Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Unde e recomandat sa ma cazez in ...

Descarcator de supratensiune tip 2

ping digi?

Reparare "șanțuri&#...
 De ce i se zice Mariei "Stapa...

Colet valoare Londra București

BMW seria 3 rulat vs SsangYong Ko...

Share abonament Netflix
 Cum pot sa fac rost de un negativ...

Lant Bicicleta

Un designer artist: Raymond Loewy

ATS din contactor modular
 Parere apartament ~150k

Limitare la 100mb/s

Altercație

Cartonașe și stickere t...
 

Sunt folositori ursii si/sau lupii?

* * - - - 3 votes
  • Please log in to reply
73 replies to this topic

#55
ioppo

ioppo

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,453
  • Înscris: 20.02.2008
Daca discutia a ajuns la "animale mai presus ca omul" atunci eu ma retrag. Cum ma asteptam, empaticii de canapea nu vor solutii concrete la o problema. Romanul e invatat cu laba in cerc ca sa aibe de ce sa se planga non-stop. De aia suntem unde suntem.
Ca ii dam exemplu pe vestici doar pentru ce ne convine. Nu si cand trebuie aratat cum au facut ei de sunt acolo unde sunt.

PS: nu prea mai sunt centuriste la Paulesti. SI alea nu te atacau :)

#56
Melteanu

Melteanu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,105
  • Înscris: 28.02.2022
Ioppo, sincer regret ca nu iti pot atribui macar un warn.Rareori regret ca nu moderez spiritele p-aici dar se intampla.

#57
adip1962

adip1962

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,487
  • Înscris: 01.07.2020
Ursii sunt prea multi, iar executivul prea slab/nepregatit (ceea ce echivaleaza in termeni nediplomatici cu prost).
Cauzele inmultirii ursilor sunt clare - interzicerea recoltarii (asa se zice, dar inseamna impuscare) de prea multi ani.
Cauzele inmultirii lupilor - ca si de ei este vorba in topic - este romanul care face orice sa-i repopuleze in zonele de unde i-a omorat, dupa care, sa-i tina sub control. Revenind, acest control s-a pierdut la ursi. Ursul are si el un rol in lantul ala trofic, dar nu este determinant si asta se vede in tarile europene unde nu mai exista ursi, iar padurile au fost taiate si... reamenajate. Nu uitati ca tara noastra este una din putinele din Europa cu paduri virgine. Cu alte cuvinte, taierile facute acum legal de Romsilva, au fost facute de alte state cu multi ani in urma, cand au omorat si ursii. Am scris legal ca sa nu va inflamati.
Un singur lup nu te va ataca niciodata, oricat de flamand ar fi, dar un urs o face si fara a fi flamand.
In concluzie:
- lipsa ursilor in Romania nu ar avea un impact semnificativ.
- lipsa lupilor se vede si de asta se fac eforturi pentru repopulare
- lipsa pradatorilor amintiti favorizeaza aparitia sacalilor - care sunt o specie mult mai invaziva si mai daunatoare.
Dpmdv sustin fara nicio rezerva reducerea numarului ursilor din Romania la un numar optim, urmata de mentinerea acestui numar sub control.
PS. Este realizat recensamantul ursilor pe care s-au contrazis o gramada acum ceva pagini. Numarul ursilor este enorm pentru suprafetele impadurite si de asta s-a facut vestita relocare. Au aparut ursi in zone in care nu exista nicio atestare documentara ca ar fi existat vreodata. Stiu patronii de ferme prea bine asta.
Din considerente de prostie (am scris la inceput) nu se ia nicio masura.

#58
yekun

yekun

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,426
  • Înscris: 13.10.2022

View PostMelteanu, on 28 decembrie 2022 - 12:31, said:

Ioppo-pretindem ca suntem altfel decat prostii acestei tari,hai sa aratam asta.Intai se face un recensamant la ursi apoi se decid solutii UMANE,gen relocare.

Dacă pretinzi asta in ceea ce te privește, ar trebui să pricepi că NU ai unde reloca atâți urși, sunt efectiv prea multi pt suprafața României în așa fel încât interacțiunea lor cu oamenii să fie minimă.

Suedia, a doua țară ca nr de urși din Europa, are mai puțin de jumătate din urșii României la o suprafață de 2,5 ori mai mare.

România a propus exportarea urșilor către alte țări și i s a răspuns " nu, mulțumim, ne strică turismul."

Dacă pretinzi ceva, arată că te ridici la înălțimea a ceea ce pretinzi, nu da doar aiurea din gură.

#59
parintele

parintele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,078
  • Înscris: 17.03.2005
Știți de ce s-a ajuns la interzicerea "recoltării" urșilor?
Pentru ca s-au făcut anterior o groaza de idioțenii, abuzuri, măgarii.
Pentru ca asa cum s-au permis în trecut foarte multe mizerii, inclusiv legate de pădure dar nu numai, același lucru s-a întâmplat și legat de o parte din animalele astea sălbatice.

Nu trăiți cu impresia ca interzicerea recoltării urșilor a fost o măsură emanata fără niciun temei doar pt ca țipăt un ONG imbecil.
Nu uitați ca, deși nu mai e chiar ca pe vremea lui Năstase, care era el însuși onorific șef pe la AGVPS, totuși încă foarte mulți oameni influenți sunt legați strâns de vânătoare. Sau, sa spunem altfel, cam toți politicienii, și nu numai, toți scapatatii cu ceva bani, sunt și vânători, iar la varful decizional sunt chiar foarte foarte mulți.

Puteau sa tipe fraierii mult și bine, fără o oarecare voința și din partea ăstora nu se interzicea, iar ăștia, mulți din ei, erau mai kukt sau mai outin direct interesați sa nunse interzică pt ca era vorba de bani destul de mulți.


Evident ca acum s-a ajuns la o situație inversa, deja cam aberanta, însă stați liniștiți ca nu mai e mukt pana se reglează.
Sa speram ca se va regla corect și situația va fi gestionata ulterior corect, adică nu se va da liber la jaf și mizerii.


Si nu mai uitați un alt lucru, dacă 3 sa vorbim de mistreți, spre exemplu..asta apropos de voința politica, de faptul ca unde e interes direct nu se face nimic normal.

Cum de au interzis ursul care omoară oameni dacă îl lași de capul lui, dar mistrețul, care distrugea doar material însă făcea pagube enorme, incomensurabil pracric(lăsăm la o parte statistica și abureala, 90% din pagube nu au fost vreodată acoperite, nu apar oficial în statistica dar ele exista) a fost lăsat de capul lui bine merci?


Simplu, pt ca toți p.... Fricii ăștia care s-au văzut jmecheri și și-au luat pușcă, sau care au furat pe rupte și au ajuns prefect sau șefi ce consilii județene sau deputați șamd... Ori dețin fonduri ori sunt strâns legați de acestea.. Si toți vânau...
Si normal ca ii durea la basca de fermieri care ajunseseră la disperare, degeaba solicitau măcar despăgubirile legale, ele erau aprobate sau nu de către cei care dețineau direct sau indirect fondurile sau erau direct atașați acestora....

Noroc ca a venit pesta africana și i-a liniștit de tot.

În cazul porcilor interesele au lucrat în favoarea bogaților, în cazul porcilor aceiași bogați i-au "protejat", pare de ce? Pentru ca se ajunsese la un moment în care situația scăpase de sub control cu mizeriile și suprapus cu presiunea "publica" s-a putut lua decizia interzicerii...

E foarte bine, populația nundoar ca s-a refăcut dar e deja mult peste ce ar trebui, se pot recupera și bani, deja nu mai e chiar vestul sălbatic de acum 15 ani când oricine făcea ce vrea, exista modalități chiar și tehnice care pot îngreuna derapajele, e aproape momentul în care situația se va corecta.



Oricum, dincolo de principiu, de alegerea daca vrem sau nu salbaticiuni și dsca da, câte, discuții care pot avea loc în societate, pana la urma cea mai importanta 3 discuția specialiștilor ca aia știu și dacă și ce influenta are prezenta sau lipsa și cât trebuie și cum poate fi menținut, inclilusiv cum poate fi profitabil pt toată lumea.


Aberații cu vrăbiile lui Mao sunt pt idioți.... Aia au mâncat vrăbiile de foame, nu ot ca a zis Mao.. Si nunde aia au sau nu albine... Si au albină chinezii de produc miere cât tot restul planetei, nu de aia polenizeaza manual...
La fel și discuția cu turismul lu peste....

La Munte va mănâncă ursii, dar in rest cine va mănâncă domnilor? De aia nu avem noi turism?

Nu avem pt ca e mizerie, zero investiți, faci mai mukt pana colea, la Sinaia, decât faci pana în Alpi, pt ca nunai infrastructura... Dincolo de astea, vine omul care e imbecil și vrea, când prinde fraierul de "bucuresti", sa îl jupoaie... Cu excepții desigur, dar e aberant ca o noapte la o mizerie de stațiune de pe Valea Prahovei sa coste cât ij cele mai pricopsit locuri din Europa...
E ca discuția cu produsele tradiționale, habar nu aveți câte produse tradiționale se fac la comanda la mici fabricute de mezeluri, iar când mai fac "acasă" 90% sunt din porci de ferma...

Hainsa lăsăm vrăjelile ca nu din cauza urșilor România e varza...
Da, au ajuns sa fie o problema dar pana la a ii ca e vinovați de toate prostiile oamenilor e drum lung.

Ca principiu, ma doare în cot de ce a făcut Europa, ca principiu natura trebuie protejata, inclusiv animalele, în special alea care trebuie, alea care sunt ale locului, nu "cormoranii"..
Mai bine sa ai o problema ca ai animale decât sa fii în situația zimbrului sau lostritei șamd... Si în curând a multor altor specii când au o problema pt totdeauna ca nu mai ai pt ca ai fost imbecil și ai distrus...

E nevoie de echilibru, nu de hău bau...



#60
echoshoworacle

echoshoworacle

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,019
  • Înscris: 21.02.2022
Mie mi-e frică și de mistreți; bine măcar că bunicii noștri au eliminat cu intenție lupii din zonă... Lupi ne-ar mai fi trebuit! Are cine sa fie "sanitarul". plantațiilor de copaci...La câmpie vreau plantații de copaci cu dublă valoare; economică și de păstrare a apei, de rupere a vântului etc. Mai zboară și câte un fazan, mai umblă căprioarele, mistreții etc Șacalul trebuie eliminat 100%; a apărut în lipsa lupului presupun.

Edited by echoshoworacle, 29 December 2022 - 13:02.


#61
Melteanu

Melteanu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,105
  • Înscris: 28.02.2022
Ma retrag si de pe acest topic.Nu se prefera relocarea,indiferent catre unde, se prefera uciderea.La multi ani si multa minte participantilor!

#62
yekun

yekun

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,426
  • Înscris: 13.10.2022
Spune concret unde să fie relocati urșii din România, nu că indiferent unde...

Sa i plimbi dintr o zona in România e absurd și ineficient, sunt prea mulți, alte țări nu și doresc urși, cum facem ?
Prădător natural nu au, îi sterilizăm sau ce le facem ?

#63
echoshoworacle

echoshoworacle

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,019
  • Înscris: 21.02.2022

View PostGhita_Bizonu, on 28 decembrie 2022 - 00:10, said:

Uitati un mic amanunrt : noi, avem ursi.

Europa cea civilizata NU ARE.

Cum se face ? Pai ticmai ca aia e civilizati, adica arierati imbatati de sange! Noi mai primitivi ne-am mentinut fauna .. Ca nu e virba doar de ursi!!
Ai scapă un amănunt; înainte de 89 aveam urși datorită dictatorului caruia ii plăcea să vâneze, iar după 89 exact datorită EUROPEI CIVILIZATE mai avem urși. Dacă era doar după capul nostru nu prindeau anul ...2015! Ii vindeam la bucată dacă n-ar fi un minim de reguli impuse de la Bruxelles și de către ONG-URI. Cineva vrea sălbăticie din toate punctele de vedere se poate muta în așa zisa federație russa, cât o mai funcționa...Tot Europa Civilizată, Macronii, o să-i salveze de la "umilire" și pe sălbatecii ăștia.

View PostMelteanu, on 29 decembrie 2022 - 13:05, said:

Ma retrag si de pe acest topic.Nu se prefera relocarea,indiferent catre unde, se prefera uciderea.La multi ani si multa minte participantilor!
Ursii nu sunt o problema, "nu sunt persoane nonumane", trebuie doar recenzați corect și stabilit dacă sunt mulți sau puțini. Dacă sunt prea mulți, nu-i poți reloca fără să întrebi și populația unde vrei să-i relochezi! Cum ar fi că eu mâine să mă trezesc cu lupii prin preajma orașului?! Că așa au hotărât niste persoane "bune la suflet"?! Natura este a noastră, nu noi suntem ai naturii. Cum o gestionam asta e altă poveste. Eu zic că nu este nici o necesitate sa pricopsești și alte zone cu animale periculoase.

Natura trebuie să o păstrăm pentru că  viața noastră depinde de ea probabil sute de ani de acum in colo de avans tehnologic. Ea in sine n-are nici un drept. Deși unii încercă să le inventeze. S-ar putea că peste 1000 de ani, dacă nu ne sinucidem direct sau indirect sau nu suntem uciși de vreun dezastru cosmic să nu conteze pentru noi dacă un loc este betonat și are 80 grade sau e pădure cu 17 grade.

Edited by echoshoworacle, 29 December 2022 - 16:45.


#64
ioppo

ioppo

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,453
  • Înscris: 20.02.2008

View PostMelteanu, on 29 decembrie 2022 - 13:05, said:

Ma retrag si de pe acest topic.Nu se prefera relocarea,indiferent catre unde, se prefera uciderea.La multi ani si multa minte participantilor!
UNDE sa fie relocati? Ca ti-am explicat vreo cativa ca nu ai unde si ca au fost relocati/au ajuns ursi langa PLOIESTI in plm!
AI reusit sa citesti care e arealul unui urs brun mascul? Ca sa vezi ce prostii spui cu relocarea vietii.

#65
wertyck

wertyck

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,720
  • Înscris: 13.03.2005
Este adevarat ca exista o tensiune intre oameni si animalele de prada in multe parti ale lumii, inclusiv in Europa. Animalele au fost adesea nevoite sa se adapteze la schimbarile facute de oameni in mediul lor natural, cum ar fi taierea padurilor sau urbanizarea. Acest lucru poate duce la conflicte, cum ar fi distrugerea recoltelor sau atacuri asupra oamenilor.

In ceea ce priveste turismul, acesta poate avea un impact pozitiv sau negativ asupra animalelor si a mediului lor natural. Turismul poate genera venituri pentru comunitatile locale, dar poate de asemenea sa distruga habitatul animalelor si sa le perturbe comportamentul. Este important ca turismul sa fie planificat in mod responsabil, astfel incat sa fie benefic pentru ambele parti - oameni si animale.

In ceea ce priveste relocarea ursilor, este important sa se ia in considerare toate aspectele, inclusiv efectele asupra animalelor, a comunitatilor locale si a mediului. Ar trebui luate masuri de conservare si protejare a ursilor in locul lor natural, precum si de gestionare a conflictelor dintre oameni si ursi. In acelasi timp, ar trebui luata in considerare posibilitatea relocarii ursilor, dar numai daca aceasta este considerata o solutie viabila si sustenabila.

#66
DanyHiker

DanyHiker

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 15,294
  • Înscris: 06.07.2007
Au incercat unii sa-i numere. Au reiesit intr-o anumita zona din Fagaras, 2 ursi/10 km patrati ceea ce ar fi enorm.
Arealul unui urs e intre 50 si 1500 km patrati. Asta inseamna ca in zona recenzata avem de cel putin 10 ori mai multi ursi decat trebuie.
Si cam asa e peste tot.
Sandele sa te rupa ursul prin unele localitati este prea mare. De exemplu in Tusnad, daca vrei sa mergi 300 m pana la magazin sa-ti cumperi un covrig....ar fi bine sa mergi cu masina. Altfel e posibil sa nu mai ajungi acasa intreg. Ziua in amiaza mare.
Cand am auzit am crezut ca e o gluma, insa m-am lamurit singur.
Prin unele sate de campie deja nu-i o idee buna sa iesi in curte sau pe strada noaptea.
Azi vara prin Busteni, pe la 10 seara cand cautam o parcare sa ma cazez, la intrarea pe strada Caraiman langa Penny, ma opreste politia. Plm, zic...oare ce o fi? Buna seara! Nu aveti voie mai sus pe strada. De ce, intreb eu?
Avem o actiune de alungare a unui urs. Ok, zic eu.
In fine...ma cazez si intreb la hotel de treaba asta. Zice angajata: relax, asa e in fiecare seara. Se plimba ursii pe strada principala ca la ei in curte.
Pai futu-l in inima de urs! Cine pe cine comanda in ghena asta? Ursii sau oamenii?

#67
sandel1

sandel1

    Avat de 4 kg/75 cm. Ultimul, balastierele usl au distrus râul.

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,084
  • Înscris: 24.02.2011
Cel mai simplu și fără să supere prea tare nici o tabără ar fi sterilizarea urșilor. Nu pe toți, ci doar cât să țină efectivul sub control.

Edited by sandel1, 29 December 2022 - 21:05.


#68
yekun

yekun

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,426
  • Înscris: 13.10.2022
Păi da, că de asta le e frică oamenilor de urși, că sunt prea potenți sexual și când ajung prin localități violează tot ce prind...
Am înțeles ideea ta, dar ursul brun trăiește 30 de ani, când vei vedea rezultatele unui astfel de program, peste 50 de ani ?


In primul rând, tomberonezii ar trebui eliminați urgent, nu mai le e frică de oameni și zgomote, s au obișnuit, sunt un real pericol.
Împușcați, evident, nu mă feresc de cuvinte.
Dacă se găsește vreun prost care să și plătească pt a împușcat un urs la tomberon, cu atât mai bine.
Și cred că se vor găsi mulți.

Apoi, stabilită o cotă de recoltare anuală rezonabilă.

Nu în ultimul rând, să poată fi împușcați pe loc urșii surprinși în localități, chit că e vb de un sat prăpădit cu 50 de case.

Daca Germania poate trăi liniștită fara nici un urs, 1000 de urși in România e prea suficient.

#69
ioppo

ioppo

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,453
  • Înscris: 20.02.2008
Ce spuneam, oamenii isi fac dreptate singuri. Si animalele mor in chinuri in loc sa se faca totul civilizat.

https://stirileprotv...e-in-mures.html

#70
gogutu77

gogutu77

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 626
  • Înscris: 15.07.2022
Europenii astia civilizati si ecologici, au exterminat la ei acasa toate animalele pradatoare. Dupa aia se duc la altii sa le tina prelegeri ca nu au voie sa faca la fel. A mancat leul trei copii? nu conteaza! e protejat, nu aveti voie sa-l impuscati.

La noi ursii sunt asa de multi pentru ca sunt hraniti de ong-uri. daca astea dispar, sa vedeti distractie  cu o populatie de zece ori peste normal. Descarca cartofi din camion, la 10m de poteca turistica.

#71
arg

arg

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 38,165
  • Înscris: 19.09.2005
o sa fie mare cautare cablul metalic zincat de 2-3mm si celemele aferente.

intrebarea daca cineva pune laturii in ograda propie e tot braconaj?

#72
ioppo

ioppo

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,453
  • Înscris: 20.02.2008
Da, daca esti prins. Nu ai voie sa omori ursul.

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate