01.2009

 utopium, on 24 ianuarie 2023 - 09:28, said:

In cazul in care nu te-ai prins, am facut asta chiar des pe-aici. Adica am facut analize economice/sociale pornind de la date statistice oficiale si am si spus care e concluzia si cum s-a ajuns acolo. Am explicat de exemplu de cateva ori de ce venitul per capita e mai relevant decat salariul mediu sau PIB si ca motivul principal pentru care s-a ajuns aici e educatia, adica procentul semnificativ mai mare de studenti. Trebuie doar sa vrei sa iti deschizi mintea catre niste argumente perfect rationale data viitoare in loc sa vii cu atitudinea "iar se lauda utopium cu orasul lui" Posted Image

Oh, da, am vazut cu totii de-a lungul cel putin al unui deceniu cum, pe langa chestii intradevar pertinente (care in general nu tineau de Cluj sau skoda) in rest imparteai per capita partiile de ski sau alte bazaconii de semianalfabet. Cand vine vorba de Cluj si skoda putem observa patologia umana, esti pacientul perfect.

#72
utopium

utopium

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 46,031
  • Înscris: 14.08.2007

 KiloW, on 24 ianuarie 2023 - 09:15, said:

Pai asta e o consecință directa a IQ-ului peste 130. :) n-ai cum să înțelegi...
Prefer sa fiu realist/pragmatic decat sa o fac pe modestul, iar cel putin aici pe forum oricum dezbatem fara sa ne cunoastem, deci conceptul de "umflat ego-ul in fata altora" e cam fara sens din moment ce restul nu te cunosc.

Sunt doar doua variante:
- ce spun e adevarat, deci sunt realist
- mint ca sa par mai bun decat sunt in fata unor oameni care nu ma cunosc in realitate si nici nu ma vor cunoaste, ceea ce e fara sens

Initiatorul a facut o afirmatie despre cei cu IQ mai mare de 130, iar eu i-am raspuns la subiect ca persoana care stiu ca ma incadrez acolo.

Sigur, in viata reala nu te apuci sa le spui altora ca ai IQ peste 130 (decat daca te intreaba ei specific asa ceva), dar pe un forum unde lumea nu te cunoaste si vine vorba despre asta, de ce ai ascunde asta mai ales cand se discuta despre asta? Doar asa, din modestie? Modestia e un concept social, te ajuta sa te integrezi mai usor in grupuri de oameni "normali", dar pe forum scopul nu e sa te integrezi in grupuri sociale, ci sa discuti mai liber decat ai putea-o face in realitate, asta insemnand inclusiv sa renunti la (false) modestii.

E foarte probabil ca tocmai asta sa fie unul din motivele pentru care cei cu IQ mare ar fi mai putin sociabili, unora le e "frica" ca daca vorbesc despre cum sunt ei cu adevarat unor oameni obisnuiti, cei din jur ii vor considera laudarosi si probabil devine prea obositor la un moment dat sa o tot faci pe modestul ca sa nu-i ranesti cuiva orgoliul :) Daca insa interlocutorii au un IQ/pregatire comparabila, nu mai ai problema asta si nici nu mai considera cei din jur ca vrei sa epatezi, pentru ca un om cu inteligenta mare isi cam da seama destul de usor cand interlocutorul e mai inteligent/are un nivel de pregatire mai bun decat el intr-un domeniu. Si nu doar ca isi da seama, dar va sti ca poate invata lucruri noi de la acel om si merita sa discute cu el. O mare parte dintre cei cu inteligenta/pregatire mica/medie nu vor dori de obicei sa invete lucruri noi de la cineva mai destept decat ei (ei oricum nu prea au pus mare pret pe educatie la viata lor si nu au vrut sa invete nici de la profesori), ci mai degraba se vor simti complexati si isi vor spune "asta e un tocilar, eu sunt mai smecher decat el, am inteligenta de cartier". Deci si de aici cred ca poate aparea "ruptura" despre care vorbeste initiatorul.

Anunturi

Neurochirurgie minim invazivă Neurochirurgie minim invazivă

"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv.

Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate