Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Centrale termice compacte

Portofoliu incepator pe Bursa New...

Probabil inselatorie pe OLX

Istoric Google
 Copil cu temperament sangvinic

ADA TEL SERVICES

inlocuire bara fata clio 4

Ce avem de platit in 2024 la cump...
 La mulți ani @Arader!

La mulți ani @gabiroa!

La mulți ani @gerbil!

La mulți ani @Therockstar!
 Suspect Frauda Informatica

Scari interioare

Parcare gratis Romexpo

Limbaj de programare RUST
 

Pandemia in context psihiatric

- - - - -
  • Please log in to reply
31 replies to this topic

#19
spooky51

spooky51

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,815
  • Înscris: 29.09.2006
Probabil ca de vina este televizorul, din fericire nu ma afecteaza deloc, nemaiavand TV si abonament cablu de vreo 15 ani. Evident ca citesc stirile dar am trecut din ce in ce mai rar pe porcaria de Facebook, prefer de exemplu forumul Softpedia, Reddit, etc.

Nu am facut provizii de nimic, tot ce a fost in plus au fost 2 cutii de paste si 4 conserve de ton pentru eventualitatea in care in saptamana care urma se vor goli magazinele. Au mai fost 1 kg de malai si vreo 3 bucati de branza Hochland, iaurt, plus cate o punga de alimente congelate: mazare, fasole, morcov, spanac si 2 kg cartofi. Nimic special, practic alimente pentru o saptamana pentru a evita goana din magazine, care nu a existat. Au fost golite supermarketurile mari si mai ieftine, Kaufland, Supeco, Lidl, in timp ce Mega Image si Profi au fost linistite. S-a cumparat multa faina pentru ca oamenii nu pot trai fara paine, noi nu mancam paine deci am scapat de grija asta.

Cu impunerea restrictiilor ne-am descurcat cumva, cand era frumos afara mergeam la garaj, am uns si curatat trotinetele, rolele, am scos anvelopele bicicletelor si le-am mutat fata-spate, am curatat bicicletele, am varuit garajul si am patchuit acoperisul cu un pic de "smoala" lichida. Treptat s-a incalzit afara iar oamenii s-au mai relaxat, am inceput sa iesim cu bicicletele prin imprejurimi, evident cu declaratie pe propria raspundere. Am folosit mai putin masina la cumparaturi si mai mult bicicleta. Ne-am orientat spre Kaufland, care a instalat case cu self-pay unde nu prea stai la coada.

Mi-au lipsit cel mai mult primele iesiri pe care le faceam pe la mare, plimbarile cu trotinetele pe faleza. Imi lipseste mersul pe role prin Bucuresti. Imi lipsesc iesirile cu bicicleta in Bulgaria. Am locuri foarte frumoase si pe langa orasul meu insa este o mizerie de nedescris aici. Natura este frumoasa insa este plina de deseuri de constructii si plastic. Am gasit insa cate un loc mai curat si am tot iesit la plaja, am stat la soare si am citit pe malul unei balti locale sau al Dunarii. Dintre toate, cel mai mult imi lipseste Bulgaria.

Edited by spooky51, 12 May 2020 - 08:32.


#20
Cousteau

Cousteau

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,721
  • Înscris: 25.04.2007

View PostAdm, on 11 mai 2020 - 23:36, said:

Rezistenta la stres tine si de educatie pana la un anumit punct.
Eu recunosc ca am fost oleaca furnicutza cand a inceput panica, iar acum consum din camara in mare parte.

De cand cu scoala online, cei doi copii zici ca sunt termite.

Despre tineret, ce sa iti zic, cand a inceput panica stii ce nu mai gaseai deloc la raftul de la Lidl? Salam de Sibiu!
Altfel de salam era, dar ala de Sibiu se evapora dis-de-dimineata, deci romanii asteptau apocalipsa cu stil.

E logic ca stresul accentueaza probleme psihice si chiar anatomice preexistente. Nu e nevoie de psiholog pt asta.
Posted Image
Parca ma revad pe mine cu cele doua termite ale mele. Posted Image
Legat de disparitia Salamului de Sibiu, un prieten mi-a comunicat in primele zile de asalt al hypermarketurilor lista lui de cumparaturi ce cuprindea bauturi fine si bunatati ce altfel si le lua doar de sarbatori, motivand ca daca tot e sa moara, macar sa moara multumit (a mai pomenit si de vorba aia cu "o viata are omul si o........., daca nici pe astea nu le respect....").

O grija am si eu acum, sa golesc incetul cu incetul stocurile de alimente din camara, apeland totusi din cand in cand si la cantarul de persoane.

Stres, anxietate, nimic exagerat, doar un pic peste valorile obisnuite care altadata tindeau spre zero. Sunt un tip optimist in general. Sunt de acord ca oricand se poate intampla ceva mai rau.

#21
zyppster

zyppster

    viața este o contradicție

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,015
  • Înscris: 02.02.2008
acum observ și eu mai bine ce persoane să evit dacă aș dori să-mi fac un anturaj nou pe viitor. având în vedere că țara asta găzduiește mulți nebuni și azilele de nebuni sunt goale... dau de ei pe lângă toate gardurile.

înainte ăștia cu tulburări își mai puteau ascunde aparențele dar acum... ce erau unii agitați să prindă ultima banană bună de pe raft acum un an... în zilele astea ar scoate și cuțitul să te taie pentru o amărâtă de banană. și multe alte exemple.

#22
cuconet

cuconet

    New Member

  • Grup: Validating
  • Posts: 15
  • Înscris: 09.05.2020
Mie mi se pare ca am invat multe cu totii, tineri si batrini, in special cei tineri, carora le venea foarte usor sa fie zmei, sa reclame,sa aclame sau sa se razvrateasca, pentru orice maruntis de ordin social, material.

Ei au avut de invatat cit de greu se cresc si se educa copiii, mai ales cei nascuti  azi, ieri- alaltaieri si care se nasc cu o incarcatura genetica destul de complicata, uneori inexiplicabila chiar si pentru cei mai buni si experimentati doctori si psihologi in materie.

A fost si inca mai este o lectie si pentru batrini,cei care n-au apucat vremurile de razboi sau imediat de dupa, cind si cei asa-zisi bogati au avut de infruntat saracia, foamea, prigonirea.

Per ansamblu, ceea ce traim acum este inferior ca si stare materiala cu ce a fost pe vremea razboaielor mondiale, dar in acelasi timp, este o traire cu totul diferita d.p.d.v. psihic.

Cine nu a avut pina acum deschisa calea adevaratei cunoasteri, e timpul sa fie volens-nolens, bagati in viteza.

#23
sylvius

sylvius

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,400
  • Înscris: 01.01.2007

View PostRhesus, on 11 mai 2020 - 23:15, said:

... de când am devenit așa de crizați ? ...

Pentru bătrâni - îmi explic -: au trecut prin comunism, știau ce înseamnă să nu ai X,Y,Z în casă și în fond temerea lor este legată în proporție de 90% de reminescențele comunismului (va fi ca atunci)

Dar tineretul ... ? Toți o ard cu economia (așa de disperați după bani am ajuns?), cu inactivitatea (temporară) - ce ar fi să te pui în situația unui AVC-ist imobilizat la pat 20-30 de ani? Ăla ce să zică? Cum poate să te bage în depresie, unii în pragul suicidului pt. că de 2 luni nu poți face biking, înot (considerându-te o persoană activă) ? Alții trag iarbă ca să poată trece peste perioadă. Un psihic sănătos, care nu e labil, are nevoie de iarbă ca să treacă de acest moment?



Societatea moderna s-a dezobisnuit cu greul.

Bunastarea, progresul tehnic, prosperitatea si confortul, ne-au dezobisnuit de suferinta adevarata.

Oamenii au devenit isterici, din nimic si cea mai firava iesire din zona de confort, destabilizeaza psihic.

Tineretul nu e calit. E crescut in puf, ( marea majoritate ), nu stie ce inseamna claustrarea, penuria, lipsa de libertati si lipsa de orizont, sau de speranta.

Batranii, asa decrepiti si caduci cum sunt multi, sunt ceva mai caliti si obisnuiti sa sufere.
Sunt mai maturi, oarecum...

Stramosii au trecut prin grele incercari: prin razboaie, prin bombardamente, prin molime de tot felul ( incepand cu gripa spaniola si ajungand la poliomielita, tuberculoza sau malarie ), prin foametea de dupa razboi, prin ratiile post-razboi, sau prin penuria ceausista.

Au indurat umilinte si lipsa libertatilor fundamentale, in comunism.

...

Criza aceasta este un moft.
E o pseudo-criza, o criza a prea-plinului noii generatii, rasfatate de atata abundenta si bunastare...

In vreme ce bunicii nostri luptau pe front, mureau si inghetau prin transee, ori sufereau deportari, noua generatie devine depresiva si apatica din cauza unei claustrari si recluziuni  temporare, de o luna-doua, in propria locuinta, la adapostul confortului personal, al mancarii bune si-al distractiei asigurate de tehnologia virtuala ( internetul ) sau de TV.

Stupid si ridicol, nu ?...

Edited by sylvius, 12 May 2020 - 12:42.


#24
-Diana-

-Diana-

    Happy Zone

  • Grup: Moderators
  • Posts: 19,759
  • Înscris: 06.10.2012

View Postcuconet, on 12 mai 2020 - 10:45, said:

Mie mi se pare ca am invat multe cu totii, tineri si batrini, in special cei tineri

Sincer, ma indoiesc ca s-a invatat ceva din asta.
Obligatiile sociale au fost mereu respectate DOAR de o anumita categorie de oameni, iar restul nu au fost preocupati sa invete ceva si nici acum nu le-a pasat, drept dovada ca s-au razvratit impotriva regulilor impuse de autoritati, apoi ca au cautat orice metoda sa insele autoritatile si de fapt, societatea.
Au nascocit pretexte false ca sa iasa din locuinte, au refuzat sa constientizeze starea actuala si existenta pandemiei.
Eu zic ca acesti oameni nu au invatat nimic, nici sa fie mai buni, nici sa fie mai toleranti, nici mai darnici, nici mai familisti, in niciun fel.

Iar noi, cei care suntem mai mereu oameni corecti, nu stiu daca mai aveam ce invata acum, poate doar sa pretuim mult mai mult libertatea, viata, cerul, oamenii de langa noi.

Din punct de vedere mental, mie mi-a facut foarte bine pauza asta, deoarece am avut posibilitatea sa petrec mult mai mult timp acasa cu ai mei, m-am odihnit psihic, am tanjit doar dupa parcuri si balti de pescuit, insa am simtit ca statul in casa ne face bine tuturor, ne ajuta psihic pe noi si fizic pe ceilalti, sa nu fim transmitatori de virus. Cumva, prin statul acasa am simtit ca pun alaturi de ceilalti, umar la umar pentru scaderea numarului de imbolnaviri si dreptul la viata a unor persoane.
Asa ca nu am trisat si ma bucur si sunt mandra de asta, ca am reusit sa fac ca cetatean tot ce trebuia pentru a nu muri cineva din cauza mea.

Edited by -Diana-, 12 May 2020 - 12:52.


#25
cuconet

cuconet

    New Member

  • Grup: Validating
  • Posts: 15
  • Înscris: 09.05.2020

View Post-Diana-, on 12 mai 2020 - 12:51, said:

Sincer, ma indoiesc ca s-a invatat ceva din asta.
Obligatiile sociale au fost mereu respectate DOAR de o anumita categorie de oameni, iar restul nu au fost preocupati sa invete ceva si nici acum nu le-a pasat, drept dovada ca s-au razvratit impotriva regulilor impuse de autoritati, apoi ca au cautat orice metoda sa insele autoritatile si de fapt, societatea.
Au nascocit pretexte false ca sa iasa din locuinte, au refuzat sa constientizeze starea actuala si existenta pandemiei.
Eu zic ca acesti oameni nu au invatat nimic, nici sa fie mai buni, nici sa fie mai toleranti, nici mai darnici, nici mai familisti, in niciun fel.

Iar noi, cei care suntem mai mereu oameni corecti, nu stiu daca mai aveam ce invata acum, poate doar sa pretuim mult mai mult libertatea, viata, cerul, oamenii de langa noi.

Din punct de vedere mental, mie mi-a facut foarte bine pauza asta, deoarece am avut posibilitatea sa petrec mult mai mult timp acasa cu ai mei, m-am odihnit psihic, am tanjit doar dupa parcuri si balti de pescuit, insa am simtit ca statul in casa ne face bine tuturor, ne ajuta psihic pe noi si fizic pe ceilalti, sa nu fim transmitatori de virus. Cumva, prin statul acasa am simtit ca pun alaturi de ceilalti, umar la umar pentru scaderea numarului de imbolnaviri si dreptul la viata a unor persoane.
Asa ca nu am trisat si ma bucur si sunt mandra de asta, ca am reusit sa fac ca cetatean tot ce trebuia pentru a nu muri cineva din cauza mea.


Cind te referi la cei care nu au respectat reguli in general si cu deosebire acum, in pandemie, cred ca te referi la o anume categorie de tineri, pentru ca vad ca asta ai selectat din textul meu, rezumindu-te la anumite categorii de tineri la sfirsit, dupa care detaliezi acest fragment din textul expus de mine.

Sa ma gindesc oare, la ce gindesti tu, oare ?

Eu nu fac deosebirea intre unii tineri, sau altii.

Dar am convingerea ca si aceia la care te referi, au invatat ceva si sint inca in ceata.

...................................................
Noi, care noi? Din pacate sau nu, toti sintem noi.

Ca tie ti-a priit foarte bine ce se intimpla, zimbeste, maine va fi mai rau!

:)

#26
-Diana-

-Diana-

    Happy Zone

  • Grup: Moderators
  • Posts: 19,759
  • Înscris: 06.10.2012
Nu ma refeream exclusiv la tineri.

#27
Thuraya_123

Thuraya_123

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,648
  • Înscris: 18.10.2017
Poti observa faptul ca lipsa muncii aduce dupa sine o oarece depresie deoarece oamenii ofera utilitate vietii prin munca sau educatie. Isi construiesc viitorul. Iar atunci cand ii pui sa rancezeasca fortat, cei obisnuiti sa fie activi profesional incep sa inebuneasca.

#28
-Diana-

-Diana-

    Happy Zone

  • Grup: Moderators
  • Posts: 19,759
  • Înscris: 06.10.2012
Da, dar la fel de bine, oamenii care muncesc extrem de mult de obicei, au sansa sa ia o pauza si sa traiasca viata, de fapt.

Munca excesiva e pentru tractoare, daca nu ai un echilibru, o iei razna.

#29
Rhesus

Rhesus

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,884
  • Înscris: 22.04.2014
Categoric, lipsa muncii (atât fizice cât și intelectuale) poate duce la depresie (lucru confirmat de psihologi/psihiatrii).

Eu mai mult insinuam faptul că mulți umblă pe stradă fără toate țiglele pe casă, chiar dacă par ok (râd, zâmbesc, socializează, etc.) - dar când vine vorba să se adapteze la un nou regim (temporar)/ la o situație neprevăzută/la o stare care le schimbă stilul... se văd țiglele. Sau lipsa lor ...

Psihiatrii ne pot spune dacă e doar inadaptabilitate (nu știu în ce categorie să bag crizele de genul: vai, nu mai pot, simt că o iau razna. vai nu am cu cine socializa, vai nu avem de mâncare. vai trebuie repornită economia, vai nu mai pot alerga 20km pe zi, vai vai vai ... [n.r. crize tratate cu alcool, iarbă, Xanax ...]) sau puțin mai mult decât atât.

Sau, oamenii chiar nu au dat de adevăratele probleme în viață ... (și aici nu mă refer la nu ai ce mânca/nu ai job).

Edited by Rhesus, 13 May 2020 - 15:51.


#30
Thuraya_123

Thuraya_123

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,648
  • Înscris: 18.10.2017
Si in timpul holocaustului, unii evrei inca faceau glume. Altfel mureau psihic inainte sa moara fizic. Iti recomand filmul "la dolce e vita".
Cine e cu tiglele zburate: ei ca rad, glumesc (adica traiesc) sau tu ca te superi pe ei?

@-Diana: Nu a spus nimeni de munca excesiva, ci doar la randament maxim. Pentru unii exista un lucru numit performanta. Iar un om capabil, care vrea, dar nu poate din cauza unor factori externi incepe sa inebuneasca.

Edited by Thuraya_123, 14 May 2020 - 23:51.


#31
stormlord

stormlord

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,869
  • Înscris: 20.07.2006

View Post-Diana-, on 12 mai 2020 - 12:51, said:

Sincer, ma indoiesc ca s-a invatat ceva din asta.
Obligatiile sociale au fost mereu respectate DOAR de o anumita categorie de oameni, iar restul nu au fost preocupati sa invete ceva si nici acum nu le-a pasat, drept dovada ca s-au razvratit impotriva regulilor impuse de autoritati, apoi ca au cautat orice metoda sa insele autoritatile si de fapt, societatea.
Au nascocit pretexte false ca sa iasa din locuinte, au refuzat sa constientizeze starea actuala si existenta pandemiei.
Eu zic ca acesti oameni nu au invatat nimic, nici sa fie mai buni, nici sa fie mai toleranti, nici mai darnici, nici mai familisti, in niciun fel.

Iar noi, cei care suntem mai mereu oameni corecti, nu stiu daca mai aveam ce invata acum, poate doar sa pretuim mult mai mult libertatea, viata, cerul, oamenii de langa noi.


Deci avem o categorie, nedefinita si restul, adunatura. Aceasta este de fapt perceptia autoritatii: categoria reprezinta in cazul de fata cei obedienti, educabili si reeducabili, care pot fi relativ struniti si ceilalti, care trebuie cumva oprimati.
Aceasta realitate simplista ignora modul de organizare a vietii sociale, cu tot felul de grupuri si grupulete, acestea avand interese proprii, uneori complet rupte de interesele autoritatii. Inainte de a fi agățați de Stat, in planurile acestuia, oamenii desfasoara si continua sa desfasoare tot felul de relatii la nivel microsocial, incat Statul trebuie sa admita, daca nu vrea sa devina autoritar, ca exista zone ale vietii sociale pe care nu le poate controla, din diferite motive, iar principalul motiv este acela ca nu prea are ce oferi pt a obtine recunoastere si intelegere. Comportamentul adunaturii este cat se poate de rational, in sensul ca acesti oameni au motive suficient de puternice pentru a nu actiona asa cum le dicteaza statul ori pentru a actiona doar de forma.

#32
Cr1spy

Cr1spy

    Pixie

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 28,252
  • Înscris: 22.11.2009
Ha,.ha. Vor intelege autoritarii (si vor admite) diferentele de perceptie, motivatie si interese, cand va face plopul pere si rachita micsunele.

Anunturi

Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă

Tehnicile minim invazive impun utilizarea unei tehnologii ultramoderne.

Endoscoapele operatorii de diverse tipuri, microscopul operator dedicat, neuronavigația, neuroelectrofiziologia, tehnicile avansate de anestezie, chirurgia cu pacientul treaz reprezintă armamentarium fără de care neurochirurgia prin "gaura cheii" nu ar fi posibilă. Folosind tehnicile de mai sus, tratăm un spectru larg de patologii cranio-cerebrale.

www.neurohope.ro

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate