Neurochirurgie minim invazivă
"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv. Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice. www.neurohope.ro |
Rețete românești mai puțin cunoscute
Last Updated: Mar 12 2019 18:58, Started by
Velaxa
, Sep 03 2018 13:25
·
0
#73
Posted 05 September 2018 - 12:22
#74
Posted 05 September 2018 - 12:35
irina2014, on 05 septembrie 2018 - 10:35, said:
anumite mancaruri nu se mai fac, se mira lumea (unii) cand zici de ele (hrisca, linte), topinamburul (cred ca ii spune prin anumite zone cartof porcesc) iarasi nu se mai cultiva, lintea, buna, dar nu m-a impresionat, prefer mazare sau fasole "stramoseasca", topi .. ii mai zice si nap, BUN IN DRACI preparat precum cartoful prajit, doar ca nu mi-a mai trecut prin fata ochilor si a gurii. Edited by r_murphy, 05 September 2018 - 12:36. |
#75
Posted 05 September 2018 - 12:44
Apropo de retete traditionale.....am mancat ieri Gomboti (galuste cu prune pt non ardeleni). Bune bune !!
Acum vad ca-s austro-ungare la origini...... Edited by giuliani, 05 September 2018 - 12:44. |
#77
Posted 05 September 2018 - 13:15
Cum? :-) am văzut si eu ceva pe paprika, nu am prins tot, dar am.observat ca nu erau trase in pesmet si zahar.
Stiti versiunea de papanasi fierti, apoi imbaiati in int si smantana? Din aia fermentata, acrisoara Edited by irina2014, 05 September 2018 - 13:16. |
#78
Posted 05 September 2018 - 13:46
Le fierb in abur și le însoțesc cu sosuri, nu le fac crusta.
|
#79
Posted 05 September 2018 - 14:04
giuliani, on 05 septembrie 2018 - 12:44, said:
Apropo de retete traditionale.....am mancat ieri Gomboti (galuste cu prune pt non ardeleni). Bune bune !! Acum vad ca-s austro-ungare la origini...... Ești din Muntenia/Moldova? Gomboții aici se fac precum clătitele, în sensul că mai toate gospodinele știu să-i facă. Și da, e rețetă din Europa Centrală, ca și supa de găluște |
#80
Posted 05 September 2018 - 14:14
Alea facute la aburi care se mananca cu sosuri (sos dulce de vanilie) sunt cu totul altceva. Sunt facute din aluat de faina cu drojdie. Si nici macar nu se numesc Knoedel (galusca), se numesc Nudel, mai exact Dampfnudel.
Dar sunt foarte cunoscute in bucataria austriaca si germana si galuste/gomboti care sunt in mare asemanatoare cu galustele cu prune romanesti. Diferenta este ca la galustele ptr desert, care pot fi fara umplutura (Topfenknoedel) sau umplute cu prune sau cu caise (Marillenknoedel), in general se face aluatul cu Topfen (o branza de vaci cu putina grasime si bine scursa). In rest sunt exct ca cele romanesti, adica intai fierte apoi tavalite prin pesmet rumenit in unt si zahar. Galustele cu cartof in aluat sunt in general folosite ca garnitura. |
#81
Posted 05 September 2018 - 14:17
Velaxa, on 05 septembrie 2018 - 14:04, said: Ești din Muntenia/Moldova? Gomboții aici se fac precum clătitele, în sensul că mai toate gospodinele știu să-i facă. Și da, e rețetă din Europa Centrală, ca și supa de găluște Nu, sunt din ardeal. ma gandeam ca or fi existand si prin alte regiuni ale tarii insa nu m-as fi asteptat sa se numeasca tot gomboti |
#82
Posted 05 September 2018 - 14:28
cam asa, adica? https://savoriurbane...au-alte-fructe/
am facut mai demult reteta asta - sunt bune, dar mai mult imi plac cele din cartof |
|
#83
Posted 05 September 2018 - 14:50
Acum serios, gustul este 90% identic. Costistenta este putin altfel, dar daca nu sti dinainte, majoritatea probabil ca nici nu-si dau seama. Avantajul celor cu branza este ca sunt mai simple si repede de facut, nu trebuie sa fierbi si curati cartofi.
|
#84
Posted 05 September 2018 - 16:48
Passenger001, on 05 septembrie 2018 - 14:14, said:
Alea facute la aburi care se mananca cu sosuri (sos dulce de vanilie) sunt cu totul altceva. Sunt facute din aluat de faina cu drojdie. Si nici macar nu se numesc Knoedel (galusca), se numesc Nudel, mai exact Dampfnudel. Dar sunt foarte cunoscute in bucataria austriaca si germana si galuste/gomboti care sunt in mare asemanatoare cu galustele cu prune romanesti. Diferenta este ca la galustele ptr desert, care pot fi fara umplutura (Topfenknoedel) sau umplute cu prune sau cu caise (Marillenknoedel), in general se face aluatul cu Topfen (o branza de vaci cu putina grasime si bine scursa). In rest sunt exct ca cele romanesti, adica intai fierte apoi tavalite prin pesmet rumenit in unt si zahar. Galustele cu cartof in aluat sunt in general folosite ca garnitura. |
#85
Posted 05 September 2018 - 17:20
@richelieu:
trebuie ma mai adaug ceva la cele scrise mai sus. Ce ai mancat tu (sunt relativ sigur) se numeste Germknoedel. Se gaseste practic la orice cabana, la orice iarmaroc/targ etc. Un guguloi mare si deschis la culoare, in general umplut cu un magiun de prune, care se scalda in sos de vanile si presarat cu zahar si mac. Dpdv al aluatului este identic cu Dampfnudel descris mai sus (aluat cu drojdie). Dar felul de preparare este altfel: Germknoedel sunt numai fierte in abur, pe cand Dampfnudel sunt practic in acelasi timp coapte/fierte/prajite. Nu cunosc termenul tehnic, dar precis sti despre ce este vorba. Se formeaza guguloaiele din aluat si se pun impreuna cu lapte, unt si niste zahar intr-o oala sau tigaie adanca cu capac. Nu ai voie sa ridici capacul! Cand treaba este gata, fundul este rumenit, iar restul fiert/copt si bineinteles umflat. Edited by Passenger001, 05 September 2018 - 17:21. |
#88
Posted 06 September 2018 - 08:12
Apropos de galuste, am vazut o reteta pe care vreau sa o incerc:
varza murata, calita, cu putina ceapa, foaie dafin si ceva ce semana a kaizer. Aluat facut din cartofi, faina ou, amidon, unt -> rezulta galuste umplute cu varza calita, se fierb. Plating: pat de varza calita, galuste, sos din cantitati egale de unt si pesmet, cu niste patrunjel. E off, daca deranjeaza, il mut la Retete |
#90
Posted 06 September 2018 - 09:30
in galusca, gustul de cartof nu e pregnant, pe cand cel de varza murata calita, e. Oricum, arata foarte bine, o sa incerc si revin cu poze.
|
Anunturi
▶ 1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users