Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Telefonul Oppo a74 mi-a blocat ca...

A inviat Mudava

Import china alibaba

Facultate
 Vouchere de vacanta

Cand One United nu mai vand isi v...

Mandolina feliat legume

Atestat consilier de siguranta
 alarma auto Autowatch 346 RLI

Ce se intampla cu actualii tineri...

Descifrare reteta

Zapp fix
 Rulment pt diferential 4motion

Lipire filtru la baterie ikea

Meserias nu mai vine sa termine l...

Soferii prinsi bauti sau drogati ...
 

Rețete românești mai puțin cunoscute

* - - - - 2 votes
  • Please log in to reply
151 replies to this topic

#73
richelieu

richelieu

    Monsenior Members

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 36,503
  • Înscris: 04.05.2006

View PostAlexEn, on 05 septembrie 2018 - 12:07, said:



Hai ca m-ai facut curioasa. Pui aici o reteta dintr-o carte din asta?
1-2 o sa pun, însă astăzi nu ajung la birou, iar cărțile le am pe serverul de acolo.

#74
r_murphy

r_murphy

    ANTENIST SPALAT PE CREIER

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,143
  • Înscris: 30.04.2007

View Postirina2014, on 05 septembrie 2018 - 10:35, said:

anumite mancaruri nu se mai fac, se mira lumea (unii) cand zici de ele (hrisca, linte), topinamburul (cred ca ii spune prin anumite zone cartof porcesc) iarasi nu se mai cultiva,
de cind am "descoperit" hrisca, este nelipsita in tocaturi (sarmale, ardei umplut, perisoare, in loc de sau in combinatie cu prezul de rigoare Posted Image ), are aroma aia amara care este deosebita si se simte in mincaruri.
lintea, buna, dar nu m-a impresionat, prefer mazare sau fasole "stramoseasca", topi .. ii mai zice si nap, BUN IN DRACI preparat precum cartoful prajit, doar ca nu mi-a mai trecut prin fata ochilor si a gurii.

Edited by r_murphy, 05 September 2018 - 12:36.


#75
giuliani

giuliani

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,153
  • Înscris: 18.05.2007
Apropo de retete traditionale.....am mancat ieri Gomboti (galuste cu prune pt non ardeleni). Bune bune !! Posted Image

Acum vad ca-s austro-ungare la origini......

Edited by giuliani, 05 September 2018 - 12:44.


#76
richelieu

richelieu

    Monsenior Members

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 36,503
  • Înscris: 04.05.2006
Da, dar aia le fac altfel ;)

#77
irina2014

irina2014

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,541
  • Înscris: 04.03.2014
Cum? :-) am văzut si eu ceva pe paprika, nu am prins tot, dar am.observat ca nu erau trase in pesmet si zahar.
Stiti versiunea de papanasi fierti, apoi imbaiati in int si smantana? Din aia fermentata, acrisoara

Edited by irina2014, 05 September 2018 - 13:16.


#78
richelieu

richelieu

    Monsenior Members

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 36,503
  • Înscris: 04.05.2006
Le fierb in abur și le însoțesc cu sosuri, nu le fac crusta.

#79
Velaxa

Velaxa

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,998
  • Înscris: 02.12.2012

View Postgiuliani, on 05 septembrie 2018 - 12:44, said:

Apropo de retete traditionale.....am mancat ieri Gomboti (galuste cu prune pt non ardeleni). Bune bune !! Posted Image

Acum vad ca-s austro-ungare la origini......

Ești din Muntenia/Moldova? Gomboții aici se fac precum clătitele, în sensul că mai toate gospodinele știu să-i facă. Și da, e rețetă din Europa Centrală, ca și supa de găluște

#80
Passenger001

Passenger001

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,363
  • Înscris: 07.08.2015
Alea facute la aburi care se mananca cu sosuri (sos dulce de vanilie) sunt cu totul altceva. Sunt facute din aluat de faina cu drojdie. Si nici macar nu se numesc Knoedel (galusca), se numesc Nudel, mai exact Dampfnudel.

Dar sunt foarte cunoscute in bucataria austriaca si germana si galuste/gomboti care sunt in mare asemanatoare cu galustele cu prune romanesti. Diferenta este ca la galustele ptr desert, care pot fi fara umplutura (Topfenknoedel) sau umplute cu prune sau cu caise (Marillenknoedel), in general se face aluatul cu Topfen (o branza de vaci cu putina grasime si bine scursa). In rest sunt exct ca cele romanesti, adica intai fierte apoi tavalite prin pesmet rumenit in unt si zahar. Galustele cu cartof in aluat sunt in general folosite ca garnitura.

#81
giuliani

giuliani

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,153
  • Înscris: 18.05.2007

View PostVelaxa, on 05 septembrie 2018 - 14:04, said:


Ești din Muntenia/Moldova? Gomboții aici se fac precum clătitele, în sensul că mai toate gospodinele știu să-i facă. Și da, e rețetă din Europa Centrală, ca și supa de găluște

Nu, sunt din ardeal. ma gandeam ca or fi existand si prin alte regiuni ale tarii insa nu m-as fi asteptat sa se numeasca tot gomboti :)

#82
irina2014

irina2014

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,541
  • Înscris: 04.03.2014
cam asa, adica? https://savoriurbane...au-alte-fructe/

am facut mai demult reteta asta - sunt bune, dar mai mult imi plac cele din cartof

#83
Passenger001

Passenger001

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,363
  • Înscris: 07.08.2015
Acum serios, gustul este 90% identic. Costistenta este putin altfel, dar daca nu sti dinainte, majoritatea probabil ca nici nu-si dau seama. Avantajul celor cu branza este ca sunt mai simple si repede de facut, nu trebuie sa fierbi si curati cartofi.

#84
richelieu

richelieu

    Monsenior Members

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 36,503
  • Înscris: 04.05.2006

View PostPassenger001, on 05 septembrie 2018 - 14:14, said:

Alea facute la aburi care se mananca cu sosuri (sos dulce de vanilie) sunt cu totul altceva. Sunt facute din aluat de faina cu drojdie. Si nici macar nu se numesc Knoedel (galusca), se numesc Nudel, mai exact Dampfnudel.

Dar sunt foarte cunoscute in bucataria austriaca si germana si galuste/gomboti care sunt in mare asemanatoare cu galustele cu prune romanesti. Diferenta este ca la galustele ptr desert, care pot fi fara umplutura (Topfenknoedel) sau umplute cu prune sau cu caise (Marillenknoedel), in general se face aluatul cu Topfen (o branza de vaci cu putina grasime si bine scursa). In rest sunt exct ca cele romanesti, adica intai fierte apoi tavalite prin pesmet rumenit in unt si zahar. Galustele cu cartof in aluat sunt in general folosite ca garnitura.
Mulțumesc pentru lămuriri. Am mâncat pe acolo, fără sa știu amănunte si diferențe, iar gustul mi-a lăsat impresia ca doar metoda de gătire e diferită.

#85
Passenger001

Passenger001

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,363
  • Înscris: 07.08.2015
@richelieu:
trebuie ma mai adaug ceva la cele scrise mai sus. Ce ai mancat tu (sunt relativ sigur) se numeste Germknoedel. Se gaseste practic la orice cabana, la orice iarmaroc/targ etc. Un guguloi mare si deschis la culoare, in general umplut cu un magiun de prune, care se scalda in sos de vanile si presarat cu zahar si mac. Dpdv al aluatului este identic cu Dampfnudel descris mai sus (aluat cu drojdie). Dar felul de preparare este altfel: Germknoedel sunt numai fierte in abur, pe cand Dampfnudel sunt practic in acelasi timp coapte/fierte/prajite. Nu cunosc termenul tehnic, dar precis sti despre ce este vorba. Se formeaza guguloaiele din aluat si se pun impreuna cu lapte, unt si niste zahar intr-o oala sau tigaie adanca cu capac. Nu ai voie sa ridici capacul! Cand treaba este gata, fundul este rumenit, iar restul fiert/copt si bineinteles umflat.

Edited by Passenger001, 05 September 2018 - 17:21.


#86
petit_christian

petit_christian

    Homo mirabilis

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,872
  • Înscris: 15.08.2014
inabusite?

#87
richelieu

richelieu

    Monsenior Members

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 36,503
  • Înscris: 04.05.2006
Coapte :)

Da, descrierea se potrivește :)

#88
irina2014

irina2014

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,541
  • Înscris: 04.03.2014
Apropos de galuste, am vazut o reteta pe care vreau sa o incerc:

varza murata, calita, cu putina ceapa, foaie dafin si ceva ce semana a kaizer. Aluat facut din cartofi, faina ou, amidon, unt -> rezulta galuste umplute cu varza calita, se fierb. Plating: pat de varza calita, galuste, sos din cantitati egale de unt si pesmet, cu niste patrunjel.

E off, daca deranjeaza, il mut la Retete

#89
AlexEn

AlexEn

    Spoiled brat

  • Grup: Moderators
  • Posts: 22,086
  • Înscris: 18.12.2007
Cartofi cu varza calita? Suna dubios.

#90
irina2014

irina2014

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,541
  • Înscris: 04.03.2014
in galusca, gustul de cartof nu e pregnant, pe cand cel de varza murata calita, e. Oricum, arata foarte bine, o sa incerc si revin cu poze.

Anunturi

Neurochirurgie minim invazivă Neurochirurgie minim invazivă

"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv.

Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice.

www.neurohope.ro

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate