Espressor Nespresso
#73
Posted 14 November 2021 - 10:05
mariuscbn, on 14 noiembrie 2021 - 09:54, said:
Am testat mult piata si NU am gasit un aparat casnic care sa prepare 9 (NOUA) bauturi, sa aibe un pret decent la achizitie, sa aibe presiune buna, sa fie extrem de usor de intretinut si sa ai o diversificare larga de cafele. Exista la banii ia si aparate care prepara 10 (ZECE) bauturi, n-ai cautat tu bine Sau, mai bine zis, n-a cautat Buhnici. Edited by george_alexandru, 14 November 2021 - 10:08. |
#74
Posted 14 November 2021 - 10:57
george_alexandru, on 14 noiembrie 2021 - 10:05, said:
Exista la banii ia si aparate care prepara 10 (ZECE) bauturi, n-ai cautat tu bine Sau, mai bine zis, n-a cautat Buhnici. Vreau sa vad si eu unul de 19 Bar care face 10 bauturi la 1.500Lei....astept sa-mi arati! |
#75
Posted 14 November 2021 - 11:06
Asteapata-l pe Buhnici, daca nu apare la el pe canal nu pot sa-l recomand.
Ca idee, nu contest faptul ca Nespresso e un Ca idee, un espressor de cafenea face cafeaua la presiuni in zona 9 bari...dar probabil aia nu se uita la Buhnici ca sa afle cum se face un espresso adevarat. Edited by george_alexandru, 14 November 2021 - 11:15. |
#77
Posted 14 November 2021 - 17:59
A treia oara nu va ma sterg atacurile, direct va premiez.
|
#78
Posted 15 November 2021 - 18:19
vartolome_1, on 14 noiembrie 2021 - 17:53, said:
19 bari? Chiar credeti asta? In short: the standard pressure for making an espresso is 9 bars, not 15 or 19 or any other figure. Domestic coffee machines incorporate overpressure valves to their pumps (vibratory type) to achieve the final pressure of 9 bars since, due to their operation, these pumps dissipate several bars of pressure during the process. In short, is this clear to you? Once we know these details, consumers are much more aware. They know how to calibrate better the aggressive advertising campaigns of coffee machine manufacturers, who always try to get the message across that the more, the better. A 19 bar coffee machine is a guarantee, but it does not necessarily produce better coffee than a 15 bar machine, nor does a 15 bar machine produce better coffee than a 9 bar machine. They are all set up so that the water pressure as it passes through the ground coffee is as close as possible to those 9 bars of reference. And this is without taking into account other much more important aspects such as the quality of the grind, the raw material used, the pressing of the beans, etc. If you neglect any of these issues when preparing your espresso, rest assured that the pressure bars will not come to your aid. https://coffeemaker....r-pressure-mean |
#79
Posted 15 November 2021 - 20:11
mariuscbn, on 14 noiembrie 2021 - 10:57, said:
I-a da tu un exemplu de banii aia....ca asa de dat din taste toti sunteti buni! Vreau sa vad si eu unul de 19 Bar care face 10 bauturi la 1.500Lei....astept sa-mi arati! Care e avantajul fata de Gran Lattissima? 1. Nu trebuie sa tin acel vas al espressorului in frigider, laptele sta in sticla/recipientul lui si e folosit pentru orice altceva. 2. Nu am de curatat acel vas cand se termina laptele (si sa ne intelegem, toate acele tuburi prin care trece laptele sunt greu de curatat corect, pentru ca laptele, mai ales care sta mult, se depune pe ele) - asta zic eu ca e marele avantaj, intretinerea mult mai simpla, nu ai de curatat tuburi prin care trece/stagneaza laptele (sigur, ai o latiera de curatat, dar aia o clatesti usor imediat ce ai terminat, nu apuca sa se depuna laptele ca sa fie greu de spalat - decat daca ti-e lene sa o clatesti imediat dupa ce ai facut un cappuccino), in rest tija aia de inox care intra in latiera se curata singura dupa ce iei latiera (si oricum ea doar da presiunea, nu vine laptele prin ea) 3. Faci spuma de lapte ca la aparatele de cafenea, intr-o latiera barista (care vine cu aparatul) si, marea smecherie a lui, e ca are un senzor care masoara temperatura laptelui din acel vas si stie exact cand sa opreasca spumarea in functie de cat de multa spuma vrei sa faca (indiferent de cantitatea de lapte pe care o pui in vasul de inox, stie exact cand sa se opreasca). 4. Teoretic ei promoveaza aparatul ca fiind bun pentru Latte Art, dar asta evident e o chestie pe care trebuie sa fii dispus sa o inveti, daca inveti cum sa scoti bulele de aer din lapte (prin amestecare/lovire a fundului vasului) si cum sa torni, poti face si Latte Art 5. Aparatul e din inox si mai are si un ecran unde ai tot felul de setari pe care le poti face (deci alea 7 bauturi de fapt au multe variatii fiecare, de exemplu doar Cappuccino are in total 440 de combinatii de setari care tin de cat de tare/lunga sa fie cafeaua, cat de multa spuma sa faca, ce temperatura sa aiba laptele), pe ansamblu are un design mai fain 6. Controlul e mult mai avansat ... pe langa ca poti face cappuccino-ul cu acele 440 de setari diferite, si cantitatea de lapte/spuma o pui in functie de cum iti place tie Eu insa l-am luat pentru 1, 2, 3 ... intretinere simpla si faci rapid si usor cappuccino/bauturi cu lapte de calitate. PS: M-am uitat de curiozitate care sunt alea 9 tipuri de cafea, de fapt sunt aceleasi 7 tipuri si la Gran Lattissima ... celelalte doua sunt Hot Milk si Hot Foam, adica doar lapte simplu incalzit sau lapte facut spuma ... aia pot face separat si la al meu, deci teoretic si al meu are tot 9 tipuri de bauturi daca o luam asa Edited by utopium, 15 November 2021 - 20:14. |
#80
Posted 16 November 2021 - 01:05
Utopium, tu probabil ai cunostinte de tehnica barista. Dar tehnica hidraulica a aparatelor, cu siguranta nu o ai. O pompa ulka ex5 iti duce presiune pana in 19bar maxim in conditii ideale(vorbim de tensiune, curent), nu cele recomandate, crede-ma, lucrez in vending coffe.
In alta ordine de idei, furtunele care sunt din PTFE, mai exact teflon, nu suporta mai mult de 9 bar, iar daca nu cedeaza pe lungime, va ceda la imbinari, unde subtierea acestuia va fi de sub 0,3mm. Aviz pentru toti bautorii de cafea: nu presiunea face cafeaua. O cafea perfecta reiese dintr-o prajire cat mai aproape de naturala, o rasnire cat mai rece(pe cutite ceramice) la o genulatie minim spre moderat(nu ca cea de filtru), o temperatura a apei de 85-90'C si o presiune constanta a apei. Si inca ceva: poti avea espresso de 10.000 euro, daca bagi cafea de 15lei/kg, il vei ponegri degeaba. Invers, se schimba lucrurile.cu un espresso de 200lei, vei putea scoate o ceasca exemplara dintr-o boaba buna. Cine ma va contrazice, cu modestie spun ca este un dobitoc! Edited by vartolome_1, 16 November 2021 - 01:08. |
#81
Posted 16 November 2021 - 08:51
Eu doar am aratat mai sus de ce ai nevoie de acei 19 bari ... pentru ca e alt tip de instalatie, care are pierderi si presiunea finala e tot in jur de 9 bari. Si nici nu ai nevoie de mai mult de 9 bari de fapt.
Deci da, poti zice ca acei 19 bari suna bine doar pe hartie, aia nu inseamna ca acea pompa nu produce pana la 19 bari initial, dar pana la cafea tot 9 bari ajung. vartolome_1, on 16 noiembrie 2021 - 01:05, said:
Dar tehnica hidraulica a aparatelor, cu siguranta nu o ai. O pompa ulka ex5 iti duce presiune pana in 19bar maxim in conditii ideale(vorbim de tensiune, curent), nu cele recomandate, crede-ma, lucrez in vending coffe. Evident ca solutiile tehnice pentru un espressor profi care trebuie sa faca sute de cafele pe zi si unul home care face 2-3 cafele pe zi difera mult, dar aia nu inseamna ca un espressor de home use nu poate avea suficienta presiune pentru a face un cappuccino cum trebuie. Edited by utopium, 16 November 2021 - 08:53. |
#82
Posted 16 November 2021 - 15:08
Ce treaba are pompa vibratoare cu pompa cu piston? Incurci merele cu perele. Sunt diferite complet, atat ca principii de functionare, cat si ansamble.
|
|
#83
Posted 16 November 2021 - 15:34
N-am zis ca au vreo legatura, ci ca faptul ca sunt tehnologii diferite in aparatele home-use fata de cele profi nu inseamna ca presiunea aia initiala de 19 bari nu e reala. Si am aratat mai sus si de ce e 19 bari, pentru ca cu ce se pierde pe traseu se ajunge tot la 9 bari.
Pana la urma ce e relevant pentru mine e ca espressorul profi de volum mare de la serviciu nu face cafea mai buna decat asta de acasa (si e semnificativ mai multa bataie de cap ca sa-l cureti/intretii). Restul sunt povesti de marketing din punctul meu de vedere, inclusiv chestia cu 19 bari care e de fapt irelevanta. Edited by utopium, 16 November 2021 - 15:38. |
#84
Posted 16 November 2021 - 18:14
Adevarul e ca și eu am ajuns sa apreciez mai mult un aparat nespresso cu capsule de calitate, fata de multe aparate automate de făcut cafea, fie ele numite profesionale, sau home-use.
|
#85
Posted 16 November 2021 - 18:23
Eu am vreo cateva mii de Nespresso la activ, de la rasnite din alea de 200 de lei pana la aparate din alea profesionale de ocupa jumatate de masa. In zona asta clar sunt cele mai bune, dar cumva prefer un espresso de la automat, din cafea proaspat prajita.
|
#86
Posted 16 November 2021 - 19:58
Depinde foarte mult de aparat, mai precis de rasnita cu care e dotat. Majoritatea cu care am avut de-a face, subextrag chiar și cu rasnita pe granulație minima. Exista si aparate bune, dar costa. Am băut cafea dintr-un Miele de 12500lei, jurai ca e făcută manual, in aparat profesional
|
#87
Posted 16 November 2021 - 20:34
Banuiesc ca si cafeaua era de calitate si proaspat prajita.
|
|
#88
Posted 16 November 2021 - 20:39
Era cafeaua pe care o folosesc eu in mod curent acasă: Ethiopia Guji Tabe Burka, de la Claro
|
#89
Posted 16 November 2021 - 21:09
MembruAnonim, on 16 noiembrie 2021 - 18:23, said:
dar cumva prefer un espresso de la automat, din cafea proaspat prajita. Pana la urma pentru home-use de obicei cauti cel mai bun compromis intre pret, calitate, usurinta utilizare, intretinere usoara, eventual si control avansat daca iti doresti ... daca vrei cafea proaspat macinata acasa ai varianta ieftina in care iti macini singur cafeaua, o presezi manual cu tamperul, apoi cureti recipientul dupa fiecare cafea ... evident, mult mai multa bataie de cap, dar daca ai timp sau iti place sa faci asta, de ce nu? Nu zic ca nu mi-ar placea sa am timp sa fac asta, dar realitatea e ca n-am, fac deja prea multe oricum M-am uitat initial la un astfel de espressor, dar mi-am dat seama ca as pierde prea mult timp cu el, iar sa fac cappuccino era si mai complicat. Altfel, daca vrei macinare automata si cappuccino bun tot automat, cresti bugetul si ai si macinare automata. Personal nu consider ca merita, dar poate pentru altii merita. Cumva e ca si ascultatul muzicii la pick-up, are farmecul ei, dar e mai mult o iluzie ca vei avea calitate mai buna decat streamingul de pe Tidal/Spotify/Deezer hi-res (si o spun ca om care am crescut cu pick-up si inca are acces la unul si la o gramada de viniluri). Initial CD-ul a castigat lupta pentru ca a fost formatul mai practic, care nu isi pierde calitatea in timp, asta pana a venit streamingul si a castigat si in fata CD-ului, pentru ca e si mai practic. Sigur ca gasesti si azi fani ai vinilurilor sau CD-urilor (si eu cumpar CD-uri periodic), dar lupta a fost clar pierduta in fata serviciilor de streaming. De asta zic ca piata de obicei alege cel mai bun compromis ... nici un compromis nu e perfect, ca de aia e compromis, dar exista compromisuri care se impun pentru ca satisfac o majoritate. |
#90
Posted 16 November 2021 - 21:12
utopium, on 16 noiembrie 2021 - 21:09, said:
Cred ca ai vrut sa zici proaspat macinata, ca nu cred ca exista si aparate (mainstream cel putin) care sa prajeasca cafeaua inainte sa iti faca espresso Cafea proaspat prajita inseamna cafea prajita de cateva zile, pana la o saptamana. Sunt multe prajitorii in Bucuresti de unde poti lua cafea proaspat prajita. Chiar si prajita in aceeasi zi. E diferenta uriasa, am observat si acasa cu acelasi sortiment de cafea, folosit la cateva zile dupa prajire si la interval de o luna. Dar, dupa cum ziceai, trebuie sa iti bati capul cu asta iar daca n-ai chef...nespresso e o solutie buna. Recomand si eu cunoscutilor. Edited by george_alexandru, 16 November 2021 - 21:16. |
Anunturi
▶ 0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users