Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Ce condensator ar putea fi? TV Vo...

Problema droguri

Eroare incarcare formular

merita upgrade de la Ryzen 5 2600...
 Intel i9 14900K cooler air Deepco...

Curațare disc vinil

Atentie la site-ul FixShop.ro - p...

Display cu culori neuniforme
 Despre Laborator Defectoscopie Ca...

Mama Clopoțel

Windows 11 si boxa portabila - de...

Angajarea unei persoane de 18 ani...
 Depunere declaratie unica PFA - i...

Situatie mostenire

Inlocuit/upgrade placa video Nvid...

Google tv si open vpn
 

Cafea buna

* * * * * 1 votes
  • Please log in to reply
706 replies to this topic

#73
LL13G

LL13G

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,520
  • Înscris: 08.08.2006

View Postakeem, on 07 octombrie 2016 - 21:15, said:

Problema cu presa franceza e ca niciodata nu obtii cele 92-96 grade. Apa, cu cat e mai clocotita, cu atat isi pierde mai repede din temperatura. Am folosit cateva luni o presa franceza, pe care am dat vreo 80 de RON (Vitesse) utilizata ca la carte: apa clocotita pusa in ea ca sa o mentina calda, alta apa la fiert in ibric, cafea rasnita pe loc, aruncat apa din presa, pus cafeaua in presa, pus apa din ibric la 95 grade (pe termometru), tinut cafeaua 3,5 minute pe timer. Tot timpul iesea cam ceai, cum spune Deenman. Asta pentru ca apa turnata chiar si in vasul incalzit in prealabil se racea aproape instantaneu, mai mult de 80-85 grade n-am obtinut niciodata. Am facut apoi experimentul extrem: presa pusa in bain-marie, in apa data in clocot. Ei bine, chiar si asa cu greu apa din ea a ajuns la 90 grade si n-a urcat mai mult nici dupa cele 3 minute. In momentul acela am tras presa pe dreapta, mai ales ca mi-era tare sila sa stau sa demontez la ea si sa o spal bucata cu bucata de fiecare data. Altfel, daca nu demontezi sita tot ramane zat intre inele care se rancezeste.
   Asa ca am revenit la ibricul de cupru. Cafeaua o rasnesc de mana (am un Hario Mini Mill) si cam tot ca pentru presa, granulatie mare, ca nu-mi place sa ramana in suspensie in cafea cand e foarte fina si mi se si ia sa dau mult la manivela. Nu dau cafeaua in clocot ci cand vad ca e pe aproape dau focul la minim, de palpaie mai sa se stinga si o mai tin un minut. In felul acesta pe termometru arata cam 96-98 de grade. De baut o beau cam la 60-65, mai rece mi se pare ca nu se mai simt aromele asa bine, mai calda ma frige prea tare si nu pot sa o savurez. Desi nu sunt adeptul cafelei amare (cel putin cand beam din supermarket), la asta de prajitorie nu simt nevoia sa pun deloc zahar. Si nici miere nu recomand, cat ar fi ea de "bio" fata de zahar, si nu numai din cauza ca se zice ca peste 40 de grade isi pierde proprietatile, ba chiar devine toxica (asa o fi...) dar pur si simplu aroma prea puternica mascheaza gustul real al cafelei.
  Asadar, cine incearca o cafea de prajitorie o sa vada ca e complet diferita de cea din supermarket. Nu inseamna ca va cadea pe spate, poate chiar n-o sa-i placa, dar sigur va ramane uimit cand va descoperi ca o cafea fara zahar poate fi doar vag amaruie, ca poate avea si o componenta acrisoara (acida) care se accentueaza daca e tinuta intr-un loc prea cald si ca aromele reale ale cafelei n-au nimic de-a face cu ceece se vinde la Starbucks. Si ca "brandurile" cafelei nu sunt numite dupa firmele care le impacheteaza ci dupa fermele sau regiunile producatoare. Care fiecare au anumite metode: fie e lasata in fruct pana acesta se stafideste si apoi curatata, ca cea din Etiopia, fie uscata la vant la ca India Monsooned, etc...
  Oricum, ca orice lucru obtinut pe cale industriala, cafeaua de supermarket e cultivata pe zone joase si intinse ca sa poata fi recoltata mecanizat, boabele sunt culese la gramada ca nu sta nimeni sa le aleaga si din cauza asta sunt prajite aproape la limita arderii ca sa iasa ceva si din cele inca necoapte. Cafeaua de calitate se obtine la altitudini mai inalte, boabele sunt culese selectiv doar cele ajunse la maturitate iar prajirea este o arta (sunt o gramada de articole pe net despre punctul de prajire care nu mai stiu cum se numeste, samd...). Ideea e ca poti sa simti diferenta dintre o cafea arsa si una prajita cat de cat correct chiar si daca iei un bob si il mesteci. Eu imi dau seama la mana in timpul macinarii: cafeaua corect prajita e destul de greu de spart, cea mai arsa aproape ca nu o simt. Nu mai spun ca la prima zatul e maroniu iar caimacul bej-galbui, la cealata totul e o funingine neagra.
  Eu cumpar saptamanal 150g de boabe prajite cu o zi doua inainte, si pot spune ca aroma se pierde relative repede desi e ambalata in pungi cu aluminiu la interior si cu sistem de inchidere destul de etans (de exemplu daca apas pe punga nu foarte tare, nu iese aerul). Chiar si dupa numai 2 saptamani mai mult miroase punga a hartie decat cafeaua a ... cafea. Personal, prefer maxim o saptamana de pastrare in punga sigilata.
Referitor la faptul ca isi pierde mirosul cafeaua pot spuen ca e cam ciudat. Eu iau mai rar si tot se pastreaza mirosul, fiind pusa in pungi din alea cu punct de aerisire.

#74
akeem

akeem

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,980
  • Înscris: 17.10.2003
Poate am exagerat eu, nu voiam sa zic ca nu mai miroase chiar deloc dar diferenta fata de o cafea prajita cu o zi inainte e mare. Prima are .... arome, cealata are un miros de cafea normala, ca sa nu zic ordinara.

Edited by akeem, 07 October 2016 - 22:10.


#75
Deenman

Deenman

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,570
  • Înscris: 22.09.2013
Cafeaua are nevoie de cateva zile (1-5 zile) sa elimine gazele (dioxid de carbon si altele). Pt un conasseur conteaza si aceste mici detalii. Spor la baut cafea, ultimele 2 saptamani am baut o cafea cu arome/ierburi din israel dar e foarte proasta, e gata rasnita.

#76
akeem

akeem

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,980
  • Înscris: 17.10.2003
Da, stiam smecheria, nu cumpar din aceea prajita chiar in ziua respectiva.  Connaiseur nu am cum sa fiu pt ca acum cativa ani am facut o operatie de deviatie de sept si de atunci mi-am pierdut mult din simtul olfactiv.

#77
argentum

argentum

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,400
  • Înscris: 25.05.2015
În căutarea cafelei perfecte, după cum mai era un topic, voi ați pierdut din vedere rolul cafelei. Va pierdeți în cacaturi tehnologice...

#78
dark

dark

    Nu avem Xerox!!! Marfa vândută nu se schimbă!

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 61,866
  • Înscris: 16.03.2004
Cum este mai bine, să cumpărăm cafea boabe și să o râjnim noi, ori gata râjnită?

#79
stavreschi

stavreschi

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,080
  • Înscris: 07.03.2006
Ideal este să o râșnești chiar înainte de preparare. Eu făceam asta cu cafeaua din comerț care era gata râșnită la pungi. O punem o fracțiune de secundă în râșniță, ajungea și mai fină dar se simțea la gust în ibric...

Pentru cei care vor să experimenteze arome noi, o mică poveste de dinainte de '89:
Bun, nu se găsea cafea nici să dai cu tunul..... pentru cei din zonele portuare era mai simplu, aduceau marinarii (subalternii lu' Băsescu de pe navă !!!!)
Cei mai mulți cumpărau de pe oriunde cafea crudă la saci pe care o prajeau ei personal !!!! la tigaie că pe floricele/semințe. De obicei cumpăram cafea cum se nimerea, dar îmi plăcea în mod deosebit ce îmi vindea unul singur, până l-am întrebat într-o zi: măi nea Aurică de ce naiba cafeaua de la tine are gustul mai bun ca de la ceilalți....? A zâmbit, nu a vrut să îmi spună din prima dar.... Trebuie să știi cât să o ții la foc nici prea prea, nici foarte foarte, iar secretul lui era că aproape de final stingea boabele aproape prăjite cu coniac (e clar că nu folosea Martel sau Courvoisier !) ei bine cafeaua aia râșnită și pusă la foc mic la ibric, era o nebunie ( era oricum față de nechezolul uzual ...)

#80
swtm

swtm

    Welding Eng.

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,776
  • Înscris: 18.01.2011

View Postdark, on 09 octombrie 2016 - 08:46, said:

Cum este mai bine, să cumpărăm cafea boabe și să o râjnim noi, ori gata râjnită?
Boabe si rasnita înainte de preparare. Pentru espresso puțin mai grosier decât limita de curgere, pentru cafea turceasca cât mai fin posibil.

De asemenea cu cât e mai proaspăt prăjită cu atât mai bine, vorbind aici de cafele ce le cumperi nu le prăjești singur.

#81
Deenman

Deenman

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,570
  • Înscris: 22.09.2013
De vreo 2 ani de zile am inceput sa beau cafea buna, pana atunci doar posirca de supermarket, veche de cand lumea. Daca va uitati cu atentie in punga de Iacobs macinata, o sa va dati seama ce printre particule nu se afla doar cafea, in plus cititi ce arome adauga pe spatele pachetului.

Ce inseamna o cafea buna? poate asa ceva:

[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/XEo3lf0-nxY?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

#82
vrajitoruldinoz

vrajitoruldinoz

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 32,891
  • Înscris: 21.06.2016

View Postargentum, on 09 octombrie 2016 - 08:34, said:

În căutarea cafelei perfecte, după cum mai era un topic, voi ați pierdut din vedere rolul cafelei. Va pierdeți în cacaturi tehnologice...

E la fel ca vin. Căutam vinul perfect sau doar material de macheala?

#83
crisstonne

crisstonne

    Ἀταραξία

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 40,386
  • Înscris: 13.01.2011
Nu există vinul perfect, nici cafeaua perfecta, pentru toată lumea, asta nu înțeleg multi.
Am băut ieri cafea de la expresor profesional, tot nu este ca a mea, făcută la ibric.
Dar cine este snob o să spună că nuș' ce si nuș' cum, că nu era aparat dinala si dinalalalt si cafea dinaia si dinaialalta... si nu se mai sfirseste cu sfaturile, dă' la specialiști :P

Consumați fraților ce va place, de o mie de lei cafeaua ori de un leu.

#84
argentum

argentum

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,400
  • Înscris: 25.05.2015

View Postvrajitoruldinoz, on 12 octombrie 2016 - 21:47, said:

E la fel ca vin. Căutam vinul perfect sau doar material de macheala?

da'l naibii de vin, ca aici se discuta de pahare si frapiere si mai putin de struguri

#85
ionutzitaly

ionutzitaly

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 24,129
  • Înscris: 04.03.2014
Daca treci pe la Roma, intrati la San Eustachio Caffe'.  Se lauda  a fac una dintre cele mai bune cafele din lume...   E mereu coada vand si cafea boabe prajita in dimineata respectiva.  

Eu am incercat sa caut topul in multe bauturi si mancaruri,  dar parca cafeaja nu m-a pasionat niciodata, beau vreo 3,4 pe zi, daca-i rea mai stramb nasu', pentru mine cafeaua e important sa ma trezeasca :)

Imi plac expresoarele automate,  pui cafeaua boabe apesi pe buton si iti iese cafeaua, fafa mizerie, fara sa speli nimic dupa.  O investitie de cateva sute de Euro bune, dar in general tin o viata.

Edited by ionutzitaly, 15 October 2016 - 10:51.


#86
Deenman

Deenman

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,570
  • Înscris: 22.09.2013
Tot eu:

[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/GZVtNUeD-Nc?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

Espressoarele automate sunt o mizerie, mucegaiesc in interior, documenteaza-te mai bine.

Edited by Deenman, 26 January 2018 - 19:40.


#87
crisstonne

crisstonne

    Ἀταραξία

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 40,386
  • Înscris: 13.01.2011

View Postcrisstonne, on 15 octombrie 2016 - 01:29, said:

Nu există vinul perfect, nici cafeaua perfecta, pentru toată lumea, asta nu Ăźnțeleg multi.
Am băut ieri cafea de la expresor profesional, tot nu este ca a mea, făcută la ibric.
Dar cine este snob o să spună că nuș' ce si nuș' cum, că nu era aparat dinala si dinalalalt si cafea dinaia si dinaialalta... si nu se mai sfirseste cu sfaturile, dă' la specialiști :P

Consumați fraților ce va place, de o mie de lei cafeaua ori de un leu.

Tot eu, si eu :D
Am niste fixații de gust, nu ma convinge nimeni de altceva.
Cum nu prea sintem pe aici de la case regale, nu prea cred ca este relevant ce ,,laudam " ;)
Ori ce denigram.

Edited by crisstonne, 27 January 2018 - 03:46.


#88
argentum

argentum

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,400
  • Înscris: 25.05.2015
Sa avem rezon, vorbeste pentru tine, eu vorbesc in numele unei case regale.
Dar casa mea regala fiind balcanica, indruma catre cumpatare si cafea ieftina

#89
silesax

silesax

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 47,162
  • Înscris: 15.10.2009
Cata cafea de supermarket pun la o cana de 350ml?

#90
ionutzitaly

ionutzitaly

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 24,129
  • Înscris: 04.03.2014

View PostDeenman, on 26 ianuarie 2018 - 19:39, said:

Tot eu:

[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/GZVtNUeD-Nc?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]


Depinde, daca stai intr-o casa in care se consuma vreo 10-15 cafele pe zi, gen familie mare sau intr-o firma unde la fel, se fac un 20 cafele pe zi poate fi o alternativa buna.  Iti garantez eu ca mergand pe gama de top si posibilitatea de a modifica multi parametri ajungi la rezultate foarte bune.

Edited by ionutzitaly, 27 January 2018 - 12:05.


Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate