Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Cod cursor website

Cum se iese la pensie la munca di...

Inlocuire Tranzistor 4410 BA622T ...

CASS pe veniturile din DOBANZI
 Masina de spalat rufe Bosch

Aici sunt banii Dvs: tarife pentr...

Spatiu prea mare inainte de titlu

Recomandare banca pentru firma
 Prima World HD

Recomandare bicicleta MTB copil 1...

Cum pot reda niște inregistr...

Denon AVR 1804
 Texte și mesaje funny pe sit...

Recomandari carti non-fictiune

Cat costa un pui la rotisor?

cum leg firele de la o pompa subm...
 

RCS&RDS: Ce a oprit Orange și Vodafone să investească în internet fix din 1997 până acum?

- - - - -
  • Please log in to reply
178 replies to this topic

#1
daniel1976

daniel1976

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,533
  • Înscris: 30.04.2006
Solicitările transmise de Orange și Vodafone către Autoritatea Națională de Reglementare în Comunicații (ANCOM) prin care giganții din telefonia mobilă cer autorității să oblige să oblige RCS&RDS să-și deschidă rețeaua de internet fix astfel încât să poată lansa pachete fix-mobil sunt nefondate în condițiile în care piața este una deschisă, iar cei doi operatori ar fi putut investi în propria infrastructură, susțin reprezentanții companiei de cablu.

„Operatorii mobili precum Orange și Vodafone dețin rețele în România cel puțin din anul 1997. În condițiile în care piața de internet fix a fost și este o piață liberă, deschisă accesului pentru orice operator, nu înțelegem nemulțumirea Orange și Voda­fone din moment ce aveau acces neîngrădit, aveau resurse financiare și puteau investi în mod similar altor companii, întrucât pe piață existau și există sute de ope­ratori de diverse dimensiuni.  Nu putem decât să presu­punem că cele două companii de comunicații mobile nu au fost de fapt interesate de piața de servicii fixe până recent, când, în loc să își îndrepte investițiile către crearea reală de servicii fixe, așteaptă intervenția autorității în condițiile în care piața este deschisă pentru orice operator”, a declarat pentru ZF Valentin Popoviciu, directorul de dezvoltare al RCS&RDS.

Reprezentantul RCS&RDS a dat astfel replica directorilor generali ai Orange și Vodafone, care au declarat săptămâna trecută că autoritatea de reglementare în comunicații (ANCOM) a ignorat cota de piață „dominantă” a RCS&RDS pe internet fix și a supraestimat în mod eronat gradul de concurență de pe piața locală de profil atunci când a decis să propună amânarea reglementării accesului la marile rețele de comunicații fixe din România pentru încă cel puțin trei ani.

Jean-François Fallacher, CEO al Orange România și Ravinder Takkar, CEO al Vodafone România au susținut că RCS&RDS are aproximativ o jumătate din piața de net fix din România, și în aceste condiții ANCOM ar trebuie să acționeze „imediat” pentru a mări concurența de pe piață. ANCOM urmează să anunțe dacă după perioada de consultare care s-a încheiat pe 25 septembrie și-a modificat punctul de vedere.

Am investit de la zero în rețea - inclusiv în fibră optică și atunci când nimeni altcineva nu o făcea, fără a primi de la nimeni o infrastructură deja construită (aluzie la rețeaua construită de stat la Romtelecom), atacă reprezentanții RCS&RDS, fără a preciza, totuși, ce cotă de piață au pe net fix. „RCS & RDS și-a dezvoltat propria infrastructura de telecomunicații pe suport de fibră optică la nivel național, pornind de la zero, nu a primit sau nu a cumpărat rețele construite de statul român în trecut, înainte sau după 1989. RCS & RDS a investit semnificativ în dezvoltarea serviciilor fixe, în rețele și în tehnologii noi, având rolul principal în evoluția pozitivă a pieței, inclusiv în momentele când alți operatori nu investeau în rețele de fibră optică. Cota de piață a companiei noastre, bazată pe serviciile furnizate prin rețeaua proprie, construită în ultimii 17 ani, este indicatorul că serviciile furnizate de companie răspund nevoilor de comunicare ale românilor (…)”, afirmă Popoviciu.

Mai mult, reprezentantul RCS&RDS susține că de fapt ANCOM ar trebui să reglementeze în continuare, și mai puternic, piața de comunicații mobile. „În schimb, contrar pieței de servicii fixe, piața de servicii mobile a fost și este încă supusă unor restricții care o fac, în mod cert, mai puțin deschisă și cu bariere de intrare mult mai mari. Nu putem să nu reamintim tarifele de interconectare mari, care au blocat și blochează consumatorii în rețelele mari, descurajând trecerea către rețele mai mici, iar consumatorii sunt ținuți astfel captivi pentru a comunica doar în rețeaua în care se află (peste 80% din convorbiri sunt în aceeași rețea).

Avem practic 4 rețele de comunicații mobile care nu comunică între ele, așa cum menționa și un analist cunoscut din piață. ANCOM a făcut pași în această direcție, prin scăderea tarifelor în aprilie 2014, însă, chiar de la acel moment și cu atât mai mult acum, tarifele de interconectare mobile din România au fost și sunt similare sau chiar mai mari decât cele din țări mari și dezvoltate din Europa: Franța, Marea Britanie, Italia, Spania. De exemplu, în Franța, tarifele de interconectare sunt la nivelul de 0,78 eurocenți / minut, în Ungaria sunt la nivelul de aproximativ 0,55 eurocenți pe minut, în timp ce în România sunt de 0,96 eurocenți pe minut.  RCS & RDS consideră că piața pe care este necesară intervenția de urgență a ANCOM este cea mobilă, prin aducerea tarifelor de interconectare la tarife bazate pe costurile reale din România, referința fiind tarifele de interconectare în rețeaua fixă care sunt la nivelul de 0,014 eurocenți pe minut, adică de aproape 7 ori mai mic. Mai mult, este necesară și instituirea de obligații în ceea ce privește accesul reciproc reglementat al operatorilor la locațiile stațiilor de bază (site-uri), întrucât între operatorii mari există un volum mare de site-uri utilizate în comun, care nu se replică însă și către operatorii mai mici”.

sursa : zf.ro

#2
Ciubex

Ciubex

    Senior Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 9,894
  • Înscris: 03.02.2005
Ma intreb, oare de ce aia de la Orange si Vodafone nu i-au luat la rost pe cei de la Telekom (ex Romtelecom) pentru ca aia sunt si mai vechi, cu o si mai dezvoltata infrastructura, ca arie, nu neaparat ca tehnologie.
Mi se pare aiurea sa ai asemenea pretentii cand fiecare putea sa-si intinda pana acum cativa ani sarmele pe unde voia.

#3
mmm3

mmm3

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,766
  • Înscris: 14.09.2015
Cum tot autoritatile statului au oferit RCS-RDS roaming national pe retelele mobile, tot asa trebuie sa le ofere retelelor mobile acces la retelele fixe.
RCS-RDS vor legi sa ii ajute numai pe ei pe partea de retele mobile pe spatele granzilor. Insa cand e invers spun ca nu e corect.

Edited by mmm3, 29 September 2015 - 10:11.


#4
ramiz

ramiz

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,897
  • Înscris: 25.12.2010
mi se pare un punct de vedere foarte ok din partea rcsrds. in timp ce ei investeau masiv in fibra optica(sigur costa foarte mult) baietii destepti de la orange si vodafone faceau profituri babane aici .si apoi caruta de bani pleca peste granita .pai ce erau prosti sa investeasca profitul aici in servicii mai bune si mai diverse?

cine-i tine sa cableze toata tara cu fibra optica?bani au o gramada sa se apuce de treaba.

ala cu turban de la vodafone  sa ne mai lase in pace  daca nu-i convine.sa se duca in mahalalele lui din india.daca nu era rcsrds astia de la telefonia mobila nu aveau preturile care le au acum.pai nu era mai bine cand era duopol?

#5
mmm3

mmm3

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,766
  • Înscris: 14.09.2015

 Ciubex, on 29 septembrie 2015 - 10:07, said:

Mi se pare aiurea sa ai asemenea pretentii cand fiecare putea sa-si intinda pana acum cativa ani sarmele pe unde voia.

 ramiz, on 29 septembrie 2015 - 10:12, said:

cine-i tine sa cableze toata tara cu fibra optica?bani au o gramada sa se apuce de treaba.
Si atunci de ce RCS-RDS vor lege care sa le ofere acces la siteurile operatorilor mobili.
Ce i-au impiedicat sa isi faca siteuri, sa impanzeasca tara de siteuri?

Edited by mmm3, 29 September 2015 - 10:35.


#6
ramiz

ramiz

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,897
  • Înscris: 25.12.2010

 mmm3, on 29 septembrie 2015 - 10:09, said:

Cum tot autoritatile statului au oferit RCS-RDS roaming national pe retelele mobile, tot asa trebuie sa le ofere retelelor mobile acces la retelele fixe.
RCS-RDS vor legi sa ii ajute numai pe ei pe partea de retele mobile pe spatele granzilor. Insa cand e invers spun ca nu e corect.

lucrezi pe la vodafone sau orange?

#7
Ciubex

Ciubex

    Senior Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 9,894
  • Înscris: 03.02.2005
mmm3, discutia e legata de infrastructura pentru servicii fixe, nu mobile. Nu amesteca merele cu perele, seamana, dar nu rasar.
Pentru variantele de infrastructura mobila exista lege si criterii separate legiferate recent. In schimb infrastructura pentru servicii fixe a inceput sa se dezvolte mult mai devreme prin forte si fonduri proprii obtinute de cele mai multe ori din credite (mai stiti de discutiile legate de creditele luate de RDS, gen Teszari pune gaj 80% din RCS&RDS din 2007 sau Vin doi ani cheie pentru RCS&RDS. Datorii de 550 mil. $ ajung la maturitate din 2011?). Plus, nu uita ca unele site-uri de telefonie fixa de la operatorii mobili de telefonie folosesc infrastructura fixa de la RCS-RDS.

Edited by Ciubex, 29 September 2015 - 10:33.


#8
anoniymus

anoniymus

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,463
  • Înscris: 18.10.2014
DIGI baga boala-n concurenta, buba cea mare, care este posibil sa puna capac RCSului este faza cu distributia de curent ieftin, jepatii care detin controlul acestei industrii sunt in stare sa inventeze orice, iar atata timp cat oamenii dorm isi merita soarta.

#9
ramiz

ramiz

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,897
  • Înscris: 25.12.2010
de ce le e frica de rcsrds?ca le fura clientii?

sa-i dea lui teszari 5 miliarde de euro pe rcsrds   si au acces la toata reteaua rcs.

#10
Venboteam

Venboteam

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,312
  • Înscris: 05.01.2012
Astora a inceput sa le tremure chilotii in fund ca RCS-ul vine tare din urma... Posted Image

 ramiz, on 29 septembrie 2015 - 10:25, said:

sa-i dea lui teszari 5 miliarde de euro pe rcsrds   si au acces la toata reteaua rcs.
Doamne fereste! Ca atunci nu mai "pupam" noi nelimitat la 3-5 euro, net de un giga la 50-60 de lei, samd.

#11
ramiz

ramiz

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,897
  • Înscris: 25.12.2010
asa au facut si in spania  exact aceiasi actori ca la noi :orange si vodafone contra telefonica si canal plus dth.

#12
mmm3

mmm3

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,766
  • Înscris: 14.09.2015

 Ciubex, on 29 septembrie 2015 - 10:20, said:

mmm3, discutia e legata de infrastructura pentru servicii fixe, nu mobile. Nu amesteca merele cu perele, seamana, dar nu rasar.
Pentru variantele de infrastructura mobila exista lege si criterii separate legiferate recent. In schimb infrastructura pentru servicii fixe a inceput sa se dezvolte mult mai devreme prin forte si fonduri proprii obtinute de cele mai multe ori din credite (mai stiti de discutiile legate de creditele luate de RDS?). Plus, nu uita ca unele site-uri de telefonie fixa de la operatorii mobili de telefonie folosesc infrastructura fixa de la RCS-RDS.
Eu vad ca discutia este despre cum RCS-RDS vrea acces la retelele altora facand lobby pentru a se da legi cu dedicatie, iar cand ceilalti vor acces la reteaua lor, ei devin capitalisti brusc.
Oare retelele mobile nu au inceput sa se dezvolte tot prin fonduri proprii obtinute prin credite?

#13
grinci

grinci

    Bang the bass, turn up the treble

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,225
  • Înscris: 10.09.2013
Cand altii au muls, RDS a tacut, a indurat si a investit. Acuma stai ca vrem si noi, ca nu e drept... Parca e greierele si furnica.

#14
f300

f300

    30k si ma duc

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 30,000
  • Înscris: 27.09.2008
De ce sa faci retea fixa si sa tragi fire peste tot cind puteai sa vinzi abonamente de mobil si de zeci de dolari fara nici un minut inclus (si fara telefon subventionat, eventual cu 50$ taxa de conectare) si minute la cartela cu 60 centi in afara retelei si 40 in retea? Totul bineinteles plus TVA, intr-o vreme cind dolarul era mai mare decit euro (virtual sau nu la vremea respectiva) si cind oricum valuta valora mai mult decit acum, vorbind nominal afara - in Romania fiind si mai si, salarii de ordinul a 50$, etc.

#15
Ciubex

Ciubex

    Senior Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 9,894
  • Înscris: 03.02.2005
Ai vreun link spre ceva articol in care sa se aduca o dovada a faptului ca RDS-ul a facut lobby pentru a se da legi cu dedicatie? Mi se pare mai de graba ca Orange si Vodafone incearca sa constranga agentia de reglementare in comunicatii sa dea legi cu dedicatie.
Repet, aici e vorba de infrastructura fixa.

#16
andreic

andreic

    Very OLD Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 122,827
  • Înscris: 07.02.2003

 mmm3, on 29 septembrie 2015 - 10:16, said:

Si atunci de ce RCS-RDS vor lege care sa le ofere acces la siteurile operatorilor mobili.
Ce i-au impiedicat sa isi faca siteuri, sa impanzeasca tara de siteuri?
Mi se pare corect.

 Ciubex, on 29 septembrie 2015 - 10:37, said:

Ai vreun link spre ceva articol in care sa se aduca o dovada a faptului ca RDS-ul a facut lobby pentru a se da legi cu dedicatie?
Pai chiar a facut, intr-o vreme aveau pile si in parlament :)

Edited by andreic, 29 September 2015 - 10:40.


#17
ramiz

ramiz

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,897
  • Înscris: 25.12.2010
daca cei de la orange si vodafone in fiecare an  investeau in  fibra optica  60-70 de milioane de euro in cativa ani  aveau  o acoperire buna in tara.dar ei vor moca tot.pai nu se poate bai fratilor din occident.

#18
bobo666

bobo666

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,100
  • Înscris: 05.06.2015

 mmm3, on 29 septembrie 2015 - 10:16, said:

Si atunci de ce RCS-RDS vor lege care sa le ofere acces la siteurile operatorilor mobili.
Cine ii obliga pe cei de la Orange sa ofere acces la siturile proprii? Digi au ajuns pe siturile Orange prin intermediul unei asocieri private cu... Vodafone.

In Europa, doar reteaua fixa a vechilor monopoluri de stat a fost deschisa competitiei deoarece a fost construita din fonduri publice. Nimeni nu obliga, de exemplu, UPC Germania/Irlanda/Olanda/... sa-si deschida reteaua catre competitori. In spiritul european, in Romania trebuie deschisa doar reteaua locala de cupru a Telekomului si reteaua de fibra optica dintre localitati, acestea fiind realizate din banii cetatenilor. Noua retea FTTH a Telekom Romania poate ramane privata, deoarece a fost realizata cu fonduri private.

Anunturi

Neurochirurgie minim invazivă Neurochirurgie minim invazivă

"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv.

Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice.

www.neurohope.ro

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate