Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Denon AVR 1804

Texte și mesaje funny pe sit...

Recomandari carti non-fictiune

Cat costa un pui la rotisor?
 cum leg firele de la o pompa subm...

PC Voltage +3.3V Red!

Cum conectez la net o centrala Fe...

w11 nu mentine profil power proce...
 DIGI se lanseaza in Belgia cu ser...

Setari XMP ram pentru 5900x - BSO...

Iphone 13, 14 sau 15?

Dune: Prophecy (2024 _ ...)
 DMSS problema

Montare parchet in balcon

Exista doar ... si restul

Instagram - sunt eu batran, sau...
 

Parlamentarii lovesc dur miile de mici prosumatori de energie electrică

* * * - - 4 votes
  • Please log in to reply
255 replies to this topic

#199
chilly willy

chilly willy

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,594
  • Înscris: 23.10.2006
Where is cadmium mined in the world?
It is most often found in small quantities in zinc ores, such as sphalerite (ZnS). Cadmium mineral deposits are found in Colorado, Illinois, Missouri, Washington and Utah, as well as Bolivia, Guatemala, Hungary and Kazakhstan. However, almost all cadmium in use is a by-product of treating zinc, copper and lead ores.

Deci il intalnim oricum pentru ca e in minereurile de zinc, cupru si plumb. E si explicabil pentru ca e apropiat chimic de zinc.

How is cadmium used in the world?
Cadmium is primarily consumed for the production of rechargeable nickel cadmium batteries; other end uses include pigments, coatings, and plating. Solar cell manufacturing has also become another significant market for cadmium.

Deci daca nu facem baterii o sa-l folosim oricum in panourile solare. Si in anumite domenii e folosit pentru protectia anticoroziva foarte buna.


Nu e chiar asa negru dracul, problema noastra e mai mult dorinta de profit si din cauza asta companiile miniere fac porcarii mai ales cand exploateaza mine situate in tari slab dezvoltate. De exemplu cum voiau sa exploateze rosia montana cu cianuri si asta fara a tine cont de celelalte minerale care nu ii interesau pe aia. Ei faceau profitul si noi ramaneam cu lacurile de cianura sa le pazim si atunci cand se rupe un dig sa suportam consecintele.

Edited by chilly willy, 22 December 2021 - 21:59.


#200
subss

subss

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,771
  • Înscris: 15.11.2009

 chilly willy, on 22 decembrie 2021 - 21:59, said:

De exemplu cum voiau sa exploateze rosia montana cu cianuri si asta fara a tine cont de celelalte minerale care nu ii interesau pe aia. Ei faceau profitul si noi ramaneam cu lacurile de cianura sa le pazim si atunci cand se rupe un dig sa suportam consecintele.

Se pare că ar exista o metodă mult mai ecologică de extragere a aurului, cu amidon din porumb... :)

#201
chilly willy

chilly willy

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,594
  • Înscris: 23.10.2006
chiar si exploatarea cu cianuri nu e sfarsitul lumii dar trebuie sa faca curat dupa aia. Si intoxicatiile alea din japonia si china cu cadmiu au fost cauzate de deseurile aruncate in rauri de companiile care nu au vrut sa mai cheltuie ceva cu separarea si depozitarea lor. In definitiv se extage ceva care exista oricum in zona si putea sa ajunga in apa.

#202
andreyvsjoker

andreyvsjoker

    unProfessional Joker

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,270
  • Înscris: 25.01.2007
Niste magari, din pacate,
Speram si eu ca macar va fi o compensare 1:1 pacar in decursul unei perioade de facturare. Sa pot consuma seara ce produc ziua.

Asta e, oricum eu pot sa limitez exportul in retea. Daca nu e rentabil nu export nimic. Consum pe minat, incalzit Jacuzzi, incalzire in casa... este pe ce.
Oricum la noile tarife de energie daca reusesc sa consum 80% din capacitate,  investitia se va amortiza mult mai repede decat ma asteptam si nu voi baga nimic in retea.

Dar parca ideea acestei legi era sa ma incurajeze sa sustin consumul de curent local. Nu ma incurajeaza deloc.

#203
chilly willy

chilly willy

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,594
  • Înscris: 23.10.2006
pai nu te incurajeaza pentru ca nu sustii nimic. Ai curent cand nu e nevoie de el si vrei curent cand vor toti. Ce zici de varianta inversa? Sa-ti dea transelectrica curent ziua si sa-ti ceara sa-l dai inapoi seara ca sa compenseze 1:1. Cred ca ar fi de acord la varianta asta de compensare. Iti pui baterii si iei ziua curent de la retea si de la panouri si il pompezi seara inapoi. Iti convine?

#204
andreyvsjoker

andreyvsjoker

    unProfessional Joker

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,270
  • Înscris: 25.01.2007
Urlii  pe topicurile celelalte ca nu este curent destul pentru eveuri. Acum daca bagam in retea nu e cand iti trebuie tie.
Este foarte simplu daca eu injectez 1kW in retea ziua, acel kW nu trebuie produs de hidroelectrica sau mai rau de o termocentrala. Hidroelectrica isi creste productia seara si o lasa mai moale ziua.

Si pana una alta ultima data cand am verificat consumul de curent era mai mare ziua nu noaptea.  

Oricum tu esti un d***, parerea ta nu conteaza du-te si canta pe la alte mese.

Apropo, nu vrei sa si platesc pe curentul produs?

Edited by andreyvsjoker, 23 December 2021 - 13:26.


#205
chilly willy

chilly willy

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,594
  • Înscris: 23.10.2006
pai nu este curent. Acum te inteleg ca te afecteaza personal si nu poti sa fii obiectiv. Ti-ai facut niste planuri care nu merg. Nu e nevoie sa fii trist, incarca-ti springul si nu mai pompa in retea si gata. Daca ar putea folosi curentul tau l-ar folosi. Probabil ca hidroelectrica nu poate sa o lase mai moale decat o lasa deja si nici centralele alea pe carbune. Sunt sigur ca o lasa mai moale ziua dar nu pot sa o lase moale de tot ca nu li se mai scoala seara. Problema ta e ca nu esti singur, mai sunt niste parcuri fotovoltaice care produc simultan cu tine si asta e, te concureaza si mai mult ei nu cer curent inapoi.

Edited by chilly willy, 23 December 2021 - 13:31.


#206
stdalionutpwr

stdalionutpwr

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,415
  • Înscris: 08.04.2020
Daca e sa fim obiectivi exista destula marja de manevra, hidroelectrica poate oficia rolul de baterie, exista in plan o hidrocentrala cu pompaj la Tarnita de 1Gw tocmai in acest scop, daca frigea se facea, dar deocamdata nu frige.

Economia nu are tangenta cu tehnicul, este vorba doar de bani si de sfere de influenta, 2Gw distribuiti nu-i poate controla nimeni, si nu mai pot face pretul cum vor ei, Hidroe;lectrica poate scumpi ofivciul de acumulator.

Virtual ai putea avea compensare 1:1 in acelasi interval orar, adica sa zicem ca produci azi la ora 13 si consumi maine la ora 13, sau in aceeasi ora ai si injectie neta si consum net.

Din pacate sunt destui dispusi sa scoata mai mult din buzunar pentru factura la energie electrica, dar industria pur si simplu nu-si permite acest lux, va muri, si cu ea si noi.
Am vazut in china fabrici de elemnti pentru calorifer electric in care muncitaorii lucrau in frig, pentru a economisi energie.

In varianta in care am sistem cu baterii si injectez fara plata, un surplus care nu il folosesc la nimic, nici la incalzire pe direct, asta ar puta fi un lucru bun pentru industrie, pentru stabilitatea financiara, ar putea fi un beneficiu indirect mai mare decat suma in bani pentru energia respectiva.

Ar trebui sa avem o economie sezonira sa profitam cand energia e ieftina, o productie solara sezonira nu ar distruge producatorii cu pret mic cum este hidroelectrica, care lucreaza in tandem, deoarece poate oficia rolul de baterie, si compensare pe timpul iernii, dar trebuie exclusa incalzirea cu energie electrica ce poate fi utilizata de industrie pentru a face bani, si folosite alte forme de energie ce nu se folosesc in industrie.

Tot ce i-mi doresc este ca injectie sa fie la liber, eventual sa faci o notificare online cu puterea instalata si cu energia livrata estimata pe parcursul unui an, eventual sa fie acolo un grafic standard pentru sistemul fotovoltaic pe care sa il poti edita simplu, si un calculator care calculeaza puterea orara in functie de putrea instalata, de exemplu iarna nu injectezi deoarece folosesti surplusul la incalzire, sau varful de putere poate fi intarziat datorita bateriilor, si nu consumi seara.
Cu baterii pe timpul verii nu consumi deloc, este doar injectie.

#207
sparkyson

sparkyson

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,168
  • Înscris: 11.01.2009
Cum nu incurajeaza nimeni cand statul da 20000 de lei daca iti pui panouri?
Statul este aici inconsistent, iar noi ne certam intre noi. Sa incurajeze achizitia de baterii, daca nu ne trebuie curent verde.
Cred ca daca ne dam putin in spate, se vede si padurea: statul face niste lucruri de ochii lumii (UE este lumea), ca sa arate bine, forma fara substanta.

#208
stdalionutpwr

stdalionutpwr

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,415
  • Înscris: 08.04.2020
Pai  credeti ca ar face, trebe sa dea bine la Bruxelles, in realitate nimic, nu stiu daca or veni aia sa controleze dupa ceva timp. poate daca ii baga pe astia in faliment si i-si pun guvernarea lor,

#209
chilly willy

chilly willy

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,594
  • Înscris: 23.10.2006
nu face nimic nici macar ca sa dea bine, face totul fortat cand termenul unei masuri e depasit si aia ameninta cu infringementul sau ca nu le mai dau ceva fonduri pe care astia voiau sa le fure.  Statul cheltuie bani fara sens pe care ii da acestor prosumatori fara a avea un scop. Energia aia e energie pierduta, ei dau subventiile doar pentru ca asa le cere bruxelul. Mai mult Romania nu prea are multa industrie. Daca vrei sa faci economie si sa folosesti energia solara la maxim trebuie o planificare astfel ca sa o poti folosi. Realitatea insa e mult mai trista, facem totul doar din corectitudine politica si pentru a satisface fanteziile unei comisii detasata de realitate.
E foarte clar pentru orice inginer ca energia solara e intermitenta si imprevizibila si nu are doar fluctuatia noapte - zi ci si sezoniera. Din acest motiv e foarte greu sa o integrezi intr-un sistem de productie a energiei cu centrale mamut cu inertie mare care nu pot fluctua ca productie dupa cum trec niste nori sau bate vantul. Ele stau "calde" si baga sau scot din retea niste generatoare dar le mentin in rotatie si sincrone cu reteaua. Practic daca nu produc pierd bani, intra in insolventa etc. Parerea mea e ca singurul consumator rezonabil care poate fi fluctuat dupa cum bate vantul sau trec norii e electroliza pentru a fabrica hidrogen si mai departe combustibil sintetic. E o forma de acumulare a energiei in ceva cu densitate mare de energie. Bateriile dupa mine vor fi un chix. Daca erau economic viabile erau deja in uz pe scara larga si fara energia solara pentru ca si in sistemul clasic ai productie nocturna cu care nu ai ce face si ar fi rentabil sa o putem incarca in baterii. Cu cresterea energie solare productia cu care nu ai ce face se deplaseaza in timpul zilei. Procesele industriale de fabricatie nu pot fi fluctuate dupa soare. Daca azi e o zi insorita fabricam in draci si daca maine ploua pe zone intinse stam acasa ca nu e curent. Nici comisia si nici statele nu au facut proiecte viabile ingineresc si economic ca sa integreze energia solara. Totul e vorbarie goala.
Nici nu merita treaba asta cu prosumatorii. Daca ai panouri si poti gasi ce sa faci cu energia foarte bine. Daca iti permiti si baterii ca sa devii independent si mai bine dar nu astepta ca statul si companiile de energie sa-si opreasca productia pentru niste producatori mici. Sincer mi se pare chiar si obraznicie pentru ca statul ti-a dat moca niste bani sa-ti pui panouri si mai ai si tupeul sa vii cu pretentii ce mare producator esti si vrei compensare 1:1. Poate daca puneai panourile cu banii tai era alta discutie dar asa...
Corect ar fi ca statul sa-ti ceara sa platesti inapoi acei bani in curent la pret mai mic decat al pietei pentru ca ti-a dat un imprumut fara dobanda. Daca energia solara e rentabila atunci iti vei plati datoria sub forma de curent si ramai cu instalatia. Banii recuperati pot fi dati altor oameni care reiau ciclul.

Edited by chilly willy, 23 December 2021 - 19:38.


#210
Joker18

Joker18

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 28
  • Înscris: 29.06.2021
Dar de ce ai tu impresia ca pe aici toti avem fotovoltaice luate cu subventie.
Eu le-am platit integral cu banii mei si sunt sigur ca sunt multi altii asa. As putea chiar sa garantez ca sunt mai multi cei care au luat fara subventie. avand in vedere ca doar 460 de dosare au fost pe subventie si sunt cateva mii de prosumatori.
Ce nu poate pricepe creierul de inginer e ca rolul casa verde nu e de a sustine industria ci de a sustine consumul casnic care este in crestere.
Astfel reduci presiunea pe celelalte surse de energie electrica care se pot concentra pe industrie, dupa caz.

Compensarea 1:1 se dorea a fi o metoda temporara pentru a incuraja mai multi oameni sa opteze pentru fotovoltaice si nu se adreseaza doar celor din programul casa verde. Program pe care multi nu vor putea sa il prinda.
Cine crezi ca isi mai instaleaza fotovoltaice, sau un sistem supradimensonat daca isi recupereaza investitia dupa 10 ani.
Actualmente PV se amortizeaza foarte bine daca reusesti sa consumi mare parte din ce consumi, daca sa zicem eu as instala un sistem de 15 kWp va fi foarte dificil sa amortizez diferenta de cost de la ce am acum (5kWp) si 15kWp.

#211
_bcristian_

_bcristian_

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,574
  • Înscris: 31.12.2006

 sparkyson, on 23 decembrie 2021 - 17:03, said:

statul face niste lucruri de ochii lumii (UE este lumea), ca sa arate bine, forma fara substanta.

Pentru ca ideea UE in sine e una proasta, la nivel de greta, lozinci fara suport tehnic.

#212
chilly willy

chilly willy

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,594
  • Înscris: 23.10.2006

 Joker18, on 23 decembrie 2021 - 21:03, said:

Ce nu poate pricepe creierul de inginer e ca rolul casa verde nu e de a sustine industria ci de a sustine consumul casnic care este in crestere.
Astfel reduci presiunea pe celelalte surse de energie electrica care se pot concentra pe industrie, dupa caz.

pai chiar consumul casnic nu il poate sustine pentru ca de pe la 9 pana la 17 interval in care se incadreaza varful de productie al panourilor lumea e la servici.
Ar fi perfect sa poata sustine macar consumul casnic. Nu prosumatorii sunt asa o problema in sine ca inca nu sunt multi dar se adauga fermelor fotovoltaice si alea deja sunt in aceeasi situatie ca nu li se poate absorbi energia.
Probabil ca s-a pus gresit problema. Poate ca ar trebui platiti kWh astia in loc sa fie compensati si tariful sa fie in functie decat e pretul in momentul producerii. Acum avem smart metere si e usor de corelat ora la care s-a livrat energia cu pretul pietei. Fiind conectate wireless pot face treaba asta automat. Asa toata lumea ar fi ok.
Practic aici e inconvenientul, pretul curentului variaza la fiecare ora si solarul furnizeaza cand e ieftin si dupa aia vrei sa consumi cand e peak si e evidenta pierderea transelectrica.

Edited by chilly willy, 24 December 2021 - 08:39.


#213
kolfleading

kolfleading

    Born to Raise Hell

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 19,987
  • Înscris: 01.03.2013

 chilly willy, on 24 decembrie 2021 - 08:36, said:

Nu prosumatorii sunt asa o problema in sine ca inca nu sunt multi dar se adauga fermelor fotovoltaice si alea deja sunt in aceeasi situatie ca nu li se poate absorbi energia.
Ba se poate. Tehnic nu este absolut nici o problema.
Problema este doar de prostie, interese comerciale si politice.

Edited by kolfleading, 24 December 2021 - 09:29.


#214
sparkyson

sparkyson

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,168
  • Înscris: 11.01.2009
Si eu am cautat un abonament diferentiat orar, dar au disparut toate de pe piata.
Chiar si fara panouri solare, niste baterii pentru acasa ar fi suficiente pentru a reduce atat costurile proprii, cat si presiunea asupra retelei. Ceea ce ar putea fi incurajat prin programele guvernamentale, daca in tara asta nu se poate construi infrastructura centralizata.

Uitati aici un video interesant care explica piata de energie din Australia. Se poate vedea cum atat emisiile, cat si costurile, sunt mult reduse multumita soarelui si vantului. Win-win, cum ar veni. Este adevarat ca supra-productia solara duce la preturi uneori negative, așa ca este corect ce spune chilly willy, si nu toata productia solara este valoroasa. Doar ca, daca ai stii asta, ca prosumator, ai putea sa iti optimizezi auto-consumul cand exista deja supra-productie si ai injecta in retea cand energia produsa de tine merita injectata.

Attached File  prices.jpg   135.14K   9 downloads

Edited by sparkyson, 24 December 2021 - 09:35.


#215
Joker18

Joker18

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 28
  • Înscris: 29.06.2021

 chilly willy, on 24 decembrie 2021 - 08:36, said:

pai chiar consumul casnic nu il poate sustine pentru ca de pe la 9 pana la 17 interval in care se incadreaza varful de productie al panourilor lumea e la servici.
Ar fi perfect sa poata sustine macar consumul casnic. Nu prosumatorii sunt asa o problema in sine ca inca nu sunt multi dar se adauga fermelor fotovoltaice si alea deja sunt in aceeasi situatie ca nu li se poate absorbi energia.
Probabil ca s-a pus gresit problema. Poate ca ar trebui platiti kWh astia in loc sa fie compensati si tariful sa fie in functie decat e pretul in momentul producerii. Acum avem smart metere si e usor de corelat ora la care s-a livrat energia cu pretul pietei. Fiind conectate wireless pot face treaba asta automat. Asa toata lumea ar fi ok.
Practic aici e inconvenientul, pretul curentului variaza la fiecare ora si solarul furnizeaza cand e ieftin si dupa aia vrei sa consumi cand e peak si e evidenta pierderea transelectrica.
Adevarat, asa am auzit si eu, cand omenii nu sunt acasa se opresc automat frigiderele, congelatoaele, absolut toti consumatorii.
Sunt intrerupatoare automate care cand sesizeaza cheia in usa, opesc, respectiv pornesc toti consumatorii.
Si e la fel de adevarat e ca absolut toata lumea e la munca si nimeni nu e acasa in timpul zilei. Din cate stiu esti pasibil de amenda daca te prinde seful de scara acasa cat e soarele pe cer.
Faci niste generalizari pe care imi e si greu sa le cataloghez. sincer....

Inca o chestie, in fiecare postare de-a ta mai bagi cate o minciuna. Citez "solarul furnizeaza cand e ieftin". Ultima data cand am verificat peste tot in lume energia e mai ieftina noaptea, nu ziua.
Si peak-ul de consum caznic e pe intuneric doar o parte din an, in cealalta parte a anului soarele apune dupa ce se intorc oamenii de la munca.

#216
chilly willy

chilly willy

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,594
  • Înscris: 23.10.2006
asa e, e mai ieftina noaptea pentru ca e produsa majoritar din termocentrale. Pentru ca noaptea e consum mai redus ei sunt nevoiti sa arda combustibil ca sa mentina generatoarele mergand dar neconectate. Din cauza asta lor le-ar conveni sa vanda si mai ieftin si ofera acele tarife de noapte care ar avea scopul de a muta unele consumuri din perioada de consum mare in cea de consum mic noaptea. Dar planurile de inverzire urmaresc inchiderea termocentralelor si inlocurea lor cu panouri solare care ar deplasa zona de supraproductie in mijlocul zilei.
Nu opresti toti consumatorii cand pleci dar nici nu raman prea multi. Nu ai lumini aprinse nu folosesti plite electrice, nici masina de spalat (asta s-ar putea dar nu o fac prea multi), de regula  AC-ul e oprit, nici nu ai deschis tv-ul, computerul, si alte activitati pe care le faci acasa. Practic ramane doar frigiderul activ. De aia si este o perioada de consum mai redus in cursul zilei.
Pretul curentului se negociaza continuu, sunt niste piete unde se vinde si se cumpara si atunci cand e mult curent pretul lui scade (pentru transelectrica) si cand e peak de consum e mare. Transelectrica nu iti poate da curent la preturi schimbate in fiecare ora si iti da un pret general si ei incearca sa faca profit din diferenta de pret. Evident ca nu le convine sa ia curentul tau la ore cand pretul scade si sa ti-l dea inapoi cand pretul creste. Dilema ar putea fi rezolvata probabil doar cu niste smart metere care sa tina cont de pretul ala.
Parerea mea e ca acum cand avem smart metere peste tot pretul curentului ar trebui sa fie variabil cu ora. In felul asta oamenii ar fi mai constienti de variatia pretului si unii ar face unele actiuni in afara orelor de peak. De ex ar pune masina de spalat noaptea. Sau masina de paine. Asta ar ajuta la echilibrarea retelei prinn atenuarea diferentelor intre consumul maxim si cel minim.
Ma gandesc ca transelectrica a scos abonamentele diferentiate orar in incercarea de a mai castiga bani pentru ca noaptea cumpara mult mai ieftin curentul dar il da la acelasi pret. Probabil ca noaptea face bani si la perioadele de peak pierde. Acum si cu masinile astea electrice creste consumul si noaptea.

Edited by chilly willy, 24 December 2021 - 12:23.


Anunturi

Second Opinion Second Opinion

Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale.

Astfel vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate