Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Unde e recomandat sa ma cazez in ...

Descarcator de supratensiune tip 2

ping digi?

Reparare "șanțuri&#...
 De ce i se zice Mariei "Stapa...

Colet valoare Londra București

BMW seria 3 rulat vs SsangYong Ko...

Share abonament Netflix
 Cum pot sa fac rost de un negativ...

Lant Bicicleta

Un designer artist: Raymond Loewy

ATS din contactor modular
 Parere apartament ~150k

Limitare la 100mb/s

Altercație

Cartonașe și stickere t...
 

Amanare TVA 5% imobiliare!

* * * - - 2 votes
  • Please log in to reply
160 replies to this topic

#19
MembruAnonim

MembruAnonim

    MembruAnonim

  • Grup: Banned
  • Posts: 398,284
  • Înscris: 08.10.2015

View Postdenky, on 03 ianuarie 2021 - 10:07, said:

Si eu cred ca o sa fie un 2021 cu masuri ... nepopulare.
Daca o sa ne mareasca taxele in loc ca reformeze administratia publica o sa fie un rahat de guvernare.

#20
ovidiudache

ovidiudache

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 58
  • Înscris: 17.07.2008
Mi se pare o idee bună pentru acest an f. greu. Oricum legea votată de vechiul Parlament a fost doar amânată ca și introducerea pensiei speciale pentru primari sau creșterea punctului de amendă. Să vedem ce zice și noul Parlament.

#21
BloodRa

BloodRa

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,989
  • Înscris: 22.04.2019
Normal că o să fie. Toate cheltuielile de anul trecut trebuie acoperite cumva.

TVA se reduce,in general, la produsele de strictă necesitate. Creșterea pragului pentru tva-ul la locuințe sigur nu se încadra la așa ceva, mari șanse să fi fost o momeală electorală aruncată pe piața.

#22
zicugol

zicugol

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 271
  • Înscris: 14.06.2020
S-a spart bula imobiliara?

#23
Stef_Stef

Stef_Stef

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,008
  • Înscris: 17.08.2016

View PostBloodRa, on 03 ianuarie 2021 - 10:00, said:

A sta la casă nu mai e in regim social.
Oricum la case se pot face suficiente aranjamente, sunt suficiente cazuri in care se facturează construcția separat de teren, și, surpriză, aveai TVA redus și pe legea veche.
iti da baca credit pt casa fara teren?

#24
Tomaso

Tomaso

    Superior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 57,714
  • Înscris: 11.04.2005

View PostBloodRa, on 03 ianuarie 2021 - 10:00, said:

A sta la casă nu mai e in regim social.
Oricum la case se pot face suficiente aranjamente, sunt suficiente cazuri in care se facturează construcția separat de teren, și, surpriză, aveai TVA redus și pe legea veche.

Măsura cu 5% nu este musai o chestiune de protecție socială.

România are o mare problemă locativă.   Aglomerația din orașe este datorată excesului de urbanizare,  cartiere dormitor,  punerea pe vertical fără rost.    Cunoaștem cauza.
O viață mai bună începe de la a avea o casă. O CASĂ.

5% TVA înseamnă mult pentru o casă.    Ar trebui zero tva pentru construcția de case.    Dar statul este hulpav și vrea impozite pentru a-i ține în spinare pe alții.  Ok, asta este.

Atunci când a fost ales pragul de 95K  erau niște costuri.   Acum sunt altele.   Aproape că nu mai poți vinde o casă cu 95K.    Sau dacă o vinzi,  este ceva de compromis,  materiale proaste,  manoperă de două parale,  chiar nu este ceea ce ar trebui să fie.    Bun.   În mod logic și normal,  acest prag trebuia ridicat nu de acum,  ci de măcar cu doi ani în urmă.   Doar ca să ajungem la zi cu prețurile,  nu pentru a câștiga cineva,  ceva.

Ceea ce a făcut guvernul ăsta de două parale nu lovește în dezvoltatori, ci în amărăștenii care se chinuie să-și cumpere o casă.    Guvernul le-a pus o piedică pe la spate.  Golănește.

TVA-ul este  o taxă pusă clientului final.   Acesta plătește TVA.    Nu dezvoltatorul sau vânzătorul.    Clientul plătește,  iar cel care încasează o face în numele guvernului.   Îi face un serviciu gratuit guvernului.

So,  dacă cineva aplauda chestia asta și crede că e ceva pozitiv,  înseamnă că ține partea guvernului și este contra omului care își dorește o casă.    Simplu.

#25
BloodRa

BloodRa

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,989
  • Înscris: 22.04.2019
Întotdeauna începi cu ce îți permiți.
Statul ar trebui să continue politica ANL, nu să reducă TVA sau să subvenționeze dobânzile pentru împrumuturile din programe gen prima casă.
Dacă vrei să stai la casă ai și posibilitatea terenurilor puse la dispoziție de comunele care au deficit de populație. Nu e tocmai un mecanism transparent, că doar suntem în România, dar e.

Să nu batem câmpii. Orice reducere de TVA a dus la o creștere a prețului fără TVA.
Clienții finali vor vedea o mult mai mică reducere decât cei 14%, diferența va fi că vor fi bani încasați de dezvoltator, care câștigă bine oricum, pentru cei care au uitat statul nu are taxe pe veniturile salariale în construcții, nu vor ajunge la stat.

A fost un an greu și ăsta care vine nu se anunță roz, nu e momentul de a reduce sursele de venit ale statului. Pentru că altfel acesta se va împrumuta excesiv și într-un final ne va lovi pe toți. Mă rog, pe cei care vom mai rămâne pe aici.

#26
nestoro

nestoro

    Active Member

  • Grup: Validating
  • Posts: 1,288
  • Înscris: 17.09.2020
Cand statul a decis sa treaca la cota unica, toata lumea s-a bucurat doar ca uniii mai mult si unii mai putin, in functie de cat a castigat fiecare. Aia care au castigat cel mai putin au fost chiar ofticati, ofticati ca aia cu salarii mari au avut mult mai mult de castigat. Mai recent, cand s-a dat legea asta cu TVA 5%, s-au bucurat multi, mai putin aia care cumparasera cu un an inainte. Si cand s-a dat legea cu 80% din salariu pentru mamele care nasc si stau acasa doi ani s-au bucurat multi, nevasta-mea de exemplu s-a ofticat ca atunci cand am facut noi copii a primit 500 de lei pe luna, a stat acasa nici doua luni si s-a intors la munca. Cand s-au trecut contributiile de la angajator la angajat, a fost problema cu IT-istii care au pierdut bani, unele companii au compensat, altele nu, pe buna dreptate, ca nu poti tu sa compensezi toate masurile statului. Aceeasi discutie e azi cu TVA-ul asta, aia care au ceva de pierdut se oftica, aia care se ofticau de pe margine ca altii au si cumpara, acum juiseaza.

Logic vorbind acum, e stupid ca guvern sa adopti o lege pe care sa o anulezi o luna mai tarziu, dar dincolo de asta, economic vorbind insa, legea nu avea sens - piata e deja incinsa, 2020 a fost cel mai bun an imobiliar din istoria recenta, nu exista nici un fundament pentru care ai veni cu scutiri sau subventii sau orice forma de ajutor pentru un sector care e pe val. Din contra, tinand cont cate alte sectoare lovite si care au nevoie de sustinere exista, e logic sa pui niste taxe suplimentare pe toate sectoarele care merg ca sa le sustii pe restul.

A zis cineva mai sus, cand intr-un stat cu predictibilitatea fiscala a Romaniei tu iti faci planuri peste un an sau doi, nu poti sa te plangi atunci cand nu iti iese pasenta. Te-ai tinut un an intreg ca sa cumperi asteptand o pleasca, pleasca a venit in noiembrie, te-ai grabit sa semnezi ca nu cumva in mod asteptat sa creasca preturile din ianuarie (cum s-a intamplat istoric la orice reducere de TVA), asta e, ai riscat si ai pierdut. Asta se intampla invariabil atunci cand incerci sa prinzi bottom-ul.

Edited by nestoro, 03 January 2021 - 10:49.


#27
slai

slai

    User Incredibil

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 30,889
  • Înscris: 25.01.2007
De unde necesitatea asta de a avea o CASA?
Necesitatea e o locuință. Poate fi la bloc. Și garsoniera. Programele astea ar trebui să-i ajute pe tineri, la început de drum. Ei au nevoie de sprijin, nu ala de vrea vila. Ala cu 140k în buzunar, nu-i problema, are ce cumpăra, nu sta în chirie ca nu-și permite nimic.

#28
BloodRa

BloodRa

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,989
  • Înscris: 22.04.2019
Din ce spunea nestoro mi-am adus aminte de creditele în franci elvețieni. La vremea respectivă toți ziceau ba ești fraier că nu-ți faci credite in franci elvețieni, ca mai târziu să ajungem la scandal pe străzi. Așa e in romanica, unii e fraieri, alții e dastapti.

#29
Adm

Adm

    Property Caretaker

  • Grup: Administrators
  • Posts: 24,169
  • Înscris: 22.05.2003

View PostMembruAnonim, on 03 ianuarie 2021 - 10:09, said:

Daca o sa ne mareasca taxele in loc ca reformeze administratia publica o sa fie un rahat de guvernare.
LOL, care sunt sansele de reforma? 0

Se apropie funia de par, imprumuturile sunt record, costurile salariale sugruma bugetul.

Vor creste multe dari, dar prb rezolvarea va fi cea clasica -> 24% TVA.

Eu as face 5% tva la toate imobiliarele, pentru ca sunt sume mari, foarte mari pt majoritatea oamenilor.
Mai mult, daca ai banii necesari, faci firma platitoare de TVA si cumperi fara a plati acel TVA (intrebati contabilul), apoi inchiriezi, platesti f putin impozit pe venit.

Asadar, cei cu numerar si rezerve oricum sunt privilegiati, daca sunt destepti.

In 20 de ani, timp in care scoti chirie sau stai in casa, expira si termenul de TVA, deci daca o vinzi, nu mai trebuie sa dai TVA la stat.

====
Aceste limitari, in conditiile cresterilor de pret, denatureaza piata, adica au scazut suprafetele, pe masura ce pretul pe mp tot a crescut, asa s-a ajuns sa se ceara pe mpc la apartamente la periferie, cu 50% mai mult decat la case cu o palma de teren la periferie!

#30
Kean

Kean

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,883
  • Înscris: 14.09.2016

View PostAdm, on 03 ianuarie 2021 - 06:34, said:


Acum sa vezi distractia inversa si scandal, mai ales la cei care au imprumut de la banca.

De ce,nu e scris in contract ce obligatii sunt de ambele parti.Daca dezvoltatorul hapsan s-a aruncat repede la momeala si a promis apartamente mai ieftine,acum trebuie sa-si respecte angajamentele,chiar daca intra in faliment.Ceea ce nu as crede totusi.

#31
Adm

Adm

    Property Caretaker

  • Grup: Administrators
  • Posts: 24,169
  • Înscris: 22.05.2003
Tu pe ce lume traiesti? Serios!
Contractele sunt adesea impuse de vanzator si sunt in favoarea lor.

In Decembrie am vazut o multime de reclame pe FB/Instagram/Adsense cu imobile cu 5%.
Banii aia sunt investitii pierdute.

Fiind o lege promulgata, sunt destui care au semnat imprumut/contract (sau dat avans) de ex pe suma X, iar acum mai adaugi niste zeci de mii.

#32
Flat

Flat

    Bugetar Esențial

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 32,875
  • Înscris: 23.06.2006

View Postslai, on 03 ianuarie 2021 - 10:45, said:

De unde necesitatea asta de a avea o CASA?
Necesitatea e o locuință. Poate fi la bloc. Și garsoniera. Programele astea ar trebui să-i ajute pe tineri, la început de drum. Ei au nevoie de sprijin, nu ala de vrea vila. Ala cu 140k în buzunar, nu-i problema, are ce cumpăra, nu sta în chirie ca nu-și permite nimic.

nu găsești apt decent la bloc sub 100k
în garsoniera sa stai tu :)

#33
MembruAnonim

MembruAnonim

    MembruAnonim

  • Grup: Banned
  • Posts: 398,284
  • Înscris: 08.10.2015

View PostKean, on 03 ianuarie 2021 - 11:00, said:



De ce,nu e scris in contract ce obligatii sunt de ambele parti.Daca dezvoltatorul hapsan s-a aruncat repede la momeala si a promis apartamente mai ieftine,acum trebuie sa-si respecte angajamentele,chiar daca intra in faliment.Ceea ce nu as crede totusi.

Varianta scurta este pentru ca autoritatile statului nu-si fac treaba. De aia ai contracte impuse, totul calculat in EUR dar vandut in lei, etc

Cumparatorul obisnuit nu are nici cunostintele juridice necesare, nici putere de negociere in fata dezvoltatorilor pentru ca locuintele nou livrate sunt putine.

Edited by MembruAnonim, 03 January 2021 - 11:22.


#34
2Fst4U

2Fst4U

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,732
  • Înscris: 03.11.2003

View Postnestoro, on 03 ianuarie 2021 - 10:45, said:

Logic vorbind acum, e stupid ca guvern sa adopti o lege pe care sa o anulezi o luna mai tarziu....

Guvernul nu adopta legi, in acest caz n-a sustinut ideea parlamentului.
http://www.senat.ro/...20/20L422PV.PDF

View PostAdm, on 03 ianuarie 2021 - 10:58, said:

Eu as face 5% tva la toate imobiliarele, pentru ca sunt sume mari, foarte mari pt majoritatea oamenilor.
Mai mult, daca ai banii necesari, faci firma platitoare de TVA si cumperi fara a plati acel TVA (intrebati contabilul), apoi inchiriezi, platesti f putin impozit pe venit.

Nu exista sa nu platesti TVA, poti cel mult sa-l recuperezi de la stat.
Iti doresti sa ai un control pe o schema de acest gen?

Da, sunt sume mari tocmai din cauza acestei "facilitati" care merge mana in mana cu obsesia romanilor de a fi proprietari.

#35
Tomaso

Tomaso

    Superior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 57,714
  • Înscris: 11.04.2005

View PostAdm, on 03 ianuarie 2021 - 10:58, said:

prb rezolvarea va fi cea clasica -> 24% TVA.

Ca de obicei.
Deja văd că pe ascuns,  pe muțește,  sunt mărite accizele la combustibil, țigări,  energie.  
Nu vor tăia cheltuielile.   Dacă ar fi vrut asta,  până acum ar fi dat semne.

#36
BloodRa

BloodRa

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,989
  • Înscris: 22.04.2019

View PostFlat, on 03 ianuarie 2021 - 11:07, said:



nu găsești apt decent la bloc sub 100k
în garsoniera sa stai tu :)
In Timișoara găsești lejer. In jurul Timișoarei găsești și apartamente in duplex sau chiar o casă rezonabilă.

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate