Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Resoftare camera supraveghere

Cu ce va aparati de cainii agresi...

Nu imi platiti coletul cu cardul ...

Mi-au disparut amigdalitele ?
 Exista vreun plan de terorizare p...

Schimbare adresa DNS IPv4 pe rout...

Recomandare Barebone

Monede JO 2024
 Suprasolicitare sistem electric

CIV auto import

Mutare in MOZAMBIC - pareri, expe...

Scoatere antifurt airtag de pe ha...
 Magnet in loc de clește pent...

Cumparat/Locuit in apartament si ...

Pot folosi sistemul PC pe post de...

Sokol cu distorsiuni de cross-over
 

Rețete românești mai puțin cunoscute

* - - - - 2 votes
  • Please log in to reply
151 replies to this topic

#145
End-L-user

End-L-user

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,757
  • Înscris: 30.01.2008

 Velaxa, on 03 septembrie 2018 - 15:43, said:

Mihail Kogălniceanu, Costache Negruzzi, 200 de rețete cercate de bucate, prăjituri și alte trebi gospodărești, Iași, 1842

Supă pisată
Supă de raci
Supă cu gălușicele de carne
Supă cu gălușicele de raci
Supă franțuzască
Supă cu gugoșele de tocătură de curcan
Răsol cu salce de ciuperce
Bou de modă
Pui cu mazire cu raci
Pui fierbinți
Pui cu capire
Pui albi înădușiți
Pui au cotton
Părjoale cu sardele
Jambon cu friganele
Hulubi în papiloturi
Hulubi înădușiți
Raci înădușiți
Oue umplute
Spănac de curechiu vânăt
Limbă cu sosu de sardele
Răcituri de cap de vițel
Cărpăciori de raci
Oue franțuzești
Spanac cu clătite
Friganele cu crieri
Anghinar umplut

Unele dintre ele sunt surprinzator de moderne.

"Răsol cu salce de ciuperce" - friptura inabusita cu sos brun ('salsa' cum ii ziceau ei) de ciuperci.

"Bou de modă" - boeuf a la mode

"Pui cu mazire cu raci" - ceea ce in romgleza moderna se numeste "surf & turf" (sau "balta si liman" in romana dunareana); in America se face cu vita si homar (pentru matze fine) sau creveti (pentru cei cu mai putina dare de mana), mai putin in sud, unde se face tot cu pui si raci.

"Hulubi în papiloturi / Hulubi înădușiți" - am mancat porumbel o singura data, acum vreo 15 ani... Pacat, e o carne tare buna.

"Limbă cu sosu de sardele" - la origine o mancare asiatica, limba cu sos de stridii. Cum benis stridii in Iasii anilor 1800, au folosit si ei ce aveau la indemana.

"Anghinar umplut" - ciudat cum pe atunci anghinarea era mai cunoscuta ca acum.

Edited by End-L-user, 15 October 2018 - 13:34.


#146
richelieu

richelieu

    Monsenior Members

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 36,473
  • Înscris: 04.05.2006
Pai bucătăria s-a cam “scris” acum vreo 200 de ani.
Singurul salt serios de atunci, e bucătăria moleculara.
In rest...sunt reinterpretari și combinații ale rețetelor clasice.

#147
End-L-user

End-L-user

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,757
  • Înscris: 30.01.2008
A mai aparut intre timp si sous vide, insa ca metoda de preparare.

#148
richelieu

richelieu

    Monsenior Members

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 36,473
  • Înscris: 04.05.2006
Da, așa e...metode de preparare au mai apărut. Grătarele au mai evoluat, cuptoarele la fel...acum avem și cu aburi...etc

#149
bobyploiesti

bobyploiesti

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,019
  • Înscris: 18.02.2016
.

#150
Velaxa

Velaxa

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,998
  • Înscris: 02.12.2012
[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/FOK8Al9fhmk?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

#151
irina2014

irina2014

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,541
  • Înscris: 04.03.2014
nu mananc eu chiar dietetEc, dar.... mama-mama, cata grasime (aia de la slanina prajita ) a pus. Stiu, imi place si fac vara ciorba de salata (noi ii spunem supa) cu/fara zdrente de ou, dar nu pun atata grasime. De fapt, cel mai des fac varianta fara slanina/afumatura, dar cu niste rantas gospodaresc :))). E o supa love it or hate it

mai putin cunoscuta cred ca ar fi varza umpluta, reteta  maestrului Pastorel.

#152
Sicosan

Sicosan

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 247
  • Înscris: 13.06.2010

 petit_christian, on 03 septembrie 2018 - 13:30, said:

Retete 100% romanesti cam greu. Mai putin cunoscute sunt destule.
Miel haiducesc de ex.

Habar n-ai ce vorbesti, Cand turcii au venit in Europa, 1350-1400 d.c., bucataria bizantina era binecunoscita in Europa,
deci si in Tarile Romane.
Turcii au invatat sa gateasca civilizat de la bucatarii bizantini.

Anunturi

Neurochirurgie minim invazivă Neurochirurgie minim invazivă

"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv.

Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate