Neurochirurgie minim invazivă
"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv. Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice. www.neurohope.ro |
Rețete românești mai puțin cunoscute
Last Updated: Mar 12 2019 18:58, Started by
Velaxa
, Sep 03 2018 13:25
·
0
#145
Posted 15 October 2018 - 13:32
Velaxa, on 03 septembrie 2018 - 15:43, said:
Mihail Kogălniceanu, Costache Negruzzi, 200 de rețete cercate de bucate, prăjituri și alte trebi gospodărești, Iași, 1842 Supă pisată Supă de raci Supă cu gălușicele de carne Supă cu gălușicele de raci Supă franțuzască Supă cu gugoșele de tocătură de curcan Răsol cu salce de ciuperce Bou de modă Pui cu mazire cu raci Pui fierbinți Pui cu capire Pui albi înădușiți Pui au cotton Părjoale cu sardele Jambon cu friganele Hulubi în papiloturi Hulubi înădușiți Raci înădușiți Oue umplute Spănac de curechiu vânăt Limbă cu sosu de sardele Răcituri de cap de vițel Cărpăciori de raci Oue franțuzești Spanac cu clătite Friganele cu crieri Anghinar umplut Unele dintre ele sunt surprinzator de moderne. "Răsol cu salce de ciuperce" - friptura inabusita cu sos brun ('salsa' cum ii ziceau ei) de ciuperci. "Bou de modă" - boeuf a la mode "Pui cu mazire cu raci" - ceea ce in romgleza moderna se numeste "surf & turf" (sau "balta si liman" in romana dunareana); in America se face cu vita si homar (pentru matze fine) sau creveti (pentru cei cu mai putina dare de mana), mai putin in sud, unde se face tot cu pui si raci. "Hulubi în papiloturi / Hulubi înădușiți" - am mancat porumbel o singura data, acum vreo 15 ani... Pacat, e o carne tare buna. "Limbă cu sosu de sardele" - la origine o mancare asiatica, limba cu sos de stridii. Cum benis stridii in Iasii anilor 1800, au folosit si ei ce aveau la indemana. "Anghinar umplut" - ciudat cum pe atunci anghinarea era mai cunoscuta ca acum. Edited by End-L-user, 15 October 2018 - 13:34. |
#146
Posted 15 October 2018 - 14:11
Pai bucătăria s-a cam “scris” acum vreo 200 de ani.
Singurul salt serios de atunci, e bucătăria moleculara. In rest...sunt reinterpretari și combinații ale rețetelor clasice. |
#147
Posted 15 October 2018 - 14:31
A mai aparut intre timp si sous vide, insa ca metoda de preparare.
|
#148
Posted 15 October 2018 - 15:52
Da, așa e...metode de preparare au mai apărut. Grătarele au mai evoluat, cuptoarele la fel...acum avem și cu aburi...etc
|
#150
Posted 04 December 2018 - 16:57
[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/FOK8Al9fhmk?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]
|
#151
Posted 04 December 2018 - 19:40
nu mananc eu chiar dietetEc, dar.... mama-mama, cata grasime (aia de la slanina prajita ) a pus. Stiu, imi place si fac vara ciorba de salata (noi ii spunem supa) cu/fara zdrente de ou, dar nu pun atata grasime. De fapt, cel mai des fac varianta fara slanina/afumatura, dar cu niste rantas gospodaresc )). E o supa love it or hate it
mai putin cunoscuta cred ca ar fi varza umpluta, reteta maestrului Pastorel. |
#152
Posted 12 March 2019 - 18:58
petit_christian, on 03 septembrie 2018 - 13:30, said:
Retete 100% romanesti cam greu. Mai putin cunoscute sunt destule. Miel haiducesc de ex. Habar n-ai ce vorbesti, Cand turcii au venit in Europa, 1350-1400 d.c., bucataria bizantina era binecunoscita in Europa, deci si in Tarile Romane. Turcii au invatat sa gateasca civilizat de la bucatarii bizantini. |
Anunturi
▶ 0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users