Second Opinion
Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale. Astfel vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit. www.neurohope.ro |
Rețete românești mai puțin cunoscute
#1
Posted 03 September 2018 - 13:25
Pentru că m-am săturat de aceleași sarmale și ciorbe și chiftele, am zis să caut mai multe rețete românești mai puțin cunoscute și gustoase. Din păcate noi nu știm deloc să ne promovăm tradițiile nici măcar din punct de vedere culinar, în afară de niște site-uri unde diferite bunicuțe își postează rețetele, nu găsesc nimica modern (ca prezentare) , calumea, original în materie de rețete culinare românești. În timp ce alte culturi își promovează rețetele și poate chiar le dau un aer mai modern și fac turism din asta, noi primim străinii cu aceleași sarmale pe care le mai găsești în jumătate de Europă și aceleași ciorbe.
Ce rețete românești mai puțin cunoscute știți? De gogoșari în muștar ați auzit? Sincer nu știu cât de românesc este, probabil ca orice rețetă, o mai găsești și pe la alte popoare într-o formă sau alta, dar gogoșarii în muștar sunt geniali. https://www.retetecu...-de-mustar-6358 |
#2
Posted 03 September 2018 - 13:30
Retete 100% romanesti cam greu. Mai putin cunoscute sunt destule.
Miel haiducesc de ex. |
#3
Posted 03 September 2018 - 13:32
Nu imi place sa fiu "Gica-contra" insa care retete traditionale romanesti cand noi din punct de vedere culinar suntem zero?
Nici macar alea pe care le mentionezi si de care zici ca te-ai saturat nu sunt romanesti ci turcesti. De ce e musai sa fie romanesti cand domeniul culinar e atat de variat si bogat, de ce sa te limitezi atat de drastic? Edited by Arader, 03 September 2018 - 13:32. |
#4
Posted 03 September 2018 - 13:39
Arader, on 03 septembrie 2018 - 13:32, said:
Nu imi place sa fiu "Gica-contra" insa care retete traditionale romanesti cand noi din punct de vedere culinar suntem zero? Nici macar alea pe care le mentionezi si de care zici ca te-ai saturat nu sunt romanesti ci turcesti. De ce e musai sa fie romanesti cand domeniul culinar e atat de variat si bogat, de ce sa te limitezi atat de drastic? Păi așa mai toate mâncărurile vin de undeva, în afară de ce a apărut în ultimele 200 de ani ca mâncare de fiță prin Europa, în rest cam totul e luat/influențat de la alții. De exemplu foie gras-ul este din Nordul Africii,. Edited by Velaxa, 03 September 2018 - 13:40. |
#5
Posted 03 September 2018 - 13:42
Arader, on 03 septembrie 2018 - 13:32, said:
Nu imi place sa fiu "Gica-contra" insa care retete traditionale romanesti cand noi din punct de vedere culinar suntem zero? |
#6
Posted 03 September 2018 - 13:44
petit_christian, on 03 septembrie 2018 - 13:30, said:
Retete 100% romanesti cam greu. Mai putin cunoscute sunt destule. Miel haiducesc de ex. Atât rețetele cât și culturile și geneticul oamenilor nu este pur de undeva. N-o să găsești cultură, neam, mâncare care să fie 100% doar dintr-un loc. N-am înțeles niciodată de ce trebuie să spunem că sarmalele nu-s românești, e ca și cum ar spune neamțul că wurst-ul nu-i nemțesc că mai găsești cârnați și-n alte țări și grecul că feta nu e grecească că mai găsești și telemea în România. Orice ce ține de cultură se trage de undeva, a fost influențat de unvdeva și s-a copiat de undeva, nimeni n-o inventat totul de la sine. Edited by Velaxa, 03 September 2018 - 13:44. |
#7
Posted 03 September 2018 - 13:48
Omleta cu ardei gras, ceapa si marar
si ceva din bucovina : Clatite cu branza si smantana la cuptor si tot din bucovina dar de data mai recenta: ciorba radauteana |
#9
Posted 03 September 2018 - 13:54
Fane, on 03 septembrie 2018 - 13:48, said:
Omleta cu ardei gras, ceapa si marar si ceva din bucovina : Clatite cu branza si smantana la cuptor si tot din bucovina dar de data mai recenta: ciorba radauteana O să spună lumea că ciorba nu e românească pentru că mai există ciorbă a la grec Am mâncat ciorbă rădăuțeană în Rădăuți. Nici unde altundeva nu a mai fost așa de bună. Clatite banatene sau "ca la Ana Lugojana" [ https://www.retetecalamama.ro/wp-content/uploads/2009/02/clatite-banatene-1.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ] https://www.reteteca...a-lugojana.html |
#10
Posted 03 September 2018 - 13:57
pasilla, on 03 septembrie 2018 - 13:42, said:
Probabil ca nu ai incercat niciodata snitele din parizer, turta de malai si prajitura de biscuiti cu crema de margarina si gem de corcoduse despre prajituri cu crema din margarina, cam toate se faceau atunci pe baza de "plastic emusifiat", iar gemul de corcoduse .. hai ca-mi ploo in gura. |
|
#11
Posted 03 September 2018 - 14:07
Velaxa, on 03 septembrie 2018 - 13:54, said:
O să spună lumea că ciorba nu e românească pentru că mai există ciorbă a la grec Am mâncat ciorbă rădăuțeană în Rădăuți. Nici unde altundeva nu a mai fost așa de bună. Clatite banatene sau "ca la Ana Lugojana" [ https://www.retetecalamama.ro/wp-content/uploads/2009/02/clatite-banatene-1.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ] https://www.reteteca...a-lugojana.html amandoua retetele de clatite cred ca sunt de inspiratie nemteasca. Edited by Fane, 03 September 2018 - 14:08. |
#12
Posted 03 September 2018 - 14:23
Ciorba se maninca inclusiv in Maghreb, ba chiar de fasole, dar fiind musulmani pun carne de pui. Curat romaneasca, ciorba.
Sa nu mao zic de fasulaciorba facuta de turci. |
#13
Posted 03 September 2018 - 14:27
#14
Posted 03 September 2018 - 14:33
petit_christian, on 03 septembrie 2018 - 14:23, said:
Ciorba se maninca inclusiv in Maghreb, ba chiar de fasole, dar fiind musulmani pun carne de pui. Curat romaneasca, ciorba. Sa nu mao zic de fasulaciorba facuta de turci. Ciorbă și supe se mâncă oriunde. Ciorba este românească, cât timp rețeta se face la sat de când se știe, doar pentru că un cuvânt/popor are o denumire/etimologie asta nu înseamnă că ai aflat originea lui. Sau doar pentru că zupa/ciorva/zama/borșul a fost influențat de alte popoare, asta nu înseamnă că e mai puțin românesc. Că nici tu nu ești mai puțin român dacă-ți găsesc prin genetic și arhive că neamurile tale sunt venite din Turcia acuma 500 de ani. Noi îi spunem ciorbă întradevăr, pentru că am fost influențați de turci. Dar în primul rând, nu cred că au trebuit să vină turcii să ne spună cum să punem 3 bucăți de carne și 3 legume într-o oală cu apă ce fierbe, asta toată umanitatea a făcut-o de la sine. În al doiela rând, ciorba este denumirea comună. În Ardeal și Banat i se mai spune zamă, în Moldova i se spune borș. Cuvântul zeamă vine din latină, cuvântul borș este de la borșul rusesc. Deci cum facem, este ciorba de origine orientală, latină sau rusească? D-aia zic că totul cu originea este relevant și oricum noi românii suntem ciufuți și căutăm nod în papură la orice. Edited by Velaxa, 03 September 2018 - 14:35. |
#15
Posted 03 September 2018 - 14:39
Velaxa, on 03 septembrie 2018 - 13:39, said:
Păi așa mai toate mâncărurile vin de undeva, în afară de ce a apărut în ultimele 200 de ani ca mâncare de fiță prin Europa, în rest cam totul e luat/influențat de la alții. De exemplu foie gras-ul este din Nordul Africii,. Faptul ca si noi am preluat o reteta la care am mai adaugat un ingredient nu inseamna ca doar ne-am inspirat. Cum poti sa pretinzi ca sarmalele sunt romanesti cand turci au "sarma" , ciorbele cand e clar ca tot otomanii le-au adus aici , vezi "Çorba" sau chiftele cand turcii la fel au "Kofte". Am facut n sapaturi dupa vreo reteta cat de cat decenta care sa o putem considera a noastra. Nimic! Pana si celebrii mici sunt la baza o reteta pastoreasca armeneasca raspandita de armata otomana. Daca pe tine te coafeaza nationalismele astea puerile, go for it! |
|
#16
Posted 03 September 2018 - 14:40
Arader, on 03 septembrie 2018 - 14:39, said:
Faptul ca si noi am preluat o reteta la care am mai adaugat un ingredient nu inseamna ca doar ne-am inspirat. Cum poti sa pretinzi ca sarmalele sunt romanesti cand turci au "sarma" , ciorbele cand e clar ca tot otomanii le-au adus aici , vezi "Çorba" sau chiftele cand turcii la fel au "Kofte". Am facut n sapaturi dupa vreo reteta cat de cat decenta care sa o putem considera a noastra. Nimic! Pana si celebrii mici sunt la baza o reteta pastoreasca armeneasca raspandita de armata otomana. Daca pe tine te coafeaza nationalismele astea puerile, go for it! Am răspuns la povestea cu ciorba mai sus, etimologia unui cuvânt nu îți spune și originea a ceva. Nu e vorba de nici un naționalism, vreau să învăț să fac mâncare pe caer o mâncăm noi și dacă mă roagă cineva din altă țară să-i dau ceva de mâncare de la noi să știu să fac și altceva în afară de sarmale pe care le mai găsești în jumătate de Europă. Edited by Velaxa, 03 September 2018 - 14:45. |
#18
Posted 03 September 2018 - 14:47
Cine pe cine a stapanit sute de ani, cine pe cine a influentat cultural? Hai ca vorbim vorbe...
Eu apreciez aportul si plus-valoarea aduse de orice popor de pe urma carora beneficiem astazi insa nationalismul asta de doi bani in care e musai sa ne asumam ceva ce nu ne apartine o vad tot ca pe o caracteristica a unui popor mic, a unor frustrari care ne fac sa batem pasul pe loc. Daca te-ar citit un istoric culinar ar rade de tine si argumentele tale dar asa aici online-ul suporta orice. P.S. Asta a fost maxima: "Ciorba este românească, cât timp rețeta se face la sat de când se știe". ) |
Anunturi
▶ 0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users