Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Telefonul Oppo a74 mi-a blocat ca...

A inviat Mudava

Vouchere de vacanta

Cand One United nu mai vand isi v...
 Mandolina feliat legume

Atestat consilier de siguranta

alarma auto Autowatch 346 RLI

Ce se intampla cu actualii tineri...
 Descifrare reteta

Zapp fix

Rulment pt diferential 4motion

Lipire filtru la baterie ikea
 Meserias nu mai vine sa termine l...

Soferii prinsi bauti sau drogati ...

geometrie autorulota

Sfat achiziție laptop ~4500 ...
 

inlocuire panou electric vechi

- - - - -
  • Please log in to reply
80 replies to this topic

#37
Baxon

Baxon

    Dachshund

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,720
  • Înscris: 01.03.2017

 dorin_2k, on 09 octombrie 2017 - 14:58, said:

Ai sigur contorul pe tabloul vechi. Asa ca nu te chinui, ca nu ai voie sa il schimbi singur. Nici macar cu ruda electrician.
Trebuie taiate sigiliile si...
Ai inteles problema?
Despre ce sigilii vorbesti ? Sigiliul e doar pe contor nu si pe tablou , tabloul e separat DUPA contor !

#38
loock

loock

    Unas

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 18,678
  • Înscris: 29.03.2006

 GeorgeTrisina, on 10 octombrie 2017 - 08:06, said:

In viata ta sa nu mai pomenesti de sigurante de 30A ca rade lumea de tine. Pe timpuri exista de 35A nicicum de 30.
Eu n-am inteles nimic din toata povestea aia a ta care ai scris-o pt ca sari de la o idee la alta. In mare parte pot sa-ti dau un sfat:
-pt masina de spalat iti trebuie circuit separat protrejat cu diferential.
-pt consumatori mai mari de 2KW iti trebuie deasemenea circuite separate (dedicate), iar pt restul consumatorilor de puteri mici iti ajung doua circuite de priza si sa fim seriosi ca n-ai sa le folosesti pe toate simultan. Facorul de simultaneitate in cazul tau e max. 0,7.

Gama cand selectezi la magazin este 30-40A.

Am scris mai sus de cateva ori si 32 si 40A, si sunt uzuale ambele.
Apropo, scria cineva mai sus ca pe timpuri erau si de 35A.

Se gasesc si acum sigurante de 35A busoane, si 50A si 63A busoane, si la panoul de distributie de pe casa scarii inca se folosesc busoane la multe blocuri.

Se gasesc disjunctoare de 32A, 40A, 50A , 63A, 80A, 100A, 125A, 160A.

La masina de spalat miliarde de oameni nu au circuit separat.

Varful de consum la MSR si MSV este doar cand incalzeste apa si nu dureaza f mult, insa intradevar legaturile trebuie bine facute.

Am vazut la o ruda priza topita si arsa de la un dozator instant de apa rece/calda, pt ca un dorel bou a pus riglete la montarea prizei, si chiar daca erau riglete bune evident ca a existat corodare electrochimica pt ca bronzul are electronegativitate diferita fata de cupru pur - ce sa stie dorel asta, a ajuns contactul punctiform chiar daca le-a strans, si asa a luat foc. I-am schimbat eu priza si au trecut 5 ani si nu au mai fost probleme.
Intradevar ar fi cazul ca legislatia sa interzica activ si efectiv in practica doreilor sa faca electrica. Sunt o gramada de gipso-electricieni cum i-a denumit cineva bine mai sus, care se dau mari specialisti si spun niste enormitati de-ti vine sa le dai omor cu ranga...abereaza fara jena ca 2,5mm2 tine 9 KW lejer si alte cretinatati, cand pe 2,5 ai 10A cu 4A/mm2 ca sa nu se incalzeascaca cablul, deci cu factor de putere ideal 2070W. Sigur ca nu ia foc daca ai varfuri mai mari, dar 4A/mm2 e referinta, poti urca spre 5 insa incepe sa se incalzeasca.

Pt MSR si MSV nu folosesc oamenii circuit separat ( chiar daca au doua sau mai multe circuite, au mai multe prize si mai multi consumatori pe fiecare.
Pt. cuptoare de 2,75 KW insa ar fi foarte indicat, si cu toate astea sunt foarte putini care au circuit separat, si asta e cam nasol, si le baga si in priza in loc sa le lege direct, cositorite. E 1/1000 care le leaga direct, si chiar si dintre ei sunt si mai putini care au circuit separat...stiu asta pt. ca am proiectat si supervizat montare de bucatarii si am vazut ce au facut, stiu ce le-am recomandat si putini se apuca sa traga traseu separat cu siguranta separata.
Pt cele de 3,75 KW care au curatare pirocatalitica e chiar horror sa nu le pui circuit separat. si totusi putini au separat.
La plitele electrice e iar obligatoriu la 6,6 - 11+ KW sa fie circuit separat extrem de serios cu trifazat cu nul gros cat fazele plus impamantare...

Legat de factorul de simultaneitate glumesti cu max. 0,7....
Chiar ignorand faptul ca aspiratorul in sarcina a declansat singur singurel siguranta de 25A de 3 ori ( peste 5,2 KW), cum sa ai 0,7 cand la 32A ai 32 x 230 x 0,9 (ideal) 6624 W.
Masina de spalat 2,25 KW ( sunt si de 2,6) e adevarat varful de consum nu dureaza mult, la incalzire chiar si pt 30C.
Nici nu mai zic ca poti avea si masina de spalat vase in acelasi timp care incalzeste apa bine...
In timp ce merge macar o masina, o fata se usuca cu foehnul de 1,4 KW.
Iar masa calca cu fierul de calcat de 1,5 KW.
In timp ce mancarea e in cuptorul electric de 2,75 KW ( nici nu mai pun plita electrica ca doar aia sare peste 100%...)
In timp ce baiatul se joaca pe PC moderat 330 + 50 W monitor ( nu pun PC 1,5 KW entuziast si nici monitor de 130W chit ca sunt comune)
Merge si TV-ul de 140W.
Merg si luminile, 3 camere, plus un hol, plus bucatarie si baie 4x24W CFL living, 2x24W CFL dorm1, 2x24W CFL dorm2, 2x24W hol, 2x24W baie ( nu mai pun si debaralele de 1x24 + 1x24 ) deci se ajunge lejer la 300W fara debarale.( 350 cu ele)
Total moderat 8720 W si nu e nimic exagerat, nu e pornit boiler, nu e pornita si masina de spalat vase, etc., etc. care sunt banale si puteau sa fie pornite simultan.
Deci iata ca siguranta de 32A nu e destul, si sare si cea de 40A pt ca ai depasit chiar si la factor de putere ideal de 0,9.
40 x 230 x 0,9 = 8280, deci depasire de 440 W la 40A.
Apropo, barbatul e plecat la munca sa faca rost de bani pt platit facturile, nu l-am pus si pe el sa mai consume ceva.
Eventual isi ia pantofii din debara ca sa plece sa nu mai vada risipa, si mai aprinde inca un bec de 24W, chit ca in debara ar putea avea mai degraba un halogen de 70W sau un clasic de 75 W...
Apropo, n-am pus frigiderul care desigur mai trage si el un 88W ( poate sa consume si 305+ W si la pornire si 900+W..)
N-am pus maruntisuri, incarcatoare de telefon, si pierderi in alte transformatoare, cabluri, etc., sistem audio de nspe W, etc.

Edited by loock, 10 October 2017 - 09:54.


#39
GeorgeTrisina

GeorgeTrisina

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,815
  • Înscris: 19.12.2011
Mda... deja ma faci sa cred ca in locul acela de consum e deja regim de fabrica, sau ... respectivul proprietar chiar n-are ce face cu banii.
In legatura cu bronzul si cupru... imi pare rau dar dupa cate spui nici n-ar mai trebui sa se fabrice chiar si barele PE din tablouri care si ele la randul lor sunt din bronz. Clemele alea de care zici eu zic ca nu erau bine stranse nu electronegativitate si alte inventii. Trebuie sa retii ca bronzul si alama sunt niste aliaje ale cuprului cu zincul intr-un anumit procent in functie de duritate.
Astfel ajung la concluzia lui ggelu ca mai ai ceva de citit la documentatii.

#40
loock

loock

    Unas

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 18,678
  • Înscris: 29.03.2006
Varianta 2:
Se monteaza mobila cu 3 echipe.
Unii dau gauri cu rotopercutanta si aspiratorul, 800W + 1,4 KW ( nu pun 2 cat e decent) 2,2 KW ca sa monteze in living.
Altii taie cu pendularul blatul in bucatarie sau alt decupaj, 720W ( nu pun 900 W mafell, dar Makita sau Festool decent)
La pendular mai e si aspiratorul clientului, 2 KW.
Alta echipa de doi sunt in dormitor unde monteaza o inchidere cu usi glisante - unul taie profile de sina cu circularul de 1,6 KW, si altul bate cuie cu capsator cu aer comprimat care are si un motor electric de 1,46 KW -am pus unul micut portabil...
Mai au si becuri sa vada ce fac 7 x 24W = 168 W ( n-am mai pus 300+)
Desigur clientii puteau sa fie si ei intr-o camera sa se uite la TV, frigiderul putea sa fie si el in priza, alti consumatori, chiar si masina de spalat, dar sa zicem ca nimic din toate astea nu e pornit.
Deci 8148 W cu frigiderul oprit fara rost, cu TV oprit fara rost, cu lumina la baie si in a 3-a camera stinsa, si fara inca o echipa in a 3-a camera si nici la 4-a (una e in bucatarie).

 GeorgeTrisina, on 10 octombrie 2017 - 10:06, said:

Mda... deja ma faci sa cred ca in locul acela de consum e deja regim de fabrica, sau ... respectivul proprietar chiar n-are ce face cu banii.
In legatura cu bronzul si cupru... imi pare rau dar dupa cate spui nici n-ar mai trebui sa se fabrice chiar si barele PE din tablouri care si ele la randul lor sunt din bronz. Clemele alea de care zici eu zic ca nu erau bine stranse nu electronegativitate si alte inventii. Trebuie sa retii ca bronzul si alama sunt niste aliaje ale cuprului cu zincul intr-un anumit procent in functie de duritate.
Astfel ajung la concluzia lui ggelu ca mai ai ceva de citit la documentatii.

Erau foarte bine stranse in riglete, si erau si riglete f. bune, dar e o cretinitate sa pui riglete in priza !!!!
Riglete se pun la becuri, nu la prize !
Pe langa electronegativitatea diferita dintre bronz si cupru pur, in bucatarie unde era dozatorul este si caldura si umiditate, plus oxigenul din aer, plus incalzirea locala de la consum.
Era facuta de un an instalatia.
Cand a avut copil mic, a luat apa cu oala de 3 L in loc sa ia doar cu paharul pt o ciocolata.
Insa sunt alti consumatori care trag curent mare in mod normal si mult mai mult timp, deci nu luatul cu oala era problema ci rigletele. Probabil ca putea sa puna si conductori mai grosi. Eu am pus. Nu erau f. subtiri nici primii.
Corodarea se face in timp, nu intant. Erau de un an facute.
Cand ajunge pata de contact punctiforma, dupa ce se corodeaza si inegreste, atunci evident ca divine incandescent contactul si ajunge si in scurt.

Edited by loock, 10 October 2017 - 10:22.


#41
GeorgeTrisina

GeorgeTrisina

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,815
  • Înscris: 19.12.2011

 dorin_2k, on 09 octombrie 2017 - 17:36, said:

@Phobos
De unde povestea cu sigiliul ce trebuie platit?
Asteapta tu sa vina cu citirea de regularizare. Crezi ca suna ala pe nus ce electrician?
Facturarea e una, distributia si deranjamentele tin de altii.
Are dreptate pe undeva ca sigiliile se platesc la cerere cand vrei sa muti pozitia contorului. Pentru asta iti trebuie un alt ATR si la sfarsit este specificat "taxa sigiliu" = 100 lei

#42
dorin_2k

dorin_2k

    Master Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 48,479
  • Înscris: 01.12.2001

 Baxon, on 10 octombrie 2017 - 08:39, said:

Despre ce sigilii vorbesti ? Sigiliul e doar pe contor nu si pe tablou , tabloul e separat DUPA contor !
Cum inlocuiesti tabloul fara sa dai contorul jos?
Attached File  tablou.png   464.52K   59 downloads

#43
loock

loock

    Unas

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 18,678
  • Înscris: 29.03.2006
Am o vecina care i-a luat foc apartamentul nou renovat de cateva luni, tot din bucatarie, si sustine ca a plecat de la o hota care avea 140W sau ceva de genul asta...
Au luat foc si termopanele, a ars si izolatia de polistiren de pe exterior, s-a carbonizat si faianta nou pusa, a ars complet mobilierul de bucatarie care era vechi - macar atat...si a ars si masina de spalat vase care era oprita...si aragazul etc.

Edited by loock, 10 October 2017 - 10:41.


#44
GeorgeTrisina

GeorgeTrisina

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,815
  • Înscris: 19.12.2011
Si crezi ca a fost incendiu de natura electrica?
La montajul unei hote, in instructiunile de instalare iti spune la ce inaltime minima se monteaza hota fata de flacara deschisa. Daca n-a respectat distanta... s-au aprins filtrele de carbon ca nu le trebuie mult sa ia foc.

#45
loock

loock

    Unas

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 18,678
  • Înscris: 29.03.2006

 GeorgeTrisina, on 10 octombrie 2017 - 10:43, said:

Si crezi ca a fost incendiu de natura electrica?
La montajul unei hote, in instructiunile de instalare iti spune la ce inaltime minima se monteaza hota fata de flacara deschisa. Daca n-a respectat distanta... s-au aprins filtrele de carbon ca nu le trebuie mult sa ia foc.

De unde le scoti ???

Era chiar mai sus de normal.
Normal se monteaza la 65cm peste plita, si era la 75, si nu avea filtre de carbon care sunt alta cretinitate.
Producatorii de hote scriu clar 65 cm la plita cu gaz, nu mai sus ca nu mai trage bine, nu mai jos ca se parleste filtrul de aluminiu. ( gratarul ala de al e numit tot filtru...) La plita electrica accepta intre 60 si 65 cm.
Nu avea filtre de carbon, era pe evacuare cu burlan si nu facea mancaruri secrete sa nu afle vecinii...
Filtrele de carbon sufoca evacuarea chiar si noi, dar folosite...
Femeia sustine ca a fost un scurt la hota, si pompierii nu au gasit alta explicatie...
Insa a fost carbonizat tot acolo, asa ca nimeni nu stie sigur ce s-a intamplat...

Edited by loock, 10 October 2017 - 10:54.


#46
gabimilo1

gabimilo1

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 966
  • Înscris: 10.01.2011
salut,

@dorin_2k am facut eu asa ceva,...imposibil nu e,- tai cu flexul suportul de sigurante fuzibile, iei un tablou cu 12 sau 14 locuri  (nu mai retin cite, imi pare rau ca nu am facut o poza), ii decupezi doar fundul unde vin firele si contorul electronic si il aplici frumos peste contor, acesta intrind pina la nivelul la care ies sigurantele prin fanta. Am avut grija sa vina contorul cu displayul in dreptul fantei pentru a putea fi citit usor, doar prin deschiderea acelui capac fumuriu.
i-am cerut omului 150 de lei manopera, anul trecut in vara.
p.s. tabloul respectiv era putin mai sus fata de tocul usii.(fata de imaginea ta, dar nu cu mult).

Edited by gabimilo1, 10 October 2017 - 11:03.


#47
y0z

y0z

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 443
  • Înscris: 14.03.2011

 loock, on 10 octombrie 2017 - 10:10, said:

Cand ajunge pata de contact punctiforma, dupa ce se corodeaza si inegreste, atunci evident ca divine incandescent contactul si ajunge si in scurt.

Wait a second, loock este cel cu "pata de contact".
Acum am inteles de ce m-am minunat cand am citit ce a scris.

#48
flomelomanul

flomelomanul

    Opera lover

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,718
  • Înscris: 12.07.2011

 y0z, on 10 octombrie 2017 - 12:21, said:

Wait a second, loock este cel cu "pata de contact".
Ai di capu șî di zâlili melePosted Image , cum am putut să uit, că asta cu „pata de contact” e antologică!.
Acuma îmi dau seama cum de au răsărit în subiectul ăsta „siguranțe de 30 A”.
S-a ales praful și de discuția ăsta...

Edited by flomelomanul, 10 October 2017 - 18:19.


#49
black-99

black-99

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 51
  • Înscris: 28.03.2011

 loock, on 10 octombrie 2017 - 09:32, said:

Gama cand selectezi la magazin este 30-40A.

Am scris mai sus de cateva ori si 32 si 40A, si sunt uzuale ambele.
Apropo, scria cineva mai sus ca pe timpuri erau si de 35A.

Se gasesc si acum sigurante de 35A busoane, si 50A si 63A busoane, si la panoul de distributie de pe casa scarii inca se folosesc busoane la multe blocuri.

Se gasesc disjunctoare de 32A, 40A, 50A , 63A, 80A, 100A, 125A, 160A.

La masina de spalat miliarde de oameni nu au circuit separat.

Varful de consum la MSR si MSV este doar cand incalzeste apa si nu dureaza f mult, insa intradevar legaturile trebuie bine facute.

Am vazut la o ruda priza topita si arsa de la un dozator instant de apa rece/calda, pt ca un dorel bou a pus riglete la montarea prizei, si chiar daca erau riglete bune evident ca a existat corodare electrochimica pt ca bronzul are electronegativitate diferita fata de cupru pur - ce sa stie dorel asta, a ajuns contactul punctiform chiar daca le-a strans, si asa a luat foc. I-am schimbat eu priza si au trecut 5 ani si nu au mai fost probleme.
Intradevar ar fi cazul ca legislatia sa interzica activ si efectiv in practica doreilor sa faca electrica. Sunt o gramada de gipso-electricieni cum i-a denumit cineva bine mai sus, care se dau mari specialisti si spun niste enormitati de-ti vine sa le dai omor cu ranga...abereaza fara jena ca 2,5mm2 tine 9 KW lejer si alte cretinatati, cand pe 2,5 ai 10A cu 4A/mm2 ca sa nu se incalzeascaca cablul, deci cu factor de putere ideal 2070W. Sigur ca nu ia foc daca ai varfuri mai mari, dar 4A/mm2 e referinta, poti urca spre 5 insa incepe sa se incalzeasca.

Pt MSR si MSV nu folosesc oamenii circuit separat ( chiar daca au doua sau mai multe circuite, au mai multe prize si mai multi consumatori pe fiecare.
Pt. cuptoare de 2,75 KW insa ar fi foarte indicat, si cu toate astea sunt foarte putini care au circuit separat, si asta e cam nasol, si le baga si in priza in loc sa le lege direct, cositorite. E 1/1000 care le leaga direct, si chiar si dintre ei sunt si mai putini care au circuit separat...stiu asta pt. ca am proiectat si supervizat montare de bucatarii si am vazut ce au facut, stiu ce le-am recomandat si putini se apuca sa traga traseu separat cu siguranta separata.
Pt cele de 3,75 KW care au curatare pirocatalitica e chiar horror sa nu le pui circuit separat. si totusi putini au separat.
La plitele electrice e iar obligatoriu la 6,6 - 11+ KW sa fie circuit separat extrem de serios cu trifazat cu nul gros cat fazele plus impamantare...

Legat de factorul de simultaneitate glumesti cu max. 0,7....
Chiar ignorand faptul ca aspiratorul in sarcina a declansat singur singurel siguranta de 25A de 3 ori ( peste 5,2 KW), cum sa ai 0,7 cand la 32A ai 32 x 230 x 0,9 (ideal) 6624 W.
Masina de spalat 2,25 KW ( sunt si de 2,6) e adevarat varful de consum nu dureaza mult, la incalzire chiar si pt 30C.
Nici nu mai zic ca poti avea si masina de spalat vase in acelasi timp care incalzeste apa bine...
In timp ce merge macar o masina, o fata se usuca cu foehnul de 1,4 KW.
Iar masa calca cu fierul de calcat de 1,5 KW.
In timp ce mancarea e in cuptorul electric de 2,75 KW ( nici nu mai pun plita electrica ca doar aia sare peste 100%...)
In timp ce baiatul se joaca pe PC moderat 330 + 50 W monitor ( nu pun PC 1,5 KW entuziast si nici monitor de 130W chit ca sunt comune)
Merge si TV-ul de 140W.
Merg si luminile, 3 camere, plus un hol, plus bucatarie si baie 4x24W CFL living, 2x24W CFL dorm1, 2x24W CFL dorm2, 2x24W hol, 2x24W baie ( nu mai pun si debaralele de 1x24 + 1x24 ) deci se ajunge lejer la 300W fara debarale.( 350 cu ele)
Total moderat 8720 W si nu e nimic exagerat, nu e pornit boiler, nu e pornita si masina de spalat vase, etc., etc. care sunt banale si puteau sa fie pornite simultan.
Deci iata ca siguranta de 32A nu e destul, si sare si cea de 40A pt ca ai depasit chiar si la factor de putere ideal de 0,9.
40 x 230 x 0,9 = 8280, deci depasire de 440 W la 40A.
Apropo, barbatul e plecat la munca sa faca rost de bani pt platit facturile, nu l-am pus si pe el sa mai consume ceva.
Eventual isi ia pantofii din debara ca sa plece sa nu mai vada risipa, si mai aprinde inca un bec de 24W, chit ca in debara ar putea avea mai degraba un halogen de 70W sau un clasic de 75 W...
Apropo, n-am pus frigiderul care desigur mai trage si el un 88W ( poate sa consume si 305+ W si la pornire si 900+W..)
N-am pus maruntisuri, incarcatoare de telefon, si pierderi in alte transformatoare, cabluri, etc., sistem audio de nspe W, etc.


Am citit m-am ingrozit,am renuntat.
Zici ca "am proiectat si supervizat" cel putin partea electrica nu cred.
Cel putin la noi in Ardeal,un proiectant numarul si dimensiunea circuitelor nu le recomanda.
Ci le obliga pentru simplul fapt ca raspunde de proectarea si felul executiei instalatiei.
Faptul ca recomanzi conductor pentru nul "cat fazele + pamantarea " si alte minuni da de inteles ca ai citit cartiile pe diagonala restul venind din imaginatie.
Ti-am sugerat sa verifici anumite lucruri, pentru a te convinge singur,fara sa-ma crezi pe cuvint.
Probabil nu le-ai facut petru ca tu le stii BINE.
Eu aici am incheiat.

#50
loock

loock

    Unas

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 18,678
  • Înscris: 29.03.2006

 black-99, on 10 octombrie 2017 - 22:18, said:

Am citit m-am ingrozit,am renuntat.
Zici ca "am proiectat si supervizat" cel putin partea electrica nu cred.
Cel putin la noi in Ardeal,un proiectant numarul si dimensiunea circuitelor nu le recomanda.
Ci le obliga pentru simplul fapt ca raspunde de proectarea si felul executiei instalatiei.
Faptul ca recomanzi conductor pentru nul "cat fazele + pamantarea " si alte minuni da de inteles ca ai citit cartiile pe diagonala restul venind din imaginatie.
Ti-am sugerat sa verifici anumite lucruri, pentru a te convinge singur,fara sa-ma crezi pe cuvint.
Probabil nu le-ai facut petru ca tu le stii BINE.
Eu aici am incheiat.

Ai citit aiurea.
E ridicol si ca-ti poate trece asa ceva prin cap.
Ma refeream la faptul ca trebuie sa fie si impamantare, era ceva separat.
Legat de nul, ma refeream la faptul ca sectiunea lui trebuie sa sustina amperajul total.
Daca fazele nu sunt overkill de groase fiecare, atunci nulul trebuie sa fie mai gros, de ex. cat fazele adunate daca fazele adunate sustin amperajul la 4 A / mm2. E o chestie evidenta si care totusi in practica deseori nu este aplicata, si practic din cauza asta multe instalatii trifazate sunt cretine si absurde.
Daca pui faze de 3 x 4mm2 e putin si 6mm2 pt. nul in cazul in care instalatia e facuta evident pt consum.
La 12mm2 cu 4A/mm2 suporta 48A consum constant fara sa se incalzeasca.
Daca pui nul de 4mm2 ai facut rahatul praf, si e putin si de 6 cu mai pun unii. Se gaseste cablu si de 10mm2 si de 16mm2 daca 2 x 6 nu e standard, chit ca mai bine faci ceva nestandard decat sa faci o cretinitate absurda.
Sunt comune plitele electrice intre 6,6 si 12 KW, inclusiv in RO, iar in EU sunt ceva banal de multi ani.
Si pe langa ele mai e cel putin inca un cuptor de 2,75 KW ( ajug s la 3,75 pirocatalitice si exista si de 5+ KW cu inductie), plus cuptor cu microunde si grill, plus alte electrocasnice.
Chiar lasand alti consumatori pe circuit separat, in general plita si cuptorul au circuit comun.
Plita de 11 KW plus cuptor de 2,75 deja inseamna 13,75 KW.
O sa se gaseasca mereu niste utilizatori care sa dea drumul la toate ochiurile, fie si macar mamaie care vine sa le faca mancare...sau muierea care pune un cazan sa faca magiun, sau ceaunul de vanat pt ca n-a stiut sa ia cu 5 ochiuri, sau chiar si oale separate simultan - am vazut asa ceva de mai multe ori ( tigaie sau wok pe ochiul mare, oala de ciorba de unul mediu, garnitura pe al doilea mediu, si mai face si ceva crema pe ochiul, sau incalzeste pt copil lapte sau afce ceai, etc...

Edited by loock, 10 October 2017 - 22:59.


#51
black-99

black-99

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 51
  • Înscris: 28.03.2011
Revin pentru un singur post.
Admit ca am inteles gresit :nul+pamantare.
Dar tu sustii in continuare ca pe nul circula curent mai mare.
Cea ce da de inteles ca nu intelegi cum se inpart curenti inrtun circuit trifazat.
Pe nul circula un curent cel mult egal cu o faza.
Daca consumatori sunt echilibrati (repartizati egal) pe nul ai curent 0.
Daca nu crezi ia un clampmetru si masoara.
Aici noi cei de meserie indraznesc sa vorebsc si in numele colegilor ne-am retras...

#52
loock

loock

    Unas

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 18,678
  • Înscris: 29.03.2006
E bine ca ai precizat "daca sunt repartizati egal", pt. ca in practica nu sunt repartizati egal pt ca plita are ochiuri diferite, care sunt si de puteri diferite, si cuptorul de asemenea.

Mai concret, fazele sunt impartite pe ochiuri si au nevoie de nul.

Nu e un motor trifazat ideal, ci sunt circuite separate si cu puteri diferite pe deasupra.
Aici discutam de ce se intampla in practica, nu de cum ar fi ideal.
Poate daca proiecta si superviza N. T e s l a  in persoana plitele, ar fi gasit o solutie apropiata de ideal.
In practica oamenii fac cat ii taie capul.

Edited by loock, 10 October 2017 - 23:38.


#53
adisz

adisz

    Targu Mures

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 24,121
  • Înscris: 07.11.2006

 dorin_2k, on 10 octombrie 2017 - 10:24, said:

Cum inlocuiesti tabloul fara sa dai contorul jos?
tablou.png

 gabimilo1, on 10 octombrie 2017 - 10:57, said:

salut,

@dorin_2k am facut eu asa ceva,...imposibil nu e,- tai cu flexul suportul de sigurante fuzibile, iei un tablou cu 12 sau 14 locuri  (nu mai retin cite, imi pare rau ca nu am facut o poza), ii decupezi doar fundul unde vin firele si contorul electronic si il aplici frumos peste contor, acesta intrind pina la nivelul la care ies sigurantele prin fanta. Am avut grija sa vina contorul cu displayul in dreptul fantei pentru a putea fi citit usor, doar prin deschiderea acelui capac fumuriu.
i-am cerut omului 150 de lei manopera, anul trecut in vara.
p.s. tabloul respectiv era putin mai sus fata de tocul usii.(fata de imaginea ta, dar nu cu mult).

O alta varianta:
Tai si elimini rama doar in zona sigurantelor,de asemenea tai carcasa aia neagra lasand doar partea pentru contor si montezi noul tablou de distributie langa contor.

ps.
150 de lei este cam putin.Cam 200 de lei ar fi rezonabil Posted Image

#54
GeorgeTrisina

GeorgeTrisina

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,815
  • Înscris: 19.12.2011

 loock, on 10 octombrie 2017 - 23:23, said:

E bine ca ai precizat "daca sunt repartizati egal", pt. ca in practica nu sunt repartizati egal pt ca plita are ochiuri diferite, care sunt si de puteri diferite, si cuptorul de asemenea.

Mai concret, fazele sunt impartite pe ochiuri si au nevoie de nul.

Nu e un motor trifazat ideal, ci sunt circuite separate si cu puteri diferite pe deasupra.
Aici discutam de ce se intampla in practica, nu de cum ar fi ideal.
Poate daca proiecta si superviza N. T e s l a  in persoana plitele, ar fi gasit o solutie apropiata de ideal.
In practica oamenii fac cat ii taie capul.
Indiferent cat ar fi de inegal repartizat consumul pe faze, niciodata curentul pe nul nu poate depasi curentul pe faza conform regulii paralelogramului (daca o mai tii minte) la adunarea si scaderea vectorilor se invata in clasa a IX-a.
Deci dupa spusele tale un cablu de 4x4 nu e bun nu? ar trebui 3x4+6 sau cum?
Sa-ti spun eu daca nu-ti mai aduci aminte: la sectiuni pana la 16mmp nului are aceeasi sectiune cu faza, iar mai mari de 16mmp nulul are sectiunea pe jumatate.
Ex: 3x25+16, 3x35+16, 3x50+25, 3x70+35, 3x95+50, 3x120+70; 3x185+95, 3x240+120 astea sunt dimensiuni standard. Spune-mi si mie ce parere ai despre sectiunea nulului.

Anunturi

Second Opinion Second Opinion

Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale.

Astfel vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit.

www.neurohope.ro

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate